Thursday, February 27, 2020

967 Het Coronavirus ..... RIVM website op 27 febr.



https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden


Rijksinstituut voor Volksgezondheid
en MilieuMinisterie van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport
RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Bovenkant formulier
Zoeken
Zoeken
Onderkant formulier
Vragen & antwoorden nieuw coronavirus (COVID-19)
Wijzigingsdatum 27-02-2020 | 09:29
·         Nieuw coronavirus (COVID-19)
·         Verspreiding
·         Video's
·         Informatie voor professionals
·         Vragen over je gezondheid



De meeste patiënten met het nieuwe coronavirus komen uit de regio Wuhan (China) of zijn in de regio Wuhan geweest. Mensen die in Nederland verkouden zijn of longklachten hebben, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze het nieuwe coronavirus hebben. Zeker niet als ze niet recent op het vasteland van China, in Taiwan, Macau, Hongkong, Iran, Singapore en onderstaande gemeenten in Noord-Italië zijn geweest. De kans is veel groter dat mensen gewoon griep hebben of een ander verkoudheidsvirus. Ja, dat klopt. 
Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?
Neem telefonisch contact op met je huisarts of de lokale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  als je:
  • Koorts hebt  met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
  • Misschien kan het geen kwaad om meldplicht te laten doen van iedereen die adem-problemen heeft. Kortademigheid is het meest bekende symptoom.  
  • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:
    - China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan)
    - Singapore
    - Zuid-Korea
    - Iran
    - Italië: de gemeenten Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone, Casalpusterlengo, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo,       Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorana (regio Lombardije) en V’o Euganeo, Mira (regio Veneto)  Het is zeer waarschijnlijk dat zieke mensen uit Lombardije de ziekte in andere delen van Italië brachten. Dus mensen die uit Italië komen kunnen besmet zijn. Op deze manier loop je achter de ziekte aan en kom je altijd te laat. Beter allen die in Italië waren de toegang ontzeggen, of meldplicht en vrijwillig thuis quarantaine. Zò stop je verbreiding in Nederland.  
  • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus. Dat weet je niet. Die zieke persoon weet vaak ook niet dat ie ziek en besmettelijk is ! Er zijn mensen (ouderen) besmet door zieken ( jongeren)  die zelf niet wisten dat ze corona hadden. 
De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.
Hoe groot is de kans dat het nieuwe coronavirus (COVID-19) naar Nederland komt?
Net zoals in andere landen kan er ook iemand vanuit China naar Nederland komen en hier ziek worden. Omdat de ziekte van mens op mens overdraagbaar is, is het mogelijk dat hier ook contacten van een patiënt ziek worden. Daarom is het belangrijk om patiënten snel op te sporen en contacten in de gaten te houden.
Snel opsporen is onmogelijk:  de zieke besmet al andere mensen dagen voor hij zelf ziek wordt , àls hij zelf al ziek wordt.... 
 Er is een meldingsplicht voor het nieuwe coronavirus en er bestaat in Nederland een structuur om uitbraken van infectieziekten te bestrijden. Die structuur gaat er van uit dat men pas besmettelijk wordt als men zelf ziek wordt. Inadequaat. 

In Europa zijn ook patiënten. Maakt dat het meer aannemelijk dat we in Nederland ook patiënten met het nieuwe coronavirus (COVID-19) krijgen?
Het was te verwachten dat er ook in Europa patiënten zouden komen.
"Het was te verwachten...  " 
Chris Marttensen schreef al eind januari hoe het zou  lopen:  eerste word je belachelijk gemaakt. (  Ha ha, aan de griep sterven veel meer mensen!) 
Dan gaat men je bestrijden. ( De WJHO  die waarschuwwt voor paniekzaaiers op internet. ) 
En als derde stap zegt men:  "ja, dat wisten we natuurlijk al. "
We zijn nu dus in de derde fase beland. 
 Deze patiënten zijn geïsoleerd en hun contacten worden in de gaten gehouden. Zo houden ze verspreiding van de ziekte tegen. 
Nee!  Zo houd je het niet tegen !  Zo ben je te laat
We houden de ontwikkelingen in de gaten via de Europese netwerken. We gingen er al eerder van uit dat dit het geval kon zijn. ( "Het was te verwachten..."

Zijn er al mensen in Nederland getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19)?
Ja, er zijn al enkele tientallen mensen getest op het nieuwe coronavirus. Bij hen was de test negatief. Het is bekend dat de tests heel vaak 'negatief' zijn en dat de persoon toch het virus heeft. 

Heeft het zin om je preventief te testen als je terugkomt uit China?
Nee, want dat geeft geen zekerheid. Klopt.  Mocht je besmet zijn met het virus, dan is er de eerste dagen nog onvoldoende virus in het lichaam. De test toont dan nog niet aan dat je besmet bent met het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarom testen we pas op aanwezigheid van het virus als mensen klachten hebben. Maar jonge sterke mensen worden soms niet ziek, en besmetten intussen ouderen die er aan kunnen sterven... ( Ik geloof Martensen.  Morgen kan blijken dat ie ongelijk heeft, maar voorlopig had ie àltijd gelijk, en het RIVM nooit.)

Wat gebeurt er als er iemand is die mogelijk het nieuwe coronavirus (COVID-19) heeft?
Als iemand met ziekteverschijnselen zich bij een arts meldt en de arts denkt dat de patiënt mogelijk het nieuwe coronavirus heeft, gaat er een protocol in werking. De arts vraagt een test aan bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  en het Erasmus MC Erasmus University Medical Center . Daar wordt tegelijkertijd de test ingezet. Ondertussen wordt de verdachte patiënt in isolatie gehouden. Dat kan in thuisisolatie of door opname in het ziekenhuis. Dat is afhankelijk van de situatie. Als de test positief is, blijft de patiënt in isolatie en doet de GGD zogenoemd contactonderzoek. Alle mensen waarmee de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad, moeten gedurende de incubatietijd hun gezondheid in de gaten houden. Wanneer begon de besmettelijke periode?  Het RIVM zegt:  enkele dagen voor hij ziek wordt. Maar sommigen worden NIET ziek ! 
Het RIVM  heeft niet gezien op video's wat ik wel zag in China:  àlle wegen leeg.  Tunnels afgesloten met grote bergen zand.  Mensen die niet binnen wilden blijven werden met ijzeren balken voor hun deur opgesloten.   Het RIVM  denkt dat die Chinezen dat zomaar deden.  Nee natuurlijk. Wij hebben geen idee hoeveel doden er zijn gevallen.  Als een regering reden tot paniek geeft, loopt het totaal uit de hand. Het zijn de maatregelen die ons tonen wat er echt aan de hand is. Die maatregelen zijn 100 maal strenger dan wat het RIVM nu voorschrijft. 

Als zij ziekteverschijnselen krijgen moeten zij dat aan de GGD melden en begint het verhaal van vooraf aan.

Zijn er extra laboratoria nodig om te kunnen testen op het nieuwe coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2)?

Op dit moment voeren het RIVM en het ErasmusMC Erasmus Medical Center  alle testen in Nederland uit als er een verdenking op het nieuwe coronavirus bestaat. In de afgelopen weken werden voorbereidingen getroffen zodat de zogenaamde 12 opschalingslaboratoria deze testen ook zouden kunnen uitvoeren. Het RIVM maakte materialen voor de testen aan deze laboratoria beschikbaar en controleerde of deze laboratoria klaar waren om de testen uit te voeren. Alle 12 labs zijn nu klaar en kunnen direct gaan testen als dat nodig is. Op dit moment is daar geen sprake van en kunnen het RIVM en het ErasmusMC alle testen uitvoeren.

Hoe betrouwbaar is de test die we gebruiken?
In Nederland zijn 2 laboratoria die de test nu al enkele weken gebruiken. Dit zijn gerenommeerde laboratoria met veel ervaring in soortgelijke testen. Mocht er bij een patiënt sprake zijn van een positieve test voor coronavirus, dan zal de test herhaald worden in het andere laboratorium.

Vragen over de situatie in Europa
Vragen over je gezondheid

De meeste patiënten met het nieuwe coronavirus komen uit de regio Wuhan of zijn in de regio Wuhan geweest. Mensen die in Nederland verkouden zijn of longklachten hebben, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze het nieuwe coronavirus hebben. Zeker niet als ze niet recent op het vasteland van China, in Taiwan, Macau, Hongkong, Iran, Singapore en onderstaande gemeenten in Noord-Italië zijn geweest. De kans is veel groter dat mensen gewoon griep hebben of een ander verkoudheidsvirus.

Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?
Neem telefonisch contact op met je huisarts of de lokale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  als je:
  • Koorts hebt  met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
  • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:
    - China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan)
    - Singapore
    - Zuid-Korea
    - Iran
    - Italië: de gemeenten Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone, Casalpusterlengo, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo,       Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorana (regio Lombardije) en V’o Euganeo, Mira (regio Veneto)
  • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.
De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2) te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
Het zijn:
Kan ik me aanmelden voor een test/laten testen?
Het heeft alleen zin om je te laten testen als je gezondheidsklachten hebt. Is dat het geval, neem dan telefonisch contact op met de huisarts.

Hoe lang duurt een test?
Tussen het afnemen van een monster bij een persoon die mogelijk besmet is en de definitieve uitslag zit ongeveer 24 uur.

Ik ben zwanger, moet ik me extra zorgen maken?
Nee. We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. 


27 comments:

  1. [Snel opsporen is onmogelijk: de zieke besmet al andere mensen dagen voor hij zelf ziek wordt , àls hij zelf al ziek wordt..]

    Ik herplaats het artikel van 3 februari ook maar hier:

    "Study claiming new coronavirus can be transmitted by people without symptoms was flawed", bron: https://www.sciencemag.org/news/2020/02/paper-non-symptomatic-patient-transmitting-coronavirus-wrong

    ReplyDelete
  2. Dit herplaats ik ook even.

    En wat moeten we hier van denken:

    "Canadian Doctor Leaves China Without Entering Quarantine", bron: https://www.theepochtimes.com/canadian-doctor-leaves-china-without-entering-quarantine_3250161.html

    De man is ook in Wuhan geweest maar vindt zichzelf 'very low risk' omdat hij geen contact met patienten heeft gehad noch contact met mensen die contact met patienten hebben gehad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deze arts zag ik gisteren op video , direct streaming. Ik meende dat dit het WHO was. Ik heb er niet naar gekeken.

      Ik denk dat deze man niet in quarantaine hoeft, want hij moet werken.
      Ook alle artsen in China kunnen niet in quarantaine.

      Ze zullen wel erg goed gemonitord worden, en hij zal echt de komende weken niet bij zijn vrouw slapen.
      Hij zal zijn oude vardetje niet opzoeken en geen grote groepen bezoeken, tenzij dat met luchtventilatie ( onderdruk / overdruk) veilig is.

      Sofia, je moet zo veel mogelijk vragen stellen, maar eerst moet je ze zelf proberen op te lossen.
      Met gewoon onbevooroordeeld redeneren kom je een heel eind.

      Delete
    2. @Jan, je hoeft niet overal antwoord op te geven, ik verzamel hier alles wat ik kan vinden over het virus, niets meer en niets minder.

      Delete
    3. [Ze zullen wel erg goed gemonitord worden, en hij zal echt de komende weken niet bij zijn vrouw slapen.
      Hij zal zijn oude vardetje niet opzoeken en geen grote groepen bezoeken, tenzij dat met luchtventilatie ( onderdruk / overdruk) veilig is.]

      Waarom zegt hij dat dan niet gewoon als er specifiek een vraag over wordt gesteld? Dit is een retorische vraag waar niet op geantwoord hoeft te worden.

      Delete
    4. Nogmaals: àlle agenten, artsen en verpleegsters komen in aanraking meet zieken, en gaan niet in quarantaine.

      Deze man moet uit hoofde van zijn beroep naar China en de zaak ter plekke bekijken, en moet dan verslag geven.

      Die arme onderminister van Gezondheid in Iran was ook ziek geworden.
      Dat hoort bij dat vak.

      Mijn huisarts is ook boven de 60.
      Best een link beroep, voor hem,nu.

      Delete
    5. Nogmaals: waarom komt die man, net vers uit het afgesloten besmette gebied, op een persconferentie in een gebied waar nog geen virus is vastgesteld, ZONDER mondkapje terwijl hij in China op een afsluitende persconferentie nog wel een mondkapje droeg. Waarom geeft die man het antwoord wat hij geeft op een terechte vraag van een journalist. Risico van het vak van journalisten dat ze besmet worden door een arts die net uit het gebied komt? Risico van de rest van de mensheid om besmet te worden door die arts die geen symptomen heeft maar volgens zeggen toch virus kan verspreiden? Dus als straks het virus in Zwitserland is, is het de schuld van die arts. Nalatigheid. Hoogmoed.

      Delete
    6. Even ter verduidelijking: het gaat me niet om die arts, inderdaad risico van het vak, maar om de mensen die IN EEN GEBIED ZONDER VIRUS, in dezelfde ruimte met die man zitten. Waarom weet die man zo zeker dat hij geen risico vormt?

      Delete
    7. Als je een persconferentie organiseert dan kun je de lucht waarin de spreker zich bevindt aanvullen, zodat hij altijd in verse lucht zit die vanbuiten komt.
      Zo kan hij veilig zonder mondkapje spreken, maar deed hij het wellicht op om geen vragen op te wekken in China.
      ( President Xi heeft ook een mondkapje op. Gelijke monniken...)

      Ook de zaal kun je verse lucht geven, van achter uit. Dan moet je voor het toneel de lucht flink aanzuigen en afvoeren.

      Spijkers op laagwater.

      Delete
    8. Nee, geen spijkers op laag water want je weet helemaal niet of dat gebeurd is, je weet ook niet of die arts werkelijk 14 dagen niet naar zijn vrouw gaat. Dat vul je in. Net zoals je zelf invult dat het RIVM er niet vanuit is gegaan dat het virus ook naar Nederland zou komen (zie jouw opmerking in jouw blog). Heb je daar bewijs voor? Bijvoorbeeld een uitzending of een krantenbericht of een webpagina waar het RIVM stelde dat het virus niet naar Europa zou komen? Het simpele feit dat er niet over gesproken is, wil niet zeggen dat men er niet mee bezig is. Zie ook hieronder dat nu bekend is dat bedrijven al maatregelen nemen (en dat al een tijdje doen ook).

      Delete
  3. "Extra NOS-uitzendingen over het coronavirus op radio en tv", bron: https://nos.nl/artikel/2324678-extra-nos-uitzendingen-over-het-coronavirus-op-radio-en-tv.html

    ReplyDelete
  4. Overigens ben je niet de enige met kritiek en kritische vragen:

    https://twitter.com/search?q=coronavragen&src=typed_query

    Vragen en opmerkingen van het publiek naar aanleiding van de komende uitzendingen.

    ReplyDelete
  5. "Thuiswerken en niet reizen: bedrijven nemen maatregelen tegen coronavirus", bron: https://nos.nl/artikel/2324816-thuiswerken-en-niet-reizen-bedrijven-nemen-maatregelen-tegen-coronavirus.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. ik had het zelf kunnen verzinnen.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Tja, je bent echt niet de enige die nadenkt of die filmpjes uit China bekijkt.

      Delete
    4. "Tja, die bedrijven hebben meer verantwoordelijkheid dan jij denkt."

      Nee, dat noem ik eigenbelang. Niks op tegen hoor.

      Wat ik doe, dat noem ik 'verantwoordelijkheid nemen".

      Delete
  6. "WHO: meer nieuwe coronagevallen buiten China dan in China

    In de afgelopen twee dagen zijn er meer besmettingen met het coronavirus vastgesteld buiten China dan in China. Dat heeft de WHO zojuist gemeld in een persconferentie.

    Op dit moment zijn er buiten China 3474 patiënten, verspreid over 44 landen. Buiten China zijn 54 mensen overleden aan het virus.

    Naast de gevallen in Duitsland zijn er in de afgelopen 24 uur besmettingen gemeld in onder meer Brazilië, Noorwegen, Pakistan en Roemenië. Volgens de WHO hebben deze landen nu "de kans om agressieve maatregelen te nemen en zo levens te redden."

    Er is ook goed nieuws: er zijn meerdere landen, waaronder België, waar in de laatste twee weken geen nieuwe gevallen van het coronavirus zijn vastgesteld. Onderzoeksresultaten uit China lijken bovendien aan te geven dat het virus zich niet op heel grote schaal onder groepen verspreidt."

    bron: https://nos.nl/liveblog/2324745-meer-nieuwe-coronapatienten-buiten-china-dan-in-china-veel-sportevenementen-geraakt.html

    ReplyDelete
  7. Radio 1. Van 17 tot 18.30 uur.

    Een Huisarts.
    Mariet Veldkamp: Leids viroloog.
    ---------------------

    In: Limburg (Gangelt, bij Sittard) 300 mensen in quarantaine (carnavalsbal) en 65 kinderen van dagverblijf ( waar echtgenote van duitse patient werkte.

    Moet de hond van een zieke mee in quarantaine?
    Nee, hij zal het virus niet vermeerderen en verspreiden.Ook virus op zijn vacht : niet erg.

    Hoe gaat het met zieken die zwanger zijn? Geen schade voor babies. Niet via de placenta in het baby bloed.

    Genezen mensen hebben anti stoffen. Kun je die stoffen gebruiken? Nee, dat is vaak niet helpvol. We bestuderen die antistoffen wel,want dan leren we hoe het virus in elkaar kan zitten.

    Helpt de vaccinatie tegen gewoon griep een beetje tegen Corona? Nee.

    Kinderen mogen niet naar buiten. Krijgen les via internet. Ouders mogen om de 2 dagen naar de winkel.
    Nb: Ook in Japan zullen de scholen sluiten.

    Is er een Pandemie?
    Nou, dat komt wel steeds dichterbij. ( Volgens het WHO voldoen we aan de criteria, MAAR ze hebben besloten om het nu het zo ver is, die naam af te zweren.

    Ira Helsloot, viroloog in Nijmegen. Kenner van Mexicaans griep virus.
    Hij zegt: eigenlijk is griep ook een pandemie...

    Enkele bellers: Overdrijven we niet? Helpt het wel? Wat gebeurt er als we het gewoon laten gaan?
    Helsloot: Ja, dat is een optie.
    Het heeft dan de eigenschap van een zware griep. Dan gaan enkele honderden mensen dood, maar ja...

    Virologe Veldkamp: Ik sta wel verbaasd over wat Helsloot zegt.

    Dan gaan er honderdduizenden mensen dood...

    Helsloot: er kan een moment komen dat je het niet ,meer kan beheersen. Onbekend is nu: hoeveel mensen heeft het en heeft lichte aandoeningen? De cijfers die we kennen betreft mensen die al klachten hebben. De WHO zegt zelf dat 4 op de 5 mensen niet merken dat ze het hebben.

    Huisarts: Nu zijn er veel mensen met gewone griep. Met Corona zal dat ver 20 voudigen. En geeft veel angst bij de zieken dat ze gaan sterven. Veel druk bij huisarts.

    Helsloot: Ja, maar bij Mexicaanse griep is dat moment ook gekomen dat we het lieten lopen, niet meer te beperken was. En het bleek ook minder erg dan we in het begin dachten.

    Nb: Er is net een waarnemer uit China terug, en die zegt dat het in China niet erg afneemt.

    Helsoot: In China gaat het bestrijdings niveau gedaald.
    Zal wel bewuste keuze zijn. Dan ook minder controle en dus minder cijfgers. We hebben plekken op de wereld waar het niet meer te beheersen /containen is.

    Veldkamp: Er zijn in China goede resultaten als gevolg van de beheersing die men na streefde.

    Helpt de desinfecterende gel? Ja.
    Gewone zeep is prima ! 20 seconden. Hoeft niet anti bacterieel te zijn.










    ReplyDelete



  8. Laatste half uurtje:

    Virologe Veldkamp.
    Burgers huisarts.

    Zij snapt niet dat de incubatie tijd veel langer zou zijn.
    Dat gerucht komt steeds terug.

    Er word ook gezegd dat je het 2 keer kan krijgen: ze zegt: Volgens mij bouw je afweer op, waardoor je dit seizoen beschermd bent. Twee keer lijkt onzin./

    ( Ze is dus wellicht niet op de hoogte. Gaat van vorige ervaringen uit. )

    Burgers:
    Ga naar 'Thuisarts' voor info.
    Ga naar RIVM site. voor uw informatie.

    Hoe lang kan het virus op een telefoon en deurkrukken overleven?

    Moeten we nu al handen wassen? Ja,voor als er toch al iest rond zou gaan. We zijn aan het oefenen.Zo kan je het zien: want het is moeilijk je gedrag ineens te wijzigen.

    Gezichtsmaskers: moet juist passen en moet het goede masker zijn, anders helpt het niet.
    ( Ik meen N95 masker)

    Er wordenallerlei evenementen afgelast. is dat nodig?

    Virologe: eigenlijk niet nodig.
    Ze anticiperen op een mogelijke besmetting die er toch evt zou zijn...

    Lopen ouderen extra risico?

    Arts: Net als bij griep: mensen met ziekte of problemen ( hart, longen , nieren, diabetes. kans op complicaties.)

    Hoe kun je je in de trein beschermen?
    De virologe zegt geen woord over airborne besmetting !!


    Overleeft het virus in de tropen?
    In de tropen slaat het minder goed aan. Het gaat snel kapot.

    In de zomer: zal het wel overleven, omdat we veel oudere mensen hebben.
    ---------EINDE-----

    SITE: npo RADIO 1 .NL

    ReplyDelete

  9. Twitter vragen:
    Veel van onze medicijnen komen uit China.
    Ver vóór de coronauitbraak was er al een taskforce #medicijntekorten.
    Levert China nu nog wel medicijnen? Lopen we gevaar een extra tekort aan medicijnen te krijgen?
    ====
    Ik reis elke dag lange afstanden met het OV, in de spits, dus drukke treinen en tram. Loop ik extra risico?
    ======
    maandag beginnen de scholen weer en velen zijn naar buitenland geweest waar wél covid19 heerst. Hoe gaan jullie daar mee om? Denken jullie dat t nog controleerbaar is?
    ===========
    vast majority of transmission from symptomatic individuals. Question that remains is what constitutes a symptomatic individual, and how to deal with subjectivity of self-reporting on coughs & sneezes.
    ( Logische conclusie: dat het WHO hier toegeeft dat een kleine hoeveelheid besmet wordt vanuit mensen die GEEN symptomen hebben. )
    ===========
    Binnenblijven is een slecht advies. Zieke mensen hebben juist zonlicht nodig om vit. D te maken. Dat is goed voor het immuunsysteem. Bovendien zijn virussen gevoelig voor UVB-straling.
    Is dat een juiste constatering van mij?
    ---
    ten tijde van de besmetting in Erkelenz loog het RIVM over de besmettelijkheid tijdens de incubatieperiode. De rest van de landen erkende deze besmettelijkheid wel! Waarom worden de mensen in Limburg niet alsnog gecontroleerd?
    ==============
    In hoeverre moet je zorgen maken met besmetting via voorwerpen? Hoelang kan het virus daarop aanwezig zijn? Denk aan de supermarkt, contant geld, de sportschool, de roltrap, deuren?
    Wil ik ook weten. Is niet beantwoord door virologe. weet het ook niet denk ik.
    =========================
    Op de @rivm site lees ik dat de incubatietijd van #COVID19
    7-14 dagen is, en
    besmettelijkheid bij afwezigheid van symptomen ONZEKER:

    Dan is er geen enkele zekerheid dat de Duitser, die een week na het verlaten van NL symptomen kreeg,
    in NL niemand besmet heeft!!

    Helemaal juist volgens mij. De virologe is niet helemaal goed op de hoogte.
    ============
    Iranian officials we know so far have been infected w/ #coronavirus

    Masoumeh Ebtekar, VP
    Mojtaba Zolnour Majlis National Security FP cmte.
    Mahmoud Sadeghi, MP
    Iraj Harirchi, Dep. Health Min.
    Rahmanzadeh, Tehran dist. 14 Mayor
    Ali Rabiei govt. spox: says tests were negative

    Vraag: Toch raar dat minister Stef Blok niet in quarantaine is, na zijn staatsbezoek van 20 februari '20 in Iran.
    ==================
    Waarom landde er vandaag nog een vlucht uit Teheran? Is de situatie daar niet al net zo erg/onzeker als toen vluchten van en naar China werden gestaakt...
    ================
    WHO-expert Bruce Aylward zegt dat overheden moeten handelen alsof het virus er al is, en stelt dat de Chinese aanpak met lock-downs veel besmettingen heeft voorkomen (en levens gered).
    Waarom gaat het normale leven hier dan nog door, is dat niet naïef?
    =============

    René
    @renepijl
    ·
    6h
    Volgens prof Leung zijn dragers al besmettelijk tijdens de incubatietijd. Het
    @rivm
    houdt daarentegen vol dat je #covid19 niet kunt oplopen van iemand zonder symptomen. Wie heeft er gelijk? #coronavragen
    ==========
    Italiaan die #Corona had in Tenerife is zelf arts. Was op een feest hier in Lugagnano het weekend voor vertrek. Groot aantal mensen zitten nu thuis in quarantaine en blijken geen Corona te hebben opgelopen...

    Wat moeten ze doen om het wél te krijgen?
    ==========================
    Waar kan ik het Coronavirus het snelst oplopen? Het is zo druk dat ik wel zin heb in 2 weken quarantaine. #coronavragen
    ==============
    #coronavragen besmetings gevaar is in de treinen vrij groot, studenten maken veel gebruik van het openbaar vervoer om op school (wat ook al extra kans op besmetting geeft) te kunnen komen is het verstandiger om thuis te blijven?
    ===========
    School closings would actually be the biggest initial societal disruption from #COVID19. We are not prepared - and would disrupt workplaces as well. China has been doing tele-schooling during the lockdown. We need to all prep. https://nytimes.com/2020/02/27/us/coronavirus-outbreak-schools.html
    ==============

    ReplyDelete
  10. Goede tips van een man uit Singapore: ( DWDD site)

    Frans van Terwisga

    Ik woon in Singapore, dit virus gaat lekker de wereld rond, of we het willen of niet.


    Goede hygiene protocollen.

    1. Voordat je verder je huis instapt en dingen aan gaat raken wanneer je in het openbaar bent geweest, goed je handen wassen.

    2. raak niet onnodig oppervlaktes aan waar men gehoest of geniest zouden kunnen hebben. Mensen hebben er een handje van, om de hand voor de mond te houden en vervolgens dingen aan te raken.

    3. moet je zelf hoesten of niezen? Doe dat in je arm zo dicht mogelijk bij je oksel. Beste is een masker te dragen, niet voor jezelf, maar voor anderen.

    4. Draag eventueel alcohol gel met je mee, vooral als je van plan bent nog openbare toiletten te gebruiken.

    Het probleem van dit virus is dat de besmettelijkheid het sterkst is voordat men symptomen krijgt.

    Tevens voor hetzelfde geld is het virus al in Nederland, maar denkt men dat ze een griep hebben gevat.

    Mocht je je grieperig voelen, neemt het niemand je momenteel kwalijk om een doktor te bezoeken.

    Even van te voren bellen naar de huisarts van je situatie zodat ze zich kunnen voorbereiden om eventuele verspreiding te voorkomen.

    Zelf quarantaine bij grieperig gevoel na bezoek van huisarts kan ook geen kwaad.

    Dit zijn de hoofdregels hier in Singapore en blijkt (redelijk) effectief te zijn om het virus in bedwang te houden.

    ReplyDelete
  11. NB:
    Volgens Molyneux heeft Israel besloten dat de Israeli's niet meer naar het buitenland mogen reizen.

    Zeer verstandig besluit. !

    ReplyDelete
  12. NB: https://www.youtube.com/watch?v=takNE3KQgxc

    Het is een grote puinhoop in de VS.

    slechts test mogelijk in 3 States.

    Het CDC heeft foutieve testkist rond gestuurd, en die kan men niet gebruiken.
    De betere kits zijn nog niet klaar.

    Er zijn in de VS nu 400 mensen getest. Zuid Korea: 30.000 tests gedaan...

    ReplyDelete
  13. Corona virus uitzending:

    De wetenschappelijk onderzoeker van het Corona virus:
    Ach, het is niet zo verschillend van de griep. Het kan enkele tienden van procenten meer doden opleveren.

    Enkele tienden? 20 maal zoveel (2000 %) als iedereen een IC heeft.
    Als de 1000 IC 's vol zijn: 15% van de zieken gaat dood. Dus 15000 % meer, niet 'tienden van procenten

    ---
    Mondkapje niet echt nodig. Kan zelfs extra risico geven.
    Wanneer? Als je het kapje af neemt en aan de buitenkant zit het virus, dan zou je het met je handen kunnen aanraken en zo het virus verder verspreiden.... ?!?

    Ik heb de indruk dat er te weinig kapjes zijn en dat ze die daarom niet van belang vinden.... behalve voor de verplegenden...
    -------------
    Hé, Bruno Bruins geeft toe dat het een pandemie is !
    (Klopt met definitie van de WHO, zegt ie zelfs. Helemaal correct, Bruno. )

    Tot nu toe werd alles klein gemaakt.
    ----

    Er wordt thuis-isolatie gepland. Dus zieken gaan terug naar huis. Het kan door de rechter worden opgedragen.

    Dan gaat men kijken met welke mensen de zieke in contact was in de laatste dagen: de contact-onderzoeken. ( Nu doen ze dat 2000 keer per jaar bij Hepatitus B besmetting etc.)
    Ze kunnen opschalen en duizenden gevallen aan.
    =========================

    Waarom doen we de grenzen niet dicht?
    Bruins: dat geeft veel problemen: waar komt ons eten vandaan etc. ( Kletskoek !)
    ====================================

    Tijdens de uitzending wordt bekend dat er in Tilburg iemand in het ziekenhuis is opgenomen,zojuist , die het virus heeft.
    Stel je voor dat ie net lekker drie avonden Carnaval heeft gevierd, ondanks een beetje verkoudheid.
    "We gaan ons contact -onderzoek doen. Met wie heeft hij gesproken..." Succes !
    ==============================

    OP NPO2 Nieuwsuur horen we meer over de besmetting in Tilburg..

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete