Friday, April 24, 2020

1028 Exponentiele groei. Waterlelies, Voetbalstadions.

Ik heb het de afgelopen  maanden al vaak uitgelegd, meestal met behulp van het voetbalstadion waar je elke seconde water in gooit, maar wel elke seconde verdubbelt wat er al in zit. 
Om 12 uur begonnen met 1 druppel staat er 45 minuten later een halve m,ilimeter water in dat stadion.  Even veel als na een kwartier motregen. 
Eén persoon slaat alarm,. Hij begrijpt wat 'exponentiële toename' is.
De man wordt uiteraard uitgelachen.

Maar 5 minuten later verdrinken alle toeschouwers,. tot op de hoogste tribunes. 


Met dank aan De Volkskrant:  


COLUMNIONICA SMEETS

Het raadsel van de waterlelie zegt iets over het probleem van de exitstrategie

Deze week een klassiek raadsel dat, zoals zo vaak bij wiskunde, van toepassing blijkt op de actualiteit.
In een vijver groeit een bijzondere waterlelie. Deze plant verdubbelt elke dag in grootte. Na 24 dagen is de vijver helemaal bedekt met lelies. Op welke dag is de helft van de vijver bedekt?
Intuïtief denken veel mensen aan ‘twaalf dagen’ als antwoord. Het gaat over 24 dagen, dus de helft zal dan wel twaalf zijn. Maar het woord verdubbelen geeft het eigenlijk al weg: als de plant zich elke dag verdubbelt, dan heb je met een halfvolle vijver op dag 23 een compleet bedekte vijver op dag 24. Dus juiste antwoord is: na 23 dagen.
Weer dezelfde vijver en diezelfde waterlelie die elke dag in grootte verdubbelt waarbij na 24 dagen het complete vijveroppervlak vol zit met waterlelie. Hoeveel procent van de vijver is op dag twaalf bedekt met waterlelies?
Probeer hierbij eens snel een schatting te maken. Hoeveel procent denk je, zonder al te veel rekenen? Je weet uit de vorige vraag dat 50 procent in elk geval niet het goede antwoord is.
Je kunt dit stap voor stap terugrekenen, op dag 22 zat je op 25 procent, de dag daarvoor op 12,5 procent. Enzovoorts, tot je ziet dat na twaalf dagen slechts 0,024 procent van het oppervlak van de vijver was bedekt. Ik durf te wedden dat de meeste lezers een stuk hoger zaten met hun eerste gok: deze zogenoemde exponentiële groei is behoorlijk lastig in te schatten.
Stel je toch eens voor dat dit jouw vijver is. Je ziet op dag één een waterlelie, op dag twee zijn het er twee. Je maakt je geen zorgen. Dit gaat allemaal niet zo hard. Na twaalf dagen is nog 99,98 procent van je vijver keurig waterlelievrij. Je negeert de vijver ruim anderhalve week en als je weer eens gaat kijken, dan is alles overwoekerd.
Weer dezelfde vijver, maar nu een waterlelie die elke dag met een factor drie in plaats van een factor twee groeit. Hoelang duurt het nu voor de vijver helemaal bedekt is?
Uit de vorige opgaven kun je terugrekenen dat die eenzame eerste waterlelie 0,000012 procent van het wateroppervlak bedekt. Nu doe je dit per dag maal drie, dus op dag twee eindig je met 0,000036 procent bedekte vijver. Zo ga je door en op dag 15 is ruim 57 procent van de vijver bedekt en al op dag 16 raakt je vijver compleet vol.
En dan nu de beloofde verbinding met de actualiteit: de berekeningen waar Angela Merkel naar verwees toen zij vorige week uitlegde hoe lastig het is om een goede exitstrategie te bepalen gaan over exponentiële groei als in de vijver (maar dan een stuk ingewikkelder). Merkel legde uit dat Duitsland nu op een besmettingsgetal van 1 zit, wat betekent dat elke coronapatiënt gemiddeld één iemand besmet en dat de epidemie beheersbaar is. Maar als je maatregelen versoepelt, dan gaat het besmettingsgetal misschien naar 1,1 wat zou betekenen dat het Duitse zorgsysteem in oktober overbelast raakt. Stijgt het besmettingsgetal naar 1,2, wat nauwelijks hoger klinkt, dan is het systeem al overbelast in juli.
Dit soort berekeningen kun je ongetwijfeld ook maken voor Nederland. En de boodschap van Merkel is universeel: een goede exitstrategie luistert heel, heel nauw.

4 comments:

  1. Toch vind ik Merkels benadering onjuist. Ik blijf bij de hamer-dans benadering: een R0 van 1 of lager is ongewenst. Nu we aan het eind van de 'hamer' fase zitten hebben we de volgende zaken gewonnen, ten koste van zware economische klappen (en geleidelijk aan voelbare sociale):

    -de IC capaciteit is ruim uitgebreid
    -er zijn meer PPE, zoals mondkapjes beschikbaar aan het komen
    -er zijn goedkope medicijnen bekend geworden (---quine soorten + zink), ivermectin, vitamine D en C)

    We kunnen saboterende krachten beter in kaart brengen:

    -de aluhoedjes (er is geen virus, griep hoax, etc.)
    -de rigide WHO en RIVM, die via lobbyisten en ideologisch verblinde 'experts' effectieve middelen en medicijnen saboteren
    -de duistere figuren van big pharma en het security-industrial-complex die via lobbyisten en gekochte beleidsmakers en media hun agenda willen implementeren.

    En er zijn nieuwe conclusies getrokken:

    -Het blijkt dat er buiten vrijwel geen besmettingsgevaar is (in China 2 gevallen op ruim 7000 via track and trace)

    -mondkapjes verminderen het R0 getal met 75 %
    -kinderen verspreiden het virus niet erg effectief

    - door de juiste medicatie en ondersteuning daalt de mobiditeit en mortaliteit van het virus enorm, waardoor de besmettingsgraad verhoogd kan worden zonder in een zware 2e golf terecht te komen

    - er zijn voor elk geconstateerd geval ca 10 asymptomatische gevallen.

    Mijn op de 'achterkant van servetje'- model zegt het volgende:

    Na de intitieele 'hamer-' fase kunnen we de 'dans fase ingaan met een veel groter mogelijk incasseringsvermogen: we hebben na 3 maanden een immuniteit van 4 % in NL, en 12 % in Spanje

    Door PPE en goedkope middelen is het mogelijk de economische en sociale activiteit voor een deel te hervatten.

    Door mildere symptomen is volgens mij een gecontroleerde verspreiding mogelijk van ca 10 %/ maand. Dat zou al na 7 maanden, dus rond de jaarwisseling herd immunity geven.

    Naarmate het aantal immune mensen toeneemt kunnen de restricties verder versoepeld worden, zodat we misschien al voor de winter min of meer terug kunnen gaan naar normaal.

    Als er landen zoals nu Frankrijk en Duitsland niet meedoen blijven er zeer zwakke plekken binnen Europa, en stort de economie toch in wegens stagnering van transport en handel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Goede, interessante reactie, Rootman.

      Dank daarvoor.

      Zoals eerder gezegd: ik doe voorzichtig ( mondkapje + das als ik een winkel betreed), neem de nodige vitamines, quercetine en zinc en boost mijn aangeboren immuun systeem (de mycotoxinen en de natural killer cells).

      Ik zou me helemaal veilig voelen als ik 9 HCQ tabletjes in de kast had liggen, of een toezegging van de huisarts dat hij ze me geeft als ik corona zou krijgen.

      Dit alles geeft een geruststellend gevoel.

      ( Moet nog 13 kilo af vallen om op BMI van 25 te komen. Ik ben zeker dat dan de diabetes 2 ook weg is.)

      Delete
    2. Zonet als aanvulling van mijn huisapotheek vlierbessensiroop gekocht, en inmiddels 2 pipetflesjes 'Iverdrops' ontvangen: 1 flesje bevat 4 eenmalige doses, werkzaam gedurende 6 maanden pseudo-immuniteit (je krijgt geen corona, maar maakt ook geen antistoffen---kan toch een slimme strategie zijn indien er een 2nd wave zou komen komende winter).

      Volgens mij mag de apotheek niet eens HCQ meer verstrekken, op orders van het RIVM! Dit alles te wijten aan de lobbyisten en gekochte wetenschappers + 'experts' en media door oa. Gilead Science (van het ineffectieve en peperdure remdesvir), en de WHO sponsor Bill + Melinda Gates*.

      Ik ben geen antivaxxer, maar deze enge man heeft zeer kwalijke bedoelingen, en een history van 'mislukkingen' in arme landen (massale sterilisatie in Kenya een zware 'non?'-Polio uitbraak in India na vaccinatiecampagnes)--Ik stel voor dat we hem NIET het voordeel van de twijfel geven!

      Delete
    3. Even een algemene waarschuwing m.b.t. huismiddeltjes: In 1 van de gegeven links van Feng stond, dat je niet meer dan 2 maanden achter elkaar zink mocht bij-slikken.

      Ook nu het weer de afgelopen 2-3 weken zonnig is, vraag ik mij af, of vit-d nog steeds noodzakelijk is. Vandaag was de zonkracht 4,5 en morgen 4,4, daarbij aannemende, dat ik veel in de zon werk/zit/lig.

      Overdoses van beide zijn geen pretje. Rootman kent in ieder geval 1 van de gevolgen.

      Delete