Tuesday, April 07, 2020

1013 Zoutpijpje? Inhalator? Puffer ?


Wie'zoutpijpje googled ziet vele tientallen aanbieders.
Maar wikipedia kent het begrip niet.
In het engels kom je iets verder met : saltpipe wikipedia

Als ik nog eens google op: wat is een zoutpijp?
krijg ik zowaar een site van het nederlandse longfonds:


Medicijnen bij astma
Bij astma gebruikt u meestal ontstekingsremmers en luchtwegverwijders. Deze medicijnen ademt u in via de mond met een inhalator. Zo komen de medicijnen direct in uw longen terecht. Inhalatoren worden vaak puffers genoemd.

Voor uw astma gebruikt u waarschijnlijk elke dag een puffer. Een puffer heet officieel een inhalator en is gevuld met een medicijn. Welk medicijn er in de puffer zit, hangt af van het soort en de ernst van astma. Er zijn verschillende soorten medicijnen bij astma.

Luchtwegverwijders
Bent u benauwd of heeft u een astma-aanval? Dan kunt u een puffer met luchtwegverwijders gebruiken. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de spiertjes om uw luchtwegen verslappen. Zo worden uw luchtwegen wijder. Luchtwegverwijders zijn een tijdelijke oplossing bij klachten. Ze genezen de ontstekingen in uw longen niet.

Kortwerkende luchtwegverwijders hebben binnen vijf minuten effect en werken maximaal zes uur. Verwacht u dat u klachten krijgt, bijvoorbeeld omdat u gaat sporten? U kunt dan tevoren de kortwerkende puffer gebruiken om benauwdheid te voorkomen of uw klachten te verminderen.  Langwerkende luchtwegverwijders hebben tenminste twaalf uur effect. Bespreek met uw arts welke luchtwegverwijder voor u het meest geschikt is. Gebruik luchtwegverwijders nooit vaker dan uw arts voorschrijft.
Ontstekingsremmers
Veel mensen met astma gebruiken een puffer met ontstekingsremmers. Soms krijgt u ontstekingsremmers in tabletvorm. Ze bestrijden de ontstekingen in uw longen. Hierdoor reageren uw longen minder heftig op prikkels en heeft u minder last van uw klachten. Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers werken. Het is belangrijk om deze medicijnen bij astma te gebruiken zoals uw arts voorschrijft. Zorg dat u ze dagelijks en volgens het voorschrift inhaleert, ook al heeft u geen klachten. Het is erg belangrijk voor een goede werking van de medicijnen.

Combinatiemedicijnen
Ontstekingsremmers en luchtwegverwijders worden soms gecombineerd in één puffer. Deze combinatiemedicijnen zorgen voor bescherming van uw longen én verwijding van uw luchtwegen.

Overige medicijnen
Omdat u astma heeft, krijgt u jaarlijks een oproep voor de griepprik. Daarnaast kan uw arts u medicijnen voorschrijven voor verschillende allergieën, zoals huisstofmijt, hooikoorts of huisdieren. Als uw klachten verergeren kan uw arts u soms antibiotica of ontstekingsremmers (in pilvorm) voorschrijven.

Medicijnen bij astma geven nauwelijks bijwerkingen. Dit komt onder andere omdat u ze inhaleert met een puffer. Door te inhaleren uit de puffer komen de medicijnen meteen in uw longen en niet in de rest van uw lichaam. Heeft u toch last van bijwerkingen, of merkt u weinig resultaat? Overleg dan met uw arts. Mogelijk passen andere medicijnen beter bij u.

Wilt u meer weten over wat u zelf kunt doen om het omgaan met astma gemakkelijker te maken? In ons gratis boekje leest u tips.
Goed inhaleren
Het is belangrijk dat u op de juiste manier inhaleert. Dan komen uw medicijnen op de goede plaats in uw longen en hebben zij het meeste effect. Helaas gaat het nog vaak mis. Om u te helpen goed te inhaleren zijn er gebruiksaanwijzingen ontwikkeld samen met patiënten. U vindt ze op inhalatorgebruik.nl. U kunt ze downloaden en uitprinten en meenenem naar uw arts of verpleegkundige.  Ook is het belangrijk dat uw arts of verpleegkundige jaarlijks controleert of u nog op de juiste manier inhaleert.

Een tip: spoel na het gebruik van een ontstekingsremmer altijd grondig uw mond en keel of eet of drink iets. Zo voorkomt u keelklachten. Kijk voor meer informatie op www.apotheek.nl

U kunt ook tips uitwisselen op het online Longforum.

Word vervolgd


2 comments:

  1. Hier nog een interessante film over hydrochloroquine HCQ
    https://www.youtube.com/watch?v=C4B_9-Ihq2w
    i.c.m. diabetici en
    https://www.youtube.com/watch?v=d2kUUGVJclg
    over het begin van het einde van de pandemie.

    Zoek even met: Jan Willem Popma. Hij is de enige fabrikant van het medicijn in Nederland.

    Lees ook: https://www.wanttoknow.nl/gezondheid/chloroquine-tegen-covid-19-t-werkt-niet-wetenschappelijk/comment-page-1/#comment-623064
    en -uiteraard- het hele artikel.

    Is HCQ alleen op recept verkrijgbaar? Anders wil ik wel bij een apotheek in Duitsland vragen. Is voor mij 6 km verderop.

    ReplyDelete
    Replies
    1. De twee video's die je geeft had ik op blog 1009 staan, maar de tweede heb ik weg gehaald.

      Aardig van je om mij op Want to know te wijzen, van 4 april, maar op dit blog werd op 18 februari ( 44 dagen geleden) als over Hydroxychlorokine geschreven.

      OP 22 maart schreef ik een brief :

      Aan de Nederlandse Vereniging van artsen voor Longziekten en Tuberculose.


      Goedendag,


      Ik schrijf sinds 25 januari blogs over het Corona virus.


      Ik lees zojuist in de krant dat de Chloroquine (CQ) tegen valt qua werkzaamheid. ( Dat zegt Uw voorzitter Dr. van den Toorn in BNdeStem.)

      Zoals U weet is vooral Hydroxychlorokine (HCQ) nu het aanbevolen middel, wegens minder bijwerkingen.

      In Marseille waren de resultaten erg goed ( Didier Raoult: Gautret et al. (2020 )
      Na 3 dagen: 50% van CQ groep is virus vrij.
      Na 7 dagen: 70% virus vrij.

      Zeker als men Azitromycin toe voegde:
      Na dag 3: CQ + Azitromycin: 83 % is virus vrij.
      Na dag 6: 100% virus vrij.


      Volgens een Berlijnse viroloog Dr. Christian Drosten helpt CQ niet meer als het virus al onder in de longen zit. Daar kan het HQ niet komen.

      Volgens Dr Raoult werkt HCQ ook preventief.

      Ik begrijp dat HCQ nu wordt gegeven aan patiënten die weinig meer te verliezen hebben. Waar het virus al onder in de longen zit. Maar volgens Drosten is het dan te laat.

      Als men HCQ iets eerder geeft, bij mensen die de ziekte nog maar net hebben, als de virussen zich vermeerderen boven in de keel, helpt het misschien wel.

      Nog een stap verder zou zijn: geef HCQ aan alle oude mensen van wie men vreest dat ze de ziekte hebben, of zullen krijgen omdat ze waren blootgesteld.

      Mogelijk met uitzondering van mensen met een zwak hart. Dan ontlast dat de ICU’s en ook sterven er minder mensen.

      ( Hierna volgt nog 2/3 van de brief).




      Delete