Tuesday, April 14, 2020

1024 When the uninformed can criticise the informed, De massamens van Ortega y Gasset.

In de Volkskrant mag huisarts Zaat elke week zijn belevenissen beschrijven.

Ik lees hem niet vaak, maar ik denk dat hij in wezen OK is.

Tot hij over zaken begint waar hij echt niet voldoende over weet.

Hier zijn artikel in de originele Volkskrant versie.

Daarna nog een keer, met in het rood mijn comments er tussen.


COLUMNJOOST ZAAT

Sociale media zijn geen bron van wetenschap




13 april 2020
Bange mensen kun je alles wijsmaken, ook dat je een wondermiddel hebt gevonden. Dat deed een huisarts in Noord-Limburg vorige week toen hij zijn eigen protocol met zinktabletjes, hydrochloroquine en azitromycine aanprees. De therapie had hij van sociale media. Hij had acht patiënten behandeld en die waren allemaal beter geworden. Dat moest iedereen maar gaan doen. Duh, driemaal daags een weesgegroetje in de in die streek alom aanwezige kapellen had vast ook geholpen, maar dat had die dokter niet uitgeprobeerd.
Arggg, mijn bloeddruk schoot omhoog, want hier prees een naïeve dokter met alternatieve trekjes een behandeling met mogelijk zeer nadelige gevolgen aan. Daar kan ik slecht tegen, zeker toen bleek dat meer huisartsen dit ‘protocolletje’ gebruiken. Ook in crisistijd blijft wetenschap bestaan en juist dan horen dokters te varen op bewijs. Een behandeling moet én werken én niet schaden. Of een behandeling werkt, zoek je uit in een gerandomiseerd, liefst dubbelblind, onderzoek. Dokters en patiënten weten niet wie wat krijgt. Patiënten moeten lijken op die waarbij dokters de behandeling later ook zullen toepassen: in leeftijd, klachten, eerdere behandelingen en nog een heleboel meer. Aan een onderzoek bij heel zieke patiënten op de ic heb je als huisarts weinig. Want onze patiënten zijn niet doodziek en andersom, wat bij ons werkt, kan bij de ic-patiënten falen. En vooral je uitkomst moet relevant zijn, bijvoorbeeld ‘niet doodgaan’ en niet ‘minder virusuitscheiding’.
Wat weten we tot nu toe? Zink kan niet veel kwaad, hoewel het niet helpt bij luchtweginfecties bij kinderen. Kinderen bleven even lang ziek bij een luchtweginfectie of ze nu zink of nep slikten. Hoewel Trump en de Limburgse dokter geloven in (hydro)chloroquine en azitromycine ontbreekt het bewijs voor heilzame effecten. In laboratoriumschaaltjes hebben die pillen enig effect op coronavirussen, maar bij mensen deden ze niets bij sars en mers.
De hype is min of meer begonnen met een Frans onderzoek bij 26 patiënten en 16 controles naar virusuitscheiding. Dat onderzoek is door methodologen terecht bij de enkels afgezaagd: geen randomisatie, groot verschil in leeftijd tussen beide groepen, dode patiënten telden niet mee bij de uitkomst en nog een heleboel andere ongerechtigheden. In een andere piepkleine Franse serie patiënten – zonder controlegroep – bleef het virus trouwens gewoon lekker lang in de neus van behandelde mensen zitten. Beide middelen kunnen –zeker in combinatie – zeer ernstige bijwerkingen hebben: hartritmestoornissen, delier, agressie. Bij proefdieren heeft hydrochloroquine in combinatie met het bij diabetes veel gebruikte metformine zelfs een sterftekans van 30-40 procent.
In Nederland start direct na Pasen een groot onderzoek bij patiënten met matige tot ernstige covid-19 en in de VS gaan ze kijken of de middelen ook werken bij lichte gevallen.
Verstandige huisartsen hebben altijd geduld en wachten op uitkomsten van goed onderzoek óf ze doen daar zelf aan mee. Onverstandige dokters gokken alleen. Die kun je beter ontlopen. Gelukkig denkt de Inspectie voor de Gezondheidszorg er ook zo over. Die gaf deze cowboy op zijn kop.

============================================

Sociale media zijn geen bron van wetenschap

De succesvolle behandeling van Corona patienten met HCQ is niet bedacht in de sociale media, maar door de bekendste europese viroloog Didier Raoult. 
Hij was geïnspireerd door Chinees onderzoek. 
Reeds in 2005 waren er wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd die deze weg aan gaven. 
Maar als 'Big Pharma' een hekel heeft aan een goedkoop en effectief geneesmiddel, dan zullen de Grote Media de kant van Big Pharma kiezen, en resteren alleen de Social Media om de kant van de patient te kiezen. 

13 april 2020

Bange mensen kun je alles wijsmaken, ook dat je een wondermiddel hebt gevonden.
Àls de HCQ een kwalijke ziekte kan genezen (in veel gevallen), terwijl de andere middelen dat niet kunnen, noemen we zo'n middel in de volksmond een 'wondermiddel'. Daar heb je als bange patient wel oren naar.  Huisartsen als Zaat blijken er -vreemd genoeg-  niet in geïnteresseerd.  Zijn ze uninformed, en is due onwetendheid verwijtbaar?

Dat deed een huisarts in Noord-Limburg vorige week toen hij zijn eigen protocol met zinktabletjes, hydrochloroquine en azitromycine aanprees.

NIET zijn eigen protocol.  Het wordt op honderden plaatsen gebruikt.

De therapie had hij van sociale media.
Ja, zoals hierboven beschreven: Als de MSM iets verzwijgen, dan hebben we tegenwoordig het internet, waarlangs de informatie zich toch kan verspreiden. 
De huisarts heeft zich  ongetwijfeld geïnformeerd bij het onderzoeksinstituut in Marseille, dat alles op haar website zet. Zaat suggereert dat Rob Elens op bakerpraatjes af gaat. Een valse suggestie.

Hij had acht patiënten behandeld en die waren allemaal beter geworden. Dat moest iedereen maar gaan doen. Duh, driemaal daags een weesgegroetje in de in die streek alom aanwezige kapellen had vast ook geholpen, maar dat had die dokter niet uitgeprobeerd.


Arggg, mijn bloeddruk schoot omhoog, want hier prees een naïeve dokter met alternatieve trekjes een behandeling met mogelijk zeer nadelige gevolgen aan.
Waaruit maakt U op dat Elens naïef was? Wist dr Zaat zelf al van de onderzoeken met HCQ en Aziotromycine en wees hij dat af? 
Waaruit concludeert Zaat dat Elens alternatieve trekjes heeft?
Uit de columns van Zaat herinner ik me dat hij ook wel eens onorthodoxe zaken doet. 

Daar kan ik slecht tegen, zeker toen bleek dat meer huisartsen dit ‘protocolletje’ gebruiken. Ook in crisistijd blijft wetenschap bestaan en juist dan horen dokters te varen op bewijs. Een behandeling moet én werken én niet schaden. Of een behandeling werkt, zoek je uit in een gerandomiseerd, liefst dubbelblind, onderzoek. Dokters en patiënten weten niet wie wat krijgt. Patiënten moeten lijken op die waarbij dokters de behandeling later ook zullen toepassen: in leeftijd, klachten, eerdere behandelingen en nog een heleboel meer. Aan een onderzoek bij heel zieke patiënten op de ic heb je als huisarts weinig. Want onze patiënten zijn niet doodziek en andersom, wat bij ons werkt, kan bij de ic-patiënten falen. En vooral je uitkomst moet relevant zijn, bijvoorbeeld ‘niet doodgaan’ en niet ‘minder virusuitscheiding’.
Wat weten we tot nu toe? Zink kan niet veel kwaad, hoewel het niet helpt bij luchtweginfecties bij kinderen. Kinderen bleven even lang ziek bij een luchtweginfectie of ze nu zink of nep slikten.
OK. Dus in elk geval nam Elens geen risico met gebruik van zinc. 
Een opsomming van zaken waar zinc niet helpt, is irrelevant. Maar als je iemand wil neerhalen kan het bij onoplettende lezers wel zijn werk doen.
Voor uw informatie, dr Zaat: Het HCQ is een ionofoor, en zorgt dat het zink gemakkelijk de cel in kan, waarna het zink er voor zorgt dat de reproductie van het virus wordt geblokkeerd. Luchtweg infecties (longontsteking)  bij kinderen zijn weer iets helemaal anders dan het Sars-Cov 2 virus. 

Hoewel Trump en de Limburgse dokter geloven in (hydro)chloroquine en azitromycine ontbreekt het bewijs voor heilzame effecten.
U citeert een onderzoek van 25 maart dat spreekt over in vitro studies die de werkzaamheid van HCQ bevestigen,. Maar, zegt deze studies: er is nog onvoldoende bewijs dat het ook in vivo werkt. 
En toch schrijven deze zelfde onderzoekers dat HCQ nu wordt toegepast. 
Ik citeer: 
On the basis of the weak evidence available to date, treatment guidelines have already incorporated the usage of chloroquine/hydroxychloroquine for certain patients with COVID-19.
Further research should address the optimal dose and duration of treatment, and explore side effects and long-term outcomes.

Er is zijn heel veel positieve ervaringen, mijnheer Zaat. Dat was al zo op 25 maart, en zeker nu op 13 april. Ik zal de lijst hieronder weergeven.   

In laboratoriumschaaltjes hebben die pillen enig effect op coronavirussen, maar bij mensen deden ze niets bij sars en mers.

Sars en Mers lijken op Covid-19, maar zijn niet hetzelfde. De studie waar Zaat naar refereert zegt nu juist dat HCQ bij Covid 19 patienten wèl helpt.   Een nogal onzinnige en zeker misleidende opmerking dus, van Zaat. 

De hype is min of meer begonnen met een Frans onderzoek bij 26 patiënten en 16 controles naar virusuitscheiding. Dat onderzoek is door methodologen terecht bij de enkels afgezaagd: geen randomisatie, groot verschil in leeftijd tussen beide groepen, dode patiënten telden niet mee bij de uitkomst en nog een heleboel andere ongerechtigheden.
In acute situaties moet men een keuze maken voor de eed van Hippocrates ( levens redden) en methodologische perfectie. 
Randomisatie: het zijn Corona patienten.  Dat lijkt me de juiste doelgroep.
De leeftijd werkte tègen: in de controlegroep was de leeftijd 37. In de HCQ groep 15 jaar ouder: 52 jaar. Hoe ouder  hoe meer kans op fataliteit. 
Er was één dode patiënt. Geen 'dode patiënten'. 
Inmiddels heeft Raoult 2570 mensen met HCQ behandeld waarvan er 10 stierven ( 0,39 %).  In dat hospitaal heeft men ook 4232 mensen zònder HCQ  behandeld, waarvan er 63 stierven. (1,5 %) 
https://www.mediterranee-infection.com/covid-19/  )

In een andere piepkleine Franse serie patiënten – zonder controlegroep – bleef het virus trouwens gewoon lekker lang in de neus van behandelde mensen zitten.
'Marseille' is in oorlog met de vrienden van Big  Pharma, de mensen bij INSERM.  Dat piepkleine onderzoek heeft relaties met INSERM. 
Ik raad mensen met Cocid 19 aan om naar Marseille te gaan. Of naar dr Rob Erens in Meijel. Waarom zou  je naar artsen gaan waar de medicijnen niet helpen? 

Beide middelen kunnen –zeker in combinatie – zeer ernstige bijwerkingen hebben: hartritmestoornissen, delier, agressie.
De door U als kwakzalver afgeserveerde Rob Elens heeft zorgvuldig de hartpatiënten uit de HCQ behandeling gehouden.  Bij INSERM waren ze blijkbaar minder zorgvuldig, want daar is een patient (van de 11 in totaal) na 4 dagen uit de test groep gehaald wegens hartproblemen. Hij had er nooit in horen te zitten! 
CQ wordt al 70 jaar voorgeschreven voor malaria, en wordt ook aan lupus en reuma patienten gegeven. Als er bijwerkingen zijn stop je. Heel simpel. 

Bij proefdieren heeft hydrochloroquine in combinatie met het bij diabetes veel gebruikte metformine zelfs een sterftekans van 30-40 procent.
Ja, en wat wil U daar mee zeggen?  Of probeert U met wat negatieve associaties de HCQ in een kwaad daglicht te zetten? U verraadt hiermee dat U niet objectief bent. 

In Nederland start direct na Pasen een groot onderzoek bij patiënten met matige tot ernstige covid-19 en in de VS gaan ze kijken of de middelen ook werken bij lichte gevallen.
Het is bekend dat HCQ veel beter werkt als je het vroeg toedient. Het werkt nauwelijks als je het laat toe dient. 'Set up toe fail' noemen we dat. Big Pharma heeft een lange arm. 

Verstandige huisartsen hebben altijd geduld en wachten op uitkomsten van goed onderzoek óf ze doen daar zelf aan mee.
Is een ambulance chauffeur met een doodzieke patient aan boord 'verstandig' als hij eerst zijn knipperlicht gaat repareren vóór hij naar het ziekenhuis rijdt? Volgens mij niet. Volgens U wel. De eed van Hippocrates zegt u blijkbaar niks. 

Onverstandige dokters gokken alleen.
Wanneer gok je: als je 0,37 % kans op sterfte verkiest boven 1,5% kans? 
Is dàt gokken? 

Die kun je beter ontlopen. Gelukkig denkt de Inspectie voor de Gezondheidszorg er ook zo over. Die gaf deze cowboy op zijn kop.
De Inspectie, het RIVM, het ministerie:  noem me één 'Corona-besluit' dat achteraf  NIET onjuist bleek en moest worden gecorrigeerd. 


Lijst met HCQ onderzoeken:

9 comments:

  1. Het grootschalig onderzoek in de VS, op ook lichte gevallen, zal uitsluitsel bieden. Momenteel wordt het middel gepolitiseerd, en ben je alt-right/ Trump-nazi als je het het voordeel van de twijfel geeft. Dat geldt ook deels voor het dragen van mondkapjes. (veel meer dan het voordeel van de twijfel en gedeeltelijke bescherming zou je ook niet moeten doen, maar wat is het alternatief?).

    Het is allemaal onderhevig aan extreem kuddegedrag, wat ontstaat bij calamiteiten. Eerst pseudo-nuchterheid, nu aanvallen van overgehoorzaamheid en taboe op nadenken.

    Martensen had slecht nieuws gisteren: het virus heeft een 2e mechanisme om te infecteren, dit maal in T-cellen en mogelijk rode bloedcellen. De bloedziekte kan leiden tot ijzerstapeling en daardoor multi-organ failure, en de T-cel misschien wel tot een AIDS-achtige ziekte (lekker: airborne AIDS!).

    Daarnaast zijn er aanwijzingen dat ook bij licht symptomatische gevallen voortdurende schade aan bv hart en lever, en af en toe zelfs neurologisch, ontstaat.

    Mijn eigen vrees is dat er evenals bij HIV een reservoir aan rustend virus ontstaat, wat zijn slopende werking op langere termijn kan verrichten.

    Hopelijk wordt er spoedig een vaccin ontwikkeld tegen alle spike-proteins.

    Door al het alternatieve gezwets van figuren als Joop ben ik een beetje erg pro-mainstream geradicaliseerd.

    Maar nu ik dingen lees over de duistere rol van Bill Gates en wat hij voorstaat begrijp ik de antivaxxers wel ietsje beter.

    Trump denkt er over om de WHO niet meer te steunen. In dat geval wordt deze club veel meer dan nu al een instrument van Gates, Soros etc.

    ReplyDelete
  2. Extreem kuddegedrag: dit is mijn 'we zijn allemaal smurfen'-argument. Het is ook volkomen consistent met de 'shock doctrine' van Naomi Klein, en het neoliberale 'never waste a good crisis', en 'creative destruction'.

    Waar men zich volgens mij nodeloos kwetsbaar maakt is overschrijden van de grens van het stellen van kritische vragen, tot alles als een hoax afdoen of met ondeskundige verklaringen komen (beter echt kundige experts aanhalen). Dit geldt voor 9-11, MH-17, global warming en corona. Deze houding verdeelt goede mensen nodeloos in kampen, zeker in tijden van 'we zijn allemaal smurfen'. En daar zit (ZEKER!) wel opzet achter.

    Dit is de uitzending van gisteren:

    https://www.youtube.com/watch?v=v9wbb0FN6sM&t=370s

    ReplyDelete
  3. Even nog wat nuttige info:

    Halfwaardetijd (in het lichaam) kinine: 11 uur

    Halfwaardetijd chloroquine: 22.4 dagen

    Halfwaardetijd zink: Opslag in botten en spieren: lang: serum niveaus na zinksuppletie na ca 4 maanden weer normaal
    in de cel: toxische effecten verdwijnen na een week tot een maand. zink kan gebonden worden in speciale membraancompartimentjes en aan methionine. Teveel zink verdrijft koper uit de cel, en kan processen negatief beinvloeden. Of tot celdood leiden, wat de jicht symptomen kan verklaren.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Foutje: halfwaarde HYDROchloroquine 22.4 dagen.

      Die halfwaardetijden zijn belangrijk om een begrip te krijgen over het stapelen van zink en -quine in de cel.

      Delete
  4. Rootman,
    dank voor jouw reacties.
    Heb nu niet de tijd en nauwelijks de kennis om hier op in te gaan.
    Heb Martenson nog niet beluisterd.
    Ik luister àlle pstoings vamn hem, sinds je mij die tip gaf. Dank.
    Ook luister ik naar Dr John Campbell, en Barrett voor de Chinese toestanden. Ook MedCram vind ik zeer goed.

    NB: Op mijn blog over 'adviezen' heb ik een derde arts toegevoegd: Dr Shiva. https://xevolutie.blogspot.com/2020/04/1021-wat-deskundige-aanraden-om-corona.html

    ReplyDelete
  5. Dit middel zou nog wel eens een grote toekomst kunnen krijgen:

    https://www.innovations-report.com/html/reports/life-sciences/artemisia-annua-to-be-tested-against-covid-19.html

    Er zijn veel soorten artemisia, van een van de soorten wordt absinth gemaakt (oorspronkelijk een manier om het zeer bittere kruid, wat ook de bijbelse naam 'wormwood', tegen malaria binnen te houden, door het met alcohol te mixen).

    De meeste Artemisia soorten, ook het hier groeiende bijvoet (A.vulgaris), de absinthalsem (A. absinthium) en de zoete alsem (A.annua) bevatten het antimalaria ingredient. En ook hier is er een anti-parasitische werking! Volgens veel artikelen is het in de natuurlijke vorm veel beter houdbaar en opneembaar dan het farmaceutisch ingredient (daarom is het steeds meer een 'orphan drug', omdat er niet aan te verdienen valt.

    https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1934578X19850354

    Bij toeval ontdekt toen ik ging zoeken bij ander anti- malaria middelen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allen het 'ragweed' beter mijden: het is extreem allergeen en het kan kruisallegieen veroorzaken, waardoor je geen worteltjes, venkel, pastinaak etc. meer kunt verdragen.

      Delete
    2. Ragweed, ambrosia (Ambrosia artemisifolia)

      https://www.verspreidingsatlas.nl/0048

      heeft wel potentieel, maar laat de Cubaanse en Chinese biochemici er eerst maar mee aan de gang gaan.

      Dit artikel suggereert dat er serieuze GMO noodzakelijk is om het gemeenste molecuul, Amb-a1, wat in deze plant zit te koppelen aan wat synthetisch DNA. Dan zou het juist anti allergeen werken. De Cubaanse wetenschappers werken aan middelen voor kritische patienten, te regulering van organ failure en cytokine storms.

      Maar zeker dus niet om zomaar een kopje thee van te zetten.

      Delete
  6. Als toktok, of Truenews hier lucht van krijgt gaan ze in vurige tongen spreken!

    Hier staat het, geschreven door de schizofrene Johannes:

    https://www.skepticsannotatedbible.com/rev/8.html

    (8-10 en 8-11) Het valt samen met de verschijning van de komeet Atlas, dus in hun gretigheid tot dood en vernietiging zullen de evangelicals schuimbekkend het einde van de wereld gaan verkondigen...

    ReplyDelete