Monday, January 15, 2024

1426 Toeslagen Affaire ... Post office Affaire... Geen eergevoel meer. Corruptie op grote schaal.

 Voor dit blog is dit geen belangrijk artikel,  maar het is een kort verhaal over verregaand onrecht  dat de gewone burger wordt aangedaan door een aantal machtige mensen die over lijken gaan.

Dit zou 40 jaar geleden ondenkbaar zijn, volgens mij.

( De eerste alinea is een smalle kolom.  Daarna lukt het beter... ) 


De familie Patel verloor ‘alles’ door het Britse postschandaal: ‘Het dorp wilde ons weg hebben’

In het Verenigd Koninkrijk werden meer dan 700 postmasters veroordeeld wegens fraude en diefstal, terwijl slechte software de boosdoener was. Voor Vipin Patel en zijn gezin was het een nachtmerrie die elf jaar duurde: ‘We hadden alles verloren. Geld, postkantoor, eer.’

 

Patrick van IJzendoorn13 januari 2024, 05:00

Vipin Patel met zijn vrouw in hun mini-supermarkt.  Beeld Carlotta Cardana
Vipin Patel met zijn vrouw in hun mini-supermarkt.      
Staand voor de mini-supermarkt annex postkantoor van zijn ouders Vipin en Jayshree, denkt Varchas Patel (36) aan de zwartste dag van zijn leven. ‘Op het perkje hier stond op een ochtend een kruis met de tekst ‘RIP Vipin’: mijn pa werd doodgewenst. Vreselijk.’ Het kruis was door onbekende dorpsgenoten neergezet nadat zijn vader in 2011 geheel ten onrechte was veroordeeld voor het stelen van 75.000 pond uit zijn postagentschap. Vipin is een van de 736 Britse postmasters die deze nachtmerrie heeft moeten doorstaan.

 

De 70-jarige Vipin schuifelt met twee krukken door de mini-super, waar zijn vrouw de klanten bedient en zijn zoon een mediaploeg uit Japan te woord staat. In de hoek van de dorpswinkel van Horspath, nabij Oxford, bevindt zich de balie van het postkantoor waar hij tot 2011 postzegels verkocht en rijbewijzen verlengde. Zijn opa en oom deden hetzelfde in India, een andere oom had een postkantoor in Tanzania. Zelf was Vipin filiaalmanager in Londen voordat hij zich in 2002 in het landelijke Horspath vestigde.

 

Daar groeide hij als postmaster - samen met de priester en de kastelein - uit tot pijler van de dorpsgemeenschap.

 

Kastekorten

Vanaf 2008 kreeg hij te maken met onverklaarbare kastekorten, die hij aanvankelijk uit eigen zak aanvulde. ‘Ik heb zelfs de gouden sieraden van mijn voorouders moeten verkopen.’ Uiteindelijk werden de tekorten, veroorzaakt door ondeugdelijke software van Fujitsu, te groot. De inspectie van moederbedrijf Post Office, die volgens Varchas wist dat er iets mis was met het Horizon-boekhoudsysteem, besloot het filiaal te sluiten en stelde zijn vader voor een onmogelijke keuze: schuld bekennen of een jarenlange gevangenisstraf.

 

‘Dat was het moment waarop ik een einde aan mijn leven wilde maken’, zegt Vipin. ‘Het enige dat me op de been hield was mijn vrouw, mijn rots in de branding.’ Vipin, die op zijn 18de met zijn ouders vanuit Oeganda naar Engeland was gekomen, kreeg een voorwaardelijke celstraf van 18 weken.

 

Zijn zoon vertelt hoe dorpelingen reageerden. ‘Er werd een ‘Wanted: dead or alive’-poster opgehangen. Hij werd uitgemaakt voor dief. De dorpsraad wilde ons weg hebben. We hadden alles verloren. Geld, postkantoor, eer.’ Vanwege een strafblad heeft Vipin jaren niet naar zijn broer in de Verenigde Staten en andere familieleden in Canada en Australië kunnen reizen.

 

Docudrama

De enige troost was dat hij niet alleen stond. Van 1999 tot 2015 zijn 3.500 postkantoormanagers valselijk van fraude of diefstal beschuldigd. Meer dan zevenhonderd postkantoor-eigenaren werden door de rechter schuldig bevonden en 236 werden gevangengezet. Vier beschuldigen hebben zelfmoord gepleegd. Achttien zijn gestorven voordat hun naam werd gezuiverd. Tot nu toe zijn slechts 96 veroordelingen ongedaan gemaakt. De Post Office, een privaat bedrijf met de staat als enige aandeelhouder, traineert het uitkeren van compensatie en probeert de bedragen zo laag mogelijk te houden.

 

Een schokkende vierdelige docudramaserie over deze gerechtelijke dwaling heeft het onderwerp begin dit jaar definitief op de kaart gezet. Miljoenen kijkers zagen het waargebeurde verhaal van filiaalhouder Lee Castleton, die failliet ging doordat hij na zijn veroordeling omgerekend 373 duizend euro aan juridische kosten moest betalen. En dat van postmaster Martin Griffiths, die zichzelf van het leven beroofde door voor een bus te springen. Ze zagen hoe de valselijk berichte Jess Kaur zo depressief werd dat ze een elektroshocktherapie moest ondergaan, waaraan ze geheugenverlies overhield.

 

Premiejagers maakten mensen kapot

Geen van de bazen van de Post Office, die tonnen aan bonussen hebben ontvangen, heeft tot nu toe iets gezegd. Voormalig bestuursvoorzitter Paula Vennels, onder wiens leiding de Post Office alle moeite deed om de waarheid te verdoezelen, werd zelf genoemd als nieuwe bisschop van Londen. Onder druk van politici en de publieke opinie heeft Vennells haar koninklijke onderscheiding inmiddels teruggegeven. Sinds het gerechtshof in 2019 oordeelde dat Horizon ondeugdelijk was heeft Fujitsu omgerekend 5.7 miljard euro aan nieuwe overheidscontracten gekregen.

 

Uit het langlopende onderzoek naar het schandaal is naar voren gekomen dat de inspecteurs van de Post Office voor elke veroordeling een premie kregen, terwijl ze vaak al wisten dat er een IT-probleem in het spel was. Er zijn daarnaast vragen gesteld over de rol van de rechters die bijna automatisch overgingen tot veroordelingen.

 

‘Maffiosi’

Kritiek is er ook op oppositieleider Keir Starmer, die in zijn tijd als hoofdaanklager de bevoegdheid had om vervolgingen te stoppen. De regering, overvallen door de volkswoede, heeft deze week beloofd om alle veroordelingen zo snel mogelijk ongedaan te maken.

 

Een enkele politicus verdient lof. Zoals James Arbuthnot, die al in een vroeg stadium actie ondernam nadat een postkantoorhouder uit zijn kiesdistrict onterecht was veroordeeld. In een televisie-interview beaamde deze Conservatief de woorden van een gedupeerde dat de premiejagende inspecteurs van de Post Office zich als ‘maffiosi’ hebben gedragen. In The Daily Telegraph schreef columnist Allison Pearson dat het schandaal ‘Groot-Brittannië tot een broeinest van vriendjespolitiek en corruptie’ heeft gemaakt.

 

Geen ‘fair play’ meer

In Horspath hebben hebben de dorpelingen nu alleen op vrijdag een postkantoor, tussen tien en een in een oude methodistische kapel. Deze opening gaat gepaard met het drinken van koffie en eten van zelfgebakken cake. ‘Er zijn geen woorden voor wat de Patels is overkomen,’ zegt Christopher Drew, een gepensioneerde ingenieur, ‘er waren mensen die echt hebben gedacht dat Vipin schuldig was, simpelweg omdat de Post Office en het juridische systeem werden vertrouwd. Engeland was een natie van fair play, maar verdient nu twijfel.’

 

Aan de andere kant van de dorpsweide, in de winkel van de Patels, is de nachtmerrie die elf jaar duurde het gesprek van de dag. De vriendelijke Vipin is door alle stress slecht ter been, maar desondanks werken hij en zijn vrouw Jayshree (63) nog altijd 110 uur per week. Van de leden van de dorpsraad hebben ze niets meer gehoord. Zijn veroordeling is vernietigd, maar Vipin zegt nog altijd te wachten op de omgerekend 80 duizend euro die de Post Office van hen heeft ontvreemd. ‘We hebben nog geen penny ontvangen.’



13 comments:

  1. Tom Lassing heeft ewen video over Propaganda.

    Ik schreef:
    Houvast omtrent de Media heb je ook als je kijkt wie er werden ontslagen en wie er bleven.

    De leugenaars die fake nieuws verspreidden over WMD's die Saddam zou hebben (Judith Miller, joods) werd nooit ontslagen.
    Maar Peter Arnett ( niet joods) en Phiol Donahue ( niet joods) die tègen de oorlog waren vordat die los brak, waren binnen 2 jaar hun carriere kwijt.

    Dan weet je dat zo'n medium gedreven wordt door het doel om het volk onwaarheid te laten geloven. Ze zijn niet meer op zoek naar de waarheid.
    Het joodse geloof komt er op neer dat ze alle volkeren moeten liquideren, om de wereld beter te maken ( tikkun olam). Ik ga wat kort door de bocht, maar daqar zal het zeker op uit draaien. En de domme gopyim zullen als schapen staan te kijken, zoals ze nu ook kijken naar de genocide ion Gaza. Als je het hen niet 10 keer per dag zegt: Genocide ! Genocide ! Genocide ! Genocide ! Genocide ! dan hebben ze helemaal niks in de gaten.
    Mijn God, wat zijn ze stom !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daarom houd ik mij vast aan gebeurtenissen uit het verleden. Die tonen de aard van het beestje.

      Het land dat beweert de wereld beter te maken door overal vrijheid en democratie te bevorderen heeft dit gedaan:
      Lijst van onze AGRESSIE:
      Dr Bill Blum maakte de lijst in 2012.

      Delete
    2. Er zijn vier belangrijke boeken over PR ( propaganda) geschreven. Door Edward Bernays, Walter Lippmann Jacques Ellul en Noam Chomsky. Ik zal ze heel kort bespreken.

      Edward Bernays, 1928 ( boek: Propaganda) : De machten die de Media controleren zijn de echte regering van het land.
      > “The intelligent manipulation of the masses is an invisible government, which is the true ruling power in our country.” <

      Het volledige citaat : The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society. Those who manipulate this unseen mechanism of society constitute an invisible government which is the true ruling power of our country. We are governed, our minds are molded, our tastes formed, our ideas suggested, largely by men we have never heard of. This is a logical result of the way in which our democratic society is organized. Vast numbers of human beings must cooperate in this manner if they are to live together as a smoothly functioning society.


      Walter Lippmann, 1922 ( Boek Public Relations): 1) De regering moet bepalen wat in de krant komt, niet de journalist. 2) Propaganda over zaken die het volk zèlf kan zien, die dicht bij het volk gebeuren, is riskant. Houd het volk weg bij de gebeurtenis, want anders gaat het zìjn verhaal vertellen.

      > public opinions must be organized for the press if they are to be sound, not by the press... Without some form of censorship, propaganda in the strict sense of the word is impossible. In order to conduct propaganda there must be some barrier between the public and the event. Access to the real environment must be limited, before anyone can create a pseudo-environment that he thinks is wise or desirable <

      Jacques Ellul ( 1973, boek: Propaganda, the formation of mans attitudes.): De leugen die de media verspreiden moet steeds herhaald worden, vanuit alle kanalen. Een tegengeluid mag absoluut niet gehoord worden, want dan geloven de mensen de leugens niet meer. Tegengeluiden zijn heel bedreigend voor de 'dictatuur' van een regering.
      > Propaganda must be total. The propagandist must utilize all of the technical means at his disposal — the press, radio, TV, movies, posters, meetings… Propaganda tries to surround man by all possible routes, in the realm of feelings as well as ideas, by playing on his will or on his needs, through his conscious and his unconscious, assailing him in both his private and his public life. It furnishes him with a complete system for explaining the world and provides immediate incentives to action. We are here in the presence of an organized myth that tries to take hold of the entire person. <

      Noam Chomsky: De MSM hebben maar één functie: Het volk zodanig voorlichten dat het achter elke beslissing die de belangen van de Elite dient, steunt. ( Manufacturing Consent. ‘Instemming produceren’).
      In een interview met een BBC journalist Andrew Marr zei Marr verontwaardigd : “U zegt dat ik lieg, maar ik meen elk woord dat ik zeg! “ Chomsky had maar één regel nodig om dat op te helderen: “Ik geloof U onmiddelijk. Maar als U een àndere mening zou hebben, zou U geen BBC anchor meer kunnen zijn.”

      Delete
    3. Onderstaande reactie was na 5 minuten door het algoritme verwijderd.
      Ik ga proberen het -Ritme te slim af te zijn.

      Tom Lassing heeft een video over Propaganda.

      Ik schreef:
      Houvast omtrent de Media heb je ook als je kijkt wie er werden ontslagen en wie er bleven.

      De leugenaars die fake nieuws verspreidden over WMD's die Saddam zou hebben (Judith Miller, eskimo) werd nooit ontslagen.
      Maar Peter Arnett ( niet eskimo) en Phil Donahue ( niet eskimo) die tègen de oorlog waren voordat die los brak, waren binnen 2 jaar hun carriere kwijt.

      Dan weet je dat zo'n medium gedreven wordt door het doel om het volk onwaarheid te laten geloven.
      Ze zijn niet meer op zoek naar de waarheid.

      Het eskimo geloof komt er op neer dat ze alle volkeren moeten liquideren, om de wereld beter te maken ( Laat de wereld beter achter dan hoe je hem aantrof, is een geloofs-opdracht) . Ik ga wat kort door de bocht, maar daar zal het zeker op uit draaien. En de domme niet-eskimo's zullen als schapen staan te kijken, zoals ze nu ook kijken naar de volkerenmoord in Gaza.
      Als je het hen niet 10 keer per dag zegt: volkerenmoord ! volkerenmoord ! volkerenmoord ! volkerenmoord ! dan hebben ze helemaal niks in de gaten.

      Mijn God, wat zijn ze stom !

      Delete
  2. Houvast heb je ook aan documenten die publiek bekend zijn.
    Die tonen ons ook het streven van de Machtigen.
    Wolfowtz Doctrine
    The Grand Chessboard
    Het PNAC Report
    Het boek van Gene Sharp over Kleuren Revoluties.
    De Torah: Deuteronomium 7:6 …. 7:2-3 ….. 26:18-19 …… 20:10-11…….20:12-14 ……20:15…. 20:16-17 …. 23:19-20….15:6….7:22-23.
    Het gesprek tussen Victoria Nuland en Geoffrey Pyat. En tussen Umar Paet en Catherine Ashton.

    De lijst is lang, maar dit is alvast iets.

    ReplyDelete
  3. Houvast heb je ook aan gerenommeerde mensen , zoals de premier van een land, of een man die de onderhandelingen leidde of een ambassadeur die er bij anwezig was.
    Als die iets zeggen dat niet in hùn straatje past, maar juist aantoont dat Putin de waarheid spreekt, dan is dat geloofwaardig.

    Dus luister naar deze mensen:
    Toen de oorlog 1 maand oud was, in maart 2022, ging Putin akkoord met een vredesovereenkomst waar hij al heel veel toe gaf, maar het belangrijkste behield: Oekraiene zou geen Nato toelaten.

    Hier zijn drie getuigenissen van, op camera uitgesproken:
    1. Naftali Bennet, toen premier van Israel.
    2. David Arakhamia, hoofd-onderhandelaar in Ankara namens Zelensky.
    3. Chalyi, Oekr. amb. in Turkije bij de vredesbesprekingen, zegt dat Putin akkoord was met een vrede.

    De verklaringen van Bennet en Arakhamia en Chalyi staan op video: YTube Zoekterm tussen >> .... <<

    YT: >> Naftali Bennett Interview: Ukraine War Negotiations <<
    YT: >> Interview with David Arakhamia, head of the Ukrainian delegation at the peace talks <<
    YT: Luister naar de Oekraïense ambassadeur Chalyi: op minuut 38:37
    >> Breaking the Stalemate to Find Peace: The Russia-Ukraine War – A Geneva Security Debate <<

    ReplyDelete
  4. Op BNR legt Marcouch uit dat de Koran verbranding door moest kunnen gaan.

    Mijn reactie:

    Mag ik dan ook de Torah verbranden ?
    Anders gezegd: Hebben wij ook het recht onszelf te verdedigen?

    In Deuteronomium krijgt het uitverkoren volk de taak om alle andere volken uit te roeien.
    Hieronder 10 bijbelteksten, met korte samenvatting vooraf.

    1 U bent God’s uitverkoren volk
    2 En als God die onwillige volken met ùw hulp heeft verslagen ( verlost), onderdruk hen dan en sluit geen vriendschap.
    3 God sluit een verbond met de joden. De Joden staan boven alle andere volken die God geschapen heeft.
    4 Zoals het Mossad slogan luidt: Maak oorlog door te misleiden.
    5 Als ze zich verzetten, executeer dan alle mannen en neem de vrouwen en kinderen als jullie eigendom.
    6 U moet de héle wereld in uw macht nemen.
    7 Maar de volken die wonen in "Groot-Israël" , die moet je tot de laatste man uitmoorden.
    8 Maak de landen tot slaaf door ze geld te lenen en hoge rentes te eisen.
    9 Zelf mag je niks lenen. Zo onderwerp je de hele wereld.
    10 Zei ik ‘overheersen? Ik bedoel natuurlijk: langzaam maar zeker vernietigen.


    Hieronder de hele tekst:

    1 Deut. 7:6 ( Vrij vertaald: U bent God’s uitverkoren volk)
    Want gij zijt een heilig volk van den HEERE. Uw God, heeft u uitverkoren tot een bijzonder volk voor Zichzelven, boven alle volk, dat op het aangezicht der aarde is.

    2 Deut. 7:2-3 (Vrij vertaald: En als God die onwillige volken met ùw hulp heeft verslagen ( verlost), onderdruk hen dan en sluit geen vriendschap. )
    En wanneer de HEERE, uw God, hen voor uw aangezicht verlossen zal, zo zult gij hen slaan en volkomen verderven; gij zult met hen geen verbond sluiten, noch hun barmhartigheid betonen: Ook zult gij met hen geen huwelijk sluiten; uw dochter zult gij aan zijn zoon niet geven, en zijn dochter zult gij aan uw zoon niet nemen.

    3. (Deut 26:18-19 God sluit een verbond met de joden. De Joden staan boven alle andere volken die God geschapen heeft.)
    En de HEERE heeft u heden toegezegd, dat gij Zijn bijzonder volk zoudt zijn, gelijk Hij u beloofd heeft, en dat gij al Zijn geboden zoudt bewaren; en dat Hij u verheffen zou boven alle volken, die Hij gemaakt heeft, in lof, en in naam, en in eer; en dat gij den HEERE, uw God, een heilig volk zoudt zijn, gelijk Hij gesproken heeft.

    4 ( Deut. 20:10-11 Zoals het Mossad slogan luidt: Maak oorlog door te misleiden. )
    Wanneer gij een stad nadert, om er tegen te strijden, verkondig haar dan vrede. En het zal geschieden, als zij u van vrede antwoord geeft, en voor u opendoet, dan zal het geschieden, dat al het volk, dat daarin gevonden wordt, u tot onderdanen zal zijn, en zij zullen u dienen.

    5 (Deut. 20:12-14 Als ze zich verzetten, executeer dan alle mannen en neem de vrouwen en kinderen als jullie eigendom.)
    En indien het geen vrede met u wil sluiten, maar oorlog tegen u voeren, zo zult gij het belegeren: Maar de vrouwen, en de kleinen, en het vee, en al wat in de stad is, ja, al haar buit, zult gij tot u nemen; en de buit uwer vijanden, die de HERE, uw God, u gegeven heeft, zult gij eten.

    ReplyDelete
    Replies
    1. VERVOLG:



      6 ( Deut 20:15 U moet de héle wereld in uw macht nemen.)
      Alzo zult gij doen aan al de steden, die zeer ver van u zijn, die niet zijn van de steden dezer volken.

      7 ( Deut 20:16-17 Maar de volken die wonen in "Groot-Israël" , die moet je tot de laatste man uitmoorden.)
      Maar van de steden dezer volken, die de HEERE, uw God, u tot een erfdeel geven zal, zult gij niets, wat ademt, in leven laten: Maar de Hethieten en de Amorieten, de Kanaänieten en de Perizzieten, de Hivieten en de Jebusieten zult gij geheel en al verdelgen, zoals de HEERE, uw God, u geboden heeft.

      8 ( Deut. 23:19-20 Maak de landen tot slaaf door ze geld te lenen en hoge rentes te eisen.)
      Gij zult uw broeder niet op woeker uitlenen; woeker op geld, woeker op levensmiddelen, woeker op alles, wat op woeker geleend wordt: Aan een vreemdeling zult gij woekerleningen doen, maar aan uw broeder zult gij geen woekerleningen doen, opdat de HEERE, uw God, u zegene, in alles, waartoe gij uw hand gezet hebt, in het land, waarheen gij heengaat, om het te bezitten.

      9 ( Deut. 15:6 Zelf mag je niks lenen. Zo onderwerp je de hele wereld.)
      Want de HEERE, uw God, zegent u, zoals Hij u beloofd heeft; en gij zult aan vele volken lenen, maar gij zult niet lenen; en gij zult over vele volken heersen, maar zij zullen over u niet heersen.

      10 (Deut. 7:22-23 Zei ik ‘overheersen? Ik bedoel natuurlijk: langzaam maar zeker vernietigen.)
      En de HEERE, uw God, zal die volken beetje bij beetje voor uw aangezicht uitroeien; gij zult ze niet terstond verteren, opdat het gedierte des velds niet over u zal toenemen. Maar de HEERE, uw God, zal-+hen aan u overleveren, en zal hen met een machtige verwoesting verdelgen, totdat zij verdelgd zijn.

      Delete
    2. Video: BNR: Marcouch reageert op koranverbranding van Pegida in Arnhem: ‘Teleurgesteld in tegendemonstratie’

      Delete
    3. [3 God sluit een verbond met de joden. De Joden staan boven alle andere volken die God geschapen heeft.]
      Das war einmal. Dat verbond hebben ze verbroken, volgens de profeet Jeremiah: 31.

      Delete
    4. Ezechiël doet het nog eens dunnetjes over.
      Het tweede verbond is uitgesproken door Jezus: Heb Uw naasten lief als Uzelf (1) en God bovenal. (2)

      Delete