Thursday, March 03, 2022

1244 Is Putin toch in de val gelopen? Kuweit 1990 revisited?

 

Weet U nog dat de Emir van Kuweit plots heel overmoedig werd en vreemd gedrag vertoonde? 

Saddam Hussein was de stevige leider van het sterkste arabische land en leider van de Arabische wereld.   En goede vriend van Washington.

Maar de Emir begon olie uit Iraakse bodem te pompen, te stelen liever gezegd. En op vergaderingen had deze leider van een dwergstaat geen respect voor Saddam. 

Saddam ontbood de Amerikaanse ambassadrice, April Glaspie, en die gaf hem groen licht omdat  'dit een intern arabisch conflict is waar wij buiten staan."

Dus Saddam viel Kuweit binnen, en toen brak totaal onverwacht  de hel los: "Saddam heeft een doodzonde gepleegd ! " zei papa Bush. 

Zoals we weten stuur je de publieke opinie met 'Bloed en puin', of recent met 'Tranen uit Oekraïne", maar toen deed men het met 'Huilende meisjes van 16 ".

Nayrah werkte in het ziekenhuis en 'had gezien dat Saddams soldaten babies uit couveuses op de grond hadden gegooid'  omdat ze de couveuses mee wilden nemen naar Irak.  Ze huilde er bij en mocht het verhaal in de VN  en in de Senaat voordragen.  ( Nayrah Testimony

Ja, 'voordragen' want het hele toneelstuk bleek later verzonnen door 'Hill and Knowlton',  het grootste reklamebedrijf ter wereld,  en  het plan kwam van de joodse senator  Tom Lantos.   

De rest is bekend:  Saddam trok zijn leger terug.  Het werd van de weg geschoten ( vele duizenden jonge mannen dood), maar papa  Bush wilde niet Saddam verwijderen, en trok dus niet door naar Baghdad. De Neocons waren furieus en  Bush zijn herverkiezing ging mooi niet door.  

Waar het hier om gaat:    Saddam was in een Neocon-val gelopen. Zijn actie t a v Kuweit was in 'die  wereld' waarschijnlijk volledig   acceptabel.  Het werd goedgekeurd door de VS.  Hij voert het uit, en plots komt de wind uit een totaal andere  hoek:  Saddam is er in geluisd. 

  ----------------------

Oekraïne 2022. 

In 1990  beloofde de VS dat de Nato niet zou uitbreiden.  Het was meer dan een mondelinge overeenkomst, het is vele malen gezegd en opgenomen in de notulen en er zijn ook nu nog journaalbeelden van.  (https://youtu.be/F2iOAtNlleg )

Maar dat 'Not- one- inch'  kwam niet in het Duitse-herenigings verdrag  terecht. 

Dus Russische legers werden weg gehaald omdat de VS plechtig beloofde niet 200 kilometer oostwaarts te gaan,  maar de VS ging later 800 km oostwaarts. En 200 is toch iets anders dan 800.  

Enfin: De VS rukt op,   de ban op middellange afstands- raketten werd door de VS in 2019 eenzijdig opgeheven.  Het  ABM verdrag was al in 2002 opgeheven. 

En àltijd als Rusland er over begon zei de VS: Maar wij zijn niet offensief  !  Uw angst is ongegrond.   

Maar het feit dat men dit niet-offensief zijn absoluut niet in een verdrag wilde vast leggen, is het bewijs dat men WEL offensief is. 

Er staan Aegis raketten in Roemenië,  klaar. 

Er komen Argis raketten in Polen klaar, zomer 2022. 

En zoals het nu gaat staan er over 2 jaar gegarandeerd  Aegis raketten op de stoep van Rusland: in Oost Oekraine. 

Als dat eenmaal is gebeurd,  staat Rusland in verloren positie.  Dan is er van 'wederzijdse Afschrikking' geen sprake meer. 

Dus besloot Rusland om het spel hoog te spelen: 

Er kwam een December Ultimatum:  NU  moest de Veiligheid van Rusland worden ondertekend en vastgelegd.  En het moorden op de Donbassers moet ook stoppen. 

Als U dat niet  doet, dan nemen wij militaire maatregelen. 

'Militaire maatregelen'....  Ik ken maar één pundit die voorspelde dat dit zou betekenen dat Rusland de Oekraïne zou binnen trekken: Anatoli  Karlin. 

Verder zei iedereen: "Zo ver zal het echt niet komen"

Sidebar: Ik was verbaasd dat Blinken en Biden vele malen beweerden dat Rusland binnen enkele dagen Rusland zou  binnen vallen.  Pundits geloofden het nioet. Maar zij waren altijd volledig zeker. Hoe kan dat? 

Mijn vermoeden: Rusland heeft de serieuze planning van die inval bewust laten lekken naar de VS.  Waarschijnlijk met het doel omde VS er toe te bewegen tòch maar aanm deeisen van Rusland te voldoen.  Ook daaruit blijkt dat de ware agressor niet Rusland is , maar de VS:  Zij wìllen ècht die oorlog.  Rusland wil ècht zijn veiligheid.) 

Maar er waren twee zaken die Putin over de schreef trokken, wellicht: 

1.  Het feit dat de Ukraiense nazi's zeiden dat ze een atoombom zouden gaan 'verwerven'. 

2.  Het feit dat àlle Navo landen zeiden: We steunen Oekraïne met sancties, maar verder blijven we er buiten.  Het is geen Nato land. 

Putin viel binnen met een helder voorstel:
We willen een Oekraiense regering die verklaart geen Nato lid te worden. 
Alle Nazi elementen moeten weg uit de macht.  Odessa-moordenaars oppakken.
Minsk 2 word uitgevoerd. 
Oekraine is volledig vrij te doen wat het wil. Mag EU lid worden.  Staat los van Rusland,  het gaan ons alleen om vrede  en veiligheid voor alle Russen ( in Oekraine en in Rusland)  te garanderen. 
De instructies waren om te proberen geen enkele burgerdode te veroorzaken.
Want Rusland heeft niks aan doden en baat bij sympatie. 

Nu is de expeditie 7 dagen onderweg, en alles gaat zoals gepland. 
Wat wellicht noiemand had verwacht is de zeer massale media campagne over àlle Westers landen. "Tranen uit Oekraïne".  
Er gaat wel eens wat mis in de priductie:  Een tear jerker vaneen papa die zijn kleutertjes goodby kust, blijkt in de Donbass te zijn opgenomen.  Oei ! 
En 13 kustwachters die de helden-dood waren gestorven bleken enige dagen later gewoon inde bus naar moeder de vrouw te zijn gezet.  

Maar verder: indrukwekkend.   Elke brave borst die in de krant wil hoeft maar 25 euro bijeen te bedelen voor de OekraIense kindertjes en hij staat in de krant als wereld-verbeteraar.  Als grote held.
Man blij, Krant blij, politici blij, Oekraieners blij,  Neocons blij,  Wall Street blij,  Larry Fink blij.  

Maar nou zien we dat het een val is : Een hoge Engelse officier kwam op de BBC  om te zeggen dat 'Het volk wil dat wij militair de Oekraiense bevolking gaan steunen."   We kunnen een No-Fly zone afkondigen. Maar we kunnnen ook met Nato  vliegtuigen er binnen vliegen.  ( Uitleg Greenwald, beelden van militair)  

En dat betekent:  een echte oorlog tussen Rusland en de Nato. 

Alweer alleen mogelijk gemaakt omdat Het Westen A belooft, en B doet. 

Misschien waren we te optimistisch om te denken dat er geen wereldoorlog  zou

komen:  

Rusland kan alleen overleven door militair in te grijpen in Oeklraïne. En zonder Nato bemoeienis is daar maar één uitklomst mogelijk : vrede voor Rusland.  Dus logisch dat Rusland de invasie begon. 

Maar voor de Neocons ( hun schip is zinkende), en voor Wall Street (aan het luchtkasteel komt een eind)  en voor de FED ( 30 trillion $ schuld .....  over 10 jaar is het hele BNP  nog niet voldeonde om de rente daarover te betalen...

Een flinke oorlog tegen Rusland zal half Europa en half Rusland vernietigen,. maar niet de bodemschatten. Die zijn voor de overwinnaar.

Ik denk dat ook Mercouris veel minder positief is dan enige dagen geleden. 

Dit blog is erg pessimistisch, maar het ziet er ook niet goed uit.  Dit is zeker een reëel scenario. 

  






4 comments:

  1. https://brownstone.org/articles/a-new-age-of-barbarism/

    ReplyDelete

  2. Russische zakenman achter Holland & Barrett staat ook op sanctielijst EU
    MICHAIL FRIDMANDe Europese sancties tegen Russische oligarchen treffen tot in de Nederlandse winkelstraat doel. Drie Nederlandse multinationals en 202 drogisterijen moeten het in één klap zonder hun eigenaar Michail Fridman zien te rooien. Wie is deze Russische zakenman?
    Herman Stil 03-03-22, 13:02

    ‘Oorlog kan nooit het antwoord zijn.’ In een mail afgelopen weekend aan het personeel van zijn Londense investeringsbedrijf Letter One noemt de Russisch-Oekraïense ondernemer Michail Fridman de strijd in Oekraïne een tragedie. Hij vraagt (niemand in het bijzonder) het bloedvergieten te stoppen.
    Verantwoordelijken wijst hij niet aan. ‘Ik doe geen politieke uitspraken, ik ben een zakenman met verantwoordelijkheid voor vele duizenden werknemers in Rusland en Oekraïne.’
    En Nederland. Een van de vele bedrijven waarin Fridman belangen heeft, is telecomgigant Veon waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in de de Amsterdamse Zuidastoren The Rock. Nu zal Veon weinig zeggen – het bedrijf is verder niet actief in ons land – maar als Vimpelcom zette het de Russische aanwezigheid aan de Zuidas vijf jaar geleden donkerrood op de kaart.
    Het bedrijf, met ruim 200 miljoen abonnees in voormalige Sovjetstaten, Pakistan, Algerije, Bangladesh en Laos de vijfde telecomaanbieder in de wereld, was betrokken bij een omkoopschandaal in Oezbekistan. Vimpelcom moest uiteindelijk voor 358 miljoen euro vervolging in Nederland afkopen en veranderde uit marketingoverwegingen van naam.
    Sanctielijst
    Dat voorkomt niet dat het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf nu weer op de radar staat vanwege grootaandeelhouder Fridman. De oligarch – een zakenman met nauwe banden met het Kremlin – staat sinds deze week op een sanctielijst van de Europese Unie. Volgens Brussel wordt hij gezien als een van de topfinanciers van de Russische overheid en een oliemannetje voor Poetins getrouwen. Mogelijk volgen landen als Groot-Brittannië en de VS het Europese voorbeeld.
    Nu Fridman op de sanctielijst staat, zijn zijn tegoeden bevroren en kan hij niet meer direct betrokken zijn bij een NV als Veon. Het bedrijf liet dinsdag in een summier bericht weten dat Fridman is opgestapt – zonder daarvoor de reden te noemen. Zijn indirecte betrokkenheid bij bedrijven als Veon aanpakken wordt een stuk lastiger. Zo is het telecomconglomeraat formeel gevestigd op de notoire vrijhaven Bermuda. En pikant: de broer van Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is er bestuurder.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Vervolg.

      Hier het artikel : https://www.bndestem.nl/buitenland/russische-zakenman-achter-holland-en-barrett-staat-ook-op-sanctielijst-eu~ae15b3616/


      Veon is lang niet de enige link tussen Fridman en ons land. De 57-jarige Rus, die ook de Oekraïense en Israëlische nationaliteit zou bezitten, zette net na de val van de Muur in 1991 Alfa Bank op, inmiddels een van de grootste private banken van Rusland. Alfa, naar verluidt een van de belangrijkste private financiers van zowel het Kremlin als in Oekraïne, is eigenaar van de Amsterdam Trade Bank, dat zich specialiseert in handel met Rusland.
      De Tuinen
      Daarnaast is de miljardair actief met het in het Amsterdamse WTC gevestigde winkelconglomeraat X5 Retail, dat in Rusland vooral supermarkten uitbaat. En volgens de Britse zakenkrant The Financial Times is Fridmans Letter One sinds vijf jaar eigenaar van de Britse drogisterijketen Holland & Barrett. Dat baat, ooit als ‘De Tuinen’, in Nederland 202 vestigingen uit en is sinds kort een hoofdsponsor van schaatsbond KNSB.

      Een filiaal van Holland & Barrett in Londen. © ANP / EPA
      Dat Fridman zich op de vlakte houdt over de oorzaken van de oorlog in Oekraïne zal ook te maken hebben met zijn afkomst. De miljardair werd 57 jaar geleden geboren in Lviv, in het westen van Oekraïne. Hij vertrok er op zijn zeventiende, maar zijn ouders wonen er nog.
      Tegenwoordig zijn Moskou en Londen de uitvalsbasis van de metallurgisch ingenieur. Volgens The Sunday Times is Fridman de op tien na rijkste man van Groot Brittannië. Hij zou ook huizen bezitten in Amsterdam, Hamburg en Parijs – waar zijn ex-vrouw en twee kinderen verblijven. Het Amerikaanse zakenblad Forbes schat zijn persoonlijke vermogen op 15,5 miljard dollar.
      Hoe nauw de banden met het Kremlin zijn, houdt hij vooral mistig. Wel schuiven zakenpartners zichtbaar aan bij recente bijeenkomsten met Poetin, onder wie Petr Aven, een Rus waarmee Fridman actief is bij Alfa Bank.
      Fridman ontkent alle aantijgingen over banden met Poetin. ‘Deze sancties zijn unfair,’ zegt hij in een verklaring. ‘Wij zullen de valse en ongefundeerde redenen voor het opleggen van deze sancties met alle middelen krachtig bestrijden. En wat er ook met mij gebeurt, het zal geen enkele impact hebben op de politieke besluitvorming in Rusland.’

      Delete