Het onderzoek van Linda Benskin werd geciteerd door de Weinsteins.
Benskin toont zeer overtuigend aan dat een hoog vitamine D gehalte (> 50 Ng/ml ) de kans om serieuze Corona te krijgen heel erg laag maakt.
Er zijn reeds 3000 studies waaruit het grote nut van Vitamine D blijkt mbt Corona! (Maar Van Dissel en De Jong weten nog van niks...)
Helaas krijg ik de prachtige grafieken hier niet geplakt.
U moet dus even naar het origineel klikken en daar de juiste figuur vinden.
Update.
Met foto's lukt het wel.
Ik zal met die foto's beginnen en die kort van uitleg voorzien.
Dan hoeft U de hele tekst niet persé te lezen.
Boven de 50 nanogram D is de kans omdoor Corona besmet te worden nog slechts 4 %.
Onderzoek uit 2014 toont aan dat mensen in het ziekenhuis met een laag vitamine D niveau heel vaak ( 40% bij 10 Ng) besmetting op lopen wegens een zwak immuunsysteem. De meeste patienten zitten rond de 12 Ng en 35% van hen krijgt last van infecties in het ziekenhuis. Boven de 50 Ng is dat slechts 4 %.
Linker schijf: Van de groep proefpersonen die heel lichte Corona kreeg, had 68 % meer dan 20 Ng vitamine D in het bloed.
Rechter schijf: Van de groep personen die ernstige Corona kreeg, had 97% minder dan 20 Ng voitamine D in het bloed.
Figuur 1 heb ik hier niet geplaatst. Dat is de chemische structuur van diverse vormen van vitamine D. Gaat mij boven de pet.
NB: Vanaf juni 2021 werd een verband tussen lage vitamine D-spiegels en slechte Covid-19 resultaten bevestigd in ongeveer 3000 gepubliceerde studies !!
NB: 3000 studies maken blijkbaar geen enkele indruk. Ik citeer een alinea uit dit ondezoek die aantoont dat De Medische Wereld het pertinent NIET goed met ons voor heeft:
"Desondanks blijven veel volksgezondheidsfunctionarissen vitamine D-suppletie tijdens Covid-19 afraden, waarbij de WHO 200-600 IU aanbeveelt, afhankelijk van de leeftijd, voor personen die geen zonlicht kunnen opnemen vanwege lockdowns, en de NHS en de British Dietetic Association 400 IU blijven voorstellen voor volwassenen met een tekort aan zonlicht.
Op 5 september 2021 had de US NIH geen officieel standpunt over vitamine D voor de preventie of behandeling van Covid-19, met de opmerking dat een tekort het meest voorkomt in groepen die het hardst getroffen zijn door Covid-19 en dat de biologische plausibiliteit sterk is, maar dat er een theoretisch risico is voor toxiciteit bij hoge doses; de enige studie die wordt aangehaald is er een waarin de auteurs van de pagina zelf opmerken dat vitamine D3 aan patiënten werd gegeven zeer laat in hun ziekte. " ( onderstreping van JV)
Hier is maar één verklaring mogelijk: Men heeft zo veel mogelijk zieken nodig om de eigen belangen te kunnen realiseren. Wat zijn die 'eigen belangen? Voor Big Pharma is dat vaccinatie-winst. Voor Big Finance is dat een alibi voor maximale geldschepping . En straks , als het financieel systeem in strot, zal men naar Corona wijzen. Voor de onbekende Grote Machthebbers (*) is dat : gewenning aan onvrijheid, QE code , maximale surveillance, afschaffing baar geld.
(*) Wie trekken er echt aan de touwtjes? De rijke oude families ( de 300 families waar wel ove rgeschreven word), de rijke nieuwe mensen (Bezoz, Gates), een joodse groep die functioneert als een losse samenzwering die elkaar steunt en God's opdracht aan de joden om 'Over alle naties te heersen en Amalek te doden" letterlijk neemt ook al gelovenze helemaal niet in die God. Wie het weet mag het zeggen. Maar het kan geen toeval zijn dat alle goedkope en effectieve middelen om deze pandemie tot een onschuldige griep te maken, consequent worden verzwegen. JV.
UPDATE.4 dec: 32 min college over alle ins en outs van vitamine D: dr Ekberg.
Hieronder de studie, vertaald met DeepL.
DE INVLOED VAN VITAMINE D
OP COVID-19 UITKOMSTEN
Hoofdstuk 4 van Covid-19 en Nutraceuticals: A Guidebook
Bohr Publishers en New Century Health Publishers, LLC,
Chandan Prasad, PhD en Güler Öztürk, PhD, redacteuren
Linda LL Benskin, PhD, RN, SRN (Ghana) Onafhankelijk onderzoeker voor de verbetering van de gezondheid in plattelandsgebieden van tropische ontwikkelingslanden, en Ferris Mfg. Corp., Ft Worth, TX, USA E-mail: LindaBenskin@utexas.edu
ABSTRACT
Het grootste deel van de wereldbevolking heeft vitamine D-niveaus die niet optimaal zijn voor een gezonde werking van het immuunsysteem. Recent aanbevolen doelen zijn veel hoger dan de oude richtlijnen, die volledig gebaseerd zijn op het bevorderen van botgezondheid, in plaats van op het ondersteunen van de vele andere functies van vitamine D. Vitamine D versterkt de aangeboren immuunrespons, waardoor de kans op infectie door blootstelling aan SARS-CoV-2 afneemt. Vitamine D reguleert ook het adaptieve immuunsysteem en ontstekingen. Bij de juiste hoeveelheden hebben geïnfecteerde personen dus minder kans op het ontwikkelen van hyperinflammatoire (ernstige) Covid-19 (de cytokine- of bradykinine-"storm"). Veel deskundigen hebben opgemerkt dat vitamine D een rol speelt bij het voorkomen van elk van de aandoeningen die in verband worden gebracht met ernstige Covid-19. Bovendien zijn de risicofactoren voor het krijgen van ernstige Covid-19 identiek aan de risicofactoren voor het krijgen van een vitamine D-tekort. Het bewijs voor een verband tussen lage vitamine D-spiegels en slechte Covid-19 resultaten is robuust, met inbegrip van talrijke correlationele studies, causale modellering, prospectieve cohort interventiestudies, en gerandomiseerde gecontroleerde trials.
I. Achtergrond
De industriële revolutie bracht artsen zoals Sniadecki (in Polen, 1840) ertoe op te merken dat zonlicht beschermend is voor de menselijke gezondheid. Hij merkte op dat kinderen die in de overvolle, vervuilde stad Warschau woonden rachitis ontwikkelden, terwijl kinderen die op het nabijgelegen platteland woonden rachitisvrij bleven. De hypothese dat zonlicht op de huid de diepe weefsels en botten kon beïnvloeden werd aanvankelijk met scepsis ontvangen, maar het bewijs werd onweerlegbaar: in 1900 leed meer dan 90% van de Europese stadskinderen en 80% in Boston aan rachitis.1 Hoewel levertraan al jaren werd gebruikt om rachitis te behandelen en te voorkomen, werd in het begin van de 20e eeuw UV-bestraald vet ("vitamine D") ontdekt als een ander geneesmiddel. In 1928 kreeg Adolf Windaus de Nobelprijs voor zijn ontdekking van "vitamine D. " In 1936 werd ontdekt dat UV-licht van de zon D3 in de huid produceert, dat vervolgens door het lichaam wordt omgezet in biologisch actief 25(OH)D, wat betekent dat "vitamine" D in feite een steroïde is.
In 1979 ontdekte een team onder leiding van Stumpf receptoren voor vitamine D in het hele lichaam, waaruit bleek dat vitamine D niet alleen belangrijk is voor de calciumhuishouding van het skelet. Geleidelijk aan werd bewezen dat vitamine D een van de krachtigste micronutriënten is, met receptoren in vrijwel elk lichaamssysteem. Door zijn lokale werking (autocriene en paracriene signalisatie) helpt vitamine D bij het reguleren van uiteenlopende processen zoals insulineproductie, apoptose, en aangeboren en adaptieve immuniteit, en beïnvloedt zo de kwetsbaarheid voor infectieziekten en de meeste ontstekingsgerelateerde aandoeningen, waaronder hypertensie, diabetes, kanker, artritis, hart- en vaatziekten, en auto-immuunziekten.
Vóór de industriële revolutie jaagde, verzamelde, boerde en viste vrijwel de gehele mensheid tijdens de lange dagen, waardoor het lichaamsgewicht toenam en vitamine D in het vet- en spierweefsel werd opgeslagen.
Toen de donkere winter aanbrak, verminderden de mogelijkheden om voedsel te bemachtigen. Als mensen gewicht verloren, kwam er vitamine D vrij, wat een blijvende goede gezondheid bevorderde.
De industriële revolutie leidde tot een meer overdekte, vaak zittende levensstijl, en meer rijkdom voor de massa, zodat mensen met chronisch lage vitamine D-spiegels niet alleen tijdens de oogst, maar ook gedurende de winter gewicht winnen, zonder hun spieren veel in te spannen.
Hun "vitamine D"-spiegels in het bloed dalen pijlsnel en bereiken kritisch lage niveaus tegen de tijd dat de volgende zomer aanbreekt.
Bij zwangere vrouwen in Zuid-Engeland bijvoorbeeld is de vitamine D-insufficiëntie >85% in de winter en de lente, en nog slechts 30% in de zomer. In Ierland heeft 24% van de bevolking 's zomers te weinig vitamine D (calcifediol <20ng/ml), terwijl dit percentage in de winter meer dan verdubbelt tot 49%. Zeldzame optimale calcifediol niveaus (>40ng/ml) werden vooral gevonden bij oudere vrouwen (1-7%), die het meest geneigd zouden zijn om het hele jaar door supplementen te nemen voor een gezond beendergestel.
Omdat de UVB-stralen die nodig zijn om vitamine D in de huid te produceren, worden tegengehouden door luchtvervuiling, wolken, vensterglas en zelfs ozon wanneer de zon laag staat (onder een hoek van 45 graden, zoals het geval is in de winter, in gebieden ver van de evenaar, en in de vroege ochtend en late namiddag), en de enige belangrijke voedingsbronnen van vitamine D wildgevangen vette vis zijn (die zich voedt met door de zon gebakken plankton), wordt een tekort aan vitamine D van oudsher aangepakt met voedingssupplementen. Suppletie (behalve in Scandinavische landen) is in de loop der jaren echter afgenomen, de consumptie van voedingsmiddelen die in sommige landen van oudsher verrijkt zijn, zoals koemelk, neemt af, en wereldwijd nemen mensen een welvarende (zwaarlijvige), binnenshuis levende levensstijl aan. Mensen met een huid die van nature rijk is aan melanine en die buiten de tropen leven, zijn zelden in staat om voldoende vitamine D uit de zon te halen. Naarmate iemand ouder wordt, neemt het vermogen van zijn huid om cholecalciferol te produceren af. Al deze factoren hebben geleid tot een alarmerende pandemie van vitamine D-tekorten, lang voordat Covid-19 op het toneel verscheen.
Covid-19 wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus, maar de symptomen van ernstige Covid-19 zijn helemaal niet zonder precedent. Virale aandoeningen van de luchtwegen uit het verleden: de Spaanse griep van 1918, SARS, en MERS, zijn vrij gelijkaardig, en zelfs knokkelkoorts heeft dezelfde ziektegeschiedenis. In elk geval is de aanvankelijke virale ziekte mild of asymptomatisch voor de meeste mensen, waarbij sommige patiënten symptomen ontwikkelen die meer op griep lijken. Maar terwijl ze lijken te herstellen (en hun virusbelasting daalt), gaat het bij een paar mensen plotseling weer slechter, omdat hun immuunsysteem overreageert. Deze overreactie van het immuunsysteem, niet het virus zelf, veroorzaakt levensbedreigende hyperontsteking. In het geval van Covid-19 vullen macrofagen, cytokinen en fibroblasten de longen, wat tot ademhalingsproblemen leidt. De toegenomen ontsteking kan ook leiden tot bloedstolsels en orgaanschade. We weten dat het virus zelf niet de proximale oorzaak is van deze orgaanschade omdat onderzoekers geen levensvatbaar virus vinden in het bloed van Covid-19-patiënten, zelfs niet als ze ernstig Covid-19 hebben. De zeldzame uitzonderingen lijken te zijn wanneer het virus vanuit de longen in de bloedstroom wordt gedwongen door behandeling met een hoge druk ventilator.
Het is bekend dat vitamine D helpt chaotische immuunreacties te voorkomen zoals die kenmerkend zijn voor ernstige Covid-19 (de cytokine of bradykinine "storm"). Daarom moet worden verwacht dat veel Covid-19-patiënten lage vitamine D-spiegels zullen hebben.
Vanaf juni 2021 werd een verband tussen lage vitamine D-spiegels en slechte Covid-19 resultaten bevestigd in ~ 3000 gepubliceerde studies en biologische plausibiliteitsdiscussies in MEDLINE geïndexeerde tijdschriftartikelen, waaronder honderden correlationele studies van populaties en gevallen, causale modellering, RCT's, en prospectieve cohort-interventiestudies.
Op dit punt hebben meerdere auteursgroepen van meta-analyses geconcludeerd dat er een significant verband is tussen 25(OH)D serumniveaus en Covid-19 infectie, ernst en/of mortaliteit.
II. Classificatie van vitamine D-spiegels en waarom lage niveaus vaak voorkomen
A. Vitamine D definiëren
Verwarring over vitamine D bemoeilijkt de opzet en vertroebelt de interpretatie van onderzoeksstudies. Vier verschillende moleculen worden gewoonlijk vitamine D genoemd. (Zie Figuur 1, pagina 4)
a) Cholecalciferol, of vitamine D3, wordt geproduceerd wanneer UVB-licht (hoofdzakelijk 295-300nm) inwerkt op 7-dehydrocholesterol in de huid om de ring tussen koolstof 9 en 10 te breken. In het wild gevangen zalm en andere vette vis waarvan de voedselketen begint met plankton dat aan de zon is blootgesteld, zijn rijk aan D3; veel kleinere hoeveelheden worden gevonden in scharreleieren en kaas. Zonder toegevoegde UVB-huidsynthese of supplementen zal echter alleen een bijna uitsluitend uit wilde vis bestaand dieet voldoende vitamine D leveren. Cholecalciferol is het meest gebruikte vitamine D-supplement, dat gemakkelijk uit schapen-lanoline (Aan wol zit vet, en als je dat met UV-beta bestraalt, krijg je vitamine D3. JV) kan worden gewonnen. Voordat dit proces werd ontdekt, waren Ergocalciferol, of vitamine D2, supplementen gebruikelijk. Ergocalciferol, dat een derde zo krachtig is als cholecalciferol, wordt in bescheiden hoeveelheden gevormd wanneer paddestoelen of gist worden bestraald met UVB-licht. Groenten en fruit bevatten geen significante hoeveelheid vitamine D. In sommige landen worden voedingsmiddelen verrijkt met vitamine D2 of D3, maar vaak slechts in bescheiden hoeveelheden. Omdat cholecalciferol, dat het endotheel stabiliseert en op zichzelf ontstekingsremmend is, een halfwaardetijd heeft van slechts 24-50 uur, zou de inname van zonlicht en/of D3-supplementen idealiter dagelijks moeten zijn, in plaats van met minder regelmatige tussenpozen.
b) Calcifediol, 25(OH)D, 25hydroxyvitamineD, en calcidiol zijn allemaal namen voor de vorm van vitamine D die ontstaat wanneer de enzymen CYP2R1, CYP27A1, etc. in de lever de H vervangen door een OH groep op de 25 positie van cholecalciferol. Ergocalciferol wordt ook omgezet in calcifediol, maar het proces is minder efficiënt. Omdat calcifediol een halfwaardetijd heeft van ongeveer twee weken, biedt een juist verhoogde wekelijkse vitamine D-inname bijna evenveel voordelen als een dagelijkse.
c) Calcitriol, ook wel 1,25OHD of 1,25(OH)2D genoemd, wordt geproduceerd wanneer CYP27B1 de H op de 1 positie in calcifediol vervangt door een andere OH. Dit strak gereguleerde proces vindt plaats in de nieren voor circulerend calcitriol dat gebruikt wordt in het calciumtransport, maar het vindt ook plaats in andere organen, monocyten en macrofagen (zie schema). De vitamine D-receptoren die overal in het lichaam te vinden zijn, worden alleen geactiveerd door calcitriol en zijn analogen.
Het alomtegenwoordige enzym CYP24A1, geïnduceerd door hoge calcitriolspiegels, voegt een OH toe aan de 24-positie van calcifediol en calcitriol. Dit onomkeerbare proces leidt tot de vorming van calcitroïnezuur
zuur, dat helpt bij de vorming van eelt voor de genezing van fracturen, maar verder inactief lijkt te zijn en snel wordt uitgescheiden, als bescherming tegen toxische vitamine D-spiegels. Een enkele bolusdosis cholecalciferol kan leiden tot een verhoogde productie van calcitroïnezuur gedurende ten minste 28 dagen.
Figuur 1: Vormen van vitamine D
Zie het origineel voor Figuur 1.
( Het lukt me niet die figuur hier te plaatsen.)
De fotochemie van vitamine D biosynthese bij dieren en schimmels: UVB-licht breekt de ring tussen C 9 & 10
Opmerking: Over het algemeen bevatten planten niet het cholesterol dat nodig is voor de synthese van vitamine D. Vitamine D2 (schimmels) is een derde van de potentie van vitamine D3.
Leverhydroxylering van cholecalciferol (D3) tot calcifediol, dat 25(OH)D is: H op positie 25 wordt vervangen door OH
Hydroxylering in de nieren van calcifediol tot calcitriol, dat 1,25(OH)2D is: H op positie 1 wordt vervangen door OH
(Calcitriol wordt ook gevormd, in mindere hoeveelheden, in de monocyten en macrofagen, en in de vele weefsels met vitamine D-receptoren)
Circulerend CYP24A1 voegt een OH toe aan de 24 positie van calcifediol en calcitriol, als reactie op hoge calcitriol niveaus, om calcitroenzuur te vormen, dat wordt uitgescheiden, wat helpt beschermen tegen toxiciteit. Calcitroenzuur kan bij veel tests voor 25(OH)D verward worden met calcifediol.
Moleculaire diagrammen Door: Hbf878 - Eigen werk CC0, gewijzigd door Robin Whittle, gebruikt met toestemming, alle andere afbeeldingen CC zonder enige verplichting tot toeschrijving
Verschillen in eenheden die gebruikt worden om bloedspiegels van vitamine D te rapporteren en om doseringen van supplementen te bespreken, kunnen ook verwarrend zijn. Serum 25(OH)D wordt gerapporteerd in ng/ml of nmol/L.
Om ng/ml om te zetten in nmol/L, vermenigvuldigt u met 2,5 (20ng/ml = 50nmol/L). Voor vitamine D3 die via de mond wordt ingenomen, is de omrekeningsfactor van mcg naar IU 40 (Dus 50mcg ofwel 50 Mu = 2000 IU ).
Hoewel cholecalciferol en calcifediol beide in het bloed circuleren, wordt cholecalciferol gemakkelijker opgenomen in spier- en vetweefsel. Serum vitamine D tests meten totaal calcifediol, maar de meeste zijn kruisreactief met calcitroïnezuur dat nog niet is uitgescheiden, wat onderzoekers kan misleiden. Supplementen met calcifediol, in plaats van cholecalciferol, zijn geschikt
25(OH)D gehydroxyleerd door de nier wordt gebruikt voor:
Calcium homeostase
Spier- en botgezondheid
Reguleren van bloeddruk
Cardiovasculaire gezondheid
Neurologische ontwikkeling
Immunomodulatie
Onbekende bijkomende voordelen
25(OH)D t gehydroxyleerd door de monocyten en macrofagen:
Versterkt het aangeboren immuunsysteem
Reguleert het verworven immuunsysteem
Voorkomt auto-immuunziekten
Verlaagt ontstekingen
25(OH)D wordt gehydroxyleerd door meer dan 36 andere weefsels, waaronder de prostaatklier, borst, placenta, dikke darm, longen, bijschildklier, keratinocyten, hersenen, pancreas β-cellen, hartspier, thymus, en kankercellen:
Regelt differentiatie en celgroei in die organen, celsignalering.
voor mensen met een chronische nierziekte, omdat hun verhoogde bijschildklierspiegels het omzettingsproces in de lever remmen. Ook mensen met leverfalen kunnen calcifediol nodig hebben.
Onlangs is bekend geworden dat het geven van calcifediol in plaats van cholecalciferol ook leidt tot een veel snellere en 3-6 maal grotere toename van beschikbaar actief vitamine D (calcitriol). Dit heeft belangrijke implicaties voor het verhelpen van vitamine D tekort bij acuut zieke patiënten, omdat het tot 7 dagen kan duren voordat grote doses cholecalciferol op natuurlijke wijze zijn omgezet in calcifediol, en een veel hoger percentage verloren gaat aan opslag in het vetweefsel. Een te snelle verhoging van de calcifediolspiegel kan echter een snel katabolisme ( afbreken van grote moleculen in onderdelen JV) veroorzaken, terwijl de calciumspiegel dramatisch stijgt. Zoals eerder vermeld, kan dit katabolisme onderzoekers misleiden die zich niet bewust zijn van het feit dat de meeste 25(OH)D-tests geen onderscheid maken tussen circulerend calcifediol en niet-uitgescheiden calcitroïnezuur . Daarom moet calcifediol met verlengde afgifte of meerdere matig hoge doses worden gebruikt.
Onderzoek naar de redenen waarom intensive care patiënten vaak 10 tot 100 maal de normale dosis cholecalciferol nodig hebben om hun 25(OH)D niveaus boven 20ng/ml te brengen is nog aan de gang, maar het lijkt verband te houden met verminderde CYP2R1 activiteit veroorzaakt door vasten, diabetes, zwaarlijvigheid, blootstelling aan hoge doses glucocorticoïden, ziekte, en andere factoren.
B. Aanbevolen serumniveaus en streefwaarden voor vitamine D volgens Gezondheids-advies-organisaties en overheden
De meeste bestaande richtlijnen voor de volksgezondheid voor serumstreefwaarden voor vitamine D, die volledig gebaseerd zijn op ondersteuning van de botgezondheid, definiëren <10-12ng/ml 25(OH)D als "erg vitamine D-tekort" en <20ng/ml als " matig vitamine D-tekort".
Klinische praktijkrichtlijnen die rekening houden met de vele andere functies van vitamine D erkennen echter in brede kring dat waarden lager dan 30ng/ml onvoldoende zijn. De meeste onderzoekers definiëren 25(OH)D niveaus onder 20ng/ml als erg vit. D tekort. Bij alle rassen zijn de bijschildklier niveaus verhoogd, wat er logischerwijs op zou wijzen dat er een tekort bestaat, wanneer 25(OH)D lager is dan 32ng/ml.
Bij een traditionele levensstijl in de tropen hebben de Hadzabe en Maasai van Oost Afrika gemiddelde 25(OH)D niveaus van bijna 50ng/ml, net als badmeesters.
Onderzoekers die 191.779 PCR-testresultaten van een laboratoriumdatabank evalueerden, ontdekten dat de Covid-19-positiviteitspercentages zich ook op een zeer laag niveau stabiliseren wanneer het 25(OH)D-gehalte 50ng/ml bereikt. (Zie figuren 2 en 3, blz. 6)
Dus: Mensen met 50 Ng in hun bloed hebben heel zelden Covid 19. JV
De National Academy of Medicine, het Britse NICE en de meeste andere organisaties voor volksgezondheidsbeleid bevelen leeftijdsafhankelijke dagelijkse innames van vitamine D3 aan in het bereik van 100 - 800 IE, met een doel om serum 25(OH)D niveaus van 20 - 50ng/ml te bereiken. Twee groepen onderzoekers hebben echter de gegevens geëvalueerd en kwamen tot de conclusie dat de statistische berekeningen die gebruikt worden om deze aanbevolen innames te bepalen een fout bevatten. ( Een fout? Of een opzettelijke fout waar Big Pharma 30 % van haar omzet aan te danken heeft ? Tobacco Science all over again? JV)
Een derde groep was het hiermee eens en concludeerde dat de aanbevolen inname van vitamine D3 voor volwassenen om alleen de minimale serumspiegels van 20ng/ml te bereiken die nodig zijn voor gezonde botten, meer dan 7000 IU/dag zou kunnen zijn.
Omdat circulerende niveaus van 30ng/ml of hoger nodig zijn voor de immuuncellen om calcifediol om te zetten in calcitriol, wordt 40-60ng/ml aanbevolen.
De Endocrine Society beveelt voor de meeste volwassen patiënten 2000IU vitamine D3 per dag aan om het minimale streefniveau van 25(OH)D van 30ng/ml te bereiken, maar erkent dat 4000 - 6000IU/dag nodig kan zijn voor zwaarlijvige en malabsorptieve patiënten, en dat tot 10.000IU/dag veilig is.
Recent onderzoek naar de rol van vitamine D bij het behoud van een gezond immuunsysteem, het reguleren van ontstekingen en het helpen voorkomen van auto-immuunziekten, kanker, allergische aandoeningen, infecties, huidziekten, neuropsychiatrische aandoeningen en hart- en vaatziekten heeft geleid tot verdere ondersteuning van hogere suppletieaanbevelingen.
Serum 25(OH)D niveaus van 40-60ng/ml worden nu beschouwd als optimaal voor een gezond immuunsysteem, en zelfs hogere niveaus worden aanbevolen voor de behandeling van auto-immuunziekten en vele andere ernstige gezondheidsproblemen. Vitamine D's kritieke autocriene signalering (*) vereist 25(OH)D-concentraties van 40-60ng/ml om goed te functioneren.
JV: (*)Autocriene signalering is een vorm van celsignalering waarbij een cel een hormoon of chemische boodschapper afscheidt die zich bindt aan autocriene receptoren op diezelfde cel, wat leidt tot veranderingen in de cel. Dit kan worden vergeleken met paracriene signalering, intracriene signalering, of klassieke endocriene signalering.
Figuur 2: Verband tussen circulerend 25(OH)D niveau en COVID-19 positiviteitspercentage
Zie het originele document voor betere weergave van Figuur 2.
Figuur 3: Verband tussen in het bloed aanwezige 25-hydroxyvitamine D-spiegel en infectierisico. Zie voor betere weergave het online document.
(Gegevens uit Quraishi, et al., JAMA 2014. Afbeelding van https://vitamindstopscovid.info/02-autocrine/#04-quraishi door Robin Whittle, met toestemming)
De pandemie van vitamine D-tekort begon lang voordat Covid-19 op het toneel verscheen. In de VS, in Minnesota (44°N), lijdt 60% van de immigranten- en vluchtelingenbevolking aan vitamine D-tekort, net als 40% van alle Canadezen en 56% in het Verenigd Koninkrijk. Het is niet verrassend dat de hoogste risicogroepen voor vitamine D-tekort overeenkomen met die van ernstige Covid-19: mensen die bejaard zijn (vooral diegenen die in verzorgingstehuizen wonen), zwaarlijvig, hypertensief, diabetisch, mannelijk, een huid hebben die van nature rijk is aan melanine en buiten de tropen wonen, of diegenen die in gebieden met veel luchtvervuiling wonen.
Desondanks blijven veel volksgezondheidsfunctionarissen vitamine D-suppletie tijdens Covid-19 afraden, waarbij de WHO 200-600IU aanbeveelt, afhankelijk van de leeftijd, voor personen die geen zonlicht kunnen opnemen vanwege lockdowns, en de NHS en de British Dietetic Association 400IU blijven voorstellen voor volwassenen met een tekort aan zonlicht. Op 5 september 2021 had de US NIH geen officieel standpunt over vitamine D voor de preventie of behandeling van Covid-19, met de opmerking dat een tekort het meest voorkomt in groepen die het hardst getroffen zijn door Covid-19 en dat de biologische plausibiliteit sterk is, maar dat er een theoretisch risico is voor toxiciteit bij hoge doses; de enige studie die wordt aangehaald is er een waarin de auteurs van de pagina zelf opmerken dat vitamine D3 aan patiënten werd gegeven zeer laat in hun ziekte.
Een hypothetische bezorgdheid voor toxiciteit (serum 25(OH)D>150ng/ml), vaak vermeld onder de vermelding dat vitamine D een vetoplosbare vitamine is (in de trant van vitamine A), is de voornaamste reden die wordt gegeven om geen vitamine D supplementen voor de hele bevolking aan te bevelen. Vitamine D toxiciteit is echter veel zeldzamer dan vitamine A toxiciteit, gedeeltelijk vanwege de ingebouwde fail-safe die eerder werd beschreven. Wat men vitamine D toxiciteit noemt, is in feite calcium toxiciteit, en het komt alleen voor in extreme situaties: wanneer de calcium inname veel te hoog is; wanneer de persoon ernstige calcium-veranderende ziekten heeft (bijv, primaire hyperparathyreoïdie, tuberculose, lymfoom, sarcoïdose, of andere granulomateuze aandoeningen); of wanneer de persoon gedurende langere tijd doses vitamine D inneemt die hoger zijn dan 20 keer de aanbevolen bovendosis van 10.000 IE, ( Dus voor lange tijd meer dan 200.000 IU per dag. JV) wat in het verleden voornamelijk is gebeurd als gevolg van fouten bij de productie, etikettering of voorschrijven.
Zelfs wanneer hypervitaminose D optreedt, is behandeling eenvoudig en is blijvende schade zeldzaam. Een groot ecologisch onderzoek naar hoge vitamine D-suppletie vond bij toeval plaats toen in 1990-1992 een zuivelfabriek in de omgeving van Boston per ongeluk melk verrijkte met 230.000 IU/kwart in plaats van 400IU/kwart: 575 maal de beoogde hoeveelheid. Het teveel bleef twee jaar lang onopgemerkt, omdat de meeste klanten ondanks de dagelijkse inname van deze hoge dosis niet ziek werden; maar uiteindelijk brachten de eerstehulpafdelingen in de omgeving van Boston de daaruit voortvloeiende ongeveer 19 gevallen van vitamine D-vergiftiging in verband met de zuivelfabriek. De enige patiënt die niet herstelde, stierf aan een longontsteking ten gevolge van een aantasting van het immuunsysteem door de prednison die zij als behandeling kreeg, en niet door de gevolgen van hypercalciëmie. De jury oordeelde dat de dramatische fout van de zuivelfabriek niet de dood van de overledene had veroorzaakt.
Vrijwel alle experts zijn het er over eens dat tot 10.000 IE/dag D3 veilig is op de lange termijn. Onderzoeken naar vitamine D-suppletie vinden consistent geen verschillen in bijwerkingen tussen controle- en behandelingsgroepen, ondanks het feit dat tot 50.000 IE/dag wordt gegeven op de lange termijn. Patiënten die een kortdurende hoge dosis (60.000 IE/dag) vitamine D3-therapie kregen voor Covid-19 verhoogden hun 25(OH)D-spiegels tot 39-113ng/ml zonder een significante stijging van hun calciumspiegels.
III. Biologische plausibiliteit: Hoe de bekende werkingsmechanismen van vitamine D verband houden met Covid-19
Meerdere vitamine D functies zijn relevant voor de resultaten van Covid-19.
= Op het meest basale niveau versterkt vitamine D de natuurlijke barrières tegen indringers in de luchtwegen, terwijl toch adherine-verbindingen tussen epitheelcellen in orde blijven (**). (**) Vertaling niet correct. Wel afdoende. JV Wat zijn adherens juncties? Adherens-juncties (AJ's) zijn cel-cel-adhesiecomplexen die voortdurend worden geassembleerd en gedemonteerd, waardoor cellen in een weefsel kunnen reageren op krachten, biochemische signalen en structurele veranderingen in hun micro-omgeving.
= Vitamine D versterkt de aangeboren immuunrespons, waardoor de kans dat blootgestelde personen ziek worden van een respiratoir virus aanzienlijk afneemt, waarbij een bescheiden dagelijkse dosis veel beter is dan een grotere maandelijkse dosis.
= Vitamine D regelt ook de adaptieve immuunrespons, en zorgt voor een robuuste respons op de virale dreiging, terwijl het
= de overmatige ontsteking kalmeert, wat het acute respiratoire distress-syndroom (ARDS), dat verantwoordelijk is voor ~70% van de sterfgevallen door Covid-19, zou moeten helpen voorkomen.
Door de regulatie van het renine-angiotensine systeem (RAS) (***), beperkt vitamine D rechtstreeks de eerste ernstige complicatie van Covid-19, ARDS. (***Angiotensine II zorgt voor verhoging van de bloeddruk. Hieronder staat hoe het zogenaamde Renine-Angiotensine-Systeem (RAS) werkt: RAS-remmers zijn onder te verdelen in: ACE-remmers (ACE is een eiwit dat nodig is bij de aanmaak van angiotensine-II) Door gebruik van RAS-remmers wordt er minder angiotensine-II aangemaakt en verwijden de vaten. )
= Vitamine D beschermt ook tegen trombolytische gebeurtenissen (bloedstolsels) die 28% van de IC-patiënten met Covid-19 treffen.
Daarom kan men verwachten dat mensen met hogere vitamine D-spiegels minder kans hebben om positief te testen voor Covid-19, om opgenomen te worden in het ziekenhuis omwille van Covid-19, om ICU- of beademingszorg nodig te hebben, en om te sterven aan Covid-19.
Het bewijs, dat verderop in dit hoofdstuk wordt besproken, ondersteunt deze verwachting.
Optimale 25(OH)D niveaus kunnen de incidentie van acute respiratoire infecties meer dan halveren en de duur ervan aanzienlijk verkorten door de aangeboren immuunrespons te versterken, waaronder een toename van vitamine D afhankelijke antimicrobiële peptiden (= kleine eiwitketen, bouwsteen voor groot eiwit), zoals cathelicidines en defensines. Cathelicidine LL-37 is antiviraal, en het helpt ook bij het reguleren van ontstekingen tijdens ziekte. Suppletie met 4000IU/dag vitamine D verminderde de infectie met het dengue virus.
De adaptieve immuunrespons tegen SARS-CoV-2 berust op geheugen- en regulatoire T-cellen, die sterk afhankelijk zijn van adequate vitamine D-spiegels. Mensen die asymptomatische of milde Covid-19 hebben gehad, hebben een robuuste geheugen T-celimmuniteit die aanhoudt na infectie. Patiënten die overleden aan ernstige Covid-19 hadden daarentegen een verminderde T-celrespons, wat auto-immuunreacties mogelijk zou maken terwijl het SARS-CoV-2-virus zich ongecontroleerd zou kunnen reproduceren. Vitamine D reguleert de adaptieve immuunrespons, door neutrofielen, macrofagen en dendritische cellen vroeg in de infectie te rekruteren, terwijl de rijping van dendritische cellen wordt beperkt om overmatige ontsteking te voorkomen.
Vitamine D onderdrukt overmatige T-helper type 2 celresponsen en induceert T-regulerende cellen om ontsteking te remmen, waardoor het adaptieve immuunsysteem beter functioneert.
Vitamine D verhoogt ontstekingsremmende cytokines zoals IL10 en verlaagt ontstekingsbevorderende cytokines zoals IL1, IL6 en TNFα. Covid-19 patiënten met een tekort aan vitamine D hadden significant hogere serum IL-6, TNFα, en ferritine niveaus dan patiënten met een hogere 25(OH)D. Prospectieve studies van hooggedoseerde dagelijkse vitamine D-behandeling voor Covid-19 hebben ook significante dalingen in ontstekingsmarkers (CRP, IL6, LDH, fibrinogeen, en ferritine) gevonden in vergelijking met de niveaus van voor de behandeling en controles. Vitamine D remt ook MMP-9, bradykinine, en CRP. Daarom zou men verwachten dat vitamine D de beruchte cytokine- of bradykinine-"storm" van Covid-19 zou helpen voorkomen.
ACE2-receptoren, waaraan SARS-CoV-2 zich in de longen bindt, komen sterk tot expressie op surfactant *-producerende type 2-pneumocyten **. Door deze pneumocyten te verstoren, vermindert het virus de productie van surfactant, waardoor de alveoli instorten. Calcitriol verhoogt de ACE2-expressie, wat deze complicatie zou kunnen voorkomen. ACE2 helpt de longen te beschermen tegen ARDS. Vitamine D tekort, dat in veel gebieden vaker voorkomt bij oudere mannen dan bij vrouwen, wordt in verband gebracht met een verhoogde X-chromosoom gekoppelde RAS activiteit. Om deze reden zijn mannen veel vatbaarder voor ACE2 receptor ontregeling en de daaruit voortvloeiende hyper-inflammatie die het kenmerk is van ernstige Covid-19. Deze rol van vitamine D alleen al suggereert sterk een beschermende rol tegen ernstige Covid-19.
* Surface acting agent. Verlaagt de oppervlakte spanning tussen twee rakende stoffen.
** Wat zijn pneumocyten? Pneumocyten zijn een type cel dat de luchtzakken of longblaasjes van de longen bekleedt.
Trombo-embolie treft 28-50% van de Covid-19 patiënten op de IC, wat resulteert in een aanzienlijke morbiditeit en mortaliteit. Dit lijken gevallen te zijn van het anti-fosfolipiden syndroom, dat vaak direct gerelateerd is aan een laag vitamine D. Microcirculatie disfunctie bij patiënten met ernstige Covid-19 lijkt gerelateerd te zijn aan endotheliopathie. Endotheel destabilisatie door inflammatoire cytokines, gevonden in hypertensie, diabetes mellitus, chronisch nierfalen, atherosclerose, en vele andere inflammatoire ziekten, veroorzaakt een gestoorde bloedstolling. Al deze aandoeningen zijn geassocieerd met lage vitamine D-spiegels, waarvan bekend is dat ze het endotheel stabiliseren. Vitamine D-suppletie heeft met succes hoge niveaus van ontstekingsbevorderende cytokines gecorrigeerd, waaronder TNF-α, IL-6, en CRP.83,91 Vitamine D's inductie van LL37 zou leiden tot verminderde expressie van ontstekingsbevorderend IL17, dat abnormaal hoog is in Covid-19 en kan leiden tot trombose en ARDS. Een laag vitamine D-gehalte is ook betrokken bij hogere niveaus van cellulaire adhesiemoleculen.91 Vitamine D-suppletie heeft aangetoond trombusvorming direct te verminderen bij risicopatiënten.
Een recente studie toonde aan dat ontoereikende vitamine D-spiegels kunnen leiden tot een slechte immuunrespons op vaccins bij oudere personen, wat duidelijke implicaties heeft voor aanbevelingen tijdens de Covid-19 pandemie.
IV. Correlationeel bewijsmateriaal betreffende serum vitamine D-spiegels en Covid-19-resultaten
Reeds in februari 2020 presenteerden deskundigen bewijsmateriaal om de hypothese te ondersteunen dat een laag vitamine D gehalte een dramatische invloed heeft op de Covid-19 resultaten. Het was duidelijk dat de populaties met de slechtste Covid-19 resultaten precies dezelfde populaties zijn die de neiging hebben om de laagste vitamine D niveaus te hebben: ouderen, mannen, mensen met metabool syndroom gerelateerde ziekten zoals diabetes, zwaarlijvigheid, hypertensie, en nierfalen, mensen wiens gebied net winter had gehad, en mensen met een melaninerijke huid die niet consequent worden blootgesteld aan de tropische zon.
Van de eerste 10 artsen in het Verenigd Koninkrijk die aan Covid-19 stierven, hadden allen van nature een melaninerijke huid, en tegen de tijd dat 119 NHS-medewerkers waren bezweken, was het feit dat mensen met een melaninerijke huid die buiten de tropen wonen een veel hoger risico lopen, ook in de VS onweerlegbaar. Op 29 april 2020 ging er een mededeling uit naar alle "BAME" werkende artsen in Engeland en Wales, waarin zij werden gewaarschuwd dat zij een hoog risico konden lopen op Covid-19 als gevolg van een tekort aan vitamine D, en waarin werd aangedrongen op suppletie, inclusief een hoge laaddosis: drie dagen later kwam er een abrupt einde aan de sterfgevallen in deze groep. Ondertussen zijn Afrikanen in de tropen, ondanks armoede en slechte gezondheidsinfrastructuur, nog steeds niet in groten getale bezweken.102 Ockham's Razor, "Do not multiply entities without necessity" (De eenvoudigste verklaring is waarschijnlijk waar) lijkt van toepassing te zijn.
Voor sommige vitamine D-experts was een verwoestende virale pandemie al voorzien; zij hadden al lang gezien hoe het immuunsysteem van bevolkingen over de hele wereld steeds meer ontregeld raakte als gevolg van lagere vitamine D-spiegels, vooral in de winter. Vreemd genoeg kon elk symptoom van ernstige Covid-19 verklaard worden door een tekort aan vitamine D. Hun sterke reactie (medio juni 2020 waren er al 181 wetenschappelijke werken over het onderwerp) was het documenteren van wat een duidelijke relatie leek te zijn tussen lagere vitamine D-spiegels en slechtere Covid-19 resultaten, om zo de volksgezondheidsinstanties ervan te overtuigen om wijdverspreide suppletie te steunen 16. Deze vroege documentatie kwam voornamelijk in de vorm van biologische plausibiliteitspresentaties, populatie (geografische) bewijsanalyses, prospectieve correlationele studies, en retrospectieve overzichtsstudies (zie links op www.vitaminDforAll.org). (Figuur 4, pagina 10)
Deze vormen van bewijs zijn dagelijks toegenomen. Vandaag de dag zijn er, naast de eerdere vormen van bewijs, enkele interventiestudies en tientallen meta-analyses en systematische reviews over de relatie tussen vitamine D-spiegels en Covid-19 te vinden met een snelle PubMed-zoekopdracht. Hier worden slechts enkele voorbeelden gegeven.
Figuur 4: Een vroege studie die een dramatische correlatie aantoont tussen lagere vitamine D-spiegels en slechtere Covid-19 resultaten.92 (Figuur: origineel werk van Richard Benskin. Gegevens uit Jain, et al., Scientific Reports. 2020)
A. Evidence based bevolkingsgegevens (geografisch, ecologisch)
Pugach en Pugach evalueerden recente betrouwbare gegevens over de prevalentie van vitamine D-tekort in 10 Europese landen, en vonden een statistisch significant en lineair verband tussen de prevalentie van vitamine D-tekort en het aantal sterfgevallen/miljoen door Covid-19. Gecorrigeerd voor de leeftijdsstructuur en de gezondheidsuitgaven van de landen, deed elke toename van 1% in ernstig vitamine D-tekort het aantal sterfgevallen door Covid-19 met 55/miljoen toenemen.
Walrand betwistte de wijdverspreide overtuiging dat Covid-19-gevallen toenemen in de winter als gevolg van koelere temperaturen. Met behulp van automatisch aanpassingsprogramma's om de gegevens van de gevallen voor 18 landen te vergelijken met de temperatuur en UV-straling (aangepast voor breedtegraad en tijd van het jaar) 2 weken eerder, stelde hij vast dat de "golf" van Covid-19-gevallen in Europa in de herfst van 2020 volledig los stond van de temperatuur maar in belangrijke mate verband hield met minder zonneschijn, en hij voorspelde dat de crisis zou aanhouden tot de lente (wat ook gebeurde).
Een groep Italiaanse onderzoekers onder leiding van Isaia en Diémoz merkte op dat ondanks uniforme maatregelen ter voorkoming van blootstelling in het hele land, de Covid-19 pandemie Noord-Italië veel harder trof dan Zuid-Italië. Een literatuuronderzoek naar potentiële omgevingsoorzaken leverde UVB op vanwege zijn vermogen om het vitamine D-niveau van de bevolking te verhogen. Rekening houdend met de luchtkwaliteit berekenden zij de UVB-blootstelling voor inwoners in elk van de 20 regio's van juni-dec 2019: de tijd voorafgaand aan de pandemie. Ze vergeleken ook de luchttemperatuur, de relatieve luchtvochtigheid, de leeftijd van de bevolking, het percentage in verpleeghuizen, en mogelijk relevante comorbiditeiten. Univariate regressie vond dat 74,2% van de variatie in Covid-19 sterfgevallen tussen districten en 41,4% van de variatie in gevallen tussen districten werd verklaard door vitamine D-producerend UV-licht in de voorafgaande maanden, veel meer dan welke andere parameter dan ook.
Een groep onder leiding van Jayawardena vergeleek de prevalentie van vitamine D-tekort bij de bevolking van de afgelopen 10 jaar (meestal in de afgelopen 5 jaar) met Covid-19-gevallen en -doden per miljoen in 24 landen in Azië, een gebied met dramatisch uiteenlopende Covid-19-resultaten, per 31 december 2020.111 Vitamine D-tekort, gedefinieerd als 25(OH)D<20ng/ml trof meer dan 50% van de volwassenen in drievierde van deze landen, deels als gevolg van gewoonten die blootstelling aan zonlicht beperken.111 Covid-19 gevallen/miljoen inwoners en dodelijke slachtoffers/miljoen waren positief gecorreleerd met de prevalentie van
vitamine D-deficiëntie (gevallen: r=0,55, p=0,01; dodelijke slachtoffers: r=0,50, p=0,01).111 De variatie van het totale aantal gevallen en het totale aantal dodelijke slachtoffers kan worden toegeschreven aan vitamine D-deficiëntie met percentages van 33% voor gevallen en 25% voor dodelijke slachtoffers.
B. Bewijsmateriaal gebaseerd op individuele gegevens (chart reviews)
Vroege overzichtsstudies die aantoonden dat lagere vitamine D-spiegels gecorreleerd waren met slechtere Covid-19 resultaten werden bekritiseerd omdat het bekend is dat ziekte de vitamine D-spiegels kan doen dalen. Hoewel deze daling de dramatische verschillen die in sommige van deze studies gevonden werden niet zou verklaren, gebruiken recentere studies vaak vitamine D-spiegels die weken of maanden voor de infectie genomen werden om deze confounder te elimineren. De vier studies die hier zijn samengevat bevestigen allemaal de conclusies van eerdere onderzoekers.
De groep van Merzon in Israël ontdekte dat meer dan de helft (7807) van de 14.022 patiënten in de database van hun gezondheidsorganisatie, die in februari-april 2020 werden getest op Covid-19, een eerdere 25(OH)D-spiegel in het bestand hadden. Het aandeel dat positief testte was hetzelfde voor degenen met en degenen zonder geregistreerde vitamine D-spiegel. Na controle voor demografische, psychiatrische en somatische variabelen, toonde multivariate analyse een significante en onafhankelijke associatie aan tussen 25(OH)D lager dan 30ng/ml en positieve PCR resultaten [1,45 (95% CI: 1,08-1,95, p<0,001)]. Plasma 25(OH)D lager dan 20mg/ml verdubbelde bijna het risico op ziekenhuisopname door Covid-19.
Onderzoekers hadden toegang tot een gedeïdentificeerde laboratoriumdatabase met 191.779 patiënten uit alle 50 staten van de VS die zowel PCR-testen voor Covid-19 als 25(OH)D-spiegels hadden van de voorafgaande 12 maanden, waarbij postcodegegevens werden gebruikt om ras/etniciteit proporties en breedtegraad te bepalen. Patiënten met seizoensgecorrigeerde 25(OH)D-spiegels lager dan 20ng/ml hadden significant meer kans om positief te testen op Covid-1950 en die met spiegels ≥55ng/ml hadden de minste kans om positief te testen. Een multivariaat logistisch model toonde aan dat de relatie robuust is en significant blijft (ORadj 0,984 per ng/ml toename, 95% C.I. 0,983-0,986; p<0,001) wanneer gecorrigeerd werd voor breedtegraden, ras/etniciteit, geslacht en leeftijdscategorieën.
Een grote database van een medisch centrum in Chicago werd onderzocht op een verband tussen vitamine D-spiegels in het voorgaande jaar en positieve Covid-19 testresultaten vanaf 30 december 2020.114 Behandeling voor een tekort werd in de resultaten verwerkt om een schatting te geven van gelijktijdige vitamine D-spiegels. In totaal werden 4638 personen in de studie opgenomen, van wie 48% zwart was. Zwarte patiënten hadden significant lagere vitamine D-spiegels dan blanke patiënten. Van de 333 patiënten met een positieve Covid-19 test was meer dan twee derde zwart. Multivariate analyse toonde aan dat een negatieve Covid-19 test geassocieerd was met een vitamine D niveau van >30ng/ml (IRR 0.97 (95% CL=0.94-0.99; P=0.008) per 1ng/ml toename in vitamine D) met een nog groter effect bij zwarte patiënten. De auteurs vonden dat 40ng/ml, in plaats van 30ng/ml, het niveau was waarbij vitamine D significant beschermend werd tegen Covid-19, wat hen ertoe aanzette suppletie met 10.000IU vitamine D3/dag aan te bevelen.
Met behulp van een 987.849 patiënten database in Florida zochten Katz, Yue, en Xue naar ICD 10 codes voor Covid-19 patiënten voor vitamine D tekort, diabetes, obesitas, malabsorptie, en tandziekten gediagnosticeerd in de voorgaande 5 jaar. De onderzoekers vonden dat 887 een Covid-19 diagnose hadden, 31950 een vitamine D tekort, en 87 hadden beide. Degenen met beide waren vaker man, en slechts 12% was blank. Vitamine D-deficiënte patiënten hadden 4,6 keer meer kans om Covid-19 positief te testen dan patiënten zonder deze diagnose. De associatie bleef zeer significant (p<0,001), zelfs na controle voor alle comorbiditeiten. Na correctie voor leeftijd werd vastgesteld dat patiënten met een diagnose vitamine D-deficiëntie 5 keer meer kans hadden om
besmet te zijn met SARS-CoV-2 als patiënten zonder deze diagnose (OR=5,155) 95% CI 3,974-6,688, P<0,001).
C. Bewijs op basis van meta-analyses en systematische reviews
Tot op heden zijn er ten minste 26 systematische en basisreviews en meta-analyses gepubliceerd over het onderwerp van de relatie tussen Covid-19 uitkomsten en vitamine D niveaus (zie Tabel 1, blz. 18-19).
Een vroege meta-analyse van 10 case-control studies vond, in de gepoolde analyse, dat vitamine D-deficiëntie of insufficiëntie, gedefinieerd als 25(OH)D < 30ng/ml, de kans op het krijgen van Covid-19 significant verhoogde (OR=1,43,95%, CI=1,00-2,05). Bovendien was het gemiddelde vitamine D-niveau van Covid-19-positieve groepen significant lager dan dat van negatieve groepen (SMD=-0,37,95% CI=-0,52 tot -0,21, I2=89,6%).
Oscanoa's groep evalueerde de 23 observationele studies gepubliceerd tegen het einde van 2020 om de relatie tussen Covid-19 ernst en mortaliteit en vitamine D niveaus te bepalen. Gepoolde resultaten toonden aan dat vitamine D tekort geassocieerd is met significant verhoogde risico's op slechte Covid-19 uitkomsten, met 17 studies die ernstige Covid-19 behandelden (RR 2,00; 95% CL=1,47-2,71) en 13 die mortaliteit behandelden (RR 2,45; 95% CL=1,24-4,84).
De eerste meta-analyse die alleen interventiestudies omvatte die alle een zeer laag risico op bias hadden, vond dat vitamine D-suppletie de Covid-19 mortaliteit duidelijk vermindert (gepoolde OR=0,264, 95% CI=0,099-0,708, p=0,008) en twee studies toonden een significante (p=0,001) afname in OSCI-ernstscores. De vier studies die in deze analyse werden opgenomen, zullen verder worden besproken in de volgende sectie.
Een grote rigoureuze meta-analyse van studies onderzocht 39 cohort, gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, en cross-sectionele studies vanaf 26 nov 2020, met uitsluiting van alle voorpublicaties. ORs en CIs werden gerapporteerd voor elke uitkomst door studies samen te voegen op basis van de statistische aanpassingen die door de auteurs werden gebruikt. Kazemi, et al., vonden dat vitamine D sterk geassocieerd was met Covid-19 mortaliteit en ernst, en waarschijnlijk ook een factor is in infectiepercentages, hoewel die studie-opzetten minder sterk waren. Het bewijs voor het verlagen van ontstekingsmarkers en ziekenhuis-, ICU-, en beademingsgebruik was minder duidelijk. In één studie was de kans op een fatale uitkomst tien keer hoger als 25(OH)D minder dan 10ng/ml was dan als het meer dan 10ng/ml was.
Auteurs van een meta-analyse van juni 2021 van 13 vitamine D-interventiestudies die IC-opnames, ernst en/of fataliteit meldden voor Covid-19 patiënten, vonden dat cholecalciferolsuppletie (11 studies) of calcifediolsuppletie (2 studies) het risico op IC-opnames/sterfte significant verminderde (gepoolde OR 0. 41, 95% CL=0,20, 0,81, p=0,01, I2=66%, random-effects model) en nadelige uitkomsten (gepoolde OR 0,27, 95% CL= 0,08, 0,91, p=0,03, 2I=80%, random-effects model).
Een meta-analyse in juli 2021 vond 13 RCT's, quasi-RCT's en observationele studies die voldeden aan de kwaliteitscriteria van de auteurs en die individuele vitamine D-spiegels bij het testen op infectie omvatten. De onderzoekers stelden vast dat lage 25(OH)D statistisch significant geassocieerd is met het risico op Covid-19 infectie, en bevelen suppletie aan voor groepen met een hoog risico en een tekort. Een andere meta-analyse, gepubliceerd in juni, evalueerde 23 studies zowel kwalitatief als kwantitatief, en stelde vast dat Covid-19 patiënten allemaal lage gemiddelde 25(OH)D niveaus hadden, en dat D deficiëntie geassocieerd was met een 3x hoger risico op infectie en een 5x hoger risico op ernstige Covid-19.
De duidelijke consensus van deze auteurs van de meta-analyse is dat er een sterke relatie bestaat tussen vitamine D-spiegels en de resultaten van Covid-19. De geëvalueerde studies toonden aan dat vitamine D-suppletie en/of hogere vitamine D-spiegels geassocieerd zijn met verminderde kans op het ontwikkelen van Covid-19-infectie; verminderde kans op het ontwikkelen van ernstige Covid-19; verminderde kans op het nodig hebben van zuurstof, ziekenhuisopname, ICU-zorg, of mechanische beademing; en verminderde kans op overlijden als gevolg van Covid-19 (zie Tabel 1, pagina's 18-19). Vitamine D-suppletie wordt ook in verband gebracht met een afname van fibrinogeen, een ontstekingsmarker.
Ondanks deze sterke aanwijzingen bleven volksgezondheidsfunctionarissen aandringen op gerandomiseerde gecontroleerde trials. De vraag naar het oorzakelijk verband moest beantwoord worden, vooral voor diegenen die niet bekend waren met de biologische plausibiliteit van het verband.
IV. Bewijs dat vitamine D een oorzakelijke factor is bij slechte Covid-19 resultaten
De roep om gerandomiseerde gecontroleerde trials om een oorzakelijk verband aan te tonen kan echter door de meeste vitamine D-deskundigen niet worden beantwoord. Vitamine D is geen nieuw geneesmiddel dat al dan niet heilzaam kan zijn, maar het is bekend dat het essentieel is voor de menselijke gezondheid. Een wetenschapper die gelooft dat lage vitamine D-spiegels verantwoordelijk zijn voor hoge sterftecijfers kan ethisch gezien de placebogroep deze levensreddende stof niet onthouden.
A. Vroege causale modelstudies
Dit ethische dilemma werd in 1965 opgelost door Sir Bradford Hill, die een causaal model ontwikkelde om aan te tonen dat roken een oorzaak is van longkanker. Hill's criteria werden gebruikt om aan te tonen dat een laag vitamine D gehalte een oorzaak is van ernstige Covid-19 in een MEDLINE geïndexeerd artikel in mei 2020. Vitamine D voldeed aan alle criteria behalve één van Hill's criteria, specificiteit, waar het alleen niet aan voldeed omdat vitamine D tekort alomtegenwoordig is. Latere auteurs waren het erover eens dat het bewijs tot nu toe voldeed aan Hill's criteria (sterkte van associatie, consistentie, tijdelijkheid, biologische gradiënt, plausibiliteit, en coherentie), waarmee duidelijk causaliteit werd aangetoond.
Het idee dat robuuste vitamine D-spiegels slechts een marker zijn voor een goede gezondheid (een "omstander") is blijven bestaan, deels omdat zieke mensen minder vaak tijd buitenshuis doorbrengen, en omdat vitamine D in iets grotere hoeveelheden wordt geconsumeerd tijdens ziekte. Davies, Garami, & Byers merkten een sterk verband op tussen vroege Covid-19 sterfgevallen en de breedtegraad. Deze observatie leidde hen ertoe een specifiek causaal gevolgtrekkingkader te creëren om de vitamine D hypothese te testen. Het model leverde sterk bewijs op dat vitamine D een oorzaak was van Covid-19 sterfgevallen, en matig bewijs voor vitamine D veroorzakende gevallen, met causaliteit die paste bij de gegevens voor 16 voorspellingen. Het bystander model voor vitamine D werd sterk tegengesproken door de gegevens voor 14 voorspellingen.
B. Interventiestudies
De roep om RCT's hield aan, en er zijn er verschillende uitgevoerd. De studieopzetten onthullen echter vaak een gebrek aan inzicht in hoe vitamine D door het lichaam wordt gebruikt. Orale toediening van cholecalciferol aan patiënten die reeds ernstige Covid-19 hebben, is duidelijk onwaarschijnlijk effectief (zie sectie IIA, blz. 3-4, Definitie van vitamine D). Bovendien is de responscurve voor vitamine D S-vormig, niet lineair. Daarom zal het toedienen van vitamine D aan personen waarvan de niveaus reeds vol zijn geen voordeel aantonen, en het toedienen van ontoereikende dosissen aan mensen met een ernstig tekort kan hun niveaus niet hoog genoeg brengen om immuunvoordelen te bieden. Omdat een van deze veel voorkomende scenario's een interventie die levensreddend zou kunnen zijn voor mensen waarvan de vitamine D niveaus tussen deze uitersten in liggen, ondoeltreffend kan doen lijken, en omdat individuele respons op suppletie beïnvloed wordt door genetica, obesitas, diabetes, etc., moeten trials geleid worden door 25(OH)D niveaus van deelnemers.
De behoefte aan vitamine D voor de gezondheid van het immuunsysteem is veel groter dan die voor de gezondheid van de botten. Vrijwel elk geneesmiddel kan "ondoeltreffend" worden "bewezen" door een studie waarin slechts 1/10 van de vereiste dosis wordt toegediend. Studies hebben aangetoond dat grote, onregelmatige bolussen de vorming van nieuw calcifediol minstens 28 dagen kunnen verhinderen, en in plaats daarvan relatief snel door het lichaam worden afgebroken, waarbij het bijproduct, calcitroïnezuur, in de meeste 25(OH)D-tests niet te onderscheiden is van actief calcifediol.36,37,41,74,122,127 Ten slotte waren er in recente Covid-19-studies in sommige groot uitziende studies relatief weinig deelnemers die tijdens de studieperiode daadwerkelijk aan SARS-CoV-2 waren blootgesteld.
Vanaf eind 2020 werd een toenemend aantal innovatieve interventiestudies gepubliceerd die een duidelijk oorzakelijk verband aantoonden tussen lage vitamine D-spiegels en slechtere Covid-19-uitkomsten. (Zie tabel 2, blz. 20-21, voor samenvattingen van deze studies vanaf juni 2021, samen met odds ratio's, hazard ratio's, betrouwbaarheidsintervallen, en andere statistische bevindingen).
Verschillende onderzoekers evalueerden de resultaten van Covid-19 voor personen die al vitamine D ontvingen. Annweiler publiceerde twee quasi-experimentele studies die ontdekten dat als kwetsbare ouderen in de langdurige zorg of op een geriatrische afdeling van een ziekenhuis recenter een cholecalciferolbolus (50.000-80.000 IE) hadden gekregen, hun latere gevallen van Covid-19 statistisch significant minder waarschijnlijk even ernstig waren in vergelijking met hun tegenhangers die niet zo recent de supplementaire D3 hadden gekregen. In beide studies werd ook vastgesteld dat de recent gesupplementeerde kwetsbare bejaarde patiënten meer dan drie keer minder kans hadden om te sterven dan degenen die niet recent supplementen hadden gekregen. Het team van Cangiano ontdekte dat, in vergelijking met geen vitamine D-supplementen, routinematige vitamine D3-supplementen van welke soort dan ook ook ook het risico van Covid-19-sterfte bij verpleeghuisbewoners verminderden tot minder dan een derde van dat van de groep die geen supplementen kreeg.
In een studie waarin slechts 19 gehospitaliseerde patiënten een geschiedenis van vitamine D-suppletie hadden (gewoonlijk maandelijks) en 82% van de patiënten zeer lage 25(OH)D-spiegels hadden bij opname (gemiddeld 13,8ng/ml), vonden Hernandez, e.a. dat vitamine D verschillende indicatoren van de ernst van Covid-19 leek te verbeteren, maar geen ervan bereikte statistische significantie.
Oristrell vergeleek de elektronische gezondheidsdossiers (EHR) van 6252 patiënten die calcitriol gebruikten voor ernstige nierziekte of hypoparathyroïdie met gematchte controles, en vond een significante (p=0,002) en progressieve daling van het risico op ernstige Covid-19 met stijgende dosissen calcitriol. Patiënten met nierziekte in het eindstadium hadden ook significant minder kans om besmet te zijn met Covid-19 (p=0,010). De kans op fatale Covid-19 was gedaald (p=0,031) voor alle patiënten die calcitriol gebruikten.
Tijdens het hoogtepunt van de Covid-19 pandemie voerde de groep van Fasano telefonische interviews uit bij 1486 Parkinson-patiënten die hun praktijk hadden bezocht, en ontdekte dat de 329 die regelmatig cholecalciferolsupplementen innamen ongeveer de helft minder kans hadden om positief te zijn getest op Covid-19.
Twee groepen onderzoekers onderzochten grote EHR-databanken om de relatie te onderzoeken tussen het voorschrijven van vitamine D-supplementen en het positief testen op Covid-19.134,135 Ma, e.a., bekeken 8207 dossiers van meer dan 10 jaar voor de pandemie, terwijl Israel 2794 dossiers bekeek van minder dan 4 maanden voor het testen. Ma, e.a., vonden dat "gewone" vitamine D-suppletie geassocieerd was met een daling van 34% in Covid-19-gevallen, terwijl Israel e.a. vonden dat recente suppletie met vitamine D3-druppels het aantal Covid-19-gevallen verminderde, maar niet met tabletten, misschien omdat de tabletten zo duur waren dat ze waarschijnlijk alleen werden voorgeschreven aan patiënten met een ernstig vitamine D-tekort.
Loucera, e.a., onderzochten een databank met 16401 gehospitaliseerde Covid-19 patiënten om te zien of de 1203 die vitamine D supplementen voorgeschreven kregen in de 15 of 30 dagen voorafgaand aan hun hospitalisatie, meer kans hadden om te overleven dan degenen die geen D voorgeschreven kregen. Zij vonden een significante vermindering in sterfte, die groter was als de vorm van vitamine D calcifediol was of het voorschrift slechts 15 dagen voorafgaand aan de hospitalisatie werd gegeven p=0,003).
Twee onderzoeksgroepen in India gaven elk 60.000IU/dag cholecalciferol aan poliklinische patiënten die positief testten op Covid-19 en vergeleken hun ontstekingsmerkerniveaus met controles. Lakkireddy, e.a., vonden dat vitamine D3 CRP, LDH, IL-6, Ferritine, en de N/L ratio verlaagde met een significantie van p=0,0004 of beter, terwijl in de controlegroep verschillende van deze merkers toenamen en alleen CRP niveaus verbeterden. Rastogi, e.a., vonden dat in de met D3 gesuppleerde groep fibrinogeen sneller daalde (p=0,007) en dat drie keer zoveel in de behandelingsgroep Covid-19 PCR test negativiteit bereikten tegen dag 21 (62,5% vs 20,8%, p=0,018). De snellere virale klaring werd verwacht te resulteren in minder kans op verspreiding van Covid-19 en een snellere terugkeer naar het werk.
Patiënten kregen in drie studies een eenmalige grote dosis cholecalciferol na ziekenhuisopname voor Covid-19. In twee van deze interventiestudies plus een derde waarin met regelmatige tussenpozen kleinere doses cholecalciferol werden gegeven, kregen patiënten met 25(OH)D-spiegels van minder dan 20ng/ml vaker suppletie. Het is heel goed mogelijk dat veel van deze patiënten later hogere 25(OH)D-spiegels kregen dan sommige van de aanvankelijk "vitamine D-voldoende" patiënten. In een vierde studie werd de eenmalige grote dosis cholecalciferol gemiddeld 10,3 dagen na het begin van de symptomen gegeven. Het is waarschijnlijk dat veel van de cholecalciferol die in deze vier studies aan ernstig zieke patiënten werd gegeven, onmiddellijk werd afgebroken tot calcitroïnezuur en dat de calcifediolspiegels feitelijk werden verlaagd als gevolg van de bolussen. Ondanks deze zorg deed geen van de behandelingsgroepen het slechter dan de controles. De onderzoekers die met regelmatige tussenpozen kleinere doses cholecalciferol gaven, vonden dat deze behandeling leidde tot significant (p=0,001) minder sterftegevallen in vergelijking met patiënten die geen supplement kregen.
Twee onderzoeksgroepen vergeleken D3-suppletie van 1000IU/dag met een hogere dagelijkse dosis bij gehospitaliseerde Covid-19 patiënten om de verschillen in ernst van de symptomen te evalueren. In een case-serie met vier patiënten vonden Ohaebulam, e.a., dat 50.000IU/dag leidde tot een kortere verblijfsduur, lagere zuurstofbehoefte, lagere CRP en LDH, en een dramatische daling van IL-6 vergeleken met patiënten die 1000IU/dag kregen, van wie de 25(OH)D-spiegels niet stegen. De tweede studie was een gerandomiseerde gecontroleerde trial met 69 patiënten waarbij, opnieuw, de 25(OH)D-spiegels niet stegen voor de 1000IU/dag groep. Deze onderzoekers vonden dat 5000IU/dag gedurende twee weken leidde tot significant snellere oplossing van hoest (p=0,039) en verlies van smaak (p=0,035).
Een historische cohortstudie vergeleek eerder behandelde ziekenhuispatiënten met de volgende 17 patiënten, die werden behandeld met dezelfde behandelingsprotocollen, maar met de toevoeging van 1000IU D3 + 500mcg B12 + 150mg magnesium (DBM) per dag, waarbij werd beoordeeld op nieuwe behoefte aan zuurstof of IC-zorg. Nieuwe behoefte aan zuurstof daalde van 61,5% tot 17,6% (multivariabel-gecorrigeerd p=0,006), en de behoefte aan ICU-zorg daalde van 30,8% tot 5,9%. De auteurs riepen op tot een gerandomiseerde gecontroleerde trial van hun DBM-behandelprotocol.
In een anekdotisch gepubliceerd rapport beschreven artsen van het Iraanse ziekenhuis in Dubai, VAE, hun Covid-19 vitamine D-suppletieprotocol, dat wordt geïndividualiseerd volgens het gewicht en de 25(OH)D-spiegel van de patiënt. Met de bewering dat de typische richtlijnen van endocriene genootschappen suggereren dat 40-60ng/ml het ideale 25(OH)D niveau is, supplementeren zij routinematig agressief met 70-100IU D3 per kg per dag op hun afdeling neuro-ophthalmologie zonder enige gevallen van toxiciteit. Ze stelden vast dat, ondanks hun hoge risico, geen van hun patiënten die Covid-19 kregen
een ernstig geval had, raadden zij deze dosis plus een initiële bolus van 300.000IU IM aan voor alle Covid-19 opnames, wat er volgens hen toe leidde dat de ICU volledig van Covid-19 patiënten werd ontdaan.
Onderzoekers van drie studies uitgevoerd in verschillende ziekenhuizen in Spanje pakten het probleem van het trage metabolisme van cholecalciferol aan door patiënten matig hoge dosissen calcifediol te geven vroeg in hun hospitalisatie en op regelmatige tijdstippen. Dit protocol resulteerde consequent in een dramatische daling van IC-opnames en sterftecijfers. In de pilootstudie bedroeg het percentage IC-opnames voor de behandelde patiënten 2% zonder dodelijke afloop, vergeleken met een percentage van 50% IC-opnames en 7,7% dodelijke afloop voor de onbehandelde patiënten. Een tweede studie met hetzelfde calcifediol-protocol resulteerde in een daling van het aantal dodelijke slachtoffers van 20% in de controlegroep tot slechts 5% in de behandelde groep.145 Bij de derde studie werd 4,5% van de vitamine D-suppletiegroep opgenomen op de IC, tegenover 21% in de controlegroep. In 53 gevallen meenden artsen dat een IC-patiënt in de controlegroep gered zou kunnen worden door hem calcifediol te geven. De mortaliteit voor de oorspronkelijke onderzoeksgroepen was 4,7% voor de behandelingsgroep en 15,9% voor de controlegroep.Als de 53 patiënten uit de controlegroep die pas na opname op de IC calcifediol kregen, worden toegevoegd aan de behandelingsgroep, stijgt de mortaliteit voor de behandelingsgroep tot 7,2% en daalt de mortaliteit voor de controlegroep tot 13,9% (p=0,001). De onderzoekers merkten op dat de patiënten die stierven lagere baseline 25(OH)D niveaus hadden (9ng/ml) dan degenen die overleefden (13ng/ml).
Al deze interventiestudies ondersteunen sterk de hypothese dat lage serum calcifediol niveaus een belangrijke oorzakelijke factor zijn voor slechte Covid-19 resultaten.
C. Toekomstige onderzoeksmogelijkheden
Verscheidene van de hierboven beschreven onderzoeksstudies zijn veelbelovend genoeg om te verwachten dat het nuttig zal zijn ze uit te breiden. Bovendien moet er nog veel meer geleerd worden over de relatie tussen supplementatie en calcifediol niveaus.
Onderzoeksprioriteiten tijdens de Covid-19 pandemie zijn:
Een rigoureuze, multi-center studie van het calcifediol supplementatieprotocol gebruikt in de drie zeer succesvolle Spaanse studies voor gehospitaliseerde Covid-19 patiënten
Een longitudinale studie die personen vergelijkt die dagelijks D3 supplementen nemen in verschillende dosissen om de optimale gebruikelijke dosis te bepalen gebaseerd op het percentage lichaamsvet
Een grote EHR studie van personen met 25(OH)D niveaus genomen in het afgelopen jaar, waarbij Covid-19 infectie, ziekenhuisopname, ICU opname en sterftecijfers worden vergeleken tussen degenen met niveaus van meer dan 50ng/ml en degenen met niveaus van 20-30ng/ml.
V. Specifieke aanbevelingen voor vitamine D-suppletie om de resultaten van Covid-19 te verbeteren
Verschillende groepen van deskundigen hebben opgeroepen tot wijdverspreide vitamine D-suppletie om slechte Covid-19 resultaten te helpen voorkomen. De grootste groep is VitaminDforAll.org, een coalitie van 220 professoren, artsen en gepromoveerde vitamine D-experts uit 33 landen.106 Alle ondertekenaars bevelen universele suppletie aan met 4000IU/dag vitamine D3 (of minstens 2000IU/dag) bij gebrek aan testen, met als doel de 25(OH)D-spiegels te verhogen tot minstens 30ng/ml.106 Personen met een bijzonder hoog risico op een tekort (door gewicht, kwetsbaarheid, donkere huid) worden aangemoedigd om een verdubbeling van die dosis te overwegen.106 Personen die nog niet eerder vitamine D-supplementen hebben genomen, moeten aanvankelijk gedurende 2-3 weken 10.000 IE D3 per dag innemen, of totdat het serum 25(OH)D niveaus kunnen worden gemeten, en dan dalen tot de bovenstaande hoeveelheden.
De brief van de Italiaanse Academie voor Geneeskunde van Turijn, ondertekend door een groep van 152 Italiaanse professoren en artsen, roept ook op tot universele suppletie met D3 4000IU/dag, maar met als doel een 25(OH)D-spiegel van 40ng/ml. De Franse La Revue du Praticien, ondertekend door 73 Franse auteurs met de steun van 6 nationale wetenschappelijke genootschappen, roept op tot profylaxe met D3 van 1200IU/dag, of het dubbele van die hoeveelheid voor zwaarlijvigheid, waarbij wordt opgemerkt dat 4000IU/dag veilig is. Het Gezondheidscomité van de Ierse wetgevende macht (Oireachtas) beveelt dagelijkse vitamine D-suppletie aan van 800-1000IU voor de gehele volwassen bevolking, met hogere doses voor kwetsbare groepen, samen met publieke voorlichting en aanmoediging, inclusief het verlagen van de kosten en het maken van suppletie tot een opt-out.
De vitamineDforAll.org coalitie en de brief van de Italiaanse Academie voor Geneeskunde van Turijn bevelen beide aan dat alle in het ziekenhuis opgenomen Covid-19 patiënten bij opname 25(OH)D spiegels laten bepalen en behandeld worden met calcifediol of D3, gebruikmakend van een protocol voor calcifediol zoals datgene dat de drie Spaanse trials zo succesvol gebruikten of het cholecalciferol 60.000IU/dag dat succesvol gebruikt werd door Rastogi, et al. Het Franse La Revue du Praticien beveelt D3 100.000IU aan bij diagnose, te herhalen 7 dagen later.
Gebaseerd op al het bewijsmateriaal is de aanbeveling van VitaminD for All.
4000IU per dag als onderhoud voor alle volwassenen zonder medische contra-indicaties
10.000IU/dag gedurende 2-3 weken voor degenen die nog niet eerder zijn gesuppleerd
aangepast om een serum 25(OH)D-doel van minimaal 30ng/ml te bereiken
zou veilig moeten zijn (alle studies ondersteunen dit), en is het meest waarschijnlijk effectief.
-------------------Vertaling tot hier -----------------
CONFLICT OF INTEREST DISCLOSURE
Linda Benskin is the sole author of this chapter, with no conflicts of interest to declare.
ACKNOWLEDGEMENTS
The author wishes to thank the vitaminDforAll group; Robin Whittle, Barbara Boucher, Peter Cobbold, William B Grant, and Scott Reid; John Newton, and most especially Richard Benskin, for their invaluable advice, edit suggestions, and encouragement.
ABBREVIATIONS
ARDS – acute respiratory distress syndrome
RAS – renin-angiotension system
EHR – electronic health record
REFERENCES
1. Norval M. A Short Circular History of Vitamin D from its Discovery to its Effects. Res Medica [Internet]. 2005 [cited 2021 Jun 8];268(2). Available from: http://journals.ed.ac.uk/resmedica/article/view/1031
2. Wolf G. The Discovery of Vitamin D: The Contribution of Adolf Windaus. The Journal of Nutrition [Internet]. 2004 Jun 1 [cited 2021 Jun 29];134(6):1299–302. Available from: https://doi.org/10.1093/jn/134.6.1299
3. Hollis BW, Wagner CL. The Role of the Parent Compound Vitamin D with Respect to Metabolism and Function: Why Clinical Dose Intervals Can Affect Clinical Outcomes. J Clin Endocrinol Metab [Internet]. 2013 Dec [cited 2021 Jun 25];98(12):4619–28. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3849670/
4. Oscanoa TJ, Amado J, Vidal X, Laird E, Ghashut RA, Romero-Ortuno R. The relationship between the severity and mortality of SARS-CoV-2 infection and 25-hydroxyvitamin D concentration — a metaanalysis. Advances in Respiratory Medicine [Internet]. 2021 [cited 2021 May 10];89(2):145–57. Available from: https://journals.viamedica.pl/advances_in_respiratory_medicine/article/view/ARM.a2021.0037
5. Mailhot G, White JH. Vitamin D and Immunity in Infants and Children. Nutrients [Internet]. 2020 Apr 27 [cited 2021 Jun 10];12(5). Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7282029/
6. Gibson CC, Davis CT, Zhu W, Bowman-Kirigin JA, Walker AE, Tai Z, et al. Dietary Vitamin D and Its Metabolites Non-Genomically Stabilize the Endothelium. PLOS ONE [Internet]. 2015 Oct 15 [cited 2021 Jun 24];10(10):e0140370. Available from: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0140370
7. Charoenngam N, Holick MF. Immunologic Effects of Vitamin D on Human Health and Disease. Nutrients [Internet]. 2020 Jul [cited 2021 Jun 12];12(7):2097. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/7/2097
8. Rybchyn MS, Abboud M, Puglisi DA, Gordon-Thomson C, Brennan-Speranza TC, Mason RS, et al. Skeletal Muscle and the Maintenance of Vitamin D Status. Nutrients [Internet]. 2020 Nov [cited 2021 Aug 20];12(11):3270. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/11/3270
9. Martinaityte I, Kamycheva E, Didriksen A, Jakobsen J, Jorde R. Vitamin D Stored in Fat Tissue During a 5-Year Intervention Affects Serum 25-Hydroxyvitamin D Levels the Following Year. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism [Internet]. 2017 Oct 1 [cited 2021 Jun 25];102(10):3731–8. Available from: https://doi.org/10.1210/jc.2017-01187
10. Hyppönen E, Boucher BJ. Avoidance of vitamin D deficiency in pregnancy in the United Kingdom: the case for a unified approach in National policy. British Journal of Nutrition [Internet]. 2010 Aug [cited 2021 Jun 24];104(3):309–14. Available from: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/avoidance-of-vitamin-d-deficiency-in-pregnancy-in-the-united-kingdom-the-case-for-a-unified-approach-in-national-policy/B13CC21188F1FF9C67486629518DA20F
11. Scully H, Laird E, Healy M, Walsh JB, Crowley V, McCarroll K. Geomapping Vitamin D Status in a Large City and Surrounding Population—Exploring the Impact of Location and Demographics. Nutrients [Internet]. 2020 Aug 31 [cited 2021 Jun 24];12(9):2663. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551618/
12. Quraishi SA, Bittner EA, Blum L, Hutter MM, Camargo CA. Association Between Preoperative 25-Hydroxyvitamin D Level and Hospital-Acquired Infections Following Roux-en-Y Gastric Bypass Surgery.
23
JAMA Surg [Internet]. 2014 Feb 1 [cited 2021 Jun 1];149(2):112. Available from: http://archsurg.jamanetwork.com/article.aspx?doi=10.1001/jamasurg.2013.3176
13. Grant WB, Baggerly CA, Lahore H. Reply: “Vitamin D Supplementation in Influenza and COVID-19 Infections. Comment on: Evidence That Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths Nutrients 2020, 12(4), 988.” Nutrients [Internet]. 2020 Jun [cited 2020 Jun 16];12(6):1620. Available from: http://www.mdpi.com/2072-6643/12/6/1620
14. Griffin G, Hewison M, Hopkin J, Kenny RA, Quinton R, Rhodes J, et al. Preventing vitamin D deficiency during the COVID-19 pandemic: UK definitions of vitamin D sufficiency and recommended supplement dose are set too low. Clinical Medicine [Internet]. 2020 Nov 6 [cited 2020 Nov 6]; Available from: https://www.rcpjournals.org/content/clinmedicine/early/2020/11/06/clinmed.2020-0858
15. Lu Z, Chen TC, Zhang A, Persons KS, Kohn N, Berkowitz R, et al. An Evaluation of the Vitamin D3 Content in Fish: Is the Vitamin D Content Adequate to Satisfy the Dietary Requirement for Vitamin D? J Steroid Biochem Mol Biol [Internet]. 2007 Mar [cited 2021 Jun 9];103(3–5):642–4. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2698592/
16. Benskin LL. A Basic Review of the Preliminary Evidence That COVID-19 Risk and Severity Is Increased in Vitamin D Deficiency. Front Public Health [Internet]. 2020 Sep 10 [cited 2020 Sep 11];8:513. Available from: https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fpubh.2020.00513/full
17. Ames BN, Grant WB, Willett WC. Does the High Prevalence of Vitamin D Deficiency in African Americans Contribute to Health Disparities? Nutrients [Internet]. 2021 Feb [cited 2021 Feb 3];13(2):499. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/2/499
18. Holick MichaelF, Matsuoka LoisY, Wortsman J. AGE, VITAMIN D, AND SOLAR ULTRAVIOLET. The Lancet [Internet]. 1989 Nov 4 [cited 2020 Apr 23];334(8671):1104–5. Available from: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673689911240
19. Kara M, Ekiz T, Ricci V, Kara Ö, Chang K-V, Özçakar L. “Scientific Strabismus” or two related pandemics: coronavirus disease and vitamin D deficiency. Br J Nutr. 2020 Oct 14;124(7):736–41.
20. Cashman KD, Dowling KG, Škrabáková Z, Gonzalez-Gross M, Valtueña J, De Henauw S, et al. Vitamin D deficiency in Europe: pandemic? Am J Clin Nutr. 2016 Apr;103(4):1033–44.
21. Docea AO, Tsatsakis A, Albulescu D, Cristea O, Zlatian O, Vinceti M, et al. A new threat from an old enemy: Re-emergence of coronavirus (Review). Int J Mol Med [Internet]. 2020 Jun [cited 2020 Jun 22];45(6):1631–43. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7169834/
22. Rhodes JM, Subramanian S, Laird E, Griffin G, Kenny RA. Perspective: Vitamin D deficiency and COVID-19 severity – plausibly linked by latitude, ethnicity, impacts on cytokines, ACE2 and thrombosis. Journal of Internal Medicine [Internet]. 2021 [cited 2021 Jun 25];289(1):97–115. Available from: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/joim.13149
23. Delorey TM, Ziegler CGK, Heimberg G, Normand R, Yang Y, Segerstolpe Å, et al. COVID-19 tissue atlases reveal SARS-CoV-2 pathology and cellular targets. Nature. 2021 Apr 29;
24. Cevik M, Kuppalli K, Kindrachuk J, Peiris M. Virology, transmission, and pathogenesis of SARS-CoV-2. BMJ [Internet]. 2020 Oct 23 [cited 2021 Jun 25];371:m3862. Available from: https://www.bmj.com/content/371/bmj.m3862
25. Melms JC, Biermann J, Huang H, Wang Y, Nair A, Tagore S, et al. A molecular single-cell lung atlas of lethal COVID-19. Nature. 2021 Apr 29;
24
26. Cevik M, Tate M, Lloyd O, Maraolo AE, Schafers J, Ho A. SARS-CoV-2, SARS-CoV, and MERS-CoV viral load dynamics, duration of viral shedding, and infectiousness: a systematic review and meta-analysis. Lancet Microbe. 2021 Jan;2(1):e13–22.
27. Gustine JN, Jones D. Immunopathology of Hyperinflammation in COVID-19. Am J Pathol [Internet]. 2021 Jan [cited 2021 Aug 20];191(1):4–17. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7484812/
28. Andersson MI, Arancibia-Carcamo CV, Auckland K, Baillie JK, Barnes E, Beneke T, et al. SARS-CoV-2 RNA detected in blood products from patients with COVID-19 is not associated with infectious virus. Wellcome Open Res [Internet]. 2020 Oct 12 [cited 2021 Jun 25];5:181. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7689603/
29. Wölfel R, Corman VM, Guggemos W, Seilmaier M, Zange S, Müller MA, et al. Virological assessment of hospitalized patients with COVID-2019. Nature [Internet]. 2020 May [cited 2021 Jun 25];581(7809):465–9. Available from: https://www.nature.com/articles/s41586-020-2196-x
30. Saponaro F, Saba A, Zucchi R. An Update on Vitamin D Metabolism. Int J Mol Sci. 2020 Sep 8;21(18).
31. Kazemi A, Mohammadi V, Aghababaee SK, Golzarand M, Clark CCT, Babajafari S. Association of Vitamin D Status with SARS-CoV-2 Infection or COVID-19 Severity: A Systematic Review and Meta-analysis. Adv Nutr. 2021 Mar 5;
32. Pal R, Banerjee M, Bhadada SK, Shetty AJ, Singh B, Vyas A. Vitamin D supplementation and clinical outcomes in COVID-19: a systematic review and meta-analysis. J Endocrinol Invest [Internet]. 2021 Jun 24 [cited 2021 Jun 25]; Available from: https://doi.org/10.1007/s40618-021-01614-4
33. Uday S, Högler W. Nutritional Rickets and Osteomalacia in the Twenty-first Century: Revised Concepts, Public Health, and Prevention Strategies. Curr Osteoporos Rep [Internet]. 2017 [cited 2021 Jun 12];15(4):293–302. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5532418/
34. Norman AW. From vitamin D to hormone D: fundamentals of the vitamin D endocrine system essential for good health. The American Journal of Clinical Nutrition [Internet]. 2008 Aug 1 [cited 2021 Jun 24];88(2):491S-499S. Available from: https://doi.org/10.1093/ajcn/88.2.491S
35. The Body Needs All Forms of Vitamin D [Internet]. GrassrootsHealth. [cited 2021 Jun 25]. Available from: https://myemail.constantcontact.com/The-Body-Needs-All-Forms-of-Vitamin-D.html?soid=1102722411090&aid=emRzSamZebM
36. Sosa Henríquez M, Gómez de Tejada Romero MJ. Cholecalciferol or Calcifediol in the Management of Vitamin D Deficiency. Nutrients [Internet]. 2020 May 31 [cited 2021 Jun 24];12(6):1617. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352679/
37. Petkovich M, Bishop CW. Chapter 91 - Extended-Release Calcifediol in Renal Disease. In: Feldman D, editor. Vitamin D (Fourth Edition) [Internet]. Academic Press; 2018 [cited 2021 Jun 24]. p. 667–78. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128099636000912
38. Jones KS, Assar S, Harnpanich D, Bouillon R, Lambrechts D, Prentice A, et al. 25(OH)D2 Half-Life Is Shorter Than 25(OH)D3 Half-Life and Is Influenced by DBP Concentration and Genotype. J Clin Endocrinol Metab [Internet]. 2014 Sep [cited 2021 Sep 5];99(9):3373–81. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4207933/
39. Bouillon R, Bikle D. Vitamin D Metabolism Revised: Fall of Dogmas. Journal of Bone and Mineral Research [Internet]. 2019 [cited 2021 Feb 26];34(11):1985–92. Available from: https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jbmr.3884
25
40. Demay MB. The good and the bad of vitamin D inactivation. J Clin Invest [Internet]. 2018 Aug 31 [cited 2021 Jun 23];128(9):3736–8. Available from: https://www.jci.org/articles/view/122046
41. Ketha H, Thacher TD, Oberhelman SS, Fischer PR, Singh RJ, Kumar R. Comparison of the effect of daily versus bolus dose maternal vitamin D3 supplementation on the 24,25-dihydroxyvitamin D3 to 25-hydroxyvitamin D3 ratio. Bone [Internet]. 2018 May 1 [cited 2021 Jun 29];110:321–5. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S8756328218300838
42. Biondi P, Pepe J, Biamonte F, Occhiuto M, Parisi M, Demofonti C, et al. Oral calcidiol is a good form of vitamin D supplementation. Clin Cases Miner Bone Metab [Internet]. 2017 [cited 2021 Jun 23];14(2):207–8. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5726211/
43. Navarro-Valverde C, Sosa-Henríquez M, Alhambra-Expósito MR, Quesada-Gómez JM. Vitamin D3 and calcidiol are not equipotent. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology [Internet]. 2016 Nov 1 [cited 2021 Jun 23];164:205–8. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076016300140
44. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Evaluation, Treatment, and Prevention of Vitamin D Deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism [Internet]. 2011 Jul 1 [cited 2021 Aug 20];96(7):1911–30. Available from: https://doi.org/10.1210/jc.2011-0385
45. Marques CDL, Dantas AT, Fragoso TS, Duarte ÂLBP. The importance of vitamin D levels in autoimmune diseases. Rev Bras Reumatol [Internet]. 2010 Feb [cited 2021 Jun 24];50:67–80. Available from: https://www.scielo.br/j/rbr/a/5BcvSsQGhJPXXD8Q9Pzff8H/?lang=en#
46. McCullough PJ, Lehrer DS, Amend J. Daily oral dosing of vitamin D3 using 5000 TO 50,000 international units a day in long-term hospitalized patients: Insights from a seven year experience. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology [Internet]. 2019 May 1 [cited 2021 Jun 25];189:228–39. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076018306228
47. Kagotho E, Omuse G, Okinda N, Ojwang P. Vitamin D status in healthy black African adults at a tertiary hospital in Nairobi, Kenya: a cross sectional study. BMC Endocr Disord [Internet]. 2018 Oct 11 [cited 2021 Jun 30];18:70. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6180659/
48. Luxwolda MF, Kuipers RS, Kema IP, van der Veer E, Dijck-Brouwer DAJ, Muskiet FAJ. Vitamin D status indicators in indigenous populations in East Africa. Eur J Nutr. 2013 Apr;52(3):1115–25.
49. Holick MF. VITAMIN D STATUS: MEASUREMENT, INTERPRETATION AND CLINICAL APPLICATION. Ann Epidemiol [Internet]. 2009 Feb [cited 2020 May 23];19(2):73–8. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2665033/
50. Kaufman HW, Niles JK, Kroll MH, Bi C, Holick MF. SARS-CoV-2 positivity rates associated with circulating 25-hydroxyvitamin D levels. PLOS ONE [Internet]. 2020 Sep 17 [cited 2020 Dec 8];15(9):e0239252. Available from: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0239252
51. Christakos S, Li S, De La Cruz J, Bikle DD. New developments in our understanding of vitamin D metabolism, action and treatment. Metabolism [Internet]. 2019 Sep 1 [cited 2020 Jun 5];98:112–20. Available from: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0026049519301192
52. Jovic TH, Ali SR, Ibrahim N, Jessop ZM, Tarassoli SP, Dobbs TD, et al. Could Vitamins Help in the Fight Against COVID-19? Nutrients [Internet]. 2020 Sep [cited 2020 Dec 2];12(9):2550. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/9/2550
26
53. Veugelers P, Ekwaru J. A Statistical Error in the Estimation of the Recommended Dietary Allowance for Vitamin D. Nutrients [Internet]. 2014 Oct 20 [cited 2020 Jun 17];6(10):4472–5. Available from: http://www.mdpi.com/2072-6643/6/10/4472
54. Heaney R, Garland C, Baggerly C, French C, Gorham E. Letter to Veugelers, P.J. and Ekwaru, J.P., A statistical error in the estimation of the recommended dietary allowance for vitamin D. Nutrients 2014, 6, 4472-4475; doi:10.3390/nu6104472. Nutrients. 2015 Mar 10;7(3):1688–90.
55. Grassroots Health. GrassrootsHealth Data supports much higher vitamin D RDA [Internet]. GrassrootsHealth. 2015 [cited 2021 Jun 28]. Available from: https://www.grassrootshealth.net/blog/grassrootshealth-data-supports-much-higher-intake-of-vitamin-d-than-the-current-rda/
56. Bleizgys A. Vitamin D and COVID-19: It is time to act. International Journal of Clinical Practice [Internet]. 2021 [cited 2021 Jun 24];75(3):e13748. Available from: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijcp.13748
57. Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Aliano JL, et al. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients [Internet]. 2020 Apr [cited 2020 Jun 22];12(4):988. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/988
58. Grant WB, McDonnell SL. Letter in response to the article: Vitamin D concentrations and COVID-19 infection in UK biobank (Hastie et al.). Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews [Internet]. 2020 Sep 1 [cited 2020 Jun 22];14(5):893–4. Available from: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1871402120301648
59. Afshar P, Ghaffaripour M, Sajjadi H. Suggested role of Vitamin D supplementation in COVID-19 severity. Journal of Contemporary Medical Sciences [Internet]. 2020 Aug 26 [cited 2020 Dec 2];6(4). Available from: http://www.jocms.org/index.php/jcms/article/view/822
60. Holick MF. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Rev Endocr Metab Disord. 2017;18(2):153–65.
61. van Schoor N, Lips P. Global Overview of Vitamin D Status. Endocrinology and Metabolism Clinics of North America [Internet]. 2017 Dec 1 [cited 2020 Dec 14];46(4):845–70. Available from: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889852917300646
62. National Institutes of Health. Vitamin D [Internet]. COVID-19 Treatment Guidelines. [cited 2021 Jun 24]. Available from: https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/therapies/supplements/vitamin-d/
63. Coronavirus disease - Answers [Internet]. [cited 2021 Jun 24]. Available from: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/coronavirus-disease-answers
64. BDA. COVID-19 / Coronavirus - Advice for the General Public [Internet]. [cited 2021 Jun 24]. Available from: https://www.bda.uk.com/resource/covid-19-corona-virus-advice-for-the-general-public.html
65. Vitamins and minerals - Vitamin D [Internet]. nhs.uk. 2017 [cited 2020 May 20]. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/
66. Marcinowska-Suchowierska E, Kupisz-Urbańska M, Łukaszkiewicz J, Płudowski P, Jones G. Vitamin D Toxicity–A Clinical Perspective. Front Endocrinol [Internet]. 2018 [cited 2020 Jun 23];9. Available from: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2018.00550/full
27
67. Taylor PN, Davies JS. A review of the growing risk of vitamin D toxicity from inappropriate practice. Br J Clin Pharmacol [Internet]. 2018 Jun [cited 2021 Jun 26];84(6):1121–7. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5980613/
68. Asif A, Farooq N. Vitamin D Toxicity. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 [cited 2021 Jun 26]. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557876/
69. Araki T, Holick MF, Alfonso BD, Charlap E, Romero CM, Rizk D, et al. Vitamin D Intoxication with Severe Hypercalcemia due to Manufacturing and Labeling Errors of Two Dietary Supplements Made in the United States. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism [Internet]. 2011 Dec 1 [cited 2021 Aug 20];96(12):3603–8. Available from: https://doi.org/10.1210/jc.2011-1443
70. Saul AW. Vitamin D: Deficiency, Diversity and Dosage. JOM [Internet]. 2003 [cited 2021 Jun 28];18(3–4):194–204. Available from: https://isom.ca/jom-archives/vol18-no3-4-2003/
71. Stipp D. Vitamin D Level in Milk, Infant Formula Is Often Too High or Low, Survey Says. Wall Street Journal. Eastern Edition. 1992 Apr 30;6.
72. Norfolk County Ct 380. TARPEY vs. CRESCENT RIDGE DAIRY, INC., 47 Mass. App. Ct. 380 [Internet]. 1999 [cited 2021 Jun 28]. Available from: http://masscases.com/cases/app/47/47massappct380.html
73. Shirvani A, Kalajian TA, Song A, Holick MF. Disassociation of Vitamin D’s Calcemic Activity and Non-calcemic Genomic Activity and Individual Responsiveness: A Randomized Controlled Double-Blind Clinical Trial. Sci Rep [Internet]. 2019 Nov 27 [cited 2021 Aug 20];9(1):17685. Available from: https://www.nature.com/articles/s41598-019-53864-1
74. Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, Greenberg L, Aloia JF, Bergman P, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ [Internet]. 2017 Feb 15 [cited 2020 May 8];356. Available from: https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583
75. Kimball SM, Mirhosseini N, Holick MF. Evaluation of vitamin D3 intakes up to 15,000 international units/day and serum 25-hydroxyvitamin D concentrations up to 300 nmol/L on calcium metabolism in a community setting. Dermatoendocrinol [Internet]. 2017 Apr 13 [cited 2020 Jun 20];9(1). Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5402701/
76. Jolliffe DA, Camargo CA, Sluyter JD, Aglipay M, Aloia JF, Ganmaa D, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections: a systematic review and meta-analysis of aggregate data from randomised controlled trials. The Lancet Diabetes & Endocrinology [Internet]. 2021 May 1 [cited 2021 Apr 24];9(5):276–92. Available from: https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(21)00051-6/abstract
77. Lakkireddy M, Gadiga SG, Malathi RD, Karra ML, Raju ISSVPM, Ragini, et al. Impact of daily high dose oral vitamin D therapy on the inflammatory markers in patients with COVID 19 disease. Scientific Reports [Internet]. 2021 May 20 [cited 2021 May 21];11(1):10641. Available from: https://www.nature.com/articles/s41598-021-90189-4
78. Rastogi A, Bhansali A, Khare N, Suri V, Yaddanapudi N, Sachdeva N, et al. Short term, high-dose vitamin D supplementation for COVID-19 disease: a randomised, placebo-controlled, study (SHADE study). Postgraduate Medical Journal [Internet]. 2020 Nov 12 [cited 2020 Dec 14]; Available from: https://pmj.bmj.com/content/early/2020/11/12/postgradmedj-2020-139065
79. Annweiler C, Hanotte B, de l’Eprevier CG, Sabatier J-M, Lafaie L, Célarier T. Vitamin D and survival in COVID-19 patients: A quasi-experimental study. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular
28
Biology [Internet]. 2020 Oct 13 [cited 2020 Oct 19];105771. Available from: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S096007602030296X
80. Srivastava A, Gupta RC, Doss RB, Lall R. Trace Minerals, Vitamins and Nutraceuticals in Prevention and Treatment of COVID-19. Journal of Dietary Supplements [Internet]. 2021 [cited 2021 Apr 4];1–35. Available from: https://app.dimensions.ai/details/publication/pub.1136165220
81. Aranow C. Vitamin D and the Immune System. Journal of Investigative Medicine [Internet]. 2011 Aug 1 [cited 2020 May 4];59(6):881–6. Available from: https://jim.bmj.com/content/59/6/881
82. Corrao S, Mallaci Bocchio R, Lo Monaco M, Natoli G, Cavezzi A, Troiani E, et al. Does Evidence Exist to Blunt Inflammatory Response by Nutraceutical Supplementation during COVID-19 Pandemic? An Overview of Systematic Reviews of Vitamin D, Vitamin C, Melatonin, and Zinc. Nutrients. 2021 Apr 12;13(4).
83. Mercola J, Grant WB, Wagner CL. Evidence Regarding Vitamin D and Risk of COVID-19 and Its Severity. Nutrients [Internet]. 2020 Nov [cited 2020 Dec 24];12(11):3361. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/11/3361
84. Cavezzi A, Troiani E, Corrao S. COVID-19: Hemoglobin, Iron, and Hypoxia beyond Inflammation. A Narrative Review. Clinics and Practice [Internet]. 2020 May [cited 2021 Jun 25];10(2):24–30. Available from: https://www.mdpi.com/2039-7283/10/2/1271
85. Boucher BJ. The Problems of Vitamin D Insufficiency in Older People. Aging Dis [Internet]. 2012 Jun 6 [cited 2020 Apr 23];3(4):313–29. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3501367/
86. Sabetta JR, DePetrillo P, Cipriani RJ, Smardin J, Burns LA, Landry ML. Serum 25-Hydroxyvitamin D and the Incidence of Acute Viral Respiratory Tract Infections in Healthy Adults. PLoS One [Internet]. 2010 Jun 14 [cited 2020 Apr 23];5(6). Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2885414/
87. Ahmed A, Siman-Tov G, Hall G, Bhalla N, Narayanan A. Human Antimicrobial Peptides as Therapeutics for Viral Infections. Viruses [Internet]. 2019 Aug 1 [cited 2021 Jun 25];11(8):704. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722670/
88. Martínez-Moreno J, Hernandez JC, Urcuqui-Inchima S. Effect of high doses of vitamin D supplementation on dengue virus replication, Toll-like receptor expression, and cytokine profiles on dendritic cells. Mol Cell Biochem. 2020 Jan;464(1–2):169–80.
89. King EM. T-cells really are the superstars in fighting COVID-19 - but why are some of us so poor at making them? BMJ (British Medical Journal) [Internet]. 2021 Jun 14 [cited 2021 Jun 25];2020(370):m3563/rr-6. Available from: https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3563/rr-6
90. Sekine T, Perez-Potti A, Rivera-Ballesteros O, Strålin K, Gorin J-B, Olsson A, et al. Robust T Cell Immunity in Convalescent Individuals with Asymptomatic or Mild COVID-19. Cell [Internet]. 2020 Oct 1 [cited 2020 Oct 30];183(1):158-168.e14. Available from: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867420310084
91. Mohd S, Sharma S, Mishra A, Ashraf MZ. Vitamin D and Its Relationship with the Pathways Related to Thrombosis and Various Diseases [Internet]. IntechOpen; 2021 [cited 2021 May 19]. Available from: https://www.intechopen.com/online-first/vitamin-d-and-its-relationship-with-the-pathways-related-to-thrombosis-and-various-diseases
92. Jain A, Chaurasia R, Sengar NS, Singh M, Mahor S, Narain S. Analysis of vitamin D level among asymptomatic and critically ill COVID-19 patients and its correlation with inflammatory markers. Sci Rep
29
[Internet]. 2020 Nov 19 [cited 2021 Jun 26];10(1):20191. Available from: https://www.nature.com/articles/s41598-020-77093-z
93. Timms PM, Mannan N, Hitman GA, Noonan K, Mills PG, Syndercombe-Court D, et al. Circulating MMP9, vitamin D and variation in the TIMP-1 response with VDR genotype: mechanisms for inflammatory damage in chronic disorders? QJM. 2002 Dec;95(12):787–96.
94. Rabaan AA, Al-Ahmed SH, Garout MA, Al-Qaaneh AM, Sule AA, Tirupathi R, et al. Diverse Immunological Factors Influencing Pathogenesis in Patients with COVID-19: A Review on Viral Dissemination, Immunotherapeutic Options to Counter Cytokine Storm and Inflammatory Responses. Pathogens [Internet]. 2021 May [cited 2021 May 10];10(5):565. Available from: https://www.mdpi.com/2076-0817/10/5/565
95. Price LC, McCabe C, Garfield B, Wort SJ. Thrombosis and COVID-19 pneumonia: the clot thickens! European Respiratory Journal [Internet]. 2020 Jul 1 [cited 2021 Jun 26];56(1). Available from: https://erj.ersjournals.com/content/56/1/2001608
96. Connors JM, Levy JH. COVID-19 and its implications for thrombosis and anticoagulation. Blood [Internet]. 2020 Jun 4 [cited 2021 Jun 26];135(23):2033–40. Available from: https://doi.org/10.1182/blood.2020006000
97. Chambers ES, Vukmanovic-Stejic M, Turner CT, Shih BB, Trahair H, Pollara G, et al. Vitamin D3 replacement enhances antigen-specific immunity in older adults. Immunotherapy Advances [Internet]. 2020 Nov 25 [cited 2020 Dec 21];(ltaa008). Available from: https://doi.org/10.1093/immadv/ltaa008
98. Brown RA, Sarkar A. Vitamin D deficiency: a factor in COVID-19, progression, severity and mortality? – An urgent call for research. MitoFit Preprint Arch [Internet]. 2020 Feb 29 [cited 2021 Jun 27]; Available from: https://www.mitofit.org/index.php/Brown_2020_MitoFit_Preprint_Arch
99. BAPIO and BMA raise concerns over ethnic minority doctor deaths to Covid-19 [Internet]. Pulse Today. 2020 [cited 2021 Jun 27]. Available from: https://www.pulsetoday.co.uk/news/uncategorised/bapio-and-bma-raise-concerns-over-ethnic-minority-doctor-deaths-to-covid-19/
100. Cook T, Kursumovic E, Lennane S. Exclusive: deaths of NHS staff from covid-19 analysed [Internet]. Health Service Journal. 2020 [cited 2020 Jun 24]. Available from: https://www.hsj.co.uk/exclusive-deaths-of-nhs-staff-from-covid-19-analysed/7027471.article
101. Grimes DS. Covid-19 & Vitamin D : Deaths of doctors from Covid-19 [Internet]. Dr David Grimes, Consultant physician and gastroenterologist. 2020 [cited 2021 Jun 27]. Available from: http://www.drdavidgrimes.com/2020/11/covid-19-vitamin-d-deaths-of-doctors.html
102. Grimes DS. Covid-19 & Vitamin D: There is no African Paradox [Internet]. Dr David Grimes, Consultant physician and gastroenterologist. 2021 [cited 2021 Jun 27]. Available from: http://www.drdavidgrimes.com/2021/04/covid-19-vitamin-d-there-is-no-african.html
103. Grimes DS. Covid-19 & Vitamin D : The common link. Remember William of Ockham? [Internet]. Dr David Grimes, Consultant physician and gastroenterologist. 2021 [cited 2021 Jun 27]. Available from: http://www.drdavidgrimes.com/2021/02/covid-19-vitamin-d-disappearance-of.html
104. Cannell JJ, Vieth R, Umhau J, Holick MF, Grant WB, Madronich S, et al. Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol Infect [Internet]. 2006 Dec [cited 2020 May 8];134(6):1129–40. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2870528/
105. Roth DE, Abrams SA, Aloia J, Bergeron G, Bourassa MW, Brown KH, et al. Global prevalence and disease burden of vitamin D deficiency: a roadmap for action in low- and middle-income countries. Ann N Y Acad
30
Sci [Internet]. 2018 Oct [cited 2021 Jun 10];1430(1):44–79. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7309365/
106. Pfleger K, Davies G, Boucher BJ, Umhau J, Kimball SM, Thakkar V, et al. Over 200 Scientists, Doctors, & Leading Authorities Call For Increased Vitamin D Use To Combat COVID-19 [Internet]. Vitamin D For All Collaboration; 2020. Available from: https://vitamindforall.org/letter.html
107. Pugach IZ, Pugach S. Strong correlation between prevalence of severe vitamin D deficiency and population mortality rate from COVID-19 in Europe. Wien Klin Wochenschr [Internet]. 2021 Mar 15 [cited 2021 Jun 27];1–3. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7957444/
108. Walrand S. Autumn COVID-19 surge dates in Europe correlated to latitudes, not to temperature-humidity, pointing to vitamin D as contributing factor. Sci Rep [Internet]. 2021 Jan 21 [cited 2021 Jul 22];11(1):1981. Available from: https://www.nature.com/articles/s41598-021-81419-w
109. Worldometer. Coronavirus Graphs: Worldwide Cases and Deaths - Worldometer [Internet]. covid-19 CORONAVIRUS. 2021 [cited 2021 Jun 27]. Available from: https://www.worldometers.info/coronavirus/worldwide-graphs/#countries-cases
110. Isaia G, Diémoz H, Maluta F, Fountoulakis I, Ceccon D, di Sarra A, et al. Does solar ultraviolet radiation play a role in COVID-19 infection and deaths? An environmental ecological study in Italy. Science of The Total Environment [Internet]. 2021 Feb 25 [cited 2021 Jun 27];757:143757. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969720372880
111. Jayawardena R, Jeyakumar DT, Francis TV, Misra A. Impact of the vitamin D deficiency on COVID-19 infection and mortality in Asian countries. Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews [Internet]. 2021 May [cited 2021 Apr 7];15(3):757–64. Available from: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1871402121000746
112. Herrera-Quintana L, Gamarra-Morales Y, Vázquez-Lorente H, Molina-López J, Castaño-Pérez J, Machado-Casas JF, et al. Bad Prognosis in Critical Ill Patients with COVID-19 during Short-Term ICU Stay regarding Vitamin D Levels. Nutrients [Internet]. 2021 Jun [cited 2021 Jun 18];13(6):1988. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/6/1988
113. Merzon E, Tworowski D, Gorohovski A, Vinker S, Cohen AG, Green I, et al. Low plasma 25(OH) vitamin D level is associated with increased risk of COVID-19 infection: an Israeli population-based study. The FEBS Journal [Internet]. 2020 [cited 2020 Oct 25];287(17):3693–702. Available from: https://febs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/febs.15495
114. Meltzer DO, Best TJ, Zhang H, Vokes T, Arora VM, Solway J. Association of Vitamin D Levels, Race/Ethnicity, and Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results. JAMA Network Open [Internet]. 2021 Mar 19 [cited 2021 Apr 4];4(3):e214117–e214117. Available from: https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2021.4117
115. Katz J, Yue S, Xue W. Increased risk for COVID-19 in patients with vitamin D deficiency. Nutrition [Internet]. 2021 Apr 1 [cited 2021 Jan 8];84:111106. Available from: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900720303890
116. Liu N, Sun J, Wang X, Zhang T, Zhao M, Li H. Low vitamin D status is associated with coronavirus disease 2019 outcomes: a systematic review and meta-analysis. International Journal of Infectious Diseases [Internet]. 2021 Mar 1 [cited 2021 Jun 28];104:58–64. Available from: https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(20)32600-X/abstract
117. Nikniaz L, Akbarzadeh MA, Hosseinifard H, Hosseini M-S. The impact of vitamin D supplementation on mortality rate and clinical outcomes of COVID-19 patients: A systematic review and meta-analysis.
31
medRxiv [Internet]. 2021 Jan 5 [cited 2021 Jan 8];2021.01.04.21249219. Available from: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.04.21249219v1
118. Carpagnano GE, Di Lecce V, Quaranta VN, Zito A, Buonamico E, Capozza E, et al. Vitamin D deficiency as a predictor of poor prognosis in patients with acute respiratory failure due to COVID-19. J Endocrinol Invest [Internet]. 2020 Aug 9 [cited 2020 Nov 24];1–7. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7415009/
119. Szarpak L, Rafique Z, Gasecka A, Chirico F, Gawel W, Hernik J, et al. A systematic review and meta-analysis of effect of vitamin D levels on the incidence of COVID-19. Cardiol J. 2021 Jul 26;
120. Ghasemian R, Shamshirian A, Heydari K, Malekan M, Alizadeh-Navaei R, Ebrahimzadeh MA, et al. The role of vitamin D in the age of COVID-19: A systematic review and meta-analysis. International Journal of Clinical Practice [Internet]. 2021 [cited 2021 Aug 20];n/a(n/a):e14675. Available from: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijcp.14675
121. Lappe JM, Heaney RP. Why randomized controlled trials of calcium and vitamin D sometimes fail. Dermatoendocrinol [Internet]. 2012 Apr 1 [cited 2021 Jun 29];4(2):95–100. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3427206/
122. Griffin G, Hewison M, Hopkin J, Kenny R, Quinton R, Rhodes J, et al. Vitamin D and COVID-19: evidence and recommendations for supplementation. Royal Society Open Science [Internet]. 2020 [cited 2021 Jun 29];7(12):201912. Available from: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.201912
123. Annweiler C, Cao Z, Sabatier J-M. Point of view: Should COVID-19 patients be supplemented with vitamin D? Maturitas [Internet]. 2020 Oct [cited 2020 Jun 18];140:24–6. Available from: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0378512220302929
124. Davies G, Garami AR, Byers JC. Evidence Supports a Causal Role for Vitamin D Status in COVID-19 Outcomes. medRxiv [Internet]. 2020 Jun 13 [cited 2020 Jun 16];2020.05.01.20087965. Available from: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.01.20087965v3
125. Boucher BJ. Why do so many trials of vitamin D supplementation fail? Endocr Connect [Internet]. 2020 Aug 11 [cited 2021 Jun 29];9(9):R195–206. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7487184/
126. Grant WB, Boucher BJ, Bhattoa HP, Lahore H. Why vitamin D clinical trials should be based on 25-hydroxyvitamin D concentrations. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology [Internet]. 2018 Mar 1 [cited 2021 Jun 29];177:266–9. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076017302236
127. Griffin G, Hewison M, Hopkin J, Kenny RA, Quinton R, Rhodes J, et al. Perspective: Vitamin D supplementation prevents rickets and acute respiratory infections when given as daily maintenance but not as intermittent bolus: implications for COVID-19. Clin Med (Lond) [Internet]. 2021 Mar [cited 2021 Jun 12];21(2):e144–9. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8002781/
128. Davies G, Mazess R, Benskin LL. Letter to the editor in response to the article: “Vitamin D concentrations and COVID-19 infection in UK Biobank” (Hastie et al). Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews [Internet]. 2021 Feb 9 [cited 2021 Feb 10]; Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1871402121000394
129. Annweiler G, Corvaisier M, Gautier J, Dubée V, Legrand E, Sacco G, et al. Vitamin D Supplementation Associated to Better Survival in Hospitalized Frail Elderly COVID-19 Patients: The GERIA-COVID Quasi-Experimental Study. Nutrients [Internet]. 2020 Nov [cited 2021 Feb 2];12(11):3377. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/11/3377
32
130. Cangiano B, Fatti LM, Danesi L, Gazzano G, Croci M, Vitale G, et al. Mortality in an Italian nursing home during COVID-19 pandemic: correlation with gender, age, ADL, vitamin D supplementation, and limitations of the diagnostic tests. Aging (Albany NY). 2020 Dec 22;12(24):24522–34.
131. Hernández JL, Nan D, Fernandez-Ayala M, García-Unzueta M, Hernández-Hernández MA, López-Hoyos M, et al. Vitamin D Status in Hospitalized Patients with SARS-CoV-2 Infection. J Clin Endocrinol Metab. 2021 Mar 8;106(3):e1343–53.
132. Oristrell J, Oliva JC, Subirana I, Casado E, Dominguez D, Toloba A, et al. Association of Calcitriol Supplementation with Reduced COVID-19 Mortality in Patients with Chronic Kidney Disease: A Population-based Study. 2021 Apr 6 [cited 2021 Apr 12]; Available from: https://www.preprints.org/manuscript/202104.0173/v1
133. Fasano A, Cereda E, Barichella M, Cassani E, Ferri V, Zecchinelli AL, et al. COVID-19 in Parkinson’s Disease Patients Living in Lombardy, Italy. Mov Disord. 2020 Jul;35(7):1089–93.
134. Israel A, Cicurel AA, Feldhamer I, Dror Y, Giveon SM, Gillis D, et al. The link between vitamin D deficiency and Covid-19 in a large population. medRxiv [Internet]. 2020 Sep 7 [cited 2020 Nov 24];2020.09.04.20188268. Available from: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.04.20188268v1
135. Ma H, Zhou T, Heianza Y, Qi L. Habitual use of vitamin D supplements and risk of coronavirus disease 2019 (COVID-19) infection: a prospective study in UK Biobank. Am J Clin Nutr. 2021 May 8;113(5):1275–81.
136. Loucera C, Peña-Chilet M, Esteban-Medina M, Muñoyerro-Muñiz D, Villegas R, Lopez-Miranda J, et al. Real world evidence of calcifediol use and mortality rate of COVID-19 hospitalized in a large cohort of 16,401 Andalusian patients. medRxiv [Internet]. 2021 Apr 29 [cited 2021 Jun 25];2021.04.27.21255937. Available from: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.27.21255937v1
137. Murai IH, Fernandes AL, Sales LP, Pinto AJ, Goessler KF, Duran CSC, et al. Effect of Vitamin D3 Supplementation vs Placebo on Hospital Length of Stay in Patients with Severe COVID-19: A Multicenter, Double-blind, Randomized Controlled Trial. medRxiv [Internet]. 2020 Nov 17 [cited 2020 Nov 18];2020.11.16.20232397. Available from: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.11.16.20232397v1
138. Jevalikar G, Mithal A, Singh A, Sharma R, Farooqui KJ, Mahendru S, et al. Lack of association of baseline 25-hydroxyvitamin D levels with disease severity and mortality in Indian patients hospitalized for COVID-19. Scientific Reports [Internet]. 2021 Mar 18;11(1):6258. Available from: https://doi.org/10.1038/s41598-021-85809-y
139. Ling SF, Broad E, Murphy R, Pappachan JM, Pardesi-Newton S, Kong M-F, et al. High-Dose Cholecalciferol Booster Therapy is Associated with a Reduced Risk of Mortality in Patients with COVID-19: A Cross-Sectional Multi-Centre Observational Study. Nutrients [Internet]. 2020 Dec [cited 2020 Dec 12];12(12):3799. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/12/3799
140. Giannini S, Passeri G, Tripepi G, Sella S, Fusaro M, Arcidiacono G, et al. Effectiveness of In-Hospital Cholecalciferol Use on Clinical Outcomes in Comorbid COVID-19 Patients: A Hypothesis-Generating Study. Nutrients [Internet]. 2021 Jan [cited 2021 Jan 19];13(1):219. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/1/219
141. Ohaegbulam KC, Swalih M, Patel P, Smith MA, Perrin R. Vitamin D Supplementation in COVID-19 Patients: A Clinical Case Series. American Journal of Therapeutics [Internet]. 2020 Oct [cited 2020 Dec 3];27(5):e485. Available from:
33
https://journals.lww.com/americantherapeutics/Abstract/2020/10000/Vitamin_D_Supplementation_in_COVID_19_Patients__A.8.aspx
142. Sabico S, Enani MA, Sheshah E, Aljohani NJ, Aldisi DA, Alotaibi NH, et al. Effects of a 2-Week 5000 IU versus 1000 IU Vitamin D3 Supplementation on Recovery of Symptoms in Patients with Mild to Moderate Covid-19: A Randomized Clinical Trial. Nutrients [Internet]. 2021 Jul [cited 2021 Jun 28];13(7):2170. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/7/2170
143. Tan CW, Ho LP, Kalimuddin S, Cherng BPZ, Teh YE, Thien SY, et al. Cohort study to evaluate the effect of vitamin D, magnesium, and vitamin B12 in combination on progression to severe outcomes in older patients with coronavirus (COVID-19). Nutrition. 2020 Dec;79–80:111017.
144. Entrenas Castillo M, Entrenas Costa LM, Vaquero Barrios JM, Alcalá Díaz JF, López Miranda J, Bouillon R, et al. “Effect of calcifediol treatment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19: A pilot randomized clinical study.” J Steroid Biochem Mol Biol [Internet]. 2020 Oct [cited 2020 Sep 22];203:105751. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7456194/
145. Alcala-Diaz JF, Limia-Perez L, Gomez-Huelgas R, Martin-Escalante MD, Cortes-Rodriguez B, Zambrana-Garcia JL, et al. Calcifediol Treatment and Hospital Mortality Due to COVID-19: A Cohort Study. Nutrients [Internet]. 2021 Jun [cited 2021 Jun 2];13(6):1760. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/6/1760
146. Nogués X, Ovejero D, Quesada-Gomez JM, Bouillon R, Arenas D, Pascual J, et al. Calcifediol Treatment and COVID-19-Related Outcomes [Internet]. Rochester, NY: Social Science Research Network; 2021 Jan [cited 2021 Feb 12]. Report No.: ID 3771318. Available from: https://papers.ssrn.com/abstract=3771318
147. Quesada-Gomez JM, Bouillon R. Is calcifediol better than cholecalciferol for vitamin D supplementation? Osteoporos Int. 2018 Aug;29(8):1697–711.
148. Vitamina D nella prevenzione e nel trattamento del COVID-19: nuove evidenze (3 dicembre 2020) [Internet]. [cited 2021 Sep 5]. Available from: https://www.accademiadimedicina.unito.it/attivita/altro/317-vitamina-d-nella-prevenzione-e-nel-trattamento-del-covid-19-nuove-evidenze.html
149. Effet bénéfique de la vitamine D dans la Covid : quelles sont les données ? [Internet]. [cited 2021 Sep 5]. Available from: https://www.larevuedupraticien.fr/article/effet-benefique-de-la-vitamine-d-dans-la-covid-quelles-sont-les-donnees
150. McCartney DM, O’Shea PM, Faul JL, Healy MJ, Byrne G, Griffin TP, et al. Vitamin D and SARS-CoV-2 infection—evolution of evidence supporting clinical practice and policy development. Ir J Med Sci [Internet]. 2020 Nov 21 [cited 2020 Dec 2]; Available from: https://doi.org/10.1007/s11845-020-02427-9
151. Oireachtas H of the. Oireachtas Health Committee launches report on addressing Vitamin D deficiency in Ireland – 7 Apr 2021, 11.00 – Houses of the Oireachtas [Internet]. 2021 [cited 2021 Sep 5]. Available from: https://www.oireachtas.ie/en/press-centre/press-releases/20210407-oireachtas-health-committee-launches-report-on-addressing-vitamin-d-deficiency-in-ireland
152. Akbar MR, Wibowo A, Pranata R, Setiabudiawan B. Low Serum 25-hydroxyvitamin D (Vitamin D) Level Is Associated With Susceptibility to COVID-19, Severity, and Mortality: A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Nutr [Internet]. 2021 [cited 2021 Jun 26];8. Available from: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.660420/full
153. Artusi CA, Romagnolo A, Ledda C, Zibetti M, Rizzone MG, Montanaro E, et al. COVID-19 and Parkinson’s Disease: What Do We Know So Far? J Parkinsons Dis [Internet]. 2021 [cited 2021 Jun 10];11(2):445–54. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8150504/
34
154. Bassatne A, Basbous M, Chakhtoura M, El Zein O, Rahme M, El-Hajj Fuleihan G. The link between COVID-19 and VItamin D (VIVID): A systematic review and meta-analysis. Metabolism [Internet]. 2021 Jun [cited 2021 Jul 1];119:154753. Available from: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0026049521000536
155. Chambergo-Michilot D, Barros-Sevillano S, Rivera-Torrejón O, De la Cruz-Ku GA, Custodio N. Factors associated with COVID-19 in people with Parkinson’s disease: a systematic review and meta-analysis. Eur J Neurol. 2021 May 13;
156. Chen J, Xie L, Yuan P, Ma J, Yu P, Zheng C, et al. Low serum vitamin D level and COVID-19 infection and outcomes, a multivariate meta-analysi [Internet]. 2020 [cited 2021 Jun 26]. Available from: https://europepmc.org/article/PPR/PPR230641
157. Damayanthi HDWT, Prabani KIP. Nutritional determinants and COVID-19 outcomes of older patients with COVID-19: A systematic review. Arch Gerontol Geriatr. 2021 Aug;95:104411.
158. Das P, Samad N, Ahinkorah BO, Peprah P, Mohammed A, Seidu A-A. Effect of Vitamin D deficiency on COVID-19 status: A systematic review. medRxiv [Internet]. 2020 Dec 3 [cited 2020 Dec 14];2020.12.01.20242313. Available from: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.01.20242313v1
159. Dramé M, Cofais C, Hentzien M, Proye E, Coulibaly PS, Demoustier-Tampère D, et al. Relation between Vitamin D and COVID-19 in Aged People: A Systematic Review. Nutrients [Internet]. 2021 Apr [cited 2021 May 18];13(4):1339. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/4/1339
160. Grove A, Osokogu O, Al-Khudairy L, Mehrabian A, Zanganeh M, Brown A, et al. Association between vitamin D supplementation or serum vitamin D level and susceptibility to SARS-CoV-2 infection or COVID-19 including clinical course, morbidity and mortality outcomes? A systematic review. BMJ Open. 2021 May 28;11(5):e043737.
161. Munshi R, Hussein MH, Toraih EA, Elshazli RM, Jardak C, Sultana N, et al. Vitamin D insufficiency as a potential culprit in critical COVID-19 patients. J Med Virol. 2020 Jul 27;93(2):733–40.
162. Pereira M, Damascena AD, Azevedo LMG, Oliveira T de A, Santana J da M. Vitamin D deficiency aggravates COVID-19: systematic review and meta-analysis. Critical Reviews in Food Science and Nutrition [Internet]. 2020 Nov 4 [cited 2020 Nov 5];0(0):1–9. Available from: https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1841090
163. Petrelli F, Luciani A, Perego G, Dognini G, Colombelli PL, Ghidini A. Therapeutic and prognostic role of vitamin D for COVID-19 infection: A systematic review and meta-analysis of 43 observational studies. J Steroid Biochem Mol Biol [Internet]. 2021 Jul [cited 2021 Jun 10];211:105883. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7997262/
164. Rothenberg E. Coronavirus Disease 19 from the Perspective of Ageing with Focus on Nutritional Status and Nutrition Management—A Narrative Review. Nutrients [Internet]. 2021 Apr [cited 2021 Apr 24];13(4):1294. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/4/1294
165. Shah K, Saxena D, Mavalankar D. Vitamin D supplementation, COVID-19 and disease severity: a meta-analysis. QJM. 2021 May 19;114(3):175–81.
166. Stroehlein JK, Wallqvist J, Iannizzi C, Mikolajewska A, Metzendorf M-I, Benstoem C, et al. Vitamin D supplementation for the treatment of COVID-19: a living systematic review. Cochrane Database Syst Rev. 2021 May 24;5:CD015043.
35
167. Teshome A, Adane A, Girma B, Mekonnen ZA. The Impact of Vitamin D Level on COVID-19 Infection: Systematic Review and Meta-Analysis. Front Public Health [Internet]. 2021 Mar 5 [cited 2021 Jun 10];9. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7973108/
168. Wang Z, Joshi A, Leopold K, Jackson S, Christensen S, Nayfeh T, et al. Association of Vitamin D Deficiency with COVID-19 Infection Severity: Systematic Review and Meta-analysis. Clin Endocrinol (Oxf). 2021 Jun 23;
169. Yadav SK, Gaurav K, Johri G, Jaiswal SK, Jha CK, Yadav N. A systematic review of the role of hypovitaminosis D in coronavirus disease-19 (COVID-19) infection and mortality: Is there a role of recommending high dose vitamin D supplementation? Human Nutrition & Metabolism [Internet]. 2021 Mar 1 [cited 2021 Apr 30];23:200120. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666149721000025
170. Yisak H, Ewunetei A, Kefale B, Mamuye M, Teshome F, Ambaw B, et al. Effects of Vitamin D on COVID-19 Infection and Prognosis: A Systematic Review. Risk Manag Healthc Policy. 2021;14:31–8.
171. Nogues X, Ovejero D, Pineda-Moncusí M, Bouillon R, Arenas D, Pascual J, et al. Calcifediol treatment and COVID-19-related outcomes. J Clin Endocrinol Metab [Internet]. [cited 2021 Jun 9]; Available from: https://academic.oup.com/jcem/advance-article/doi/10.1210/clinem/dgab405/6294179
View publication stats
======================
UPDATE: Dr Campbell: https://www.youtube.com/watch?v=fbGug3rczx4
Twee vragen die me nu bezig houden:
ReplyDelete1) Zit China in een complot met de Bankiers die het WEF controleren? Of zaten ze wel in een çomplot' maar zijn ze zich daarvan aan het losmaken?
( Dat zegt Alex Krainer op Geopolitics and Empire)
2) Veroorzaken de vaccins (nu al) doden die er anders niet zouden zijn?
a. Volgens MedCram: Nee, geen extra doden.
b. Volgens Erlynne, een Nederlandse mevrouw ( medische instrumenten, ingenieur Delft) met een partner die begrafenis-ondernemer is:
= Ja, er zijn nu doden met sterke huid-uitslag die we eerder nooit zagen.
= Het lijkt soms wel of men opzettelijk de mensen in hun eigen lichaamsvocht wil doen stikken.
= Vorig jaar was het rustig in de uitvaarten. Nu is het juist drukker.
Deze mevrouw is intelligent, en getuigt vanuit de werkvloer.
Helaas blijkt gaandeweg het gesprek dat ze heel sterke overtuigingen heeft over de New world order. Dat is jammer. Nu moet ik haar getuigenis toch met wat meer zout nemen dan als ze volstrekt neutraal was. Het liefst hoor ik dit soort getuigenissen van iemand die voledig achter het systeem staat.
Hier het 45 min durende intervieuw.
Vanaf min 35 legt ze uit dat we in de Fourth Turning zitten ( het moment dat het volk de Instituties niet meer vertrouwt) : Artsen en -procedures: zijn niet te vertrouwen.
Medicatie
Onderwijs
Financiele systeem
Wettelijk systeem
Media
https://www.bitchute.com/video/8RIupc8rGT9h/
Nu we het toch over vertrouwen hebben: Hierbij een lijst met artikelen van het oude zaplog, wat beetje bij beetje weer boven water komt.
DeleteLees ook de comments onder de artikelen.
Dit archief houdt op in 2013. Ze hebben toch langer bestaan?
DeleteIk pikte er een artikel uit over 'The King's Torah" en las onderstaaande inzending:
"Als u eet met een niet-Jood, het is hetzelfde als eten met een hond. "
Tosapoth, Jebamoth 94b
"Het is de wet om iedereen te doden die de Torah ontkent. De Christenen behoren tot de ontkenners van de Torah. "
Coschen hamischpat 425 Hagah 425. 5
"Een ketterse Ongelovige mag u met uw eigen handen doden. "
Talmud, Abodah Zara, 4b
[Ze hebben toch langer bestaan?]
DeleteJazeker. Ze zijn nu bezig de oude bestanden weer te koppelen en als je met je -indertijd gebruikte- e-mailadres inlogt, krijg je je oude account weer gekoppeld.
Ik ben wel op Zaplog binnen geraakt, maar er werd niet om mijn oude gebruikersmnaam en password gevraagd.
DeleteIk kwam daar wel iemand tegen die ik een beetje herkende aan zijn wat negatieve houding:
Leuk geprobeerd, maar gaat het niet worden. Zolang die hele kleine meerderheid er zit, blokkeren die alles.
Ene G-B Wolf...
Ancilla is back: https://www.youtube.com/watch?v=r1NF0QMinu4&t=28s
ReplyDeleteBreaking! Nieuwe behandelmethode voor Covid-19: ozon (O3).
ReplyDeleteOzone therapy has been in use since the late 1800s, but is little known. It is not patentable for profit; thus, corporate interests have no incentive to develop and disseminate it. Dit zegt genoeg.
Opgepikt uit een discussie over een ozon-generator.
En bij verder kijken ook een draad over ivermectine, ook waar je het kan kopen, zelfs in België.
Stromectol schijnt gewoon een soort viagra-pil te zijn.
DeleteJe valt door de mand, mannetje. Je wilt gewoon een harde snikkel. Ha ha ha ha ha.
Maar komt het ook aan? De douane schijnt opdracht te hebben alles in beslag te nemen (te stelen).
DeleteOp de website van Ivermectine Belgie ( Brobelgie,be) staat hun adres. Als je dat op google maps bekijkt, zie je dat de verkoper in een flatje woont.
DeleteDat kanwel goed aflopen, maar ook kans dat je niks ontvangt.
Hij gooit ookniet juiste informatie op de site: viagra is iets anders dan ivermectine, daar ben ik vrij zeker van.
Het is wel zo dat de plaats waar ik het koop, ( https://happyfamilymedstore.com/stromectol )
ook viagra verkoopt ( https://happyfamilymedstore.com/brand-viagra )
Daarom staat er ook in hun emails :
"We make confirming calls only on your cell phone.
Due to our privacy policy we can`t discuss the details of your purchase with your family members. "
Ik zag ook ergens, dat je de medicijnen kunt afhalen. Dat is toch ook een optie? Eventueel vooraf telefonisch overleg.
DeleteGrote bestelling doen, dan happen ze wel. Ik wil wel meedoen. Kofferbak vol en in NL doorverkopen.
Ik heb voldeonde pillen in aantocht.
DeleteMaar ik weet natuurlijk niet of die ook zullen arriveren.
Maar waarom bestel je niet een kleine hoeveelheid, en kijk of het aankomt.
Dat is de gemakkelijkste en goedkoopste manier. Verlies je pakweg 30 euro als het een bedrieger is.
[Maar ik weet natuurlijk niet of die ook zullen arriveren.]
DeleteDat is iedere keer het probleem: douane.
Ik ga wel bellen en vraag: Afhalen & contant betalen mogelijk?
Als ze "ja' zeggen ( dat je mag afhalen) dan zou ik het wel vertrouwen: bestel dan per post, kleine hoeveelheid.
DeleteMijn leverancier ( Happy Family) stuurt ene pakketje ( gratis, omdat het vorige was geconfisceerd) tòch naar mijn huis. ( Ik was iets te laat met het geven van het alternatieve adres)
DeleteZe zeggen: de post werkt lukraak. Echte steekproef, geen algoritme aanwezig. Dus elke keer even veel kans dat het toch er doorheen glipt.
Schadenfreude: Gargamel (neocon Elliott Abrams) beschrijft waarom zijn beleid tov Venezuela totaal heeft gefaald:
ReplyDeletehttps://www.cfr.org/article/lessons-failure-democracy-promotion-venezuela
Ivor Cummins is een slimme hardwekrende man die een heel goed videokanaal heeft , vooral over Corona.
ReplyDeleteHier in sneltreinvaart zijn 'Geschiedenis":
Zwaar ongezond levend > ziek > artsen die er niks van snappen > zelfstudie > Bedrieger Ancel Keys > moderne info over gezondheid etc.
https://youtu.be/O_R8E5v91RU
Dr Peter Doshi spreekt collega's bestraffend toe, met veel gezond verstand. 5 minuten.
ReplyDeletehttps://youtu.be/OvM5meOXk9o
Ivor Cummins in gesprek met dr Gordon Lauc.
ReplyDeleteLauc komt uit Kroatië en was daar verantwoordelijk voor de erg vrije aanpak van Corona, met heel goede resultaten :
https://youtu.be/kkVIMZQrqEM
Stokpaardje van dr Lauc is o.a. dat het virus via het slijmvlies bij ons binnen komt.
ReplyDeleteAls je dat slijmvlies goed vochtig houdt, blijft de afweer goed. Komt het virus zomaar nmiet binnen. Er zitten ook speciale cellen op dat slijmvlies om virussen te pakken vóór ze binnen kunnen gaan, maar een uitgedroogd slijmvlies is daar niet goed in.
Er is zelfs een organisatie die zich in zet om overal , in alle ruimtes een HOGE relatieve luchtvochtigheid te bevorderen, zodat onze afweer goed blijft:
https://40to60rh.com/nl/
Obese zijn verdubbelt de kans om aan Corona te sterven.
ReplyDeleteHoe werkt dat?
Mike Mutzel:
Mike spreekt zo snel dat ik het speel 0.75 snelheid.
https://highintensityhealth.com/why-abdominal-obesity-raises-risk-of-death-new-study-unravels-the-mechanisms/
01:10 De brokstukken van overvolle vetcellen circuleren door het hele lichaam en veroorzaken lever- en ademhalingsproblemen die zich uiteindelijk uiten in COVID 19 complicaties.
01:20 Evenzo komt bij FES (Fat Embolism Syndrome), als gevolg van het verbrijzelen van grote botten bij een trauma, beenmerg en vet vrij. Bij FES is een verlaging van de zuurstofverzadiging in het bloed, ademhalingsproblemen, systemische ontsteking en mentale problemen normaal. Dit komt overeen met wat vaak wordt gevonden in ernstige COVID 19.
02:50 Insulineresistentie creëert overvulde vetcellen. Overvolle vetcellen worden geïnfiltreerd door macrofagen, een deel van je aangeboren immuunsysteem. Dit veroorzaakt necrose binnenin de vetcel, waardoor een lipide-over van ontstekingsresten ontstaat. Dit afval gaat naar de lever, waar het de lever beschadigt, en vervolgens naar de longen, waar het een vernauwing van de bloedvaten veroorzaakt, waardoor hun functie in het gedrang komt. Er is een verhoogd risico op stolling, coagulatie en embolieën.
05:56 Sommige mensen met obesitas of overgewicht zijn lichamelijk fit. Fysiek fit zijn is beschermend, zelfs als u overgewicht of obesitas heeft.
06:15 Magere mensen zijn niet automatisch beschermd. Ongeveer 30% van de mager uitziende mensen is dik van binnen, metabole obesitas.
06:38 Mannen overtreffen vrouwen met 60% in de ernst van COVID 19 en het aantal sterfgevallen. Kinderen worden over het algemeen niet ernstig getroffen door COVID 19. De kinderen die ernstig getroffen zijn, kunnen hoge niveaus van intra-abdominaal visceraal vet hebben gehad en kunnen een risico lopen op dit vet embolie syndroom.
11:00 Hoge niveaus van lipide-overbelasting door vergrote vetcellen veroorzaken de rekrutering van aangeboren immuunsysteemcellen, macrofagen genaamd. Deze beginnen cytokines af te geven, wat lokale insulineresistentie en lokale ontsteking veroorzaakt. Dit veroorzaakt ook een lokale toename van pro-thrombotische mechanismen.
12:20 Ontsteking van het visceraal vetweefsel wordt geassocieerd met een gestagneerde bloedstroom en vetverspreiding uit dode vetcellen, adipocyten.
12:40 FES kwam meer voor bij COVID 19 patiënten in vergelijking met controles. Lipiden in de lever, longen en vetweefsel waren geïnfiltreerd met macrofagen.
13:00 Tekenen van vetembolie kwamen vaker voor bij zwaarlijvige patiënten, onafhankelijk van de diagnose COVID 19.
13:20 Lipiden infiltreren in je vaten, waardoor je cellen minder goed in staat zijn om voeding en zuurstof binnen te krijgen en afvalstoffen te verwijderen.
14:15 De longen van geïnfecteerde personen vertoonden lipidenrijke vlekken in de membranen, geassocieerd met COVID 19-gerelateerde longontsteking en overlijden.
14:55 Er is een grote concentratie van ACE2 receptor op vetweefsel. Via de ACE2 receptor, waar het spike eiwit zich aan vastklampt en het virus toestaat je cellulaire machinerie te kapen.
16:03 Tekenen van vet embolie syndroom kwam meer voor bij obese personen, vergeleken met niet-obese personen. Dit is onafhankelijk van de COVID 19 diagnose.
16:18 Verminder je buikvet. Concentreer u op uw dieet, verlaag uw koolhydraatinname zodat deze overeenkomt met uw uitgaven, slaap, stressvermindering, circadiaans ritme, ademwerk, en beweeg minstens 150 minuten per week.
17:15 Levermonsters van autopsies van COVID 19 patiënten vonden microvasculaire steatose, vetophoping. Er waren functionele veranderingen binnen de vetcel en de lever.
18:50 Mensen met overgewicht en een ophoping van visceraal vetweefsel (buikvet) hebben ook een ophoping van vet in de lever. De alvleesklier en het hart hebben ook vetophopingen.
20:00 Als je buikvet ophoopt, beginnen cellen af te sterven. Ze raken overvuld en geïnfiltreerd met immuuncellen. De overloop gaat naar je lever, longen, hart, en bloedvaten.
[Mannen overtreffen vrouwen met 60% in de ernst van COVID 19 en het aantal sterfgevallen. ]
DeleteDit vind ik nog steeds curieus. Waar zou dat aan liggen?
[Er is een grote concentratie van ACE2 receptor op vetweefsel. Via de ACE2 receptor, waar het spike eiwit zich aan vastklampt en het virus toestaat je cellulaire machinerie te kapen.]
Werkt die prik in dat geval niet averechts? Zie ook reactie hieronder.
Sofia,
Deleteergens ben ik wel eens een reden tegen gekomen voor verschil man-vrouw. Maar ik ben het vergeten.
Tweede video van Mutzel over Obese en Covid:
ReplyDeletehttps://highintensityhealth.com/impaired-immune-response-in-obesity-could-be-a-problem-in-achieving-herd-immunity/
Op de site is een timeline te zien.
Ik heb een deel van de omschrijving hieronder vertaald:
Onderzoekers van de Universiteit van Miami hebben studies gepubliceerd waaruit blijkt dat zwaarlijvige personen een verminderde immuunrespons hebben op het nu endemische coronavirus, SARS-CoV-2. COVID-19-infecties bij magere mensen werden gevolgd door een voorspelbare stijging van beschermende IgG-antilichamen tegen het spike-eiwit; dit was niet het geval bij de geïnfecteerde zwaarlijvige mensen. Hoewel antilichamen toenamen na infectie bij zwaarlijvige personen, waren deze auto-antilichamen gericht tegen de eigen weefsels, niet de beschermende antilichamen tegen het spike-eiwit.
De auto-immuun antilichamen namen toe bij zwaarlijvige personen maar niet bij magere en waren specifiek voor een marker van oxidatieve schade en vetcelsterfte, respectievelijk bekend als malondialdehyde (MDA) en adipocyte-afgeleide proteïne antigenen (AD).
De onderzoekers stelden ook een sterk verband vast met verhoogde niveaus van auto-antilichamen gericht tegen zelf-weefsels en niveaus van C-reactief proteïne (CRP). Bij een hogere CRP werden meer auto-antilichamen gevormd - vooral bij zwaarlijvige personen in vergelijking met de magere.
De implicaties van deze studies zijn belangrijk om vier belangrijke redenen:
-zwaarlijvige personen lopen een hoger risico op ernstige infecties en herinfecties
-zwaarlijvige personen lopen een groter risico op auto-immuniteit na infectie
-zwaarlijvigheid is verbonden met hogere basisniveaus van oxidatieve stress en vetcelbeschadiging, die na infectie verergerd worden
Dat geldt dan toch ook voor de prik? De immuun response is in dat geval (ik laat de beperktheid van het prik materiaal even buiten beschouwing) toch hetzelfde?
DeleteSofia,
DeleteIk meen dat die mRNA prik een spike binnen brengt ( hij doet de spike van het virus na).
En ja: het zou best kunnen dat die even vervelden werkt op het immuunsysteem van obese mensen als het echte virus.
Maar we weten heel zeker dat obesen extyra slachtoffer zijn van het virus.
Maar ik hoor nooit dat obesen veel meer getrofen worden door bijwerkingen van het vaccin.
De 'prik' maakt de ontvanger ervan juist gevoeliger voor het doormaken van een ernstige ziekte.
DeleteDownloaden!
ReplyDeletehttps://ratical.org/ratville/AoS/MedicalNemesis.pdf
44 jaar geleden verscheen Ivan Illich's boek: Medical Nemesis.
Hij toont aan dat de Medische Wereld meer kwaad dan goed doet !
( Als ik het goed onthouden heb. Ik hoorde er over op een podcast, lang geleden. Kwam de juiste titel recent ergens tegen en vond het PDF op het net. .. nog wel.)
Nemesis = aartsvijand. rivaal.
DeleteDat liegt er niet om.
Nemesis. Godin van de wraak.
DeleteWest Brabant:
ReplyDeleteEen verpleegster die ik via via ken , zegt: ja, heel veel ziekenhuis opnames momenteel.
Ook: een ca 50 jarige arts (in Klundert) heel potseling overleden.
https://www.bndestem.nl/moerdijk/klundertse-huisarts-jula-louise-vladar-plotseling-overleden~a58a50b4/
ReplyDelete11 september = herdenking wapenstilstand 1914.
11 september = 'Veterans Day' in de VS.
De Saker zegt: VS-Soldaten = huurmoordenaars.
De “Feestdag van de Moord”.
Propaganda is makkelijk te doorzien als je een paar basisregels kent. Een ervan is deze: "hoe luider de slogan, hoe groter de leugen".
Dat is ook het geval met Veteran's Day waarop Amerikanen hun veteranen bedanken voor hun "dienst".
Nu is er, zelfs afgezien van de ware redenen waarom Amerikanen zich aanmelden voor het leger, een veel belangrijker feit dat de propaganda-machine van de VS probeert te verdoezelen: Amerikaanse "militairen" M/V (yup, laten we met de tijd meegaan!) vechten ALTIJD in de achtertuin van de ander. Altijd.
Dus moeten ze op een of andere manier deze vanzelfsprekende tegenstrijdigheid oplossen: Ik vecht ten bate van de ander, in zijn eigen achtertuin, door tegen hèm te vechten.
Om dat te laten beklijven, of op zijn minst de cognitieve dissonantie te dempen, doe je twee dingen: ten eerste demoniseer je de ander, terwijl je ten tweede beweert dat je het doet met verwijzing naar hoge, verheven en volkomen betekenisloze begrippen als "Van God gegeven Plicht"(Manifest Destiny), "democratie" of zelfs, zoals ik onlangs hoorde, om "de joden te redden van de gaskamers van de nazi's".
En het werkt.
Hoe groter de leugen, hoe luider de slogans, hoe energieker het vlaggezwaai en hoe groter de patriottische hysterie rond de "dankbaarheid" jegens hen die, ontegenzeggelijk, HUURMOORDENAARS zijn (zelfs degenen die de trekker niet overhalen, maar anderen daarbij helpen).
Natuurlijk, wat voor soort mentale gymnastiek er ook nodig is om de ware aard te verdoezelen van wat de veteranen werkelijk deden (en nog steeds doen), de waarheid sijpelt van onder deze schone schijn, vooral wanneer veteranen hun hersens opblazen, lijden aan PTSD, verdrinken in drugs en drank en in immense aantallen dakloos worden.
Veteranendag gaat dus helemaal niet over veteranen, het gaat over zelfbevrediging, over één dag doen alsof je om veteranen en hun "dienst" geeft. Maar het belangrijkste is dat deze dag van schaamte gaat over het witwassen van moord.
Geweld en leugens zijn tweelingbroers die altijd hand in hand werken aan hun gemeenschappelijke doel.
We kunnen een idee krijgen van de omvang van het geweld dat door Amerikaanse militairen wordt gepleegd door te kijken naar de ideologische intensiteit van het "beschermende schild" van leugens die nodig zijn om de ware aard van hun daden te verhullen.
Ik weet niet of Latijns-Amerikaanse drugskartels een "Dag van de huurmoordenaar" hebben, maar als ze dat niet hebben, zouden ze het voorbeeld van "The Land of the Free and the Home of the Brave" moeten volgen en er een in het leven roepen, gevierd met veel vlaggen en uitingen van patriottische vroomheid.
Persoonlijk sluit ik mij aan bij die paar zielen die hopen dat de dag zal komen waarop het Amerikaanse leger werkelijk zal zijn wat het nooit eerder is geweest: een strijdmacht wiens missie het is de bevolking van de VS te beschermen tegen buitenlandse bedreigingen (niet dat ik zie waar die bedreiging vandaan kan komen).
Pas dan zullen de Amerikaanse huurmoordenaars echte soldaten worden.
[Pas dan zullen de Amerikaanse huurmoordenaars echte soldaten worden.]
DeleteAmen.
Heb een klein aantekenbriefje gevonden:
ReplyDeleteAlina Chan ( MIT) in strijd met Peter Daszak: "Het virus moet zich snel aan de mens aanpassen als het van de dieren zou zijn overgesprongen. Dat hebben we niet gezien. Later toen het virus over sprong op de nertsen, zagen we dat wel."
De dappere en zeer clevere Alina heeft Daszak daar in de hoek gezet.
----
Dan: Shi Shen Li, de dame van het Wukhan lab.
De aantekeningen heb ik gemaakt toen ik luisterde naar Jan Bonte en Marlies Dekkers, een maand geleden.
https://www.youtube.com/watch?v=itfkNnZygs0
( Ben al bijna een Bonte-fan geworden, Wolf ! )
( Ben al bijna een Bonte-fan geworden, Wolf ! )
DeleteMooi. Ik zeg maar zo: Een dag niet gehommeld is een dag niet geleefd. :)
Een uitstekend artikel van het Brownstone Institute over de manier waarop Bill Gates naar de wereld kijkt en hoe wij o.a. daardoor in deze situatie verzeild zijn geraakt:
ReplyDelete[Why Bill Gates Is Pivoting on Existing Covid Vaccines], bron: https://brownstone.org/articles/why-bill-gates-is-pivoting-on-existing-covid-vaccines/
Het komt erop neer dat Gates qua kennis van virussen en het menselijk lichaam het niveau van een middelbare scholier niet eens haalt.
Een heel interessante site met meningen over -bijna- alle Amerikaanse toestanden. Guadalajarageopolitics.com. Alleen om de naam al.
ReplyDeleteIs een stad in Noord Mexico. maar dat wist je wel neemik aan.
DeleteDe EU heeft de NS2 toestemmingsprocedure gestopt.
ReplyDeletePrima! Advies aan Putin: gewoon laten gebeuren! Zo realiseert men tenminstesnel dat Brussel onze vijand is...
Het is Duitsland, niet de EU.
Deletehttps://www.ad.nl/economie/vergunning-nieuwe-pijpleiding-opgeschort-gasprijs-schiet-omhoog~a1954a67/
Rootman,
DeleteIk hoorde wel over de gasprijzen, maar heb een driejarig contract 9 voor het bedrijf) en was druk met andere zaken.
Ik werd een week geleden gebeld door mijn leverancier: Uw contract loop af per 1 januari as.
Hij heeft op 15 nov om half 12 de offertes gestuurd: 6 maand, 1 jaar , 2 jaar , 3 jaar.
Ik laat dat dan altijd even bezinken en lees het maar half, want ben met andere zaken bezig.
Had wel de prijzen in een schema gezet ( gas en electrisch)
Nu jij schrijft over die vergunning dacht ik: ik moet snel handelen.
Wat blijkt? Die offerte kreeg ik om half 12 in mijn email. Hij was geldig tot half 1. Minder dna 1ùur.
Heb zojuist gebeld: de prijs schiet omhoog. ( 5 cent bij de gasprijs sinds de 15 nov offerte)
Heb nu vreselijke spijt dat ik in het voorjaar niet heb ingekocht, toen de prijs heel laag was.
'Wereld-verbeteren' is een dure hobby. Je eigen zaken schieten er bij in.
Hier ook maar even mijn bijdrage op Blik in reactie op @Oligarch (is die man nu zo dom of doet hij maar zo) geplaatst. Misschien hebben jullie er hier ook iets aan.
ReplyDelete---
Onder de vorige draad schreef @Oligarch het volgende:
[Het waren zoals jij dat noemt "de JODEN" van de Bank of England en de Bank of International settlement te samen met de too big to fail corporaties die NAZI Duitsland voorzagen van kapitaal, know how en grondstoffen.]
Dit klopt niet. Ik hoop dat je nu eindelijk eens leest wat ik hier aangeef, je hebt dat duidelijk ook niet gedaan met het boek "A history of Central Banking", had je dat wel gedaan dan had je geweten dat al op pagina 15 de joodse rol in het huidige systeem wordt besproken. Die rol gaat niet 40 jaar terug (zoals @JV aangaf of 100 jaar terug (oprichting FED) zoals de meesten denken) maar MEER DAN 2.000 JAAR, Julius Caesar is de eerste geweest die verzet tegen het systeem met zijn leven heeft moeten bekopen en ja (voordat je daar weer over begint) er waren veel Romeinen die het een prachtig systeem vonden er in meegingen net zoals vandaag de dag maar de joden zijn de grondlegger ervan. Het zijn dus inderdaad de joden van het grootkapitaal die de ellende veroorzaken en precies die groep wordt door het Nationaal Socialisme als daders aangemerkt, niet de gewone jood. Maar dat weten de meeste mensen niet omdat ze heel veel roeptoeteren maar zich ergens in verdiepen, ho maar.
Het volgende artikel begint als volgt:
[Many people take joy in saying Wall Street and Jewish bankers "financed Hitler." There
is plenty of documented evidence that Wall Street and Jewish bankers did indeed help
finance Hitler at first, partly because it allowed the bankers to get rich (as I will describe
below) and partly in order to control Stalin. However, when Germany broke free from the bankers, the bankers declared a world war against Germany. ]
De rest kun je lezen onder de navolgende link: https://archive.org/stream/HowHitlerDefiedTheInternationalBankers/HowHitlerDefiedTheBankers_djvu.txt