Wednesday, April 28, 2021

1141 Gaslighting.

Definitie van deze Amerikaanse term: 

Gaslighting is een vorm van psychologische manipulatie waarbij de pleger erop uit is het slachtoffer (tegenstander) mentaal te ontredderen. Dit probeert de pleger te bewerkstelligen door bij het slachtoffer twijfel te zaaien aan het eigen gezonde verstand.

'Gaslighting' is de  naam van een film met Ingrid Bergman, waarin zij werd gek gemaakt door haar echtgenoot.


Gelukkig is er niemand die probeert mij wijs te maken dat ik gek aan het worden ben. 

Maar toch krijg ik af en toe het gevoel dat er iets mis is met mij.

Als je ruzie krijgt met alle mensen die je kent, moet je toch eens achter de oren krabben en denken:  ligt het misschien aan mìj ? 


Een minuut geleden kreeg ik weer ruzie. Met een mevrouw die mij wilde helpen om een subsidie binnen te harken. Zonnepanelen. De regering heeft 5 miljard beschikbaar gesteld, en daar kan ik wat van binnenhalen, en hun bureautje wil mij helpen. 

Nou, in 2012 heb ik een bedrijfspand laten bouwen van 30x60 meter, met  verzwaard dak, zodat er zonnepanelen op kunnen.   

Maar ik heb de panelen nooit gelegd, omdat het me zo tegen staat. Kan zijn dat ik het wel een keertje ga doen, maar nu even niet. En dat ik mijn eigen belasting deels terug krijg als ik die panelen leg, dat staat me ook al tegen. Zeker als daar weer allerlei bullshit-jobs mee in het leven worden geroepen, zoals dat van die mevrouw die mij zojuist belde. 

*

Dan heb ik nog bonje met een familie-lid die denkt dat het de normaalste zaak van de wereld is om een boedelscheiding 41 jaar uit te stellen.  

41 jaar!    

Hemel en aarde heb ik de afgelopen 20 jaar bewogen om die erfenis te verdelen. Twee bedrijfspanden moest ik noodgedwongen bouwen op grond die niet uitsluitend van mijzelf is ( die is van de 'erven', zoals dat heet) , omdat mijn familielid   'er nog niet helemaal uit was'. 

'Ik heb nu eenmaal tijd nodig voor zulke grote beslissingen."  

Altijd weer die lui die hun eigen lafheid en onvolwassen gedrag willen verdedigen met een of ander psychisch 'lot' waar ze in hun ogen zelf het grootste slachtoffer van zijn, en als jij aandringt, na 41 jaar...  dan maak jij hun lot nòg erger !   

Dan wordt het eigenlijk jòuw schuld ! 

*

Dan heb ik nog bonje met een groepje mensen waarmee ik ooit door Afrika reisde. Eén van ons woont in het noorden van Italië, niet ver van Bergamo.  Dat leidde tot een discussie over HCQ .  Ene William, die het tot chirurg heeft geschopt,  beweerde dat HCQ niet hielp. Maar ik wist toen al dat ze de HCQ pas hadden toegepast  op het moment dat de patienten erg ziek waren, en dan is de virale fase al làng voorbij.  Enfin: iedereen gelooft de chirurg, niemand gelooft mij. Ik ben maar afgehaakt. 

*

Dan heb ik nog bonje met de oud huisgenoten uit de studentenflat.   Natuurlijk hebben ze nooit een poot uitgestoken toen Irak werd verwoest, of Afghanistan,  Libië, of Syrië.   Allemaal ver weg. Maar als hun eigen cafétje op de hoek een paar weken dicht moet, dan zijn ze in àlle staten.  Dat schoot me vorig jaar in het verkeerde keelgat.  Nu zijn ze boos op mìj...

*

Dan heb ik nog een oud klasgenoot met veel talent voor taal. Ik vroeg hem of hij de teksten van Ron Unz zou willen vertalen.  ( Met Google Translate kost dat niet zo veel moeite).  Maar nee.  Hij zag er het nut niet van in. Hij wandelt met de hond en - belangrijk- bezoekt 6 boeren in 2 jaar tijd... ( elke 4 maanden één bedrijfsbezoek?)  Zijn agenda zit vol, dat begrijpt U.  

Onze voorouders hebben dit land verdedigd. Hebben hun zonen opgeofferd. Het idee dat we samen verantwoordelijk zijn voor dit land, en dat we ook plichten hebben, en niet alleen maar rechten,  is totaal verdwenen. Ik wil het graag  opnieuw introduceren, maar je wordt wel als een irritante figuur gezien: waar bemoeit hij zich mee !?  Ik heb rèchten, géén plichten! 

Tja,  het is hun zo wijsgemaakt, door een vijandige Elite.  En die vijandige Elite leerde hen ook dat mensen als ik, die het spel door hebben, slecht zijn.  Dus als je ze waarschuwt,  willen ze er niet van horen. 

We gaan dus - met zijn allen -  en zelfvoldaan -  naar de donder. 

Dan had ik nog een verre kennis op bezoek en die maakte een ommetje met haar hond.  Bij terugkomst zei ze: "Er staan al flink grote aardappelen  onder het plastic hier! "  Ik zei: "Dat is waarschijnlijk broccoli, want vroege aardappelen onder plastic, die worden in deze streek tot nu toe nooit geteeld."  

Nou, deze mevrouw wist het voor 100% zeker. Ik zat er helemaal naast. Ze had het toch immers zelf gezien!   Maar ze was ook coulant: " Iedereen mag natuurlijk zijn eigen waarheid hebben."  ( de ondertoon van gaslighting was duidelijk voelbaar: 'je bent niet goed snik, maar we gaan er niet over in discussie......) 

Ik vroeg toch nog even waarom ze zo zeker was dat het aardappelen waren. 

"De planten zijn groen, en aardappelen zijn ook groen."

             ----------------------------

Ja, die oude Nietzsche en die oude stoïcijnen geven me heel wat troost dezer dagen:  Ga je eigen gang. Volg je eigen weg. Je hoeft niet bij de groep te horen. 


18 comments:

  1. [Ga je eigen gang. Volg je eigen weg. Je hoeft niet bij de massa te horen.]
    Precies mijn mening. Ik zoek mijn eigen vrienden wel uit. In gesprekken met buren (Achterhoekers) zei men, dat je als buitenstaander nooit zomaar wordt geaccepteerd. "Je komt er nooit 'in'". "Maar dat wil ik ook helemaal niet". En dan die grote ogen er achteraan, zo van: Huh? Kostelijk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Het aardigste dat ik hier over kan zeggen is dit: in elk geval waren de Achterhoekers en jij eerlijk tegen elkaar.
      Maar zelf kan ik het niet erg waarderen dat er mensen bij mij in de straat komen wonen die niks met ons ( oude bewoners) te maken willen hebben.
      Waarom zou ik die aardig vinden? Waarschijnlijk kijken ze op ons neer.

      Ewout Engelen legt het allemaal goed uit als ie over ambtenaren-taal spreekt.

      Delete
  2. Replies
    1. Als je een heel jkaar over een mondkapje schrijft ben je volgens mij geen journalist.

      Delete
  3. Goede video:

    De (on)betrouwbare overheid #2 met Renske Leijten

    https://www.youtube.com/watch?v=Evt53tWRqe0

    Ewout Engelen legt ook uit hoe de ambtenary alles veel te ingewikkeld en onmogelijk maakt.

    Beschavingen gaan aan toenemende complexiteit ten onder: Tainter.

    ReplyDelete
    Replies
    1. [De (on)betrouwbare overheid]

      Hier een getuigenis over instructies aan agenten en ander overheidst**g.

      Delete
    2. Ik citeer een stukje tekst: " want iedereen mag politietaken uitvoeren: Boa’s, beveiligers en zelfs burgers. Dat degradeert het vak van politieagent. Het resultaat is dat macho’s, die graag met een vuurwapen op de heup lopen, zich aanmelden voor de opleiding bij de politie."

      ======

      Ja,

      en als opstandige lui denken dat ze niet naar de politie hoeven te luisteren, omdat ze 'Niks gedaan hebben!" ( dat zegt Rypke Zeilmaker steeds) dan zorgen die er zelf voor dat deze niet goed opgeleide agenten en boa's heel boos worden.
      En terecht dat ze heel boos worden !!

      En dan doen ze onverstandige dingen, en dan word hen de hand boven het hoofd gehouden door corpsleiding en rechter, en dan polariseert de samenleving.


      De oplossing is heel duidelijk:

      1) De politie is de baas. Altijd luisteren naar de politie, ook als ze volledig in de fout gaan.

      2) Heel veel procedures aanspannen en protesten houden voor fouten van de politie.

      Zo houd je elkaar in evenwqicht, en voorkom je escalatie.

      =====

      Persoonlijke ervaring:

      Ik kwam uit Nieuw Zeeland gevlogen en moest geld halen van de bank: bank zou over 30 minuten sluiten. Vrijdagmiddag. ( Jaar of 6 geleden, denk ik)

      Eén weghelft van de N289 was door de politie afgezet, en ze lieten telkens het stoplicht 1 minuut groen worden. Maar de afzetting was wel over 400 meter, dus voor die paar auto's er door waren was je 4 minuten verder... de file werd steeds langer. Voor mij konden 3 auto's door rijden en hop: alweer rood. Maar ik besloot om door rood te rijden, want ik kon ze gemakkelijk inhalen.

      Een agente riep en zwaaide: stop stop.
      Omdat ik in de problemen zou komen (bank, geld, vrijdag) reed ik door, maar aan de andere kant weer een agent: die sprong op de weg.

      Hij gebood me van de weg af te gaan.
      Maar mijn geestesgesteldheid was koppig (jet lag) en ik wilde niet luisteren.
      Ik reed langzaam door, terwijl hij door mijn raam hing...
      Maar toen begon hij te roepen: "U wil mij doden!"

      Toen dacht ik: "O, nou moet ik oppassen, want straks krijg ik echt een lelijke beschuldiging aan mijn broek."

      Ik werd flink geboeid en in de politieauto afgevoerd. Flinke pijn en gevoelloosheid in de handen. Vier uur in Bergen op Zoom in het cachot gezeten.

      Daar kregen de agenten langzamerhand ook wel door dat ik een normale persoon ben die door 'samenloop' in de problemen werd gebracht. Ik moest allemaal verklaringen afleggen en ondertekenen.

      Maar dan krijg je 5 maanden later een telefoontje dat de zaak is geseponeerd.

      Ik vind dus dat die politie zich best redelijk opstelt.

      Ik gedroeg me toen fout, net als Rypke, maar had er wel veel betere/begrijpelijker redenen voor. Maar ik was fout. Politie was correct, maar deed de boeien wel veel te strak om.

      Delete
    3. De mensen moet verteld worden over het Sociaal Contract: dat wij het "Recht om geweld te gebruiken" aan de politie hebben overgedragen.

      Dat is goed voor ons allemaal.
      Daar kiezen wij met het volle verstand voor.

      En de mensen moet ook worden verteld dat je niet met een agent gaat discussieren over wel of niet.
      Je doet dat later bij de rechter.

      De agent heeft maar één taak: te doen wat hem wordt opgedragen.
      Hij is er niet om te kijken of jij boosaardig bent of goedaardig.

      Zo is het geregeld, en mensen als Rypke zijn er de oorzaak van dat de agenten steeds gemener worden. Rypke snapt het niet , of liever: Hij weigert het te snappen. Rypke is dus schuldig.

      Delete
  4. Zblog vertelt een zelfde soort verhaal:
    Ronalkd Reagan was een acteur.
    Sinds 40 jaar is een politicus iemand die onze aandacht vangt.
    Hij noemt ze: Carny's: circus-artiesten.

    Niet iemand die goede oplossingen bedenkt.

    Nu we worden geleid door circusartiesten (mannen die zich feminist noemen etc) gaat het land ten onder.
    https://thezman.com/wordpress/?p=23590

    Laatste alinea, translated:
    Voor het grootste deel van de menselijke beschaving diende de circus-wereld de samenleving. De devianten konden naar het circus worden gestuurd en het circus zorgde voor welkom amusement. Het circus bevond zich echter altijd aan de rand van de samenleving en maakte er nooit deel van uit. Binnen in het circus was een heisa van degeneratie en chaos, maar de samenleving hield het 'binnen', onder controle. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid, waarbij de normaliteit wordt gemarginaliseerd en het circus centraal staat. Het blijkt dat het einde van de geschiedenis een wereld is die wordt gerund door carnies.

    ReplyDelete
  5. Ik heb het bioek van Daniele Ganser gekocht: Imperium USA.

    Bij de Blauwe Tijger.
    Uit het interview dat Ganser met Tom Zwitser maakte kreeg ik de indruk dat het een goede 'encyclopedie' van alle Amerikaanse misdaden zou kunnen zijn.

    En inderdaad: Zowat alle boosaardiger ondsernemingen van de VS worden kort besproken. Boek toch nog 300 pagina's dik.

    Zeker de moeite waard als naslagwerk.

    Hier het interview:
    Daniele Ganser over de strapatsen van het Amerikaanse wereldrijk, China en corona (DEUTSCH)

    https://youtu.be/LDsKqfMs2CY

    ReplyDelete
  6. Ze kunnen het ook nooit een keer goed doen, met die propaganda!!!

    https://www.nu.nl/buitenland/6130495/oeigoerse-ooggetuige-concentratiekamp-in-nederland-bedreigd-door-china.html

    Een berichtje over een 51 jarige Oeioeioeioeigoerse mevrouw die in 2017 een spiraaltje kreeg geplaatst en later gedwongen werd gesteriliseerd.

    Die oeioeioeigoerse dames blijven wel erg lang vruchtbaar! Je zou toch denken dat ze dat zeer lage risico van zwangerschap simpeler kunnen voorkomen; bv door een 3 maandelijkse depo provera injectie voor nog enkele jaren. Dan kunnen de wrede kampbewakers met hun toch wat vreemde voorkeur voor kaalgeschoren 50 + vrouwen, terwijl er ook jongere dames gevangen zitten, zich veel makkelijker onbezorgd uitleven.

    Kortom: opnieuw een rammelend stuk propaganda!

    Hier is nog een langer artikel over haar:

    https://www.nu.nl/buitenland/6130497/hoe-een-juf-in-een-chinees-martelkamp-belandde-en-naar-hier-ontsnapte.html

    Deze mevrouw werkt voor de Dutch Uygur Rights Organisation, gesponsored oa. door de NED (=CIA).

    ReplyDelete
    Replies
    1. De schrijver is sinds 1 febr wqerkzaam voro Nu.nl

      Nu.nl is echt een propaganda iorganisatie. Hun berichten worden zeer veel gelezen.
      Ik ben er als reageerder al jaren geleden uit gegoooid, als ik me goed herinner.

      Hier wat info:

      CV-databank
      Trudy Brandenburg - van de Ven — vrijdag 15 januari 2021, 11:50 | 0 reacties, praat mee

      Onderzoeksjournalist Harm Ede Botje aan de slag bij NU.nl


      Redactie NU.nl - © Vrij Nederland

      UPDATE NU.nl gaat meer op eigen nieuws inzetten en wil drie ervaren verslaggevers toevoegen aan het team. De eerste is nu bekend: Harm Ede Botje. Hij begint 1 februari.

      De onderzoeksjournalist werkte ruim twintig jaar voor Vrij Nederland. De afgelopen tijd publiceerde hij vooral bij Het Parool en Follow the Money. Hij schreef ook samen met Mischa Cohen het boek ‘Mijn meningen zijn feiten’, over de oprichter van Forum voor Democratie Thierry Baudet. De daaropvolgende onthullingen van het tweetal in Het Parool over Forum in november vorig jaar veroorzaakte een crisis bij de partij die resulteerde in een uittocht van gekozen vertegenwoordigers.

      Delete
    2. Maar de crux staat in mijn vorige blog: ELKE DAG WORDT ER 1 MILJOEN $$ besteed aan negatieve verhjalen over China de wereld in sturen.

      Door de Amerikaanse overheid.

      De mensen waarover je leest ('de slachtoffers') worden dik betaald.

      Ede Botje wordt ook dikt betaald omdat aan FTM een zweem van 'oprechte rebellie' kleeft.

      Maar dat is nogal selectief.
      Zoals veel Do Good organisaties zowel Goed als Slecht werk doen.

      Vb: Amnestie heeft gruwelijke moordenaars in de gelederen, maar natuurlijk ook echte goede mensen.

      Delete
    3. nu.nl kwam mij altijd nogal telegraaf- achtig (dus rechts) over: een 20e eeuwse versie van 'het vrije volk', het krantje dat mijn grootouders wegens budgetoverwegingen lazen.

      En hun jounalisten komen uit de stal van vrij nederland!

      In mijn jeugd was dit een 'progressief','links' blad.

      Het was vroeg in de '60s, dus zelfs nog voor de cultuurmarxistische revolutie van '68, net voor de provo-tijd. Ook als kind leek het me nogal intellectualistisch. Ik, 13 yr old, vond hun honderden annonces met hun vage grijze raster plaatjes van oude mannen en vrouwen, gezicht en genitalien zwart afgeplakt met in mijn ogen zeer perverse voorstellen uiteraard het meest walgelijk, en dus superinteressant.


      Zoals overal is ook hier censuur. Ik doe niet eens moeite om me weer te registreren.

      Maar ten goede van Nu.nl: tegenwoordig moet je bijna overal voor betalen. Op zeker moment wordt het zelfs moeilijk de leugenachtige MSM te volgen! Ik vind het volgen daarvan echter uitermate belangrijk!

      Meestal niet als informatievoorziening! Maar ik wel weten waar de mensen buiten mijn eigen info- bubble over denken en hoe ze hun meningen vormen. Hoe kan ik anders een gesprek met hen aangaan?

      Delete
    4. Rootman schrijft:

      [Op zeker moment wordt het zelfs moeilijk de leugenachtige MSM te volgen! Ik vind het volgen daarvan echter uitermate belangrijk!

      Meestal niet als informatievoorziening! Maar ik wel weten waar de mensen buiten mijn eigen info- bubble over denken en hoe ze hun meningen vormen.]


      Dat is juist. Ik had drie jarige-digitale-abonnementen op NRC, Volkskrant, Elseviersweekblad en BNdeStem genomen.
      Voplkskrant en EW zijn verlopen, maar ik heb niet vernieuwd: Ik weet het nu wel. Ze zijn totaal niet bezig met journalistiek, maar met het uitdragen van hun wereldbeeld, door middel van 'weglaten of uitvergroten of verkleinen' van bepaalde items.

      Jordan Peterson zegt dat ze irrelevant zijn geworden.
      In elk geval hebben CNN en NBC etc ongeveer 35 % van hun kijkers verloren sinds Biden de baas is.

      Delete
  7. Alexander Mercouris:
    Russian Counter Sanctions on US and EU Begin To Bite

    Mogelijk dat Nederland ook problemen krijgt (wegens al dat MH17 gedoe) en dan wordt het moeilijk met de Rusland-visa.

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Ik had nog niet van OAN gehoord, maar lijkt me wel OK:

      https://www.oann.com/promos/01-22-2021-OANN-PROMO-30sec-h264.mp4

      NB: Zelenko en al die andere artsen ( FLCCC, Elens, die Franse arts etc.) verdienen op zijn minst een grote onderscheiding.

      (Eigenlijk zijn de Nobel prijzen bezoedeld, dus dat is wat minder toepasselijk).

      NB: Zelenko heeft erge hart of kanker problemen gehad. Maar hij geeft een perfect interview!

      Dank voor de info.

      Delete