Wednesday, July 22, 2020

1071. Maarten Keulemans ( Volkskrant) gaat in discussie met de opponenten.


Eindelijk een reactie van  'De  Media' op wat  'De Alternatieven' te zeggen hebben. 

Ik heb het nog niet gelezen, dus zeker niet geanalyseerd of bekritiseerd,  maar  waardeer dat de 'discussie' begonnen is.  Zo moet het. 


ANALYSE  
ARGUMENTEN VAN CORONA-SCEPTICI


Is het virus eigenlijk al weg? 

(En andere dwarse ideeën over corona langs de wetenschappelijke meetlat)


En dan is er, met alles wat nog onbekend is over het coronavirus, de mogelijkheid dat we het virus helemaal verkeerd hebben begrepen. Dat covid-19 alweer voorbij is, of misschien zelfs nooit zo erg was. Een omstreden idee, dat ook in Nederland rondzingt in kringen van dwarsdenkers en demonstranten. Zou er een kern van waarheid in zitten?




Het is een gedachte die is gestold in de tegencultuur van mensen die ageren tegen de coronamaatregelen, en rondgaat op weblogs, in YouTubefilmpjes en Facebookberichten. Een tweede golf? ‘Geen sprake van’, stelt vaccinscepticus en publicist J.B. Handley op een website voor mensen ‘die verbannen zijn van de commentaarsectie van The Guardian’. Maar het virus kan toch terugkomen? Welnee. ‘We zijn eigenlijk al klaar met het virus.’ Zelfs de lockdowns waren overbodig, houden sommigen vol: zonder maatregelen was de epidemie ook wel uitgedoofd.
Zou het? We houden vijf van de belangrijkste argumenten tegen het licht.


1. Het virus is al weg
Meteen maar de meest intrigerende bewering. Virus, welk virus? Misschien is het coronavirus al verdwenen en zijn de ongeveer honderd Nederlanders die per dag positief testen wel ‘foutpositieven’, foutmeldingen van de test. Ruis dus eigenlijk. ‘Het RIVM kan eenvoudigweg niet bewijzen dat het covid-19-virus zich überhaupt nog in Nederland bevindt’, stelt actiegroep Viruswaanzin in haar dagvaarding van de staat.
Volledig uit de lucht gegrepen is de gedachte niet, erkennen experts desgevraagd. ‘Tests zijn nooit 100 procent specifiek. En als je maar heel veel test, gaat ook een heel klein percentage foutpositieve uitslagen een steeds groter aandeel innemen’, zegt RIVM-viroloog Chantal Reusken.
Alleen is dat ‘een theoretische exercitie die in de praktijk niet aan de orde is’, benadrukt ze. In ons land lieten zich vorige week ruim 81 duizend mensen testen; 1 procent bleek positief. ‘Dat zijn aantallen die je niet kunt verklaren met valspositieven’, zegt internist-infectioloog Kees Brinkman van het OLVG in Amsterdam. Bovendien hebben de meeste mensen die zich laten testen al symptomen: dat zorgt voor selectie vooraf.
De specificiteit van de tests die in Nederland worden gebruikt ‘zit tegen de 100 procent’, zegt Bram Diederen, arts-microbioloog en directeur van testlaboratorium Microvida. ‘Sommige tests zijn meteen knetterpositief, geen twijfel mogelijk. En soms is het wat onduidelijker: dan bepalen we nog een ander gen, met andere apparatuur, om een eventuele foutpositief testresultaat te voorkomen.’ Een heel enkel keertje geeft ook dat geen uitsluitsel: ‘Dan vragen we nieuw materiaal van de patiënt.’
Want de testuitslag is niet zoiets als een lampje dat wel of niet gaat branden, maar een grafiek met een bepaalde vorm. ‘Het systeem zit heel solide in elkaar. Je ziet heus wel of je ergens in een hoek zit te meten, of dat wat je afgeeft echt positief is’, zegt ook Reusken.
Brinkman is zelfs enigszins verontwaardigd over de suggestie dat alle ziektegevallen zouden zijn te herleiden tot ruis in de apparatuur. ‘Wat een waanzin. Natuurlijk is er een grens waar de betrouwbaarheidsmarges wat vager worden. Maar aan die grens zitten we nog lang niet.’



2. We hebben al haast groepsimmuniteit bereikt

Groepsimmuniteit, kent u haar nog? Het is het punt waarop zoveel mensen het virus hebben gehad dat de uitbraak vanzelf dooft. Daartoe moet zo’n 65 procent van de bevolking immuniteit hebben opgebouwd, heette het nog toen premier Rutte het begrip in een televisietoespraak in maart uiteenzette.
Maar wie weet staat deze golfbreker tegen het virus wel veel dichterbij dan we denken. ‘De drempel voor groepsimmuniteit wordt al bereikt als 10 tot 20 procent van de individuen immuun zijn’, aldus Gabriela Gomes van de Universiteit van Strathclyde in een overigens nog voorlopig onderzoek. Dat klinkt hoopvol. In sommige gebieden in Limburg en Brabant heeft naar schatting immers al zo’n 10 procent antistoffen tegen het virus. Is het virus daar uitgewoed?
Dat is precies zoals de tegenbeweging het ziet. ‘Het enige dat onze lockdowns hebben gedaan is dat ze het leed nog een beetje hebben verlengd’, stelt Handley in zijn essay. ‘Hoe lager de groepsimmuniteitsdrempel, des te sneller het virus opbrandt, wat precies is wat het virus overal doet.’
Het idee achter Gomes’ berekening klopt, vertelt infectieziektemodelleur Luc Coffeng (Erasmus MC). De groepsimmuniteit die Rutte noemde, van 65 procent, gaat er namelijk van uit dat iedereen evenveel kans heeft om het virus te krijgen. In werkelijkheid is dat niet zo, alleen al omdat de een meer thuiszit en de ander meer bevattelijk is voor virussen. Coffeng zegt het beeldend: ‘De aanmaakblokjes van het kampvuur branden het eerste weg. Als die op zijn en het vuur gaat niet branden, is de uitbraak ruim vóór die 65 procent al gedoofd.’
Maar dat is de theorie. In werkelijkheid liggen de ‘aanmaakblokjes’ uit Coffengs vergelijking niet netjes bij elkaar, maar zitten ze verspreid in de samenleving. Een studie in wetenschapsblad Science komt daarom uit op een veel hogere groepsimmuniteit: pas als ruim 40 procent het virus heeft gehad, mag je hopen dat de uitbraak luwt.
En het percentage is geen absolute grens. Zo heeft in de zwaar getroffen New Yorkse wijk Queens liefst 68 procent antistoffen tegen het virus, en in de Italiaanse stad Bergamo 57 procent. ‘Er is een overshoot, voorbij de drempel voor  groepsimmuniteit’, zegt hoogleraar infectieziektemodellering Sake de Vlas (Erasmus MC).
Bovendien zijn er aanwijzingen dat de golfbreker zélf afbrokkelt. Bij de meeste mensen beginnen de antistoffen tegen het virus na enkele weken alweer te verdwijnen, bleek vorige week uit Brits onderzoek. Dergelijke mensen worden de volgende keer als ze het virus krijgen misschien minder ernstig ziek, denkt Huub Savelkoul, hoogleraar immunologie in Wageningen. ‘Maar de grote vraag is: kunnen ze het virus dan toch weer doorgeven aan anderen?’
Dat zou betekenen dat er alsnog een uitbraak kan ontstaan, misschien wel elk seizoen opnieuw. ‘Niemand die dit weet’, zegt Savelkoul. ‘Maar het geeft wel aan dat je je op die groepsimmuniteit niet blind moet staren.’


3. De meeste mensen waren al beschermd tegen het virus

‘Hier is nog iets dat de pers niet vertelt’, schrijft Handley. ‘Wetenschappers hebben bewijs dat tot wel 81 procent van de bevolking een sterke reactie op covid-19 vertoont, zonder er ooit aan te zijn blootgesteld. Velen van ons waren altijd al immuun.’
Het ‘bewijs’ waarnaar Handley verwijst, betreft een Duits onderzoek naar zogeheten T-cellen, afweercellen die gespecialiseerd zijn in het verdrijven van ziektekiemen. T-cellen zijn een nogal onderbelicht stuk van de puzzel, omdat ze moeilijk te bestuderen zijn. Veel mensen hebben in hun bloed T-cellen die al staan ‘afgestemd’ op onschuldige verkoudheidscoronavirussen. Zouden die ook het nieuwe coronavirus kunnen verdrijven?
Wie weet. In Rotterdam testte een team onder leiding van Rory de Vries het bloed van tien donoren, afgenomen vóór de coronacrisis. Twee van hen hadden inderdaad T-cellen die bleken te reageren op het nieuwe coronavirus, ontdekte De Vries.
Alleen betekent dat nog niet dat zulke ‘corona-T-cellen’ ook echt beschermen tegen het virus, benadrukt De Vries. ‘Het enige wat zulke percentages betekenen, is dat het immuunsysteem op de een of andere manier reageert op dit coronavirus. Dat is nog niet hetzelfde als immuniteit.’
Zo kunnen de kruisreagerende T-cellen zelfs averechts werken. ‘Ze herkennen het nieuwe virus dan niet helemaal lekker, en gaan overreageren’, schetst De Vries die gedachte. Met, in het ergste geval, een slopende immuunreactie die de ziekte juist verergert.
Bent u daar nog? Het wordt nog wat ingewikkelder. In een ander, recent onderzoek, van het Karolinska Instituut in Zweden, kwam aan het licht dat sommige ex-patiënten na covid niet de antistoffen hebben, maar wél gespecialiseerde T-cellen tegen het coronavirus.
‘Ruwweg twee keer zoveel mensen hebben immuniteit ontwikkeld dan de antistoftests aantonen’, maakt hoofdonderzoeker Marcus Buggert daaruit op. In Stockholm zou, met de T-cellen meegerekend, inmiddels zelfs zo’n 40 procent enige immuniteit hebben tegen het virus, aldus Karin Tegmark Wisell van het Zweedse RIVM afgelopen vrijdag op de Zweedse publieke omroep.
Spannend, maar De Vries houdt een slag om de arm. Zo gebruikten de Zweden technieken die de hoeveelheid antistoffen én het type T-cel misschien niet precies genoeg meten. ‘Ik denk dat we voorzichtig moeten zijn’, zegt hij.
Anderzijds: wie weet hebben we geluk en doen de T-cellen toch meer dan verwacht. ‘We weten het gewoon niet’, zegt immunoloog Virgil Schijns van biotechbedrijf ERC. ‘Veel mensen denken: het is meteen einde verhaal als ik in aanraking kom met het virus. Maar je hebt ook nog een immuunsysteem dat in staat is iets te doen.’


4. Lockdowns hebben niet geholpen

Zeker anderhalf miljoen keer werd de zelfgemaakte ‘minidocumentaire’ op YouTube al bekeken. Een Duitse psychologiestudent, Sebastian Götz, zet daarin uiteen dat de heftige coronamaatregelen voor niets waren.
Kijk maar naar Duitsland: op 20 maart begon daar de lockdown, maar het ‘reproductiegetal’ R van het virus was toen al gedaald tot onder de kritische grens van 1. ‘Glashelder, zwart op wit bewijs dat de lockdown aan de verspreiding van het virus niets heeft veranderd’, aldus Götz. Of neem Zweden: geen lockdown, en toch slonk de epidemie.
Maar wat Götz onvermeld laat is dat de officiële lockdown in Duitsland sluitstuk was van een hele reeks maatregelen in de deelstaten, zoals horeca- en schoolsluitingen, een verbod op grote bijeenkomsten, en oproepen om thuis te werken. Ook Zweden nam wel degelijk allerlei beperkende maatregelen. Bovendien is de sterfte er hoger dan in omliggende landen.
Onafhankelijke onderzoeken komen dan ook tot andere conclusies. Zo blijkt uit een grote, nog lopende Britse volgstudie van elf EU-landen dat lockdowns het R-getal veel meer hebben verlaagd dan zaken zoals het schrappen van grote evenementen. En een evaluatie van China, Zuid-Korea, Italië, Iran, Frankrijk en de VS, vorige maand in Nature, kwam tot de slotsom dat de coronamaatregelen in maart daar al ruwweg 530 miljoen besmettingen hadden voorkomen.
Uiteindelijk, denkt hoogleraar theoretische epidemiologie Hans Heesterbeek (Universiteit Utrecht), is het nog te vroeg voor harde conclusies. ‘Dat we de maatregelen zorgvuldig moeten evalueren, is overduidelijk. Maar gewoon selectief wat vergelijken, heeft geen wetenschappelijke waarde. Er spelen zoveel factoren mee dat het gevaarlijk is om dit soort vergelijkingen zomaar te maken.’


5. Het virus is echt niet dodelijker dan een griepje

Hoeveel procent van alle geïnfecteerden precies overlijden aan corona, is nog altijd in onderzoek, omdat niet precies duidelijk is hoeveel mensen het virus oplopen zonder dat ze er ziek van worden. De meeste berekeningen komen uit op een sterfte tussen de 0,5 en de 1 procent, en een recente analyse van de gegevens uit 25 landen houdt het op een sterfte van rond de 0,7 procent – een getal dat ook de WHO aanhoudt.
En de seizoensgriep? Die heeft een sterfte van rond de 0,1 procent. Dat betekent dat covid-19 vijf tot tien keer dodelijker is dan de griep, maar toch ook weer niet zo gek veel dodelijker – een argument dat gretig van stal wordt gehaald door tegenstanders van knellende coronamaatregelen.
Daarbij komt dat de sterfte door covid-19 extreem scheef is verdeeld: 0,1 procent van de besmette mensen onder de zestig overlijdt eraan, tegenover 3,28 procent van de 60-plussers. Dat betekent nogal wat, zegt Pierre Capel, emeritus hoogleraar immunologie en, zo benadrukt hij, ‘absoluut geen complotdenker’. ‘In ons land zijn er uiteindelijk maar 348 mensen in de werkzame leeftijd overleden. Als je het zo beziet, is de economische schade die we hebben aangericht een groot offer.’
Alleen was de sterfte zonder lockdown veel hoger geweest. Volgens een recente analyse van Imperial College Londen hebben de maatregelen in West-Europa alleen al zo’n 3,1 miljoen sterfgevallen voorkomen. Losjes omgerekend zitten daarbij ook zo’n 175 duizend dertigers, veertigers en vijftigers – een gemeente zo groot als Nijmegen, die dankzij de coronamaatregelen een verstikkingsdood bespaard is gebleven.
En sterfte is één ding. ‘We hebben de ware omvang van de gezondheidsschade die deze ziekte toebrengt nog niet in beeld’, zegt hoogleraar virologie Marion Koopmans (Erasmus MC). Zo kan covid blijvende longschade geven, duurt het soms zeer lang voordat patiënten weer zijn hersteld, gaat de ziekte geregeld gepaard met ernstige stollingsproblemen zoals hersenbloedingen en hartinfarcten en hebben herstelde patiënten vaak langdurige vermoeidheidsklachten.
‘Ik denk dat al die zaken bij elkaar een ziektelast gaan geven die behoorlijk optelt boven op die sterfte’, zegt Koopmans. ‘We hebben het met Q-koorts ook gezien: na verloop van tijd komt de chronische schade, achter de ziektepiek aan.’




LEES OOK:
Bijna duizend positieve geteste personen meldde het RIVM in één week, bijna het dubbele van vorige week. De dagelijkse besmettingscijfers zijn weer net zo hoog als ze half maart waren, maar toen werd nog bijna niemand getest. Is dit het begin van een tweede golf?
Een combinatie van een ontstekingsremmer en een reumamiddel kan bij de allerziekste covid-19-patiënten de sterfte met ruim 60 procent verminderen. Nederlands onderzoek, dat dinsdag werd gepubliceerd, geeft hiervoor aanwijzingen. Het is een van de spectaculairste resultaten die tot nu toe zijn geboekt tegen het coronavirus. 
Wilt u meer weten over corona in Nederland? Hier zetten we de belangrijkste grafieken en kaarten op een rij.
Een handig overzicht van de belangrijkste stukken omtrent het coronavirus is te vinden in dit dossier.


50 comments:

  1. De schwung is er een beetje uit bij BLIK.

    Blik woont in Hoofddorp, op een steenworp afstand van Hillegom :
    https://nos.nl/artikel/2341324-vrees-voor-honderden-besmettingen-na-uitbraak-in-cafe-hillegom.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik zag op RTL/Z dat 2 stamgasten van dat café NIET werden getest.

      Delete
    2. Die twee weigerden de test?

      Dat moeten Blik en zijn hondje zijn geweest !

      Delete
  2. Replies
    1. Nee, bij Medpets. En daar is dus nu 1 maand levertijd.

      Maar ik ga ze nu wel bij die Dierapotheek bestellen.

      Over bijwerkingen:
      = Als je melatonine neemt, kan de bijwerking zijn dat je angstige dromen krijgt. Dan moet je de dosering minderen, tot die dromen voorbij zijn.

      Na de 10 ml iverquantel had ik een wat vervelende droom. Kan toeval zijn.
      Maar brengt met wel op het idee om de Ivermectine via de twee verschillende bronnen te nemen: de helft uit Iverdrops, en de helft uit iverquantel.

      Ik wil er ook wat buffer voorraad van aanleggen: voor 100 euro kun je een jaar toe.

      Ben ook nog steeds op zoek naar HCQ.
      Ik meen dat je zowel HCQ als Ivermectine tegelijk kan gebruiken. En vermoed dat je dan extra goed beschermd bent.

      Delete
    2. voor E 20 kun je een jaar toe! Als je stromectol in een Canadese on line apotheek bestelt heb je voor ca. E 50 een 10 jaar voorraad.

      De douane maakt alle pakketjes met pillen open om HCQ er uit te halen, maar ivermectine is nog niet zo bekend.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. @Rootman (04:32): Dank voor je antwoord. Momenteel staat er, dat het product 9 augustus beschikbaar komt, eerst stond er over 4 dagen. Gebeld: Tegen 9 augustus informeren of het beschikbaar is en dan ga ik het afhalen en direct betalen, helaas niet contant.

      Verzoek aan jullie: als je het over producten hebt, plaats dan gelijk de link, (zoals ik hierboven heb gedaan) dan hoeven anderen niet te zoeken/raden. Bvd.

      Delete
  3. Het 'reumamiddel' is vermoedelijk een aanvulling voor de IC. Maar het is een nieuw uiterst duur middel, en niet grootschalig te produceren. Geen bedreiging voor big Pharma dus.

    Halsema en Aboutaleb willen nu mondkapjes BUITEN verplicht stellen, en Grapperhaus begint al te dreigen met meer maatregelen, als de 1.5 m niet gehandhaafd blijft. Beide niet erg effectief bij jongeren.

    Mondkapjes binnen is wel een slim idee, evenals het voorlopig gesloten houden van bars en volle kerken.

    De jongeren hebben hun normale gedrag een half jaar moeten uitstellen, en zijn daardoor nog veel verslaafder aan social media geworden. Na een half jaar wordt dit voor een deel zodanig tegennatuurlijk dat solidariteit met bejaarden, gehoorzaamheid en vermijden van voor hen een minimaal risico geen geldige argumenten meer zijn.

    Epidemiologisch wordt het ook moeilijker verdedigbaar wanneer adviezen over vitamine D en C, zink etc. en goedkope effectieve eerste-lijn behandelingen zoals ivermectine en HCQ worden achtergehouden.

    ReplyDelete
    Replies
    1. [Halsema en Aboutaleb willen nu mondkapjes BUITEN verplicht stellen, en Grapperhaus begint al te dreigen met meer maatregelen, als de 1.5 m niet gehandhaafd blijft. Beide niet erg effectief bij jongeren.]

      Hier een link naar het gesprek van meerdere deskundigen, artsen bij WS. Ik heb de hele rit uitgezeten. Men stelde, dat mondkapjes niet helpen en de 1,5 mtr is pure onzin en niet door enig onderzoek bevestigd. Helaas werden voorzorgsmaatregelen nauwelijks genoemd, wat ik een misser vind.

      Positief vond ik, dat nu -eindelijk- (maar te laat) de broodnodige discussie plaatsvond, iets waar ik bij Blik al maanden geleden had gevraagd aan WS. Maar beter laat dan nooit, moet je maar denken.

      Delete
    2. Indien gewenst kan ik weer een verslag van het gesprek maken, zoals dat bij Dr. Elens op de Noordzee. Laat maar horen.

      Delete
    3. Beste Wolf,

      een samenvatting van een gesprek is altijd nuttig.

      Het beste kan je dat dan onder dat gesprek plakken, op youtube.
      Maar hier in de comments kan zeker ook, en dan wil ik er best een blogje van maken. ( Of mail het me toe)

      Maar we hadden al kort over deze WS gesproken op dit blog:
      https://xevolutie.blogspot.com/2020/07/1068-eindelijk-eindelijk-een-kritische.html?showComment=1595171051849#c929195594394821791

      Ik had er wat gemengde gevoelens over.

      Dat Corona slaat diepe gaten in de samenleving: Twee artsen die een fonds hebben opgezet voor medewerkers in het ziekenhuis die slecht verzekerd waren en corona kosten kregen.

      Op WS: Leonard Ilja Pfeiffer die in Italië wordt geinterviewd door halve Italiaan, maar in werkelijkheid verschillen ze erg van mening. Deze Italiaan ( Flavio Pasquino) heeft huwelijks troubles gekregen wegens diepgaand verschil van inzicht over Corona.

      Overal slaat Corona gaten in de samenleving.

      Door mijn anti-immigratie standpunt verloor ik veel vrienden in de jaren 90. Door mijn joods-critische houding verloor ik ze in de jaren 2000. En door de pro Rusland houding verloor ik er nog weer een paar. En door de Corona was het verblijf bij Blik onhoudbaar.

      'Een mens van Goede Wil' heeft het niet gemakkelijk !
      ;-)




      Delete
    4. [Door mijn anti-immigratie standpunt verloor ik veel vrienden in de jaren 90. Door mijn joods-critische houding verloor ik ze in de jaren 2000. En door de pro Rusland houding verloor ik er nog weer een paar. Een mens van Goede Wil' heeft het niet gemakkelijk]

      IK heb eenzelfde proces doorgemaakt, herkenbaar.

      Delete
  4. Een kleine randomized studie, die ivermectine + doxy vergelijkt met HCQ + azitro in milde gevallen van corona:

    https://www.youtube.com/watch?v=V2M-x5bUzjo

    Ivermectine doet het net een beetje beter.

    Practisch gezien voor onze situatie lijkt mij de conclusie: profylaxe van ivermectine gecombineerd met profylaxe quercetine + zink en vitamine D.

    Dan heb je het beste van beide werelden voor een zeer schappelijk prijsje. Daarmee kan je levenslang de pandemie uitzitten, en met geduld overwegen of vaccinatie (en welke!) een zinvol alternatief is.

    ReplyDelete
  5. Hier het reumamiddel waar Rootman over schrijft: een corticosteroïde.

    https://www.1limburg.nl/baanbrekend-corona-onderzoek-zuyderland


    Onderzoekers van het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen en Heerlen hebben een behandeling gevonden om sterfte te verminderen bij covid-19-patiënten.

    De sterfte onder de 86 patiënten die deze experimentele behandeling hebben ondergaan, is 65 procent lager dan patiënten die de standaard zorg hebben gekregen. Het gaat om een behandeling met corticosteroïden. Dat zijn bijnierschorshormonen die ontstekingsremmend werken. Bij onvoldoende effect wordt de behandeling uitgebreid met een medicijn dat de afweerreactie onderdrukt.

    Cytokinestorm
    Een onderzoeksteam onder leiding van longarts Rémy Mostard heeft de afgelopen drie maanden 172 patiënten bij Zuyderland onderzocht. De helft kreeg wel de experimentele behandeling en de andere helft niet. Het gaat om covid-19-patiënten die ook cytokinestorm hebben, waarbij ontstekingen in het hele lichaam ontstaan. Het vermoeden van cytokinestorm kan met eenvoudige testen worden bevestigd. De kans dat deze groep komt te overlijden is 50 procent.

    Positieve resultaten
    Bij de nieuwe behandeling is gebleken dat de kans op herstel 79 procent hoger is en dat patiënten gemiddeld zeven dagen eerder weer op de been zijn. De kans dat ze op de intensive care beademd moeten worden is zelfs 71 procent lager. Meer dan honderd patiënten kregen dagelijks de nieuwe behandelmethode. Het experiment werd op 1 april gestart.

    ReplyDelete
    Replies
    1. De eer voor het gebruik van Corticosteroïden gaat natuurlijk naar Paul Marik. die het al in maart gebruikte.
      Marik gebruikt Metylprednisolone.

      Er is een term voor met een M beginnend. Ik meen dat die term de verzamelnaam is voort de corticosteroïden die je kan gebruiken. ( Zoals metylprednisolonme en dexamethasone)

      Tegen Dr Been vertelt hij dat hij verguisd werd, totdat het corticosteroide Dexamethasone ineens goed uit de test kwam.

      In Limburg gebruikt men een combinatie van corticosteroiden en afweer remmer:
      ( Citaat uit NOS artikel):

      De artsen in het Zuid-Limburgse ziekenhuis gaven hun patiënten vijf tot zeven dagen een corticosteroïde. Als dat onvoldoende aansloeg gaven ze tussen de tweede en de vijfde dag daarbij ook de afweerremmer tocilizumab, een middel dat veel gebruikt wordt bij de behandeling van reumapatiënten.

      Het inzetten van die afweerremmer samen met de corticosteroïden is het vernieuwende aan de experimentele behandeling die het Zuyderland toepast. Eerder zijn er nog geen studies verschenen naar zo'n combinatietherapie.

      Delete
    2. Het artikeltje dat ik las (was het AD?) dacht dat het reumamiddel tocilizumab het middel wat (dat doet iets met interleukine). Maar inderdaad, dat doen de steroids ook.

      Delete
  6. NB:
    Dr Campbell bespreekt een middel dat volgens hem de beste resultaten van alle middelen tot nu toe biedt:

    Bèta interferon.

    79% reductie t a v de gewone behandelingen.

    https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-announcement-by-synairgen-that-their-drug-sng001-has-had-positive-results-in-initial-trials-on-covid-19-patients/

    Campbell: https://www.youtube.com/watch?v=wqDd7ixh184


    ReplyDelete
    Replies
    1. Dat middel is beter te betalen. Ik zou het pas nemen in het ziekenhuis, waar ik vanwege mijn (veel goedkopere) profylaxe nooit denk te komen.

      Delete
    2. Ja Rootman,
      ik denk dat we goed beezig zijn:
      1) Het terrein op orde maken: Vitamines. BMI omlaag. Diabetes bestrijden als het kan.

      2) Quercetine en zink. Ook als voorzorg.

      3) Ivermectine als voorzorg.

      4) Wat HCQ op voorraad voor het geval je denkt dat je het toch hebt gekregen.
      ( Ik met mijn hartritme stoornis moet het onder controle nemen. En in stapjes. Zoals dr Been het uitlegt. )

      Verder zou je moeten weten welk ziekenhuis up to date is. Waar ze dus weet hebben van de MAT ++ methode en informatie. Gelukkig dringt die info nu ook wel bij de ziekenhuizen door.
      Ik denk niet dat het RIVM er al weet van heeft.

      Gisteren Bonte en Voss beluisterd bij Vincent Everts: die lui komen nog beweren dat er geen aerosolen zijn omdat er Hanfang in China iemand bij een kuchende patient de adem had opgevangen en had gezocht naar virussen: geen virussen.
      De tijd staat stil bij het RIVM .....
      https://youtu.be/fJb65-u4v6k?t=2780

      Maar zo werkt het niet natuurlijk. Elke patient is anders, en we weten dat een patient na 15 dagen al vrijwel geen virus meer produceert. Daarna komt hij pas op de IC, want na 15 dagen gaat de zuurstof in het bloed met sprongen omlaag.
      http://xevolutie.blogspot.com/2020/06/1047-corona-bestrijd-eerst-de-virus.html

      Delete
    3. Even lekker die Anderas Voss jennen:

      45:10 Andreas Voss geeft een argument waarom er in aerosolen geen virussen zitten: "Collega's in Hanfang hebben op 10 cm afstand de adem van een IC patient onderzocht en er zaten geen virussen in."
      Dat klopt. 15 dagen na de eerste besmetting zijn de virussen zo goed als verdwenen. Ook uit de adem. Dan is het de ontsteking die de ellende veroorzaakt: de cytokine reacties. Dan kan het zuurstof gehalte in no time enorm duikelen. Dan ben je toe aan de IC en aan steroïden. Wat doet doe Voss eigenlijk voor zijn beroep? Ik ben boer. Hij mag me wel bellen als ie een vraag heeft. http://xevolutie.blogspot.com/2020/06/1047-corona-bestrijd-eerst-de-virus.html

      Delete
  7. Voortreffelijk gesprek tussen twee aardige mensen:

    https://youtu.be/CGIcAmEkl1o

    Ad Verbrugge geeft een een ervaring met medische kosten en bureaucratie: Het slechte van de DDR ( bureacratie ) en van de VS ( veel te duur ) gecombineerd.

    Paul Jonas ( 35 jaar huisarts) toont aan dat ons medisch systeem veel te bureaucratisch is geworden.

    Dat Big Pharma veel mee pikt: Medisch Industrieel Complex.

    Paul Jones vertelt over het ideaal: Cuba.

    Hij droomt van: “Wij willen een gezondheidszorg gebaseerd op preventie en zonder marktwerking.”

    ReplyDelete

  8. God zij dank hebben we Maurice nog.

    Bij Vincent Everts legt hij uit dat de huidige '2e Golf' niks voor stelt.
    Komt omdat we nu veel en veel meer testen. En al die jongeren die het nu betreft, gaat toch niet echt ziek worden.
    En de ouderen hebben dank zij betere kennis van de ziekte ook meer overlevingskansen.

    Geruststellend.
    Tegelijk lees ik dat in Texas de mensen weg gestuurd worden bij de ziekenhuizen: over-vol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik kan mijn vinger er nog niet op leggen, maar die laatste video geeft me toch de indruk dat hij zijn bochtjes tekort neemt.

      Delete
  9. Helaas krijg ik de indruk dat Artemisia annua niet erg effectief is gezien de berichten uit Madagascar.

    https://www.africanews.com/2020/07/21/madagascar-prez-dismisses-all-critics-would-they-doubt-european-cure/


    Maar we wachten verder onafhankelijk onderzoek af.

    ReplyDelete
  10. Interessante podcast: Kevin Barrett spreekt met een man die iedereen kent : Sy Hersh, Robert Parry , Amy Goodman etc.

    Allemaal ferme journalisten die NIET in 911 willen duiken.

    https://www.unz.com/audio/kbarrett_mark-bruzonsky-on-anti-zionist-jews-failure-of-9-11-truth-mideast-peace-process/

    Ik meen dat Bruzonsky joods is.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bericht aan Wolf.

      Wolf zag Pim van Galen in gesprek met Ramon Bril, en Wolf reageert op Blik:
      "Ik heb het 01:03 minuut aangekeken. Die hooghartige, neerbuigende blik van PvG deden mij kotsen. Hij neemt RB totaal niet serieus."

      Dat is niet wat ik daar zag.
      Van Galen zegt: 'Een journalist moet in de contramine gaan. Kritisch zijn. Aanvallen.'

      Per toeval sprak ik 4 minuten met Pim van Galen, in januari dit jaar. Hij had in een interview wat afwijzend gedaan over 911 conspiracies.
      Ik vroeg hem: 'Weet U waarom gebouw 7 is ingestort? '
      Hij keek me verbaasd aan: Gebouw 7?
      Hij bleek totaal geen kennis van 911 te hebben. Niks.

      Eenzelfde ervaring had Bruzonsky: toen hij aan Noam Chomsky vroeg wat hij van de boeken van David Ray Griffin vond, wist Chomsky niet wie Griffin was.

      Ik denk niet dat ik Chomsky geloof ( wel Bruzonsky) , maar ik geloof wel Pim van Galen: deze mensen leven echt in een bubble. Ècht. Ze weten het ècht niet.

      Ik respecteer het dat Van Gaalen aan WS mee werkt.


      Delete
    2. @JV: [Van Galen zegt: 'Een journalist moet in de contramine gaan. Kritisch zijn. Aanvallen.'
      Ik respecteer het dat Van Gaalen aan WS mee werkt.]

      Hij mag dat wel zeggen, maar dat heeft hij nooit gedaan, tenzij hij tegenover een tegenstander stond.

      Ik beschouw hem als een wolf in schaapskleren. Hij komt bij CWS, om de boel te ontregelen. Ik heb dat bij de "buren" nader uitgewerkt. Ik heb voor het merendeel van het journaille geen enkel respect. Ikzelf heb ook alleen maar negatieve persoonlijke ervaringen met die groep. Onbetrouwbare diersoort.

      Delete
  11. Het volgende commentaar op Peak Prosperity komt overeen met mijn meest pessimistische verwachtingen, daarom hier in zijn geheel aangehaald:

    [Thoughts on Hong Kong Virologist Warning
    I can answer this but it is exceptionally complex, so I am trying to use the most basic analogies I can think of. Please note these are fake examples to give you a big picture:

    Imagine there is a virion that goes into the body and puts your foot to sleep. For the sake of example let’s say there is a protein only found in the foot called protein X. The virion is coded to only target protein X. Once the virion enters your body, it will seek out protein X. Once the virion docks to protein X and begins to uploads its information, then it becomes a virus. Your foot will now go to sleep. It cannot dock to any other protein. If it fails to locate protein X, it will “starve” and die. Then we humans come along and create antibodies, vaccine, or a cure, call it whatever you want. This cure is like a computer program “if you see anything that fits this description looking for protein X, eliminate it”. Now as soon as the virion enters your body, your immune system police detect it and eliminate the threat. Now the immune system is 100x more complicated than that, so we will just stick with that description and move on.

    Similar to that example, this is what we dealt with for the 2002 SARS-CoV outbreak in Asia and then Europe, and North America. The virion can ONLY target protein Y, nothing else. We cannot just “turn off” the function of protein Y, as it plays a vital role in our circulatory system. Vaccines did not work. T-cell (memory cell) antibodies were actually created to recognize the attack against protein Y and eventually stave off the invasion. Studies found that many SARS-CoV patients STILL retain antibodies to this day.

    ReplyDelete
  12. deel 2:

    [Now, what about a virus that can attack 6+ proteins? How does the body create antibodies for this? The body recognizes the attack against protein S and the virus reroutes and attacks protein T. Humans come along and create harmful radiation therapy to destroy the virus, but in many cases, it can keep rerouting since it has so many methods of attack. That means riding the body of this virus is nearly impossible and is something the host society needs to live with. I am of course describing cancer. Now cancer itself is not a virus, but we are using this for our example. It has so many modes of attack and it jumps all over the body.



    That is what we are dealing with right now, super cancer in the form of a deadly pandemic virus. So this virus, it is not what you think it is. This is not the flu, this is likely going to turn out to be worse than cancer. Why? We have already established that hCoV-2019 has at least 6 routes of attack and is using your own immune system against us. This is why patients are presenting with such varying symptoms. This virus can and will attack every organ in the host and cause long-term medical conditions. Please keep in mind that “recovered patients” simply refer to someone that did not die from this virus.

    There is a scientific theory out there that some patients will begin to test false-positive for HIV and or present with HIV-like symptoms. This is because the virus has the “car keys” to the specific (and only) protein that the HIV virus targets. To be crystal clear, I am not stating or suggesting that anyone could develop HIV from the hCoV-2019 virus. I am talking about false-positive testing as well as “similar” symptoms due to becoming immunocompromised.

    In order to create proteins, the cell assembles a chain of amino acids, think of it like this O-O-O-O all chained together. A different protein comes along and “folds” this chain, into more of a ribbon shape. This is how the chain of amino acids is being converted into a protein. There exists something called the “master chaperone of unfolded proteins”. Very important job. hCoV-2019 has hijacked this process. This means the virus, if and when it chooses this route, can delete how healthy proteins are folded and potentially destroy whichever unfolded proteins it wants. If and when this happens, the impacts on the health and immune system of the patient would be in serious jeopardy.

    Sometimes during a folding process, a protein requires a section to get chopped off. The remnants are usually digested through an enzyme. The thing that does that chopping is called a protease and there is a special one inside of us that the virus has been “working with”. This protease belongs to a DNA gene and is believed to play a role in tumor development.]

    ReplyDelete
  13. Deel 3:

    [I am a virologist and we have never seen a virus like this. The best that I can compare this to is cancer. Although there is currently no clinical proof, it seems probable that patients could develop both tumors and or cancer as this virus continues to mutate. The long-term health and medical impacts of any “COVID-19” patients are far-reaching and we only know a fraction of the long-term damage this virus is doing to the human body.

    RNA viruses commonly have many single point mutations. As this virus continues to mutate it could possibly make changes to itself as it “learns” and it would “gain” certain “functions”, in terms of how to impact new receptors and evade detection. This is what the HK virologist is referring to when she says “we don’t have much time”.

    Anyone knee-deep in the genome of this virus has come to these same conclusions, but we are typically buried with research and tracking incoming genome samples that we do not have time to discuss it with anyone outside of our peers.

    Virtually everything I have mentioned is already in various medical journals, it is just that the public is unaware of these things. SARS-CoV1 could only target ACE2

    Our plague targets ACE2 (CD143), Basigin (CD147), BiP (GRP78), Furin (PACE), ADAM17, CD4, Cathepsin L, and likely many others that we are not yet aware of.

    I have previously read some of the publications that she is part of. She is on the level and should be taken seriously. Her warnings about the CCP are well known but her information about the virus is not well known as we are only discussing this information in groups and in journals, although none of these are secrets.

    – I will not be checking follow-ups on this thread



    I tried to keep this as simple as possible for everyone! Hopefully, this has been informative and helpful to all.



    Dr. Mayer]

    Hij zegt dus dat dit virus buiten de acute fase zich meer als een soort kanker gedraagt, en dat het zich in de gemeenschap blijft ontwikkelen.

    Ik heb zelf soms ook het vermoeden dat er nog veel meer pathologie in dit virus schuilt, slechts een of 2 puntmutaties verwijderd van activatie.

    ReplyDelete
  14. Reactie op Drie-delig artikel dat Rootman citeert.

    1) Ik wil dan altijd graag het origineel zien. En de context., en de reacties. Maar er staan al 1100 reacties op Peak Prosperity [ https://www.youtube.com/watch?v=A9-fJqDqOvU ]

    Bovendien is dit wellicht een reactie op iemands reactie.
    Waar staat het ongeveer, als je de reacties in brokken van 300 verdeelt?

    Verder: Het is bijna 50 jaar geleden dat ik over aminozuren etc leerde op school.
    Ik heb de wikipedia er op na gelezen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Aminozuur

    Een aminozuur heeft een stukje met COOH en een stukje met NHH
    Meerdere zuren samen noemen we een peptide molecuul.
    Meerdere peptiden samen noemen we een eiwit, of een polypeptide.

    In de maag breken we de eiwitten af tot aminozuren, en stellen we later met die aminozuren onze eigen menselijke eiwitten weer samen. Dit zijn de hele grote lijnen.


    ReplyDelete
    Replies
    1. In de reacties kom ik deze mooie tegen: ( Over HCQ)


      bob jim Vu
      1 dag geleden (bewerkt)
      Why are they turning away severely ill patients? A patient admitted to my hospital ER. Pt is a 73 y/o female with COVID positive, impaired renal function, on dialysis, had QT prolongation, hypertension, cough, diarrhea, and required oxygen. Infectious disease wanted to put the patient on Remdesivir but med is contraindicated for patients with severe renal impairment. So ID put the patient on Hydroxychloroquine and zinc. The patient was also put on Rocephin, lovenox, and dexamethasone. After 1 day, the patient no longer required oxygen and was on room air, decrease cough, decrease diarrhea, increase appetite, and increase verbal communication. 2nd day continued to get better and on the 4th day, discharged to home.

      Delete
    2. Noteer: Deze patient had zelfs al QT verlenging vò`r zew HCQ gaven. En tòch gaven ze dat, wellicht omdat de patient als vrij hopeloos werd gezien.
      Géén hartstilstand (dat is waarom HCQ wordt verboden in NL: HCQ > QT verlenging > Hartstilstand > dood) maar patient mocht naar huis na 4 dagen !

      Delete
    3. Dr Mayer is een viroloog die regelmatig op PP reageert.

      Ik ga zelf niet teveel op die receptoren met moeilijke codenamen in, maar probeer wel de strekking te begrijpen.

      Het is inderdaad lastig dat in die hele draad geen link te vinden was. Het wordt dan een debat tussen experts, en soms gebeurt dat op PP. Uiteindelijk kom ik het wel een keer tegen.

      Delete
    4. Op deze pagina:

      https://www.peakprosperity.com/forums/peakprosperity-discussions/current-news-events/

      kun je makkelijk de recentere discussies volgen.

      Delete
    5. Chris heeft ook in deze draad gereageerd (waar via een andere poster WEL gunstige verhalen over Artemisia komen).

      We kunnen dus verwachten dat Chris er in een van zijn komende uitzendingen aandacht aan zal besteden!

      Delete
    6. JV: [1) Ik wil dan altijd graag het origineel zien.]
      Ik ook, maar kan het niet vinden. Verzoek aan Rootman: Je kunt de exacte link van ieder commentaar weergeven, bijvoorbeeld bij PP:
      kan je het #[cijfer] r-klikken in de rechterbovenhoek van de post, kopiëren en dan in jouw post plakken.

      Hetzelfde bij YT: r-klikken op de datum (of zoveel dagen geleden) achter de naam en je komt precies bij het door JV aangehaalde comment hierboven.

      Pleaze?

      Dus even terug en de link plakken.

      Delete
    7. En hier is de verloren zoon.
      De sleutel was de titel van de tekst: [Thoughts on Hong Kong Virologist Warning.

      Delete
    8. Ja, ik had het ook al gevonden: gewoon de eerste 6 regels van het artikel in Googgle zetten en zoeken.

      Delete
  15. Ik ga nog even door om het betoog van Dr Mayer in mijn eigen woorden te vertalen:

    Anminozuren > aan elkaar : eiwitten : in de maag afgebroken : weer basis aminozuren die ons lichaam aan elkaar verbindt tot een ketting aminozuren die voor ons van belang zijn. Maar die ketting moet nog op een bepaalde manier 'omgevouwen worden' zodat het echte eiwit ontstaat. Dat wordt geleid door een 'Toezichtouder / Chaperone / Begeleider'.
    En DIE wordt door het virus onklaar gemaakt. Dus wordt het een puinhoop...

    Hij zegt: Zoals kanker op vele manieren ons kan aanvallen, zo kan dit nieuwe Coronavirus ons ook wel op 6 manieren aanvallen.
    Sars-Cov 1 had maar 1 manier. MERS had maar 1 manier. Maar deze heeft er wel 6.

    We zijn er nog niet vanaf...

    ReplyDelete


  16. Over Eric van Goor ( die op de Blauwe Tijger nogal prominent aanwezig was: https://youtu.be/xv_Zv4Yf79I?t=1769
    NB:
    Ik heb vroeger flink ruzie gemaakt op een of andere website ( was het Welingelichte Kringen?) omdat die kerel zo pro joods was.

    Nu hoorde ik hem op de Blauwe Tijger, en ik moet zeggen dat hij wel een erudiet mannetje is. ( Nog steeds geen enkel woord over Israël, uiteraard) .

    Eén van de opmerkingen die hij maakte was:
    Daar in Nieuw Guinea waren we gewoon helder naar die Papua's toe. Gonsalves schreef later: "Dan zette ik een rijtje dwarsliggers voor de muur en werden ze gefusilleerd. Zo hield je de zaak er onder. "

    Deze Gonsalves is al lang dood, maar zijn weduwe, Lilian heet ze meen ik, is een van de mensen die al decennia lang tegen Bouterse te keer gaat.

    Interessant, tegen de achtergrond van wat haar eigen man in Nieuw Guinea deed...

    NB: Ik heb dit allemaal niet gecheckt. Het zou kunnen dat ik me vergis. Of dat Van Goor het zich verkeerd herinnert.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Correctie.
      Mevrouw Goncalves is niet de weduwe van Rodolf Goncalves die Papua's neer schoot ( https://www.nrc.nl/nieuws/1994/06/17/procureur-generaal-den-bosch-beticht-van-doden-papoeas-7228636-a617949 )
      maar van Kenneth Gonsalves die doro Bouterse werg geexecuteerd.

      Excuus voor de fout.

      Delete
    2. [Nb: Ik had al braaf 1 maand lang mijn 50 mu gram genomen, en toen bleek bij een bloedtest dat mijn vitamine D nog veel en veel te laag zat]

      Werkt het niet een beetje als vitamine C? Als je ziek bent, kan je daar ook meer van hebben dan normaal.
      Wellicht dat je toen ergens een ontsteking had, waardoor veel vitamine D werd verbruikt door je lichaam om de ontsteking te bestrijden. Je kunt ergens ontstekingen hebben, die je niet in de gaten hebt, je hebt er geen last van.

      [Ik denk wel dat we hier dan ook meteen de allerzwartste theorie over C-19 te pakken hebben.]

      Maar als het waar is, zitten we levenslang aan de vitaminepillen. En je gaat onbewust bepaalde situaties als gevaarlijk beschouwen, waardoor je je levenswijze gaat aanpassen. Dat moet je je dan wel bewust zijn.

      Bedankt voor de tip, mijn potje is al bijna leeg, ik ga morgen eens winkelen.

      Delete
    3. Ok dr Campbell heeft weer een uitzending over vitamine D gemaakt.
      40% van de mensen zit veel te laag.
      Mensen met een buikje hebben veel meer nodig, omdat het D in het vet 'verdwijnt'.

      Dat zal wel de reden zijn dat ik zo laag zat.

      IOk heb cvandaag voor het eerst 2 van dei kleine pilletjes genomen: 3 maal 50 mcg. Dat is 6000 IU's

      Het advies is: 600 IU's per dag.
      Ik zit dus op 10 maal die hoeveelheid. Maar als je te laag zit moet je het op die manier inhalen.

      Delete
  17. Ik vind eigenlijk alle comments zeer leerzaam in die draad. Ik ben een beetje geschrokken van het gevaar van het virus. Even kort door de bocht: andere virussen vallen maar 1 onderdeel van het lichaam aan. Covid-19 meer dan 6.

    De enige kans, om het originaal te bezien is er niet meer. Het schubdier is overleden, volgens 1 comment.

    Er is wel hoop, dat het immuunsysteem het aankan, mits voldoende vitamine D. aan boord: 60-80 ng/ml is ideaal, al komt het advies van een commerciële instantie.

    Als je die hele draad afzet tegen een artikel van Capel, die zegt, dat [Meeste mensen kunnen besmetting met corona prima aan] en [Het vaccin komt er volgens hem niet, en als het er al komt gaat het vrijwel zeker niet werken.], maar daar geen enkele toelichting bij geeft, waarom het niet zou werken.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wolf,
      ik twijfel er niet zaan dat ze leerzaam zijn.
      Ga het allemaal nog lezen... ( druk druk)
      Maar ik merk ook dat ik een heel korte aandachtsboog heb gekregen. Dus zelfs een interessant artikel of video moet ik ik 2 of drie keer lezen. geen geduld om het in 1 keer te lezen.

      Tip: Bij Het Kruidvbat bij deVitamine D moet je even goed zoeken : er zijn flesjes D3 die 50 mu ( microgram) per pilletje bevatten. ( 1000% van de benodigde dagelijkse intake !)
      Het tweede flesje halve prijs !
      853 centjes betaald voor 600 pilletjes !

      Ik neem er nu 2 per dag in. Ik ga steeds hoger, omdat ik veel deskundigen hoor spreken over enorm hoge dagelijkse doses.
      100 mu gram is 4000 international Units, meen ik. Dat is nog maar heel gewoon.Sommigen nemen 5 keer zo veel ewlke dag. Of nog meer.

      Nb: Ik had al braaf 1 maand lang mijn 50 mu gram genomen, en toen bleek bij een bloedtest dat mijn vitamine D nog veel en veel te laag zat: op 17 ng/ml.

      Delete
    2. Nog een opmerking over het Dr Mayer artikel.

      Ik denk wel dat we hier dan ook meteen de allerzwartste theorie over C-19 te pakken hebben.
      Maar altijd nuttig om te weten.
      En stel dat ie gelijk heeft: dan hebben we een besmettelijke vorm van kanker in ons midden!
      Dat zou wel erg vervelden zijn.

      Ik ga er vanuit dat dit virus bedacht is , door lieden als Foucher. Maar ze kunnen niet hebben geweten wàt dat nieuwe virus allemaal ging doen.

      Delete