Saturday, December 20, 2014

429 John Kerry, 20 may 2014: "I saw Buk being launched". He lied. Who is surprised ?

Dutch Chief Prosecuter in MH17 case:  the USA does not have sattelite images of the Buk launching that took down MH17.  This was a misunderstanding.

Yet, on 20 may John Kerry said on FOX-news  he was very sure that  he had seen the launching of the Buk SA11 on sattelite images, taking down MH17.
Source: http://www.nrc.nl/nieuws/2014/12/19/geen-satellietbeelden-van-neerschieten-mh17/ 
------
In a letter to relatives of the MH17 victims Chief prosecutor Westerbeke wrote yesterday ( 19 december 2014) :  
We,  the Joint Investigation Team,  know much more that we have told the world. 
We tapped phones and we received images from people and have interrogated people ( from the area where MH17 came down).
We investigate the Buk  weapon-system which was possibly used.  
Such research should not only make it clear that the missile has been used to bring down the plane, but must also determine that there could not have been any other weapon.  He stressed that the Joint Investigation Team 
"can not be satisfied with 'what is likely to have happened' or where a lot of the evidence pointing at. 

Before we accept  something as The truth, we must also consider any reasonable alternative, and exclude every possibility that the scenario was different from what we think. ''

He also said: "We found small metallic particles in some of the victim's bodies that were not coming fromthe plane itself.  They must be particles from the 'weapon'.  We investigate those too. 
 It will be very difficult to find those responsable for the disaster.  Our investigation will probably take another 12 months".  


Below you will find the two articles in Dutch: 

Geen satellietbeelden van neerschieten MH17’ ( NRC)

Satellietbeelden waarop te zien is hoe op 17 juli met een raket vlucht MH17 boven de Oekraïne uit de lucht werd geschoten bestaan niet.
Dit zegt Fred Westerbeke, hoofdofficier van justitie en coördinator van het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp, morgen in een interview met NRC Weekend. Volgens Westerbeke is er sprake van “een misverstand” in deze.
“Er zijn geen satellietbeelden in de zin van een filmpje waarop je een raket de lucht in ziet gaan. Er ligt geen conclusive evidence bij inlichtingendiensten met hét antwoord op alle vragen.”

KERRY: IK ZAG DE LANCERING

Drie dagen na het neerstorten van vlucht MH17 verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in een interview met Fox News “zeker te weten” de lancering te hebben gezien van een SA-11 (Boek-raket). Nederlandse onderzoekers in deze zaak lieten tot nu toe steeds weten te wachten op satellietbeelden die ze tot nu toe niet kregen omdat inlichtingendiensten hun informatie zouden afschermen. Sommige landen hebben “enige aarzeling” om satellietbeelden beschikbaar te stellen, zei voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid eerder deze maand tegen NRC.

TIENTALLEN GETUIGEN ONDERVRAAGD

Westerbeke zegt dat agenten van het Joint Investigation Team – waarin Oekraïne, Australië, Maleisië, België en Nederland samenwerken op zoek naar de daders - inmiddels “al tientallen (oog)getuigen hebben ondervraagd”. Er is een speciaal getuigenbeschermingsprogramma om te kunnen waarborgen dat mensen veilig een verklaring kunnen afleggen in het strafrechtelijk onderzoek. “Getuigen zijn heel belangrijk voor het onderzoek”, zegt Westerbeke.

Alle nabestaanden van de slachtoffers van het neerstorten van MH17 krijgen van Westerbeke een brief waarin wordt gereageerd op de “kritische en ongeduldige reacties in de media.”

Lees morgen in NRC Weekend het volledige interview met Fred Westerbeke.
------------------------------------------
De brief die Westerbeke op 19 december 2014  aan de families van de slachtoffers stuurde is besproken  in sommige kranten. Hier een vrij uitvoerige weergave: 

OM weet meer over MH17 dan gemeld ( BNdeStem

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft ,,meer, maar dan ook veel meer'' bewijs en informatie over de ramp met vlucht MH17 verzameld dan tot nu toe naar buiten is gekomen. Zo zijn telefoongesprekken afgeluisterd en hebben getuigen uit het rampgebied beelden gestuurd en verklaringen afgelegd.
Dat schrijft hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke in een brief aan de nabestaanden. Westerbeke schrijft dat er onderzoek wordt gedaan naar ,,het mogelijk gebruikte wapensysteem BUK''. Zo'n onderzoek moet niet alleen duidelijk maken dat die raket is gebruikt om het vliegtuig neer te halen, maar moet daarnaast vaststellen ,,dat er geen sprake kan zijn geweest van andere wapensystemen''. Hij benadrukt dat justitie ,,geen genoegen kan nemen met wat waarschijnlijk is of waar veel bewijsmateriaal naartoe wijst. Harde bewijzen moeten ook elk redelijk alternatief, elke mogelijkheid dat het anders is gegaan, kunnen uitsluiten.''

Toedracht
Westerbeke gaat ook in op klachten dat er nog geen uitsluitsel over de toedracht is. ,,Mijn antwoord is dat OM en politie het liefst vandaag of morgen uitsluitsel willen geven over de toedracht.'' Hij voegt er aan toe: ,,Veel berichtgeving in de media wijst in 1 richting: vlucht MH17 is neergehaald door een luchtdoelraket. We onderzoeken dat, maar kunnen onze ogen niet sluiten voor andere scenario's.''
Volgens Westerbeke zijn metalen deeltjes gevonden in de stoffelijke overschotten van enkele slachtoffers. Die deeltjes ,,lijken niet overeen te komen met materiaal van het vliegtuig. Ze zouden dus afkomstig moeten zijn van een projectiel waarmee de MH17 is getroffen. Het onderzoek dat nodig is om meer duidelijkheid te verkrijgen is ingewikkeld en tijdrovend.''
De hoofdofficier schrijft verder dat het niet gemakkelijk is om de verantwoordelijken te vinden en dat het onderzoek waarschijnlijk ook het hele komende jaar zal duren.

No comments:

Post a Comment