Thursday, September 29, 2022

1333 De VS heeft de oorlog verklaard aan Duitsland ( en dus aan de EU).

Ik houd van de analyse van Pepe. 

Dit keer is hij goed te volgen. 

Ik houd ook van Mercouris en Garland Nixon en Medhurst en Martyanov en The Saker.

Maar ze roepen veel te vaak: "We hebben gewonnen!"

Ze roepen te vaak: " De VS heeft nog nooit een oorlog gewonnen.."

Ze roepen te vaak: " Incompetent ! Incompetent !"

Als je 109 agressies hebt gepleegd en de halve wereld ziet jou als 'De Grote Vrede Stichter",  dan ben je NIET incompetent. Integendeel!

Als je de halve wereld leeg roofde en voor je liet werken,  dan ben je NIET incompetent. 

Als je Kennedy vermoordt, 911 pleegt,  de MH17 neer haalt, ALLE vredes-voorstellen onzichtbaar maakt of saboteert   

(1990: Saddam wilde Kuweit verlaten. 

1994?  Er was een vrede gesloten in Yugoslavië, tot de USA dat verbood ! 

2001: Mullah Omar wilde Osama uitleveren mits rechtvaardig proces. 

2003: Saddam  was tot alles bereid

maart-april 2022:  Zelensky had in Turkije een akkoord met Rusland.  De VS verbood het. 

en zes landen vernietigt en 

tòch geen imago-schade op loopt,  

dan ben je NIET  incompetent. 

Ik ben er zeker van dat de dader van de Pijplijn-explosies even onbekend blijft als de dader van MH17.  Daar vind ik Escobar dus veel te optimistisch.  Als de joden iets hebben gedaan,  wordt nooit 'algemeen bekend' dat ze het hebben gedaan. 

'Het is pas echt waar als het op CNN is geweest", was het gezegde.    Het zal nooit op CNN komen.

'They got us by the balls'  zei de legenarische komiek.

UPDATE: 

Ik vind deze details die de grand old Lady van 'Yugoslavië'  publiceert, erg overtuigend:

"Het lijkt volstrekt onmogelijk dat een statelijke actor midden in dit dicht bewaakte gebied een grote marineoperatie kan uitvoeren zonder opgemerkt te worden door de talloze actieve en passieve sensoren van de kuststaten; zeker niet direct voor het eiland Bornholm, waar Denen, Zweden en Duitsers een rendez-vous hebben bij het monitoren van de activiteiten aan het oppervlak en onder water," schrijft Jens Berger in de uitstekende Duitse website Nachdenkseiten.

Afgelopen juni, meldt Berger,

"De jaarlijkse NAVO manoeuvre Baltops vond plaats in de Baltische Zee. Onder bevel van de Amerikaanse 6e Vloot namen dit jaar 47 oorlogsschepen deel aan de oefening, waaronder de Amerikaanse vlootmacht rond het helikopterdekschip USS Kearsarge. Van bijzonder belang is een bepaalde manoeuvre uitgevoerd door Task Force 68 van de 6e Vloot - een speciale eenheid voor explosievenopruiming en onderwateroperaties van de Amerikaanse mariniers, precies de eenheid die het eerste adres zou zijn voor een sabotagedaad op een onderzeese pijpleiding."

 


Dus:  Berger meent dat een grote sabotageoperatie "niet direct onder de neus van verschillende kuststaten kon worden uitgevoerd zonder dat iemand het merkte". Maar hij voegt deze slimme opmerking toe: "Als je iets wilt verbergen, kun je dat het beste in het openbaar doen."

Om halverwege ongemerkt explosieven aan een gasleiding te kunnen bevestigen, zou men een plausibele afleiding moeten hebben - een reden om in de buurt van Bornholm te duiken zonder meteen verdacht te worden van het plegen van een sabotagedaad. Het hoeft niet eens direct verband te houden met de aanslagen. Moderne explosieven kunnen immers op afstand tot ontploffing worden gebracht. Dus, wie heeft dergelijke operaties uitgevoerd in het zeegebied in de afgelopen weken? Toevallig was precies dezelfde task force rond de USS Kearsarge vorige week weer in het zeegebied rond Bornholm.

 

--------------------


Tenslotte: een cartoon  die zeker als indirect bewijs kan dienen: 

( Indirect bewijs:  rechters gebruiiken het vrijwel àltijd, bij elke veroordeling. >> 

 " Als het kwaakt als een eend,  loopt als een eend , en er uit ziet als een eend:  dan is het een eend." ) 



Nu:  Pepe Escobar.

Duitsland en de EU hebben een oorlogsverklaring overhandigd gekregen

 

PEPE ESCOBAR - 28 SEPTEMBER 2022

 - 1600 WOORDEN

 

 


De sabotage van de pijpleidingen Nord Stream (NS) en Nord Stream 2 (NS2) in de Oostzee heeft het "rampenkapitalisme" op onheilspellende wijze naar een geheel nieuw, giftig niveau getild.



Deze episode van hybride industriële/commerciële oorlog, in de vorm van een terreuraanslag op energie-infrastructuur in internationale wateren, duidt op de absolute ineenstorting van het internationale recht, verdronken door een "onze weg of de snelweg", "op regels gebaseerde", orde.

De aanval op beide pijpleidingen bestond uit meerdere explosieve ladingen die in afzonderlijke takken nabij het Deense eiland Bornholm, maar in internationale wateren, tot ontploffing werden gebracht.

Dat was een gesofisticeerde operatie, uitgevoerd in stealth in de ondiepte van de Deense zeestraten. Dat zou onderzeeërs in principe uitsluiten (schepen die de Oostzee binnenvaren zijn beperkt tot een diepgang van 15 meter). Eventuele "onzichtbare" schepen zouden alleen kunnen rondhangen met toestemming van Kopenhagen - aangezien de wateren rond Borholm vol zitten met sensoren, uit angst voor een inval van Russische onderzeeërs.

Zweedse seismologen hebben maandag twee onderwaterexplosies geregistreerd - één ervan werd geschat op 100 kg TNT. Toch kan er maar liefst 700 kg zijn gebruikt om drie afzonderlijke pijpleidingknooppunten op te blazen. Een dergelijke hoeveelheid kan onmogelijk in één keer zijn afgeleverd door onderwaterdrones die momenteel in de buurlanden beschikbaar zijn.

De druk op de pijpleidingen is exponentieel gedaald. De leidingen zijn nu gevuld met zeewater.

De leidingen van zowel NS als NS2 kunnen natuurlijk worden gerepareerd, maar nauwelijks voor de komst van Generaal Winter. 

De vraag is of Gazprom - dat zich al richt op verschillende grote Euraziatische klanten - de moeite zou nemen, vooral gezien het feit dat Gazprom-schepen zouden kunnen worden blootgesteld aan een mogelijke marineaanval van de NAVO in de Oostzee.

Duitse ambtenaren spinnen nu al dat de NS en de NS2 "mogelijk" voor "altijd" buiten gebruik kunnen zijn. De EU-economie en de EU-burgers hebben die gasvoorziening hard nodig. Toch wil de EUrocratie in Brussel - die over de natiestaten regeert - niet volgen, omdat zij zich heeft laten dicteren door 

het Rijk van Chaos, Leugens en Plundering. 

Er valt iets voor te zeggen dat deze Euro-oligarchie op een dag berecht zou moeten worden voor verraad. 

( De tribunalen van FvD, maar nu door Escobar als serieus te nemen mogelijkheid benoemd! JV)

Zoals het er nu voorstaat, is een strategische onomkeerbaarheid reeds vanzelfsprekend; de bevolking van verscheidene EU-landen zal een enorme prijs betalen en ernstige gevolgen ondervinden van deze aanval, zowel op korte, middellange als lange termijn.



Cui bono?


De Zweedse premier Magdalena Andersson gaf toe dat er sprake was van "sabotage". De Deense premier Mette Frederiksen gaf toe "dat het geen ongeluk was". Berlijn is het met de Scandinaviërs eens.

Vergelijk het nu met de voormalige Poolse minister van Defensie (2005-2007) Radek Sikorski, een Russofoob getrouwd met de rabiate Amerikaanse "analist" Anne Applebaum, die vrolijk "Dank u, VS" tweette.

Het wordt steeds vreemder als we weten dat gelijktijdig met de sabotage de Baltische pijp van Noorwegen naar Polen gedeeltelijk werd geopend, een "nieuwe gasvoorzieningscorridor" die "de Deense en Poolse markt" bedient: eigenlijk een kleinigheid, aangezien hun sponsors maanden geleden al moeite hadden om gas te vinden, en het nu nog moeilijker zal worden, met veel hogere kosten.

NS2 werd al tijdens de bouw ervan - in het openbaar - aangevallen. In februari probeerden Poolse schepen actief te voorkomen dat het pijpenlegschip Fortuna NS2 zou afmaken. De buizen werden gelegd ten zuiden van - u raadt het al - Bornholm.

De NAVO van haar kant is zeer actief geweest op de onderwater-drones-afdeling . De Amerikanen hebben toegang tot lange afstand Noorse onderwaterdrones die kunnen worden aangepast met andere ontwerpen. Een andere mogelijkheid is dat bij de sabotage professionele marineduikers zijn ingezet - ook al zijn de getijdenstromingen rond Bornholm een ernstige zaak.

Het Grote Beeld toont het collectieve Westen in absolute paniek, met 

Atlantische "elites" die tot alles bereid zijn - schandalige leugens, moorden, terrorisme, sabotage, een totale financiële oorlog, steun aan neonazi's - om hun afdaling naar een geopolitieke en geo-economische afgrond te voorkomen.

 

Het uitschakelen van NS en NS2 betekent het definitieve einde van elke mogelijkheid van een Duits-Russische overeenkomst over gasleveringen, met als bijkomend voordeel dat Duitsland gedegradeerd wordt tot de lage status van absolute vazal van de VS.

Dat brengt ons bij de hamvraag welk Westers inlichtingenapparaat de sabotage heeft opgezet. De voornaamste kandidaten zijn natuurlijk de CIA en MI6 - met Polen als zondebok en Denemarken dat een zeer onbetrouwbare rol speelt: het is onmogelijk dat Kopenhagen niet op zijn minst "gebrieft" is over de informatie.

( Dit vind ik een heel opmerkelijke  uitspraak van Escobar ! JV)


Vooruitziend als altijd, waren de Russen al in april 2021 stellen vragen  over de militaire veiligheid van Nord Stream.

De cruciale vector is dat we mogelijk te maken hebben met een EU/NAVO-lid dat betrokken is bij een sabotagedaad tegen de grootste economie van de EU/NAVO. Dat is een casus belli. Afgezien van de ontstellende middelmatigheid en lafheid van de huidige regering in Berlijn, is het duidelijk dat de BND - Duitse inlichtingendienst - evenals de Duitse marine en geïnformeerde industriëlen vroeg of laat de rekensom zullen maken.

Dit was geen geïsoleerde aanval. Op 22 september was er een poging tegen Turkish Stream door saboteurs uit Kiev. Een dag eerder werden marinedrones met Engelstalige ID's gevonden op de Krim, die ervan verdacht worden deel uit te maken van het complot. Voeg daarbij Amerikaanse helikopters die weken geleden over de toekomstige sabotageknooppunten vlogen; 

een Brits "onderzoeks"-schip rondhangen in Deense wateren sinds half september; 

en de NAVO die tweette over het testen van "nieuwe onbemande systemen op zee" op dezelfde dag van de sabotage.



"Show me the money".


De Deense minister van Defensie heeft deze woensdag een dringende ontmoeting gehad met de secretaris-generaal van de NAVO. De explosies gebeurden immers zeer dicht bij de exclusieve economische zone (EEZ) van Denemarken. Dat kan op zijn best worden gekwalificeerd als ruwe kabuki; precies op dezelfde dag bracht de Europese Commissie (EC), het de facto politieke bureau van de NAVO, haar kenmerkende obsessie naar voren: meer sancties tegen Rusland, inclusief de certified-to-fail cap op de olieprijzen.

Ondertussen zullen de energiegiganten in de EU zeker grote verliezen lijden door de sabotage.

Op de lijst staan het Duitse Wintershall Dea AG en PEG/E.ON, de Nederlandse N.V. Nederlandse Gasunie en het Franse ENGIE. 


Dan zijn er degenen die NS2 hebben gefinancierd: opnieuw Wintershall Dea en Uniper, het Oostenrijkse OMV, opnieuw ENGIE en het Brits-Nederlandse Shell. Wintershall Dea en ENGIE zijn beide mede-eigenaar en schuldeiser. Hun woedende aandeelhouders willen serieuze antwoorden van een serieus onderzoek.


Het wordt nog erger: er zijn geen grenzen meer aan de terreur van de pijpleidingen. Rusland zal op rood alarm staan, niet alleen voor Turk Stream, maar ook voor Power of Siberia. Hetzelfde geldt voor de Chinezen en hun doolhof van pijpleidingen in Xinjiang.


Ongeacht de methodologie en de actoren die erbij betrokken waren, is dit bij voorbaat een vergelding voor de onvermijdelijke collectieve nederlaag van het Westen in Oekraïne. En een grove waarschuwing aan het Zuiden dat ze het opnieuw zullen doen. Maar actie leidt altijd tot reactie: vanaf nu kunnen er ook "grappige dingen" gebeuren met pijpleidingen van de VS en het VK in internationale wateren.


De EU-oligarchie is in een razendsnel proces van desintegratie beland. 

Hun kans om ten minste te proberen een rol te spelen als strategisch autonome geopolitieke speler is nu voorbij.

Deze EUROcraten staan nu voor een ernstig dilemma. Zodra duidelijk is wie de daders zijn van de sabotage in de Oostzee, en zodra zij alle levensveranderende sociaaleconomische gevolgen voor de EU-burgers begrijpen, zal DIT THEATERSPEL (de kabuki) moeten         stoppen. ( Ik ben het niet met Escobar eens: zie de inleiding. JV).  Inclusief het al lopende, uber-ridiculeuze subplot dat Rusland zijn eigen pijpleiding heeft opgeblazen terwijl Gazprom gewoon voorgoed de kleppen had kunnen dichtdraaien. ( En zo invloed zou houden op Europa. JV

En het wordt nog erger: Gazprom dreigt het Oekraïense energiebedrijf Naftofgaz aan te klagen wegens onbetaalde rekeningen. Dat zou leiden tot het einde van de doorvoer van Russisch gas naar de EU.


Alsof dat allemaal nog niet ernstig genoeg is, is Duitsland contractueel verplicht om tot 2030 ten minste 40 miljard kubieke meter Russisch gas per jaar af te nemen.

Gewoon nee zeggen? Dat kunnen ze niet: Gazprom heeft wettelijk het recht om betaald te worden, zelfs zonder gas te verschepen. Dat is de geest van een langetermijncontract. En het gebeurt al: door de sancties krijgt Berlijn niet al het gas dat het nodig heeft, maar moet het toch betalen.


Alle duivels zijn hier


Nu is het pijnlijk duidelijk dat de keizerlijke fluwelen handschoenen uit zijn als het gaat om de vazallen. EU onafhankelijkheid: verboten. Samenwerking met China: verboten. Onafhankelijke handelsverbindingen met Azië: verboden. De enige plaats voor de EU is een economische onderwerping aan de VS: een smakeloze remix van 1945-1955. Met een perverse neoliberale draai: wij zullen jullie industriële capaciteit bezitten en jullie zullen niets hebben.


De sabotage van NS en NS2 is ingebouwd in de imperiale natte droom om de Euraziatische landmassa in duizend stukken op te delen om een trans-Euraziatische consolidatie tussen Duitsland (dat de EU vertegenwoordigt), Rusland en China te voorkomen: 50 biljoen dollar in BBP, gebaseerd op koopkrachtpariteit (PPP) vergeleken met de 20 biljoen dollar van de VS.

We moeten terug naar Mackinder: controle over de Euraziatische landmassa is controle over de wereld. Amerikaanse elites en hun Trojaanse paarden in Europa zullen alles doen om hun controle niet op te geven.

"Amerikaanse elites" omvatten in deze context de gestoorde, Straussiaanse, met neoconservatievisme  behepte "intel community" en de Big Energy, Big Pharma en Big Finance die hen betalen en die niet alleen profiteren van de Forever War-aanpak van de Deep State, maar ook een slaatje willen slaan uit de in Davos bedachte Great Reset.

De Raging Twenties begonnen met een moord - op generaal Soleimani. Het opblazen van pijpleidingen maakt deel uit van het vervolg. Er zal een snelweg naar de hel zijn tot 2030. Maar om met Shakespeare te spreken: de hel is wel degelijk leeg, en alle (Atlantische) duivels zijn Hier.


Pepe Escobar is een onafhankelijk geopolitiek analist en auteur. Zijn laatste boek is Raging Twenties. Hij is politiek geschrapt van Facebook en Twitter. Volg hem op Telegram.

(Overgenomen van PressTV met toestemming van de auteur of vertegenwoordiger)

 


85 comments:

  1. [In Moskou wordt morgen een ceremonie
    gehouden die in het teken staat van het
    inlijven van de vier Oekraïense regio's
    Loehansk,Donetsk,Cherson en Zaporizja,
    meldt het Kremlin.President Poetin zal
    een toespraak houden.

    Gisteren vroegen de bestuurders van de
    regio's om aansluiting bij de Russische
    federatie.Dat gebeurde na het houden
    van schijnreferenda,waarin de overgrote
    meerderheid van de bevolking zou hebben
    gestemd voor de aansluiting.

    De stemming was niet geheim en inwoners
    werden onder druk gezet door gewapende
    'kiescommissies'.Oekraïne en het Westen
    erkennen de uitslag niet. ], bron NOS TT

    "Journalisten" van de NOS, weten jullie wat schijnreferenda zijn? Dat zijn referenda waarvan de uitslag door de organiserende partij aan de laars wordt gelapt. Nederland stemde massaal tégen de EU grondwet, heeft politiek Nederland zich daar aan gehouden? Wel nee, ze hebben gewoon de naam veranderd, het heet nu geen grondwet maar verdrag. Hetzelfde geldt voor het Oekraïne referendum. Opnieuw stemde Nederland tegen, wat deden de regerende partijen daarna? Exact, ze veegden hun achterwerk ermee af. Rutte zorgde voor een inlegvelletje (waar hij nu vast geen herinnering meer aan heeft) en daarmee was de kous af, alles ging door zoals gepland. Inmiddels heeft Rutte zelfs met het inlegvelletje zijn achterwerk afgeveegd want hij heeft ALLE punten geschonden. DAT, 'dames en heren journalisten' van de NOS zijn schijnreferenda. Niet datgene wat jullie hierboven beschrijven. En nee, stelletje pennenlikkers, de bevolking werd niet door 'gewapende kiescommissies' onder druk gezet om te gaan stemmen, die gewapende mensen waren nodig omdat Kiev (door u als toonbeeld van democratie voorgesteld) door beschietingen het die mensen onmogelijk wilde maken om te gaan stemmen. Die mensen hebben 8 jaar (!) geleden al hun stem kenbaar gemaakt om te vertrekken uit Oekraïne, dit was een logisch vervolg erop. Dat jullie dit niet aanstaat, is een ander verhaal maar probeer nu éindelijk eens om nieuws NEUTRAAL te brengen, dat is waar u (o.a. door mij) voor wordt betaald, niets meer en niets minder.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sterk betoog!!!

      Overigens hallo, want ik heb eindelijk het probleem van niet kunnen reageren kunnen oplossen. (nav wat kleine probleempjes een adviesje om de cookies uit te zetten) Het probleem van Chrome en blogger is dat je zoiets bijna niet kan terugvinden...

      Delete
    2. [Sterk betoog!!! ]

      Dank je :-)


      [Overigens hallo, want ik heb eindelijk het probleem van niet kunnen reageren kunnen oplossen. (nav wat kleine probleempjes een adviesje om de cookies uit te zetten)]

      Hallo en welkom terug. Ik heb privacy badger geïnstalleerd (Firefox) en daar heb ik voor deze pagina het cookies beleid ook moeten aanpassen om normaal te kunnen blijven reageren maar dat is bij die extensie vrij gemakkelijk te doen.

      Delete
    3. Mooie, licht woedende post.
      Zo zie ik het graag.

      NB: Na die twee referenda die men negeerde, heeft men het rferendum afgeschaft, als ik het goed heb.

      Over de referenda in Oekraïne:
      Ja, er liep een gewapewnde man mee op een filmpje. We weten niet waarom, maar uiteraard niet om de mensen een bepaald stemgedrag te laten uitvoeren.

      Ja, er was een stembus die doorzichtig was. Wil dat zeggen dat men kan controleren wat iemand stemde? Lijkt me niet, want biljetten worden vrijwel altijd dubbenl gevouwen, of iedereen die dat wil kan dat doen. Maar het toont wel dat de bus leeg is bij het begin.

      Tenslotte: De referenda zijn een noodzakelijke formaliteit. Juridisch moet dit. Ook al is duidelijk dat een zeer grote meerderheid pro aansluiting bij Rusland is. Juridisch moet je dat met een stemming doen.
      En dat is wat het was.
      ( Gezegd wordt dat Putin een echte jurist is en alles wil doen zoals het juridiosch moet).

      Delete
    4. [Mooie, licht woedende post. ]

      Dank je en ja, ik heb me ingehouden :-)) ik was echt heel boos toen ik dat las.


      [Na die twee referenda die men negeerde, heeft men het rferendum afgeschaft, als ik het goed heb. ]

      Ja, tot zover de zo bejubelde "democratie" in Nederland.


      [De referenda zijn een noodzakelijke formaliteit. Juridisch moet dit. Ook al is duidelijk dat een zeer grote meerderheid pro aansluiting bij Rusland is. Juridisch moet je dat met een stemming doen.
      En dat is wat het was.]

      Klopt, zo luidt de wet in Rusland. Zelfs al had Putin gewild dan nog had hij daar nog niet vanaf kunnen wijken omdat de terugkeer van 'the baby bears' dan niet rechtsgeldig zou zijn. Ik weet dat het wat moeilijk voor te stellen is voor de "dames en heren journalisten" met een kabinet dat de wet aan de laars lapt en journalisten die hen daarop niet aanspreken maar er zijn nog landen waar de geldende wetgeving wel gerespecteerd wordt.

      Delete
  2. Voor mijn fotohobby heb ik in het voorjaar 3 Chinese kwaliteitslenzen aangeschaft voor mijn Sony a 6000 mirrorless systeemcamera's (eentje voor normaal, eentje omgebouwd voor infrarood). Deze lenzen zijn een sieraad om te zien, en de resultaten zijn geweldig. Wel alles met de hand instellen, maar geen rammelende plastic onderdelen, maar niet te soepele metalen instelringen. Per stuk tussen de E 100 en 140, tegenwoordig met invoerrechten. Ik heb dit gedaan omdat ik vrees dat er op een moment sancties komen en we weer terug moeten naar het ca 5x duurdere en 10 x kwetsbaarder plastic (waarvan de optiek wel net zo goed is, en alles is automatisch, met sensors en motortjes er in.)

    Vooruitzien is soms handig, en hoewel het ook iets minder had gekund wilde ik dit toch in mijn fotoarsenaal hebben.

    Canon is al begonnen met vooruitlopen op sancties: elke Chinese fabrikant die 3rd party lenzen voor hun camera's maakt krijgt gelijk een rechtszaak. De bedrijven, zoal Meike, 7Artisans, Viltrox, etc. zijn al gestopt. Ze passen die lenzen zo aan door er een andere opschroefring op te doen, dus weinig verlies. Er zijn inmiddels enorm veel (excellente) Canons op de 2e hands markt gekomen en er worden vrijwel geen nieuwe meer verkocht. En zo gaat een merk met hoge reputatie, die minolta, olympus en pentax kwaliteitsmerken heeft overleeft door kortzichtig beleid snel ten gronde. Kodak ging in de '90s kapot door dit soort fouten en arrogantie betreffende hun reputatie...

    Misschien een wat lang verhaal, maar precies hetzelfde wat er in ons mooie continent gebeurt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. [Ze passen die lenzen zo aan door er een andere opschroefring op te doen]
      Wat je weer kunt veranderen door er een adapter tussen te zetten.

      Delete
    2. Mensen zoals ik maken zo'n ring gewoon zelf indien nodig: gewoon een kapotte canon lens op een rommelmarkt of zo kopen voor een tientje, en de vatting er af halen en aanpassen. Maar voor de meeste mensen is het een moment om naar een ander merk uit te kijken wnneer er een leuke aanbieding of innovatie komt. Ik ben zelf van mijn Canon DLSR (een goed maar zwaar en lomp ding, met dure lenzen) geswitched naar Sony mirrorless 3 jaar terug. Gelukkig geen Canon model, die was een stuk duurder toen.

      Delete
  3. OT. Dit zou een leuke link zijn, om bij de trollen van @blik te plaatsen.

    ReplyDelete
  4. Kevin MacDonald over Giorgia Meloni:

    But I am optimistic.
    Politics is the art of the possible, and if she had openly come out against Israel, deporting migrants, or in favor of Russia she would never have the opportunity to really change things.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dit filmpje laat toch een hele andere GM zien: volledig contrair aan haar laatste uitspraken m.b.t. Oekraïne.
      Even oppassen dus.

      Ene Zelenskyy flikte hetzelfde: alles pro-Oekraïne, geen oorlog, vrede met de Russen, we laten de Russen met rust, enz. vóór de verkiezingen. Na de verkiezing 180° gedraaid.

      Delete
  5. Replies
    1. Echter Helaas! Membership not being discussed now. Jammer joh.

      Delete
    2. 'Ze' kan wel zoveel willen, NAVO lidmaatschap zal er op korte termijn niet inzitten. Het is trouwens nog maar de vraag hoe lang Ukr nog zal bestaan. Ik las ergens dat ook Polen open staat voor terugkomst van een deel van Ukr dat historische banden met het land heeft.

      Delete
    3. Zowel op rechts en links zitten verraders. Maar tegenwoordig moeten zelfs de beste nieuwe politici buigen voor Israel en Ukraine, en het NATO scenario.
      We kennen haar nog niet. Later spreken we nog wel met haar, zien of we van gedachten en visie kunnen uitwisselen. Van onze kant is er de bereidheid tot steun en dialoog. Voor onze opponenten is er heel veel geld, carrieresteun en de dreiging/ chantage beschikbaar.

      Delete
    4. Maar het maakt weinig uit voor mij.. De komende maanden heb ik heel veel werk met mijn emigratie.

      Delete
    5. In die zin heb ik geleerd 100% pragmatisch te worden. Hopelijk lukt het me om te overwinteren in Catalunya en in de ineenstortende huizenmarkt een leuk huisje te kunnen kopen.

      Delete
    6. [We kennen haar nog niet.]

      Al heb ik rare filmpjes voorbij zien komen maar volgens mij is 'Zé' toch echt een man.

      Delete
    7. Eeuhhh, Rootman heeft het over Giorgia Meloni, denk ik...

      Delete
    8. Hahahahahahaha, hoe komt hij daar dan bij? Het was toch duidelijk dat het over 'Ze' in Ukr ging?

      Delete
    9. Nee, hij heeft 'reply' gemist onder de post 9:49 AM.

      Delete
  6. Replies
    1. Het LI begint zich nu ineens zorgen te maken over de internetkabels, die over de wereld zijn gespannen. Als die kapot worden getrokken, kunnen o.a. banken niet meer met elkaar communiceren. Vooral de Londense city zou zich de haren uit het hoofd trekken. Geen handel meer mogelijk.
      Tipje: Kabel kapot maken en een paar kilometer meesleuren. Kunnen ze een tijdje zoeken waar de andere helft is. 😈

      Delete
    2. [Biden is volkomen de weg kwijt.]

      Niet alleen figuurlijk zoals in dit idiote statement (hoe verzinnen ze het!) maar ook letterlijk (er circuleert weer een filmpje dat hij opnieuw de uitgang ergens niet kan vinden).


      [Het LI begint zich nu ineens zorgen te maken over de internetkabels, die over de wereld zijn gespannen.]

      Daar hadden wij het gister over: door de actie van de V.S. zijn de (gas)leidingen (en LNG schepen) + internetkabels van het L.I. een legitiem doelwit geworden.

      Delete
    3. [een legitiem doelwit geworden.]
      Ik hoop, dat de RF daar nu eindelijk gebruik van gaat maken. Ze zijn veel te soft. Keihard terugslaan.

      [de uitgang ergens niet kan vinden]
      Ergens is het aandoenlijk, die man had al jaren in een bejaardenhuis moeten worden opgenomen.

      Delete
    4. [Ergens is het aandoenlijk, die man had al jaren in een bejaardenhuis moeten worden opgenomen.]

      Ik vind het dieptriest, het was tijdens de verkiezingen al duidelijk dat de man aan het dementeren is, zijn familie had hem of tegen zichzelf moeten beschermen.

      Delete
    5. Zoiets dus, al is het plaatje wel gemanipuleerd. Ik heb zeker 10 tjoeps gezien, waarin hij iemand de hand wil schudden, die er totaal niet is! Het is een soort reflex geworden.

      Delete
  7. China gaat de us $ dumpen, om hun eigen yuan te beschermen. Die stond de laatste tijd onder druk (=waardevermindering).

    ReplyDelete
  8. Verhelderend stuk over o.a. de geschiedenis van UA en de aanloop naar de SMO, inmiddels verworden tot oorlog. Volgens Thierry schijnen beide partijen fouten te hebben gemaakt. Alleen het LI een beetje meer.

    ReplyDelete
  9. De Balie over 'Rusland'.
    https://youtu.be/jZ5taHDwG_s?list=PLfDRq8tA973LrtskFoivO437ZyqwjV6xY

    Martin Oei mailde sympathysanten dat Marie Therese Ter Haar ook aan tafel zou zitten en vroeg of mensen als publiek naar de Balie wilden gaan.
    Maar Marie Therese is niet in beeld, en wellicht beter ook.
    Tegen zo'n overmacht...

    Ik reageerde ( onder de video):

    'Neurenberg' decided: "The agressor is guilty". "Defending is OK ". As dr William Blum has shown us: The USA committed more than 100 times 'agression' on other countries: wars, bombings, regime changes. Putin's Russia never was agressive. Chechniya was in self-defense ( ask CIA 's Graham Fuller). 'Georgia was in defense ( ask the 142 people in Tschinvali who were killed by Shaakashvilli before Russia came to their defense.). 'Afghanistan' 1989 was a trick of Brezezinsky, as he proudly admitted in Le Nouvel Observateur, januray 12, 1992). The Crimea was inevitable as also Kissinger, Mearsheimer and many others understood. It was necessary after Nuland's coup. ( Yats will be the boss, after our coup.' ) 24 february 2022 was a pre-emptive defense according to all the informed people. General Baud differs: he says Ukraine started the war on 16 february as the OVSE noted augmentation of attacks on Donbass from 50 tot 1600 attacks per day. There is a long list that confirms that the USA wanted and created this war. Putin was defensive. USA was the agressor. Neurenberg would have found us guilty more than 100 times.

    ------------
    Ik heb ook de speech van Putin ( 30 sept) zoals samengevat door Moon of Alabama, in vertaling op De Balie gezet.

    Er kijken daar zo weinig mensen, dat blijft meestal wel staan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. [After the annexation of the Crimea, the Kremlin spread fake news in Ukraine and the rest of the world. Russia interfered in both US and EU politics, and various hacking attempts are convincingly traced back to the Kremlin. Meaning, Russia has been at war with Europe for over a decade.]

      Really??????? Wat een verwrongen wereldbeeld daar bij De Balie.

      Delete
  10. 34:10 ( Jacob Kalensky, EU center of Hybrid threat) : The USA investigates Russian interference in their elections. That is good!
    ---
    Yes, Jacob, and after 3 years the result was there: NO interference !

    But if interference is so bad, then remember how proud the Yanks were that they had Yeltsin re-elected in 1996!
    Remember the 52 succesfull Regime Changes that the US did ! ( And more than 20 unseccesfull tries).

    Now, who is crazy? All people around this table who keep listening with straight faces as if this is 'normal thinking'. Or am I crazy ? Please explain.

    ReplyDelete
  11. Geen idee wat dit militair betekent maar de berichten in de westerse MSM dat het Ukr leger Liman omcirkelt, zijn blijkbaar waar:

    [Russian forces withdraw from key Donbass city – military
    The troops had to leave the city of Krasny Liman due to the threat of encirclement, Moscow has confirmed], bron: https://swentr.site/russia/563866-krasny-liman-withdrawal-troops/

    Uit het artikel:

    [Despite the losses, the Ukrainian command sent in reserves and reached “considerable superiority in men and material” in the direction of the attack, the Russian ministry said.]

    ReplyDelete
    Replies
    1. [Geen idee wat dit militair betekent]
      Niet veel. UA zoekt de zwakste plek met het minste personeel en daar vallen ze dan aan. De Russen trekken zich dan terug en roepen versterkingen in. Dan stopt de vooruitgang, ten koste van zware verliezen en worden ze nadien weer teruggedrongen. Er is sprake van een front van 1.000 km, dan wil er wel eens een gaatje vallen.

      Het Westen grijpt iedere strohalm aan, om de Russen te laten verliezen, althans, volgens de berichtenbubbel. Helaas -voor het westen- pakt de realitet anders uit.

      Delete
    2. Ik heb even gezocht op Telegram:
      Kort bericht van Pepe Escobar en een lang bericht van Kadyrov. Heeft te maken met incompetente leiding.

      Delete
    3. Vertaling Kadyrov:
      Ik heb altijd gezegd: Er is niets beter dan de uitgesproken waarheid, zelfs bitter, beledigend, dan de waarheid. Dit is de enige manier om vooruit te komen. Daarom kan ik niet zwijgen over wat er in het Rode estuarium is gebeurd.

      De verdediging van dit gebied werd geleid door de commandant van het centrale militaire District, kolonel-generaal Alexander Lapin. Dezelfde Lapin die de Hero of Russia star ontving voor de verovering van Lisichansk, hoewel hij er de facto niet eens was. Lapin was ook ondergeschikt aan de troepen van het westelijke Militaire District.

      De kolonel-generaal ingezet gemobiliseerde strijders van de LPR en andere eenheden aan alle grenzen van de Limansky richting, maar niet voorzien van de nodige communicatie, interactie en munitie levering. Twee weken geleden meldde generaal-majoor commandant van de Akhmat special forces, mijn dierbare broer Apty Alaudinov, persoonlijk aan mij dat onze strijders een gemakkelijk doelwit konden worden. Op zijn beurt informeerde ik het hoofd van de Generale Staf van de strijdkrachten van de Russische Federatie Valery Gerasimov over het gevaar. Maar de generaal verzekerde me dat hij niet twijfelde aan Lapin ' s generalship talent en niet geloofde dat een terugtocht mogelijk was in het Rode estuarium en zijn omgeving.

      Een week later verhuisde Lapin zijn hoofdkwartier naar Starobilsk, honderd kilometer van zijn ondergeschikten, en hij verschanste zich in Lugansk. Hoe kunnen eenheden snel worden beheerd, op 150 km afstand? Vanwege het gebrek aan elementaire Militaire Logistiek hebben we vandaag verschillende nederzettingen en een groot gebied verlaten.

      Het is geen schande dat Lapin een talentloos persoon is. En het feit dat hij wordt toegedekt door de leiders van de Generale Staf. Als ik mijn zin had, zou ik Lapin degraderen tot soldaat, hem prijzen ontnemen en hem naar het front sturen met een machinegeweer in zijn handen om zijn schaamte weg te wassen met bloed.

      Leger nepotisme zal niet leiden tot goed. In het leger is het noodzakelijk om als commandanten mensen te benoemen met een stevig karakter, moedig, principieel, die zich zorgen maken over hun strijders, die hun tanden scheuren voor hun soldaat, die weten dat een ondergeschikte niet zonder hulp en ondersteuning kan worden achtergelaten. Er is geen plaats voor nepotisme in het leger, vooral in moeilijke tijden.

      Hadden we niet genoeg rozijnen? Zelfs toen zei ik: schiet op het militaire cluster van de vijand in de rozijnen die door de nazi 's zijn gevangen, vooral omdat onze artillerie op dat moment zo' n kans had. Ze zouden de belangrijkste satanisten en fascisten onmiddellijk hebben afgeschaft. We moeten onze eigen gedrag in de volle zin van het woord, en niet flirten. Gebruik elke gelegenheid en elk wapen om ons grondgebied te verdedigen. Donetsk wordt nog steeds beschoten. Inwoners van de aangesloten 4 gebieden willen beschermd worden.

      Ik weet niet wat het Ministerie van Defensie van de Russische Federatie rapporteert aan de opperbevelhebber, maar naar mijn persoonlijke mening moeten drastischere maatregelen worden genomen, tot aan de afkondiging van de staat van beleg in de grensgebieden en het gebruik van low-power nucleaire wapens. Het is niet nodig om elke beslissing te nemen met het oog op de West - Amerikaanse gemeenschap-het heeft al veel tegen ons gezegd en gedaan.
      Gisteren was er een parade in Izyum, vandaag is de vlag in het estuarium, en morgen wat?
      Alles zou goed zijn als het niet zo slecht was.

      Delete
    4. Er gaat duidelijk een en ander niet goed. Pepe Escobar heeft bovenstaande ook geplaatst na het bericht wat jij aanhaalt. Hij schrijft ervoor [Zin note: While I believe this is unhelpful, I'll post it for the purpose of reporting.].

      Is het niet een beetje vroeg om te spreken over Stalingrad? Verder ben ik het ook niet eens met Kadyrov die van mening is dat er nucleaire wapens gebruikt moeten worden.

      Delete
    5. Geen idee of dit bericht van 24 september j.l. iets te maken heeft met bovenstaande maar ik meld het toch maar even:

      [Russia replaces top general after mobilization call
      The commander responsible for the army’s logistics and technical support has been relieved of his duties ], bron: https://swentr.site/russia/563461-russia-defense-ministry-reshuffle/

      Het gaat overigens niet om de genoemde Lapin.

      Delete
    6. [Is het niet een beetje vroeg om te spreken over Stalingrad?]
      Ja, vind ik ook.

      [nucleaire wapens]
      Eens. De RF heeft dat niet nodig, er zijn voldoende niet-nucleaire wapens voorhanden, maar die willen ze -nog- niet gebruiken i.v.m. geheimhouding enzo.

      Delete
    7. Hierboven (October 1, 2022 at 7:19 PM) staat een beschuldiging van RK aan het adres van Lapin.
      In deze link staat heel iets anders. Lapin schijnt geen blaam te treffen, volgens het Russische Ministerie van Defensie.

      Delete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Cui bono? Dat is duidelijk:

    [Nord Stream explosions are a ‘tremendous opportunity’ – US
    Washington can now step in as Europe’s top supplier of LNG, the Biden administration explained], bron: https://swentr.site/news/563861-blinken-nord-stream-opportunity/

    Uit het artikel:

    [“It’s a tremendous opportunity to once and for all remove the dependence on Russian energy and thus to take away from [Russian President] Vladimir Putin the weaponization of energy as a means of advancing his imperial designs,” Blinken declared.]

    Het is duidelijk wie energie als wapen gebruikt en het is NIET Rusland.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Het is geen Chinese trol maar een Chinese diplomaat die de USA trolt :-)) Of bedoel je dat ook? De cartoon is inderdaad goed :-))

      Delete
    2. [Of bedoel je dat ook?]
      Ja. Vond 'm ook wel leuk.

      Delete
    3. [Het is duidelijk wie energie als wapen gebruikt]

      Dat is duidelijk het LI. Maar de RF zou het nu als wapen tegen de terroristische samenzweerders kunnen gebruiken: gewoon de kraan open zetten. Er staan hoofdzakelijk z-w-winden, dus de RF heeft nergens last van. De hele Oostzee zou daardoor onbewoonbaar kunnen worden. Gas is zwaarder dan lucht, dus het blijft tussen de bergen hangen. Af en toe een rotje aansteken voor een leuke knal...

      Ik zal Poetin wel een mail sturen met deze tip.
      Ze gaan hem smeken die pijp te repareren, nee, ze gaan het zelf doen, helemaal gratis.!

      Delete
    4. [gewoon de kraan open zetten.]

      Zonde van het gas, dat kunnen ze beter aan hun wel gezinde landen verkopen.


      [Gas is zwaarder dan lucht, dus het blijft tussen de bergen hangen.]

      Ik vraag me af of dat zo is, lijkt me een beetje simplistische voorstelling :-)))

      RF hoeft helemaal niet zoveel te doen, gewoon afwachten. Over een poosje valt Europa als een rijpe appel in hun schoot: industrie kapot, wiebelstroom (infrastructuur is nl helemaal niet aangepast) en dus niet genoeg energie, geen verwarming, boze inwoners. Iedereen (inclusief @Oli bij de buren) denkt dat de WEF lui zich straks als 'grote redder' gaan presenteren maar wat als ze dat niet kunnen? Wat als die 'grote redder' komt in de vorm van een 'grote beer'?

      Want hoe willen de WEF lui de bevolking eigenlijk onder controle gaan houden (hun technocratie verder optuigen) als hun technologie het laat afweten wegens geen stroom? Hoe willen de WEF lui dit gaan doen zonder de benodigde grondstoffen om mobieltjes, windmolens e.d. te maken? Het is niet voor niets dat ze Oost Ukr zo graag in handen willen krijgen. Op Afrika hoeven ze straks ook niet meer te rekenen, China neemt daar de leiding over. Dus nogmaals: hoe willen ze dit gaan/blijven doen?

      Delete
    5. [Ik vraag me af of dat zo is, lijkt me een beetje simplistische voorstelling]
      Nee, dat is zo. Hier is een andere optie om het Westen plat te leggen. Dat is niet te beschermen.

      Delete
    6. Ondertussen begint Otanistan zich toch wel een beetje zorgen te maken, of die actie bij de pijpleidingen wel zo slim was...

      Delete
    7. [Hier is een andere optie ]

      Dat lijkt me een betere actie, kost RF geen gas en ontneemt de WEF lui hun technocratie want nogmaals: hoe willen ze die (verder) gaan optuigen als er noch energie noch grondstoffen noch communicatielijnen zijn?

      Delete
    8. [of die actie bij de pijpleidingen wel zo slim was...]

      Ja, die komen er langzamerhand achter dat ze niet meer de sterkste zijn.....................

      Delete
    9. Nog een teken aan de wand:

      [NATO ‘not obliged’ to assist Ukraine — German ambassador
      Berlin’s envoy to the military bloc clarifies that NATO won’t actively fight for a non-member state], bron: https://swentr.site/news/563942-germany-nato-envoy-ukraine-kids/

      Delete
    10. Bovenstaande staat weliswaar in een krant die zich richt op kinderen/jongeren maar het wordt toch maar even (opnieuw) gezegd.

      Delete
    11. Ja, heel langzaam worden de tegenkrachten ontwikkeld.

      Delete
    12. Zou de oorlog kunnen worden verplaatst naar het Internet? Daar zullen mensen in de RF toch wel over hebben nagedacht?

      Delete
    13. [in de RF toch wel over hebben nagedacht?]

      Ik neem aan van wel.

      Delete
    14. In dit artikel staat, hoe de NS2 is opgeblazen. Dit is regelrechte terreur. Kunnen dan de landen, die daaraan hebben meegewerkt, t.w. het LI , Polen en BRD spoedig een bezoekje van Mr. Sarmat verwachten?

      Daarnaast -typisch amerikaans- is de klus weer voor de helft gedaan. NS2 bestaat uit 2 buizen, waarvan er 1 de aanslag heeft overleefd. De RF kan nog steeds gas leveren...

      Delete
  14. Opmerkelijk. Volgens de UN zijn er 2 artikelen opgenomen, waarin staat, dat de RF het recht heeft, om in bepaalde landen "stop attempts to revive Nazism". De andere (kuch) 'overwinnaars' hoeven het hier niet mee eens te zijn, maar dat maakt dus niet uit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Het communisme vereiste nog veel meer slachtoffers, hebben de nabestaanden daarvan hetzelfde recht als ergens ter wereld een land het communisme wil invoeren?

      Delete
    2. Nee. Volgens het door mij aangehaalde bericht gaat het alleen om Nazisme. Misschien dat die artikelen (106 & 107) zelf uitkomst bieden?

      Delete
    3. "Russia could stop attempts to revive Nazism in Germany, Hungary, Romania, Austria, Bulgaria, Finland, Croatia, Slovenia and the Czech Republic".
      Er staat ons nog wat te wachten, als ik dat zo lees. De RF is er maar druk mee. 😎

      Delete
    4. @G.B., ja dat weet ik :-) het was een retorische vraag.

      Delete
    5. [het was een retorische vraag]
      Aah, dat had ik niet door. lol

      Delete
  15. Voormalig 'Swiss intelligence officer and NATO adviser Jacques Baud' vond, dat US, UK sabotaged peace deal because they 'don't care about Ukraine. Dat engelse warhoofd (BJ) heeft veel bloed aan zijn handen.

    ReplyDelete
  16. Weer een interessant artikel van de Canadese Patriot over de volledige toespraak van V.V. Poetin op 27-09-2022 met een introductie door Paul Craig Roberts.

    ReplyDelete
  17. Artikel van ussische ambassadeur Anatoly Antonov over de Cubaanse Crisis.
    Meer van hetzelfde, maar altijd goed om de zaken weer eens op een rijtje te zetten.

    ReplyDelete
  18. [Russian State Duma ratifies accession treaties for Donbass, Kherson, and Zaporozhye
    The lower house of parliament backed the documents after President Vladimir Putin introduced the bill], bron: https://swentr.site/russia/563960-duma-ratifies-accession-treaties-donbass/

    Uit het artikel:

    [The accession treaties, which were signed by Putin on Friday, were then approved by the Russian Constitutional Court.

    The next step in the accession process is ratification by the Federation Council, the upper house of Russia’s parliament.]

    ReplyDelete
    Replies
    1. [The next step in the accession process is ratification by the Federation Council, the upper house of Russia’s parliament.]
      Zodra die stap is genomen, gaat de RFA h e l e m a a l los op de aanvallers van -dan- Russisch gebied.

      Delete
    2. [h e l e m a a l los]
      Zoiets als dit. In wintertijd gaat de Oekraïne terug naar de Middeleeuwen.

      Delete
  19. In een vorig blog werd bericht over mevrouw Arib.
    Vandaag koppen in 2 msm-kranten: mevrouw Arib geeft kamerzetel op en stopt met de politiek.
    Da's wel heel erg snel... 😎

    ReplyDelete
  20. Commentaar van KvW op het opblazen van de NS I&II pijpleiding.

    ReplyDelete
  21. Mooie oplossing: Iedereen zonder Russisch paspoort -in de nieuwe Russische gebieden- moet maken dattie wegkomt. Of een Russisch paspoort aanvragen...
    Zo lees ik de post.

    ReplyDelete
  22. EM is op de dodenlijst van Oekraïne geplaatst. Ik begin nu toch heel sterk te twijfelen aan de verstandelijke vermogens van de Oekraïense leiding: Ze hebben -nog- Internet dankzij zijn schotels en satellieten. Als EM de knop omdraait, kunnen ze niets meer communiceren. Of heb ik ergens iets gemist?

    ReplyDelete
    Replies
    1. [Ik begin nu toch heel sterk te twijfelen aan de verstandelijke vermogens van de Oekraïense leiding:]

      Nu pas? :-)))))

      Delete
  23. NB:
    De inleiding van dit blog is behoorlijk herschreven.

    Ik heb ook een belangrijk stukje dertaling van een vrij kort artikel van Diane Johnston ingevoegd.

    Hierinder het hele artikel:

    Omerta in de Gangsteroorlog
    DIANA JOHNSTONE - 28 SEPTEMBER 2022
    - 1.300 WOORDEN

    Bemanning van de LVNS Talivaldis voert mijnenbestrijdingsoefeningen uit in de Oostzee tijdens de jaarlijkse maritieme oefening BALTOPS in juni 2020. (NAVO)

    Imperialistische oorlogen worden gevoerd om landen, volkeren en gebieden te veroveren. Gangsteroorlogen worden gevoerd om concurrenten te verwijderen. In gangsteroorlogen geef je een onduidelijke waarschuwing, dan sla je de ramen in of brand je de boel af.
    Gangsteroorlog is wat je voert als je al de baas bent en geen buitenstaander op je grondgebied toelaat. Voor de dons in Washington, kan het grondgebied overal zijn, maar de kern is bezet Europa.
    Door een griezelig toeval ziet Joe Biden er toevallig uit als een maffiabaas, praat hij als een maffiabaas en draagt hij een scheve halve glimlach als een maffiabaas. Kijk maar naar de nu beroemde video:
    President Biden: "Als Rusland binnenvalt... dan zal er geen Nord Stream 2 meer zijn. We zullen er een einde aan maken."
    Verslaggever: "Maar hoe gaat u dat precies doen, aangezien... het project in handen is van Duitsland?"
    Biden: "Ik beloof je, we zullen in staat zijn om dat te doen."
    Zeker weten.
    Het heeft miljarden dollars gekost om de Nord Stream 2 pijpleiding door de Oostzee aan te leggen, van nabij Sint-Petersburg naar de haven van Greifsfeld in Duitsland. Het idee was om Duitsland en andere Europese partners veilig van aardgas te voorzien door het lastige Oekraïne te omzeilen, dat bekend staat om zijn bereidheid zijn doorvoerrechten te gebruiken om gas voor zichzelf weg te sluizen of klanten te chanteren.

    Nord Stream 2 gebiedskaart. (Berria Egunkaria, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons)
    Natuurlijk was Oekraïne altijd fel gekant tegen het project. De Verenigde Staten ook. En Polen, de drie Baltische Staten, Finland en Zweden ook, allemaal aandachtig voor wat er in hun zee gebeurde.
    De Oostzee is een bijna gesloten waterlichaam, met nauwe toegang tot de Atlantische Oceaan via Deense en Zweedse zeestraten. De wateren bij het Deense eiland Bornholm, waar de Nord Stream pijpleidingen werden gesaboteerd door massale explosies onder water, staan onder constante militaire bewaking van deze buren.
    "Het lijkt volstrekt onmogelijk dat een statelijke actor midden in dit dicht bewaakte gebied een grote marineoperatie kan uitvoeren zonder opgemerkt te worden door de talloze actieve en passieve sensoren van de kuststaten; zeker niet direct voor het eiland Bornholm, waar Denen, Zweden en Duitsers een rendez-vous hebben bij het monitoren van de activiteiten aan het oppervlak en onder water," schrijft Jens Berger in de uitstekende Duitse website Nachdenkseiten.
    Afgelopen juni, meldt Berger,
    "De jaarlijkse NAVO manoeuvre Baltops vond plaats in de Baltische Zee. Onder bevel van de Amerikaanse 6e Vloot namen dit jaar 47 oorlogsschepen deel aan de oefening, waaronder de Amerikaanse vlootmacht rond het helikopterdekschip USS Kearsarge. Van bijzonder belang is een bepaalde manoeuvre uitgevoerd door Task Force 68 van de 6e Vloot - een speciale eenheid voor explosievenopruiming en onderwateroperaties van de Amerikaanse mariniers, precies de eenheid die het eerste adres zou zijn voor een sabotagedaad op een onderzeese pijpleiding."
    In juni van dit jaar was juist deze eenheid betrokken bij een manoeuvre voor het eiland Bornholm, waarbij werd geopereerd met onbemande onderwatervoertuigen.

    Bemanningslid van de LVNS Talivaldis in de operatiekamer, die de beweging van de onderwaterrobot controleert en volgt tijdens de maritieme oefening BALTOPS in juni 2020. (NAVO)
    Berger meent dat een grote sabotageoperatie "niet direct onder de neus van verschillende kuststaten kon worden uitgevoerd zonder dat iemand het merkte". Maar hij voegt deze slimme opmerking toe: "Als je iets wilt verbergen, kun je dat het beste in het openbaar doen."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vervolg:

      Om halverwege ongemerkt explosieven aan een gasleiding te kunnen bevestigen, zou men een plausibele afleiding moeten hebben - een reden om in de buurt van Bornholm te duiken zonder meteen verdacht te worden van het plegen van een sabotagedaad. Het hoeft niet eens direct verband te houden met de aanslagen. Moderne explosieven kunnen immers op afstand tot ontploffing worden gebracht. Dus, wie heeft dergelijke operaties uitgevoerd in het zeegebied in de afgelopen weken? Toevallig was precies dezelfde task force rond de USS Kearsarge vorige week weer in het zeegebied rond Bornholm.
      Kortom, tijdens NAVO manoeuvres zou een of andere deelnemer de explosieven kunnen hebben gelegd, om ze op een later gekozen moment op te blazen.
      Door een merkwaardig toeval begonnen slechts enkele uren na de sabotage van Nord Stream 1 en 2 de plechtigheden voor de opening van de nieuwe Baltische pijp die gas van Noorwegen naar Denemarken en Polen transporteert.
      De politieke betekenis van de sabotage

      Een commando van de Royal Marine brieft Royal Marines, U.S. Marines, personeel van de Royal Navy en Singaporese waarnemers in het voertuigendek van HMS Ocean (U.K.) tijdens BALTOPS 2016. (NAVO)
      Als gevolg van westerse sancties tegen Rusland werd er geen gas geleverd via de vernielde pijpleidingen. Het gas in de pijpleidingen lekt echter gevaarlijk. De pijpleidingen bleven klaar voor gebruik wanneer een overeenkomst kon worden bereikt. En de eerste, dramatische betekenis van de sabotage is dat er voortaan geen overeenkomst kan worden bereikt. Nord Stream 2 zou de sleutel zijn geweest tot een soort regeling tussen Rusland en de Europeanen. De sabotage heeft vrijwel aangekondigd dat de oorlog alleen maar kan toenemen zonder dat het einde in zicht is.
      In Duitsland, Tsjechië en enkele andere landen begonnen bewegingen te groeien die opriepen tot beëindiging van de sancties, met name om de energiecrisis op te lossen door Nord Stream 2 voor het eerst in gebruik te nemen. De sabotage heeft dus de belangrijkste eis van potentiële vredesbewegingen in Duitsland en Europa ontkracht.
      Deze daad van sabotage is vooral een opzettelijke sabotage van elk vooruitzicht op een onderhandelde vrede in Europa. De volgende stap van het Westen is dat de NAVO-regeringen al hun burgers oproepen Rusland onmiddellijk te verlaten. Ter voorbereiding van wat?
      De Russen deden het
      In deze rampzalige situatie vragen de westerse mainstream media zich allemaal af wie de schuldige zou kunnen zijn, en de verdenking valt automatisch op... Rusland. Motief? "Om de gasprijs te verhogen" of "om Europa te destabiliseren" - dingen die toch al gebeurden. Elk vergezocht idee is goed.

      Delete
    2. Vervolg ( 3/3)


      De Europese opiniemakers tonen het resultaat van 70 jaar amerikanisering. Vooral in Duitsland, maar ook in Frankrijk en elders, hebben de Verenigde Staten decennialang systematisch opkomende jongeren gespot, hen uitgenodigd om "jonge leiders" te worden, hen uitgenodigd om naar de Verenigde Staten te komen, hen geïndoctrineerd in "onze waarden" en hen het gevoel gegeven dat zij lid zijn van de grote transatlantische familie. Zij zijn in een netwerk opgenomen op topposities in de politiek en de media. De laatste jaren wordt groot alarm geslagen over vermeende Russische pogingen om "invloed" uit te oefenen in Europese landen, terwijl de Europeanen baden in de eeuwige Amerikaanse invloed: films, Netflix, popcultuur, invloed in universiteiten, media, overal.
      Als Europa wordt getroffen door een ramp, kan Amerika niet de schuld krijgen (behalve voormalig president Donald Trump, want het Amerikaanse establishment verachtte en verwierp hem, dus moeten de Europeanen dat ook doen). Het moet de slechterik in de film zijn, Poetin.
      De fanatiek anti-Russische voormalige Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorsky kon zich niet inhouden en begroette vreugdevol de massale aardgaslekken uit de vernietigde pijpleiding met een vrolijke tweet, "Dank u, VS." Maar Polen was zeker ook bereid, en misschien zelfs in staat. En misschien waren er nog anderen in NAVO-land. Maar ze geven er allemaal de voorkeur aan om Rusland publiekelijk te "verdenken".
      Officieel weet tot nu toe geen enkele NAVO regering wie het gedaan heeft. Of misschien weten ze het allemaal. Misschien is dit als het beroemde Agatha Christie mysterie op de Orient Express trein, waar de verdenking op alle passagiers valt, en allemaal schuldig zijn. En allemaal verenigd in Omerta.

      Delete