Thursday, January 25, 2024

1429 De bekende narratives die tot polarisatie tussen Rusland en Het Westen leiden.

Een half jaar geleden heb ik me geabbonneerd op Foreig Affairs, maar nooit de tijd genomen om een artikel te lezen, laat staan het hele digitale blad. Zonde van het geld,  maar ja, zo gaat dat. 

Hoe is het ook alweer: de NYTimes is de spreekbuis van de FBI  en  de Washington Post is de spreekbuis van de CIA.   Maar Foreign Affairs is zeker ook een 'spreekbuis' van invloedrijke krachten in DC. 

Uit de titel maak ik op dat in Washington stemmen op gaan om de polarisatie terug te draaien. 


De mythes die vervormen hoe Amerika Rusland ziet - en vice versa

Hoe wederzijds onbegrip leidt tot spanning en conflicten

Door Michael Kimmage en Jeremy Shapiro

25 januari 2024




Zwaaien met een Russische vlag, Moskou, september 2023

Stringer / Reuters

Bewaar dit artikel om later te lezen

Dit artikel afdrukken

Per e-mail verzenden

Deel op Twitter

Deel op Facebook

Deel op LinkedIn

 

 

Een link krijgen

Pagina url

Citeren

 

Toestemming voor herdruk aanvragen

 

Artikel downloaden

 

"Mythologie is geen leugen", schreef Joseph Campbell, de grote geleerde op het gebied van mythe en archetype. "Het is metaforisch." Mythen en metaforen leveren de verhalen die patriottische toewijding inspireren, soldaten motiveren om te vechten en de buitenwereld helpen verklaren. En de mythes die landen over zichzelf koesteren, versterken vaak de aanvullende mythes die ze over anderen aannemen.

Rusland en de Verenigde Staten koesteren bijzonder sterke mythes over elkaar. De mythe die Rusland gelooft over de Verenigde Staten is dat het land eerder vazallen dan bondgenoten heeft - dat het een hegemoniale macht is die meedogenloze ambitie en eigenbelang verbergt achter een beroep op liberale principes en rechtsorde. Amerikanen zien Rusland daarentegen als een land zonder binnenlandse politiek - de ultieme autocratische macht waarvan de kwaadaardige, onberekenbare leider de wensen van de burgers met voeten treedt. Al in 1855 beschreef de Amerikaanse president Abraham Lincoln Rusland als een plaats "waar despotisme puur en zonder de onedele legering van hypocrisie kan worden bedreven".

Na meer dan een eeuw van spanningen en conflicten is de relatie tussen de VS en Rusland nu opgebouwd rond deze mythen. Mythes drukken op die relatie en verdoezelen nuance en een heldere perceptie. En ze hebben de rol van elk land in de oorlog in Oekraïne gevormd en zullen dat blijven doen. De mythe die veel Russen over de Verenigde Staten koesteren, drijft het Kremlin voortdurend in de richting van schadelijke oorlogszucht.

De mythe die Amerikanen over Rusland koesteren is ook een valstrik, waardoor beleidsmakers het Kremlin verkeerd interpreteren en kansen laten liggen om het regime te verzwakken of compromissen te sluiten. Om gevaarlijke misinterpretaties tot een minimum te beperken, moeten Amerikaanse leiders harder werken om boven deze mythes en archetypes uit te stijgen. Een beter begrip van de eigen mythes van de Verenigde Staten en van die van Rusland zou Amerikaanse beleidsmakers meer flexibiliteit geven, strategische empathie helpen bevorderen en anticiperen op toekomstige veranderingen in het Russische politieke lichaam.

VERBORGEN FIGUUR

In Rusland is het de gangbare opvatting dat de Verenigde Staten machtswellustelingen zijn. Veel Russen geloven dat het Amerikaanse publiek onder de duim zit van een megalomane Amerikaanse elite. Enthousiasme voor een liberale internationale orde krijgt weinig vat in Rusland, niet omdat alle Russen realisten zijn, maar omdat hun mythische kijk op de Verenigde Staten de liberale internationale orde reduceert tot een vehikel van Amerikaanse ambitie. Veel Russen zijn ervan overtuigd dat de verwijzingen van Amerikaanse leiders naar een supranationaal web van normen, wetten en partnerschappen slechts een rookgordijn zijn voor de coöptatie die de kern vormt van het Amerikaanse buitenlandse beleid.

De heersende Russische mythe is uit de Sovjetperiode. Volgens deze mythe wilden de Amerikaanse kapitalistische elites tijdens de Koude Oorlog de wereld regeren en vonden ze talloze militaire voorwendselen om hun wensen uit te voeren. De nachtmerrie begon naar verluidt na de Tweede Wereldoorlog, toen de Verenigde Staten de politieke codes in Japan en Duitsland opnieuw instelden, deze landen in bondgenootschappen dwongen die door de Verenigde Staten werden gedomineerd, ze gebruikten als verzamelplaats voor Amerikaanse militaire operaties en ze dwongen om te dienen als cheerleaders voor het Amerikaanse nationale belang. Om bij te blijven moest de Sovjet-Unie een bolwerk van "bevriende landen" in Oost-Europa opbouwen en haar eigen mondiale voetafdruk creëren om te voorkomen dat de perfide Verenigde Staten onbetwist zouden oprukken.

Voor Moskou is de Oekraïense vijandigheid niet meer dan het verhulde verlengstuk van de Amerikaanse vijandigheid.

De wereldwijde invloed van de Verenigde Staten in dit tijdperk was echt. Maar de Sovjetkarikatuur was een karikatuur - en die bleek blijvend. Zelfs na de Koude Oorlog eindigde, bleven de Verenigde Staten volgens de Russische mythe anderen verleiden met valse retoriek, inclusief de buurlanden van Rusland - landen als Polen, Roemenië en de Baltische staten. In deze voorstelling van zaken opereren de Amerikaanse bondgenoten meer als instrumenten van de Amerikaanse macht dan als onafhankelijke staten. Waar regeringen zich verzetten - in Afghanistan, Irak, Libië, Servië en Syrië, maar ook in Oekraïne voor de Maidan-opstand van 2014 - had regimewisseling de Amerikaanse voorkeur. Hegemonie op uitnodiging, hegemonie met de loop van een geweer: de middelen kunnen variëren, maar het doel staat nooit ter discussie.

Moskou heeft een hoge prijs betaald voor het vasthouden aan deze mythe. Het heeft zichzelf verplicht om het op te nemen tegen het Amerikaanse monster, zelfs ten koste van een grotere afhankelijkheid van China. Het Oostelijk Partnerschapsprogramma van de EU, dat leidde tot de Maidan-opstand in Oekraïne, was een authentieke uiting van idealisme over de Europese toekomst van het land, geen heimelijke oefening in Amerikaanse hegemonie. Maar de bewering dat de CIA een staatsgreep in Oekraïne had geënsceneerd, was een leugen die de Russen al lang wilden geloven. Zelfs als de hoogste Russische leiders wisten dat deze bewering vals was, sloten ze door er publiekelijk op aan te dringen gematigde reacties (zoals het tegemoet komen aan de nieuwe regering in Kiev) uit en leken extremere opties (zoals het annexeren van de Krim) noodzakelijk.

In het algemeen maakt de mythe van een Verenigde Staten die machtsdronken is en zich niet aan afspraken wil houden het voor Moskou erg moeilijk om te onderhandelen over regionale kwesties. Russen kunnen zich niet voorstellen dat de leiders van landen als Oekraïne een eigen mening hebben. Voor Moskou is de vijandigheid van Oekraïne gewoon het verhulde verlengstuk van de Amerikaanse vijandigheid, en de Amerikaanse vijandigheid tegenover Rusland vereist een even grote Russische vijandigheid tegenover de Verenigde Staten. Als de enige taal die de Verenigde Staten verstaan macht is, dan brengen onderhandeling, overleg en het doen van concessies allemaal buitensporige risico's met zich mee.

MOREEL RISICO

Amerikaanse mythes over Rusland hebben eveneens diepe historische wortels. Het Amerikaanse beeld van Rusland als een onvervalste autocratie stamt uit de negentiende eeuw. Het bloeide op tijdens het Sovjettijdperk en trok zich even terug tijdens het negenjarige presidentschap van Boris Jeltsin. (Amerikanen vereerden Jeltsin als democratischer dan hij in werkelijkheid was.) Poetin heeft het vertrouwde beeld van Rusland hersteld. De Amerikaanse benadering van de Koude Oorlog had vaak het elan van een messiaanse strijd, en Poetin inspireert opnieuw de morele verontwaardiging van de Amerikanen.

De mythe van de Verenigde Staten over Rusland - dat Rusland een kwaadaardige en ambitieuze tirannie is - heeft enkele binnenlandse politieke voordelen. Om in zichzelf gekeerde Amerikanen voor de buitenwereld te interesseren, moet Washington één almachtige schurk tevoorschijn toveren. Amerikanen willen geloven dat ze vechten tegen een individu dat gedood kan worden in plaats van tegen een heel land dat onderworpen moet worden. In crisis na crisis worden vergelijkingen met Hitler gebruikt om democratie minnende maar zelfgenoegzame Amerikanen tot actie aan te zetten. Poetin is gewoon de laatste in een lange rij van autocratische leiders - Saddam Hoessein, Slobodan Milosevic, Muammar al-Qaddafi en Bashar al-Assad, om er een paar te noemen - die worden afgeschilderd als iemand die in zijn eentje democratie en vooruitgang tegenhoudt.

Poetins larger-than-life persona heeft de opvatting versterkt dat het autocratische Rusland geen binnenlandse politiek kent en dat alles gebeurt wat de heerser wil. Brian Jenkins, senior adviseur van de president bij de RAND Corporation, vatte deze opvatting samen toen hij schreef: "Thuis heeft Poetin geen verkiezingen, geen partij of staatsinstellingen die zijn heerschappij bedreigen, geen binnenlandse politieke oppositie. Hij is Rusland. En Rusland is van hem." Als Poetin Rusland is, dan is het enige wat begrepen moet worden over Rusland de psyche van Poetin. Oekraïne en zijn bondgenoten voeren de oorlog van Poetin tegen het Rusland van Poetin. Het is dan ook geen verrassing dat de Amerikaanse inlichtingendienst naar verluidt de evaluatie van Poetins gemoedstoestand tot haar hoogste analytische prioriteit heeft gemaakt.

Het Amerikaanse beeld van Rusland als een onvervalste autocratie stamt uit de negentiende eeuw.

Het bestuderen van leiders is belangrijk om je tegenstanders te begrijpen en in het bijzonder om Rusland te begrijpen; de Russische president domineert duidelijk zijn land. Maar Poetin staat thuis nog steeds voor dilemma's. Hij zit ongemakkelijk aan de top van een ingewikkeld systeem van concurrerende facties en belangen. Hij moet ervoor zorgen dat de strijdende trawanten onder hem elkaar niet vermoorden of tegen hem in opstand komen. Tegelijkertijd moet hij ervoor zorgen dat het publiek voldoende enthousiast over hem blijft. De grootste producent en consument van sociologisch onderzoek in Rusland is in feite de Russische regering, die zenuwachtig de kleinste veranderingen in de publieke opinie volgt.

De verschillende oorlogen van Washington tegen kwaadaardige dictators zouden nu een aantal harde lessen moeten hebben opgeleverd. Geen van deze leiders bleek almachtig. Ze waren ook niet verantwoordelijk voor elk probleem in hun land, zoals de Verenigde Staten herhaaldelijk ontdekten nadat ze enorme inspanningen hadden geleverd om hen van het toneel te verwijderen. Voor al deze leiders, inclusief Poetin, bepaalde de binnenlandse politiek de parameters van hun buitenlands beleid. Ze voerden zelden oorlogen zonder dat hun volk achter hen stond. Net als democratische leiders weten autocraten hoe ze hun bevolking mee moeten krijgen als ze ten strijde trekken.

De publieke opinie en de bureaucratie zijn beide enigszins ondoorzichtig in de dictatuur die Rusland is geworden. Maar de publieke opinie beperkt de manier waarop Poetin oorlog voert en de schikkingen die het Kremlin kan accepteren. Zoals elke oorlogvoerende partij wil de Russische regering de overwinning kunnen claimen: als Rusland de oorlog in Oekraïne aantoonbaar verliest, zou de regering wel eens ten val kunnen komen door de frustratie en verontwaardiging van het publiek.

De Verenigde Staten, die vasthouden aan de mythe van een Rusland zonder binnenlandse politiek, hebben echter moeite om Rusland te interpreteren. De beleidsmakers zien niet dat veel acties van het Kremlin gericht zijn op een binnenlandse achterban. Neem het plotselinge besluit van Poetin in september 2022 om gebieden in Oekraïne te annexeren, waarvan Rusland er veel niet eens controleerde. Nog maar een paar maanden eerder had Poetin publiekelijk de spot gedreven met zijn chef van de inlichtingendienst omdat hij annexatie had voorgesteld. Poetins ommezwaai verbijsterde Amerikaanse analisten, die het interpreteerden als onderdeel van een groots, zij het fantasmagorisch, plan om Oekraïne te onderwerpen. Was Poetin zijn verstand aan het verliezen? In werkelijkheid waren deze aspirationele annexaties misschien een retorische opsmuk voor intern gebruik, een opportunistische poging om de steun van het volk te winnen voor een uit de hand gelopen oorlog.

EGO VERSTORING

De last die deze mythen met zich meebrengen gaat verder dan hun vertekening van de werkelijkheid. In internationale aangelegenheden zijn mythen gevaarlijk omdat ze archetypes verankeren. Het archetypische Rusland is een kwaadaardige autocratie, het archetypische Amerika een roofzuchtige hegemoon. Archetypen zijn de verfijnde neven van stereotypen. Het probleem van stereotypen is dat ze complexiteit ontkennen. Het land dat gelooft dat zijn tegenstander in eenvoudige categorieën kan worden begrepen, zal waarschijnlijk niet langer zoeken naar subtiele aanpassingen die het in zijn beleid zou kunnen aanbrengen en zal niet langer proberen creatief te reageren op de aanpassingen van zijn tegenstander.

Als Amerikaanse leiders bijvoorbeeld beter hadden begrepen dat Rusland geen monoliet is, maar in staat is om te splijten, hadden ze misschien beter gebruik kunnen maken van de muiterij van Jevgeni Prigozjin, het hoofd van de paramilitaire Wagner-compagnie in 2023, door in te spelen op de breuklijnen binnen de Russische elite en het leger. Als de Verenigde Staten en hun bondgenoten goed hadden begrepen waarom die breuken ontstonden, hadden ze ze kunnen benadrukken, misschien door de aanvallen van Prigozjin op de Russische luchtmacht te benadrukken of door de nadruk te leggen op de manier waarop Poetin de controle over zijn veiligheidsdiensten aan het verliezen was. In plaats daarvan was Washington bezig met de macht van Poetin, miste het de tekenen van verdeeldheid en was het verbijsterd over de muiterij. Het is mogelijk dat Washington soortgelijke kwetsbaarheden over het hoofd ziet in de aanloop naar de Russische presidentsverkiezingen in maart, waarvan wordt aangenomen dat het slechts een ritueel van autocratische zelfverheerlijking zal zijn. Poetin zal zeker winnen, maar het zal niettemin een belangrijk politiek moment zijn als concurrerende Russische politieke constituencies strijden om meer macht en invloed.

Het grootste probleem van de mythes die Rusland en de Verenigde Staten over elkaar hebben, is dat ze elkaar wederzijds versterken. Hoe fanatieker Moskou wordt in het betwisten van vermeende Amerikaanse hegemonie, hoe meer Rusland gaat lijken op de maniakale autocratie van de Amerikaanse mythe. En hoe meer Washington Rusland ziet als de blijvende en boosaardige 'ander' in het Amerikaanse buitenlandse beleid, hoe gemilitariseerder de betrekkingen met Europa worden en hoe groter de kans dat Moskou de doelen van de Verenigde Staten als hegemoniaal gaat beschouwen. Tot nu toe heeft de oorlog in Oekraïne deze cyclus van steeds hardere vooroordelen belichaamd. Met elke maand die voorbijgaat, ziet elk land zijn mythes dichter bij de objectieve waarheid komen.

Zowel Amerika als Rusland voeden hun mythes niet voor niets.

Noch de Verenigde Staten noch Rusland kunnen de mythes die de ander erop nahoudt gemakkelijk ontkrachten. Beide landen voeden hun mythes niet voor niets. Het Russische regime wil dat de Verenigde Staten - en iedereen - denken dat het geen binnenlandse politiek heeft en dat het Poetinisme en Rusland één zijn. Als de Verenigde Staten de oorlog in Oekraïne vooral zien als een strijd om territoriale integriteit in plaats van als een strijd van goed tegen kwaad tegen een eenzame tiran, kunnen de Amerikanen hun interesse verliezen.

En zelfs als leiders dat zouden willen, zou het moeilijk zijn om de mythes te ontkrachten. Hoe actiever Washington publieke diplomatie inzet om te proberen de Russische perceptie van de Verenigde Staten te veranderen, hoe meer de Russen de indruk krijgen dat de Verenigde Staten hun land manipuleren. En om haar imago binnen de Verenigde Staten te veranderen, zou de Russische regering zich moeten ontdoen van autocratie en zich militair terugtrekken uit Europa - wat nooit een winnend recept is geweest voor het regeren van Rusland.

Deze mythes zullen ons nog lang bijblijven. Maar Washington moet ze als zodanig erkennen. Als de Verenigde Staten in hun eigen interne beleidsdebatten de mythe van Ruslands onvoorwaardelijke autocratie zouden kunnen ontkrachten en de manieren zouden kunnen blootleggen waarop de binnenlandse politiek en de publieke opinie het Russische buitenlands beleid beïnvloeden en vormgeven, zouden ze misschien instrumenten ontdekken die Ruslands oorlogsinspanningen kunnen verstoren. Het zou ook beter voorbereid zijn op een politieke transitie na Poetin. Politiek gezien heeft Rusland de neiging om plotseling te veranderen; zijn politiek blijft niet voor altijd bevroren.

Bij hun pogingen om Russisch gedrag te voorspellen, zouden Amerikaanse leiders ook baat hebben bij een groter bewustzijn van de mythische status van de Verenigde Staten in het Kremlin, die haaks staat op het zelfbeeld van Washington. Russen geloven dat de tijdloze essentie van de Verenigde Staten de wil tot macht is: dit verklaart de beslissing van het Kremlin om Oekraïne binnen te vallen en het verklaart ook de weigering van Rusland om zijn verwoestende oorlog in Oekraïne te staken. Hoe fascinerend mythes ook zijn, ze misleiden door de ontzagwekkende complexiteit en het open einde van de werkelijkheid te verhullen. In alles wat ze onthullen over de menselijke natuur, laten mythen eindeloze interpretatie toe. Maar in de kern zijn ze ook statisch - en ze staan in de weg van gezonde strategie en behendige diplomatie.

·         MICHAEL KIMMAGE is hoogleraar geschiedenis aan de Katholieke Universiteit van Amerika en niet-resident senior medewerker in het programma Europa, Rusland en Eurazië aan het Center for Strategic and International Studies. Van 2014 tot 2016 maakte hij deel uit van de beleidsplanningsstaf van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij de portefeuille Rusland/Oekraïne had. Zijn boek Botsingen: oorsprong van de oorlog in Oekraïne en  de nieuwe wereldwijde instabiliteitverschijnt in maart.

·         JEREMY SHAPIRO is onderzoeksdirecteur bij de European Council on Foreign Relations. Tijdens de regering-Obama maakte hij deel uit van de beleidsplanningsstaf van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en was hij Senior Adviser to the Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs.

 


44 comments:

  1. Nick Fuentes zegt: "Ik denk dat Trump toch verder af staat van Israel dan we denken. Ik steun hem. "

    https://www.unz.com/article/not-dead-yet-rereading-david-frums-dead-right-30-years-later/#comment-6381408

    ReplyDelete
    Replies
    1. Al is de volgende provocatie van de j🐷den onderweg. Het houdt maar niet op, dat getreiter.

      Delete
    2. Vind ik moeilijk om over te oordelen. In tijd van oorlog is dit misschien wel toegestaan.
      Zoals Putin nu ook Girkin achter slot en grendel zet. Was het geen oorlog, dan mocht hij roepen wat hij wilde.
      Een land in oorlog moet strenger zijn.

      Delete
    3. [Ik steun hem.]
      Dat komt waarschijnlijk door het gegeven, dat het SLI nu een grote puinhoop aan het worden is. Zie ook de berichten onder en boven de door mij gegeven link. De ene staat na de andere keert zich tegen het 🤡centrale gezag🤡.

      Delete
  2. History of Vladimir Putin
    https://youtu.be/3yo_peHjcKQ

    10:35 Putin was blij dat aanslagplegers gepakt waren.
    Maar dag later bleek FSB er achter te zitten. Putin dus niet schuldig. Idem: Kursk .

    Vaak wordt gesuggereerd dat Putin zelf achter die tsjetsjeense aanslagen zat.

    ReplyDelete
  3. WNL: Te veel kinderen denken dat de Holocaust een mythe is: ‘Onderwijsprotocol nodig’

    xxxxxxxxxxxxxxxxxx
    @johanvermeulen4081
    0 seconden geleden
    De Holocaust wordt door een 'Vijandige Elite' als chantage-middel gebruikt om de macht uit handen te nemen van de eigen bevolking.
    Wie kritiek heeft op hen wordt als antisemiet afgevoerd. Gevcanceld.
    Hoe kun je van een democratie spreken als àlle machts-centra in handen zijn van een kleine Vijandige Elite: De Media, De Bankenwereld, De Index-Beleggers (Blackrock, State Street etc) , de FED, Big Corporations met Big Pharma en Big Food) , de Politici, de Denktanks, Academia, de NGO's.

    En dit is nog maar het begin.
    Total Surveillance, persoonlijke QR en alleen digitaal geld maken van elk persoon een digitale gevangene.



    Beantwoorden

    @johanvermeulen4081
    @johanvermeulen4081
    0 seconden geleden
    Wie over de Holocaust wil discussieren wordt direkt afgedaan als ontkenner. Niemand ontkent de holocaust.
    Maar er is wel een verschil of er 1 miljoen mensen werden vermoord of 6 miljoen.
    En door wie ze werden vermoord..... of toch niet? De oorlog in Oekraiene is een joods initiatief (*), maar de stoottroepen zijn Bandera-aanhangers. Bandera heeft de joden in Oekraine vermoord, onder Hitlers toezicht.
    (*) >> Oekraïne, hier de waarheid en feiten <<



    Beantwoorden

    @johanvermeulen4081
    @johanvermeulen4081
    0 seconden geleden
    Raul Hilberg ontdekte pas in 1960 de Holocaust. Niet eerder.
    Pas in 1970 werd de Holocaust als grote tragedie bekend.
    Hoe moeten we dat interpreteren?



    Beantwoorden

    @johanvermeulen4081
    @johanvermeulen4081
    0 seconden geleden
    Churchill, De Gaulle en Eisenhower , drie hoofdrolspelers van WO2, schreven in totaal 7000 pagina's oorlogs-gerinneringen.
    Het woord gaskamer komt er niet in voor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. @johanvermeulen4081
      0 seconden geleden
      Het probleem is dus: Na de oorlog waren heel erg veel joden verdwenen uit Europa, maar het is niet duidelijk hoe ze zijn omgekomen en vooral: waar hun stoffelijk overschot is gebleven.
      Als je 6 miljoen mensen cremeert heb je ongelooflijk veel hout of brandstof nodig, en staan alle luchtfoto's vol van donkere rookpluimen.
      Er zijn geen massaal gerooide bossen, en op luchtfoto's van geallieerde spionage vliegtuiogen komt heel zelden een rookwolk boven Auschitz uit.

      Er zijn ook geen grote begraafplaatsen gevonden. Soms is wel beweerd dat er ergens heel veel doden begraven zouden zijn, maar wordt de joodse wet ingeroepen die verbiedt om doden op te graven ....

      Lees: Dalton: Debating the Holocaust.



      Beantwoorden

      @johanvermeulen4081
      @johanvermeulen4081
      0 seconden geleden
      Het is heel duidelijk dat het joodse volksdeel uit West Europa is verdwenen na 1941. Dat was ook de bedoeling van Hitler. Hij wilde dat ze zouden emigreren. Had goede afspraken met het Jewish Agency in Israel. Alle joden mochten met pakweg 200.000 Mark het land verlaten. Dat geld was cruciaal voor de opbouw van Israel. Andere joden wilden naar andere landen , maar werden vaak niet toegelaten. Ook niet in Amerika.
      Hitler had geroepen: "Als de joden zich wéér in de oorlog mengen, dan zal ik ze zwaar straffen" Op 8 december 1941 was Pearl Harbor. Hitler begreep dat het doorgestoken kaart was. 2 maanden later was de Wannsee Konferenz. Besloten werd om de joden op te pakken en in werkkampen on Oost Europa te laten werken, voor de oorlogs-industrie. Het was de bedoeling dat ze van uitputting en ondervoeding vanzelf zouden sterven.
      Pas in 42 begonnen de nazi's te denken: hoe kunnen we de vele lijken afvoeren.
      Er werden crematoria gebouwd die weinig capaciteit hadden en vaak kapot waren. ( Bron: Fritjof Meyer, 'Ost Europa".)



      Beantwoorden

      @johanvermeulen4081
      @johanvermeulen4081
      0 seconden geleden
      Het probleem met de Holocaust is dat ook al 40 jaar voor WO2 er veel sprake was over 'mogelijk 6 miljoen doden' . Het getal 6 miljoen komt uit een heilig boek, dat zegt dat het joodse volk ooit weer in Jeruzalem zal terugkeren, maar met 6 miljoen minder mensen. Toen in 1992 werd vastgesteld dat er in Auschwitz geen 3 miljoen (*) doden waren gevallen , maar 1,1 miljoen, deed dat niks af aan het totaal: het bleef 6 miljoen.
      (*) Kamp-baas Höss werd gemarteld in Neurenberg en was bereid om elk ghetal te noemen dat gevraagd
      werd. Trouwens: Freda Utley schrijft dat elke Nazi in Neurenberg gemarteld werd voor het proces.



      Beantwoorden

      @johanvermeulen4081
      @johanvermeulen4081
      0 seconden geleden
      Dr Stephen Steinlight ( Center for immigration Studies) was 20 jaar geleden al bezorgd over het feit dat joods Amerika wel zijn uiterste best deed om 'Verdeel en Heers' te reasliseren (*) , dus enorm pro massa-immigratie pleitte, maar dat die immigranten niet waren te chanteren met de Holocaust.
      (*) >> Barbara Lerner Spectre calls for destruction of Christian European ethnic societies <<



      Beantwoorden

      @johanvermeulen4081
      @johanvermeulen4081
      0 seconden geleden
      De Russische Revolutie leverde 60 miljoen dode Russen op.
      Wie zat er achter die revolutie? Niet de Russen zelf.
      Laat ons eens kijken wat een beroemde tijdgenoot aan zijn vriendin schreef na een bezoek aan St Petersburg:
      Bertrand Russell , in zijn autobiografie, pag. 354. Brief 25 juni 1920:
      “Bolshevism is a close tyrannical bureaucracy, with a spy system more elaborate and terrible than the Tsar's, and an aristocracy as insolent and unfeeling, composed of Americanised Jews. No vestige of liberty remains, in thought or speech or action.”

      Delete
  4. Reacties zijn stopgezet om de community te beschermen
    Reacties die jij hebt achtergelaten lijken in strijd te zijn met de communityrichtlijnen:

    • Beleid tegen aanzetten tot haat

    Je mag over 1 dag weer reacties achterlaten.

    Heb je feedback? Laat het ons weten

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dit zou leuke feedback zijn: Uitspraak van het ICJ:
      ICJ Rulings
      1. 15-2 The state of Israel shall take all measures to prevent the commission of genocide to Gaza
      2. 15-2 The state of Israel shall ensure that the military not commit any acts of genocide
      3. 16-1 Israel shall take all measures to punish all public solicitations to genocide
      4. 16-1 Israel shall take immediate and effective measures to address adverse conditions to life in the Gaza Strip
      5. 15-2 Israel shall take effective measures to preserve evidence of actions impacting the Genocide convention
      6. 15-2 Israel shall submit to the court a report all measures taken to follow the orders of this court within one month.
      Bron.

      Delete
    2. Aanvullend artikel over de uitspraak van ICJ. Er is voldoende bewijs, om diverse 🐷figuren🐷 te laten arresteren.

      Delete
  5. De Nieuwe Wereld:

    xxxxxxxxx

    @MrHansJanmaat
    2 minuten geleden (bewerkt)
    2:05 "De afschuwelijke detail van de Hamas overval die bekend zijn geworden."
    Nee Ad, er zijn geen afschuwelijke details bekend geworden. Er zijn geen babies onthoofd, noch verbrand noch opgehangen. Geen vrouwen verkracht en ook geen zwangere buiken open gesneden.
    Dat had je moeten weten. The GrayZone heeft het omstandig aangetoond.
    De NYTimes heeft zaken uit haar duim gezogen, over een vrouw ( Gal Abdush) die verkracht zou zijn. Haar familie heeft later de publiciteit gezocht en zegt dat dit compleet onwaar is.

    In totaal zijn 119 ongewapende Israeli's gedood. ( Hebben ze zich verzet?)
    En 50 gewapende burgers. ( Hebben ze zich verzet?)
    Alle andere doden water 'combattants'. De meeste doden ( àlle verkoolde lijken in auto's) zijn door het IDF veroorzaakt. ( De Garribaldi richtlijn zegt: Israel laat geen Israeli's gevangen nemen. Die worden gedood door het IDF als dat zo uitkomt.)

    Waarom doe je mee aan 'slachtoffer -schoppen' Ad ?. Omdat de daders machtig zijn? Zum kotzen.



    Beantwoorden

    @MrHansJanmaat
    @MrHansJanmaat
    0 seconden geleden
    Google: Wikipedia: 2018–2019 Gaza border protests
    Die vredige portesten leverden twee dingen op:
    1) 223 Palestijnen dood geschoten
    2) Nòg meer Palestijnen in de gevangenis,. zonder proces.
    Dus pleegde Hamas op 7 oktober een raid om gijzelaars te vangen die konden worden geruild met de gevangenen.
    Daarbij kwamen helaas 169 Israeli burgers om. Niet meer. Ook geen babies opgehangen en geen vrouwen verkracht etc. etc. Luister naar de GrayZone. Max Blumenthal.

    Israel wist er van maar liet het doorgaan, want nu kon ze Eretz Israel een flinke stap vooruit helpen: Àlle huizen in Gaza verwoesten en heel veel mensen doden, Alles om de Palestijnen hun eigen land uit te krijgen.

    Israel beschuldigen van genocide is zinloos. Trekken ze zich niks van aan. Ze zijn nu eenmaal de baas in de VS, en de VS is in Europa de baas.
    Ze moeten voor 70 jaar totaal gesanctioneerd worden. De facto uitgesloten worden van alle handel met de rest van de wereld. Isoleren die hap.
    Rusland pleegde alleen zelfverdediging, en kreeg ook die straf !

    ReplyDelete
    Replies
    1. @MrHansJanmaat: Ik zou maar even pas op de plaats maken, zo is het -voor nu- even genoeg.

      Delete
  6. Artsen zonder Grenzen zijn nu ook door de mand gevallen. De artsen & psychologen weten nergens van, het gaat om de info die zij hebben, die door de organisatie erboven wordt misbruikt.

    ReplyDelete
  7. Prima stukje over de hernieuwde plaatsing van kern-raketten in 🤡GB🤡. Maar de 🤡otan🤡 is puur defensief hoor.

    ReplyDelete
  8. Puur humor. Vetkleppen gaan niet naar de hemel volgens een Braziliaanse priester. Hij wordt prompt van het toneel geduwd, dóór zo'n vetklep.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wolf is gelukkig al een tijdje (2 maanden stabiel) 'op gewicht', dus voor hem is er nog een kansje... 🐺

      Delete
    2. Maar het is wel één van de mogelijkheden, om niet te worden geselecteerd voor dienst in het leger. Dat is dus een van de voordelen.

      Delete
    3. Nog meer humor. Nu van 🤡D.Trump🤡 Er komt geen CBDC in het SLI, als ik president word.
      Dit filmpje opslaan en heel goed bewaren, je zult het later nodig hebben...

      Delete
    4. Nóg meer humor: 3/4 van NL is bang voor een Russische inval. De zoveelste 🤡leugenpoll🤡 van rtl. Er is nu al een medicijntekort. Laten ze daar eerst aan werken. Mij is niets gevraagd, dus de poll is waardeloos, net zoals het 🐷msm-spookbericht🐷.

      Delete
    5. Het houdt maar niet op: Dit is een leuke aanzet tot verzet. Een TikTok-actie. De useless eaters alleen maar te kakken zetten, dat moet genoeg zijn.

      Delete
  9. Buitenhof. Natasja van Weezel:
    xxxxxx8:55 Twan Huys "7 oktober is het 911 van Israel". Ja, dat is volledig juist.
    Beide aanslagen werden 'doorgelaten' en gebruikt door van de neefjes van Natasja. (1)
    Bij 911 was de uitvoering zelfs grotendeels in hun eigen handen. Zij brachten de explosieven aan, bestuurden de vliegtuigen op afstand etc.
    Doel: Beide aanslagen moesten als alibi dienen voor - latere- grote agressie van de neven van Natasja.

    Als je 7 landen wil vernietigen met behulp van het Amerikaanse leger en met Amerikaans geld (het grote ideaal van de Neocons), dan kan dat alleen als (schijnbaar) Amerika vreselijk wordt aangevallen. (2) (3)

    Ook 7 oktober was een aanslag die met instemming van tel Aviv is gepleegd. (4)
    Mogelijk was de datum ook precies bekend ( 5)
    Dus ja: "7 oktober is het 911 van Israel, want beide aanslagen waren een indirecte Valse Vlag aanslag (toegstaan, gefaciliteerd) , nodig om keihard terug te kunnen slaan.

    Intussen vallen er 250 burger-doden per dag, en houden Natascha en haar neefjes ons bezig met hun eigen slachtofferschap (anti-semitisme neemt weer toe !) en grootmoedigheid ( ik stuur mijn kind naar een school met moslima's ) ( virtue signalling, zoals de fransen zeggen).

    Volgens Ha'aretz werden er 169 Israelische burgers gedood op 7 oktober. Niet meer. Er zijn geen babies onthoofd en geen vrouwen verkracht. Àl die bweringen die al snel de ronde deden en nu nog steeds door velen als waar worden beschouwd, zijn grondig ontkracht door The Grey Zone.
    Hamas wilde de gevangenen vrij krijgen door gijzelaars te vangen en tegen elkaar uit te ruilen. 169 burgers zijn in die raid gedood, misschien omdat ze zich hebben verzet. 50 van hen waren gewapend. Veel meer dan 169 Israeli's zijn door het IDF gedood: volgens de Hanniobal richtlijn.

    ---------

    (1) The Unz Review. Lees daar Alan Sabrosky. Lees Ron Unz. Lees Laurent Guyenot.
    (2) >> Wes Clark - America's Foreign Policy "Coup" Fora.tv <<< min 2:14 en 5:15
    (3) Om het PNAC Report te citeren., pag 67: "Further, the process of transformation, even if it brings revolutionary change, is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event – like a new Pearl Harbor. " NB: We weten met zekerheid dat Pearl Harbour is uitgelokt door Washington.
    (4) De Mossad zegt dat ze het al een jaar tevoren wist.
    Egypte heeft Tel Aviv er lang geleden van op de hoogte gebracht.
    (5) Op 7 oktober waren 3 van de 4 grensbrigades weg gehaald bij de grens. Het Pop Festival zou eerst verder van de grens worden gehouden. De bezoekers van dat festival zijn met zekerheid anti-Netayahu mensen, dus goed bruikbaar als offer. De automatische veiligheden waren buiten werking. Het leger greep pas na 5 uur voor het eerst in. Het IDF heeft de meese doden veroorzaakt, ook onder de Israelische burgers.

    ReplyDelete
  10. Op deze site wordt altijd gesproken over de intelligentie van de j🐷den. Die blijkt helemaal niet zo hoog. Het gemiddelde is niet meer dan 92.43 ofwel een 48e plaats. Het hoogste is Japan met 106.48. Dus ze hebben nog wat in te halen. Bron.

    ReplyDelete
  11. Weer een mooie rant van Linh Dinh. Eén van de mensen, die het juist ziet.

    "Only Jews are fostering hate, Elon. Palestinians just want to live normally on their ancestral land, an impossibility since European Jews have moved in to rob, terrorize, maim or murder them."

    ReplyDelete
  12. Ik heb Jolle Demmers maar van mijn lijst afgevoerd. Wat een waardeloos stuk vreten, oftewel een useless eater.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dan staat Simplicius toch weer op eenzame hoogte, met zeer goede berichten over de 🐷🐷rlog van de 🐷useless eaters🐷.

      Delete
    2. Het probleem van de Russische assets is ook gelijk opgelost.😎 Ha, ha, ha, als ze het wel doen, is de EU failliet !

      Delete
    3. Bij Karlof is het ook gezien: ICJ uitspraak heeft grote gevolgen voor het terroristische IOF. De schrijver zet de boel eens extra aan en voorziet, dat de I🐷F gewoon doorgaat met moorden, wat ze al 75 jaar doen. "The Global Majority ups its efforts to its duties under the Genocide Convention and embargoes all the Outlaw Nations, recalls their ambassadors and declares the Outlaw Nations's ambassadors's persona non grata thus expelling them." Ook de acties van Yemen zijn gerechtvaardigd. De ZI🐷's gaan het heel moeilijk krijgen. Lees ook de verdere comments.

      Delete
  13. Leo Lucassen:

    xxxxxxxxx
    Hoe kun je de hele wereld onder jouw duim krijgen?
    Stel dat jouw God je daartoe heeft uitverkoren. Zie Deuteronomium 7:6 …. 7:2-3 ….. 26:18-19 …… 20:10-11…….20:12-14 ……20:15…. 20:16-17 …. 23:19-20….15:6….7:22-23. ).
    Dan moet je dat zo aanpakken:
    1) Geef 'nationalisme' een vreselijk enge connotatie. ( Behalve dan voor Israel: daar is het juist OK)
    2) Geef 'etno-centrisme' een vreselijk enge bijklank. ( Behalve dan voor de uitverkorenen: daar is het juist OK)
    3) Zeg dat alleen fascisten hun grens dicht willen houden. ( Behalve dan voor Neocons : daar is het juist OK)
    4) Maak elke religie belachtelijk. ( Behalve voor zij die al onze media controleren: voor hen is het juist OK)
    5) Youtube >> Barbara Lerner Spectre calls for destruction of Christian European ethnic societies <<
    6) Leon de Winter, Bezige Bij 1994: Handboek ter besaatrijding van extreem rechts.
    7) Coudenhove-Kalergi, aartsvader van de EU in Praktischer Idealismus, 1922: De EU moet overspoeld worden door Afrikanen. Daarna wordt het doro joden geleid. ( Zijn sponsors: de Rothschilds).
    8) Als er één ding is dat elk volk ( dat heeft overleefd) kenmerkt, dan is het dit : Ze verdedigden hun eigen land tegen een buitenwereld die hùn stukje land graag inpalmde.

    Recht door, Lemmingen! Volg Leo Lucassen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. BNR Leo Lucassen:

      1:11 "Migratie is een normaal fenomeen in een menselijke samenleving, zowel vroeger als nu."

      "Opwarming is een normaal fenomeen in een menselijke samenleving, zowel vroeger als nu."
      ( Of het nu om 0,1 graad gaat of om 10 graden opwarming maakt volgens Lucassen's logica niet uit:" opwarming is ewr immers altijd wel. Opgelost! )

      Delete
    2. @johan: Je bent weer goed bezig.🐺

      Delete
    3. Herschreven:

      @johanvermeulen4081
      47 minuten geleden (bewerkt)
      1:11 "Migratie is een normaal fenomeen in een menselijke samenleving, zowel vroeger als nu."
      Zo ken ik er nog wel een paar, Leo:
      "Opwarming is een normaal fenomeen in een menselijke samenleving, zowel vroeger als nu."
      "Eten is een normaal fenomeen in een menselijke samenleving, zowqel vroeger als nu."
      0,1 graad op 10 graden: irrelevant voor Leo
      Sterven van honger of door obesity: schijnproblemen volgens Leo.
      Leo kent geen maat. Ontkent dat 'te veel' dodelijk is.

      Delete
    4. Dank Wolf ... maar nu moet ik echt aan het werk. Hier thuis bedoel ik.

      Delete
  14. @johanvermeulen4081
    0 seconden geleden
    1:08 "Het grote misverstand is dat migratie een proleem is, terwijl migratie er gewoon is."

    "Het grote misverstand is dat klimateverandering een proleem is, terwijl klimaatverandering er gewoon is."

    ReplyDelete
  15. Alle drie mijn posten op BNR zijn all verwijderd.
    Ik heb de nu als reactie op andere inzenders geplaatst. En de langste reactie nog een keer los.

    Ik ben al twee keer een dag van Youtube geband , dus loop risico.

    ReplyDelete
  16. WNL: Bakken kritiek door uitgestelde Holocaustlezing Hogeschool Utrecht: ‘Word hier woest van’
    xxxxxxxx

    De hele kwestie 7 oktober - Gaza toont heel duidelijk wie de baas is in ons land, en trouwens: in het hele Westen. Lemmingen aller landen, verenigt U.

    ReplyDelete
  17. De vreselijke Konstantin Kisin ( joods) ( Triggernomics video )
    vertelt over de Russische Revolutie, maar niet dat die is gepleegd door zijn eigen voorvaderen.
    --------------

    Bertrand Russell, in his autobiography, pag. 354. letterof 25 june 1920:
    “Bolshevism is a close tyrannical bureaucracy, with a spy system more elaborate and terrible than the Tsar's, and an aristocracy as insolent and unfeeling, composed of Americanised Jews. No vestige of liberty remains, in thought or speech or action.”

    These are your ancesters, Konstantin.
    They destroyed Russia. Now they destroy America. And their goal is to destroy all the goyim in the world. Their God tells them to do that : Deuteronomium 7:6 …. 7:2-3 ….. 26:18-19 …… 20:10-11…….20:12-14 ……20:15…. 20:16-17 …. 23:19-20….15:6….7:22-23.

    Pleas copy this and re-post.
    We have the right to defend ourselves against the Kisins, Applebaums, Kristolls, Kagans etc etc. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. https://youtube.com/shorts/itcfV7zG1AY?si=icYwIcpmILVPVR_f

      Delete
  18. Dit is een mooi portret van het arme deel van Amerika: de Appellachen.

    De mijnbouw, de familieband, de drugs ( 50% van de jongeren: drugs en uitkering) , en een histpory-buff ( geweldige kid!)

    Youtube:
    Poorest Region of America - What It Really Looks Like 🇺🇸
    https://youtu.be/p3O6bKdPLbw

    ReplyDelete
  19. BNR Blinken waarschuwt voor gevaarlijke situatie Midden-Oosten
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    1:50 "In 1973 vielen de Arabische landen onverwacht Israel binnen."

    Dit is een leugen.
    Lees het na bij F. William Engdahl, "A Century of War", pag 135 - 138.
    De Yom Kippur oorlog is bekokstoofd door Henry Kissinger. Hij zorgde dat de arabieren aanvielen. En dat ze na de oorlog- die ze verloren - toch de Sinaï terug kregen.
    Waarom deed Kissinger dat? Lees verder:

    Omdat de OPEC uit woede een olie-embargo ging instellen, en vanaf dat moment de olie op de wereldmarkt 4 maal zo duur werd. ( Miljoenen mensen in arme landen stierven daardoor).
    OPEC landen werden schatrijk, maar moesten wel voldoen aan de eisen van Kissinger: olie werd voortaan in dollars afgerekend, en niet anders. Elk land dat olie nodig had moest dus de VS goederen leveren of geld lenen van hen tegen hoge rentes, om dollars te krijgen. De VS kon er net zo veel drukken als ze wilde. De inflatie die het gevolg was (inflatie is diefstal door degene die het geld drukt) kwam ten laste van de hele wereld.
    Eerst was goud het onderpand voor geld in de wereld. Nu werd de dollar het onderpand onder het geld: omdat iedereen die nodig heeft voor zijn energie. Vandaar de naam Petro -dollar.
    Het was een meesterzet van Kissinger.
    Miljoenen doden, maar de VS werd rijk.

    Help de leugens de wereld uit.
    Kopier dit item en herplaats het
    in reacties waar de Yom Kippur weer in de schoenen van die 'slechte moslims' wordt geschoven.

    ReplyDelete
  20. @ Stefan de Vries.
    Finland is al 80 jaar NIET aangevallen door Rusland. En het had altijd nauwelijks een leger.
    Zolang het zich niet leende als lanceer-platform om Rusland te vernbiewtigen was het veilig.
    Nu niet meer. De Vries is een leugenaar. LEES VERDER:

    De 1% voert een Propaganda Oorlog.
    Maakt hen niet uit dat hun leugens ontmaskerd worden.
    Ze gaan door: het is een uitputtings-Propaganda-Oorlog.
    Tègen Ù.
    Help hun leugens de wereld uit.
    Vecht mee voor uw eigen overleven.
    Kopier dit item en herplaats het.

    ReplyDelete
    Replies
    1. WNL: Voorbereiden op oorlog met Rusland is nodig, zegt generaal buiten dienst: ‘Haal water in huis’

      Delete
  21. BNR: Voorbereiden op oorlog met Rusland is nodig, zegt generaal buiten dienst: ‘Haal water in huis’
    xxxxxxxxxxxx

    Deze mensen zijn LEUGENAARS. Ik geef de bewijzen.
    A) Putin zag dat het Westen zich klaar maakte voor oorlog en eiste in dec. 2021 dat dit zou stoppen:
    1. Houdt uw belofte: Nato geen inch naar het oosten. Voer Miinsk 2 uit.
    2. Als U ons verder bedreigt, nemen we militaire maatregelen. LEES VERDER:
    3. Wij lachten hem uit en dachten: gaat goed. Die zal ons dus gaan aanvallen ! Mooi!

    B) Putin viel met een klein legertje aan, en dat bleek voldoende:
    Zelensky was bereid om vrede te sluiten en de NATO niet toe te laten.
    De bewijzen zijn keihard. Kijk naar 4 onderhandelaars die er bij waren:

    De verklaringen van Bennet en Arakhamia en Arestovych en Chalyi staan op video:
    Vul onderstaande woorden in op de YouTube -zoek functie :

    1 Naftali Bennett Interview: Ukraine War Negotiations
    2 Interview with David Arakhamia, head of the Ukrainian delegation at the peace talks
    3 Unherd Oleksiy Arestovych: Zelenskyy’s challenger Tijd: 35:50
    4 Breaking the Stalemate to Find Peace: The Russia-Ukraine War – A Geneva Security 38:37

    Maar WIJ wilden geen vrede : Johnson ging naar Zelensky en eiste: door vechten.

    Dus:
    Niet Europa moet zich verdedigen tegen Rusland, maar
    Rusland moet zich verdedigen tegen ONS !

    ----------------------//-------------------------

    De 1% voert een Propaganda Oorlog.
    Maakt hen niet uit dat hun leugens ontmaskerd worden.
    Ze gaan door: het is een uitputtings-Propaganda-Oorlog.
    Tègen Ù.
    Help hun leugens de wereld uit.
    Vecht mee voor uw eigen overleven. Kopier dit item en herplaats het.

    ReplyDelete
  22. Tom Lassing, vandaag.

    xxxxxxxxxxxxx

    Wat Tom zegt komt uit de Main Stream Media.
    Die zijn eigendom van één bepaald volk:
    xxxxxxxxxxxxxxxxxx
    Zoekterm: LEES VERDER:
    The six media companies that own almost all media ( infographic)

    1. Sumner Redstone. Owner. Joods.
    2. Disney. CEO Bob Iger. Joods
    3. Time Warner. Jeff Bewkes. Bewkes vader werkte voor de joodse miljardair Norton Simon. (cognitieve dissonantie).
    4. Comcast. CEO Brian L. Roberts. joods.
    5. News Corp. Rupert Murdoch. Shabbes goy. Pro Israel.
    6. Sony. CEO Kazuo Hirai. Niet van Toepassing: Japan.

    We zien dat 90% van de westerse media door joodse bazen worden bestuurd.
    En dan de social media:
    Google: Sergei Brin en Larry Brin. ( joods)
    Facebook, Instagram, What’s App (1) Mark Zuckerberg. Joods.
    “Facebook is in the Surveillance bussiness, and in the censoring bussiness.”

    xxxxxxxxxxxxxxx

    In de religie van deze mensen is het belangrijk dat je goed kunt liegen:

    In een Tweet van S.L Kanthan vertelt een joodse jongeman wat het Talmoedische denken is en dat je er gek van kan worden:
    “I was raised in a very Talmudic environment, we played a game called ‘just hear me out’, where my brother and I would be assigned an argument that we would have to make, like: “human beings should eat grass not beef’ or ‘the most fertile tree is in the winter’ like something insane and we would have to come up with an argument to try and convince someone that that is the truth.
    So I am raised that way, like I understand that.
    [ ….] I warn people: it makes you insane.
    [….] My dad is very Talmudic. Whatever he can argue , whatever he can get away with is the truth. The truth does not exist outside of his own will.

    ReplyDelete