Tuesday, March 03, 2020

974 Dokter Ulco Schuurmans, een Klaine Krabbelaar over Corona.


Gisteren schreef een arts het zoveelste kletsverhaal in de Volkskrant (best gelezen artikel vandaag)  over het Corona virus.  Het is overduidelijk dat hij er helemaal niks vanaf weet. Nog geen minuut in de data gedoken. Maar hij vertelt het juiste narrative, en is wellicht gratis. Of zou hij aan de Volkskrant moeten betalen?  'Volkskrant goes bussiness class?'
Hij heeft wel een soort toko'tje.  Een 'klaine krabbelaar', zoals mijn russische ex-echtgenote zo mooi kon zeggen, met haar Moskouse accent.  


OPINIE INFODEMICS

De verslaggeving over corona is schadelijker dan het virus zelf
De berichtgeving in de (sociale) media over covid-19 is zo overspannen dat ­deze een bedreiging vormt voor de samenleving.

Een bedreiging voor de samenleving?  Waarom dan?  Waar zit het gevaar, dr.Schuurmans?

Ulco Schuurmans  2 maart 2020, 17:10

Image result for ulco schuurmans

Informatiestromen die epidemische vormen gaan aannemen. En dan vaak ook nog tot de categorie fakenieuws behoren? Dat heet tegenwoordig een infodemic. Er zijn meerdere definities en beschrijvingen van de term infodemic. Een goede is: ‘Een excessieve hoeveelheid informatie betreffende een probleem, die het vinden van een oplossing belemmert.’

Hier zijn we het met elkaar eens : Er is erg veel informatie, en veel daarvan is fake-nieuws.
In mijn woorden: kletskoek , niet informatief, feitelijk onjuist, en niet onderbouwd.   

Inmiddels nemen infodemics verontrustende vormen aan. Zij bedreigen onze samenleving (het omgaan met elkaar, complottheorieën, hetzes, enzovoort) en via paniek en desinformatie ook onze economie en gezondheid. Recente voorbeelden zijn de commotie omtrent het coronavirus, de beïnvloeding van verkiezingen in de VS en het vermeende hoge energieverbruik van elektrische auto’s.

Maar als er zoveel foute berichten zijn, dan is het toch aan de Grote Media om de onzin te ontmaskeren? Op de TV  kunnen we toch  de deskundigen een discussie laten voeren?
Wanneer was er een open discussie over 911?  Of over de MH7?  Iemand  die Putin op de TV mag verdedigen, of de inval in de Krim?  Wanneer zagen we ooit een deskundige die echt waarschuwde met goede cijfers voor het Corona virus?    Die mensen zijn er wel hoor. Volop zelfs, maar we krijgen ze noot te zien op onze tv.  Ze krijgen geen ruimte in de Volkskrant. U wèl. U mag volop onzin verkondigen in de Volkskrant.  Dan zetten ze er gewoon ‘Opinie’ boven, en dan lopen ze geen risico.
Maar mìjn opinie zal de Volkskrant niet plaatsen.  Toch is mijn opinie met veel wetenschap onderbouwd. Niet ùw opinie.

Het meest in het oog springende onderwerp is nu uiteraard het corona­virus covid-19. De beeldvorming hierover is veranderd in een soort emergency control room, bestaande uit on­linenieuwsberichten. De leek kan zich elk kwartier weer verder ongerust maken of zelfs in paniek raken over hoe erg het allemaal wel niet is. Ondanks het feit dat gerenommeerde virologen onderschrijven dat covid-19 in wezen niet veel verschilt van een wat zwaardere variant van de ‘normale’ griep, is het hek van de dam.

Kunt U onderbouwen wat U daar beweert?  Van welke cijfers gaat U uit?
Welke Ro heeft  gewone griep?   En hoeveel van de zieken gaan dood bij de gewone griep?
 En vergelijkt U dat dan eens met het Covid-19.  Van welke Ro gaat U uit?  En van welke Case Fatality Rate?   Ik ben benieuwd.

Carnavalsoptocht
Vraag je zelf echter eens af: zou een grieperig persoon in een carnavalsoptocht die het halve dorp besmette vorig jaar de voorpagina van de krant hebben gehaald? Nee dus. Hetzelfde geldt voor de circa 2.000 doden die bij de vorige griepgolf in Nederland vielen.

Heb ik U nu goed begrepen dat U denkt dat het Coviod-10  mogelijk tot 2000 doden zal leiden, als we dit Covid behandelen zoals we griep behandelen?

Volgens mijn berekeningen zit U er meer dan 1 miljoen doden naast.  Daarom mijn vraag: van welke cijfers gaat U ?  U zegt dat U arts bent.  Dus mensen hechten waarde aan uw opinie.  U behoort zich dus te informeren voor U iets schrijft in de krant. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Silicon Valley en de tech-giganten in de sociale media er zelfs al eerder op aangesproken dat een uitbraak van fakenieuws toch echt zeer ongewenst is. Zeker bij een onderwerp als covid-19. De desinformatie verspreidt zich nog sneller en uitgebreider dan het virus zelf. 

 Nogmaals:  Laat ons eerst bepalen wat de beste cijfers zijn. Daarna weten we pas wie de desinformatie schrijft en wie de juiste info levert. Het is te gemakkelijk om ‘desinformatie’ te definieren als: ‘Alle informatie die mij niet bevalt.”

Uiteraard, nieuws blijft natuurlijk nieuws. Maar dan wel het op feiten gebaseerde nieuws. En niet: negatief verkoopt beter, komt in mijn kraam goed van pas, is handig om opponenten te beschadigen en de bevolking naar je hand te zetten. Fakenieuws in epidemische vormen is een ernstiger kwaal dan menigeen denkt. Het schaadt bij covid-19 bijvoorbeeld het vertrouwen in de wetenschap, gezondheidszorg en in beleidsmakers.

Ik ben het nu eens helemaal met U eens. En daarom  weer mijn vraag:  Wat zijn de cijfers  waar u vanuit gaat. Wie zijn de wetenschappers die deze cijfers publiceerden?

Bovendien veroorzaken de ontstane sociale onrust en paniek grote economische schade. Om het nog maar niet te hebben over politieke beïnvloeding, het omdraaien van klimaatbewijs en hetzes tegen bepaalde bevolkingsgroepen, zoals nu de Chinezen.

 Ja,  narigheid is nadelig. Bonje is schadelijk. Allemaal met U eens.  Waar begint het volgens U dan fout te lopen?  Zijn het de Grote Media die in hun informatie  ruimte late voor misvattingen?  Wat bezielt al die dwars denkers om NIET te geloven wat in de Media staat?  En hoe kan het toch dat die mensen niet te overtuigen zijn?  Wat is uw mening hierover?  

Mondkapje
Het grote publiek weet ook niet meer waar het aan toe is. Moet je tegen covid-19 nu wel een mondkapje dragen of niet? Het Rode Kruis vaardigt een richtlijn uit over het gebruik en kort daarop zegt een viroloog dat het niet helpt? En volgens de definitie is een griepepidemie een getal van 58 op de 100 duizend mensen die zich met bijbehorende klachten bij de huisarts melden en van wie 10 procent positief op influenza wordt getest. Zover is het corona­virus nog lang niet.

Het zou natuurlijk wel tot ongerustheid leiden als de viroloog zou zeggen dat een mondkapje echt bescherming biedt tegen besmetting, en er op dat moment èn de komende weken geen enkel mondkapje te koop is. In China krijg je een boete als je zonder kapje op straat loopt.  
Nee. Het Corona virus heeft nog niet 10% van de bevolking besmet. Maar wat wil U daar mee bewijzen?  U kent het verhaal van de man die wist dat hij kon vlieg een op 1000 meter hoogte  uit de helicopter stapte.  Sommige zaken komen er aan. Maar ze zijn er nù nog niet. 

En hoe kan je nu op al die aantallen van deze infodemic varen als het gros van de besmette personen niet tot nauwelijks ziek wordt en dus buiten beeld blijft en voornamelijk de personen die zich wel bij de huisarts melden en positief worden getest, meetellen. En de thuisblijvers dan? De getallen over de ernstig zieken en doden die op de intensive care van het ziekenhuis zijn geconstateerd en getest, zijn duidelijk. Maar wie bleven er buiten beeld?

Daar heeft U wel een punt.  Er zullen zeker mensen zijn die de ziekte krijgen, en dat niet herkennen als coviid-19.  Maar zover we nu weten zijn die mensen wèl besmettelijk voor ànderen.  En daar wringt voor mij de schoen:  volgens het RIVM  zijn alleen zieke mensen besmettelijk.   Die fout van het RIVM zal heel veel onnodige doden veroorzaken: het wordt voor oudere mensen levensgevaarlijk.  Die worden besmet door zo’n jong persoon.  In China test menelk verdacht persoon.  Taiwan geeft zelfs geld aan iedereen die zich niet goed voelt en komt voor een test. Dit is eengroot contrast met ons gidsland, Amerika:  daar waren de tests onbruikbaar, en wie zich liet testen en geen Corona had, moest 3000 $ betalen. Onbetaalbaar voor meer dan 50% van de Amerikanen. 
Ik verwacht dat bij ons meer doden zullen vallen dan in China. Daar is het ongeveer 1 tot 2 %.

Mazelen is waarschijnlijk besmettelijker dan covid-19. En als je in de auto of op de fiets stapt, is de sterftekans aanmerkelijk hoger dan het risico dat je wordt besmet met het coronavirus én eraan overlijdt.

Waarschijnlijk?  Heeft U -  voor U uw opinie de moeite waard vond om in de krant te zetten, dan niet even nagekeken wat de Ro  van mazelen is?   Ik weet het uit mijn  hoofd: Ro = 12 tot 18.  En dat is inderdaad heel wat hoger dan de Ro van Covid-19.   Ik weet niet van welke Ro het RIVM  uit gaat, maar op dit moment acht ik Ro=4  voor Covid-19  een aardig schatting.
Eén kind met mazelen zal gemiddeld 15 andere kinderen ziek maken. Eén Covid-19 zieke zal  4 mensen ziek maken.  Het leuke van mazelen is dat slechts 1 op de 750 kinderen er aan sterft. Maar door de moderne vaccins gebeurt dat niet meer.

Bij Covid-19 sterft 8% er aan als er te weinig Intensive Care kamers zijn. Dat zijn dan 60 mensen op 750 zieken. Niet voor de mensen die in januari het geluk hadden om ziek te worden:  zij krijgen nog 3 weken lang een IC met full time verpleger, en dus zal van hen slechts 2% sterven.  Maar over 2 maanden zal het 8% zijn, als U en uw collega’s blijven beweren dat het gewoon een griepje is.  
En bij griep is de besmetting veel lager ( Ro=1,28)  en gaan slechts 1 op de 1000 mensen dood. Niks aan de hand dus.

Bestrijding
Op paniek over uit hun verband gerukte cijfers zit niemand te wachten. Wel op het gezamenlijk aanpakken van de virusbestrijding. Dat legt een belangrijke verantwoordelijkheid bij de media, politici, beleidsmakers en de gezondheidszorg. Leid de informatievoorziening in juiste banen en bestrijd fakenieuws.
Wil U nou voor mij die úit hun verband gerukte cijfers een aanwijzen?  En ook de cijfers die volgens U wèl juist zijn.
Wat wordt er volgens U aan virusbestrijding gedaan door media, politici , beleidsmakers en gezondheidszorg?  En worden ze gehinderd door de  uit hun verband gerukte cijfers?  Wijs aan dan, want ik heb een tegengestelde mening:  Er wordt veel te weinig gedaan om de epidemie af te remmen. Dat zorgt voor 8% doden, terwijl dat ook 2% zou kunnen zijn als men méér deed. Het zijn juist publicaties als de uwe die de maatregelen die levens redden, onmogelijk maken. “Ik thuis blijven?  Voor een griepje?  Wat denk je wel?  En wat zal mijn baas zeggen? 

Gelukkig weten Facebook, YouTube, TikTok, Google en Twitter al aardig hoe om te gaan met nepnieuws en recentelijk ook met infodemics. Met slimme filters, patronen herkennende kunst­matige intelligentie en deskundige webredacties wordt naarstig gespeurd naar feitelijke onjuistheden bij de informatievoorziening. Covid-19 is daar nu een belangrijk nieuw onderwerp bij geworden.

Geen idee waar U het over heeft, maar ik geloof U blind. Als U een voorbeeld geeft weet ik wat U bedoelt.  Bedoelt U dat sommige bloggers beweren dat het allemaal nòg onschuldiger is dan Ù schrijft?   Of beweert U dat sommige bloggers schrijven dat het allemaal complotten zijn die dat virus hebben verspreid?  Maar dat zou toch niks moeten uitmaken?   Het is toch niet relevant of je wordt overreden door een goede chauffeur of door een dronkenlap:  als die auto op je af komt moet je je veilig stellen.  Dat is waar het hier en nu om gaat. Waar het virus vandaan komt moeten we later zeker uitzoeken. 
Daarnaast doet ook een groeiend aantal webcommunities dienst als factcheckers. Klopt het en kan het ­allemaal wel, wat er op internet en sociale media staat? Hetzelfde geldt voor wat kranten, journaals en nieuwsbulletins melden: klopt het wel wat daarin wordt beweerd over covid-19?

Ik word nu wel èrg benieuwd wat de getallen van Covid-19 volgens U zijn. En waar kan ik diezelfde vraag aan de fact checkers stellen?  Wie doet dat nog, fact checken?  Ik dacht dat dat een dood geboren kindje was, omdat bleek dat het veel gemakkelijker was om fouten te vinden in de Grote Media berichten dan in die van de serieuze alternatieve media.  Herinnert U zich minister Ollongren nog ? 

De bestrijding van deze infodemic is net zo belangrijk, zo niet belangrijker dan het aanpakken van het corona­virus zelf.

Het lijkt me belangrijk dat er iemand in de krant en op de tv nu eens duidelijk uit legt dat àls we dit covid-19  precies gaan behandelen als een gewoon griepje, dat we dan niet met 2000 doden zitten in 2021, maar met ruim 1 miljoen doden.  Ik kan het U voor rekenen, met echte goede cijfers.  Maar laat U eerst ùw berekening maar zien , waarbij U uit komt op 2000  doden als we helemaal niks doen, net als bij griep.

Ulco Schuurmans is arts maatschappij en gezondheid.

Met vriendelijke groeten, Jan Verheul .     Jan Verheul is mijn pseudoniem, en ik ben van beroep boer.

6 comments:

  1. Harde kritiek op Israel Shamir, maar wel met opmerkelijke data:
    https://www.unz.com/ishamir/syria-corona-aipac/#comment-3750341

    ReplyDelete
  2. Ik kon het toch niet laten om Thierry even op zijn doden te geven:
    https://www.youtube.com/watch?v=_Da5IG4xYpY


    Feit: Leon de Winter schreef in 1994 nog een boek "Handleiding ter bestrijding van extreem rechts."

    Feit: Joodse mensen hebben in elk land geprobeerd om de autochtonen te verzwakken, door aanval op tradities en cultuur en door immigratie te bepleiten. ( Lees Stephen Steinlight, lees Kevin MacDonald)

    Feit: Een democratie en ook de media in handen hebben is een veilige manier om een land te controleren. Wie pleit voor democratie? Wie koopt als eerste de media ? Wie is het verste met surveillance? Wie controleert alle luchthavens ter wereld? Wie heeft de social media in handen ?

    Feit: Israel is niet alleen de enige democratie in het Midden Oosten. Ook de enige apartheidsstaat. Het racisme is leading in Israel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lecram Red writes, in defense of Israel:

      "Don't talk so stupid. There are living many etnical groups in Israel, and they all have similar rights."

      My answer:
      Did you say 'same rights' ? No. You try to mislead us. Israel is a racist country. That is why you need misleading words to defend it. Well, that is the jewish religion: The yeshiva's are teaching 'spin'. The Talmud is the effort of jewish scholars to trick their G-d. It is also their way of waging war on the rest of the world: by deception. By using misleading words. We should warn each other - as long as they still allow us. They try to forbid critical free speech by calling it 'hatred'.

      So if Israel has the motto "Thou shalt make war by way of Deception' that is OK.
      But if I point at that, then I am the one who is hating! Not them ! They can start war on me. That is legal. It's OK. But if I signal that, I hate them? !
      So my self-defense is illegal. Their agression is allowed . That is the situation now. And it's a good strategy. Why? Because we are so stupid that we don not see it. We are dodo's. We have no tools in our evolutionary-tool-box to fight this new threat. Because we do not see it.
      We are following in the Dodo footprints.

      Delete
  3. De stand is nu 38 gevallen! met 15 gevallen erbij is de verdubbelingstijd hier nog korter dan die door Chris Martenson opgegeven: Geen 2.4, maar 1.55 dagen!

    ReplyDelete
  4. Chinese wetenschappers hebben 2 subtypen van het corona virus ontdekt, een L en een S type waarvan het S type van een oud corona virus stamt. Het L-type is meer virulent maar er wordt niets gezegd waar het vandaan komt. Er is wel ontdekt dat het virus 149x gemuteerd is.

    Chinese researchers discover two different subtypes of the COVID-19 coronavirus
    The L-type is more virulent, according to the research

    https://tass.com/world/1126529

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chris Martensen spreekt ook over deze twee varianten van Sars-Cov-2 ( het virus dat de Covid-19 ziekte veroorzaakt)
      Hij zegt: DeL variant is veel agressiever, en werd snelontdekt in China en dus flink aangepakt.

      Maar de S variant is wat luier,langzamer en kanzich dus al flink verspreiden voor hij wordt ontdekt. En daarom zisS veel gevaarlijekr. De S kwamin Duitsland heteerst voor ( bij dat auto-ondedelen bedrijf) eb belandde later o a in Italië.

      Uitleg begint hier: https://youtu.be/s9FjX2b0SAk?t=1421

      Delete