Tuesday, October 21, 2014

Linda Brynner (18) : Basisinkomen voor iedereen.

Linda Brynner is een blogster die tot nu toe 24 blogs publiceerde. (HIER)
Omdat ik haar blogs de moeite waard vind, wil ik ze hier copieren / parallel publiceren.
Linda heeft een facebook pagina waar ze met lezers communiceert: (facebook)


BASISINKOMEN VOOR IEDEREEN

__
__
20110901_8109552674e5f3f1779f43Vanaf jonge leeftijd worden we ‘geprogrammeerd’ succesvol te zijn en hard te werken voor geld en recht
op bezit. Je moet zo hoog mogelijk levenslang blijven studeren anders raak je snel achterop en heb je geen kans. Continu slimmer moeten we worden, en concurreren met iedereen om het hoofd boven water te houden voor status, aanzien en bezit.
De kinderen van nu worden steeds verdergaand gepusht zo hoog mogelijk en langer te presteren, al vanaf het moment dat ze in kinderopvang komen, groeien ze op
in een wereld van presteren, méér is beter en stoerder, hebben, elkaar de loef afsteken en beconcurreren…
De slimste en sterkste is de beste en wordt beloond. 
Een uitermate rare, gewoonweg verslavende gedachte, want waar houdt het op. Bovendien is het economische slavernij; méér presteren in dezelfde tijd, vrijwel geen vaste contracten meer, langer doorwerken en tegen voortdurend mindere koopkracht. Intussen stimuleert commercie koopziekte.

Continu vernietiging koopkracht primaire behoeften

Vast lezers van deze Blog begrijpen waarom het westerse financiële systeem faalt en zal blijven falen. Het is enkel gebaseerd op fiat-geld dat alleen commerciële banken mogen creëren op basis van niets. Dat niets wordt permanent ‘opgeblazen’ door middel van derivaten zoals swaps en securites. Het kan slechts gedijen bij exponentiële groei van internationale business op basis van de Petrodollar.
Het fiat-geld ontwaardt en de officiële inflatiecijfers geven volstrekt niet de realiteit weer. Uw koopkracht van b.v. 100 Euro voor behoeften t.a.v. wonen (huren, hypotheeklasten, toegang betaalbare woningen), energie, gezonde voeding, opleiding, gezondheid(szorg) en transport is drastisch afgenomen in de laatste decennia zonder volledig compenserende verhoging van inkomsten. Beter gesitueerden merken het nauwelijks en letten er waarschijnlijk minder op (ook ik ontkende het), maar voor laagste inkomens is het letterlijk een ervaring van economische ‘wurging’, zeker sinds 2008.
Enkele vergelijkingen 2001 – 2013, als voorbeeld en slechts als topje van de ijsberg.
Kosten
BelastingDruk
Essentie: vergelijken is lastig, maar de overheid en CBS liegen dat het zwart ziet !!

Ken de échte werking van banken en fiat-geld

Nog altijd verneem ik dat mensen werkelijk niet beseffen hoe het spel van fiat-geld gespeeld wordt.Menigeen wordt zelfs nijdig als je het wil uitleggen… toch raar.
Zelfs vele hoge bestuurders en journalisten hebben geen weet van het ysteem. En op de Universiteit wordt het niet geleerd behalve wat multiplicatie-modellen. Een klein aantal is bewust, maar de massa van geïnformeerde groeit. Sinds 2002 en 2007 functioneert het anders als expansie van eerdere geopolitieke beslissingen. Deze drie artikelen leggen het uitgebreid uit:
Modern Plofkip Bankieren (eenvoudig en kort in Nederlands).
Biggest Scam in History (youtube).
Economy War and Realism (lang, authentiek geschreven in Engels).
Voor wie nog denkt dat de overheid, ECB, FED of Centrale Banken van landen nog geld aanmaken…
De overheid mocht dit al lang nooit. De ECB, FED of Centrale banken per land niet meer sinds 2002 in de VS. Binnen de EU niet meer sinds dec. 2007 (verdrag van Lissabon). Het kleine beetje dat ze nog mogen aanmaken is chartaal geld (munten, biljetten). Dat is slechts nog 2%. De rest is elektronisch en doet het échte economische werk. Aanmaak van elektronisch fiat-geld is een exclusief recht van de commerciële banken tegenwoordig, en dat gebeurt via Plofkip Bankieren.
Soms denken mensen het te weten, verwijzend naar verouderde situaties (zoals Zeitgeist). Of ik lees b.v. dat mensen denken dat centrale banken nog reserves voor de banken zouden besturen. Sinds 2002 en 2007 is dat niet meer het geval, ofwel zéér gering. In 2010 had DNB ca. 46 miljard aan reserves.Klinkt veel? ING had eind 2011 1.270 miljard totaal vermogen waarvan 1.230 schuld = 96,9%.Daarvan was maar 40 miljard eigen vermogen = 3,1%.
Hierin is ING niet uniek. De meeste banken zijn qua totaal vermogen groter of gelijk aan staten.
De reserves van DNB zijn dan ook niet bedoeld om bankreserves op peil te houden; het zou niet eens kunnen; die reserves zijn véél te klein. Die taak ligt bij de ECB denkt u?
De ECB had in 2010 ca. € 650 miljard. Klink heel veel… Maar zoals u las, is ING alleen al 2x groter en in de G20 circuleert b.v. $ 700.000 miljard aan bankenschuld, dus is 650 in verhouding letterlijk peanuts en nooit in staat reserves op peil te houden.
Neen, banken moeten echt hun eigen broek ophouden tegenwoordig en de eisen aan hun Eigen Vermogen (EV) zijn laag. Dat was 0-2% ten behoeve van vastgoed en financiering van staatsleningen (kopen van staatsobligaties op de elektronische veiling). In 2019 hoeft dat nog maar 7,0% te zijn wat ze met Plofkip Bankieren snel en gemakkelijk bereiken.
Banken vullen zelf aan door super goedkoop te mogen lenen bij de ECB tegen de ECB-rente van 0,15% (inmiddels). Met deze lage rente Plofkip Bankieren ze: een klein bedrag (base capital) uit het EV, zeg 10 miljoen, reserveren en dat laten verzekeren voor 1.000 miljoen bij een verzekeringsbank tegen een verzekeringspremie van b.v. 0,5%. Die 1.000-lucht uitlenen tegen 3,5% aan een land of aan een mega vastgoed project (alleen dan mag het volgens de ‘Plofkip’-constructie). Daarvan 0,5% verzekerings-premie afdragen aan de verzekeringsbank die eveneens maar hetzelfde weinige EV hoeft aan te houden. Zij worden gecoverd door Hedge Funds en Private Equities (die aan de andere kant uitstaande schuld en/of rente die niet meer voldaan kan worden, goedkoop opkopen en doorverkopen).
Maar rupsje nooit genoeg… Daarom hebben Europese Banken al een begin gemaakt van het plunderen van het permanente opgetuigde ESM ten behoeve van hun banken-noodsteun. De Banken Unie is daarvoor de grote misleider want zal het permanent mogelijk maken. De noodpot werd gevuld met behulp van het oorspronkelijke en onveranderde giftige schuldenspel van banken waardoor ze labiel blijven. U en ik betalen belasting voor te betalen rente over de up-spiral van deze schulden op schulden, omdat het ‘base capital’ van het ESM via nieuwe staatsleningen (schulden van lidstaten) werd gefinancierd (hetgeen al via een smerige financierings-constructie van Plofkip Bankieren verliep). Vervolgens werd dat ‘base capital’ weer via Plofkip Bankieren in waarde vergroot… om dat te kunnen aanspreken… door dezelfde banken… Een compleet permanent uit de hand gelopen systeem.
Daarom is een grote schuldenberg een móét geworden. Zonder oplopende schuld kan geen economie floreren. Zó krom is het.
Dat is nog maar het topje van de ijsberg. 

Het huidige socio-economische systeem is uw vijand

Werk is niet altijd voorhanden, want is volledig afhankelijk van een kapitalistisch socio-economische systeem met fiat-geld waarin we nu leven. Dat kan letterlijk alleen functioneren als het internationaal exponentieel kan expanderen met intriges, machtsspelletjes, crises en oorlogen, altijd ten koste van de allerarmste en op basis van een volstrekt disfunctioneel giftig financieel spel dat het effect monsterlijk versterkt. Stagnatie is het gevolg sinds het klapte. Maar zelfs bij normale voortschrijding stort het systeem letterlijk in elkaar; méér móét. Zó krom is de huidige constructie: Economy War and Realism.

Hoe enorm giftig het huidige kapitalistisch socio-economische systeem in elkaar werd gestoken, kunt
u volop lezen in deze Blog die werd opgezet om de verschrikking er van te delen. Hoe het huidige fiat-geldsysteem de relaties tussen politiek en banken verzadigt corrumpeert, en waarom het per definitie monsterlijk desastreus is geconstrueerd voor het publiek en complete landen. Hoe het huidige systeem publieke welvaart continu vernietigt. Het legt onder meer een continu groeiende schuld aan in de toekomst en heeft ook direct gevolgen.
Fired-300x300_1Te veel mensen werden ontslagen uit vaste dienst om goedkoper terug te worden gehuurd als ZZP-er. Ze zijn volstrekt rechteloos en kunnen nergens op terugvallen. Sociale verzekeringen en pensioenopbouw is voor die groep letterlijk onbetaalbaar. Een grote groep ZZP-ers
zit zonder inkomen of haalt minder dan € 5.000 per jaar binnen. Vaste contracten worden vrijwel niet meer gegeven. Een huis kopen is zo onmogelijk. Dit zijn voorbeelden van groepen die geen rechten meer hebben, maar er zijn talloze voorbeelden waarbij mensen het nauwelijks redden. Denk aan alleenstaande moeders met kinderen of gepensioneerden met een zéér klein pensioen. Hun opbouw hield de reële inflatie volstrekt niet bij. Er zijn relatief nu veel mensen met een aanvullende pensioentje van hooguit € 60 in de maand.
Werk vermindert structureel en snel vanaf de jaren 70 vanwege automatisering, wegkopen, piramidefusies en uithollen van grote bedrijven, en vanwege economische crises en de ‘rat race’ van gedwongen kostenbesparingen, internationale vrijhandel (geen lokale marktbescherming). De inhoud van overgebleven banen veranderde snel maar goede opleiding werd onbetaalbaar voor een grote groep. Bovendien is ‘iedereen HBO’ een mooie gedachte, maar wat is dat nog de meerwaarde van zo’n diploma (opleiding-escalatie). En niet iedereen heeft die capaciteiten; de overgebleven groep staat daarom snel in de kou. De vennootschapsbelasting werd in Nederland zó laag dat een overvloed aan multinationals zich hier vestigden als postbusbedrijven. Ze voegen geen arbeid toe. Nederland veranderde in een diensten- en postbussenland. Dat heeft weinig reëel elementair nut en kennis is met een flits omgeruild.
Zekerheid van bestaan werd voor velen geruïneerd. Het gehele onderliggende systeem is ongewijzigd ondanks alle ellende die het permanent zal blijven veroorzaken. 
Daar moeten we vanaf. Het kan anders en ik ben er van overtuigd dat mensen dat kunnen.

Het moet anders en mensen kunnen dat

Allereerst is uw besef over het werkelijk functioneren van het fiat-geldsysteem uiterst cruciaal.
U kunt dat volop vinden in deze Blog zoals Modern Plofkip Bankieren en Biggest Scam in History.
Dat eenmaal indringend tot op het bot wetende, hoort Geldcreatie om te beginnen niet langer een alleenrecht te zijn voor de commerciële banken zoals nu is georganiseerd. Fiat-geld zoals we dat kennen ontwaardt bovendien. Maar een ruilmiddel van blijvende vaste koopwaarde is een Universeel recht met strakke publieke check. Een basisinkomen van gelijkblijvende koopwaarde voor iedereen is mogelijk.
Iedereen hoort gegarandeerd te zijn van een beginwaarde waarmee alle eerste levensbehoeften kunnen worden verkregen, altijd en immer betaalbaar. Wil je meer, dan ga je daarvoor werken.
Effect: u heeft nooit verliezen op eerste levensbehoeften. Je hebt recht op primaire behoeften zoals wonen, energie en gezonde voeding. Je hebt recht op gezondheid(szorg), kennis, vorming en opleiding. Zo’n basis hoort per definitie een Universeel mensenrecht te zijn.

Wil je meer, dan kan je kiezen er voor te werken. Werken is dus géén moet, het mag. En niet werken is geen reden voor minder aanzien of zelfs schaamte. Banken kunnen nu immers ook fiat-geldwaarde uit niets maken, dus is het beschikbaar. Het commerciële bankwezen moet daarbij drastisch worden ingeperkt.
Het betekent een zéér andere maatschappelijk inrichting. Ik geloof dat mensen dat kunnen.
Eindelijk is er een visie die daar invulling aan geeft de Basis Inkomen Partij.
Staar u niet blind op de term ‘Basisinkomen’. Het gaat niet om opgelegde en snelle absolutistische rekengetallen (die ontwaarden) zoals we dat nu kennen voor korte termijn, maar om een symbiotische visie waarbij het goed, prettig en waardig leven is voor iedereen zonder onnodig angst en leed, en in een wisselsysteem van constante basis-koopkracht (geen ontwaarding) die altijd in iedereen’s voornoemde basis kan voorzien. De rol van commerciële banken is daarin vrijwel minimaal.
Iedereen is en blijft gegarandeerd van een koopkracht-basis en niemand valt meer buiten de boot of komt financieel in het nauw. Niet iedereen zal het nodig hebben of wil wellicht geen gebruik maken van dat recht, en dan is dat eveneens prima.
Ik ga er naar verwijzen en het staat waar ikzelf voor sta… waar Nederland voor zou moeten staan… 
logobipklein

No comments:

Post a Comment