Sunday, January 02, 2011

91. Arbeid door Geld-schepping. (Deel 2)

  2.  Hoe blijven we rijk?

‘Ons Dorp’ groeide en groeide. De tijd dat alles samen werd gedaan was nu voorbij. Sommige mannen gingen elke dag jagen en anderen werkten liever op het land. Eén man was bijzonder handig en hij maakte wagens die achter de paarden werden gebruikt. Zo deed ieder waar hij goed in was.  Om niet urenlang te besteden aan het ruilen van goederen  hadden de bewoners van Ons Dorp besloten om alle rode schelpen die ze konden vinden onder elkaar te verdelen en als ruilmiddel te gebruiken: Er waren 2000 rode schelpen uitgedeeld (in omloop dus) en  na een tijdje bleek dat mensen één schelp wel wilden ruilen voor 1 brood.  
Ons Dorp groeide en groeide. Van 30 huizen naar 60 huizen en van 10 paarden naar 20 paarden.  Al die tijd waren er geen rode schelpen bij gekomen. Men bleef ze wel gebruiken als ruilmiddel, maar nu was elke schelp 2 broden waard. En toen er nog meer ‘goederen’ in het Dorp waren gemaakt , was één schelp al 4 broden waard.

Tenslotte wilde niemand nog een schelp geven voor brood. De schelpen waren  schaars geworden in vergelijking met de goederen. En iedereen begreep dat ze over enkele jaren nog meer waard zouden zijn. Wie het zich kon veroorloven begon ze op te potten.
Dat had ernstige gevolgen.
Niemand kocht nog een wagen bij de wagenmaker en de bakker had geen klanten meer, want de mensen bakten liever zelf. Het werd crisis. De raderen stopten. Er waren te weinig schelpen voor Ons Dorp en niemand wilde zijn schelpen nog uitgeven.
De boer liet zijn aardappelen rotten op het land, want niemand zou ze willen kopen. De knecht werd ontslagen.
( Als het geld schaars is in onze huidige economie dan komt dat omdat de Centrale Bank de rente hoog stelt, waardoor het voor ondernemers onaantrekkelijk wordt iets te ondernemen, en zo ontstaat werkloosheid. Òf het geld is schaars door het 'rente-lek': de banken creëren wel het geld diat iemand bij de bank leent, maar ze creëren niet het geld dat nodig is om de rente te betalen. Dit is volgens mij een zeer grote tekortkoming in ons systeem, maar er wordt vreemd genoeg NOOIT over gesproken. )

Tot de dorps-oudste een kloek besluit nam: Ze zouden voortaan ook de gele schelpen gaan gebruiken, en die waren óók 4 broden waard.  Iedereen kreeg een flinke zak met schelpen en ging weer aan het werk: sparen had geen nut, want de schelpen zouden echt nooit meer zo schaars worden.

De dorpsoudste had goed gekeken. Hij had gezien dat de schelpen heel nuttig waren om mensen aan het werk te krijgen omdat ze door hun baas direct beloond werden en niet moesten wachten tot het product afgeleverd was.
Hoe meer er gewerkt werd, hoe meer comfort de mensen in hun samenleving creëerden.  Nu zag hij het duidelijk voor zich: schelpen zijn op zich geen rijkdom, maar ze zijn wel erg nuttig om de mensen zover te krijgen dat ze rijkdom gingen maken.  
Maar hij had ook gezien dat een groeiende groep mensen ook een groeiende hoeveelheid schelpen nodig heeft om goed te blijven werken.
Dat bracht hem op het idee om alle witte schelpen te gaan verzamelen en met Ons Dorp af te spreken dat die voortaan als geld zouden worden gebruikt. Hij zou ze echter niet uitdelen, maar uitlenen aan eenieder die een bedrijf zou gaan beginnen. De geleende schelpen moesten later  met rente worden teruggegeven aan de dorpsoudste. Zo zou er nooit meer tekort aan schelpen zijn en zouden dus de mensen altijd aan het werk kunnen blijven en daarmee altijd verder bouwen aan hun eigen welvaart en comfort.  

Noot:
- Een economie blijft alleen draaien als er (precies) voldoende geld in omloop is. Geld-schepping uit het niets is dus een goede zaak.
 Maar die geld-schepping moet niet door privé bedrijven gebeuren, maar door ons allemaal, zodat de rente aan ons allen ten goede komt. Zolang de toename van gld evenredig is met de toename van ‘zaken van waarde’, is er geen inflatie.
Dat regeringen de geldpers zouden aanzetten is zelden het geval. Dat is een bang-maak verhaal van de banken. Een regering houdt zich ook aan de grondwet, en zo kan de geld-toename ook wetmatig begrensd worden.    


- Hjalmar Schacht over Geld: (Citaat 1)   



1 comment:

  1. Hoe banken geld verdienen.

    Het proces is simpel:

    1) Jij zet 1.000 euro op je bankrekening ...

    2) De bank houdt 100 euro ervan in reserve (mochten klanten later hun geld opvragen)

    3) De overige 900 euro wordt uitgeleend aan Linda. Linda betaalt met die lening Paul

    4) Paul ontvangt 900 euro en zet deze som op zijn bankrekening. De bank houdt 90 euro ervan in reserve en leent de overige 810 euro uit aan Frank. Frank gebruikt de lening om Sofie te betalen.

    5) Sofie brengt haar 810 euro naar de bank die 81 euro in reserve houdt en de rest uitleent

    En zo gaat het maar verder. Uiteindelijk zal voor iedere 1.000 euro die klanten naar de bank brengen voor 10.000 euro aan leningen worden verstrekt.

    De opzet is werkelijk briljant. In plaats van enkel de oorspronkelijke 1.000 euro uit te lenen, wordt er nu 10 keer zoveel uitgeleend.

    Tien keer zoveel leningen betekent natuurlijk ... 10 KEER ZOVEEL INTERESTEN!

    Het gevolg van dit systeem is dat banken eigenhandig geld creëren. Voor iedere lening die verstrekt wordt, komt er meer geld in omloop.

    Werkelijk uit het niets!

    Paul en Sofie hebben respectievelijk 900 euro en 810 euro op hun bankrekening staan.

    Zij beseffen niet dat hun geld in feite de schulden van een ander zijn. Geld op een bankrekening is immers niet hetzelfde als papiergeld in je handen.

    ReplyDelete