Friday, February 10, 2023

1372 Het Roger Waters interview in de Berliner Zeiting, 4 feb 2023

Ik heb er zelf wat ingevoegd. Eerst inleiding A-E en dan de 33 vragen genummerd. 

Hier een recent interview van Waters met The Saker. ( Link


BERLINER ZEITUNG 4 FEBRUARI 2023

DE WAARHEID ZAL ONS BEVRIJDEN 

Tegen de achtergrond van de schandalige en verachtelijke lastercampagne van de ISRAELI LOBBY om mij aan te geven als een ANTI-SEMITE, WAT IK NIET BEN, NOOIT BEN GEWEEST en NOOIT ZAL ZIJN. Tegen de achtergrond van hun pogingen mij het zwijgen op te leggen omdat ik mijn stem geef aan de vijfenzeventig jaar oude strijd voor gelijke mensenrechten voor al mijn broeders en zusters in Palestina/Israël, ongeacht hun etniciteit, religie of nationaliteit. Tegen de achtergrond van de ISRAELI LOBBY die mijn 85% SOLD OUT reeks concerten in Duitsland probeert te annuleren, heeft de nationale krant BERLINER ZEITUNG vandaag moedig een diepgaand interview met mij gepubliceerd in hun Zaterdag Magazine. Hartelijk dank heren.

B

En aan MIJN FANS die kaartjes hebben gekocht voor mijn komende shows in Europa,

 

FEAR NOT! IK KOM ZEKER.

WILDE PAARDEN KONDEN ME NIET WEGHOUDEN

EN DAT KAN DIT APARTHEIDSGESPUIS OOK NIET

DE WAARHEID ZAL ONS BEVRIJDEN.

LIEFDE

R.


Interview vertaald uit het Duits in het Engels:

C

Roger Waters kan zich met recht het brein achter Pink Floyd noemen. Hij bedacht het concept van en schreef alle teksten voor het meesterwerk "The Dark Side of the Moon". Hij schreef in zijn eentje de albums "Animals", "The Wall" en "The Final Cut". Op zijn huidige tournee "This Is Not A Drill", die in mei naar Duitsland komt, wil hij die erfenis dan ook in grote mate tot uitdrukking brengen en nummers spelen uit de klassieke fase van Pink Floyd. Het probleem: vanwege controversiële uitspraken die hij heeft gedaan over de oorlog in Oekraïne en de politiek van de staat Israël is een van zijn concerten in Polen al afgelast, en in Duitsland eisen Joodse en christelijke organisaties hetzelfde. Tijd voor een gesprek met de 79-jarige muzikant: Wat bedoelt hij met dit alles? Wordt hij gewoon verkeerd begrepen - moeten zijn concerten worden geannuleerd? Is het gerechtvaardigd om hem uit te sluiten van het gesprek? Of heeft de maatschappij er een probleem mee om andersdenkenden als Waters uit het gesprek te weren?

 D

De muzikant ontvangt zijn bezoekers in zijn woning in Zuid-Engeland, vriendelijk, open, pretentieloos, maar vastberaden - zo blijft hij gedurende het hele gesprek. Eerst wil hij echter iets bijzonders laten horen: in de studio van zijn huis speelt hij drie nummers van een gloednieuwe heropname van "The Dark Side of the Moon", dat in maart zijn 50e verjaardag viert. "Het nieuwe concept is bedoeld om na te denken over de betekenis van het werk, om het hart en de ziel van het album naar boven te halen," zegt hij, "muzikaal en spiritueel. Ik ben de enige die mijn liedjes zingt op deze nieuwe opnames, en er zijn geen rock and roll gitaarsolo's."

E

De gesproken woorden, gesuperponeerd op instrumentale stukken als "On The Run" of "The Great Gig in the Sky" en over "Speak To Me", "Brain Damage" "Any Colour You Like en Money" zijn bedoeld om zijn "mantra" te verduidelijken, de boodschap die hij als centraal beschouwt in al zijn werk: "Het gaat over de stem van de rede. En het zegt: wat belangrijk is, is niet de macht van onze koningen en leiders of hun zogenaamde band met God. Wat echt belangrijk is, is de verbinding tussen ons als mensen, de hele menselijke gemeenschap. Wij, mensen, zijn verspreid over de hele wereld - maar we zijn allemaal verwant omdat we allemaal uit Afrika komen. We zijn allemaal broers en zussen, of op zijn minst verre neven en nichten, maar de manier waarop we elkaar behandelen vernietigt ons thuis, de planeet aarde - sneller dan we ons kunnen voorstellen." Op dit moment zijn we bijvoorbeeld in 2023 plotseling verwikkeld in een jarenlange proxy-oorlog met Rusland in Oekraïne. Waarom? Ok, een beetje geschiedenis, in 2004 stak de Russische president Vladimir Poetin zijn hand uit naar het Westen in een poging een architectuur van vrede in Europa op te bouwen. Het staat allemaal in het verslag. Hij legde uit dat de westerse plannen om het Oekraïne van na de Maidan-coup in de NAVO op te nemen een volstrekt onaanvaardbare existentiële bedreiging voor de Russische Federatie vormden en een laatste rode lijn zouden overschrijden die in een oorlog zou kunnen eindigen.  De VS en hun NAVO-bondgenoten wezen zijn avances af. Vanaf dat moment hield hij consequent vast aan zijn standpunt en de NAVO consequent aan het hunne: "F... you". En hier zijn we dan.

 

1

Mr Waters, u spreekt over de stem van de rede, over de diepe verbondenheid van alle mensen. Maar als het over de oorlog in Oekraïne gaat, spreekt u veel over de fouten van de VS en het Westen, niet over de oorlog van Rusland en de Russische agressie. Waarom protesteert u niet tegen de daden van Rusland? Ik weet dat je Pussy Riot en andere mensenrechtenorganisaties in Rusland hebt gesteund. Waarom val je Poetin niet aan?

 

Ten eerste, als u mijn brief aan Poetin en mijn geschriften rond het begin van de oorlog in februari.... leest...   noemde je hem een "gangster"...   precies, dat deed ik. Maar ik ben misschien een beetje van gedachten veranderd het laatste jaar. Er is een podcast uit Cyprus genaamd "The Duran". De presentatoren spreken Russisch en kunnen de toespraken van Poetin in het origineel voorlezen. Hun commentaar daarop lijkt me logisch. De belangrijkste reden om wapens te leveren aan Oekraïne is ongetwijfeld winst voor de wapenindustrie. En ik vraag me af: is Poetin een grotere gangster dan Joe Biden en al diegenen die sinds de Tweede Wereldoorlog de Amerikaanse politiek beheersen? Daar ben ik niet zo zeker van. Poetin viel Vietnam of Irak niet binnen? Of wel?

2

De belangrijkste reden voor wapenleveranties is de volgende: Het is om Oekraïne te steunen, de oorlog te winnen en de agressie van Rusland te stoppen. Jij lijkt het anders te zien.

Ja. Misschien zou ik dat niet moeten zijn, maar ik sta nu meer open om te luisteren naar wat Poetin eigenlijk zegt. Volgens onafhankelijke stemmen waar ik naar luister, regeert hij zorgvuldig en neemt hij beslissingen op basis van een consensus in de regering van de Russische Federatie. Er zijn ook kritische intellectuelen in Rusland, die al sinds de jaren vijftig tegen het Amerikaanse imperialisme pleiten. En een centrale zin is altijd geweest: Oekraïne is een rode lijn. Het moet een neutrale bufferstaat blijven. Als dat niet zo blijft, weten we niet waar het toe zal leiden. We weten het nog steeds niet, maar het zou kunnen eindigen in een Derde Wereldoorlog.

3

 In februari vorig jaar was het Poetin die besloot aan te vallen.

Hij lanceerde wat hij nog steeds een "speciale militaire operatie" noemt. Hij lanceerde het op basis van redenen die, als ik ze goed begrepen heb, zijn: 1. Wij willen de potentiële genocide op de Russisch sprekende bevolking van de Donbas stoppen. 2. We willen het nazisme in Oekraïne bestrijden. Er is een Oekraïens tienermeisje, Alina, met wie ik lange brieven uitwisselde: "Ik hoor je. Ik begrijp je pijn." Ze antwoordde me, bedankte me, maar benadrukte, ik weet zeker dat je je in één ding vergist: "Ik weet 200% zeker dat er geen nazi's in Oekraïne zijn." Ik antwoordde opnieuw: "Het spijt me Alina, maar daar vergis je je in. Hoe kun je in Oekraïne wonen en het niet weten?" 

4

Er is geen bewijs dat er genocide heeft plaatsgevonden in Oekraïne. Tegelijkertijd heeft Poetin herhaaldelijk benadrukt dat hij Oekraïne weer bij zijn rijk wil betrekken. Poetin vertelde de voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel dat de treurigste dag in zijn leven in 1989 was, toen de Sovjet-Unie instortte. 

Is de oorsprong van "Oekraïne" niet het Russische woord voor "grensgebied"? Het maakte lange tijd deel uit van Rusland en de Sovjet-Unie. Het is een moeilijke geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog besloot een groot deel van de bevolking van West-Oekraïne om met de nazi's samen te werken. Ze vermoordden Joden, Roma, communisten en iedereen die het Derde Rijk dood wilde hebben. Tot op de dag van vandaag is er het conflict tussen West-Oekraïne (met of zonder nazi's Alina) en Oost-Oekraïne (Donbas) en Zuid-Oekraïne (Krim) en er zijn veel Russisch sprekende Oekraïners omdat het honderden jaren deel uitmaakte van Rusland. Hoe kun je zo'n probleem oplossen? Het kan niet door de Kievse regering of de Russen winnen. Poetin heeft altijd benadrukt dat hij er geen belang bij heeft het westen van Oekraïne over te nemen - of Polen of enig ander land over de grens binnen te vallen. Wat hij zegt is: hij wil de Russischtalige bevolking beschermen in die delen van Oekraïne waar de Russischtalige bevolking zich bedreigd voelt door de extreemrechtse regeringen in Kiev die na de Maidan-coup zijn beïnvloed. Een staatsgreep waarvan algemeen wordt aangenomen dat hij door de VS is georkestreerd.

5

We hebben veel Oekraïners gesproken die het tegendeel kunnen bewijzen. De VS kan hebben geholpen de protesten van 2014 te steunen. Maar over het algemeen suggereren gerenommeerde bronnen en ooggetuigenverslagen dat de protesten van binnenuit ontstonden - door de wil van het Oekraïense volk.

Ik vraag me af met welke Oekraïners je gesproken hebt? Ik kan me voorstellen dat sommigen dat beweren. Aan de andere kant heeft een grote meerderheid van de Oekraïners op de Krim en in de Donbass in referenda gestemd voor aansluiting bij de Russische Federatie. 

6

In februari was u verbaasd dat Poetin Oekraïne aanviel. Hoe kunt u er zo zeker van zijn dat hij niet verder zal gaan? Uw vertrouwen in Rusland lijkt niet geschonden, ondanks de bloedige Russische aanvalsoorlog. 

Hoe kan ik er zeker van zijn dat de VS geen nucleaire oorlog met China riskeren? Ze provoceren de Chinezen al door zich met Taiwan te bemoeien. Ze zouden graag eerst Rusland vernietigen. Iedereen met een IQ boven kamertemperatuur begrijpt dat, als ze het nieuws lezen, en de Amerikanen geven het toe.

 7

Je irriteert veel mensen omdat het altijd klinkt alsof je Poetin verdedigt.

 

Vergeleken met Biden wel. De VS/NAVO-provocaties vóór februari 2022 waren extreem en zeer schadelijk voor de belangen van alle gewone mensen in Europa.

 8

Je zou Rusland niet boycotten?

 

Ik denk dat het contraproductief is. U woont in Europa. Hoeveel rekent de VS voor gasleveringen? Vijf keer zoveel als de eigen burgers betalen. In Engeland zegt men nu "eat or heat" - omdat de armere delen van de bevolking het zich nauwelijks kunnen veroorloven hun huizen te verwarmen. Westerse regeringen moeten zich realiseren dat we allemaal broeders en zusters zijn. In de Tweede Wereldoorlog hebben ze gezien wat er gebeurt als ze proberen oorlog te voeren tegen Rusland. Ze zullen zich verenigen en tot de laatste roebel en de laatste vierkante meter grond vechten om hun moederland te verdedigen. Net zoals iedereen dat zou doen. Ik denk dat als de VS hun eigen burgers en u en vele anderen ervan kunnen overtuigen dat Rusland de echte vijand is en dat Poetin de nieuwe Hitler is, ze het gemakkelijker zullen hebben om van de armen te stelen om aan de rijken te geven en nog meer oorlogen te beginnen en te bevorderen, zoals deze proxy-oorlog in Oekraïne. Misschien lijkt dat voor jou een extreem politiek standpunt, maar misschien is de geschiedenis die ik lees en het nieuws dat ik vergaar gewoon anders dan jij. Je kunt niet alles geloven wat je op TV ziet of in de krant leest. Het enige wat ik probeer te bereiken met mijn nieuwe opnames, mijn verklaringen en optredens is dat onze broeders en zusters aan de macht de oorlog stoppen - en dat de mensen begrijpen dat onze broeders en zusters in Rusland niet onder een repressieve dictatuur leven, net zo min als jij in Duitsland of ik in de VS. Ik bedoel, zouden we doorgaan met het afslachten van jonge Oekraïners en Russen als we de macht hadden om het te stoppen?

 9

We kunnen dit interview doen, in Rusland zou dit niet zo makkelijk zijn... Maar terug naar Oekraïne: Wat zou uw politieke tegenvoorstel zijn voor een zinvol Oekraïne beleid van het Westen?

 

We moeten al onze leiders rond de tafel krijgen en hen dwingen te zeggen: "Geen oorlog meer!". Dan kan de dialoog beginnen.

 10

Kunt u zich voorstellen in Rusland te wonen? 

Ja, natuurlijk, waarom niet? Het zou hetzelfde zijn als met mijn buren hier in het zuiden van Engeland. We kunnen naar de pub gaan en openlijk praten - zolang ze geen oorlog voeren en Amerikanen of Oekraïners vermoorden. Goed? Zolang we handel met elkaar kunnen drijven, elkaar gas verkopen, zorgen dat we het warm hebben in de winter, is er niets aan de hand. Russen zijn niet anders dan jij en ik: er zijn goede mensen en er zijn idioten - zoals overal.

 11

Waarom speel je dan geen shows in Rusland? 

Niet om ideologische redenen. Het is gewoon niet mogelijk op dit moment. Ik boycot Rusland niet, dat zou belachelijk zijn. Ik speel 38 shows in de VS. Als ik een land zou boycotten om politieke redenen, zou het de VS zijn. Zij zijn de grootste agressor.

 12

Als je het conflict neutraal bekijkt, zie je Poetin als de agressor. Denk je dat we allemaal gehersenspoeld zijn?

 Ja, inderdaad, zeker. Gehersenspoeld, je zei het.

 13

Omdat we westerse media consumeren?

 Precies. Wat iedereen in het Westen te horen krijgt is het "niet uitgelokte invasie" verhaal. Huh? Iedereen met een beetje hersens kan zien dat het conflict in Oekraïne uitgelokt is. Het is waarschijnlijk de meest geprovoceerde invasie ooit.

 14

Toen concerten in Polen werden afgelast vanwege uw uitspraken over de oorlog in Oekraïne, voelde u zich toen verkeerd begrepen?

Ja. Dit is een grote stap terug. Het is een uiting van Russofobie. Mensen in Polen zijn natuurlijk net zo vatbaar voor westerse propaganda. Ik zou tegen hen willen zeggen: Jullie zijn broeders en zusters, laat jullie leiders de oorlog stoppen, zodat we even kunnen stoppen en denken: "Waar gaat deze oorlog over?". Het gaat erom de rijken in de westerse landen nog rijker te maken en de armen overal nog armer. Het tegenovergestelde van Robin Hood. Jeff Bezos heeft een fortuin van ongeveer 200 miljard dollar, terwijl alleen al in Washington D.C. duizenden mensen in kartonnen dozen op straat leven.

 15

Oekraïners staan op om hun land te verdedigen. De meeste mensen in Duitsland zien dat zo en daarom veroorzaken uw uitspraken consternatie, zelfs woede. Uw opvattingen over Israël stuiten hier op vergelijkbare kritiek. Daarom is er nu ook een discussie gaande of uw concerten in Duitsland moeten worden afgelast. Hoe reageert u daarop? 

Oh, weet je, het zijn Israëlische Lobby activisten zoals Malca Goldstein-Wolf die dat eisen. Dat is idioot. Ze probeerden in 2017 al mijn concert in Keulen te annuleren en kregen zelfs de lokale radiostations zover om mee te doen.

 16

Is het niet een beetje makkelijk om deze mensen als idioten te bestempelen?

 Natuurlijk zijn het niet allemaal idioten. Maar waarschijnlijk lezen ze de Bijbel en geloven ze dat iedereen die zich uitspreekt tegen het Israëlische fascisme in het Heilige Land een antisemiet is. Dat is echt geen slim standpunt, want dan moet je ontkennen dat er mensen in Palestina woonden voordat de Israëli's zich daar vestigden. Je moet de legende volgen die zegt: "Een land zonder volk voor een volk zonder land." Wat een onzin. De geschiedenis is duidelijk. Tot op de dag van vandaag is de inheemse Joodse bevolking een minderheid. De Joodse Israëli's kwamen allemaal uit Oost-Europa of de Verenigde Staten.

 17

U vergeleek de staat Israël ooit met nazi-Duitsland. Blijft u bij deze vergelijking?

 Ja, natuurlijk. De Israëliërs plegen genocide. Net als Groot-Brittannië trouwens tijdens onze koloniale periode. De Britten pleegden genocide op de inheemse bevolking van Noord-Amerika, bijvoorbeeld. Dat deden de Nederlanders, de Spanjaarden, de Portugezen en zelfs de Duitsers in hun koloniën. Ze maakten allemaal deel uit van het onrecht van het koloniale tijdperk. En wij, de Britten moordden en plunderden ook in India, Zuidoost-Azië, China ..... We dachten dat we superieur waren aan de inheemse bevolking, net als de Israëliërs in Palestina. Nou, dat waren we niet en de Israëlische Joden ook niet.

 18

Als Engelsman heeft u een heel andere kijk op de geschiedenis van de staat Israël dan wij Duitsers. In Duitsland wordt om goede redenen voorzichtig omgegaan met kritiek op Israël; Duitsland heeft een historische schuld die het land moet nakomen.

Ik begrijp dat heel goed en ik probeer er al 20 jaar mee om te gaan. Maar voor mij zou uw schuld, zoals u het zegt, uw nationale schuldgevoel voor wat de nazi's tussen 1933 en 1945 hebben gedaan, niet moeten vereisen dat uw hele samenleving met oogkleppen op rondloopt over Israël. Zou het niet beter zijn als het u er eerder toe aanzette om alle oogkleppen af te gooien en gelijke mensenrechten voor al uw broeders en zusters over de hele wereld te steunen, ongeacht etniciteit, religie of nationaliteit?

 19

Trek je Israëls bestaansrecht in twijfel?

Naar mijn mening heeft Israël bestaansrecht zolang het een echte democratie is, zolang geen enkele groep, religieus of etnisch, meer mensenrechten heeft dan een andere. Maar helaas is dat precies wat er gebeurt in Israël en Palestina. De regering zegt dat alleen joodse mensen bepaalde rechten mogen genieten. Het is dus niet democratisch te noemen. Ze zijn er heel open over, het is vastgelegd in de Israëlische wet. Er zijn nu veel mensen in Duitsland, en natuurlijk veel Joodse mensen in Israël, die openstaan voor een ander verhaal over Israël. Twintig jaar geleden konden we geen gesprek voeren over de staat Israël waarin de termen genocide en apartheid werden genoemd. Nu zou ik zeggen dat je dat gesprek niet kunt voeren zonder die termen te gebruiken, omdat ze de realiteit in het bezette gebied nauwkeurig beschrijven. Ik zie dat steeds duidelijker sinds ik deel uitmaak van de BDS-beweging (Boycot, Divestment en Sancties tegen Israël, red.).

 20

Denk je dat ze het hier in Engeland met je eens zouden zijn?

 Ik kan het niet met zekerheid zeggen omdat ik hier de laatste 20 jaar nauwelijks gewoond heb. Ik zou naar de pub moeten gaan en met mensen praten. Maar ik vermoed dat elke dag meer en meer mensen het met mij eens zijn. Ik heb trouwens veel Joodse vrienden die het van ganser harte met mij eens zijn, en daarom is het zo gek om te proberen mij als Jodenhater in diskrediet te brengen. Ik heb een goede vriend in New York, die toevallig Joods is, die laatst tegen me zei: "Een paar jaar geleden dacht ik dat je gek was, ik dacht dat je het helemaal kwijt was. Nu zie ik dat je gelijk had met je standpunt over het beleid van de staat Israël - en wij, de Joodse gemeenschap in de VS, hadden het mis." Mijn vriend in NY was duidelijk aangeslagen bij het maken van deze opmerking, hij is een goed mens.

 21

BDS-standpunten worden gesanctioneerd door de Duitse Bondsdag. Een succes van de BDS beweging zou uiteindelijk het einde van de staat Israël kunnen betekenen. Ziet u dat anders?

 Ja, Israël zou zijn wetten kunnen veranderen. Ze zouden kunnen zeggen: We zijn van gedachten veranderd, mensen mogen rechten hebben ook al zijn ze niet Joods. Dat zou het zijn, dan zouden we BDS niet meer nodig hebben.

 22

Heb je vrienden verloren omdat je actief bent voor BDS?

 Het is interessant dat je dat vraagt. Ik weet het niet precies, maar ik betwijfel het ten zeerste. Een vriendschap is een krachtig iets. Ik zou zeggen dat ik ongeveer tien echte vrienden heb gehad in mijn leven. Ik zou geen vriend kunnen verliezen vanwege mijn politieke opvattingen, want vrienden houden van elkaar - en vriendschap leidt tot praten, en praten leidt tot begrip. Als een vriend zou zeggen: "Roger, ik zag dat je een opblaasbaar varken met een Davidster erop liet vliegen tijdens je Wall-concerten!", leg ik hem de context uit en dat er niets antisemitisch bedoeld of uitgedrukt was.

 23

Wat is dan de context?

Dat was tijdens het nummer "Goodbye Blue Sky" in "The Wall" show. En om de context uit te leggen, je ziet B-52 bommenwerpers, op een cirkelvormig scherm achter de band, maar ze laten geen bommen vallen, maar symbolen: dollartekens, kruisbeelden, Hammer and Sickles, Star and Crescents, het McDonalds teken - en Star of Davids. Dit is theatrale satire, een uitdrukking van mijn overtuiging dat het loslaten van deze ideologieën of producten op de mensen ter plaatse een daad van agressie is, het tegenovergestelde van humaan, het tegenovergestelde van het creëren van liefde en vrede tussen ons broeders en zusters. Ik zeg dat in de verkeerde handen alle ideologieën die deze symbolen vertegenwoordigen slecht kunnen zijn.

 24

Wat is uw ideologie? Ben je een anarchist - tegen elke vorm van macht die mensen over elkaar uitoefenen?

 Ik noem mezelf een humanist, een wereldburger. En mijn loyaliteit en respect behoren toe aan alle mensen, ongeacht hun afkomst, nationaliteit of religie.

 25

Zou je nog steeds in Israël optreden als ze je toelieten?

 Nee, natuurlijk niet. Dat zou het overschrijden van de piketpaaltjes zijn. Ik schrijf al jaren brieven naar collega's in de muziekindustrie om hen te overtuigen niet in Israël op te treden. Soms zijn ze het daar niet mee eens, en zeggen ze: "Maar dit is een manier om vrede te sluiten, we moeten erheen gaan en proberen hen ervan te overtuigen vrede te sluiten" Wel, we hebben allemaal recht op onze mening, maar in 2005 vroeg de hele Palestijnse burgermaatschappij mij om een culturele boycot in acht te nemen, en wie ben ik om een hele samenleving die onder een brutale bezetting leeft te vertellen dat ik het beter weet dan zij.

 26

Het is erg provocerend om te zeggen dat je in Moskou zou spelen, maar niet in Israël.

Interessant dat u dat zegt, aangezien Moskou geen apartheidsstaat leidt die gebaseerd is op de genocide van de inheemse bevolking.

 27

In Rusland worden etnische minderheden zwaar gediscrimineerd. Er worden onder andere meer etnische niet-Russen naar de oorlog gestuurd dan etnische Russen.

 U lijkt mij te vragen Rusland te zien vanuit het huidige Rusland-fobische perspectief. Ik verkies het anders te zien, hoewel ik zoals gezegd geen Russisch spreek of in Rusland woon, dus ik bevind me op vreemd terrein.

 28

Wat vindt u ervan dat Pink Floyd voor het eerst in 30 jaar een nieuw stuk heeft opgenomen - met de Oekraïense muzikant Andrij Chlywnjuk?

Ik heb de video gezien en ik ben niet verbaasd, maar ik vind het echt, echt triest. Het is me zo vreemd, deze actie is zo weinig menselijk. Het moedigt de voortzetting van de oorlog aan. Pink Floyd is een naam waar ik vroeger mee geassocieerd werd. Dat was een enorme tijd in mijn leven, een heel grote zaak. Om die naam nu te associëren met zoiets als dit... proxy oorlog maakt me verdrietig. Ik bedoel, ze hebben niet het punt gemaakt om te eisen, "Stop de oorlog, stop de slachting, breng onze leiders samen om te praten!" Het is gewoon dit inhoudsloze zwaaien met de blauwe en gele vlag. Ik schreef in een van mijn brieven aan de Oekraïense tiener Alina: Ik zal geen vlag hijsen in dit conflict, geen Oekraïense vlag, geen Russische vlag, geen Amerikaanse vlag.

 29

Na de val van de Muur heeft u "De Muur" opgevoerd in het herenigde Berlijn, zeker met optimistische verwachtingen voor de toekomst. Dacht u dat u met uw eigen kunst ook aan deze toekomst kon bijdragen, een verschil kon maken?

Natuurlijk geloof ik dat nog steeds. Als je politieke principes hebt en kunstenaar bent, dan zijn die twee gebieden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is trouwens een van de redenen waarom ik Pink Floyd heb verlaten: Ik had die principes, de anderen niet of hadden andere principes.

 30

Zie je jezelf nu als gelijke delen muzikant en politiek activist?

Ja, soms neig ik naar het ene, soms naar het andere.

 31

Is je huidige tournee echt je laatste tournee?

(Ik heb geen idee. De tournee heeft als ondertitel "De Eerste Afscheidstournee" en dat is een duidelijke grap omdat oude rocksterren de Afscheidstournee gewoonlijk gebruiken als verkoopinstrument. Dan gaan ze soms met pensioen en soms nog een laatste Farewell Tour, het is allemaal goed.

 32

Je wilt iets naar de wereld blijven sturen, een verschil maken?

Ik hou van goede muziek, ik hou van goede literatuur - vooral Engels en Russisch, ook Duits. Daarom hou ik van het idee dat mensen opmerken en begrijpen wat ik doe.

 33

Waarom hou je je dan niet in met politieke uitspraken?

Omdat ik ben wie ik ben. Als ik niet die persoon was die sterke politieke overtuigingen heeft, zou ik niet "The Dark Side of the Moon", "The Wall", "Wish You Were Here", "Amused to Death" en al die andere dingen hebben geschreven.

 

Bedankt voor het interview.


36 comments:

  1. Replies
    1. Ja Wolf, het is eigenlijk jòuw blog natuurlijk. Ik speel maar een bijrol.. :-)

      Delete
  2. 5) [Maar over het algemeen suggereren gerenommeerde bronnen en ooggetuigenverslagen dat de protesten van binnenuit ontstonden - door de wil van het Oekraïense volk.]

    Jammer dat Waters dit niet weet: Het wàs oprecht, door het volk. Maar het is al snel overgenomen door ruig volk, betaald door de Neocons en Azov's.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hier een -redelijk- neutraal overzicht van de opstand. Sommige zaken kloppen niet helemaal, maar links van de msm zijn volkomen waardeloos. Link. Zelf beoordelen, dus.

      Delete
  3. Bij Blik was er een chauffeur die twijfelde aan het verhaal van Hersh.

    Ik schreef:

    Jan Verheul10 februari 2023 om 22:38
    1) Het verhaal van Hersh is zo gedetailleerd dat het alleen van een insider kan komen.

    2) Hersh is 85 jaar en heeft een onberispelijke reputatie : nooit schreef hij iets dat later onwaar bleek.

    3) My Lay ( moord op dorpelingen in Vietnam) en Abu Ghraib ( gevangenen-marteling in Baghdad) waren twee zeer invloedrijke onthullingen.

    4) Er is een giga strijd in de VS regering: De gekken in de kelder ( Neocons) willen WO3 met een atoombom. Dat is hun enige kans op hun PNAC realisatie.
    Ze geloven in een first strike capability ( dat ze zelf de atoomoorlog wèl kunnen overwinnen en overleven).
    Belangrijke groepen in het Pentagon zien het helemaal niet zitten, en in het Congres ook niet wellicht.

    Iemand uit het Pentagon heeft gelekt naar Hersh, en die schreef het op.
    Scott Ritter: "Ik ken Hersh al 25 jaar heel goed. Hij zal niks schrijven alsd hij niet minstens drie bronnen heeft die het verhaal bevestigen."

    5) Voor een geheime operatie moet de CIA toestemming vragen aan een comittee van het Congres.
    Men vond dat te link: iemand van dat comittee zou het kunnen klokkeluiden.
    Dus zeiden zowel Nuland als Biden vooraf wat ze zouden gaan doen. Het werd als bluf geklasseerd. Maar de samenzweerders zeiden: Nu is het niet langer geheim en hoeven we geen toestemming meer te vragen aan dat Senate Comittee.
    ----
    Klein vraagtekentje: Waarom tweette Liz Truss enige minuten na de aanslag: "It's done ".
    Was ze bereid mee te werken, als red herring?

    --
    Rob de Wijk twitterde: Dit doet veel schade aan de VS.
    Kan zijn, maar de meeste media hebben het nog niet gebracht, meen ik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. [Ze geloven in een first strike capability ( dat ze zelf de atoomoorlog wèl kunnen overwinnen en overleven).]
      Vergeet dat maar. De RF heeft gezegd, dat, ook al is iedereen in de Russische regering uitgeschakeld/dood, er een systeem in werking komt, wat niet meer te stoppen is, geheel automatisch. Álles wat de RF heeft, zal dan worden afgevuurd. Dat wordt dan een totale vernietiging.

      Delete
    2. Nog meer nieuws over het opblazen van NS2: The Duran: BOMBSHELL Nord Stream Report Exposes US Sabotage of German Economy.
      "Alex Christoforou and Alexander Mercouris of The Duran joined the program to discuss their impressions of the latest evidence that the U.S. downed the Nord Stream pipeline."

      Delete
  4. Ik weet niet of anderen deze bijdrage van de Smurf hebben gezien, daarom herhaal ik deze hier maar een keer. Lijkt me wel belangrijk. Toen hij deze postte, waren wij al 2 blogs verder. Blijft alleen de vraag, hoe hij weet wat de bezoekersaantallen zijn, toen & nu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Om in die traditie door te gaan: In een vorig blog meldde ik, dat duizenden uit tientallen landen willen vechten met de RF tegen de verraders van Europa, het SLI, de eu en UA.
      Dat bericht kwam van deze site. Aangezien ik weet, dat veel van de geachte lezertjes het Russisch niet goed onder de knie hebben, volgt hierna de vertaling:
      "Rogov: burgers van 47 landen willen vechten voor Rusland.

      Er zijn enkele duizenden mensen die graag aan de kant van Rusland willen vechten. Maar eerst moeten we logistieke problemen oplossen en hun intenties controleren via de speciale diensten. Het hoofd van de Zaporozhye-beweging "we zijn samen met Rusland", vertelde Vladimir Rogov hierover aan de krant VZGLYAD.

      "Dit zijn burgers van absoluut verschillende nationaliteiten, Beroepen, Religie, niveau van rijkdom en zelfs huidskleur. Onder hen zijn zowel traditionalisten als vertegenwoordigers van linkse opvattingen. Ze zijn alleen verenigd door hun onwil om te leven binnen het kader van de wereld wanorde opgelegd door de afwezigheid van culturele, seksuele en religieuze identiteit. Er zijn al enkele duizenden van dergelijke mensen in totaal, " zei Vladimir Rogov, het hoofd van de We are Together with Russia-beweging.

      "Bovendien wenden niet alleen burgers van post-Sovjetlanden zich tot ons. Dit is eenvoudig uit te leggen. De Britten, Canadezen, Amerikanen, Fransen, Portugezen, Duitsers willen zich bij ons aansluiten. In totaal hebben we 47 landen geteld", vervolgt de bron.

      "Ze begrijpen dat als Rusland wint, er bepaalde veranderingen in hun landen kunnen plaatsvinden. Het grootste probleem is de logistiek. Het is noodzakelijk om te begrijpen hoe deze mensen veilig te houden, omdat ze in de meeste westerse landen hun wens om te vechten tegen het nog steeds van kracht zijnde Zelensky-regime uiteraard niet zullen ondersteunen."

      "Bovendien hebben we geen zelfmoordterroristen nodig die komen en sterven tijdens de eerste gevechtsmissie. We hebben mensen nodig die niet alleen willen, maar ook weten hoe ze wapens in hun handen moeten houden. En er zijn er veel van-iemand ondergaat voortdurend gevechtsopleidingen, iemand heeft al deelgenomen aan militaire conflicten. Maar het is belangrijk om ze als zodanig te controleren met behulp van onze speciale diensten. Dit is een hoop werk dat al aan de gang is", besluit Rogov.

      Eerder ondertekende president Vladimir Poetin een bevel dat buitenlandse burgers in staat zal zijn om te dienen in de strijdkrachten van de Russische Federatie. Het document wordt gepubliceerd op het officiële internetportaal voor juridische informatie. Staatsdoema-afgevaardigde Andrei Krasov vertelde eerder aan de krant VZGLYAD dat het besluit van de president "een aanzienlijke toename van het aantal strijdkrachten van Rusland zal geven."

      Delete
    2. [Blijft alleen de vraag, hoe hij weet wat de bezoekersaantallen zijn, toen & nu.]

      Het lijkt erop dat hij bezoekers en reaguurders door elkaar gebruikt. In de tweede alinea schrijft hij nl over het aantal gedaalde reacties bij Blik.

      Delete
    3. Zal wel aan de Ritalin liggen, misschien? 😎

      Delete
    4. Ik keek inderdaad naar de reacties; daar moet toch enige correlatie zijn?

      Delete
    5. Nee, dat hoeft niet. Er kunnen 4.000 mensen per dag kijken, maar niet iedereen reageert. Er is daar een -redelijk- vaste club reaguurders. Bepaalde (onzin)reacties kunnen op hun beurt ook weer reacties uitlokken. Op dit blog zijn 27 volgers. Daarvan reageren er maar een stuk of 5.

      Delete
    6. @Rootman, bedoel je een correlatie zoals @G.B. die uitlegt (bezoekers t.o.v. reaguurders) of (na je bijdrage nog eens gelezen te hebben) een correlatie tussen de daling van de reacties bij Blik en de toename van de reacties hier?

      Dat laatste (daling daar en toename hier) kan (voor een deel) verklaard worden door het feit dat zowel @G.B. als ik niet meer daar reageren maar alleen nog hier. Verder lijken bij Blik een aantal reaguurders niet of nauwelijks meer te reageren maar die reageren hier ook niet. Dus de toename hier zou feitelijk alleen toe te schrijven zijn aan de bijdragen van @G.B. en mijzelf, de daling daar aan meer factoren.

      Delete
    7. Dat is mogelijk. naar volgende blog.

      Delete
  5. In Zweden gaat het intussen ook lekker. Het land is veranderd in een gangsterstaat.
    "Sweden has long seen itself as a “humanitarian superpower"", maar dat is nu wel voorbij.
    (De truc, zoals hier beschreven, werkt prima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En in het SLI zien ze ze wel vaker vliegen. Alles afknallen wat door de lucht gaat, je-weet-nooit.

      Delete
    2. En de vliegziekte is ook nog internationaal besmettelijk. Wanneer waait dit over naar NL? 😎

      Delete
    3. Volgens iemand op twatter is dit een afleiding o.a. op de namenlijst van Epstein die binnenkort gepubliceerd gaat worden.

      Delete
    4. Tekst twat:

      [Please stop the posting of things being shot down! ITS A DISTRACTION FROM EPSTEINS NAME LISTS AND OTHER IMPORTANT THINGS! WAKE UP!]

      Delete
  6. Mochten er nog lezers van dit blog twijfelen aan de oorzaken van de huidige oorlog/SMO tussen Rusland en otan, dan moet je dit stukje maar eens lezen. Het SLI heeft doelbewust alle "rode lijnen" van de RF overschreden, waardoor we nu in de huidige situatie zijn beland.

    ReplyDelete
  7. De allernieuwste, vers van de pers van Dr. John Campbell, getiteld: "International concern, excess deaths". Dat belooft niet veel goeds. Wel 46K weergaven 2 uur geleden(!).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik had het gezien: Duitsland 43% , en Nederland 36 % nu, deze week. Enorm hoog. Maar vorige maanden was het meestal rond de 15% meen ik.
      Ergens las ik: Tijdens Corona zijn veelo ziekten niet tijdig ontdekt. Mensen die - indien wel ontdekt- 2 tot 5 jaar langer konden leven.
      Die mensen sterven nu allemaal, kort na de Corona.
      Het zou kunnen.
      Een klein deel zal ook wel door de vaccins komen, maar toch niet de volle 43 % oversterfte zoals in Duitsland.

      Delete
  8. Hallo Hallo, daar ben ik weer.

    Ik heb vluchtig wat voorgaande reacties doorgelezen.

    1) Ik heb het gevoel dat Rootman zich toch meer als joods ziet dan wij denken. En dan is het voor hem best lastig om met dit blog mee te denken.
    Ikzelf vermoed wel dat ik wat joods bloed in me heb, maar ik vind het belangrijk om tegen de 5% 'joodse gekken' te strijden, en de muziek en andere mooie zaken die door de andere 95% is gemaakt, niet weg te duwen.
    Gewoon: die 5 % de macht ontnemen en je bent waar je wezen moet.
    Maar die 5 % zit nu heel stevig in het zadel, en als we pech hebben wordt het ons aller dood.
    ( En ik neem het de 95% wel kwaliojk dat ze hun mond niet open doen)

    Wij denken steeds dat ze zullen stoppen, omdat wij hen doorzien. Welnee. Ze gaan echt gewoon door. Volgens Redacted is er nu een vogelgriep virus ( 57% kans om te sterven, bij besmetting) dat er mogelijk aan komt. Ik zie ze er echt voor aan !
    ===
    Het aantal bezoekers van deze site: volgens de statistiek: de laatste 6 dagen: gemiddeld 200 per dag.

    Ik weet niet of dat echt zo is, dan wel dat de helft uit automatische 'bots' bestaat die de nieuwe inhoud komen scannen.
    De mensen die 'volger' zijn, die zie ik niet als volgers. Ik denk dat die ooit geklikt hebben 'ik volg' , maar soms al vele jaren niet meer hier komen. Ik zou het niet weten.
    ===
    Voor mij is dit blog een mogelijkheid om te documenteren wat ik belangrijk vind.
    En intussen is het ook een mogelijkheid voor Wolf om zijn informatie , die hij elke dag verzamelt, ergens te kunnen plaatsen.
    Het wordt gewaardeerd, want twee , of drie ( Sofia ook) weten altijd meer dan één.

    Over de betekenis of invloed van dit blog maak ik me geen enkele illusie. Totaal niks, vrees ik.

    Maar voor mijzelf is het een goed dokument waar ik heel trots op ben.
    Maar vooral: je bent niet alleen. Wolf en Sofia lezen het, en reageren waar nodig.
    Dat is al heel wat.
    We worden omringd door mensen die helemaal geen enkel idee hebben van de wereld waarin ze leven.
    Dat maakt eenzaam. En daarom is het belangrijk dat we elkkaar als klankbord hebben.
    In dat opzicht waardeer ik Rootman ook heel erg: Hij leerde me Peak Prosperity kennen, en John Campbell etc etc.
    En dat hij moeite heeft met onze felle kritiek op de joden: geaccepteerd.

    De maffe truc die hij 2 jaar geleden met mij uithaalde maakte mij woedend. Voor mij was hij totaal afgeschreven. Jullie vonden juist dat ik te hard was voor hem.
    Nou. Prima toch. Ieder moet vooral zijn eigen emoties laten horen, en zijn mening.
    We hoeven het niet met elkaar eens te zijn.
    En ook niet te worden... Ik zal altijd zeggen dat Corona wèl gevaarlijk is voor bepaalde oudere mensen ( zoals ik). Ik zal altijd zeggen: het is geen griepje.
    Ànder zullen àltijd blijven zeggen: het is echt een griepje.

    Nou, dat weten we dan van elkaar. Laat het zo.
    ---

    Ik wilde weer een brief aan Pieter Klok schrijven, en was daar gisteren volop mee bezig.
    Maar zo'n brief wordt langer en langer, tot je weet dat hij niet gelezen zal worden.
    Nu laat ik het rusten.
    Kijk wel of ik volgend weekend iets naar Klok kan mailen. Ik weet dat hij op zaterdag en zondag zijn mails leest.



    ReplyDelete
    Replies
    1. [Ikzelf vermoed wel dat ik wat joods bloed in me heb, maar ik vind het belangrijk om tegen de 5% 'joodse gekken' te strijden]
      Dat geldt ook voor mij, één van mijn voorvaderen was jood. (o.a. Burgemeester van Dordrecht - rond 1550) en mijn moeder had een joods uiterlijk, gezien haar neus. Maar ze heeft altijd heftig ontkend dat ze joods was. Wellicht uit angst ontstaan tijdens WOII.

      [Ik weet niet of dat echt zo is, dan wel dat de helft uit automatische 'bots' bestaat die de nieuwe inhoud komen scannen.]
      Kijk eens aan, hiermee kan je dat regelen. Je kunt op die manier -zelfs- google buitensluiten.

      [Over de betekenis of invloed van dit blog maak ik me geen enkele illusie. Totaal niks, vrees ik.]
      Je weet nooit, hoe een koe een haas vangt, luidt het spreekwoord. Voor mij heeft het grote waarde. Je moet alleen meer reclame maken.

      [Ik zal altijd zeggen: het is geen griepje.
      Ànder zullen àltijd blijven zeggen: het is echt een griepje.]
      Respect voor jouw houding. Laat ieder in haar/zijn waarde.

      Delete
  9. Ab Gietelink interviewt een bekende prostitiee: Metje Blaak.
    ( Ik had er nooit van gehoord)

    https://youtu.be/LARohUBnYtk

    Leuk gesprek, interessant interview.
    Maar ik wil het toch even wat kontekst geven. Zodat we de wereld beter begrijpen.
    Of Metje het met mij eens is of niet: voor mij is duidelijk dat ze flink wat joodse genen in zich draagt. Niet alleen haar uiterlijk, maar ook haar beroep toont dit voor mij aan. ( Ik heb geen bewijs, uiteraard).
    In het joodse geloof is een huwelijk een gearrangeerde zaak. En sexualiiteit is er vooral voor de man, en voor het plezier. En als de vrouw het ook leuk vindt is dat meegenomen ( Tamara Benima schreef hierover).
    Het (orthodox) joodse gezin blijft bij elkaar omdat de verwachtingen minder hoog zijn: gearrangeerd tenslotte. En de sociale controle wel.
    Natuurlijk zijn in het westen de meeste joden nu nog nauwelijks gelovig en is ook voor hen de romantische liefde de norm geworden. De veel taboe-lozer omgang met sex is echter nog wel aanwezig bij deze moderne joden.

    Voor de gentiles is sexualiteit en de taboe's daaromheen de hoeksteen van het gezin.
    Het houdt de gezinnen samen. Het houdt de groep bij elkaar.

    Omdat de joden als opdracht hebben om de wereld te controleren (1) is het doorbreken van die sex-taboes één van de manieren om de gentile- samenlevingen te verzwakken.

    Ik herinner mij de jaren 70 nog wel: kantoor-klerken die trots vertelden dat ze met hun vrouw naar een parenclub gingen. Hoe taboe-lozer je was destijds, hoe meer aanzien... !
    Goed gedaan jongens: nu groeit de helft van de kinderen op in een één-ouder gezin. Proficiat!
    Uiteraard is die hele taboe-doorbraak niet alleen een gevolg van joodse bemoeienis. Maar het is wel zo dat 99% van de taboe doorbrekende films joods gefinancierd zijn. En 100% van de porno-iondustrie. En Woke is de nieuwste loot aan de stam om 'de goyim' tot eenlingen te maken, zonder familie , vrienden of loyaliteit aan iets of iemand.

    Vogeltjes voor de poes, dan zijn we... . ( Ik hoor op Redacted dat er nu een virus zit aan te komen dat in 57% van de gevallen dodelijk is. Een vogelvirus. Onze Ron Foucher in Rotterdam heeft dat in 2011 een flinke 'gain of function' mee gegeven: het is nu airborne. Zouden ze het virus van Ron uit de kast gaan trekken ? Hoe lang hebben we nog te leven? )

    (1) Kijk bijvoorbeeld deze vier citaten uit Isaia:
    "De rijkdom van de zee zal tot u stromen, de rijkdom van de volken komt tot u" (60:5); "Jullie zullen de melk van volken zuigen, jullie zullen de rijkdom van koningen zuigen" (60:16); "U zult zich voeden met de rijkdom van naties, u zult hen verdringen in hun glorie" (61:5-6); "Want de natie en het koninkrijk die u niet dienen, zullen vergaan, en de volken zullen volkomen vernietigd worden" (60:12)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Antje M. zal wel weer als een bok op de haverkist op die bijdrage springen :-)))))))))))

      Delete
    2. Ja, en dat vind ik wel leuk.

      Ik vind het wel een beetje vervelend voor Ab, maar uiteindelijk is hjet zo: zoalng je niet over de echte grote dreiging spreekt, breng je het Armagedon naderbij.

      Delete
    3. @SDR: Ik denk het niet, film is al > 1 jr oud.

      Delete
    4. @G.B., ik heb niet naar de video doorgeklikt, ik heb alleen de post van @JV hier gelezen maar in dat geval lijkt het me een beetje zonde van de tijd van @JV. Zou iemand die bijdrage nog lezen daar?

      Delete
    5. @SDR: Sorry, niet goed gekeken: 521 weergaven 12 feb 2023 ; Interview opgenomen: 11 nov 2021
      Reacties zijn allemaal 'vers'.

      Delete
  10. Dit zag ik zojuist: https://youtu.be/EewZzgUDAVA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niet veel variatie in kleur en kleding :-)

      Delete
  11. Ik denk, dat een hoop Brazilianen spijt gaan krijgen van hun politieke keuze, dan wel toestaan van het stelen van de verkiezingen. Lula zegt: Prikken of Stikken.

    ReplyDelete
  12. Een paar blogs geleden hadden we het over het volplakken met stickers in het EP bij een niet welgevallige stem. Vermoedelijk hebben ze dat bij de NPO/NOS afgekeken. Deze actie vind ik wél terecht.

    ReplyDelete
  13. Eind maart 2022 heeft de Israelische premier Naftali Bennett geprobeerd een vrede te bemiddelen in Oekraine.
    Hij ging naar Putin. Die gaf veel toe: hij eiste geen ontwapening van Oekraine meer, en geen denazificatie.
    Maar wel toezegging dat er geen Nato zou komen in Oekraine ( als ik het goed begrijp)

    Hij zegt dat Macron en Scholz 'pragmatisch ' waren.
    Hij zegt dat Johnson een havik was: we blijven Putin aanvallen.
    HIj zegt dat Biden soms pragmatisch was en soms een havik.

    Zijn bemiddelings poging heeft niet tot resultaat geleid.
    Hij gaf het zelf 50% kans.

    Dit is de video: בנט מדבר -Youtube

    Het onderdeel begint op 2:47:00 en loopt tot 3 uur.

    Ik heb de CC vertaling ingesteld, en toen het Nederlands ingesteld ( bij het Instellingen symbool: het rad) en afspeel snelheid op 0,50

    ReplyDelete