Monday, January 10, 2022

1211 Kazachstan weer in het Putin-kamp. VS grijpt weer mis.

De Saker beschrijft in weinig woorden heel geloofwaardig wat er in Kazachstan is gebeurd:  omdat het land van twee  walletjes wilde eten en dus Amerikaanse vrienden en een ambassade had,  heeft de VS daar een kleuren-revolutie op touw gezet. Met vele mogelijke motieven: 

=Om via de 8000 km lange open grens voor altijd Rusland te kunnen infiltreren met Takfiri.  

= Om de Chinese Belt and Road spoorlijn door Kazachstan te saboteren

= Om een basis en bruggehoofd te hebben tussen China en Rusland

= Om Rusland onzeker te maken tijdens de belangrijke gesprekken over de  'Russisch-Ultimatum'-gesprekken  op 10 en 12 januari.

De Saker toont dat Putin wellicht wist van de op handen zijnde kleuren-revolte , maar het wijselijk liet gebeuren.  Gevolg: weer een buurland dat begrijpt dat de VS niet te vertrouwen is en dat je ze buiten de deur moet houden.   

In de reacties zijn een paar cracks aanwezig:  Larchmonter 445 en Dmitri Orlov.

Eerst een mooi filmpje met recente beelden van de opstand en met oudere beelden van Tokayev die mooie praatjes verkoopt over zijn banden met de VS:   

(De RAND corporation schrijft ook al over die connecties met Kazachstan).  


Uitleg: In de meetkunde betekent vector kracht:     richting + kracht-niveau.
'Vectoring' is de strategie dat je je laat beïnvloeden door beide richtingen ( VS en Rusland) in die mate dat ze 'financieel over de brug komen'.   
Maar de VS heeft natuurlijk bijkomende bedoelingen met dat geld: Rusland ondermijnen. ( Tokayev weet dat natuurlijk wel, maar verzint een kletsverhaal.)  Daarom reageert Putin daar bits op en geeft hij het voorbeeld van Saddam. 

HIER  het originele artikel. 

Update: De Saker schreef dit blog op 9 januari. 

Martyanov sprak zijn  blog in op 8 januari.  HIER.  

Moon of Alabama schreef op 8 januari HIER. ( De vertaling staat onderaan dit blog, met blauwe markering.  Who did it? Het Westen, met handlangers. )

Mercouris, 10 jan. avond,  Video: Het was Nazerbayev die over liep naar de VS, en Tokayev stond altijd dichter bij Rusland. 

Pepe Escobar geeft een fantastisch interessant interview aan Max Blumenthal, In het eerste half uur bespreekt hij 'Kazachstan'.  Grey Zone: 




                                ======================


Wie heeft Kazachstan "verloren" ?  En aan wie?

4666 ViewsJanuari 09, 2022 51 Reacties

Lieve vrienden, Christus is geboren!  Verheerlijk Hem!  (De Saker is overtuigd Orthodox Christen. Kerst = 6 januari JV)

De omvang van de crisis in Kazachstan heeft velen verrast, waaronder mijzelf.  Sommigen hebben de gebeurtenissen vergeleken met de Euromaidan in Kiev, maar dat is een zeer slechte vergelijking, al was het maar omdat de Euromaidan plaatsvond op één plein in één stad, terwijl de gewelddadige opstand (want dat was het!) in Kazachstan begon in de westelijke regio's, maar zich snel verspreidde over het hele land (dat enorm groot is).  Alleen al door de omvang van de opstand (ongeveer 20.000 goed georganiseerde en getrainde strijders over het hele land) en het extreme geweld (van agenten werd het hoofd afgesneden!), was het vrij duidelijk dat dit niet iets spontaans was, maar iets dat zorgvuldig was voorbereid, georganiseerd en vervolgens uitgevoerd.  De manier waarop de opstandelingen onmiddellijk alle TV-stations en luchthavens aanvielen, terwijl grotere menigten de straten vernielden en winkels plunderden, getuigt van een mate van verfijning die Ed Luttwak zou hebben goedgekeurd! (the author of Coup d'État: A Practical Handbook. JV)

Voor mij lijkt dit veel meer op wat er in Syrië is gebeurd in de steden Daraa, Homs, Hama, Aleppo, Damascus, en nog veel meer.

Ik moet toegeven dat mijn eerste reactie ook was "wow, hoe konden de Kazachse en Russische inlichtingendiensten alle indicatoren en waarschuwingen missen dat zo'n enorme opstand zorgvuldig was voorbereid en op het punt stond te ontploffen?".  Toen kwam het nieuws dat president Takajev een beroep deed op de Collective Security Treaty Organization (CSTO), die tot nu toe een nogal slappe organisatie was, en nog diezelfde avond begon Rusland met een luchtbrug om troepen naar Kazachstan te verplaatsen, waaronder de onderafdelingen van de 45e Guards Separate Special Forces Brigade, de 98e Guards Airborne Division en de 31e Guards Airborne Assault Brigade.  Russische militaire transportvliegtuigen hebben ook kleine contingenten van Armeense, Kirgizische en Tadzjiekse speciale strijdkrachten door de lucht vervoerd.  Het interessantste is dat de Wit-Russen ook een versterkte compagnie van hun elite 103e Aparte Garde Luchtlandingsbrigade hebben gestuurd (dat is de beroemde Vitebsk Luchtlandingsdivisie, een van de beste Sovjet Luchtlandingsdivisies).  Gezien de huidige spanningen met het Westen over de Oekraïne, gaf de snelheid waarmee deze troepen naar Kazachstan werden gestuurd voor mij aan dat dit duidelijk een voorbereide zet was.

Met andere woorden, de Russen waren tenminste al gewaarschuwd en volledig voorbereid.  Als dat zo is, betwijfel ik of ze iets hebben gezegd tegen hun collega's van de CSTO, met de mogelijke (waarschijnlijke?) uitzondering van de Wit-Russen.

Oké, laten we de implicaties van het bovenstaande onderzoeken.

Als de Russen het wisten, waarom hebben ze dan helemaal niets gedaan om te voorkomen wat er zojuist is gebeurd?

Hier moeten we eerst nog eens kijken naar wat er onlangs in Wit-Rusland is gebeurd.

President Loekasjenko had vrijwel hetzelfde buitenlands beleid als president Takajev: iets wat ze een "multi-vector" buitenlands beleid noemen, dat ik als volgt zou willen samenvatten: pomp alle hulp en geld uit Rusland, terwijl je pro-Russische krachten in je eigen land onderdrukt en probeer het Anglo-Zionistische Rijk te laten zien dat we gekocht kunnen worden, gewoon voor de juiste prijs natuurlijk (dit is ook wat Vucic op dit moment in Servië aan het doen is).  Laten we nu eens terugdenken aan wat er in Wit-Rusland is gebeurd.

Het Rijk en zijn vazalstaten in de EU probeerden Loekasjenko ten val te brengen, die geen andere keuze had dan zich tot Rusland te wenden voor hulp en overleving.  Rusland gaf natuurlijk toe, maar alleen in ruil voor Loekasjenko's "goede gedrag" en het volledig opgeven van zijn "multi-vector" buitenlands beleid.  Loekasjenko zegevierde, de oppositie werd verpletterd, en Rusland en Wit-Rusland hebben al belangrijke verdere stappen gezet in de richting van hun integratie.

Nu weet ik dat er mensen zijn die het heerlijk vinden om Poetin (persoonlijk) te verwijten dat hij "zwakte toonde", "de VS en de NAVO landen in de Russische periferie liet opblazen", enz. enz.  Aan degenen die hiertoe geneigd zijn, stel ik een eenvoudige vraag: vergelijk het Wit-Rusland van voor de opstand en erna.  Meer bepaald, vanuit Russisch standpunt, was het multi-vectoring Wit-Rusland te verkiezen boven het volledig op één lijn gebrachte Wit-Rusland van vandaag of niet?  Het antwoord ligt, volgens mij, voor de hand.

Laten we nu eens kijken naar Kazachstan.  In potentie is dit een veel gevaarlijker land voor Rusland dan Wit-Rusland: het heeft een enorme grens (7.600 km, open en onverdedigd, aangezien Kazachstan lid is van de Euraziatische Economische Gemeenschap!), een sterke pan-Turkse ondergrondse (gesteund door Turkije), een even sterke Takfiri-ondergrondse (gesteund door diverse niet-overheids- en zelfs overheidsactoren in de regio), etnische spanningen tussen de Kazakken en de Russische minderheid en zeer belangrijke veiligheidsbanden met Rusland.  De overname van Wit-Rusland door het Rijk zou inderdaad zeer slecht zijn geweest, maar de overname van Kazachstan door het Rijk zou nog veel slechter zijn geweest.

Als rechtstreeks (en volgens mij voorspelbaar) gevolg van de opstand weet Takajev nu echter dat zijn lot van Rusland afhangt, net als dat van Loekasjenko.  Is dat een slechte of een goede uitkomst voor het Kremlin?

Ik zal hier nog een naam noemen: Armenië's Pashinian, die een notoire russofoob was totdat de Azeri's aanvielen en hij geen andere keus had dan zich tot Rusland te wenden voor hulp en, eerlijk gezegd, om te overleven.  Dat geldt ook voor Erdogan, maar hij is een ondankbare klootzak die nooit kan worden vertrouwd, zelfs niet voor kleine zaken.

Herinner je je al die dommeriken die urbi et orbi riepen dat de CSTO nutteloos is, dat de Russen de Azeri's gewoon Armenië in elkaar lieten slaan en er niets aan konden doen?  Zodra Rusland zich ermee ging bemoeien, stopte de oorlog en vlogen de "onoverwinnelijke" Bajraktars niet meer.  Is dat een goed of slecht resultaat voor Rusland?

En nu, o zoete ironie, is diezelfde Pashinian toevallig het formele hoofd van de CSTO (eigenlijk meer een soort Stoltenberg, een officiële spreekbuis zonder echte autoriteit) en moest hij de CSTO-operatie in Kazachstan "bevelen" (aankondigen, echt waar).

Loekasjenko, Pasjinian en nu Takajev, allemaal voormalige multivector-politici, smeken Rusland om hulp en krijgen die hulp ook, maar tegen de duidelijke politieke prijs dat zij hun vroegere multivector-beleid moeten opgeven.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar voor mij is dit een triomf voor Rusland: zonder militaire interventie of "invasie" (waar de TV kijkende infantielen in het Westen zich 's nachts bang voor maken) heeft Poetin drie beruchte multi-vectoristen "gekraakt" en hen zover gekregen dat ze aardige, loyale en zeer dankbare (!) partners voor Rusland werden.  Overigens heeft Rusland ook een zeer diepe "penetratie" in alle andere "stans" waarvan de leiders niet dom zijn en die, in tegenstelling tot de westerse journos en "experts" allemaal het schrift op de muur lezen.  De gevolgen van wat zojuist in Kazachstan is gebeurd, zullen in heel Centraal-Azië weerklinken.


Over de CSTO-operatie zelf.  Ten eerste de Russische en Witrussische strijdkrachten (ongeveer 3.000 Russen en 500 Witrussen) : dit zijn echt elitetroepen, van het hoogste niveau, door de strijd gehard, professioneel, zeer goed opgeleid en uitstekend uitgerust (de andere kleinere contingenten zijn meer voor "PR-versiering" dan voor iets anders).  Officieel is hun missie slechts het beschermen van belangrijke officiële (Kazachse en Russische) faciliteiten, maar deze troepen zouden meer dan genoeg zijn om gehakt te maken van alle westerse of door Turkije getrainde Takfiris of nationalisten, zelfs als hun aantal veel hoger is dan de schatting van 20.000.  En in het ergste geval hebben deze strijdkrachten de controle over belangrijke luchthavens waar de Russen (en Wit-Russen) nog meer strijdkrachten naartoe zouden kunnen sturen, waaronder ten minste twee Russische luchtlandingsdivisies.  Dat zou een strijdmacht zijn waarvan niets in Centraal-Azië ook maar kan dromen het op te kunnen nemen.  Ik moet ook vermelden dat Rusland een grote en strategisch cruciale militaire basis heeft in Tadzjikistan, waar al tientallen jaren wordt getraind in de strijd tegen Takfiri terroristen en opstandelingen, en die ook elke Russische militaire operatie in Centraal-Azië zou kunnen ondersteunen.

Dus het doel van deze krachten zijn:

  • om de Kazachse veiligheids- en strijdkrachten vrij te maken om de opstand neer te slaan (wat ze aan het doen zijn)
  • Om een politieke boodschap te sturen naar de Kazachse veiligheidstroepen: we steunen jullie, maak je geen zorgen, doe je werk.
  • Om een politieke boodschap te sturen naar de opstandelingen: ofwel leg je de wapens neer, ofwel vlucht je naar het buitenland, ofwel sterf je (dat is wat Poetin zowel in Tsjetsjenië als in Syrië heeft bevolen, dus het gaat helemaal niet om loze dreigementen).
  • Om een politieke boodschap te sturen naar de VS en Turkije: Tokaev is nu onze man, jullie zijn hem en dit land kwijt!
  • Om een politieke boodschap te sturen naar heel Centraal-Azië en de Kaukasus: als Rusland jullie steunt, blijven jullie aan de macht, ook al proberen de idioten van de CIA/NED/etc. een kleurrevolutie van jullie te maken.
  • Om nog maar eens een boodschap te sturen aan mensen als Erdogan of Vucic - al dat multi-vectornisme zal heel slecht voor u aflopen, gebruik uw hoofd voordat het te laat is (voor u, niet voor ons - wij zijn hoe dan ook in orde!).

Sommigen hebben gesuggereerd dat de timing van de opstand in Kazachstan een soort poging van de VS/NAVO was om Rusland in haar "zwakke onderbuik" te "kwetsen" en Rusland te laten zien dat het moet terugkomen op haar ultimatum aan het Westen (de onderhandelingen zouden morgen beginnen, in een sfeer van algemeen pessimisme).  Welnu, ik heb geen info uit Langley of Mons, maar als dat het plan van de VS was, dan is dit hele project niet alleen mislukt, maar ook nog eens heel erg averechts uitgepakt.

Vergeet niet dat het PSYOP-verhaal was dat Poetin ofwel dom is, ofwel zwak, ofwel verkocht aan het Westen, maar als we kijken naar het "voor en na" dingetje, zien we dat terwijl het Westen "bijna" (zo denken ze) Wit-Rusland, Armenië, Azerbeidzjan en, nu, Kazachstan "kreeg", de realiteit is dat in alle gevallen blijkt dat de narcistische megalomanen die het Westen leiden, vol vertrouwen in een zorgvuldig uitgezette Russische val zijn gelopen die het Rijk niet de controle gaf over de landen die het "bijna" had verworven, maar ze voor de nabije toekomst deed verliezen.




Kunt u zich het niveau van machteloze woede en frustratie in Langley en Mons voorstellen als ze dat soort beelden zien: oei veh!!!

Natuurlijk zullen de Anglo-Zionistische propagandamachine en de domme trollen (betaald of niet) die deze onzin napraten geen woord zeggen over dit alles, maar gebruik gewoon je eigen gezonde verstand, gebruik het "voor en na" ding, en kom tot je eigen conclusies.


Gezamenlijke briefing door de commandant van de collectieve vredeshandhavingsmacht van de CSTO in de Republiek Kazachstan, kolonel-generaal Andrei Serdyukov, commandant van de Russische luchtlandingstroepen, en vice-minister van Defensie van de Republiek Kazachstan, luitenant-generaal Sultan Gamaletdinov.

Over conclusies gesproken: hoe zit het met al diegenen die zeurden dat de CSTO een tandeloze wannabe kopie van de NAVO is die niets voor elkaar krijgt?  Vinden jullie het nu nog steeds zo tandeloos?

Hoe verhoudt het zich tot de NAVO, nee, niet op papier, maar in termen van gevechtscapaciteit?

Het Westen wilde van Kazachstan een "Russisch Afghanistan" maken (zelfde plan voor de Oekraïne, trouwens).  Turkije wilde van Kazachstan een door Turkije bestuurde vazalstaat maken.  De Takfiris wilden van Kazachstan een soort Emiraat maken.

Hoe beoordeelt u volgens u de doeltreffendheid van een collectief veiligheidsverdrag dat al deze plannen zou kunnen verijdelen met slechts een strijdmacht ter grootte van een brigade en in slechts enkele dagen?

Nog één ding: Kazachstan en Syrië hebben nog iets gemeen: er waren VEEL CIA/MI6/Mossad/etc-agenten rond Assad, wat duidelijk bleek uit het aantal hoge Syrische functionarissen die de opstand steunden, of zelfs leidden.  De meesten zijn later naar het Westen gevlucht, sommigen zijn vermoord.  Maar het punt is dat de "appel" van de machtsstructuur in Syrië behoorlijk verrot was.  Hetzelfde kan worden gezegd van Kazachstan, waar een grote zuivering aan de gang is, waarbij het zeer invloedrijke hoofd van de veiligheidsdiensten (en voormalig premier!) niet alleen is gedegradeerd, maar zelfs is gearresteerd wegens verraad!

Dus in gewoon Nederlands: de SVR/FSB/GRU zullen nu de vrije hand hebben om "schoon schip te maken" op dezelfde manier als de Russen "schoon schip maakten" rond Loekasjenko en Assad (in dit geval met Iraanse hulp): stilletjes en zeer effectief,

Nogmaals, ik hoor het hysterische en wanhopige gejammer uit Langley en Mons.  Dat krijg je ervan als je je eigen domme propaganda gelooft!

Degenen die dat dwaze PSYOP-verhaal "Poetin verliest landen in de hele voormalige Sovjet-Unie" geloofden, voelen zich nu waarschijnlijk behoorlijk dom, maar zullen dat nooit toegeven.  Over dom gesproken,

Nee, Poetin probeert NIET, herhaal, NIET om de Sovjet-Unie te "herscheppen".

En terwijl die middelmatige nietsnut Blinken waarschuwt over hoe de Russen "moeilijk weg te krijgen zijn als ze eenmaal binnen zijn" (afkomstig van een minister van Buitenlandse Zaken van de VS is dit zowel hilarisch als een nieuw, nog hoger, niveau van absolute hypocrisie!  Waarom?  Simpel: de hardcore getrainde terroristen en opstandelingen zullen spoedig dood zijn, de plunderende oproerkraaiers zullen van de straat verdwijnen en hopen dat ze geen bezoek krijgen van het Kazachse NSC (Nationaal Veiligheidscomité) of de politie, de verraders aan de macht zullen het land verlaten voor de EU of worden gevangengezet en de Kazachse veiligheids- en militaire troepen zullen het land weer onder controle krijgen en de openbare orde handhaven.

Waarom zouden de Russische parachutisten en speciale eenheden moeten blijven?

Bovendien heeft Rusland geen behoefte, of zin, om arme, meestal disfunctionele landen, met grote sociale problemen en zeer weinig werkelijk voordeel voor Rusland binnen te vallen of, nog minder, te besturen.  En nu Loekasjenko, Pasjinian en Takajev weten dat zij tot genoegen van het Kremlin dienen, kunt u er zeker van zijn dat zij zich over het algemeen zullen "gedragen".  Zeker, het zullen corrupte staten blijven, waar vriendjespolitiek, stamverwantschap en religieus extremisme op een bepaald niveau de boventoon voeren, maar zolang zij geen bedreiging vormen voor a) de Russische minderheid in deze staten en 2) de Russische nationale veiligheidsbelangen, zal het Kremlin hen niet micro-managen.  Maar bij het eerste teken van een heropleving van "multi-vectorialiteit" (mogelijk geïnspireerd door de vele westerse bedrijven die in Kazachstan werken) zullen de stoelen waarop deze leiders momenteel zitten onmiddellijk behoorlijk beginnen te schudden en zullen zij weten wie zij moeten bellen om dit te stoppen.

Over zwakke "idioten" die landen "verloren" hebben aan het Empire gesproken, kan iemand een lijst maken van landen die het Empire ECHT heeft weggekaapt van Rusland (of een andere tegenstander) en heeft weten te behouden?  Syrië?  Libië?  Afghanistan?  Irak misschien?  Jemen?  En dat is na de "Mission Accomplished" verklaring door een "triomferende" Amerikaanse president :-)

Oké, de drie Baltische staten.  Bravo.  Captain America won nog een Grenada!

Ah, ik kan de stemmen horen scanderen "de Oekraïne!  Hoe zit het met de Oekraïne?".  Wel, wat met Oekraïne?

Er is een Russisch gezegde (цыплят по осени считают) dat grofweg kan worden vertaald als "tel je kippen niet voordat ze uitgebroed zijn".  Op dit moment kan NIEMAND met zekerheid voorspellen wat er in de toekomst met Oekraïne zal gebeuren.  Oekraïne is niet alleen een 404 gedeïndustrialiseerd strontgat geworden, het wordt nu geleid door een hele klasse (in de marxistische zin van het woord) van nazi's die blijkbaar niemand wil of kan nazificeren (Rusland zou dat kunnen, maar heeft daar geen enkel motief voor, en de VS/NAVO, LOL!!).  Zelfs als Rusland en de VS het eens worden over een soort neutrale status voor Oekraïne, zal dit geen enkele nazi van de macht verwijderen en, als er al iets gebeurt, de voorwaarden scheppen voor een nog groter uiteenvallen van het land (wat volgens mij uiteindelijk toch zal gebeuren, maar heel langzaam en heel erg pijnlijk).

Het enige dat Oekraïne gemeen heeft met Kazachstan is dat het allebei verzonnen landen zijn, gecreëerd door de rabiaat russofobe bolsjewieken: niet alleen zijn hun huidige grenzen betekenisloos (en ik bedoel totaal betekenisloos), maar deze grenzen brengen ook nog eens totaal verschillende regio's en etnische groepen onder één totaal kunstmatig politiek "dak".  Het grote verschil is natuurlijk dat de Oekraïense leiders, allemaal, oneindig veel erger waren, en nog steeds zijn, dan Nazarbajev of Takajev ooit zijn geweest.  Ook is het Oekraïense nationalisme het meest haatdragende en demente ter wereld, ze kunnen alleen worden vergeleken met de Hutu Interahamwe in Rwanda.  Ja, er is zeker een nationalistische inslag in de Kazachse samenleving (decennia lang liefdevol gevoed door het Westen), maar in vergelijking met de Oekraïense nazi's zijn dit zachtmoedige en meestal geestelijk gezonde humanitairen.  In mijn persoonlijke, en daarom toegegeven subjectieve, ervaring kunnen Kazakken en Russen veel beter met elkaar opschieten dan Oekraïners en Russen.



                                          De Wit-Russische "schoonmaak" in Kazachstan is al begonnen!

Ten slotte, maar daarom niet minder belangrijk, zal het decennia duren om Oekraïne te ontnazificeren, en God weet alleen wie bereid en in staat zal zijn om dat te doen (zeker NIET Rusland!), terwijl de opstandelingen in Kazachstan al in groten getale (volgens sommige bronnen enkele duizenden) door de Kazachse veiligheidstroepen worden gedood.  De Kazachse oligarchen en ambtenaren die hen hebben geholpen, zijn dood, zitten in de gevangenis of zijn al in het buitenland.

Heb ik China al genoemd?  Het is een zeer belangrijke speler in Kazachstan.  Op één niveau zijn China en Rusland economische en zelfs politieke concurrenten in Kazachstan, maar China kan absoluut en categorisch niet toestaan dat Kazachstan wordt overgenomen door hetzij de VS/NAVO, hetzij de Takfiri's of de pan-Turkisten.  De Chinezen hebben hun militaire spierballen (nog) niet laten zien, maar dat kunnen zij wel, en u kunt er zeker van zijn dat zij hun (immense) economische spierballen zullen laten zien om een dergelijk resultaat te voorkomen.  Dus terwijl het arme Oekraïne Polen als buurland heeft, heeft Kazachstan zowel Rusland als China, die absoluut vastbesloten zijn om niet toe te staan dat een vijandige kracht (anti-Chinees of anti-Russisch, dit zijn dezelfde krachten) een kleurrevolutie in Kazachstan teweegbrengt en het land verandert in het soort nachtmerrie-achtige strontgat waarin het Imperium zoveel landen heeft veranderd, van de door de VS bezette EU tot het door de nazi's bezette Oekraïne (om ze uiteindelijk toch te verliezen!).

Waar het op neerkomt in verband met Oekraïne is dit: laten we afwachten wat voor kippen de Oekraïense eieren mettertijd zullen uitbroeden en of de uiteindelijke uitkomst slechter of beter zal zijn voor Rusland.  En met "uitkomst" bedoel ik niet de ronkende verklaringen van westerse politici en de pratende hoofden in de idiot box, ik bedoel de werkelijke uitkomsten, die in dergelijke zaken maanden of zelfs jaren kunnen duren voordat ze volledig duidelijk worden.  (Ik weet het, degenen die zich blindstaren op het "Poetin is zwak"-gedoe zullen mijn advies of enige feiten of logica negeren, ik richt deze suggesties vooral tot degenen die dat verhaal horen en zelf willen uitzoeken of het waar of onwaar is).

Conclusie:

Wat zojuist in Kazachstan is gebeurd, was zowel een door de VS uitgelokte grootschalige opstand als een poging tot staatsgreep.  Er is overweldigend bewijs dat de Russen wisten wat er ging gebeuren en de chaos net zo erg hebben laten worden dat Takajev nog maar één mogelijkheid had: oproepen tot een CSTO-interventie.  De extreme snelheid van de Russische militaire operatie verraste iedereen en geen van de bij die opstand+coup betrokken partijen (de VS, de Takfiri's en de Turken) had tijd om te reageren om de snelle inzet van (uiterst) gevechtskrachtige troepen te voorkomen, die het de Kazachse strijdkrachten en veiligheidsdiensten vervolgens mogelijk maakte zich te hergroeperen en in het offensief te gaan.  Dat Pashinian deze CSTO-operatie heeft "bevolen" was een mooie, karmische, kers op de taart :-)

Al met al is dit slechts de laatste in een reeks van catastrofale mislukkingen van de leiders van het (reeds dode) Anglo-Zionistische Rijk en de (al even dode) VS om daadwerkelijk iets, wat dan ook, gedaan te krijgen.  In de confrontatie tussen westerse gebakken lucht en Russische militaire actie, heeft de laatste weer eens de overhand gekregen.

Morgen zullen de VS proberen Rusland bang te maken met praatjes over "sancties uit de hel".  

Veel succes daarmee!   :-)

Andrei

                        ==================================



  1. Larchmonter445 op 09 januari, 2022 - om 5:20 pm EST/EDT

Willy Coyote (US/UK/CIA/Mi6/State Dept) krijgen de staaf dynamiet in hun gezicht opgeblazen.

Het rotsblok valt op hun hoofd.

Ze vliegen van de klif af.

Kazachstan was een zeer snel debacle. 30 jaar "vectoring" is in een paar dagen mislukt (dat is een Britse uitdrukking, nogal ironisch, hè?).

Poetin is de popcorn aan het opeten. Opnieuw.

Antwoord

The Saker op 09 januari 2022 - om 5:24 pm EST/EDT

Wat mij verbaast is dat zo weinig mensen in zone A dat begrijpen.
Ik bedoel, al dat gepraat over Rusland dat wordt overvleugeld of de NAVO die een 2e front opent, heeft niets met de werkelijkheid te maken.
Ik denk dat veel mensen zich gewoon niet kunnen voorstellen dat de "onoverwinnelijke hypermacht" voor de zoveelste keer in het gezicht is geslagen.
Ik veronderstel niet dat het verwonderlijk is dat een lijk niet van mening kan veranderen, maar toch, de idiotie van wat er gezegd en geschreven wordt in Zone A houdt nooit op me te verbazen (en te amuseren)...
Proost

Antwoord

Larchmonter445 op 09 januari 2022 - om 5:33 pm EST/EDT

De juiste, gezonde reactie op alle woorden, verklaringen, doctrines, witboeken, persberichten die door het Westen worden verspreid is lachen.

Het is niet dat het humoristisch is, echt niet.

Het is komisch. Zoals een val. Een kerel die uitglijdt over een banaan. Een man die voorover buigt en zijn broek scheurt.

Keystone Kops kapers.

Zelfs niet in een vloeiende 24 frames per seconde beweging. Harkerig 18-20 frames spul om de pianist in de orkestbak toe te voegen, voordat soundtracks werden uitgevonden.

Vaudeville. Slapstick.

Antwoord

@QuantumBird op 09 januari 2022 - om 6:27 pm EST/EDT

De mensen in het westen hebben geen flauw benul meer van wat dan ook! Het is verbazingwekkend om de cognitieve achteruitgang van dit volk te zien. De reacties van Duitsland tot Brazilië volgen... wow! Zoveel onzin. Sommige mensen, die zichzelf graag "beïnvloeders" noemen, beweren zelfs dat Rusland Kazachstan is binnengevallen, terwijl anderen het een volksrevolutie blijven noemen...

Het is een krankzinnig complot te denken dat ze zoiets kunnen regelen, met deze omvang, net aan de andere kant van de grens met Rusland, ze zou het gewoon niet zien aankomen en niets doen om het te voorkomen.

We zijn in 2022 en de VS/NAVO/Turkije zijn nog steeds niet in staat te begrijpen dat zij hun zetten tegen meester-judospeler Poetin heel goed moeten berekenen. Misschien is het beter helemaal niet te bewegen.

Deze week krijgen ze een nieuwe klap. Ryabkov zal de sigarenrook in hun gezichten blazen, terwijl ze naar de monotone landschappen van het Lemanmeer in Genève kijken.

Antwoord

JackJC op 09 januari 2022 - om 6:28 pm EST/EDT

Ik heb de VS zien struikelen sinds ongeveer 2000. De industrie waarin ik toen werkte nam een duikvlucht en ik eindigde met een diepgaand onderzoek naar het culturele traject en de marktwaarschijnlijkheid van de VS. Het resultaat was dat ik mijn bedrijf aanraadde om banden aan te knopen met Azië, omdat die regio in een stijgende lijn zat en de tendens was dat die trend zou aanhouden. Ik raadde ook aan om banden aan te knopen met Rusland, omdat de nabijheidsfactor en de grondstoffenbasis de Aziatische economie zouden aanwakkeren. Nou, dat hebben we niet gedaan, slimmere geesten dan de mijne suggereerden iets anders.

Ik herinner me het gesprek nog, "Mike, de zon gaat nooit onder in het Britse rijk!" "Wat betekent dat, Jack?" "De VS gaat ten onder, we moeten plannen maken." "Oh phish tosh! De VS is nog steeds de wereldleider, ze zullen nooit ten onder gaan!"

Dat is een uitstekend voorbeeld van de westerse "leider"-mentaliteit.

Antwoord

Dmitry Orlov op 09 januari 2022 - om 5:22 pm EST/EDT

Wat in KZ is gebeurd, was een paramilitaire aanval die zorgvuldig was georganiseerd maar in allerijl door de westerse inlichtingendiensten was gelanceerd en die tot doel had de staat KZ te vernietigen. Het was geen poging om de staat over te nemen (daar was geen tijd voor), maar gewoon om hem te vernietigen. De hele staatsstructuur was zo verrot dat de defensie/veiligheidsdiensten niet eens een kant konden kiezen en gedemoraliseerd en inactief werden, maar toen de Russen te hulp werden geroepen wisten zij onmiddellijk welke kant zou winnen en vielen terug in het gareel. Het doel van het Westen was om KZ in brand te steken vóór de besprekingen in Genève om een betere onderhandelingspositie te hebben ten opzichte van Rusland: "U wilt invloedssferen verdelen? Nou, dat hebben we al voor jullie gedaan - in Kazachstan!" Vergeet niet dat de grens tussen de RU en KZ open en onverdedigbaar is en bijna 8000 km lang, van Volgograd tot Tomsk in Siberië, waardoor KZ, als een mislukte staat, een groot hoofdpijndossier voor Rusland is. Het is duidelijk dat Rusland wist dat KZ, dat vergeven is van de Westerse NGO's en de daarmee gepaard gaande corruptie, en met een verzwakkende economie, gemakkelijk zou kunnen worden omvergeworpen, en zich juist op dit geval had voorbereid. Nu de aanval op de staat KZ is mislukt en een dweiloperatie aan de gang is, heeft dit Rusland een enorme troefkaart gegeven voor de besprekingen in Genève. Het Westen heeft zijn kaarten uitgespeeld en verloren. Er zullen geen kleurrevoluties meer plaatsvinden in de post-Sovjet ruimte. Haar agenten in KZ worden opgejaagd en geëlimineerd. Degenen op gezaghebbende posities in KZ hebben dezelfde les geleerd als Loekasjenko: zij kunnen het Westen niet vertrouwen; zij moeten Moskou vertrouwen.

Antwoord

The Saker op 09 januari 2022 - om 5:27 pm EST/EDT

Beste Dmitry, ik ben het
100% met je eens.
Maar de meeste mensen in Zone A kunnen dat gewoon niet bevatten.
En ja,
wat net in KZ is gebeurd, zet Rusland in een mooie positie voor de komende "onderhandelingen" met de VS, NAVO en de OVSE.
Maar zal iemand luisteren naar uw mening? Met
vriendelijke groet

Antwoord

Dmitry Orlov op 09 januari 2022 - om 5:43 pm EST/EDT

Ik betwijfel ten zeerste of er echt zal worden onderhandeld. Met de VS zullen de Russen gaan trick-or-treating: handtekeningen onder het veiligheidsakkoord of militair-technische verrassingen. Met de NAVO gaat het om het afgelasten van trainingsoefeningen op voormalige Oostblok-gebieden en tijdschema's voor de terugtrekking tot de posities van 1997. Met de OVSE gaat het om wijn en canapé-proeverijen, plus wat smalltalk. Heb ik iets weggelaten?

Antwoord

The Saker op 09 januari 2022 - om 18:05 EST/EDT

Ik ben geneigd het met u eens te zijn.
En niet alleen dat, ik betrap mezelf erop dat ik denk dat een totale mislukking van de onderhandelingen een goede zaak zou kunnen zijn.
Ik denk dat de wereld nu een fase van actief Russisch unilateralisme nodig heeft, dat wil zeggen dat de Russen moeten doen wat ze denken dat ze moeten doen en het Westen gewoon totaal negeren.
Pas DAN zouden *echte* onderhandelingen kunnen plaatsvinden; of niet, ik vind het allebei prima.
Rusland heeft geen onderhandelingen van het Westen nodig, ik denk dat het Kremlin om politieke redenen door de knieën gaat, maar als het op resultaten aankomt, kan Rusland die zelf tot stand brengen.

Antwoord

@QuantumBird op 09 januari 2022 - om 6:39 pm EST/EDT

Ryabkov heeft al gezegd dat er van Russische zijde geen concessies zullen worden gedaan. Het komt erop neer dat "ik kom kijken hoe jullie de documenten ondertekenen, en controleer het dan aan de hand van jullie identiteitsbewijzen ... Ja, met jullie gringos weten we het maar nooit. En alsjeblieft, eindig voor 17.00 uur, ik beloof wat Zwitserse chocolaatjes aan mijn kleinzoons..." :)

Ik ben benieuwd hoe het eerste niveau van pijn (Sakers pijnknop) zich zal materialiseren... S-400 verkopen aan Iran? Het opgeven van lange termijn contracten in NS2 ? Wat speelgoed voor de jongens om in Syrië te spelen, petroleum smokkelende konvooien opblazen ?

Antwoord

unimperator op 09 januari 2022 - om 7:01 pm EST/EDT

Een sterkere integratie van Kazachstan in de Euraziatische Economische Unie kan een grote klap betekenen voor de EU en de VS, omdat het een belangrijke leverancier is van zeldzame metalen die worden gebruikt in de groene overgangsscam in het Westen. Over het algemeen zijn er niet zo veel andere leveranciers, of zijn het zeer kleine leveranciers. In het geval van verder escalerende handelsoorlogen zijn deze een groot onderhandelingstroef op elke tafel. De prijs kan in principe hoger worden vastgesteld, aangezien er minder onafhankelijke leveranciers zijn, een "mondiaal" marktniveau minder zinvol wordt aangezien het meer tussen blokken wordt vastgesteld.

Het Westen lijdt onder een onhoudbare inflatie. Hun laatste redmiddel is het plan van Macron om de minerale staten van Centraal-Afrika te herkoloniseren met een programma van 300 miljard euro. Afgezien van de propaganda is dit wat er gebeurt, dat is waarom ze hun knikkers verliezen. Ik zie een potentieel Weimar-scenario of een soortgelijk post-WO2-inflatiescenario in het verschiet. Het is gedaan met de EU, waarschijnlijk is de VS beter in termen van energie, maar ze hebben ook een zeer domme administratie die dat compenseert. Ik heb de Euro Commissie altijd beschouwd als een wannabe imitator van het Gosplan, met als belangrijk verschil natuurlijk dat het runnen van een functionerende centrale planeconomie mensen vereist met echt functionerende hersenen, waar het vandaag de dag duidelijk aan ontbreekt.

Antwoord

White Whale op 09 januari 2022 - om 17:30 EST/EDT

Uitstekende analyse Saker, en indrukwekkend gezien het korte tijdsbestek.
Een van de vele doorn in het oog van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, NGO's en de Engelse inlichtingendiensten is het wijdverbreide gebruik van de term "kleurenrevolutie" op het internet.
Dat zo'n "draaiboek" bestaat was nauwelijks bekend bij veel Anglische zogenaamde "deskundige" analisten van voor en onmiddellijk na Maiden.
Iedereen en zijn oma is nu een expert in het identificeren van kleurenrevoluties, zo lijkt het uit mijn speurtocht door de FB en twits van "nobodies".

Ik ben het ermee eens dat Kazachstan een meer Syrische speelstijl heeft dan Maiden.
Wit een kleur rev sjabloon bestaat, *proberen ze( het te tweeten om "in land, op grond" omstandigheden te weerspiegelen.

Het afsluiten van het internet was een belangrijke les van de Arabische Lente... de twitteraars en bloggers in Oekraïne Polen Londen en elders waren al aan het rollen, en de hash #KazackSpring werd door twitter een valse "trend" gegeven. En dan opeens, geen internet.
Het geschreeuw over dit verlies van "vrijheid" was luid. Maar Kazachstan had toch al de reputatie een repressief strontgat te zijn, dus haalden degenen die het publiek waren voor de bloggers die het verhaal creëerden, gewoon hun schouders op,

. Nogmaals, een uitstekende analyse, bedankt Andrei.

Antwoord

The Saker op 09 januari 2022 - om 5:35 pm EST/EDT

Wat de informatieoorlog betreft was dit interessant: de opstandelingen sloten alle TV-stations, waardoor de regering gedwongen was het Internet en een deel van het mobiele netwerk af te sluiten. Natuurlijk hadden de belangrijkste opstandige groepen allemaal sateliettelefoons en konden ze hun aanvallen nog steeds coördineren. Dat stopte toen de Russen de EW apparatuur binnenbrachten die daar een eind aan maakte.
Moderne oorlogsvoering op zijn typischst.

Antwoord

@QuantumBird op 09 januari 2022 - om 6:56 pm EST/EDT

Ik las ergens in een van de telegramkanalen dat de terroristen signaalkabels doorknipten en ook enkele gsm-antennemasten beschadigden. Ze gebruikten echt mobiele satelliettelefoons. Ik vraag me ook af, nu de schoonmaak aan de gang is, of de ordehandhavers toegang krijgen tot veel van deze NGO-kantoren en informatie inwinnen.

Sommige (ik bedoel veel) van de opstandelingen kwamen uit Oezbekistan en Kirgizië, zij hebben daar trainingskampen. Dus ik denk dat daar ook een aantal zeer discrete acties zullen plaatsvinden.

Antwoord

John op 09 januari 2022 - om 17:30 EST/EDT

Ik had het niet beter kunnen zeggen.)

Antwoord

Alpine op 09 Januari, 2022 - om 5:34 pm EST/EDT

Het soort omgekeerde shit dat op sommige sites wordt gespuwd waar Pepe nog aan meewerkt tart verbeelding... ik bedoel, lees ze voor een hartelijke lach.


https://asiatimes.com/2022/01/in-kazakhstan-russias-imperium-grows-at-chinas-expense/(auteur een ex WaPo schill)

https://asiatimes.com/2022/01/russia-following-ukraine-playbook-in-kazakhstan/
(een of andere prof van de verdraaide geschiedenis op Penn State - ik kan me alleen maar voorstellen wat de studenten mee naar huis nemen)

Antwoord

The Saker op 09 januari 2022 - om 17:46 EST/EDT

Ten eerste, laten we niet het schuld door associatie ding doen, we hebben allemaal rekeningen te betalen.
Ten tweede heeft Pepe geen schuld aan wat het AT post, net zomin als ik schuld had aan de gekke shit die de Unz Review postte toen ik er nog aan meewerkte.
Ook
China tegen Rusland opzetten en Rusland tegen China is een topprioriteit voor de VS.
niets nieuws of verrassends hier.

Antwoord

@QuantumBird op 09 januari 2022 - om 7:04 pm EST/EDT

Ik ben er vrij zeker van dat Pepe zich ook niet op zijn gemak voelt met zulke dingen. En ik ben het ook volledig eens met wat Andrei zei, Pepe is niet verantwoordelijk voor deze dingen bij Asia Times. Eigenlijk, publiceert hij daar al een tijdje geen stuk meer. Zijn laatste stuk bij Asia Times was ongeveer een maand geleden... heb je dat gemerkt?
Hier op Sake's Blog hadden we P.E. net 06/01...

Antwoord

William Haught op 09 januari 2022 - om 5:36 pm EST/EDT

Deze operatie van de Uniestaat Amerika, Israël, Perfidious Albion en Banderastan, volgt de typische modus operandi van het Amerikaanse buitenlands beleid, of het nu gaat om "diplomatie", tactiek van regimeverandering, propaganda in de media (een grotendeels overbodige vermelding, aangezien deze vaak deel uitmaakt van de eerste twee punten), enz.

Als u een goede illustratie wilt zien van de betrokken tactieken en methoden, kunt u deze illustraties doornemen:

https://www.youtube.com/watch?v=glCK7W0hmhg
https://www.youtube.com/watch?v=dBwrW9-QgPM

Antwoord

Saleh op 09 januari 2022 - om 5:37 pm EST/EDT

Het is deprimerend om al die zwakke domme leiders in Rusland te zien, de een nog dommer dan de ander. Loekasjenko krijgt de prijs, een domme F****** idioot.

Ik zei ook dat het niet aanvoelde als een door de CIA georganiseerde staatsgreep, misschien met de zegen van de CIA, maar georganiseerd door corrupte politici en grote elementen binnen de geheime dienst van Kazakstan.

Antwoord

Midge op 09 januari 2022 - om 5:39 pm EST/EDT

Gilbert Doctorow, de Rusland-specialist, stelt dat bovenaan de Russische agenda van dingen die het de VS/NAVO kan aandoen om de Russische veiligheid te herstellen, chirurgische aanvallen staan tegen de Tomahawk-compatibele "verdedigings"-raketten die in Polen en Roemenië worden geïnstalleerd, en ander dreigend wapentuig dat sinds 1997 is geïnstalleerd in landen die vroeger tot het Sovjetblok behoorden. Dat is ook mijn mening, als het Rusland menens is met het herstel van zijn veiligheid. Wat denkt u?

Antwoord

The Saker op 09 januari 2022 - om 5:47 pm EST/EDT

Ik denk dat er een goede reden is waarom ik deze persoon of zijn "analyses" niet op de blog vermeld :-)

Antwoord

neo-leo op 09 januari 2022 - om 5:41 pm EST/EDT

Ik vraag me af of de Russen de gebeurtenissen die deze week in Kahzakstan plaatsvonden in gedachten hadden, toen zij de VS in december benaderden met hun eisen, zoals hen laten denken dat wij ons richten op onze westgrens, terwijl jullie je in stilte voorbereiden op problemen aan onze zuidoostgrens en wij ons daar ook op voorbereiden ... Dus in zekere zin hebben zij een valstrik voor een valstrik gezet, die nu misschien de totale nutteloosheid van de NAVO bewijst.

Antwoord

Michael Droy op 09 januari 2022 - om 5:43 pm EST/EDT

Zeker is dat Rusland hier de winnaar is, en Wit-Rusland, net zoals China won in HK en niemand won in Venezuela.
De vraag is echter heeft de VS verloren, of heeft het alleen maar lawaai gemaakt in een land dat het al verloren heeft.
Of de mensen op hun plaats kunnen stilletjes worden verwijderd (met welk doel? teruggebracht naar de VS?) of ze kunnen een paar mensen neerschieten en zelf sterven.
Ofwel kunnen de CIA/MI6-controleurs de hele zaak afwikkelen en dan met pensioen gaan, ofwel kunnen zij een paar brandjes stichten, de overwinning opeisen (niemand in het Westen zal dat tegenspreken) en hopen dat zij een nieuw project voor de CIA krijgen.
Dit is wat er gebeurt als je al verloren hebt. Het zijn niet alleen hypersonische wapens waar Rusland zich op voorbereidt voor een conflict met de VS.

Eiste Poetin dan van Biden het vertrek uit Kazachstan? In dat geval zou de CIA zeker het contactpapier hebben aangestoken in plaats van instructies, zelfs wijze, aan te nemen van een gewone president.

En Turkije. Als Turkije erbij betrokken is (Erdogan is immers gek), dan is het uitvallen met Rusland een enorme winst voor de VS op een plaats waar winnen ertoe doet.

Antwoord

The Saker op 09 januari 2022 - om 5:54 pm EST/EDT

Turkije is er flink bij betrokken, en ze hebben nu dezelfde hysterie als de mensen in Langley...

Antwoord

DougDiggler op 09 Januari, 2022 - om 5:53 pm EST/EDT

Hey Andrei, ik volg deze site al sinds de standoff van 2013. Je materiaal/geopolitieke (sorry Mr. Martyanov) analyses zijn sindsdien spot on! Ook bedankt voor het opnemen van een kaart van Kazachstan! Ook al heb ik Het grote schaakbord in 2006 gelezen, ik heb nog steeds kaarten nodig om alles op een rijtje te krijgen. Ik kijk uit naar Masimovs ondervraging die leidt tot meer Takfiris die kogels eten!

Antwoord

Walter op 09 januari 2022 - om 5:56 pm EST/EDT

Dank u zeer. Dit is wat we in het Westen moeten horen. Dank u.

Antwoord

1Beak1 op 09 januari 2022 - om 5:59 pm EST/EDT

Niets is onmogelijk in de politiek, maar voor wat het waard is, het is mogelijk dat Erogan een vijfde colonne van de NAVO was die Poetin informeerde over wat de NAVO van plan was, want hij kan niet zomaar verwerpen wat Poetin heeft gedaan om zijn leven en de regering te redden toen zijn goede vriend zich tegen hem keerde. Poetin heeft hem een Russisch juweel verkocht, het S-400 systeem, en het zou moeilijk zijn voor hem om zo ondankbaar te zijn en Poetin's vriendelijkheid te vergeten.

Antwoord

The Saker op 09 januari 2022 - om 18:07 EST/EDT

Ik denk het echt niet. Erdogan wil nu een nieuwe Turkse veiligheidsalliantie creëren met alle staten die hij tot de "Turkse wereld" rekent.
Het verlies van Kazachstan is een ramp voor het pan-Turkisme.

Antwoord

Eric Zuesse op 09 januari 2022 - om 6:06 pm EST/EDT

Alweer een briljante - feitelijk ware en logisch feilloze - strategische analyse van The Saker, die heel toepasselijk aansluit bij zijn eerdere en even briljante analyse van de toekomst van Oekraïne (uiteenvallen).

Antwoord

The Saker op 09 januari 2022 - om 18:08 EST/EDT

dank je, Eric, voor je vriendelijke woorden!
Vriendelijke groeten

Antwoord

cdvision op 09 januari 2022 - om 6:14 pm EST/EDT

In een land (KZ) waar etnische Russen zo sterk aanwezig zijn en waar de "inlichtingendiensten" van de hele wereld weten hoe goed de Russische inlichtingendiensten zijn, hoe kan het Westen in godsnaam denken dat het een staatsgreep kan organiseren en ermee wegkomen? Hetzelfde geldt voor 404. De kinderen in de CIA/MI6 hebben geen idee.

Antwoord

Greifenberg op 09 januari 2022 - om 18:48 uur EST/EDT

De hoeveelheid tijd, training en geld die in deze poging ging zitten is bijna niet te bevatten. Als persoonlijk voorbeeld heb ik rond 2007 of 08 "getraind" met het leger van Kazachstan in CONUS. Ik zet het woord training tussen aanhalingstekens omdat hun soldaten niet veel aan training deden. Ze waren erg stil, bleven op zichzelf en namen veel foto's van alle achtergelaten kaarten of papieren. Het was toen nogal verontrustend voor mij.

De Oezbeken daarentegen houden wel van een feestje en waren zeer gastvrij in hun land. De indruk die ik van Oezbekistan kreeg was die van een land dat door gangsters wordt geleid.

Als het Rijk zo spectaculair faalt in Kazachstan, zal dat schokgolven door heel Centraal-Azië en de Kaukasusregio zenden. Ik ben zeer verbaasd dat Westerse Intel de beslissing nam om haar grote Centraal-Aziatische zet in Kazachstan te beginnen. Ik zou hebben gewed op Oezbekistan of een proxy zet in China's Xinjiang Uygur Autonome Regio. Dit alles lijkt een beetje overhaast en pakt zeer ongunstig uit voor het Rijk. Ze kunnen niet veel meer doen.

Als dit schaken was, zou ik toegeven en de stukken terugzetten. We zullen zien hoe de onderhandelingen met Rusland binnenkort verlopen. Ik hou mijn adem niet in, want de mensen die het Rijk leiden lijken erg arrogant en terminaal dom te zijn.

Antwoord

Arfur Mo op 09 januari 2022 - om 6:15 pm EST/EDT

Enigszins verwant: De officieel verboden viering van de Onafhankelijkheidsdag van de Autonome Servische Republiek in Bosnië werd in stijl gevierd - nog een mooie 'fuck you' naar de VS.

Foto-essay in

https://colonelcassad.livejournal.com/7361374.html

Antwoord

The Saker op 09 januari 2022 - om 18:44 EST/EDT

De Bosnische Serviërs zijn geweldig!!
Zij zijn de beste, en ze zijn gewend om met bezetters om te gaan.
En de tijd staat aan hun kant :-)

Antwoord

Arfur Mo op 09 januari 2022 - om 6:21 pm EST/EDT

Dit is al een lange tijd gepland. Moldavië zal het volgende doelwit zijn. Moldavië heeft domme spelletjes gespeeld over gasaankopen, een beetje zoals Wit-Rusland voordat Rusland Loekasjenko informeerde dat de VS een aanslag op hem had gepland. De Moldavische staatsgreep zou Moldavië aan Roemenië geven en Transdneister omringen met onverbiddelijke vijanden.

Uitbreiding van Rusland: Concurreren vanuit een bevoorrechte positie

https://media.washtimes.com/media/misc/2019/04/24/RAND_RR3063.pdf

Antwoord

WTFUD op 09 januari 2022 - om 6:26 pm EST/EDT

Als je gaat schieten, schiet dan, niet praten - Tuco, The Good, The Bad and The Ugly.

Rusland vroeg/gaf een ultimatum betreffende hun veiligheid en de VS-NAVO reageerde met TERROR.

Rusland moet de besprekingen afzeggen tot Kazachstan volledig bevrijd is en de aanstichters zijn aangepakt. Elk bewijs van betrokkenheid van de VS bij de NAVO zal hun positie versterken bij een toekomstige ontmoeting... als die er al komt.

De gesprekken zijn vanavond al begonnen in het kleinere formaat. Mod.

Antwoord

William Haught op 09 januari 2022 - om 6:27 pm EST/EDT

Niet alleen kunnen wij westerlingen niet wachten tot de herfst om de kippen te tellen, onze tijdshorizon dwingt ons ze te tellen zodra de kip de eieren legt, zelfs als de hanen ze nog niet eens bevrucht hebben.

Antwoord

Arfur Mo op 09 januari 2022 - om 6:34 pm EST/EDT

Hoe zit het met Oekraïne? Arm geminacht Oekraïne, op zoek naar aandacht, maar het krijgt het niet!

https://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/3000234/3000234_900.jpg

PS: Ik ben er 100% zeker van dat Rusland wist dat er iets op til was, dus heeft het de nodige troepen vooraf laten plaatsen en een snelle CSTO-overeenkomst mogelijk gemaakt. Het beste wat we kunnen doen is de oppositie haar zet te laten doen en hard in te grijpen zodra hun strategie is blootgelegd.

Het RAND-plan voor 2019 noemt Moldavië en Trans-Dnjestrië als de volgende doelwitten. Rusland is ongetwijfeld op dezelfde manier voorbereid.

Wat is het volgende voor de VS? Ze zullen bijna alles verknald hebben. Armenië komt aan de kant met het blokkeren van een VS-vriendelijke luchtcorridor van Turkije naar de Kaspische Zee via Armenië en Azerbeidzjan. Turkije is de laatste tijd vriendelijk geweest tegen Armenië met een zweem van toenadering, maar dat lijkt te zijn gedwarsboomd. Arme Erdogan en zijn dromen van een imperium.

Dit alles zal Rusland elders de hand reiken - misschien naar Syrië als het al Tanf, Idlib, Oost-Syrië uitschakelt - de vestiging van een volwaardige Russische luchtmachtbasis is niet in een opwelling gebeurd.

Interessante tijden.

Antwoord

vera op 09 januari 2022 - om 6:51 pm EST/EDT

Is er enige kans dat dit alles positieve gevolgen zal hebben voor de gewone Kazachen (van alle etnische groepen) of zal het meer van het gebruikelijke corruptie en economische immobilisatie zijn?

Antwoord

xvfsb op 09 januari 2022 - om 6:56 pm EST/EDT

"Alleen al door de omvang van de opstand (ongeveer 20.000 goed georganiseerde en getrainde strijders over het hele land) en het extreme geweld (van agenten werd het hoofd afgesneden!), was het vrij duidelijk dat dit niet iets spontaans was, maar iets wat zorgvuldig was voorbereid, georganiseerd en vervolgens uitgevoerd. De manier waarop de opstandelingen onmiddellijk alle TV-stations en luchthavens aanvielen, terwijl grotere menigten de straten vernielden en winkels plunderden, getuigt van een mate van verfijning die Ed Luttwak zou hebben goedgekeurd!

Voor mij lijkt dit veel meer op wat er in Syrië is gebeurd in de steden Daraa, Homs, Hama, Aleppo, Damascus, en nog veel meer."

En dan te bedenken dat er veel mensen en instellingen in Zone A zijn, vooral in de Anglo-Amerikaanse landen, die geloven dat de omwenteling in Kazak in de eerste plaats het gevolg was van het feit dat gewone mensen in opstand kwamen vanwege kwesties als brandstofprijzen, ongelijkheid of politieke corruptie, of zelfs vanwege verzet tegen pandemische maatregelen!

Deze waanideeën duiken zelfs op, niet alleen in de Anglo-Amerikaanse mainstream maar ook in de "alternatieve" media.

Nee. Dit was een volwaardige gewapende opstand die het model volgde dat de VS, het VK en hun bondgenoten zoals Turkije gebruikten in hun (voortdurende) vuile oorlog tegen Syrië.

Antwoord

Mario Drumond op 09 januari 2022 - om 7:02 pm EST/EDT

Geweldige recensie. Ik denk dat het verdient om te worden vergezeld door deze die ik vond op de ukraine.ru website ondertekend door Rostislav Ischenko en beschikbaar via de link:

https://ukraina.ru/opinion/20220109/1033031527.html

Ik ben een regelmatige lezer van Saker sinds hij zijn eerste recensies publiceerde (ik geloof meer dan tien jaar geleden) en dit is de eerste opmerking die ik maak. Ik zeg dit omdat ik alleen commentaar geef op de plaatsen die ik frequenteer op het web wanneer ik het gevoel heb dat ik werkelijk kan bijdragen met hun inhoud. En dat is, naar mijn mening, het geval met dit commentaar van Rostilav Ischenko.

Antwoord

Fred op 09 januari 2022 - om 7:05 pm EST/EDT

Ik zou Blinken's gezicht wel eens willen zien als Rybakov hem de Biden-Massimov 'boeken' en de 'Big Guy's 10%' commissie laat zien.

Antwoord

Steven Beresford op 09 januari 2022 - om 7:07 pm EST/EDT

Uitstekend, Saker, echt uitstekend. Je hebt serieus mijn maandelijkse donatie verdiend! :-) Dit soort analyses zijn uitmuntend in hun helderheid en scherpzinnigheid. Blijf sterk, gezond en gezegend.

Antwoord

zijde op 09 januari 2022 - om 7:08 pm EST/EDT

Wow. Het is moeilijk om toegang te hebben tot wat er achter de schermen gebeurt. De planeet is groot. Het was nog steeds een groot risico voor Rusland en China. Het is merkwaardig dat de president van Kazachstan Poetin heeft gebeld. Wat als hij niet gebeld heeft? Ik zie geen vrouwelijke soldaten uit Oekraïne of de VS naar Kazachstan gaan om tegen Russische mannelijke soldaten te vechten. Het Westen heeft de natuurlijke gang van zaken omgekeerd. 2022 begint heet, als de gloed van de zon.

Antwoord

Haassaan op 09 januari 2022 - om 7:09 pm EST/EDT

Uitstekend verslag meneer Saker!

Een voorbehoud dat ik zou willen toevoegen is dat ik geloof dat President Takajev vanaf het begin bij het plan betrokken was, en in tegenstelling tot zijn voorganger (waar hij nu ook is) geen multi-vectorist is, en een rol speelt die vergelijkbaar is met die van Poetin ten opzichte van Jeltsin.

Ik denk dat Takajev geen twijfel had over wie uiteindelijk de boterhammen van de Kazakken zou smeren en dat hij een zeer moedige beslissing heeft genomen. Zelfs met de steun van Poetin, als de zaken slecht waren gelopen, had Takajev wel eens naakt over straat kunnen worden gesleurd, met een paar gematigde kophouwers die hem aan het eind van de rij zouden opwachten.

Tokaev beschikt naar mijn mening over een groot geopolitiek intellect, wellicht van hetzelfde kaliber als Poetin en Xi. Als dat zo is, ligt er een mooie toekomst voor Kazachstan in het verschiet, ondanks een aantal zaken die tegen het land zijn gericht. Als ik naar het Kazachse volk kijk, lijkt het op wat je zou krijgen als Rusland en China kinderen zouden krijgen, nauwelijks Turkisch, althans niet in de Turkse zin.

          --------------------------==========================----------

Vertaling van het blog van Moon of Alabama. 

Ik heb voor mijn eigen plezier wart regels blauw gemarkeerd tijdens het lezen, en sommige regels groter gemaakt.

Als U dat vervelend vind: Onder de bruine lijn  hetzelfde verhaal, maar zonder markeringen.

Mysteries van de mislukte opstand in Kazachstan

Het is nog steeds een mysterie welke krachten er precies achter de rebellion in Kazakhstan. Hoewel ik had aangenomen dat het een CIA operatie was kan het zijn uitbesteed aan de Britse MI6. Er zijn ook nog andere mogelijkheden.

Het optreden van de laatste dagen riekt sterk naar een kleurenrevolutie zoals die typisch door de Verenigde Staten wordt aangezwengeld. De bendes die politie-eenheden aanvielen, gebouwen in brand staken en plaatsen bestormden waar wapens waren opgeslagen, leken zeer goed getraind. Zij werkten in formaties en stonden duidelijk onder iemands bevel. Sommigen van hen leken getrainde sluipschutters te zijn geweest, aangezien sommige schoten politiemensen op grotere afstand raakten. Drie van de gedode politieagenten werden onthoofd, wat wijst op Jihad-elementen. Er wordt ook gezegd dat sommigen buitenlander waren en de omvang van de totale strijdmacht werd geschat op een vrij hoog aantal van 20.000. Dit heeft ertoe geleid dat sommigen speculeren dat deze mensen uit Turkije kwamen, waar president Erdogan Jihadi's uit Syrië heeft gebruikt voor zijn buitenlands beleid. Maar in wiens belang zou hij dat doen in Kazachstan?

Turkije is natuurlijk lid van de NAVO en zal uiteindelijk doen wat de NAVO wil. Het Russische ultimatum om "de NAVO van Ruslands grens te houden of anders ..." zou voor Washington DC reden genoeg kunnen zijn om problemen te creëren aan Ruslands zuidgrens. Toen de VS uit Afghanistan vluchtte, probeerde het nieuwe bases in Centraal-Azië te krijgen, maar elke regering in het gebied weigerde dat. Een regimewisseling in Kazachstan zou iemand aan de top kunnen brengen die een V.S. buitenpost zou toestaan. Maar wie zou die persoon kunnen zijn?

President Kassym-Jomart Takajev werd in 2019 geïnstalleerd nadat de langdurige leider Nursultan Nazarbajev onder druk van de publieke opinie was vertrokken. Maar Nazarbajev bleef eigenlijk tot voor kort aan de macht. Hij kreeg de titel "Eerste President" en werd voorzitter van het Nationaal Veiligheidscomité (KNB). De hoofdstad Astana werd ter ere van hem omgedoopt tot Nur-Sultan.

De persoon die de dagelijkse leiding had van het veiligheidscomité was Karim Masimov, een trouwe bondgenoot van Nazarbayev en een

zakenvriend van Joe & Hunter Biden.

Het leek erop dat de veiligheidstroepen niet echt in waren voor een gevecht toen de eerste bendes gewelddadig werden. Troepen die de luchthaven van Almaty, de grootste stad van Kazachstan, bewaakten, kregen naar verluidt te horen dat ze moesten vertrekken kort voordat een bende van zo'n 50 rebellen de luchthaven overnam.

President Kassym-Jomart Takajev heeft nu de leidende positie van het Nationale Veiligheidscomité ingenomen. Nazarbajev ligt eruit. Vrijdag werd gemeld dat hij en zijn gezin Kazachstan hadden verlaten, maar zijn privé-secretaris verklaarde dat Nazarbajev, die sinds eind december niet meer in het openbaar is gezien, nog steeds in Astana / Nur-Sultan was.

Karim Masimov werd eveneens verwijderd en is nu gearresteerd en beschuldigd van verraad:

De beschuldigingen van verraad wijzen erop dat de KNB-chef mogelijk betrokken was bij een poging om Takajev ten val te brengen en de macht te grijpen.

Deze theorie leek een semi-officiële bevestiging te krijgen op 7 januari, toen een bekend commentator en voormalig hooggeplaatst regeringsfunctionaris op de staatstelevisie verklaarde dat hij informatie had ontvangen dat Kazachstan het doelwit was geworden van een "gewapende opstand" die neerkwam op een "poging tot staatsgreep".

Yermukhamet Yertysbayev, een voormalig adviseur van Nazarbayev, staat in de volksmond bekend onder de bijnaam "de nachtegaal van de president", omdat algemeen werd aangenomen dat hij gedachten zou verwoorden die Nazarbayev in de openbaarheid wilde brengen, maar met een aannemelijke ontkenning.

Als bewijs voor zijn theorie vertelde Yertysbayev aan Khabar TV dat hij informatie had ontvangen dat een bevel was gegeven om het veiligheidscordon rond de luchthaven van Almaty te verwijderen, slechts 40 minuten voordat demonstranten deze op 5 januari bezetten. Dat zou waarschijnlijk alleen mogelijk zijn geweest met sanctie van hogerhand.

Tokajev heeft Masimov bij de KNB vervangen door Yermek Sagimbayev, die voorheen het hoofd was van de staatsveiligheidsdienst, die de veiligheid van de president moet garanderen. Hij is de man van Tokajev.

De regeringsmedia gebruiken niet langer de naam Nur-Sultan, maar noemen het gewoon "de hoofdstad".'.

Als dit een interne staatsgreep was, was het er dan een van Takajev om de Nazarbajev-clan en zijn helpers te verwijderen of heeft de Nazarbajev een poging tot een staatsgreep tegen Takajev ondernomen?

Een ander mysterie is de arrestatie van Wild Arman (Arman Dzhumageldiyev), een jonge maffiabaasachtige figuur die de leider lijkt te zijn geweest van de opstand in Almaty. Wild Arman is populair op sociale media, runt liefdadigheidsinstellingen en exploiteert financiële piramidespelen. Een nogal kleurrijke man.

Er is ook een soortgelijke kleurrijke externe figuur in het spel.

Mukhtar Ablyazov werd opgeleid in de kernfysica maar werd na het uiteenvallen van de USSR een wild-oost kapitalist. Hij kreeg een aandeel in de BTA Bank toen die werd geprivatiseerd door toenmalig president Nazarbayev. Hij gebruikte de bank om zo'n 5 miljard dollar voor zichzelf te winnen en in 2009, na wat problemen met Nazarbayev, ontvluchtte hij het land. De BTA Bank ging uiteindelijk failliet door een schuld van ongeveer 10 miljard dollar te vereffenen, waarbij een van de grootste schuldeisers de Royal Bank of Scotland was, die door de Britse belastingbetaler werd gered.

Zoals vele schimmige miljardairs uit de voormalige Sovjet-Unie vestigde Ablyazov zich in Londen en kreeg hij politiek asiel. Hij huurde verschillende bedrijven in met CIA-, MI6- en Mossad-achtergrond om materiaal tegen Nazarbajev te verzamelen en om zichzelf te verdedigen tegen een gevangenisstraf. Er waren aanhoudingsbevelen tegen hem uitgevaardigd in Oekraïne, Rusland en Kazachstan. In Londen werden verschillende rechtszaken tegen hem aangespannen. Nadat hij brazenly lied under oath aan een Britse rechtbank over de eigendom van het huis van 20 miljoen dollar dat hij bewoonde, veroordeelde een rechter hem tot 22 maanden gevangenisstraf. Maar Ablyazov zou nooit in een Britse gevangenis komen, hij verdween.

Later verscheen hij in Rome en vervolgens in Frankrijk, steeds gevolgd door rechtszaken en aanhoudingsbevelen tegen hem. Hij huurde altijd verschillende PR-bureaus en advocaten in om zichzelf te verdedigen. Een rechter in Groot-Brittannië hield uiteindelijk zijn uitlevering aan Rusland tegen en toen de betrekkingen tussen het "westen" en Rusland steeds slechter werden, mocht hij uiteindelijk in Frankrijk blijven.

(Het hele, veel langere verhaal wordt verteld in een weekendstuk uit 2017 van de Financial Times, dat gratis te lezen is).

Ablyazov is een perfect voorbeeld van wat het Chatham House onlangs het probleem van de Britse kleptocratie noemde:

De groei van Londen als centrum voor financiële en professionele diensten viel samen met de ineenstorting van de USSR en de opkomst van post-Sovjet kleptocratieën in de jaren negentig. Deze staten en hun elites zijn sindsdien een belangrijke bron van klanten geworden voor in het VK gevestigde dienstverlenende bedrijven en van investeerders in Britse activa.
...
Op basis van uitgebreid onderzoek naar het witwassen van geld en reputaties door elites uit de voormalige Sovjetstaten wordt in dit document gedetailleerd beschreven hoe het VK slecht toegerust is om het corruptierisico van de transnationale kleptocratie in te schatten, die de integriteit van belangrijke binnenlandse instellingen heeft ondermijnd en de rechtsstaat heeft verzwakt. Het document besluit met een oproep aan de Britse regering om dit probleem op een nieuwe manier aan te pakken en een vijandige omgeving te creëren voor de kleptocraten van de wereld.

Ablyazov is de afgelopen jaren beschuldigd van verschillende pogingen tot regimeverandering in Kazachstan. Hij heeft in Kazachstan een politieke partij opgericht en gefinancierd, die onmiddellijk werd verboden.

Twee dagen geleden begon Reuters plotseling to whitewash the guy door hem te koppen als "oppositieleider" van Kazachstan:

Het Westen moet Kazachstan uit de baan van Moskou trekken of de Russische president Vladimir Poetin zal de Centraal-Aziatische staat in "een structuur zoals de Sovjet-Unie" trekken, vertelde een voormalige minister die nu een Kazachse oppositieleider is aan Reuters.
...
Mukhtar Ablyazov, een voormalige bankier en minister die leider is van de oppositiebeweging Democratic Choice of Kazakhstan, zei dat het Westen in de strijd moet komen.

"Zo niet, dan zal Kazachstan veranderen in Wit-Rusland en zal (de Russische president Vladimir) Poetin methodisch zijn programma opleggen - het herscheppen van een structuur zoals die van de Sovjet-Unie," vertelde Ablyazov in het Russisch aan Reuters vanuit Parijs. "Het Westen moet Kazachstan losrukken van Rusland."

"Rusland is al binnen, heeft troepen gestuurd. CSTO is Rusland. Dit is een bezetting door Rusland," zei hij.
...
Hij zei dat hij bereid was naar Kazachstan te gaan om een voorlopige regering te leiden als de protesten zouden escaleren.

"Ik zou niet alleen terugkeren - mensen blijven vragen wanneer ik terugkeer en verwijten mij dat ik niet terugkeer om de protesten te leiden - maar mensen begrijpen niet hoe moeilijk het voor mij zou zijn om terug te keren, aangezien Rusland mij tot 15 jaar heeft veroordeeld en Kazachstan tot levenslang," zei hij.

Ablyazov deed suggesties dat het Westen de protesten had gefinancierd af als een poging om de aandacht af te leiden van het feit dat de protesten een binnenlandse oorsprong hadden.

"Ik ken het Sovjet cliche van een Westerse spion, maar ik zou blij zijn als ik een Amerikaanse of Europese spion was, want dan zouden we leven zoals de mensen in Amerika of Europa - en iedereen zou lachen," zei hij. "Helaas helpt het Westen mij niet; het Westen belemmert mij."

Wel, wel - "Geloof nooit iets in de politiek totdat het officieel is ontkend."

Het was de Amerikaanse ambassade in Kazachstan die announced details of a planned demonstration door Ablyazov's partij op 16 december.

Ablyazov roept nu allegedly in Kiev roept op tot 'westerse' sancties tegen Kazachstan.

Ablyazov, met al zijn gestolen geld, zou wel eens de recente kleurenrevolutie in Kazachstan gefinancierd kunnen hebben. De Britse geheime dienst MI6, waarvan sommige "voormalige" agenten voor Ablyazov hebben gewerkt, zou er wel eens de hand in kunnen hebben gehad.

Vladimir Odintsov stitches the line van Londen over Turkije naar Almaty:

De benoeming in juni 2020 van Richard Moore, voormalig ambassadeur in Turkije, tot hoofd van MI6, de Britse buitenlandse inlichtingendienst, was een stap ter versterking van de Britse positie in het Centraal-Aziatische theater. Hij is niet alleen een overtuigd Russofoob, maar ook een vurig pleitbezorger van Groot-Turania: dat wil zeggen het welslagen van het pan-Turkse streven naar een staat die de Turkstalige volkeren in Centraal-Azië, de Kaukasus en zelfs de Russische deelrepublieken in de Wolga-regio, de Oeral en de Noord-Kaukasus verenigt. Richard Moore heeft dit project lang gekoesterd. De sleutel tot Londen's plans in this area is het winnen van de steun van de president van de Turkse republiek Erdogan, en het nu hoofd van MI6 werkte aan het realiseren van dit doel tijdens zijn ambassadeurschap in Turkije in 2014-2018. Daartoe organiseerde Moore herhaalde bezoeken aan Groot-Brittannië waar de Turkse leider vertegenwoordigers van zijn politiek-militaire establishment ontmoette; steunde hij in zijn officiële verklaringen steeds de koers van Erodgan voor Turkije; en gaf hij steun aan diens politieke partij.
...
Nu Moore aan het roer staat, heeft de Britse inlichtingendienst haar activiteiten in Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan aanzienlijk geïntensiveerd. Zowel
pan-Turkistische organisaties als tamme islamistische groeperingen zijn versterkt om de invloed van Moskou en Peking in de regio te neutraliseren. De rol van Turkije in dit grote spel is te dienen als een soort stormram voor de Britse belangen.

Een van de "vreedzame demonstranten" in Kazachstan is geïdentificeerd als iemand die tot voor kort in Turkije had gewoond. Op een foto maakt hij het "Grijze Wolf"-teken van Turkse fascisten.

Een samenwerking van MI6 met Ablyazov en Reuters die hem opvoert als "oppositieleider" is volkomen logisch. Turkije in de mix zou wel eens kunnen hebben bijgedragen aan de training van de bendes en de Jihadi elementen. Karim Masimov, het voormalige hoofd van het veiligheidscomité in Astana, kan zijn omgekocht om hen te helpen of werd gecompromitteerd via zijn Biden-verbinding. De crimineel Wild Arman zal voor geld hebben gewerkt, ongeacht van waar.

Dat laat nog een aantal vragen open.

Ten eerste, hoe wist Rusland wat er zou gebeuren? De Russische CSTO-troepen waren in de lucht slechts 13 uur nadat Takajev het defensiepact om hulp had gevraagd. Zelfs een goed getrainde snelle reactiemacht heeft meer tijd nodig om in te pakken, naar het vliegveld te gaan en te vertrekken. CSTO-troepen uit Wit-Rusland, Armenië en Tadzjikistan waren ook vrij snel. Iemand moet hen gewaarschuwd hebben.

Die CSTO-troepen zijn overigens niet actief op straat, maar bewaken bases, luchthavens en regeringsgebouwen. Zij lossen de Kazachse troepen af die nu vrij zijn om de bendes neer te slaan. Vanmorgen werden in Almaty nog geweerschoten gehoord. De operatie gaat door.

Wat was de verwachte uitkomst van deze hele affaire? Het platbranden van enkele regeringsgebouwen en het doden van politieagenten is niet genoeg voor een staatsgreep. Men moet naar de kop van het beest gaan en er was geen bekende poging om dat te doen.

Voorlopig ziet het er naar uit dat Takajev dit zeker zal winnen. Er zullen geen "westerse" sancties komen aangezien verschillende grote "westerse" bedrijven goed geld verdienen met het winnen van grondstoffen in Kazachstan. Als zij als vergelding voor sancties zouden moeten vertrekken, zou dat een grote overwinning zijn voor Rusland en China.

Dit alles was een vrij voorspelbare uitkomst. Maar waarom dan toch deze operatie?

Het enige zinnige antwoord is dat het een poging was om de aandacht van Rusland af te leiden van de "westerse" dreiging. Als zodanig is het mislukt.


                           =========================

Mysteries van de mislukte opstand in Kazachstan

Het is nog steeds een mysterie welke krachten er precies achter de rebellion in Kazakhstan. Hoewel ik had aangenomen dat het een CIA operatie was kan het zijn uitbesteed aan de Britse MI6. Er zijn ook nog andere mogelijkheden.

Het optreden van de laatste dagen riekt sterk naar een kleurenrevolutie zoals die typisch door de Verenigde Staten wordt aangezwengeld. De bendes die politie-eenheden aanvielen, gebouwen in brand staken en plaatsen bestormden waar wapens waren opgeslagen, leken zeer goed getraind. Zij werkten in formaties en stonden duidelijk onder iemands bevel. Sommigen van hen leken getrainde sluipschutters te zijn geweest, aangezien sommige schoten politiemensen op grotere afstand raakten. Drie van de gedode politieagenten werden onthoofd, wat wijst op Jihad-elementen. Er wordt ook gezegd dat sommigen buitenlander waren en de omvang van de totale strijdmacht werd geschat op een vrij hoog aantal van 20.000. Dit heeft ertoe geleid dat sommigen speculeren dat deze mensen uit Turkije kwamen, waar president Erdogan Jihadi's uit Syrië heeft gebruikt voor zijn buitenlands beleid. Maar in wiens belang zou hij dat doen in Kazachstan?

Turkije is natuurlijk lid van de NAVO en zal uiteindelijk doen wat de NAVO wil. Het Russische ultimatum om "de NAVO van Ruslands grens te houden of anders ..." zou voor Washington DC reden genoeg kunnen zijn om problemen te creëren aan Ruslands zuidgrens. Toen de VS uit Afghanistan vluchtte, probeerde het nieuwe bases in Centraal-Azië te krijgen, maar elke regering in het gebied weigerde dat. Een regimewisseling in Kazachstan zou iemand aan de top kunnen brengen die een V.S. buitenpost zou toestaan. Maar wie zou die persoon kunnen zijn?

President Kassym-Jomart Takajev werd in 2019 geïnstalleerd nadat de langdurige leider Nursultan Nazarbajev onder druk van de publieke opinie was vertrokken. Maar Nazarbajev bleef eigenlijk tot voor kort aan de macht. Hij kreeg de titel "Eerste President" en werd voorzitter van het Nationaal Veiligheidscomité (KNB). De hoofdstad Astana werd ter ere van hem omgedoopt tot Nur-Sultan.

De persoon die de dagelijkse leiding had van het veiligheidscomité was Karim Masimov, een trouwe bondgenoot van Nazarbayev en een zakenvriend van Joe & Hunter Biden. Het leek erop dat de veiligheidstroepen niet echt in waren voor een gevecht toen de eerste bendes gewelddadig werden. Troepen die de luchthaven van Almaty, de grootste stad van Kazachstan, bewaakten, kregen naar verluidt te horen dat ze moesten vertrekken kort voordat een bende van zo'n 50 rebellen de luchthaven overnam.

President Kassym-Jomart Takajev heeft nu de leidende positie van het Nationale Veiligheidscomité ingenomen. Nazarbajev ligt eruit. Vrijdag werd gemeld dat hij en zijn gezin Kazachstan hadden verlaten, maar zijn privé-secretaris verklaarde dat Nazarbajev, die sinds eind december niet meer in het openbaar is gezien, nog steeds in Astana / Nur-Sultan was.

Karim Masimov werd eveneens verwijderd en is nu gearresteerd en beschuldigd van verraad:

De beschuldigingen van verraad wijzen erop dat de KNB-chef mogelijk betrokken was bij een poging om Takajev ten val te brengen en de macht te grijpen.

Deze theorie leek een semi-officiële bevestiging te krijgen op 7 januari, toen een bekend commentator en voormalig hooggeplaatst regeringsfunctionaris op de staatstelevisie verklaarde dat hij informatie had ontvangen dat Kazachstan het doelwit was geworden van een "gewapende opstand" die neerkwam op een "poging tot staatsgreep".

Yermukhamet Yertysbayev, een voormalig adviseur van Nazarbayev, staat in de volksmond bekend onder de bijnaam "de nachtegaal van de president", omdat algemeen werd aangenomen dat hij gedachten zou verwoorden die Nazarbayev in de openbaarheid wilde brengen, maar met een aannemelijke ontkenning.

Als bewijs voor zijn theorie vertelde Yertysbayev aan Khabar TV dat hij informatie had ontvangen dat een bevel was gegeven om het veiligheidscordon rond de luchthaven van Almaty te verwijderen, slechts 40 minuten voordat demonstranten deze op 5 januari bezetten. Dat zou waarschijnlijk alleen mogelijk zijn geweest met sanctie van hogerhand.

Tokajev heeft Masimov bij de KNB vervangen door Yermek Sagimbayev, die voorheen het hoofd was van de staatsveiligheidsdienst, die de veiligheid van de president moet garanderen. Hij is de man van Tokajev.

De regeringsmedia gebruiken niet langer de naam Nur-Sultan, maar noemen het gewoon "de hoofdstad".'.

Als dit een interne staatsgreep was, was het er dan een van Takajev om de Nazarbajev-clan en zijn helpers te verwijderen of heeft de Nazarbajev een poging tot een staatsgreep tegen Takajev ondernomen?

Een ander mysterie is de arrestatie van Wild Arman (Arman Dzhumageldiyev), een jonge maffiabaasachtige figuur die de leider lijkt te zijn geweest van de opstand in Almaty. Wild Arman is populair op sociale media, runt liefdadigheidsinstellingen en exploiteert financiële piramidespelen. Een nogal kleurrijke man.

Er is ook een soortgelijke kleurrijke externe figuur in het spel.

Mukhtar Ablyazov werd opgeleid in de kernfysica maar werd na het uiteenvallen van de USSR een wild-oost kapitalist. Hij kreeg een aandeel in de BTA Bank toen die werd geprivatiseerd door toenmalig president Nazarbayev. Hij gebruikte de bank om zo'n 5 miljard dollar voor zichzelf te winnen en in 2009, na wat problemen met Nazarbayev, ontvluchtte hij het land. De BTA Bank ging uiteindelijk failliet door een schuld van ongeveer 10 miljard dollar te vereffenen, waarbij een van de grootste schuldeisers de Royal Bank of Scotland was, die door de Britse belastingbetaler werd gered.

Zoals vele schimmige miljardairs uit de voormalige Sovjet-Unie vestigde Ablyazov zich in Londen en kreeg hij politiek asiel. Hij huurde verschillende bedrijven in met CIA-, MI6- en Mossad-achtergrond om materiaal tegen Nazarbajev te verzamelen en om zichzelf te verdedigen tegen een gevangenisstraf. Er waren aanhoudingsbevelen tegen hem uitgevaardigd in Oekraïne, Rusland en Kazachstan. In Londen werden verschillende rechtszaken tegen hem aangespannen. Nadat hij brazenly lied under oath aan een Britse rechtbank over de eigendom van het huis van 20 miljoen dollar dat hij bewoonde, veroordeelde een rechter hem tot 22 maanden gevangenisstraf. Maar Ablyazov zou nooit in een Britse gevangenis komen, hij verdween.

Later verscheen hij in Rome en vervolgens in Frankrijk, steeds gevolgd door rechtszaken en aanhoudingsbevelen tegen hem. Hij huurde altijd verschillende PR-bureaus en advocaten in om zichzelf te verdedigen. Een rechter in Groot-Brittannië hield uiteindelijk zijn uitlevering aan Rusland tegen en toen de betrekkingen tussen het "westen" en Rusland steeds slechter werden, mocht hij uiteindelijk in Frankrijk blijven.

(Het hele, veel langere verhaal wordt verteld in een weekendstuk uit 2017 van de Financial Times, dat gratis te lezen is).

Ablyazov is een perfect voorbeeld van wat het Chatham House onlangs het probleem van de Britse kleptocratie noemde:

De groei van Londen als centrum voor financiële en professionele diensten viel samen met de ineenstorting van de USSR en de opkomst van post-Sovjet kleptocratieën in de jaren negentig. Deze staten en hun elites zijn sindsdien een belangrijke bron van klanten geworden voor in het VK gevestigde dienstverlenende bedrijven en van investeerders in Britse activa.
...
Op basis van uitgebreid onderzoek naar het witwassen van geld en reputaties door elites uit de voormalige Sovjetstaten wordt in dit document gedetailleerd beschreven hoe het VK slecht toegerust is om het corruptierisico van de transnationale kleptocratie in te schatten, die de integriteit van belangrijke binnenlandse instellingen heeft ondermijnd en de rechtsstaat heeft verzwakt. Het document besluit met een oproep aan de Britse regering om dit probleem op een nieuwe manier aan te pakken en een vijandige omgeving te creëren voor de kleptocraten van de wereld.

Ablyazov is de afgelopen jaren beschuldigd van verschillende pogingen tot regimeverandering in Kazachstan. Hij heeft in Kazachstan een politieke partij opgericht en gefinancierd, die onmiddellijk werd verboden.

Twee dagen geleden begon Reuters plotseling to whitewash the guy door hem te koppen als "oppositieleider" van Kazachstan:

Het Westen moet Kazachstan uit de baan van Moskou trekken of de Russische president Vladimir Poetin zal de Centraal-Aziatische staat in "een structuur zoals de Sovjet-Unie" trekken, vertelde een voormalige minister die nu een Kazachse oppositieleider is aan Reuters.
...
Mukhtar Ablyazov, een voormalige bankier en minister die leider is van de oppositiebeweging Democratic Choice of Kazakhstan, zei dat het Westen in de strijd moet komen.

"Zo niet, dan zal Kazachstan veranderen in Wit-Rusland en zal (de Russische president Vladimir) Poetin methodisch zijn programma opleggen - het herscheppen van een structuur zoals die van de Sovjet-Unie," vertelde Ablyazov in het Russisch aan Reuters vanuit Parijs. "Het Westen moet Kazachstan losrukken van Rusland."

"Rusland is al binnen, heeft troepen gestuurd. CSTO is Rusland. Dit is een bezetting door Rusland," zei hij.
...
Hij zei dat hij bereid was naar Kazachstan te gaan om een voorlopige regering te leiden als de protesten zouden escaleren.

"Ik zou niet alleen terugkeren - mensen blijven vragen wanneer ik terugkeer en verwijten mij dat ik niet terugkeer om de protesten te leiden - maar mensen begrijpen niet hoe moeilijk het voor mij zou zijn om terug te keren, aangezien Rusland mij tot 15 jaar heeft veroordeeld en Kazachstan tot levenslang," zei hij.

Ablyazov deed suggesties dat het Westen de protesten had gefinancierd af als een poging om de aandacht af te leiden van het feit dat de protesten een binnenlandse oorsprong hadden.

"Ik ken het Sovjet cliche van een Westerse spion, maar ik zou blij zijn als ik een Amerikaanse of Europese spion was, want dan zouden we leven zoals de mensen in Amerika of Europa - en iedereen zou lachen," zei hij. "Helaas helpt het Westen mij niet; het Westen belemmert mij."

Wel, wel - "Geloof nooit iets in de politiek totdat het officieel is ontkend."

Het was de Amerikaanse ambassade in Kazachstan die announced details of a planned demonstration door Ablyazov's partij op 16 december.

Ablyazov roept nu allegedly in Kiev roept op tot 'westerse' sancties tegen Kazachstan.

Ablyazov, met al zijn gestolen geld, zou wel eens de recente kleurenrevolutie in Kazachstan gefinancierd kunnen hebben. De Britse geheime dienst MI6, waarvan sommige "voormalige" agenten voor Ablyazov hebben gewerkt, zou er wel eens de hand in kunnen hebben gehad. Vladimir Odintsov stitches the line van Londen over Turkije naar Almaty:

De benoeming in juni 2020 van Richard Moore, voormalig ambassadeur in Turkije, tot hoofd van MI6, de Britse buitenlandse inlichtingendienst, was een stap ter versterking van de Britse positie in het Centraal-Aziatische theater. Hij is niet alleen een overtuigd Russofoob, maar ook een vurig pleitbezorger van Groot-Turania: dat wil zeggen het welslagen van het pan-Turkse streven naar een staat die de Turkstalige volkeren in Centraal-Azië, de Kaukasus en zelfs de Russische deelrepublieken in de Wolga-regio, de Oeral en de Noord-Kaukasus verenigt. Richard Moore heeft dit project lang gekoesterd. De sleutel tot Londen's plans in this area is het winnen van de steun van de president van de Turkse republiek Erdogan, en het nu hoofd van MI6 werkte aan het realiseren van dit doel tijdens zijn ambassadeurschap in Turkije in 2014-2018. Daartoe organiseerde Moore herhaalde bezoeken aan Groot-Brittannië waar de Turkse leider vertegenwoordigers van zijn politiek-militaire establishment ontmoette; steunde hij in zijn officiële verklaringen steeds de koers van Erodgan voor Turkije; en gaf hij steun aan diens politieke partij.
...
Nu Moore aan het roer staat, heeft de Britse inlichtingendienst haar activiteiten in Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan aanzienlijk geïntensiveerd. Zowel
pan-Turkistische organisaties als tamme islamistische groeperingen zijn versterkt om de invloed van Moskou en Peking in de regio te neutraliseren. De rol van Turkije in dit grote spel is te dienen als een soort stormram voor de Britse belangen.

Een van de "vreedzame demonstranten" in Kazachstan is geïdentificeerd als iemand die tot voor kort in Turkije had gewoond. Op een foto maakt hij het "Grijze Wolf"-teken van Turkse fascisten.

Een samenwerking van MI6 met Ablyazov en Reuters die hem opvoert als "oppositieleider" is volkomen logisch. Turkije in de mix zou wel eens kunnen hebben bijgedragen aan de training van de bendes en de Jihadi elementen. Karim Masimov, het voormalige hoofd van het veiligheidscomité in Astana, kan zijn omgekocht om hen te helpen of werd gecompromitteerd via zijn Biden-verbinding. De crimineel Wild Arman zal voor geld hebben gewerkt, ongeacht van waar.

Dat laat nog een aantal vragen open.

Ten eerste, hoe wist Rusland wat er zou gebeuren? De Russische CSTO-troepen waren in de lucht slechts 13 uur nadat Sakajev het defensiepact om hulp had gevraagd. Zelfs een goed getrainde snelle reactiemacht heeft meer tijd nodig om in te pakken, naar het vliegveld te gaan en te vertrekken. CSTO-troepen uit Wit-Rusland, Armenië en Tadzjikistan waren ook vrij snel. Iemand moet hen gewaarschuwd hebben.

Die CSTO-troepen zijn overigens niet actief op straat, maar bewaken bases, luchthavens en regeringsgebouwen. Zij lossen de Kazachse troepen af die nu vrij zijn om de bendes neer te slaan. Vanmorgen werden in Almaty nog geweerschoten gehoord. De operatie gaat door.

Wat was de verwachte uitkomst van deze hele affaire? Het platbranden van enkele regeringsgebouwen en het doden van politieagenten is niet genoeg voor een staatsgreep. Men moet naar de kop van het beest gaan en er was geen bekende poging om dat te doen.

Voorlopig ziet het er naar uit dat Takajev dit zeker zal winnen. Er zullen geen "westerse" sancties komen aangezien verschillende grote "westerse" bedrijven goed geld verdienen met het winnen van grondstoffen in Kazachstan. Als zij als vergelding voor sancties zouden moeten vertrekken, zou dat een grote overwinning zijn voor Rusland en China.

Dit alles was een vrij voorspelbare uitkomst. Maar waarom dan toch deze operatie?

Het enige zinnige antwoord is dat het een poging was om de aandacht van Rusland af te leiden van de "westerse" dreiging. Als zodanig is het mislukt.



No comments:

Post a Comment