Monday, April 06, 2020

1010 Nogmaals een bewijs: RIVM klungelt enorm.


Kijk naar RIVM arts Bonte: ( 4 min. 5 april )


Een maand geleden was Bonte de enige met een zinvol verhaal. Nu kletst ie ook onzin.
Keleinigheidje: Hij zegt: de R  waarde.  Dat is verwarrend.  Hij moet gewoon R NUL  zeggen, vind ik.

Dan : Mondkapjes.

Het is duidelijk dat mondkapjes altijd en overal gebruikt wordenals je met besmettelijkheid te maken hebt.  In alle ziekenhuizen worden ze al vele decennia gebruikt.
In de Aziatische landen, waar vaak virus infecties zijn: altijd !
( Bonte maakt het wel heel bont: hij beweert: "Kijk , in Azie waar ze allemaal een masker dragen hebben ze toch óók het virus."
Schandelijk!   Ja beste Bonte,  en in heel China hebben ze straks veel minder doden dan  hier in dat kleine Nederland.
Als land per miljoen inwoners staan we nu op de vijfde plaats:
(Bij ons 100 doden per miljoen In China 2,4 doden per miljoen inwoners) Navrant detail: Wij waren gewaarschuwd.  We hadden weken de tijd om ons voor te bereiden.  

Onze RIVM-ers hadden een probleem: ze hadden ons land nooit voorbereid op zo'n epidemie. Voor een fractie van wat we nu per dag aan geld verliezen, hadden we 200 miljoen maskers kunnen hebben op voorraad. ( Kosten:  400 miljoen? )

Er zijn geen maskers. (*)

Dat heeft het RIVM op gelost door te zeggen dat die dingen niet helpen.
Dat ze zelfs een gevaar kunnen vormen!

1) Ja, een virus is 1 mu groot, en kan in druppels zitten die 3 mu groot zijn, en de mazen in een mondkapje zijn 5 mu groot, dus ze kunnen er door heen.
2) Ja, mensen in de IC's die  zwaar besmette mondkapjes op hebben, moeten bij het afzetten geweldig goed opletten dat ze bij het afzetten zichzelf niet besmetten als ze dat kapje aan de buitenkant aan raken, en met die handen dan iets anders aan raken, of zelfs in neus   of ogen wrijven.  Daar ligt een gevaar.
3) Het kan de mensen een vals gevoel van veiligheid geven.

Dat is dan een beetje het verhaal dat ze wellicht ophangen.
Nu zal ik de grote voordelen van een mondkapje opsommen:

A) Als iemand ziek is dan hoest hij twee dagen lang de virussen uit ,, nog voor hij zich ziek voelt.  Of bij het spreken komen er heel kleine onzichtbare druppeltjes uit de  mond en die besmetten de andere mensen. ( direct of via een oppervlak waar de druppels op vallen.
Maar iemand met een mondkapje op  houdt 90% van wat hij anders rond slingert, in dat mondkapje.  Daarmee is de kans dat hij anderen besmet dus nog maar 10 % van wat die is zònder mondkapje.
En dat wil je: de Ro omlaag brengen.

B) Als iemand  een besmet oppervlak heeft aangeraakt zit het virus op zijn handen. Daar kan het geen kwaad. Dat doet daar niks.
Maar we schijnen allemaal per uur wel 20 keer in onze neus te wrijven, of in de ogen , of aan de mond te komen.
Een virus dat aan de handen zit, komt dus gegarandeerd in de luchtwegen, en zal zich dus in onze keel-cellen vestigen:  De besmetting is een feit.

Maar als je een mondkapje draagt, kun je niet onnadenkend 20  keer in mond of neus wrijven.   Nog wel in de ogen, maar ik denk dat je dat jezelf nog wel kan afleren. En als je een bril op zet, zul je het niet meer automatisch doen.

C) Het is onderzocht en het blijkt dat het verschil maakt of je ineen keer 1 miljoen virussen binnen krijgt  ( als iemand een druppel uithoest, en jij die inademt)  of dat het slechts 100 virussen zijn ( die zitten dan in de hele kleine aerosolen die door de gaatjes van het masker kunnen gaan) .
Een lage dosis maakt ons afweer systeem wakker, en het begint de strijd door zichzelf te vermenigvuldigen: meer soldaatjes.  Dan maak je dus meer kans om de ziekte in een mildere vorm te krijgen.

We zien dus dat een belangrijk nut van het masker is:   Dat je niet ongemerkt jezelf besmet. Je kunt niet in neus en mond wrijven.

En wat zegt Bonte: "Juist met dat masker zit je veel vaker aan je gezicht. Je gaat het opzetten en afzetten. En dat effect zit niet in dat onderzoek."

ONZIN! 
Als mensen 20 maal per uur in de neus peuteren, da is er 20 maal kans op besmetting.
Als ze één maal per uur dat masker af doen, en dat is dus een bewuste handeling,  dan kun je àlle mensen leren om dat veilig te doen.

Maar jullie probleem is:  We hèbben geen maskers besteld !
We hebben geroepen" Dit virus zal niet naar Nederland komen".
Je hebt niks gedaan toen er nog tijd was !


Een mogelijke ingreep die het RIVM begin februari had kunnen initieren:
'Kunnen we een machine uit China laten invliegen, met technici, die hier maskers gaan maken, een miljoen per dag? Kan er in Nederland een machine worden gebouwd? Ten Cate ? Holland Wax?  Kunnende oude textiel bedrijven ons helepn?

In Tsjechië waren enkele bekende mensen ( artiesten meen ik)  die  het hele land
er toe hebben aangezet om zelf maskers te gaan maken. De Tsjechen dragen allemaal ale een maand zelf gemaakte maskers.  Tsjechië heeft 5,5 besmet persoon per miljoen. Wij 100.

 NB:  Ik heb 20 maskers gekocht, in de eerste week van februari.  Ik gebruik de maskers meermaals. Na gebruik gaan ze in een kratje. Negen kratjes met handschoenen en maskers.  Na 9 dagen is het virus met zekerheid inactief en kan ik de maskers en handschoenen gewoon weer gebruiken. Aan 20 maskers heb je genoeg. Je hebt dan 2 maskers per dag.





















(*) terzijde:  Op 'De Ommekeer' hoorde ik 'ondernemer ! " Marlies Dekkers klagen: 
Alles was zo erg!  Al haar slipjes en BH's worden in China gemaakt. Waarom heeft ze geen mondkkapjes laten maken door die mensen?  
Of een machine om mondkapjes te maken uit China hierheen gevlogen ?  Voor een echte ondernemer lagen er volop kansen. Zij heeft de adressen en contacten daar. Maar nee: klagen. ) 

UPDATES: 

16 april:  RIVM gaat nadenken over mondkapjes
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/16/rivm-gaat-nadenken-over-mondkapjes-a3997023

`Latere publicaties:  NRC:  genuanceerd: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/06/ook-met-mondkapje-geldt-houd-afstand-a3996005

Niet relevant?  https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/17/waarom-we-bedelen-om-mondkapjes-a3997080

Gevecht om mondkapjes te bemachtigen voor de medici: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-het-mondiale-gevecht-om-mondkapjes-heeft-nederland-al-een-paar-ronden-verloren~b3bd0232/

Kritiek op de WHO: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wat-is-er-mis-met-de-who~bacd25d8/



No comments:

Post a Comment