Saturday, March 05, 2022

1246 Pepe Escobar: Hoe Rusland zal terugslaan, na de oorlogsverklaring door de VS. En: Duitsland. En: BNP tabel

 Bron: The Saker    Rode tekst geschreven door JV  

UPDATE:  Whitney: Dit gaat om Duitsland, niet om Oekraïne.  ( Vertaling) 

                                ==================


Een blog geschreven door Pepe Escobar.   Drie titels dekken de inhoud:


Alleen zelfvoorziening geeft volledige onafhankelijkheid. 

Het Mondiale Zuiden begrijpt wèl wat hier gebeurt.

'De zelfmoord van Europa'.  


Een van de belangrijkste onderliggende thema's van de Rusland/Oekraïne/NAVO matrix is dat het Rijk van de Leugens (copyright Poetin) tot in het diepst van zijn ziel is geschokt door de gecombineerde capaciteit van Russische hypersonische raketten en een defensief schild dat inkomende nucleaire raketten uit het Westen kan blokkeren, waardoor een einde komt aan Mutually Assured Destruction (M.A.D.)

Dit heeft de Amerikanen ertoe gebracht bijna een hete oorlog te riskeren om hypersonische raketten, die zij nog steeds niet hebben, te kunnen plaatsen aan de westelijke grenzen van Oekraïne, en zo binnen drie minuten van Moskou te zijn. Daarvoor hebben ze natuurlijk Oekraïne nodig, en ook Polen en Roemenië in Oost-Europa.  ( Voor mij is de tekst van Escobar alleen begrijpelijk als ik het zo formuleer: ‘ Het Westen heeft nog geen zeer snelle raketten,   en wil dus de tragere raketten zeer dicht bij Rusland zetten, (in Oekraine), als tegenwicht. Tegen de Russische zeer snelle raketten’. JV)  

In Oekraïne zijn de Amerikanen vastbesloten te vechten tot de laatste Europese ziel - als dat nodig is. Dit kan de laatste worp van de (nucleaire) dobbelstenen zijn. Dus de een-na-laatste poging om Rusland tot onderwerping te dwingen door gebruik te maken van het overgebleven, werkbare Amerikaanse massavernietigingswapen: SWIFT.

Dit wapen kan echter gemakkelijk worden geneutraliseerd door een snelle invoering van zelfvoorziening.

Met essentiële input van de onschatbare Michael Hudson heb ik mogelijkheden geschetst voor Rusland om de sanctiestorm te doorstaan. Daarbij heb ik nog niet eens de volledige omvang van Ruslands "zwarte doos verdediging" overwogen

- en tegenaanval - zoals geschetst door John Helmer in zijn inleiding tot een essay dat niet minder inluidt dan The Return of Sergei Glaziev.

Glaziev, die in Atlantische kringen voorspelbaar wordt verafschuwd, was een belangrijk economisch adviseur van president Poetin en is nu minister van Integratie en Macro-Economie van de Economische Unie Eurazië (EAEU). Hij is altijd een felle criticus geweest van de Russische Centrale Bank en de oligarchenbende die nauw verbonden is met de Anglo-Amerikaanse financiële wereld.

Zijn laatste essay, Sanctions and Sovereignty, oorspronkelijk gepubliceerd door expert.ru en vertaald door Helmer, verdient serieuze bestudering.

Dit is een van de belangrijkste conclusies:

"Russische verliezen van het potentiële BBP, sinds 2014, bedragen ongeveer 50 biljoen roebel ( 500 miljard S per jaar,  denk ik  JV. Koers 1,2 cent per roebel.  Voor 2014 was het BNP van Rusland 2000 miljard$  Daarna globaal  1500 miljard, dus die 500 kan juist zijn.  JV) . Maar slechts 10% daarvan kan worden verklaard door sancties, terwijl 80% daarvan het gevolg was van monetair beleid. De Verenigde Staten profiteren van de anti-Russische sancties door de export van Russische koolwaterstoffen naar de EU en China te vervangen; door de import van Europese goederen door Rusland te vervangen ( Blijkbaar koopt Rusland nu meer olie en goederen in Amerika dan voor 2014, omdat Europa sancties heeft ingesteld ? JV) . Wij zouden de negatieve gevolgen van de financiële sancties volledig kunnen opvangen indien de Bank van Rusland haar grondwettelijke plicht vervulde om een stabiele wisselkoers van de roebel te waarborgen, en niet de aanbevelingen van de financiële organisaties in Washington."

Stop met offshore-ing ( kapitaal-vlucht, in rusland verdiend geld dat buiten Rusland wordt geïnvesteerd JV)    of ga failliet

Glaziev beveelt in wezen aan:

- Een "echte de-offshorization van de economie".

- "Maatregelen om de valutaregulering aan te scherpen om de export van kapitaal te stoppen en de gerichte kredietverlening aan ondernemingen die investeringen moeten financieren, uit te breiden". 

- Belastingheffing op valutaspeculatie en transacties in dollars en euro's op de binnenlandse markt".

- "Serieuze investeringen in Onderwijs & Onderzoek  ( R & D) om de ontwikkeling van onze eigen technologische basis te versnellen op de gebieden die door sancties worden getroffen - in de eerste plaats de defensie-industrie, energie, vervoer en communicatie."

En last but not least, "de de-dollarisering van onze deviezenreserves, waarbij de dollar, de euro en het pond worden vervangen door goud."

De Russische Centrale Bank lijkt te luisteren. De meeste van deze maatregelen zijn al van kracht. En er zijn tekenen dat Poetin en de regering eindelijk bereid zijn om de Russische oligarchie bij de ballen te grijpen en hen te dwingen risico's en verliezen te delen op een voor de natie uiterst moeilijk moment. Vaarwel aan het opslaan van fondsen uit Rusland offshore en in LondenGrad.

Glaziev is het echte werk. In december 2014 was ik op een conferentie in Rome, en Glaziev kwam bij ons aan de telefoon. Bij het nalezen van een daaropvolgende column die ik toen schreef, tussen Rome en Peking, was ik stomverbaasd: het is alsof Glaziev deze dingen vandaag letterlijk zegt. 

Staat u mij toe twee alinea's te citeren:

"Op het symposium, gehouden in een met fresco's versierde voormalige 15e-eeuwse Dominicaanse refter die nu deel uitmaakt van de bibliotheek van het Italiaanse parlement, gaf Sergej Glazjev, aan de telefoon vanuit Moskou, een grimmige lezing van de Koude Oorlog 2.0. Er is geen echte "regering" in Kiev; de Amerikaanse ambassadeur heeft de leiding.

In Washington is een anti-Russische doctrine uitgebroed om een oorlog in Europa te ontketenen - en Europese politici zijn de collaborateurs. Washington wil een oorlog in Europa omdat het de concurrentie met China aan het verliezen is."

"Glaziev ging in op de sancties dementie ( het domme van deze sancties ?  JV )  : Rusland probeert tegelijkertijd de politiek van het Internationaal Monetair Fonds te reorganiseren, kapitaalvlucht te bestrijden en het effect van banken die kredietlijnen voor veel zakenlieden sluiten te minimaliseren. Toch is het eindresultaat van de sancties, zegt hij, dat Europa economisch de uiteindelijke verliezers zal zijn; de bureaucratie in Europa heeft haar economische focus verloren nu Amerikaanse geopolitici het hebben overgenomen."

Je moet de "belasting op onafhankelijkheid" betalen. ( Onafhankelijk zijn gaat niet voor niks.  JV)

In Moskou lijkt een consensus te ontstaan dat de Russische economie zich snel zal stabiliseren, omdat er een tekort aan personeel voor de industrie zal ontstaan en er veel extra handen nodig zullen zijn. Vandaar geen werkloosheid. Er kunnen tekorten ontstaan, maar geen inflatie. De verkoop van - westerse - luxegoederen is al aan banden gelegd. Geïmporteerde produkten zullen onder prijscontrole worden geplaatst. Alle nodige roebels zullen beschikbaar zijn door prijscontroles - zoals in de VS in WO II gebeurde.

Een golf van nationalisatie van activa kan in het verschiet liggen. ExxonMobil kondigde aan dat het zich zal terugtrekken uit het $4 miljard kostende Sakhalin-1 project (zij hadden zich teruggetrokken uit Sakhalin-2, dat te duur werd geacht), dat 200.000 vaten olie per dag produceert, nadat BP en het Noorse Equinor aankondigden dat zij zich terugtrokken uit projecten met Rosneft. BP droomde er eigenlijk van om de volledige participatie van Rosneft over te nemen.

Volgens premier Mikhail Mishustin     blokkeert het Kremlin nu de verkoop van activa door buitenlandse investeerders die willen desinvesteren. Parallel daarmee is Rosneft vastbesloten kapitaal aan te trekken van bijvoorbeeld China en India, die reeds minderheidsinvesteerders zijn in verschillende projecten, en deze voor 100% uit te kopen: een uitgelezen kans voor het Russische bedrijfsleven. ( Dit begrijp ik niet:  Geld uit China lenen om daarmee de Chinese investeerders te betalen ( uit te kopen)  die al hebben geinvesteerd in Rosneft?   JV )

Wat zou kunnen worden opgevat als de moeder van alle tegensancties is nog niet aangekondigd.

( Escobar vergeet te melden wat die Moeder van alle tegensancties is.  Ik denk:  stop met energie leveringen aan Europa.  JV  Of bedoelt hij de zaken die verderop worden besproken…? ) Vice-voorzitter van de Veiligheidsraad Dmitri Medvedev zelf liet doorschemeren dat alle opties op tafel liggen.

Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die het geduld van 10.000 Taoïstische monniken kan opbrengen en nog steeds verwacht dat de huidige hysterie zal wegebben, beschrijft de sancties als "een soort belasting die Europa moet betalen aan de VS.  Europa is niet onafhankelijkheid", waarbij landen hun bedrijven onder "enorme Amerikaanse druk" verbieden om in Rusland te werken.( Lavrov)

Dodelijke tegenstoten zijn echter niet uitgesloten. Afgezien van de volledige ontdollarisering - zoals Glaviev aanbeveelt - kan Rusland de uitvoer van titanium, zeldzame aardmetalen, nucleaire brandstof en, nu al van kracht, raketmotoren verbieden.

Zeer giftige maatregelen zijn onder meer het in beslag nemen van alle buitenlandse tegoeden van vijandige naties; het bevriezen van alle terugbetalingen van leningen aan westerse banken en het plaatsen van de fondsen op een bevroren rekening bij een Russische bank; het volledig verbieden van alle vijandige buitenlandse media, buitenlandse media-eigendom, diverse NGO's en CIA-fronten; en het leveren van de modernste wapens aan bevriende naties, het delen van informatie en gezamenlijke training en oefeningen.

Zeker is dat een nieuwe architectuur van betalingssystemen - zoals besproken door Michael Hudson en anderen - die de Russische SPFS en de Chinese CHIPS verenigt, binnenkort kan worden aangeboden aan tal van naties in heel Eurazië en het Zuiden - waarvan verscheidene reeds onder sancties vallen, zoals Iran, Venezuela, Cuba, Nicaragua, Bolivia, Syrië, Irak, Libanon, de DVK.

Langzaam maar zeker zijn we al op weg naar het ontstaan van een aanzienlijk blok in het Zuiden dat immuun is voor de Amerikaanse financiële oorlogsvoering.

De RIC in BRICS - Rusland, India en China - zijn al bezig de handel in hun eigen valuta uit te breiden. Als we kijken naar de lijst van landen in de VN die tegen Rusland hebben gestemd of zich hebben onthouden van een veroordeling van Operatie Z in Oekraïne, plus de landen die Rusland geen sancties hebben opgelegd, dan hebben we minstens 70% van het hele Zuiden.

Dus opnieuw is het Westen - plus satrapieën/koloniën zoals Japan en Singapore in Azië - tegen de Rest: Eurazië, Zuidoost-Azië, Afrika, Latijns-Amerika.

De komende Europese ineenstorting

Michael Hudson vertelde me, "de V.S. en West Europa verwachtten een Froelicher Krieg ('gelukkige oorlog'). Duitsland en andere landen zijn nog niet begonnen met het voelen van de pijn van gas, mineralen en voedselgebrek. DAT gaat het echte spel worden. Het doel ( van de Russische tegensancties ? JV)    zou zijn om Europa los te breken van de Amerikaanse controle via de NAVO. Dit zal "inmenging" inhouden door het creëren van een Nieuwe Wereld Orde politieke beweging en partij, zoals het communisme een eeuw geleden was. Je zou het een nieuw Groot Ontwaken kunnen noemen."

Een mogelijk Groot Ontwaken zal zeker niet op korte termijn de NAVO-sfeer betreffen. Het collectieve Westen bevindt zich veeleer in een serieuze modus van de Grote Ontkoppeling, zijn hele economie bewapend met het doel, openlijk uitgesproken, om Rusland te vernietigen en zelfs - de eeuwige natte droom - een regimeverandering uit te lokken.

Sergej Naryshkin, het hoofd van de SVR, heeft het kernachtig beschreven:

"De maskers zijn afgevallen. Het Westen probeert niet alleen Rusland in te sluiten met een nieuw 'IJzeren Gordijn'. Het gaat om pogingen om onze staat te vernietigen - zijn 'afschaffing'  (Cancelling  JV) , zoals het nu gebruikelijk is te zeggen in het 'tolerante' liberaal-fascistische milieu. Aangezien de Verenigde Staten en hun bondgenoten noch de gelegenheid noch de geest hebben om dit in een open en eerlijke militair-politieke confrontatie te proberen, worden er stiekeme pogingen ondernomen om een economische, informatieve en humanitaire "blokkade" op te werpen".

Het toppunt van de Westerse hysterie is wellicht de start van een 2022 Neo-Nazi Jihad: een 20.000 man sterk huurlingenleger dat in Polen wordt samengesteld onder toezicht van de CIA. Het leeuwendeel is afkomstig van particuliere militaire bedrijven zoals Blackwater/Academi en DynCorp. Hun dekmantel: "Terugkeer van Oekraïners van het Franse Vreemdelingenlegioen." Deze Afghaanse remix komt rechtstreeks uit het enige draaiboek dat de CIA kent.

Terug in de realiteit zullen de feiten ter plaatse er uiteindelijk toe leiden dat hele economieën in het Westen de nek omgedraaid worden - met chaos in de grondstoffensector die leidt tot torenhoge energie- en voedselprijzen.

Zo kan bijvoorbeeld 60% van de Duitse en 70% van de Italiaanse verwerkende industrie gedwongen worden voorgoed de deuren te sluiten - met catastrofale sociale gevolgen.

De ongekozen, uber-Kafkaëske EU-machine in Brussel heeft ervoor gekozen een drievoudige hara-kiri te plegen door zich op te werpen als abjecte vazallen van het Empire, alle resterende Franse en Duitse soevereiniteitsimpulsen te vernietigen en vervreemding van Rusland-China op te dringen.

Ondertussen zal Rusland de weg wijzen: alleen zelfvoorziening geeft volledige onafhankelijkheid. En het grote geheel is ook door het Zuiden goed begrepen: op een dag moest iemand opstaan en zeggen: "Zo is het genoeg". Met maximale ruwe kracht om het te ondersteunen.



                              ==================================


UPDATE: 

Mike Whitney:  Dit gaat om Duitsland,  niet om Oekraïne. 

( Of om Europa (= Duitsland)   èn Rusland,  Mike ?  JV)  


"Het primaire belang van de Verenigde Staten, waarover wij eeuwenlang oorlogen hebben gevoerd - de Eerste, de Tweede en de Koude Oorlog - is de relatie tussen Duitsland en Rusland geweest, omdat zij, verenigd, de enige kracht zijn die ons zou kunnen bedreigen. En om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt." George Friedman, STRATFOR CEO bij de Chicago Council on Foreign Affairs

De Oekraïense crisis heeft niets te maken met Oekraïne. Het gaat om Duitsland en, in het bijzonder, een pijpleiding die Duitsland met Rusland verbindt, de Nord Stream 2. Washington ziet de pijplijn als een bedreiging voor zijn primaat in Europa en heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd het project te saboteren. Desondanks heeft Nord Stream doorgezet en is het nu volledig operationeel en klaar voor gebruik. Zodra de Duitse regelgevers de definitieve certificering hebben afgegeven, zullen de gasleveringen beginnen. Duitse huiseigenaren en bedrijven zullen een betrouwbare bron van schone en goedkope energie hebben, terwijl Rusland zijn gasinkomsten aanzienlijk zal zien stijgen. Het is een win-win situatie voor beide partijen.

Het establishment van het Amerikaanse buitenlands beleid is niet gelukkig met deze ontwikkelingen. Zij willen niet dat Duitsland afhankelijker wordt van Russisch gas omdat handel vertrouwen schept en vertrouwen leidt tot uitbreiding van de handel. Naarmate de betrekkingen warmer worden, worden meer handelsbelemmeringen opgeheven, worden de voorschriften versoepeld, nemen reizen en toerisme toe en ontstaat er een nieuwe veiligheidsarchitectuur. In een wereld waarin Duitsland en Rusland vrienden en handelspartners zijn, zijn er geen militaire bases van de VS nodig, geen dure wapens en raketsystemen van Amerikaanse makelij, en geen NAVO. Het is ook niet nodig om energietransacties in Amerikaanse dollars te doen of om Amerikaanse schatkistcertificaten op te slaan om rekeningen in evenwicht te houden. Transacties tussen zakenpartners kunnen in hun eigen valuta worden gedaan, wat ongetwijfeld zal leiden tot een scherpe daling van de waarde van de dollar en een dramatische verschuiving in de economische macht. Dit is de reden waarom de regering Biden tegen Nord Stream is. Het is niet alleen een pijpleiding, het is een venster op de toekomst; een toekomst waarin Europa en Azië dichter bij elkaar worden getrokken in een enorme vrijhandelszone die hun wederzijdse macht en welvaart verhoogt, terwijl de VS aan de buitenkant blijven toekijken. Toenemende betrekkingen tussen Duitsland en Rusland betekenen het einde van de "unipolaire" wereldorde waarop de VS de afgelopen 75 jaar toezicht heeft gehouden. Een Duits-Russisch bondgenootschap dreigt de neergang van de Supermacht, die momenteel steeds dichter bij de afgrond komt, te versnellen. Dit is de reden waarom Washington vastbesloten is om alles te doen wat het kan om Nord Stream te saboteren en Duitsland in zijn baan te houden. Het is een kwestie van overleven.

Dat is waar Oekraïne in beeld komt. Oekraïne is het "wapen van keuze" van Washington om Nord Stream te torpederen en een wig te drijven tussen Duitsland en Rusland. De strategie is afkomstig van pagina één van het Handboek Buitenlands Beleid van de VS onder de rubriek: Verdeel en heers. Washington moet de perceptie creëren dat Rusland een bedreiging vormt voor de veiligheid van Europa. Dat is het doel. Ze moeten laten zien dat Poetin een bloeddorstige agressor is met een opvliegend karakter die niet te vertrouwen is. Daartoe hebben de media de opdracht gekregen om keer op keer te herhalen: "Rusland is van plan Oekraïne binnen te vallen." Wat niet wordt gezegd, is dat Rusland sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie geen enkel land is binnengevallen, en dat de VS in dezelfde periode in meer dan 50 landen regimes zijn binnengevallen of ten val hebben gebracht, en dat de VS meer dan 800 militaire bases in landen over de hele wereld hebben. Niets van dit alles wordt door de media gemeld, in plaats daarvan ligt de nadruk op "de boze Poetin", die naar schatting 100.000 troepen langs de Oekraïense grens heeft verzameld en dreigt heel Europa in een nieuwe bloedige oorlog te storten.

Alle hysterische oorlogspropaganda is in het leven geroepen met de bedoeling een crisis te veroorzaken die kan worden gebruikt om Rusland te isoleren, te demoniseren en uiteindelijk in kleinere eenheden te verdelen. Het echte doelwit is echter niet Rusland, maar Duitsland. Bekijk dit uittreksel uit een artikel van Michael Hudson in The Unz Review:

"De enige manier die Amerikaanse diplomaten nog rest om Europese aankopen te blokkeren is Rusland tot een militaire reactie uit te lokken en vervolgens te beweren dat het wreken van deze reactie zwaarder weegt dan enig zuiver nationaal economisch belang. Zoals de havikachtige onder-staatssecretaris voor politieke zaken, Victoria Nuland, uitlegde in een persbriefing van het State Department op 27 januari: "Als Rusland Oekraïne op de een of andere manier binnenvalt, zal Nord Stream 2 niet doorgaan." ("America's Real Adversaries Are Its European and Other Allies", The Unz Review)

Daar staat het zwart op wit. Het team van Biden wil "Rusland aanzetten tot een militaire reactie" om NordStream te saboteren. Dat impliceert dat er een soort provocatie zal plaatsvinden om Poetin ertoe te bewegen zijn troepen over de grens te sturen om de etnische Russen in het oosten van het land te verdedigen. Als Poetin in het aas trapt, zal de reactie snel en hard zijn. De media zullen de actie beschimpen als een bedreiging voor heel Europa, terwijl leiders over de hele wereld Poetin zullen bestempelen als de "nieuwe Hitler". Dit is de strategie van Washington in een notendop, en de hele productie wordt georkestreerd met één doel voor ogen: het politiek onmogelijk maken voor de Duitse kanselier Olaf Scholz om NordStream door het definitieve goedkeuringsproces te loodsen.

Gezien wat we weten over de oppositie van Washington tegen Nord Stream, kunnen lezers zich afvragen waarom de regering Biden eerder in het jaar bij het Congres heeft gelobbyd om NIET meer sancties tegen het project op te leggen. Het antwoord op die vraag is eenvoudig: Binnenlandse politiek. Duitsland is momenteel zijn kerncentrales aan het ontmantelen en heeft aardgas nodig om het energietekort aan te vullen. Bovendien is de dreiging van economische sancties een "afknapper" voor Duitsers die ze zien als een teken van buitenlandse inmenging. "Waarom bemoeien de Verenigde Staten zich met onze energiebeslissingen," vraagt de gemiddelde Duitser zich af. "Washington moet zich met zijn eigen zaken bemoeien en zich niet met de onze bemoeien." Dit is precies de reactie die men van ieder redelijk mens zou verwachten.

Dan, is er dit van Al Jazeera:

"De Duitsers steunen het project in meerderheid, het zijn alleen delen van de elite en de media die tegen de pijplijn zijn...

"Hoe meer de VS praat over het sanctioneren of bekritiseren van het project, hoe populairder het wordt in de Duitse samenleving," zei Stefan Meister, een Rusland en Oost-Europa deskundige bij de Duitse Raad voor Buitenlandse Betrekkingen." ("Nord Stream 2: Waarom Ruslands pijpleiding naar Europa het Westen verdeelt", AlJazeera)

De publieke opinie staat dus volledig achter Nord Stream, wat helpt verklaren waarom Washington voor een nieuwe aanpak heeft gekozen. Sancties zullen niet werken, dus is Uncle Sam overgeschakeld op Plan B: Een externe dreiging creëren die groot genoeg is zodat Duitsland gedwongen zal zijn om de opening van de pijpleiding te blokkeren. Eerlijk gezegd riekt deze strategie naar wanhoop, maar je moet wel onder de indruk zijn van de volharding van Washington. Ze staan misschien 5 punten achter in de 9e inning, maar ze hebben de handdoek nog niet in de ring gegooid. Ze gaan het nog een laatste keer proberen en kijken of ze wat vooruitgang kunnen boeken.

Maandag hield president Biden in het Witte Huis zijn eerste gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. De ballyhoo rond het evenement was gewoon ongekend. Alles was georchestreerd om een "crisissfeer" te creëren die Biden gebruikte om de kanselier onder druk te zetten in de richting van het Amerikaanse beleid. Eerder in de week zei de woordvoerster van het Witte Huis, Jen Psaki, herhaaldelijk dat een "Russische invasie op handen was." Haar opmerkingen werden gevolgd door Nick Price, die verklaarde dat de inlichtingendiensten hem details hadden verstrekt over een vermeende "valse vlag"-operatie in Oost-Oekraïne die door Rusland zou worden gesteund en waarvan zij verwachtten dat die in de nabije toekomst zou plaatsvinden. De waarschuwing van Price werd zondagochtend gevolgd door de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan, die beweerde dat een Russische invasie elk moment kan plaatsvinden, misschien "zelfs morgen". Dit was slechts enkele dagen nadat het Bloomberg News agentschap zijn sensationele en volkomen valse kop had gepubliceerd dat "Rusland Oekraïne binnenvalt".

Ziet u het patroon hier? Ziet u hoe deze ongegronde beweringen werden gebruikt om druk uit te oefenen op de nietsvermoedende Duitse kanselier, die zich niets leek aan te trekken van de campagne die op hem was gericht?

Zoals te verwachten viel, werd de genadeklap uitgedeeld door de Amerikaanse president zelf. Tijdens de persconferentie verklaarde Biden nadrukkelijk dat,

"Als Rusland binnenvalt ... zal er niet langer een Nord Stream 2 zijn ... We zullen er een eind aan maken."

Dus, nu bepaalt Washington het beleid voor Duitsland????

Wat een onuitstaanbare arrogantie!

De Duitse kanselier was verrast door de opmerkingen van Biden, die duidelijk geen deel uitmaakten van het oorspronkelijke script. Desondanks heeft Scholz nooit ingestemd met het annuleren van Nord Stream en weigerde hij de pijpleiding zelfs maar bij naam te noemen. Als Biden dacht dat hij de leider van 's werelds op twee na grootste economie kon zand in de ogen strooien door hem in een openbaar forum in het nauw te drijven, dan heeft hij het mis. Duitsland blijft vastbesloten om Nord Stream te lanceren, ongeacht mogelijke flare-ups in het verre Oekraïne. Maar dat kan op elk moment veranderen. Wie weet immers welke ophitsers Washington in de nabije toekomst van plan is? Wie weet hoeveel levens ze bereid zijn op te offeren om een wig te drijven tussen Duitsland en Rusland? Wie weet welke risico's Biden bereid is te nemen om Amerika's neergang af te remmen en het ontstaan van een nieuwe "polycentrische" wereldorde te voorkomen? Er kan van alles gebeuren in de komende weken. Alles.

Voorlopig zit Duitsland in de catbird seat. Het is aan Scholz om te beslissen hoe de zaak zal worden geregeld. Zal hij het beleid voeren dat het belang van het Duitse volk het best dient, of zal hij toegeven aan Biden's niet aflatende gedraai? Zal hij een nieuwe koers uitzetten die nieuwe bondgenootschappen in de bruisende Euraziatische corridor versterkt of zal hij zijn steun geven aan de krankzinnige geopolitieke ambities van Washington? Zal hij de centrale rol van Duitsland in een nieuwe wereldorde accepteren - waarin veel opkomende machtscentra gelijkelijk delen in het wereldbestuur en waarin de leiders zich onverzettelijk blijven inzetten voor multilateralisme, vreedzame ontwikkeling en veiligheid voor iedereen - of zal hij proberen het haveloze naoorlogse systeem overeind te houden dat duidelijk over zijn houdbaarheidsdatum heen is?

Eén ding is zeker: wat Duitsland ook beslist, het zal ons allemaal beïnvloeden.



  ==========================================



Toevoeging: 

Op deze website vond ik een tabel van het bruto nationaal product van Rusland sinds het einde van de USSR:    

https://www.macrotrends.net/countries/RUS/russia/gnp-gross-national-product

Het BNI (voorheen BNP) is de som van de toegevoegde waarde van alle ingezeten producenten plus alle productbelastingen (minus subsidies) die niet in de waardering van de output zijn begrepen, plus de netto-ontvangsten van primair inkomen (beloning van werknemers en inkomen uit vermogen) uit het buitenland. De gegevens zijn uitgedrukt in  US-dollar. Het BNI, berekend in nationale valuta, wordt gewoonlijk omgerekend in USD tegen de officiële wisselkoersen om vergelijkingen tussen economieën mogelijk te maken, hoewel een andere koers wordt gebruikt wanneer de officiële wisselkoers uitzonderlijk sterk afwijkt van de werkelijk toegepaste koers bij internationale transacties. Om de schommelingen in prijzen en wisselkoersen af te vlakken, gebruikt de Wereldbank een speciale Atlas-omrekeningsmethode. Hierbij wordt een omrekeningsfactor toegepast die het gemiddelde is van de wisselkoers voor een bepaald jaar en de twee voorgaande jaren, gecorrigeerd voor verschillen in inflatiepercentages tussen het land en, tot en met 2000, de G-5 landen (Frankrijk, Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten). Vanaf 2001 omvatten deze landen de eurozone, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Ik ben niet goed thuis in deze materie. 

Ik herinner mij wel een anecdote: Als een stofzuier in Amerika word gemaakt zijn de grondstoffen 20 $ en is de verkoopwaarde 30 $.    Het BNP gaat met 10 $ omhoog.    Als Walmart een stofzuiger in China koopt voor 5 $ en verkoopt voor 20$, dan gaat het BNP met 15 $ omhoog. Maar als er werkoosheid ontstaat wordt het land zelf toch armer ( uitkeringen moeten worden betaald). Voor Walmart blijft het aantrekkelijk en Big Corp bepaalt wat er gebeurt. Na 20 jaar blijkt een land dan geen maak-industrie meer te hebben.  Van  FinTech  en Media kan niet een heel volk leven.    

Nog een opmerking: In Amerika kent met het idee 'Vakantie'   nauwelijks. Ik meen dat 10 dagen per jaar normaal is.  In Europa is 30 dagen normaal.  In Rusland gaat men traditioneel  twee maanden naar de datsja, in de zomer.  Natuurlijk ziet het platteland in Rusland er armoedig uit, maar dat is in de VS niet zo veel anders. 

In Amerika hebben mensen soms 2 of 3 jobs, allemaal heel slecht betaald. Soms zijn ze in de creditcard -banken-val getrapt en wonen ze in hun auto. 

De BNP cijfers   zeggen dus echt niet alles. 

Wat wel duidelijk is:  Tussen 1993 en 2000 vlogen er elke dag de Amerikaanse adviseurs naar Moskou (De Chicago Boys van Jeffrey Sachs)  om te adviseren bij de privatisering. En na die 8 jaar zaten alle grondstoffen en grote fabriewken in de zak van een aantal joodse oligarchen, als ook de Media.  

Rusland was alweer door de Usual Suspects veroverd, net als tussen 1917 en 1948  (toen vielen er 60 miljoen doden).  De levensverwachting van de Russsiche man daalde met 8 jaar.  De Maffia was was de baas op straat.  Oude mensen werden op straat gezet, omdat criminelen plots een eigendoms-bewijs van hun huis in handen hadden.  

We zien dat het BNP  ten tijde van de Amerikaanse Adviseurs en van de Grote Democraat Yeltsin  halveerde:  van 500 miljard naar 250 miljard.

Als Putin aan de macht komt stijgt het van 250 miljard naaar 2000 miljard in 2014.  Vanaf 2014 tot 2020 schommelt  het rond de 1500 miljard.  In 2014 werden de sancties ingesteld.    

 .




34 comments:

  1. Dank aan Sofia voor het tippen van deze Escobar blog.

    Ik had er wel werk aan omdat Escobar vaak ingewikkeld schrijft.

    Omdat Maarten van Rossem altijd weer beweert dat Putin geen enkele vooruitgang in Rusland bracht, heb ik er wat cijfers aan toegevoegd.

    De website waar ik die vond is erg interessant voor latere raadpleging: meer dan 200.000 tabellen en grafieken !

    https://www.macrotrends.net/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mooi stuk, waarin ik bepaalde onderdelen aantref, die ik ook al had voorzien in mijn comments: nationaliseren van buitenlandse bedrijven en zelfvoorzienend worden. Met de stop op de vlucht van buitenlands kapitaal heeft Poetin de tegenstander pas écht bij de ballen.

      Dank aan @SDR en @JV.

      Delete
    2. @G.B. en weer de verwijzing naar het uiteindelijke doel, wat The Saker de nieuwe 'security deal' noemt.

      Delete
  2. Een goed verhaal van Karel.

    Als hij geen monoloog houd kan ik het wel verteren.

    Hoofdredacteur Karel van Wolferen praat u bij over de oorlog in Oekraïne deel 2

    https://youtu.be/hLvVxn7V_Tg
    De websites die Karel leest zijn : Moon of Alabama punt org en TheSaker punt is. ( ijsland)
    Wie weet welke boeken Karel aanbeveelt? Kan dat in deshownotes?
    35:00 Het feit dat die Engelse pundits roepen dat 'Invloedssferen' een achterhaald idee zouden zijn komt niet omdat 'men niet nadenkt' zoals Karel zegt. Het is gewoon een 'leugen' die wel verkoop-baar is aan een groot publiek dat weinig kennis van zaken heeft. En dat wordt dan één van de stenen waarmee naar Putin wordt gegooid. Men maakt zo de massa wijs dat wij de 'Good Guys' zijn en dat onze tegenstander iets mankeert. In dit geval, dat hij nog in achterhaalde ideeën gelooft.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik heb deel 1 en 2 gedownload, je weet maar nooit.
      Straks eerst visite en daarna kijken.

      Delete
  3. https://youtu.be/UPAntCxiWMg

    Ik overdrijf some een beetje, maar dat maakt reacties los: ​
    @Marco Gijsen Het is meestal wel toegestaan om te demonstreren. Maar soms niet. Net als bij ons. De gele hesjes zijn soms half dood geschoten. In Nederland werd Mitch Henriquez gewurgd door een agent. In Canada demonstreren mensen bij 20 graden vorst en word hun brandstof afgenomen om zich te verwarmen. Op vele vlakken ( media, humanitair optreden , zorg van de regering voor haar volk, poging om geen oorlog te beginnen... op al die vlakken steekt Rusland heel positief af bij Europa en zeker Amerika,. Maar ja, dan moet je wel even onder de propaganda uit kruipen en uw eigen info zoeken.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoe krijg je het voor elkaar om naar die ouwe chagrijn te luisteren! De man is, net als @Eddy bij de buren, blijven steken in het stenen tijdperk van de Koude Oorlog. En dan die zeurtoon, vreselijk.

      Delete
    2. Ach ja, het is ook ontspannend hoor.

      Iemand schreef: "Waarom doet Maarten die interviews in de auto ?"

      Ik schreef: " omdat zijn vrouw veel van geopolitiek af weet "
      Kijk, daar heb ik dan weer volop lol aan.

      Delete
    3. Voor mij is het alleen maar ergernis :-)))))))

      Is die man getrouwd??????????????????

      Delete
    4. Ja, Van Rossem is getrouwd, en volgens mij al heel lang.

      Dat hij buitenshuis de interviews geeft zal wel haar wens zijn.
      Maar misschien ook zijn eigen wens.

      Ik kan me wel voorstellen dat dit comfortabel is.

      Anders woon je in een duiventil waar bijna elke dag vreemden binnen zijn.

      Voor deze Tom Jessen is het toch geen probleem om met de auto naar hem toe te rijden.

      Ik vind het geen slecht idee.

      Delete
  4. ​ @Harjo B. te Helmond Democratie is heel nuttig voor De Bedrijven met veel geld. Ze betalen de Media om hen uit de wind te houden en om besluiten te propageren die goed zijn voor het bedrijfsleven. Hoeveel parlementariers hebben we nu ? Omtzigt, Leyten, Thierry & Company. !Democratie! is een kreet waarmee U naar uw graf wordt geleid.
    Je hebt meer aan een goedee leider , die al die Big Corp. er onder houdt en het land naar een beter leven leidt, zoals Putin deed. Zoe mijn andere post over BNP. ( Of is die al weg gehaald? )

    ReplyDelete
  5. ​ @Marie-José Iemenschot Er zijn videobeelden van medewerkers van Navalny dat ze met een Engelse spion samenwerken . En zelfs voor dit bekend was haalde Navalny niet meer dan 1% van de stemmen.

    Hier een stukje van de Canaede professor Paul Robinson, waarin hij beschrijft dat een naaste medewerker van Navalny samen werkt met MI6: ( Ik zie dat als land verraad)

    In this meeting, Ashurkov mentioned that Navalny’s campaign needed some $10-$20 million. He didn’t directly ask for the money but was rather more direct with another request, namely that the British provide him with compromising materials that he could use against prominent Russians.

    Ashurkov said to Ford: “In some cases we don’t have, maybe, you know the direct evidence, our evidence is circumstantial, but I’m sure that SFO [Serious Fraud Office in the UK] has access to a lot of information that would not be available to us right from British sources, and if, you know, I’m sure there is information within the British agencies that would link [businessmen] [Roman] Abramovich or [Alisher] Usmanov, people in the Russian government.”

    ReplyDelete
  6. [Voor mij is de tekst van Escobar alleen begrijpelijk als ik het zo formuleer: ‘ Het Westen heeft nog geen zeer snelle raketten, en wil dus de tragere raketten zeer dicht bij Rusland zetten, (in Oekraine), als tegenwicht. Tegen de Russische zeer snelle raketten]

    Zo begrijp ik het ook. Het Westen heeft niet alleen dergelijke raketten niet maar, volgens mij, ook geen defensie ertegen.


    [De Verenigde Staten profiteren van de anti-Russische sancties door de export van Russische koolwaterstoffen naar de EU en China te vervangen; door de import van Europese goederen door Rusland te vervangen]

    ( Blijkbaar koopt Rusland nu meer olie en goederen in Amerika dan voor 2014, omdat Europa sancties heeft ingesteld ? JV)]

    Nee, dat staat er niet, er staat (eens dat het een beetje een ingewikkelde zin is) dat de V.S. haar export naar en import uit de EU verhoogt doordat zij nu ver- en inkopen waar Rusland dat niet meer mag. Met andere woorden: de handel van en naar Rusland door Europa wordt vervangen door handel van en naar de V.S.


    [Volgens premier Mikhail Mishustin blokkeert het Kremlin nu de verkoop van activa door buitenlandse investeerders die willen desinvesteren. Parallel daarmee is Rosneft vastbesloten kapitaal aan te trekken van bijvoorbeeld China en India, die reeds minderheidsinvesteerders zijn in verschillende projecten, en deze voor 100% uit te kopen: een uitgelezen kans voor het Russische bedrijfsleven. ( Dit begrijp ik niet: Geld uit China lenen om daarmee de Chinese investeerders te betalen ( uit te kopen) die al hebben geinvesteerd in Rosneft? JV )]

    Ja, dat is een rare zin. Misschien door de vertaling van het woordje 'divest', wat hier vertaald wordt als 'desinvesteren' maar wat in deze context waarschijnlijk 'spreiden' betekent. Dit zou betekenen dat het Kremlin buitenlandse investeerders verbiedt om activa in Rusland te verkopen en met dat geld andere activa in Rusland te kopen om zo hun aandelen portefeuille te diversificeren (spreiding kapitaal om het risico te beperken). In die context is het lenen van geld uit China en India om hen daarmee uit te kopen niet zo vreemd. China en India krijgen een zekere opbrengst uit een lening (in plaats van een onzekere uit aandelen) en Rosneft krijgt alle aandelen in handen.

    [Escobar vergeet te melden wat die Moeder van alle tegensancties is. Ik denk: stop met energie leveringen aan Europa. JV Of bedoelt hij de zaken die verderop worden besproken…? )]

    Ja, hij bedoelt de zaken die verderop worden besproken. Ik denk dat Rusland zo lang mogelijk zal wachten met het stopzetten van de energie leveringen aan Europa vanwege dit:

    [Het doel ( van de Russische tegensancties ? JV) zou zijn om Europa los te breken van de Amerikaanse controle via de NAVO. Dit zal "inmenging" inhouden door het creëren van een Nieuwe Wereld Orde politieke beweging en partij, zoals het communisme een eeuw geleden was. Je zou het een nieuw Groot Ontwaken kunnen noemen."]

    Als dit het uiteindelijke doel is dan probeer je de bevolking zo lang mogelijk te ontzien wat basisbehoefte betreft.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, het was soms niet gemakkelijk te begrijpen.

      De Saker mis-schrijft ook wel eens woorden, en dan is de vertaalmachine de kluts kwijt. Maar dan kijk ik naar het engels en begrijp ik dat er een woord misspeld was.

      divest en divert zou best zo'n spelfout kunnen zijn.

      Escobar is de 'roving reporter' = hij reist over de wereld.
      Artikelen zijn soms ook een haastklus.

      Bij mij ook, hoewel ik nu bijna altijd elke posting ( op youtube) nog een keer door lees,. en dan vaak hele zinnen weg streep of het toch anders op schrijf. Ik denk dat het wel de moeite waard is.

      Voor de postings op dit blog (met 3 lezers...) hoeft het niet altijd, denk ik dan maar.

      Delete
    2. [divest en divert zou best zo'n spelfout kunnen zijn.]

      Nee, divest is echt een woord :-)) en betekent in die context spreiding (van risico's). Divert betekent omleiding en is dus heel iets anders. Ik denk dat de vertaalmachine moeite met het woord had en er dus desinvesteren van heeft gemaakt.

      Delete
  7. 1812. Napoleon valt Rusland aan. Russen steken Moskou in brand, drijven de Fransen tot in Parijs terug en vertrekken daarna , dronken wellicht , weer naar moeder de vrouw.

    1941: Hilter valt Rusland aan. Vijf ooms en een broer van Putin sterven. De Russen verslaan Hitler, maar verliezen wel 26 miljoen mensen. ( Later maakt Amerika ons wijs dat zij Hitler versloegen !)

    1990. Duitsland wil her-enigen. Kohl: "Haal aub uw legers terug,mijneer Gorbachov." Antw: "Nee. die veilige buffer heeft 26 miljoen levens gekost! " "Maar we beloven U dat we geen inch naar het Oosten gaan! " ( Later gingen ze 800 kilometer naar het oosten. Ze ontkenen zelfs de toezegging, die op beeld staat en in de notulen.)

    2004, 2014: Twee staatsgrepen door de VS in Oekraïne. Aegis raket- lanceer- platformen in Roemenie en Polen kunnen Moskou in 3 minuten treffen. Putin vraagt al jaren om de bufferzone te handhaven: "Geef ons Veiligheid," vraagt Putin. De neocons draven gewoon door. Pas bij verlies willen ze onderhandelen: MInsk 2.
    Putin: 'Hou op met dichterbij komen". Neocons: 'Fuck you Putin. De Nato is namelijk passief." Putin: "Je hebt al het artikel 4 in werking gesteld voor ons, zoals je ook deed voor Libië, Kosovo, Belgrado, Irak, Syrië , Afghanistan. Dat artikel 4 staat jullie toe agressief te worden". ( Dit is nooit in de westerse media gemeld.)

    2021: Het 'December Ultimatum'.
    = U beloofde Minsk2 .
    = U beloofde not one Inch to the east.
    Wij wachten nu al jaren op de uitvoering van uw beloften. NU willen we dat U ons de veilgheid garandeert, door uw beloften uit te voeren. Zo niet,
    = dan nemen wij militaire maatregelen. "

    U heeft Oekraine voor 43 miljard aan wapens gegeven. U wil ons geen veilige buffer geven. U wil dichterbij komen. Dan moeten wij NU militair de Oekraïne veilig maken. Nu het nog kan. Straks is het Poolse raketsysteem klaar. Daarna komt het Oekraiense lanceerplatform, dan zijn we te laat. Vorige keer was Stalin ook te laat: dat kostte ons 26 miljoen levens.

    Wij gaan geen oorlog voeren. Wij gaan uw land ontdoen van de voor ons bedreigende elementen. Daarna gaan we naar huis. Oekraiene mag best EU lid worden. Maar er mogen geen Navo wapens worden geplaatst.
    Elk persoon die niet tegen ons begint te vechten , is vrij om naar huis te gaan en heeft niks te vrezen. Wie de wapens tegen ons op neemt wordt als vijand behandeld. Wij proberen niet één burger te laten sterven. Als U de burgers laat vluchten en als de burgers niet mee vechten. hioeft er niet één te sterven. De keuze is aan Kiev en aan de burgers zelf.

    ReplyDelete
  8. 17:00 Erik vind dat Rusland te ver is gegaan. Nee hoor. Rusland eist dat we onze beloften na komen. Meer eist ze niet. En niet voor gewin, maar omdat ze recht op leven heeft. Veiligheid.
    In Israel zeggen ze: "Israel heeft het recht zich te verdedigen. Dan trekken ze de Gaza in ( 360 km2) en doden daar 2000 kinderen die stenen gooiden.
    Putin trekt de Oekraïne in (600.000 km2) en belooft niemand te doden behalve gewapende tegenstanders. Niet omdat er met stenen werd gegooid, maar omdat de VS ewlk jaar bedreigender wordt. Omdat het wil destabiliseren en land nòg maar eens wil leegroven, zoals ze al 2 keer eerder deden .
    Leg uit Erik: waarom mag Israel doen wat het wil, keer op keer, en Putin niet ? Waarom haalt Israel nauwelijks de krant en staat hij nu vol met Putin, week in week uit?
    Leg het zo nauwkeurig mogelijk uit aub.

    ReplyDelete
  9. 26:00 Erik begrijtpt er niks van: "Hoe kun je nou verklaren dat een joodse man rechts extremisten financiert?" Dat kun jij niet verklaren, Erik, omdat jij je afschermt voor dit stuk realiteit. Precies daar waar de beslissingen vallen durf je niet te kijken. Ze hebben je gebrainwashed, zoals wij allen vroeger door de Kerk waren gebrainwashed en nooit durfden vragen God wel echt bestond. We hadden de moed niet om ketter te zijn. Wat vroeger ondenkbaar was,is nu voor 98% van ons evident... Het kan verkeren.
    Lees eens wat van Lenni Brenner: 51 documents. Of van Edwin Black : The transfer Agreement. Lees hoe drie terroristen het later schopten tot prime minister van Israel: Yitzak Shamir, Menachem Begin, Ariel Sharon.

    27:00 De man die in Kiev loopt is Gonzalo Lira. Hij spreekt ook af en toe met The Duran. HIj maakt van zijn hobbies zijn beroep: filmer, artiest etc. USA en Ecuador en Chili. 54 jaar. Zie wikipedia.

    ReplyDelete
  10. [France urges its businesses not to be in a hurry to leave Russia – media ], bron: https://www.rt.com/business/551302-french-businesses-russia-sanctions/

    Indien waar, een mogelijk interessante ontwikkeling. In ieder geval een enorme draai van de Franse minister van E.Z. die 25 februari j.l. nog het volgende verklaarde:

    “We are going to strike the Russian banks. We want to isolate Russia financially. We want to cut off all the links between Russia and the global financial system,” Le Maire said at a European Union finance ministers’ meeting on February 25.

    ReplyDelete
  11. Wat vinden jullie hiervan? Ik werd een beetje (boel veel) misselijk, na het lezen. Rusland moet maar rustig afwachten, tot het wordt aangevallen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. [Rusland moet maar rustig afwachten, tot het wordt aangevallen?]

      De schrijver gaat er volledig aan voorbij dat het Kiev c.q. de V.S. is geweest die 8 jaar geleden de militaire aanval heeft ingezet.

      Delete
    2. Dat gezegd hebbende, is oorlog natuurlijk verschrikkelijk maar waar ik een beetje misselijk van word, is dat hypocriete gedoe van het westen.

      Maar ik had, eerlijk gezegd, liever gehad dat Rusland het had gelaten (op dit moment) bij militaire steun aan de Donbass en het terugdringen van het leger van Kiev tot de oorspronkelijke grenzen daarvan.

      Delete
    3. Vandaag heeft Putin uitleg gegeven over de keuze die ze gemaakt hebben in plaats van alleen militaire steun aan de Donbass. Daar is iets voor te zeggen, de tijd zal het leren.

      [Russian President Vladimir Putin said on Saturday that he chose to attack Ukraine beyond the borders of the Donetsk and Lugansk People’s Republics (DPR and LPR) to prevent the West from “endlessly” supplying “nationalists and radicals” with various resources, such as weapons and money. He added that the Russian forces were “practically done” destroying Ukrainian military sites, such as air defenses and weapons depots.]

      Delete
    4. Ik heb het vluchtig gelezen en geef een eerste reactie:

      Hedges is een prima kerel. Echt waar. Hij is oud-links: wil de zwakken helpen tegen de sterken.

      Driekwart van het artikel beschrijft de ware ellende van oorlog. ( OK. Maar doet hier niet echt ter zake)

      En hij begint met te zeggen: NIETS rechtvaardigd een 'oorlog uit voorzorg'. (= Omdat je zeker denkt te weten dat de ander echt jou zal aanvallen, val jij als eerste aan. Pre-emtoive strike )

      Hier is de belangrijke nuance die Hedges mist:

      Het leerstuk, de werkwijze 'Pre Emprtive Strike' is in 2002 door Philip Zellikow toegevoegd aan het arsenaal van de VS ( lees: Neocons.)

      Het maakt heel veel uit WIE een bepaalde tactiek toepast.
      De Neocons willen graag heel veel landjes met de kop tegen de muur slaan. Ze zijn altijd op zoek naar ALIBI's, naar geldige motieven omde koppen tegen de muuur te slaan. ( Uitdrukking van Michael Ledeen)

      Als je word aangevallen, dan mag je een oorlog beginnen.

      Dus pleegden ze een aanval op zichzelf: 911.
      Dat was voldoende om een aantal landen aan te vallen ( als wraak, ook al hadden die landen geen relatie met 911)
      Maar als zulke mensen ook de 'pre -emptive strike' in hun arsenaal opnemen, dan zeg ik: Niet acceptabel.

      Voor Putin 224 zeg ik: wel acceptabel. (De motivatie hoef ik hier niet nog eens te geven.)

      Delete
    5. [Voor Putin 224 zeg ik: wel acceptabel.]

      Ik weet dat ik er een beetje ambivalent in sta. Zoals ik schreef, had ik liever gehad dat het bij militaire hulp voor de Donbass had gebleven maar de motivatie van Putin en zijn staf om het anders te doen, is begrijpelijk en iets waar ik, eerlijk gezegd, niet aan gedacht had.

      Delete
  12. https://youtu.be/zi-dKOfOwpY

    Europa’s reactie op Oekraïne-crisis visieloos en gevaarlijk. Een gesprek met Govert Buijs

    "Putin is bang voor de Democratie." Ja, natuurlijk ! Ik ook! Kijk eens goed wat hier gebeurt ! Een klein groepje zweept de westerse volken op om ten oorlog te gaan ! Een Engelse generaal zei al op de BBC : " Het volk is zo boos, dat de Nato niet achter kan blijven." Zo doen ze het , dank zij de Democratie. Ze maken ons wijs dat we naar links moeten, en dan blijkt dat dit voor het volk fataal is, maar voor de Elite profijtelijk....
    "Jullie wilden het zelf!"
    Dàt is Democratie. Walter Lippmann en Edward Bernays hebben dat precies zo omschreven. En ze vonden dat hetzo ook goed was: "Wij, de elite, moeten zorgen dat de pers het volk een bepaalde kant op stuurt, met een narrative. Pas wel op dat 'the event' niet te dicht bij het volk plaats vind, want dan zouden ze met eigen ogen kunnen zien dat we hen bedriegen. Dat het een narrative is, dus een mooi verhaaltje dat we hen voorhouden , geen journalistiek, geen analyse, geen weergave van de werkelijkheid.

    Al in 1922 stelde de meest vooraanstaande publicist van de VS in de twintigste eeuw, Walter Lippmann, in zijn standaardwerk Public Opinion dat

    public opinions must be organized for the press if they are to be sound, not by the press... Without some form of censorship, propaganda in the strict sense of the word is impossible. In order to conduct propaganda there must be some barrier between the public and the event. Access to the real environment must be limited, before anyone can create a pseudo-environment that he thinks is wise or desirable.

    ReplyDelete
  13. In december vroeg Putin:
    = Voer Minsk 2 uit, zoals je hebt belooofd.
    = Kom met de Navo niet dichterbij, zoals je hebt beloofd.
    Kom je beloftes na. Ik vraag niks nieuws. Ik wil niks veroveren. Ik wil veilig leven.
    Als je onze veiligheid niet uitvoert, dan is dit mijn belofte : Dan neem ik militaire maatregelen.

    In tegenstelling tot ons komt Putin zijn belofte wel na.
    Deze oorlog is helemaal ònze schuld. Ònze keuze. En van niemand anders.

    ========

    Ik denk dat ik bovenstaande korte reactie op vele youtubes gaa plaatsen.

    Heeft iemand een betere formulering?

    Anderen mogen dit uiteraard ook gebruiken.

    Het zou heel mooi zijn als een dergelijke heel korte 'uitleg' breed zou worden gepubliceerd.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Versie 2:

      In december vroeg Putin:
      = Voer Minsk 2 uit, zoals je hebt belooofd.
      = Kom met de Navo niet dichterbij, zoals je hebt beloofd.
      Kom je beloftes na. Ik wil niks veroveren. Ik wil veilig leven.


      Geeft U geen veiligheid, dan neem ik militaire maatregelen.

      Putin komt zijn belofte wèl na.
      Deze oorlog is helemaal ònze schuld.

      Delete
    2. Versie 2 vind ik beter.


      [Ik wil veilig leven.]

      Ik zou hiervan maken 'ik wil veiligheid voor mijn land'.

      Delete
    3. [Versie 2 vind ik beter.]
      Ik ook, met de wijziging van SDR.

      Delete
    4. [ 'ik wil veiligheid voor mijn land' ]

      Het moeten korte zinnen zijn, die je direct het goede gevoel geven.
      Zelfs een emotie aanduiden.

      'Ik wil veilig leven' is niet wat een staatshoofd zegt in een speech. Maar het is kort, direct en voor elk mens herkenbaar.

      'ik wil veiligheid voor mijn land'. Dat is wat een politicus in een toespraak zegt.

      Maar dan lijkt het al op 'politiek bla bla' en is het verder weg van de eenvoudige emotie.

      Ik heb altijd de neiging om de 'toespraak' te schrijven, goed onderbouwd, met de juiste termen.

      Maar je kan die toespraak daarna ook vertalen in korte, emotie-geladen herkenbare zinnen.

      Dat is denk ik de beste oplossing.

      Dat is een beetje het verschil tussen versie 1 en versie 2.

      Versie 1 is precieser, juister. Maar versie 2 is onmiddellijk herkenbaar, begrijpelijk en zal de lezer over halen om te begrijpen hoe Putin redeneert.

      Delete
  14. Mark Sleboda op de Grey Zone zegt:

    De eerste dagen is Rusland veel te vriendelijk opgetreden:
    Dat zeggen ook Amerikaanse analisten:

    Michael Kofman, ( CNA ) en Rob Lee Foreign Policy Institute:

    Hier nog pre invvasie: https://www.fpri.org/multimedia/2022/02/the-risk-of-war-russias-options-for-war-in-ukraine/

    Geen zware wapens, geen artillerie, geen air strikes / fighter bombers, geen electronic warfare ,
    Ze probeeerden niet alleen burger-dente beperken, maar ook soldaten niet te doden: Hearts and minds winnen.

    In 2014: verdween het leger zo goed als.. luisterde niet meer naar het regime.


    https://youtu.be/l9RSsvTR06k?t=536


    Andrey Paruby is een schte fascist. Old style. Hij liet de snipers op de Maidan op burgers en politie schieten.
    Diot soort lieden wil Putin oppakken.

    Radio Free Europe. Radio Free Liberty. 75% van het leger ging er vandoor, in 2014, bij de strijd tegen Donbass.

    Maar dit jaar is dat niet zo gegaan als in 2014.

    Nu zitten er veel meer westerse Oekrainers in het leger.

    Nu is het Ru leger iets agressiever. Meer mensen er heen.

    Mariupol zit vol met Azov lieden.

    Wolferen: Burgers die uit Mariupol wilden vluchten werden uit hun auto gehaald en direct dood geschoten door Azov .


    Kiev word verder omsingeld.

    Rusland had veel sneller en minder bloederige actioe verwacht. Snel Zelensky weg en volt een nieuwe regering.

    Kiev wint de informatie oorlog. (Vb: Snake island)

    Als iemand dit interview met Mark Sleboda verder beluistert: Graag enkele aantekeningen maken en hier onder plaatsten

    Ik heb het deels half slapend verder beluisterd.
    Ik meen dat hij vreest dat het een heel langdurig conflit wordt.

    Sleboda isecht een bron die veel toe voegt.

    Nu ga ik Moon of Alabama vertalen en als blog plaatsen.
    Dat is ook een erg informatief blog: Over de Neo Nazi's en hoe ze Zelensky tot 'verdere oorlog' dwongen, en hoe dit tot dreiging met kernwapens leidde en hoe dit dan Putin deed besluiten om Oekr binnen te vallen.

    ReplyDelete
  15. https://www.youtube.com/watch?v=UPAntCxiWMg&lc=Ugy2bl6tAmui0I_BqSB4AaABAg.9Z9zu0O3Mki9ZCtQe0GJSV

    AP Janssen
    7 uur geleden
    @Johan Vermeulen Jij bent helemaal gehersenspoeld door de Russische propaganda. Op alle vlakken, media, humanitair optreden , zorg van de regering voor haar volk, poging om geen oorlog te beginnen, steekt Rusland heel negatief af bij zeker Europa en ook Amerika. Rusland is een land zonder vrijheid, democratie en mensenrechten, dat alle oppositie en critici gevangenzet of vermoord en nu zelfs een democratisch land binnenvalt en een oorlog begint. Dit is een grove schending van de internationale wetgeving. Poetin heeft nog maar 5 landen in de VN die hem steunen. Daarnaast heeft hij nog wat aanhangers in Nederland Er is in radicaal-rechtse kringen altijd bewondering uitgedragen voor Poetin, volgens Wilders en Baudet een ‘bondgenoot’. Het is de bewondering voor de autoritaire leider die met harde hand regeert en zijn gevoelens niet toont, want is dat is voor wijven en homo’s.

    ​ @AP Janssen Pardon? Nou dacht ik toch dat wij recentelijk Yugoslavië, Afghanistan, Irak, Libië en Syrië met de grond gelijk hebben gemaakt. En de opstand in Oekraïne ( een land met twee volken, dus moeilijk in balans te houden) daar hebben we ook het lont aangestoken om burgeroorlog te veroorzaken ( we paid 5 billion $, zei Nuland in december 2013).

    En wat heeft Putin gedaan? Een opstand en moord gestopt in Georgië. Een oorlog gestopt in Syrië. Het Minsk2 akkoord afgedwongen en 'uitvoering' opgeeist , de Krim behouden voor zijn land als warme haven èn voor de 80 % etnische Russen om veilig te leven.

    De balans is heel scheef: Democratiën worden uiteraard aangestuurd door de ultra rijke Elite, meestal dikke supporters van Israel, en je ziet: allemaal moslimlandjes kapot gemaakt. Zomaar. ( Bij vergissing, beweren ze ook nog) .
    En nou zijn wij aan de beurt: Nu moet er oorlog komen tussen Orthodox Christenen en Katholieken. En de mensen die het aansturen wrijven in de handen: 'By deception thou shalt make war.' Niet voor niks het motto van de Mossad.

    Maar AP Jansen zal dit niet kunnen bevatten. Zoals een katholiek 70 jaar geleden ook geen ketter durfde te zijn ( God bestaat ! ) , zo durft AP Jansen nu geen kritiek op de mensen te hebben die alle kranten schrijven die hij leest. AP Jansen is lid van de Holocaust Religie.
    Dat betekent dat je niet de moed ( en de mogelijkheid) hebt om bepaalde zaken te zien.

    ReplyDelete