Sunday, November 20, 2022

1347 Een VN deskundige over het recht op afscheiding van de Donbass.

 3r4g3r4g    

Zelfbeschikking, referenda en de rechten van minderheden in Donbass: Analyse van VN-deskundige.

NOVEMBER 17, 2022 BY  1 COMMENT

Arnaud Develay
21st Century Wire

In de nasleep van de controverses en het verhitte debat naar aanleiding van de referenda die afgelopen september in de regio's van de Donbass zijn gehouden, werd het noodzakelijk om duidelijkheid te krijgen over de juridische kwesties rond deze gebeurtenis.

Dr. Alfred de Zayas is afgestudeerd aan de Harvard Law School en was de eerste onafhankelijke VN-deskundige voor de bevordering van een democratische en rechtvaardige internationale orde, benoemd door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (2012-18). Hij werkte van 1981 tot 2003 bij de Verenigde Naties als senior jurist bij het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, secretaris van het VN-Mensenrechtencomité en hoofd Verzoekschriften.

Vraag: Wat is uw analyse van de situatie van de Russisch sprekende minderheden in de Donbass regio's na de gebeurtenissen van de Maidan? Kunnen de acties van de Oekraïense regering van de afgelopen acht jaar een poging zijn om genocide te plegen op deze bevolkingsgroepen?

Alfred de Zayas: De Russische bevolking in Donbass had zeker reden om zich bedreigd te voelen in het licht van de virulentie van de anti-Russische retoriek van de leiders van de Maidan-coup en de anti-Russische wetgeving die door het putsch-parlement werd aangenomen.

Het niveau van de door politici en media geuite haat was zeker "haatzaaien" en vormde een schending van artikel 20 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (IVBPR), dat zowel oorlogspropaganda als het aanzetten tot haat en discriminatie verbiedt.  International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR)

De beschietingen van bevolkingscentra in Donbas in de periode 2014-2022 waren oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, maar vormden geen genocide in de zin van het Genocideverdrag van 1948.

Hoewel Art. 2 van 1948 van het Genocideverdrag 5 categorieën kent, zit culturele genocide daar niet bij. Het is verstandig om overdrijving te vermijden. Oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid uit hoofde van de artikelen 7 en 8 van het Statuut van Rome zijn al erg genoeg.

Het recht om de eigen taal te spreken wordt beschermd in de artikelen 2 en 27 van het IVBPR.  Het wordt ook beschermd in de artikelen 2 en 15 van het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten (ICESCR) en in talrijke VN-resoluties. Bovendien vormt het een legitieme uitoefening van het recht op vrije meningsuiting krachtens artikel 19 IVBPR.

Oekraïne schendt zeker de artikelen 19 en 27 van het IVBPR.

Bovendien schendt Oekraïne gemeenschappelijk artikel 1 van het IVBPR en het IVESCR, waarin het zelfbeschikkingsrecht van ALLE volkeren is vastgelegd, noodzakelijkerwijs met inbegrip van de Russische bevolking van de Krim en Donbas. Art. 1 luidt als volgt:

"1. Alle volkeren hebben het recht op zelfbeschikking. Krachtens dat recht bepalen zij in vrijheid hun politieke status en streven zij in vrijheid hun economische, sociale en culturele ontwikkeling na.

2. Alle volkeren kunnen voor hun eigen doeleinden vrijelijk beschikken over hun natuurlijke rijkdommen en hulpbronnen, onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit de internationale economische samenwerking, gebaseerd op het beginsel van wederzijds voordeel, en uit het internationale recht. In geen geval mag een volk zijn eigen bestaansmiddelen worden ontnomen.

3. De Staten die partij zijn bij dit Verdrag, met inbegrip van die welke verantwoordelijkheid dragen voor het bestuur van niet-zelfbesturende en Trustgebieden, bevorderen de verwezenlijking van het recht op zelfbeschikking en eerbiedigen dat recht, in overeenstemming met de bepalingen van het Handvest van de Verenigde Naties.”



Vraag: Handelde de Russische Federatie in de geest van het VN-Handvest toen zij al in 2014-15 trachtte diplomatieke stappen te ondernemen in plaats van toe te geven aan de oproepen van degenen die pleitten voor onmiddellijke militaire interventie?

Alfred de Zayas:

De Russische Federatie heeft drie decennia lang haar politieke wil geuit om internationale samenwerking en vriendschappelijke betrekkingen met alle landen na te streven, zoals bedoeld in Resolutie 2625 van de Algemene Vergadering. Zij deed geldige ouvertures en concrete voorstellen voor samenwerking en de opbouw van een gemeenschappelijk Europees huis op basis van soevereine gelijkheid en alomvattende nationale veiligheid. 

Het is een groot verlies voor de hele mensheid dat de vredesinitiatieven van Gorbatsjov niet zijn overgenomen door de VS en de NAVO en dat de beloften die in 1989-91 zijn gedaan door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken James Baker en anderen niet zijn nagekomen. De enige kans om overeenstemming te bereiken over nucleaire ontwapening zoals voorzien in artikel 6 van het Non-proliferatieverdrag, de enige kans om conventionele ontwapening door te voeren en de wereld te heroriënteren op ontwikkeling en vrede, werd door president Bill Clinton weggegooid toen hij zijn goedkeuring hechtte aan de oostelijke uitbreiding van de NAVO, een ernstige vertrouwensbreuk, een nodeloze provocatie en een schending van artikel 2, lid 4, van het VN-Handvest, dat niet alleen het gebruik van geweld verbiedt, maar ook het dreigen met het gebruik van geweld.

Na de staatsgreep van Maidan en de Oekraïense bombardementen op de Donbas heeft de Russische Federatie 8 jaar lang geprobeerd het geschil met vreedzame middelen op te lossen, zoals vereist volgens art. 2(3) van het VN-Handvest. De akkoorden van Minsk waren geldig en gematigd en zouden tot duurzame vrede hebben geleid als Oekraïne ze had uitgevoerd. 

De aanhoudende beschietingen van Donbass door Oekraïne, zoals gedocumenteerd door de OVSE1 , vormden herhaalde schendingen door Oekraïne van artikel 2, lid 4, van het Handvest. 2, lid 4, van het Handvest. Het is de ultima irratio om oorlog te voeren tegen een ongelukkige burgerbevolking om de uitoefening van hun zelfbeschikkingsrecht te verhinderen. 

Alle Russische pogingen tot vreedzame onderhandelingen in het kader van de OVSE en het Normandisch Formaat werden genegeerd. Nog in december 2021 legde Rusland de ontwerpen van twee verdragen op tafel die de basis zouden zijn geweest van een vruchtbare dialoog overeenkomstig artikel 2, lid 3, van het VN-Handvest. Opnieuw wezen de VS en de NAVO deze vreedzame ouvertures af.


Vraag : Hoe valt het argument van zelfbeschikking achter de recente referenda te rijmen met het resultaat in het geval van Catalonië?

Alfred de Zayas: Artikel 1 van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten is duidelijk - ALLE volkeren hebben recht op zelfbeschikking - niet alleen voormalige koloniale volkeren. Dit omvat Estland, Letland, Litouwen, Slovenië, Kroatië en Kosovo. Het omvat ook de Catalanen, de Krim, de bevolking van Donbass, de volkeren van Nagorno-Karabach, Abchazië en Zuid-Ossetië.  Rechthebbenden op zelfbeschikking zijn VOLKEREN - plichthebbers zijn staten, die NIET het voorrecht hebben zelfbeschikking toe te kennen of te weigeren. Zelfbeschikking is natuurlijk niet hetzelfde als afscheiding. 

Volgens de doctrine van interne zelfbeschikking heeft een volk het recht dit uit te oefenen door middel van interne zelfbeschikking in de vorm van een autonome status (zoals beoogd in de akkoorden van Minsk). 

Idealiter wordt zelfbeschikking voorafgegaan door betrouwbare referenda, georganiseerd en gecontroleerd door de Verenigde Naties, zoals het geval was in Oost-Timor, Soedan en Ethiopië/Eritrea. De VN hebben het Oekraïense en Russische volk in de steek gelaten toen zij geen referenda organiseerden in 1991, toen Oekraïne zich eenzijdig afscheidde van de Sovjet-Unie, of ten laatste na de ongrondwettelijke staatsgreep tegen de democratisch verkozen president van Oekraïne, Victor Janoekovitsj.

Vraag: Heeft het ICJ ( Int. Court of Justice) in 2010 een doos van Pandora geopend met zijn uitspraak over de wettigheid van de unilaterale onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo?

Alfred de Zayas: Ik zou het helemaal geen doos van Pandora willen noemen. Het is een herbevestiging van artikel 1 van het IVBPR. In het tijdperk na het VN-Handvest werd de dekolonisatie van Afrika en Azië opgedragen ( Door de VS, dat geen enkele kolonie had in Afrika en Azie, maar nà de dekolonisatie vrijelijk kon plundereen in die landen, zonder hinder van de oude Europese kolonisten. De levensstandaards ging flink omlaag daarna...  JV)   - zelfbeschikking was een van de pijlers van het VN-Handvest en werd opgenomen in talrijke resoluties van de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering.  De geleidelijke uitoefening van zelfbestuur was voorzien in hoofdstuk XI van het Handvest.  Het advies van het ICJ2 is zeer duidelijk door te stellen dat het beginsel van territoriale integriteit alleen voor extern gebruik is en niet kan worden ingeroepen om het zelfbeschikkingsrecht van het volk ( binnen jouw grenzen)  te ontkennen. (Zie paragraaf 80).  Het advies heeft een internationaalrechtelijk precedent geschapen, evenals het feitelijke en juridische ontstaan van Estland, Letland, Litouwen, Oekraïne, Slovenië, Kroatië, Bosnië, enz. op grond van eenzijdige onafhankelijkheidsverklaringen ten koste van de territoriale integriteit van de Sovjet-Unie en Joegoslavië.

Vraag : Welke criteria moeten worden gehanteerd om te beoordelen of het zelfbeschikkingsrecht de territoriale en bestuurlijke integriteit/cohesie van een reeds gevestigde staat te boven moet gaan?

Alfred de Zayas: Geen van beide rechten is absoluut. Beide zijn belangrijke volkenrechtelijke beginselen die naast elkaar kunnen bestaan in de context van de enige "op regels gebaseerde internationale orde" die we kennen - het VN-Handvest. Sommige internationale juristen hebben het begrip "corrigerende afscheiding" bedacht, dat ik verwerp als een kunstmatige "doctrine", omdat het onmogelijk is een objectieve drempel vast te stellen.

Een betere aanpak is de toepassing van het overkoepelende beginsel van duurzame vrede, dat de kern vormt van het VN-Handvest.  Het is NIET de uitoefening van zelfbeschikking die oorlogen veroorzaakt, maar de onrechtvaardige ontkenning ervan.  De ontkenning van zelfbeschikking heeft sinds 1945 in talloze gevallen tot gewapende conflicten geleid.  Het is de taak van de VN en de Veiligheidsraad om bedreigingen en inbreuken op de vrede te voorkomen in de zin van artikel 39 van het VN-Handvest. Derhalve is het de taak van de VN om te zorgen voor de verwezenlijking van het zelfbeschikkingsrecht als strategie voor conflictpreventie.3

1  https://www.osce.org/special-monitoring-mission-to-ukraine/512683. Alfred de Zayas, Countering Mainstream Narratives, Clarity Press, Atlanta, 2022, p. 80. https://www.counterpunch.org/2022/07/22/prolonging-war-is-a-crime-against-peace-and-a-crime-against-humanity/

2 https://www.icj-cij.org/public/files/case-related/141/141-20100722-ADV-01-00-EN.pdf

3 Zie de hoofdstukken 3 en 5 van A. de Zayas, "Building a Just World Order", Clarity Press, Atlanta, 2021.

Arnaud Develay is internationaal advocaat. Hij nam deel aan de verdediging van voormalig President Saddam Hussein samen met de voormalige US Attorney General Ramsey CLARK; hij heeft het illegale sanctieregime tegen Syrië gedocumenteerd toen hij in Damascus woonde in de nasleep van de Caesar Act en is nu gevestigd in Moskou.

 

55 comments:

  1. De joodse Modus Operandi komt altijd weer terug:
    Pluk ze kaal, maak ze dood, neem ze gevangen, ( het is de wil van onze God, de enige ware God) , MAAR doe het altijd door het te verkopen als: 'Hulp", of een 'Betere Wereld" brengen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. [MAAR doe het altijd door het te verkopen als:]
      Aangevuld met mensenrechten, voor zover het het westen uitkomt.

      Delete
  2. Dank voor het plaatsen & vertaling.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mooi stuk om aan 2e Kamerleden uit te delen en/of publiek in het algemeen?

      Delete
    2. [De VN hebben het Oekraïense en Russische volk in de steek gelaten toen zij geen referenda organiseerden in 1991, toen Oekraïne zich eenzijdig afscheidde van de Sovjet-Unie]
      Dus volgens de geldende regeltjes had UA als zelfstandige staat niet mogen bestaan, zolang zij niet aan de voorwaarden (geldige referenda) hebben voldaan?

      Delete
    3. [Het is de taak van de VN en de Veiligheidsraad om bedreigingen en inbreuken op de vrede te voorkomen in de zin van artikel 39 van het VN-Handvest.]
      Zolang de VN in de broekzak van het SLI zit, zal die taak niet naar behoren worden uitgeoefend. Mijn conclusie, zoals eerder gezegd, zitten alle partijen aan de UA-kant volkomen fout, de RF daarentegen volgt exact de regels zoals opgesteld.

      Ik zou bijna zeggen: Laat de RF zijn eigen VN ontwikkelen, samen met de rest van de wereldbevolking. De VN met het grootste bevolkingsaantal heeft dan recht van spreken.
      Vestigen in een neutraal land, zodat je getreiter van het onthouden van toegang kunt voorkomen, of dat in de reglementen regelen. "Ieder lid heeft onvoorwaardelijk toegang tot de vergadering en kan toegang niet worden geweigerd".

      Delete
    4. [Dus volgens de geldende regeltjes had UA als zelfstandige staat niet mogen bestaan, zolang zij niet aan de voorwaarden (geldige referenda) hebben voldaan?]

      Dat geldt dan ook voor Kosovo, die hebben zich ook zonder referendum en tegen de wil van Servië afgescheiden van Servië. Maar daar gold volgens het Westen opeens wel het zelfbeschikkingsrecht van een bevolking (terwijl de bevolking er niets in te zeggen heeft gehad) waarna de NAVO weken lang Servië heeft plat gebombardeerd.


      [Laat de RF zijn eigen VN ontwikkelen, samen met de rest van de wereldbevolking.]

      Goed plan.

      Delete
  3. Ja, Jan Rot heeft jaren in Ossendrecht gewoond.

    Nu schrijft zijn weduwe: Daar was Jan het gelukkigst.

    https://www.bndestem.nl/mezza/het-deed-altijd-een-beetje-pijn-als-jan-zei-dat-hij-in-het-oude-huis-het-gelukkigst-was~a67ad4cf/

    ReplyDelete
  4. Ik heb drie reacties bij Maarten van Rossum geplaatst.

    https://youtu.be/8vn8spywCwg

    Kan iemand kijken of ze er nog staan, en een duim geven ?


    19:50 Maarten: "Ik vind dat Olaf Scholz het wel redelijk doet." Vergelijk dat eens met de 85 jarige Michael Hudson die al in februari schreef: "Deze Oekraiene oorlog is vooral bedoeld om te zorgen dat Duitsland en Rusland niet verder samen gaan. En als Duitsland zonder energie komt is dat des te beter voor de VS. Dat is hun droom. "
    Nou, Olaf heeft zijn land weg geschonken aan Wall Street. 100 happy billionaires op Wall Street en 60 miljoen arme Duitsers en 500 miljoen nòg armere Europeanen. Well done, Olaf ! Dank je Maarten, voor het onder het tapijt vegen van wat er echt gebeurt.

    ==========

    Johan Vermeulen
    57 minuten geleden
    25:00 Maarten: "De oorlog in Irak was een gruwelijke mislukking waar ze nog jarenlang hebben doorgeklunst." Mis Maarten.
    Stel nu dat de mensen die de oorlog hebben doorgedrukt (25 kennissen van Thomas Friedman, allemaal werkend op Manhatten, op minder dan 500 meter van zijn NY Times kantoor, zoals Friedman zelf schreef) wèl kregen wat ze wilden ? Dat was het voor hen toch een succes? Dan doen ze het toch later wéér ! En zo is het ook gegaan: Libië, Syrië, Oekraïne. Steeds weer diezelfde lieden die ' hùn ' oorlog door drukten. (bron: Haaretz, 3 april 2003, White Mans Burden)

    Analisten als Maarten die beweren dat het allemaal 'trieste domme vergissingen' waren, zijn goud waard voor de ware 'shakers en movers' in deze wereld.
    Ze zitten in hun bubbel, en durven geeneens alternatieve bronnen ( zoals Mearsheimer., Jeffrey Sachs, John Pilger, de UNZ Review of Moon of Alabama ) te lezen.

    Mensen als Maarten zijn broodnodig om al die oorlogen mogelijk te maken'.

    Putin heeft 30 jaar lang geprobeerd deze oorlog te voorkomen, een oorlog waar de Neocons al 30 jaar van droomden.

    Ik las het zojuist weer. Niet bij een pundit, maar bij Dr. Alfred de Zayas die is afgestudeerd aan de Harvard Law School en de eerste onafhankelijke VN-deskundige voor de bevordering van een democratische en rechtvaardige internationale orde was. Etc etc.
    ======

    ReplyDelete
    Replies

    1. Johan Vermeulen
      5 uur geleden
      Dunning-Krüger = Mensen die heel weinig over een bepaald probleem hebben gelezen zijn erg zeker van de juistheid van hun opinie daar over. Naarmate je meer leest, word je minder zeker van je opinie. Na een dieptepunt gaat de grafiek weer omhoog: je krijgt steeds meer vertrouwen in je eigen oordeel.

      Ik herken het proces. De latere stijging kan ook komen omdat je toch een keuze gemaakt hebt, en daarna onderhevig wordt aan de Confirmation Bias.

      Over Maarten:
      begenadigd verteller, behoorlijk encyclopedisch. Wel een nadeel: Geen vorser naar de waarheid. Waait dus met de 'communis opinio' mee waar het de vitale kwesties van de Corporate Elite betreft : JFK, Oekraine, Putin, Trump, Corona.
      Dankt zijn faam aan de tegendraadsheid op onbelangrijke dossiertjes.
      Voor waarheid moet je niet bij Maarten zijn.

      VB:
      Heeft Maarten al melding gemaakt over de enorme oversterfte die vrijwel zeker het gevolg is van de vaccins? Heeft Maarten al verteld dat we 33% van de Corona-doden hadden kunnen redden als we ze een goed vitamine D niveau hadden gegeven?
      Heeft Maarten er al een seconde bij stil gestaan waarom we allemaal die experimentele vaccins moesten nemen en de veilige en vrijwel gratis middelen zoals vitamine D, zink, ivermectine met succes verboden werden verklaard ?

      VB:
      De invoering van de QR code in de slipstream van corona is mislukt. Maar nu komt de aap uit de mouw: e-identiteit ( QR) toch nodig voor elke europeaan.
      U begrijpt: QR + uitsluitend nog digitaal geld + surveillance = Europa word een digitale gevangenis voor elke burger. Politieke oppositie ? Geen geld > hongerdood.

      Delete
    2. [Ik heb drie reacties bij Maarten van Rossum geplaatst.]

      Ik heb net even gekeken, er staan nu 11 reacties, die van jou zie ik niet.

      Een duimpje geven kan ik niet, dat heb ik een tijdje geleden al geprobeerd, ik moet dan eerst een YT kanaal aanmaken en dat wil ik niet.

      Delete
    3. Er staan nu 8 reacties, geen JV reacties. De reacties die er -nog- staan, laten geen spaan heel van Maarten.

      Delete
    4. Het is nu een dag later, 22 nov, en ik zie nog steeds de drie reacties van mijzelf op het blog van Van Rossem: Lijdt Maarten aan Dunning-Kruger effect?

      Ik meen dat dit 'shadsow banning' heet.

      Je bent niet overal zichtbaar ( maar wel voor jezelf) .

      Delete
  5. Dit weet ik al jaren. Of beter: ik vermoedde het al jaren:
    Het uiterlijk, de muzikaliteit, de zakelijke inslag:

    https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20180924_60608136

    Veel Volendammers blijken Joods te zijn


    Volendammers stammen af van de Spanjaarden. Zo gaat het aloude verhaal in het vissersdorp. Maar onderzoek van Dick Bond en Evert Sier wijst uit dat de wortels van de Volendammers bij de Sefardische Joden uit Portugal liggen.
    Museummedewerker Dick Bond van het Volendams museum en Evert Sier hebben met 20.000 getraceerde namen en 5000 familienamen de oorsprong van Volendam in kaart gebracht. Het enorme genealogische graafwerk is al jaren gaande, maar zo langzamerhand komt de eindstreep in zicht. En dus ook de bron waar de Volendammers uit komen.

    Spanjaarden?
    De zwarte koppen van Volendammers met ravenzwart haar werden altijd teruggebracht naar moren en gestrande Spanjaarden. En daar klopt dus niets van. ,,Hier is nooit een Spanjaard geweest. In het onderzoek ben ik ze niet tegengekomen’’, zegt Dick Bond. Acht jaar lang speurt hij als vrijwilliger dagelijks in archieven op zoek naar de oorsprong van Volendamse families. Evert Sier staat hem nu drie jaar bij. Checken en nog eens checken, want namen zijn verbasterd. Zoals Bond met een d en een t wordt geschreven en er staan ook foutjes in archieven.

    Niet letterlijk iedere Volendammer heeft sporen van Joods bloed in de aderen. De oerfamilies mengden ook met andere migranten. Bond en Sier vonden ook veel sporen naar Duitsland. Duitse seizoenarbeiders ’hannekemaaiers’ die naar Nederland kwamen en aan een Volendamse bleven hangen.

    Snoek
    Joodse familienamen als Salomons veranderden in Volendam in Snoek en de Tavissen werden Tuyp. Familienamen als Sier veranderen wel vijf keer, weten onderzoekers Dick Bond en Evert Sier die een genealogische speurtocht doen naar de bron van Volendamse families.

    Namen veranderen was een peulenschil voor 1811, toen de burgerlijke stand werd ingevoerd. Zo werden Tavissen ook omgedoopt tot Molen en Butter. ,,Om zo hun Joodse afkomst te verhullen en vervolging te voorkomen’’, vermoeden Bond en Sier. ,,We zijn er zelf niet bij geweest.’’

    Veermannen
    Evert Sier begon vijftien jaar geleden al met zijn eigen stamboomonderzoek. Daarin ontdekte hij dat Sier ook veranderd was in Schokker, Stroek, Vlak, Schilder en Kil. Nog een mooie veranderingsvoorbeeld: Job Heijnszoon, geboren rond 1560, is volgens de naspeuringen de oudste stamvader van alle Volendamse Veermannen. Zijn kleinzoon veranderde namelijk zijn naam in Cornelis Janszoon Veerman. ,,Bij ieder onderzoek van een stamboom van Veerman komen we bij hem terecht.’’

    Bond gaat terug tot 1641 toen Sefardische Joden met hun handel naar Edam kwamen en een ’poortersbewijs’ (soort bewijs van goed gedrag) nodig hadden om de stad in te mogen. ,,Dat was tijdelijk. Daarna gingen ze zwerven door de provincie. In 1722 kregen ze verblijfsvergunningen en kwamen er een synagoge en Joods kerkhof in Edam.’’

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vervolg: Joods Volendam.


      Lutinegoud
      Een belangrijke Jood die in 1738 in Volendam werd geboren, was Pieter Salomons. Een marskramer die met Stijntje Tuyp trouwde; al stamt die naam weer van de Joodse familienaam Tavis.

      Pieter Salomons en zijn schoonzoon Nicolas Megok Keuken visten bij Terschelling een groot deel van de goudschat van de Lutine op. Dat schip verging in 1799 met voor een miljoen pond goud en zilver aan boord. Salomons en Keuken werden met hun ’vangst’ de bankiers van de Volendamse bottervloot. Met zoveel geld achter de hand groeide die enorm. Volendam beleefde glorieuze visserstijden. Ook de bouw van de katholieke kerk werd Volgens Bond en Sier met de goudschat gefinancierd.

      Na 1811 is het makkelijk zoeken volgens Bond. ,,Want voor die tijd was alles in het Latijn. Dat vertalen we en dan komen we ook wel eens foutjes tegen. En we stuiten op buitenechtelijke kinderen en bastaards. Bijvoorbeeld van een man die na het overlijden van zijn vrouw met de huishoudster verder ging. Ze kregen een kind en trouwden dertig jaar later.’’

      Michiel de Ruyter
      In het genealogisch puzzelwerk stuitten de onderzoekers op beroemdheden die banden hebben met Volendam. Zoals Michiel de Ruyter. Die was bevriend met kapitein Jacob Willemszn. Broeder. Die trouwde ene Trijntje; dochter van Klaas Janszoon Rood waar uiteindelijk de Keizers en Keijzers in Volendam van afstammen. De Ruyter en Broeder voeren samen op het schip de Eendracht naar de Middellandse Zee waar De Ruyter het leven liet en Broeder overleefde.

      De speurtocht van Bond en Sier duurt nog voort, al is het meeste in kaart gebracht. ,,Je moet er elke dag mee bezig zijn, anders kom je niet verder. Met dank aan het Waterlands Archief moet ik zeggen, want daar hebben ze gezinskaarten in het bevolkingsregister en ook andere registers waar we veel in terugvinden.’’

      Delete
    2. Vandaar ook, dat de Volendammer "Sound" direct een hit werd, als er iets werd uitgebracht. BZN was een to(p)(b)product.

      Delete
  6. In het vorige blog behandeld, maar hier toch een samenvatting van Dave Chapelle op SNL:

    Dave Chappelle heeft het over Ye, Irving: "Als ze Italiaans zijn, is het een
    maffia. Als ze Joods zijn, is het toeval en moet je er nooit over spreken...
    erover spreken"

    https://news.yahoo.com/dave-Chappelle-touches-Ye-Irving-201411849.html

    Dave Chappelle stipt Ye, Irving, Walker en antisemitisme aan in 'SNL'

    ma, 14 november 2022 om 6:14 AM

    Chappelle, zelf verwikkeld in meerdere lopende controverses, heeft niet
    zijn critici niet direct aan op zaterdag.

    "Saturday Night Live" zette zijn traditie voort om Dave Chappelle...
    afleveringen na de verkiezingen te laten presenteren op 12 november.
    stand-up monoloog over onderwerpen variërend van antisemitisme, Donald
    Trump, en de kunstenaar voorheen bekend als Kanye West, om de recente
    tussentijdse verkiezingen en meer.

    Chappelle, zelf verwikkeld in meerdere lopende controverses over...
    zijn geschiedenis van transfobische en homofobe opmerkingen, richtte zich niet rechtstreeks tot zijn
    critici niet rechtstreeks aan.

    In plaats daarvan begon de 49-jarige zijn monoloog met kwinkslagen over een andere
    prominente zwarte mannelijke beroemdheid die kritiek kreeg voor hun...
    controversiële publieke opmerkingen - Ye. Nadat hij onlangs meerdere merkpartnerschappen verloor
    na antisemitische opmerkingen die hij maakte op sociale media,
    daalde Ye's nettowaarde met miljarden.

    Chappelle opende zijn monoloog met een voorbereide verklaring: "Ik verwerp
    antisemitisme in al zijn vormen, en ik sta achter mijn vrienden in de Joodse
    gemeenschap." Hij zei toen: "En dat, Kanye, is hoe je jezelf wat
    tijd."

    De komiek grapte over hoe niets positiefs gebeurt na het zeggen van de...
    woorden "De Joden" achter elkaar. Hij zei ook dat hij kon zien hoe
    West "het waanidee aanneemt dat de Joden de showbusiness runnen," vanwege...
    het grote aantal Joodse mensen in Hollywood. "Het is niet gek
    om te denken - maar het is een gek ding om hardop te zeggen in een klimaat als dit."

    "Het is een grote zaak, hij heeft de regels van de showbusiness overtreden. Je weet wel, de
    regels van perceptie. Als ze zwart zijn, dan is het een bende. Als ze
    Italiaans, dan is het een maffia. Als ze Joods zijn, is het een toeval en moet je...
    moet je er nooit over praten," zei Chappelle.

    Vervolgens ging hij in op een andere figuur die in antisemitische controverse is verwikkeld,
    NBA ster Kyrie Irving, die geschorst werd door de Brooklyn Nets voor...
    het promoten van een film met antisemitische tropen op zijn Instagram verhaal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vervolg:



      "Kanye kreeg zoveel problemen, Kyrie kreeg problemen," zei Chappelle,
      en na een korte herinnering aan Kyrie's controversiële post, voegde hij eraan toe, "Hij was traag
      en toen werd de lijst met eisen om weer in hun goede gratie te komen...
      werd langer en langer en dit, dit is waar, je weet wel, ik trek...
      de grens."

      "Ik weet dat Joodse mensen verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt over de hele...
      de wereld, maar je kan dat niet op zwarte Amerikanen afschuiven, dat kan gewoon niet.
      Want de zwarte kont van Kyrie Irving kwam niet in de buurt van de Holocaust. In feite
      is hij niet eens zeker dat het bestond," zei Chappelle.

      Chappelle zei dat hij niet negatief wilde spreken over de Republikeinse
      Georgia senaatskandidaat Herschel Walker, die meer stemmen nodig heeft om
      de Democratische uitdager Raphael Warnock in te halen in een verkiezing na Thanksgiving.
      omdat hij zwart is. Maar toen noemde hij de voormalige
      football ster "observeerbaar dom".

      "Zelfs als hij niet praat, staat zijn mond een beetje open,"
      vervolgde Chappelle. "Hij is het soort man die eruit ziet alsof hij nadenkt...
      voordat hij een beweging maakt op tic-tac-toe."

      Donald Trump, die in Chappelle's twee vorige "SNL" monologen...
      monologen, kreeg zaterdag opnieuw kritiek van de komiek.

      "Waarom had hij al die documenten in zijn huis?" Grapte hij. "Dit is
      een man die bekend staat om het niet lezen van zijn persconferenties, en nu heeft hij opeens...
      opeens 10.000 documenten? Ik ben ontslagen uit vele banen in mijn leven
      en ik zal heel eerlijk tegen je zijn, soms als ik ontslagen was, heb ik...
      dingen van kantoor gestolen... Maar weet je wat ik nooit van het werk heb gestolen?
      Werk!"

      Delete
    2. ["Ik weet dat Joodse mensen verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt over de hele...
      de wereld"]

      Ze hebben ook verschrikkelijke dingen gedaan maar daar mag niet over gesproken worden. Er is een scheef beeld ontstaan.

      Delete
    3. [Want de zwarte kont van Kyrie Irving kwam niet in de buurt van de Holocaust. In feite is hij niet eens zeker dat het bestond,"]
      Oeps. Wordt daar de hlcst ontkend? LOL

      Delete
  7. Ab Gietelink heefty nog een eigen comment geplaatst, vandaag:
    Ab Gietelink & Alternatief
    5 uur geleden
    'Poetin heeft de schuld' berichten de media iedere dag. Handig voor al die goede mensen op de bank die zichzelf geen ongemakkelijke vragen willen stellen.

    Mijn reactie:
    OK. Maar wat te denken van al die Alternatieve Media die niet vermelden wie dan volgens hen wèl de schuld heeft?
    Volgens jou, Ab, is de bedoeling van Kiev goed: ' ze willen weer een eenheid van het land maken. Door een coup en dan door de etnische Russen te discrimineren. Zo willen ze er een eenheid van maken. '

    Ab, sinds wanneer maak je vrienden door de ander te verbieden zijn moedertaal te spreken ? Door mensen te vermoorden en een oorlog tegen ze te beginnen?

    Ik denk dus dat jij, Ab, niet de moed hebt om de ware schuldigen van deze oorlog aan te wijzen.
    Dat zijn de Neocons. Die zijn de schuldigen. Wijs ze aan !

    Dezelfde mensen die al 30 jaar geleden de macht over namen in de VS, en een rapport schreven over hoe ze de wereld willen gaan controleren, nog 100 jaar.

    Die Neocons zijn verantwoordelijk voor èlke oorlog van de laatste 4 decennia.
    Waarom durf je dat niet te benoemen?

    Hier met 7 punten komen om de vrede te bevorderen, Dat is virtue signalling, daar word alleen jij beter van. Maar het is risicoloos en totaal niet effectief.
    HIj die een moordenaar ziet en het moorden gewoon door laat gaan, is niet onschuldig.

    Kijk wat er nu in de VS gebeurt: Kanye West, Kyrie Irving, Dave Chapelle, Seinfeld.
    Zij vinden dat er iets moet gebeuren! Op zijn minst: een open discussie.

    Er moet echt iets gebeuren. Ik hoop dat je jouw verantwoordelijkheid pakt, Ab.
    Als we niks doen gaan die idiote Neocons de wereld opblazen.
    En dat is niet geheel onverwacht. Niet 'out of character'. Hoeveel doden vielen er in de Gulag?

    Het zit in de genen. ( Het komt epigenetisch tot uiting, als de condities het mogelijk maken.)
    Zoals je van een wolf weet dat hij erg op een hond lijkt, maar wel 20 schapen op een nacht dood kan bijten, zo zag Voltaire 250 jaar geleden al hoe gevaarlijk die neocons kunnen worden.
    Ik citeer:
    • All of the other people have committed crimes, the J > Neocons are the only ones who have boasted about committing them. They are, all of them, born with raging fanaticism in their hearts, just as the Bretons and the Germans are born with blond hair. I would not be in the least bit surprised if these people would not some day become deadly to the human race.
    • Lettres de Memmius a Cicéron (1771).

    ReplyDelete
  8. Zojuist heeft Cees Hamelinck een 9 minuten verhaal verteld op Blackbox !
    Dat verhaal gaat over de Neocons en hun oorlogszucht !

    >> ‘Kunnen de VS hun neo-conservatieve veren afschudden?’ vraagt prof. dr. Cees Hamelink zich af <<

    https://youtu.be/yjJXy5Ugj8M

    Ik heb deze reactie geplaatst: ( Gaat nog iets verder dan die hierboven bij Ab)

    De Neocons bestaan voor 95% uit een etnisch-religieuze groep wiens naam men niet mag noemen. (*)
    Ik ga ze dus ook Neocons noemen.
    Elke oorlog in de afgelopen 30 jaar is door de Neocons doorgedrukt. Thomas Friedman pochte er zelfs over in Haaretz, op 3 april 2003.
    Ook de Oekraïense oorlog zou ondenkbaar zijn als die Neocons hem niet in elkaar zouden zetten:
    hun eigen misantropie ( vooral een diepe Duitsland-haat en Rusland haat) plus
    de belangen van het MIC ( Raytheon etc), plus
    de mooie kansen voor goedkope assets in de Oekraine ( want al die miljarden zijn geleend en die kan Oekraiene straks echt niet terug betalen).
    Dan hebben ze nog wat neefjes die geloven dat God de wereld alleen voor hèn heeft gemaakt en hèn de volmacht gaf om 'Amalek' uit te roeien.

    Zouden ze er in slagen een kernoorlog van de grond te krijgen?
    Putin heeft al gezegd: "Als ik zeker ben dat jullie ons gaan vernietigen, dan druk ik op de rode knop."
    Daar ligt een mooie kans voor de Neocons. Want èlke moord die ze plegen is òf om de wereld beter te maken ( Tikkun Olam) òf hij word gepleegd door unwitting assets ( zoals jihadi's of Azov lieden) die niet doorzien dat ze hun èigen wereld verwoesten in het belang van hun èchte vijanden.

    Het Neocon gedrag heeft niks met rationaliteit te maken. Het is epigenetisch. Zoals een wolf in een uur tijd 20 schapen dood kan bijten: daar heeft hij evolutionair gezien niks aan, maar het zit in zijn aangeboren gedrag.

    251 jaar geleden zag Voltaire die aangeboren mensenhaat en moordlust al bij de 'Neocons' :

    "All of the other people have committed crimes, the .... (Neocons) are the only ones who have boasted about committing them. They are, all of them, born with raging fanaticism in their hearts, just as the Bretons and the Germans are born with blond hair. I would not be in the least bit surprised if these people would not some day become deadly to the human race."
    • Lettres de Memmius a Cicéron (1771).


    (*) Vraag het maar aan Kanye West en Kyrie Irving. Hun carrieres zijn verwoest, omdat ze zeiden wat Cees zegt, maar dan wel iets duidelijker. Dave Chapelle en Seinfeld hebben zich in de discussie gemeng: Het kan zo niet langer. De dijken moeten breken. We moeten ze doorsteken. Vandaag. Of er komt een kernoorlog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. [Putin heeft al gezegd: "Als ik zeker ben dat jullie ons gaan vernietigen, dan druk ik op de rode knop."]
      Dat is een uitnodiging voor de neocons om een massale aanval te plegen. Daarmee zullen ze de RF niet kunnen vernietigen, maar wel heel grote schade aanrichten. Ik denk dan maar niet na over de reactie van de RF, het totale SLI zal veranderen in glas.

      Delete
    2. Wolf,
      Wil jij een duimpje geven aan mijn reactie die begint met:

      De Neocons bestaan voor 95% uit een etnisch-religieuze

      ( Blackbox. Ik heb er nu juist nog een derde reactie bij gezet)

      Delete
    3. [een duimpje geven]
      Ik heb hetzelfde probleem als @SDR op November 20, 2022 at 9:44 PM
      Sorry.

      Delete
    4. IK neem aan dat jullie geen zin hebben om te registreren..

      Delete
  9. Tweede helft van een comment van mij bij Blik:

    Het is duidelijk: WIE dan ook openlijk duidelijk maakt dat we allemaal in een Joodse Gevangenis leven, wordt absoluut fijngemalen.
    Dus wie gaat die slapende schapen nu nog duidelijk maken dat ze in een Joodse Gevangenis leven en er nooit meer uit komen, en dat die muren van de gevangenis elk jaar dichter bij elkaar gezet gaan worden. Tot we òp elkaar moeten staan ipv naast elkaar. Wie gaat die slapekoppen dat uitleggen?
    Niemand durft dat nog te doen.
    Dàt is waarom Assange, en Marlon Brando en Mel Gibson, en Kanye en Kyrie zo hard worden aangepakt: Opdat iedereen weet dat je die woorden 'The Jews' NOOIT uitspreekt.

    PS: Een lid van de groep Public Enemy werd in 1989 verstoten uit de muziek industrie, en kan nu, 33 jaar later, nog niet terug keren, ondanks kilometers op de knieen te hebben gekropen: https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1989-12-30-ca-874-story.html

    ReplyDelete
  10. Zojuist geplaatst bij Ab Gietelink, onder zijn gesprek met Marie Therese Ter Haar.


    In de docu Defamation van Yaov Shamir ( een aanrader) zien we hoe Abe Foxman tegen de Oekraiense regering zegt: "Wij gaan jullie volop steunen in Washington. Op één voorwaarde: Je zwijgt over de Holodomor." Min 37.

    Daar heeft Abe twee goede redenen voor:
    1) Die Holodomor werd vooral uitgevoerd door zijn eigen familie. (*)
    2) Zijn eigen Holocaust mag natuurlijk niet worden beconcureerd door de 7 tot 10 miljoen Oekraïeners die destijds bewust de dood in gejaagd werden.

    Hier de docu van Shamir: https://www.youtube.com/watch?v=shx_l5LT0ro&t=2266s&ab_channel=SolidSnake

    (*) Zoek op: May 26th, 2009 Nicholas Lyssson
    (Een waarschuwing: niet beveiligd. Dan weet je dat de Machthebbers niet graag willen dat je dit leest. Het is een aanwijzing dat er zinvolle zaken te lezen zijn. )

    ReplyDelete
    Replies
    1. De link van Shamir op YT is waardeloos. Bij Odysee staan er veel meer, ook met verschillende talen/ondertitels.
      https://odysee.com/@LugNassad:0/Defamation-VOSTFR-(Yoav-Chamir,-2009):5
      https://odysee.com/@Distant_Enigma:8/Defamation-Anti-Semitism,-the-Movie--2009-documentary-by-Yoav-Shamir---ADL--amp--Jewish-victimhood-:f
      https://odysee.com/@QuantumRhino:9/Defamation-(2009):4
      Als het goed is, zijn deze 3 in het frans, duits en engels.

      Delete
    2. Ik heb de Odyssee links in het archief gezet !

      Delete
  11. UNZ is van het net.

    Hoop dat het niet mis loopt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hij is er al weer.
      Heeft een artikel over Elon en Twitter.

      Heb het nog niet gelezen, maar eigenlijk weet je zeker: Erz al geen ruimte zijn op zo'n groot podium voor ontmaskering van de joden.
      Wel op kleine podia zoals Unz en Saker.
      En in NL heeft nog helemaal niemand er oog voor: Gietelink, Blackbox, Weltschmerz, Gezond Verstand, Andere Krant.
      Ik denk dat Karel de enige is die het door heeft, maar ook hij schrikt terug om het te noemen. Hij werd al a-s genoemd.

      Eigenliojk is de 9 min video van Cees Hamelinck het meeste wat we tot nu toe hebben.

      Delete
    2. [The ADL seems to have played a central role in all these current controversies discussed above, with Musk quickly bowing to its authority and soliciting its advice, while the organization led the successful attacks on West and Irving.]

      Quote uit het artikel over Elon en Twitter, ik zou het dus maar even lezen als ik jou was.


      [Heb het nog niet gelezen, maar eigenlijk weet je zeker: Erz al geen ruimte zijn op zo'n groot podium voor ontmaskering van de joden.
      Wel op kleine podia zoals Unz en Saker.]

      Is Unz nu een groot of klein podium?

      Delete
    3. [Is Unz nu een groot of klein podium?]

      Klein. "Wel op kleine podia zoals Unz en Saker."

      Delete
    4. [Hij is er al weer.
      Heeft een artikel over Elon en Twitter.

      Heb het nog niet gelezen, maar eigenlijk weet je zeker: Erz al geen ruimte zijn op zo'n groot podium voor ontmaskering van de joden. ]

      @G.B. dat is in tegenspraak met deze alinea's, in combinatie met zijn eerste bericht van vandaag 09.37 uur waarbij @JV ervan uitgaat dat het artikel van Ron Unz waar hij naar verwijst niet in zal gaan op de rol van 'those who shall not be named'.

      Delete
    5. @SDR: Ik denk, dat @JV Twitter bedoelt met een groot podium, maar dat moet hij dan maar zelf even schrijven.

      Delete
    6. Ja Unz is natuurlijk al niet zo klein meer, maar Twitter: daar kijken wel ontzagelijk veel mensen. Elke politicus en journalist gebruikt het om zich te orienteren.
      Hoevelen kennen UNZ ? En als ze Unz een keer inkijken, dan kijkt 95% daarna nooit meer: "racistsich, wegwezen." Het past niet in hun bubbel.

      Maar Twitter breekt door alles heen. Dat is dus echt groot.

      Delete
    7. Dank voor de verduidelijking, in mijn beleving ging het hele 'draadje' over Unz, gezien het bericht waar mee begonnen werd.

      Delete
  12. Dave Chapelle : Als een groepje zwarten kwaadaardig is dan heet dat een 'gang'.
    Als een groepje Italianen boosaardig is heet het 'the mob'.
    En als een groepje ... (neocons) iets boosaardigs doet dan noemen we het .... Toeval.
    En durf het niet anders te noemen, want je wordt vermalen en weggespoeld.

    Hier nog een mooi voorbeeld van Toeval:
    De NYT houdt op 30 november een 'Live event' met mensen die U wel kent:

    https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F66182647-094c-43f8-b9a1-ca1f30f41411_1370x1082.jpeg

    ReplyDelete
  13. Een soort eregalerij van moedige journalisten die de waarheid zoeken.

    https://serenashimaward.org/laureates/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wat mij betreft, pas Ron Unz ook in dat rijtje. Of wordt hij niet tot de journalisten gerekend?

      Delete
    2. Wat mij betreft, pas Ron Unz ook in dat rijtje. Of wordt hij niet tot de journalisten gerekend?

      Hij plaatst heel veel artikelen van anderen, plus eigen artikelen.
      Maar dat is het niet: Information Clearinhouse stata er wel op, en die schrijft nooit zelf een artikel.

      Ik denk dus dat Unz te controversieel is.

      Delete
    3. Ja, dat laatste moet dan haast wel. Het is nu blijkbaar nog te vroeg om hem en zijn site in het rijtje op te nemen.

      Delete
  14. Zeer interessant artikel op Unz over de moord op Kennedy:

    [President Kennedy’s Assassination Was a Zionist Coup], bron: https://www.unz.com/article/president-kennedys-assassination-was-a-zionist-coup/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, ik heb de eerste pagina's al gelezen: over Zapruder en zijn 19 miljoen !

      Maar dit is niet hjet enioge vanGuyenot over Israel en JFK.
      Als ik tijd heb moet ik er eens een goed blog over maken, maar nu ik dat schrijf: ik denk dat ik hem al heb...

      Delete
    2. Die info over Zapruder was nieuw voor mij,, dat werpt echt een ander licht op de persoon en de film.

      Ik ben om de een of andere reden al sinds mijn tienerjaren gefascineerd door de moord op Kennedy, heb er een aantal boeken over gelezen (1 ligt er nog op de plank om gelezen te worden), de film JFK van Oliver Stone verschillende keren bekeken, dit soort artikelen vind ik dus altijd interessant. Deze geeft een andere invalshoek dan ik tot nu toe gelezen heb (de CIA heeft Kennedy vermoord)

      Delete
  15. Omschrijving van een Oekraïner door een Oekraïner.

    ReplyDelete
  16. Het is nu een dag later, 22 nov, en ik zie nog steeds de drie reacties van mijzelf op het blog van Van Rossem: Lijdt Maarten aan Dunning-Kruger effect?

    Ik meen dat dit 'shadsow banning' heet.

    ---=
    Vraag: Zien jullie mij nog staan bij Ab Gietelink ?

    In deze video heb ik zelf 4 reacties zichtbaar.
    https://youtu.be/OtmA6oroGWQ

    ( Ik heb heel vaak op anderen gereageerd, en dat is te vbeel werk om te kijken of dat er nog staat.

    Maar deze 4 is goed te doen.

    ( Of ik nu 'beste' of 'nieuwse' kies": steeds 4 reacties van mezelf zichtbaar. )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik heb alle comments uitgeklapt: Je staat er precies 50 x in, ook de comments waar jij naar vraagt. Wat een werk.
      Om het zelf te testen: Klap eerst alle "antwoorden aan" uit. Daarna weer naar boven en dan ctrl-f, type vermeulen en na 2 of 3 x op het pijltje drukken zie je het totaal van alle vermeulens. Daar zitten ook de vermeldingen van jouw opponenten bij, dus iemand die jouw naam in zijn/haar comment noemt.

      Mijn mening: Je geeft verschrikkelijk veel info. Probeer dat te beperken. Een serieuze onderzoeker wordt zo begraven onder de feiten en ziet er dan geen gat meer in, het wordt dan te veel werk.
      Petje af voor jouw reacties.

      Delete
    2. [ik zie nog steeds de drie reacties van mijzelf]
      Ik denk, dat dat komt, dat ik er links van heb gemaakt, dan halen ze het niet meer weg.

      Delete
    3. Dank voor jouw complimenten, Wolf !

      Het is iets dat ik heel graag doe. Misschien wel een verslaving.
      Maar ik hoop wel dat het nut heeft. Maar nniet als alles in een dag wordt weggehaald, natuurlijk.

      Ab iswat dat betreft OK: Van mij heeft ie nog niks weg gehaald.

      Te veel info ? Kan dat ook ?
      Ik wil die schreeuwers l;aten zien dat ze nog helemaal niks weten.
      Dat doe ik juist door zo veel info te geven.

      Hier nog een kado'tje voor Wolf:
      https://www.youtube.com/shorts/teSz27QCtPg

      Delete
    4. [Klap eerst alle "antwoorden aan" uit]

      Waar zit die 'knop'? Ik kan alleen kiezen uit 'beste of nieuwste" en moet daarna de antwoorden op berichten handmatig uitklappen.


      @JV, jouw reacties staan er nog, ik zie er in de snelheid (veel) meer dan 4. Eens met @G.B. over jouw werk! Je blijft netjes terwijl er enorme ongeïnformeerde dombo's tussen de reaguurders zitten.


      [Te veel info ? Kan dat ook ? ]

      Ja, dat kan. Zoals @G.B. ook aangeeft, dan geef je zoveel info dat de ontvanger van de informatie eigenlijk door de bomen het bos niet meer ziet en afhaakt.


      [Ik wil die schreeuwers l;aten zien dat ze nog helemaal niks weten.
      Dat doe ik juist door zo veel info te geven.]

      Die dombo's weten zo weinig dat je dit met minder info ook zichtbaar kunt maken :-)))

      Delete
    5. @SDR: [de antwoorden op berichten handmatig uitklappen.]
      Klopt, daarom is het ook zoveel werk 😉 , maar dat hindert mij niet.
      [terwijl er enorme ongeïnformeerde dombo's tussen de reaguurders zitten.]
      Maar ook minimaal 3 hele goede, die zelf ook met info komen. Al met al vind ik het een hele goede discussie, mede dankzij @JV. De dombo's verraden zichzelf, juist door hun extreme anti-standpunten en het niet ingaan op argumenten.

      Delete