Friday, December 31, 2021

1202 E. O. Wilson, de man door wie ik de mensheid begrijp.

 



Eerder, door Steve Sailer: Monica R.McLemorein The SCIENTIFIC AMERICAN: HowtoFix E.O. Wilson's RacistLegacy

Onlangs, in april 2021, e-mailde ik Edward O. Wilson om te vragen of hij misschien wilde verschijnen in mijn internetshow TheJollyHeretic, waarin ik zogenaamd "controversiële" wetenschap bespreek die steeds meer wordt verboden in de wakkere kathedralen die de westerse universiteiten zijn geworden. Hij antwoordde prompt en legde beleefd uit dat hij dat graag zou doen, maar dat hij, omdat hij al heel oud was, geen interviews meer gaf. Zijn dood op 26 december,92jaar oud, maakt nog duidelijker waarom hij niet geneigd was een livestream te doen.



In 2006, las ik Wilson's 1975 meesterwerk Sociobiology: The New Synthesis en het veranderde mijn leven. Het haalde de cover van Time magazine en resulteerde in Wilson's toekenning van de NationalMedalofScience van then-president Jimmy Carter in 1977, betoogde het overtuigend dat dierlijk gedrag, persoonlijkheid en intelligentie, en alle inter-soortelijke verschillen in deze, waren very substantially genetic, en dat was net zo waar bij mensen als bij alle andere soortgelijke dieren. Sociobiologie - een term die nu vervangen is door "evolutionaire psychologie" - dwong me langzaam te beseffen, hoewel ik ertegen vocht, dat veel van wat ik had geleerd tijdens mijn opleiding als cultureel antropoloog niet alleen fout was, maar fout omdat mijn discipline in de greep was van intolerant dogmatisme.

Ik heb andere briljante boeken van Wilson verslonden, waarvan er twee gewonnen hebben Pulitzer Prizes. Consilience (1998) toonde aan dat elke academische discipline deel uitmaakt van een hiërarchie, met als toppunt de zuivere wiskunde. Theorieën kunnen alleen worden aanvaard als ze zinvol zijn in de discipline die eraan ten grondslag ligt. Modellen in de sociologie moeten herleidbaar zijn tot de psychologie, die op haar beurt weer herleidbaar moet zijn tot de biologie, die weer logisch moet zijn in termen van de scheikunde, enzovoort.

Wilson hekelde de manier waarop de academische wereld zich opsplitst in verschillende disciplines en wordt overgenomen door ideologen, zoals de wetenschappelijke fraudeur Stephen JayGould (1941-2002), die Wilson een

charlatan...op zoek naar reputatie en geloofwaardigheid als wetenschapper en schrijver, en hij deed dat consequent door te verdraaien wat andere wetenschappers zeiden en argumenten te bedenken die op die verdraaiing waren gebaseerd.

[E. Wilson'sTheoryofEverything, door Howard French, The Atlantic, November 2011]

Academia valt uit elkaar; Wilson wilde het weer in elkaar zetten. Wilson betoogde in hetzelfde boek dat menselijk gedrag een combinatie is van genetische en omgevingsinvloeden, wat betekent dat vrije wil een wetenschappelijke onmogelijkheid is.

In On Human Nature [1978], onderzocht Wilson de biologische oorsprong van vele aspecten van menselijk gedrag, waaronder homoseksualiteit en religie. Dit idee was geïnspireerd door Wilsons eigen autistische "bijna-obsessie", zoals hij het noemde, met mieren - hij stond bekend als "DeMierenMan" - en andere eusocial en andere soorten. Omdat ze steriel zijn, kunnen werkmieren hun genen alleen indirect doorgeven, via het helpen overleven van koninginnen. Deze "groepsselectie", zo beweerde Wilson overtuigend, verklaart zoveel menselijk zelfopofferend gedrag. Wilson ontdekte ook precies hoe mieren met elkaar communiceren.

In The Social Conquest of Earth (2012, p.100), heeft Wilson de dynamiek van groepsselectie verder onderzocht. Hij constateerde dat:

Wanneer bij experimenten zwarte en blanke Amerikanen foto's van het andere ras te zien kregen, werden hun amygdala's, het centrum van angst en woede in de hersenen, zo snel en subtiel geactiveerd dat de bewuste centra van de hersenen zich niet bewust waren van de reactie. De proefpersoon kon er in feite niets aan doen.

Met andere woorden, we zijn geëvolueerd om bij mensen te zijn die genetisch op ons lijken, en zullen ons voelen dysphoria als we dat niet zijn.

Zoals vele lezers zullen weten, was hij het voorwerp van één van de eerste serieuze pogingen tot afzetting door toedoen van de linkse anti-wetenschapsbende, wegens Wilsons onverschrokken streven naar biologie toen hij aan Harvard werkte (vanwaar hij in 1996 met pensioen ging). Als reactie op de publicatie van Sociobiology, stichtten Harvard collega's Gould en Marxist RichardLewontin, wiens veelgeprezen kritiek op het concept ras een "sleight of handsamen met anderen de "SociobiologyStudyGroup" op en hekelden Wilsons "deterministische kijk op de menselijke samenleving en het menselijk handelen" in een open brief [Against SociobiologyNew York Review of Books, 7 augustus 1975]. Zij beweerden emotioneel, zoals Wilson beschreef in zijn autobiografie Naturalist uit 1994, dat

Alle hypothesen die trachten een biologische basis van sociaal gedrag vast te stellen "neigen ertoe een genetische rechtvaardiging te verschaffen van de status quo en van bestaande voorrechten voor bepaalde groepen" en leiden tot de gaskamers van de Nazi's.

In 1978 werd Wilsons openbare lezing over sociobiologie op de jaarlijkse conferentie van de American Association for the Advancement of Science aangevallen door een marxistische groep die "WetenschapvoorhetVolk" heette. Leden slaagden erin een kan ijswater over Wilson uit te gieten, alvorens kinderlijk te verklaren: "Wilson,je benthelemaalnat!" [Anatomy Of A Fierce Academic Feuddoor Colin Campbell, NYT, 9 november 1986].

Het overlijdensbericht van de BBC over Wilson noemt hem de "vooraanstaande Amerikaanse naturalist" en meldt dat sommigen hem de "erfgenaam van Darwin" hebben genoemd [Leading American naturalist EO Wilson, dubbed ‘Darwin’s heir,’ dies at 92, 27 december, 2021].

Ik zou verder willen gaan. Wilson was een genie, zo massaal en belangrijk was zijn bijdrage. In 2016 heb ik samen met evolutionair psychiater Bruce Charlton een boek geschreven, The GeniusFamine. Ik geloof dat Wilsons enorme bijdrage aan de wetenschap voortkomt uit de genetische en omgevingsinvloeden, en het psychologische type, die we ook bij andere genieën aantreffen.

Wilson werd in 1929 in Alabama geboren en zijn redelijk intelligente ouders, zijn vader was een boekhouder, gingen uit elkaar toen hij zeven was. Echtscheiding was een schandaal in die tijd, vooral voor zuidelijke baptisten zoals zij. Wilson's moeder kon niet voor hem zorgen en plaatste zijn enige kind voor een aantal jaren onder de hoede van een vriend. Uiteindelijk kwam Wilson bij zijn vader terecht, die om werkredenen veel reisde, waardoor Wilson een zwervend bestaan leidde en voortdurend van buurt veranderde.

Psychiater Felix Post heeft ontdekt dat een gebroken gezin positief correleert met genialiteit.Creativity and Psychopathologydoor Felix Post, British Journal of Psychiatry, 1994]. Dit kan om een aantal redenen waar zijn. Het typische genie combineert een uitzonderlijk hoog IQ met autistische en psychopathologische trekken. Dit betekent dat hij, laag in impulscontrole, "buiten de doos" denkt en originele ideeën ontwikkelt. Verder heeft hij geen sociaal bewustzijn, of geeft hij niet om de gevoelens van mensen omdat de "Waarheid" alles overtroeft, en presenteert hij graag deze ideeën, ondanks het feit dat originele ideeën altijd tegen gevestigde belangen ingaan.

Deze eigenschappen voorspellen ook echtscheiding; het genie kan deze eigenschappen dus gewoon erven samen met een zeer hoog IQ, waarbij het laatste het gevolg is van toevallige genetische combinaties. Depressie, waaraan Wilson naar eigen zeggen in zijn autobiografie leed, voorspelt ook creativiteit, als gevolg van het verlangen om zin te geven aan een chaotische wereld, en echtscheiding. Aan de andere kant kan een gebroken gezin - een gevaarlijke, onvoorspelbare omgeving - deze eigenschappen bij het kind naar boven halen.

Bij het lezen van Wilsons autobiografie wordt duidelijk dat hij van jongs af aan geïnteresseerd was in (in feite autistisch-geobsedeerd door) "dingen" - in het bijzonder vissen, en later mieren - in plaats van mensen. Toch waren zijn sociale vaardigheden voldoende om in 1955, het jaar dat hij aan Harvard promoveerde, te trouwen met Renee Kelly, en getrouwd te blijven met een dochter, Catherine.

Maar Wilson was ontegenzeggelijk obsessief. Autisme wordt gekenmerkt door een hoge mate van systematisering maar een lage mate van empathie - het extreme "mannenbrein". Zijn autobiografie onthult dat Wilson de namen vergeet van families waar hij als kind weken verbleef, maar zich de specifieke vis herinnert die hij op dat moment onderzoekt. Toen hij zeven jaar oud was, verloor hij zijn zicht in één oog, doordat er bij een ongeluk een vissenvin in terecht was gekomen.

Net als Isaac Newton en vele andere genieën, blonk Wilson niet uit op school. Hij concentreerde zich op datgene wat hem fascineerde, het naturalisme, en werkte alleen hard genoeg om te slagen voor alles wat hem niet fascineerde. Hij begon pas "het spel mee te spelen" toen hij op zijn militaire school werd afgewezen voor een militaire universitaire studiebeurs omdat hij blind was aan één oog en de cijfers nodig had om toegelaten te worden tot de Universiteit van Alabama om zijn droom te volgen, wetenschapper worden. Daarna begon hij aan zijn doctoraalstudie aan de Universiteit van Tennessee alvorens naar Harvard te gaan.

Zoals vele genieën had Wilson een sterk gevoel voor een doel - bijna een hogere roeping tot de Waarheid. Na entomoloog te zijn geworden, leverde Wilson, net als vele genieën, bijdragen op allerlei andere gebieden: menselijke psychologie, menselijke biologie, de studie van religie, enzovoort.

Zoals ik noted in The Genius Famine, is dit wat de creatieve wetenschapper met een hoog IQ doet - in tegenstelling tot de doorsnee, ijverige, normale intelligentie, incrementalistische wetenschapper met een hoge impulsbeheersing en een hoge mate van 'agreeableness': hij genereert originele verbanden. Het enige wat de incrementalist kan roepen is: "Hoe kan hij dit doen?! Hij heeft er geen kwalificatie in, zoals ik!"

Wilson was duidelijk over zijn intellectuele tekortkomingen in zijn memoires, en het zijn die welke andere genieën hebben gehad.

Zoals ik in The Genius Famine al zei, is intelligentie als een piramide. Aan de basis staan vermogens die zwak geassocieerd worden met intelligentie, zoals autorijden of een bal vangen. Daarboven zijn er taal-, reken- en ruimtelijke vaardigheden. Daarboven, op de top van de piramide, bevindt zich de algemene intelligentie (g). Deze vormen van intelligentie staan allemaal met elkaar in verband. Mensen kunnen "taalkundig gekanteld" zijn, maar over het algemeen zijn mensen die goed zijn in wiskunde, goed in Engels en hoog in g. Naarmate mensen intelligenter worden, valt de positieve relatie tussen de verschillende soorten intelligentie echter uiteen. Superintelligente mensen kunnen dus briljant zijn in wiskunde, maar verbaal sprakeloos en bijzonder slecht in sommige vaardigheden aan de basis van de piramide. Vandaar dat Einstein zou verdwalen, A.J.Ayer niet kon autorijden en Isaac Newton bijna failed his degree en was totaal onpraktisch. ( Komt het je bekend voor ,  Rootman? ) 

Op Harvard probeerde Wilson zijn wiskunde te verbeteren, maar hij kon het niet; hij gaf toe dat hij "halfgeletterd" was in het onderwerp. Hij gaf in zijn autobiografie ook toe dat hij een "slecht geheugen" had, net als Newton.

Maar beschadigde of vreemd ontwikkelde hersenen compenseren dit soort dingen door andere gebieden in te zetten, wat leidt tot ongewone vermogens. In het geval van Wilson concludeerde hij in zijn autobiografie dat dit "een ongewoon vermogen was om verschillende objecten met elkaar te vergelijken, en zo syntheses te maken van eerder niet met elkaar in verband gebrachte informatie". Dit is de essentie van originaliteit. En de uitdrukking ervan wordt nog versterkt door het feit, zoals Wilson zich bewust was, "dat ik vlot schrijf...ik heb deze sterke punten naar voren geschoven en de zwakke punten omzeild."

Met Edward O. Wilson heeft de wetenschap een werkelijk briljant man verloren, een van de laatste genieën van de twintigste eeuw.

Zijn "ongewone vermogen om verschillende voorwerpen met elkaar te vergelijken en zo syntheses te maken van voorheen niet met elkaar in verband gebrachte informatie" was de essentie van zijn genialiteit.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het dezelfde psychologie en biografie lijkt te weerspiegelen als die van vele andere erkende genieën.

Wilson's dood is een van de laatsten van de generatie wetenschappers die overwegend vasthielden aan een fundamenteel geloof in het belang van "waarheid" boven alles - mogelijk omdat zij opgroeiden in een overwegend conservatieve en religieuze maatschappij waarin iets hogers boven individuele gevoelens stond en "waarheid" onaantastbaar was.

De fysieke aanval op Wilson in 1978 was een voorbode van de huidige, door de Cancel-cultuur gedomineerde, wetenschappelijke Dark Age. De mensen die toen ijswater over Wilson gooiden zijn nu de baas van plaatsen als Harvard.

God helpe ons allen.

Edward Dutton [emailhem | Tweet hem] is hoogleraar evolutionaire psychologie aan de Universiteit van Asbiro, Łódź, Poland. Je kunt hem zien op zijn Jolly Heretic videokanalen op YouTube en Bitchute. Zijn boeken zijn available through his web page here.

            --------------------------

Ron Unz neemt iets meer afstand van Wilson, in een reactie op het artikel: 

Ron Unz says:

@Anonymous

I briefly studied under Wilson and while I greatly admire his work, with his Sociobiology text certainly being a landmark achievement, I think I’d have to concur.

I’d suggest that the somewhat parallel framework developed during roughly same period by William Hamilton and Richard Dawkins was far more revolutionary and significant. I’d regard Dawkins two books as absolutely breathtaking in the way they shifted our evolutionary paradigms.

For those interested in this topic, here’s a lengthy piece about some of these individuals we published a few years ago by Robert Trivers:

https://www.unz.com/article/vignettes-of-famous-evolutionary-biologists-large-and-small/

And here’s the updated version of one of the papers I produced while I was studying under Wilson, as well as a link to a discussion of the original, very crude version written during the early 1980s:

https://www.unz.com/runz/how-social-darwinism-made-modern-china-248/

https://www.unz.com/runz/social-darwinism-and-rural-china/


5 comments:

  1. Op min 5.40 zegt deze oude arts: de meeste mensensterven door toedoen van artsen, door ingrepen of voorschriften ( iatrogenesis):
    https://soundcloud.com/user-315788098/20220101-1305-01mp3-de-wereld-verbeteren-is-een-werkwoord-geen-wens?si=836527e1e2334aea89b4d9975bd4d65a&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

    Dat komt wel overeen met het boek van Ivan Ilich uit 1976: Medical Nemesis.

    ReplyDelete
  2. Dit gesprek met Daniel Estulin gaat me boven de pet. En dan wordt het dus interessant.
    https://www.unz.com/audio/kbarrett_daniel-estulin-and-ellen-brown-on-global-economic-implosion/

    Op min 20 word het interessant.
    Ik probeer het samen te vatten.
    Estulin: Het Westen begrijpt China helemaal niet. Het werkt daar ànders. China zou best wel eens kunnen uiteenvallen in 5 stukken.
    China stimuleert consumptie in eigen land. Ze brengt dus extra geld in omloop. Bijv. ook door veel infrastructuur te bouwen. ( ? Als je geld drukt om infrastructuur te bouwen,dan blijft dat geld in de economie en kunnen daar ondernemigen hun lonen mee betalen: dus meer geld in econ. geeft meer bedrijvigherid en meer inkomens bij de mensen. ? ) ( Tussen de twee ?? zal ik mijn 'vermoeden' beschrijven)

    Maar dat kan toch tot inflatie leiden ( meer geld in omloop dan goed is, waardoor alles duurder wordt.)

    Die inflatie bestreed China door de dollars ( die ze voo rhaar producten kreeg die ze exporteerde) aan de economie te onttrekken. ( ? Wat deden ze er mee? )

    Tegelijk breidde China overal ter wereld haar afzet markt uit, via bijv de New Silk Road handel ( naar Europa) en het wereldwijde infrastructuur project (Belt and Road initiatief : BRI) met spoorwegen van China tot Rotterdam en Birma en Turkije.

    Maar Amerika wil niet meer kopen in China, Europa heeft geen geld meer om te kopen. En dat geeft een probleem met het huidige banken systeem dat in 1944 in Bretton Woods werd afgesproken.

    Maar behalve China hebben ook Trump en Putin problemen met Bretton Woods. Dus de VS , China en Rusland enerzijds, en de machtige wereldwijde Bankiers anderzijds.


    Als China niet meer kan groeien, kan de rijkdom bij het volk niet toenemen en geeft dat onrust.
    China moet dus wel 'koloniseren' zoals de VS tussen 1945 en 9171 deed: steeds landen veroveren en als afzet-markt voor haar vers gedrukte geld gebruiken.

    Ook China zal dat gaan doen: ze zal de gedrukte Yuan als betaalmiddel in allerlei landen in de wereld gaan gebruiken.
    Tot 2045 kan dat doorgaan.

    China stimuleert nu haar economie met gedrukt geld. En gaat de dollar uit Zuid Oost Azie verdrijven.
    (Estulin: China: 100 miljoen rijken, 300 miljoen die niet kunnen lezen, 1 miljard heel arme mensen.)
    China : 2000 miljard gedrukt geld (==$) per jaar.

    Als ze dit niet meer doet worden de Regionale Leiders opntevreden en krijg je intra-Elite conflict.

    Xi heeft weinig andere mogelijkheden.

    De liberal Banking Financiers zijn de grote vijanden van Xi, Biden/Trump en Putin.

    Het Westen denkt altijd: Zij <> Wij.
    China denkt in 3: Wij, Zij en onze ally.

    Min 33: China is not a country. Its a group of clans working against each other, and also together. (Communist party, Nationalist Xi, kapitalists?)

    Ook Rusland is verdeeld:
    Putin controleert het Leger en de Geheime Dienst.
    De Regering controleert het land.
    En de Westerse bankiers controlerne de Russische Centrale Bank ( Mevr. Najibullah). Ze werkt voor het IMF, en als Putin haar zou ontslaan, dan wordt Rusland kapot gemaakt door het IMF.

    ReplyDelete
  3. https://youtu.be/hWfsQv800NU

    Diet, Nutrition, and Cancer Survivorship | T. Colin Campbell, PhD (2007)

    Campbell is 'de uitvinder' van het vewgetarisme: van het 'plant based diet'.

    Hij zegt: Kanker kun je bestrijden door alleen planten te eten. Whole food: dus geen vitaminen of supplementen, maar echte onbewerkte planten.

    ===

    In een andere video ( https://www.youtube.com/watch?v=F1HvwgfwOtY&t=2401s )

    vertelt hij hoe sterk hij is tegen gewerkt door 'Big Academia' , oingetwijfeld omdat al die bestuurders goped betaald worden doro Bigf Food en Big Pharma. en misschien ook wel door Big Medicine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Campbell is van de WFPB richting: whole food plant based.

      Hij is boos op de Keto mensen.
      En op de carnivore diets,
      https://youtu.be/F1HvwgfwOtY?t=3046
      Op min 53: Ja, je valt er wel van af en soms ga je minder cholersterol krijgen. Maar het blijft niet.

      In de toespraak video is hij boos: De Keto mensen zeggen dat koolhydratem slecht zijn, maar dat geldt dan misschien wel voor die in brood en pasta, de verfijnde producten, maar niet voor de koolhydraten in groenten.

      Delete
  4. Prachtige documentaire:

    How Bob Dylan Catapulted Folk Music | Roads Rapidly Changing (Full Documentary) | Amplified

    https://www.youtube.com/watch?v=-Hj3qK9_mns

    Prachtig tijdsbeeld.
    Zijn eerste vriendin in The Village: https://en.wikipedia.org/wiki/Suze_Rotolo

    Geboren: 1940, mid west.
    Naar New York: 1960.
    Hij zuigt alle muziek op die hij kan horen. Ook in Engeland als hij daareind 1962 heen gaat.
    Rotolo komt uit een links nest en leert hem de protest-thema's.
    Hij bewondert Woody Guthry en bezoekt hem regelmatig.
    Hij regelt zelf een goed artikel in de NY Times. Omdat hij weet dat ie boven de rest uit steekt.
    Joan Baez is 56 maanden ouder,maar al volledig bekend, en zij heft hem op het podium.
    Hij schrijft zowat als eerste de eigen teksten, wat daarna heel gewoon wordt.
    Hij is het icoon van de protest generatie, maar hij is vooral een artioest, geen activist. Hij ziet hoe de electrisache muziek de macht over neemt.
    In Engeland wordt hij gevolgd met een camera en dan al laat hij Baez bungelen. In Newport treed hij twee avonde op: de eerste avond met niet electrische folk. De tweede avond met een electric band: een revolutie. Grote woede.

    Is hij een nest-bevuiler, of kun je zo'n talent niet eeuwig vast houden? Of wil hij geld en macht?
    Alle drie de redennen, denk ik.

    PS: Ik was nooit een Dylan volger. Luisterde nauwelijks naar hem ( Ik vond hem langdradig: Hurricane bijv.), maar de laatste jaren begin ik hem heel mooi te vinden, op spotify.


    ReplyDelete