Friday, July 14, 2023

1396 Traditioneel Joods Separatisme en ontmenselijking van niet-Joden

Korte samenvatting:  Orthodoxe joden uit New York kopen een slachterij om daar kosher vlees te produceren. Deze Chassidim zijn er heilig van overtuigd dat alleen zij echt mensen zijn en de goyim niet. Dat bepaalt hun houding   t o v de lokale Iowa bevolking,  die nu juist vooral bestaat uit keurig brade duitse immigranten.  Hun rustige stadje word overspoeld met immigranten uit alle windstreken en de brutale joden nemen volledig de macht over , zover ze kunnen. 

Een joodse professor ( die niet orthodox is) wil er over schrijven en wordt langzaamerhand steeds bozer op de orthodoxe joden. Wat mij  vooral trof was dat de historicus Graetz beschreef hoe deze minachting voor de gewone autochtone bevolking ook al in het Pools Litouwse Rijk bestond. Ik geef enkele citaten ( in rood)  om dat aan te duiden, in de tekst. 

Opmerkelijk: Er is wel een gezamenlijke afkeer van de ongelovige,  moderne,  lege mens,  die de schrijver ( Bernhard Smith) van het rechts radicale 'der Sturmer' deelt met de chassidim. 

Een recensie van "Postville"  van Stephen Bloom

 HIER het origineel bij UNZ, met comments.

BERNARD M. SMITH - 9 JULI 2023

 - 7.400 WOORDEN

 


 

[Wat de Postville Hasidim me uiteindelijk boden was een blik op de donkere kant van mijn eigen geloof, een blik op Joodse extremisten wiens gedrag niet alleen de inwoners van Postville deed huiveren, maar ook mij.
Stephen Bloom

Postville: Een botsing van culturen in het hart van Amerika
Stephen G. Bloom
Mariner Books, 2001 (oorspronkelijk uitgegeven door Harcourt in 2000)

 

Heeft Stephen Bloom een boek geschreven over de Joden?

Meer dan twintig jaar geleden publiceerde een professor journalistiek van de Universiteit van Iowa, Stephen Bloom, een zeer leesbaar en fascinerend boek over een ongelooflijke cultuurbotsing die zich afspeelde in het Noordoost-Iowa stadje Postville; een beschrijving van de moeilijkheden die de transplantatie van een chassidische Joodse gemeenschap in een kwijnend, landelijk Iowa boerenstadje in de jaren 1980 en 1990 opleverde vanuit zowel het Joodse als het inheemse Iowa perspectief. Het joodse karakter van de auteur gaf hem, eerlijk of oneerlijk, toegang tot de chassidische gemeenschap die geen enkele niet-Jood zou hebben gekregen; het secularisme en de "lokale" status van de auteur gaven hem ook toegang tot de autochtone Iowa-gemeenschap. Wat volgt is dan een schets van twee antagonistische gemeenschappen van binnenuit.

Bloom is een getalenteerd schrijver - hij weeft scènes en personages die meeslepend zijn. In veel opzichten leest Postville als een roman, in die zin dat de personages die hij introduceert en ontwikkelt een vaste plek krijgen in het hoofd van de lezer - we kennen ze en zijn in ze geïnteresseerd. Hoewel ik er niet zeker van ben dat Postville ons iets leert wat we nog niet wisten - het is tegelijkertijd een intrigerende kijk op de chassidische beweging en de dood van het Amerikaanse platteland. En hoewel Bloom een geïmpliceerde vijandigheid toonde tegen een sterk gemanifesteerd geloof - en die vooringenomenheid is voelbaar in het hele boek - was zijn onreligiositeit niet zo overweldigend dat het afleidde van de algehele gelijkmatigheid van het boek.

De jaren die voorbij zijn gegaan hebben het boek zelfs relevanter gemaakt dan toen het werd gepubliceerd. Het is het kruispunt en de toekomst van religie in Amerika en Amerika zelf - zoals het was, zoals het is en zoals het aan het worden is. Niet alleen is het verhaal van Postville er een van landelijk en stedelijk, immigrant en inheems, en christelijk en joods, maar het is ook het verhaal van joods versus joods - het joodse van intense insulariteit versus het joodse van liberaal kosmopolitisme, het joodse van tribalisme versus het joodse van universalisme. Bloom's boek over de cultuurbotsing tussen chassidische joden en plattelandsbewoners van Iowa is meeslepend op vele niveaus, maar één die het meest in het oog springt is het thema van joods naar binnen gericht suprematisme, en hoe dit thema correleert met joodse religiositeit. Eenvoudig gezegd, hoe religieuzer een Jood is, hoe meer hij gelooft dat hij zich binnen de Joodse gemeenschap moet keren en de niet-Jood moet mijden (opdat hij, de religieuze Jood, niet besmet wordt door de vuiligheid en onreinheid van de niet-Jood). Niet alleen houdt hij op geen enkele denkbare manier van de niet-Jood, maar de religieuze Jood staat categorisch onverschillig tegenover het bestaan van de niet-Jood, alsof de niet-Jood er op geen enkele essentiële manier toe doet - alsof de niet-Jood geen morele waarde heeft. Er bestaat dan een krachtige en onbetwistbare correlatie tussen Joodse religieuze intensiteit en naleving en insulariteit van en onverschilligheid voor de "ander". Natuurlijk, zoals ik uit ervaring weet, is niet elke religieuze Jood op zichzelf vijandig en onverschillig tegenover heidenen. Maar de zwaartekracht die binnen het religieuze Jodendom wordt uitgeoefend is er een die naar zichzelf toe trekt - fundamenteel is het religieuze Jodendom niet geïnteresseerd in de wereld buiten zijn nauwe grenzen. Daarentegen, hoe religieuzer een christen wordt, hoe meer hij van alle mensen houdt (of zou moeten houden) als van zijn naaste - het christendom als geloofsbelijdenis kan niets voortbrengen dat joods suprematisme en insulariteit benadert, omdat het christendom uniek universeel is. Voor de christen zijn Jood en heiden in wezen gelijk in waardigheid voor God - voor de religieuze Jood zou een dergelijk concept totaal onaanvaardbaar zijn. En als een "ultra" orthodoxe buitenpost vertelt Postville over ontstellende episodes van onverschilligheid en vijandigheid jegens de heidenen door de Postville Joden.

Dit alles speelt zich af - deze brute cultuurclash - door het filter en de overpeinzingen van een Joodse auteur die de onzekerheid belichaamt en personifieert van de "geëmancipeerde" Jood die nergens thuis is. Omdat seculiere Joden op de een of andere manier synoniem zijn geworden met modern liberalisme en op zijn minst de aantrekkingskracht van universele waarden, is het idee van Joods suprematisme dat ten grondslag ligt aan de religiositeit van de chassidische Joden op zijn zachtst gezegd een ongemakkelijke realiteit. Maar in tegenstelling tot de viscerale reactie en het ongemak van de seculiere Jood met uitingen van religieuze vurigheid door christenen, hebben seculiere Joden een meer gedempte en gecompromitteerde reactie op het intens religieuze Jodendom. Er is iets veel vergevingsgezinder in de overweging van de seculiere Jood ten opzichte van zijn religieuze neven - een gebrek aan hardheid - dat de intra-Joodse relaties onderscheidt. Daarentegen zijn afvallige of seculiere christenen bijna universeel gemeen en onvergevingsgezind tegenover hun religieuze neven en nichten. En tot op zekere hoogte is dat onderscheid logisch; het jodendom is in de eerste plaats een etniciteit met geloofsaspecten, terwijl het christendom in de eerste plaats een geloofsbelijdenis is met etnische aspecten - als zodanig worden geschillen over overtuigingen vaak vergeven door "familie"-leden, maar niet door mensen die worden gedefinieerd door geloof en aanhankelijkheid. Bloom, als seculiere Amerikaanse liberaal en Jood, blijkt een uitzondering op de regel te zijn - een Jood die niettemin zijn "amerikanisme" en "liberalisme" serieus genoeg neemt om zijn bijtende pen op religieuze Joden te richten. En hij leerde deze vijandigheid in real time tijdens het schrijven van Postville. Zijn boek is dan ook meer dan het verslag van een kulturkampf die zich afspeelde op het platteland van Iowa; het was een bewuste ontdekking van de lelijkheid van Joods chauvinisme in zijn meest religieuze vorm.

 

 Daarentegen, hoe religieuzer een christen wordt, hoe meer hij van alle mensen houdt (of zou moeten houden) als van zijn naaste - het christendom als geloofsbelijdenis kan niets voortbrengen dat joods suprematisme en insulariteit benadert, omdat het christendom uniek universeel is. Voor de christen zijn Jood en heiden in wezen gelijk in waardigheid voor God - voor de religieuze Jood zou een dergelijk concept totaal onaanvaardbaar zijn. En als een "ultra" orthodoxe buitenpost vertelt Postville over ontstellende episodes van onverschilligheid en vijandigheid jegens de heidenen door de Postville Joden.

Dit alles speelt zich af - deze brute cultuurclash - door het filter en de overpeinzingen van een Joodse auteur die de onzekerheid belichaamt en personifieert van de "geëmancipeerde" Jood die nergens thuis is. Omdat seculiere Joden op de een of andere manier synoniem zijn geworden met modern liberalisme en op zijn minst de aantrekkingskracht van universele waarden, is het idee van Joods suprematisme dat ten grondslag ligt aan de religiositeit van de chassidische Joden op zijn zachtst gezegd een ongemakkelijke realiteit. Maar in tegenstelling tot de viscerale reactie en het ongemak van de seculiere Jood met uitingen van religieuze vurigheid door christenen, hebben seculiere Joden een meer gedempte en gecompromitteerde reactie op het intens religieuze Jodendom. Er is iets veel vergevingsgezinder in de overweging van de seculiere Jood ten opzichte van zijn religieuze neven - een gebrek aan hardheid - dat de intra-Joodse relaties onderscheidt. Daarentegen zijn afvallige of seculiere christenen bijna universeel gemeen en onvergevingsgezind tegenover hun religieuze neven en nichten. En tot op zekere hoogte is dat onderscheid logisch; het jodendom is in de eerste plaats een etniciteit met geloofsaspecten, terwijl het christendom in de eerste plaats een geloofsbelijdenis is met etnische aspecten - als zodanig worden geschillen over overtuigingen vaak vergeven door "familie"-leden, maar niet door mensen die worden gedefinieerd door geloof en aanhankelijkheid. Bloom, als seculiere Amerikaanse liberaal en Jood, blijkt een uitzondering op de regel te zijn - een Jood die niettemin zijn "amerikanisme" en "liberalisme" serieus genoeg neemt om zijn bijtende pen op religieuze Joden te richten. En hij leerde deze vijandigheid in real time tijdens het schrijven van Postville. Zijn boek is dan ook meer dan het verslag van een kulturkampf die zich afspeelde op het platteland van Iowa; het was een bewuste ontdekking van de lelijkheid van Joods chauvinisme in zijn meest religieuze vorm.

Maar dat was later - hij was nog steeds, halverwege het boek, op zoek naar iets in zijn eigen religie. Na veel moeite lukte het hem uiteindelijk om de zoon van Aaron Rubashkin, Sholom, te interviewen die de operatie in Postville leidde om de relaties met de lokale bevolking te bespreken. De Lubavitchers zijn uniek onder de Joden omdat ze religieus en proselitisch zijn, tenminste tegenover eigenzinnige Joden. In veel opzichten lijken ze op de christenen uit de eerste eeuw die, tenminste in het begin, zendelingen waren naar andere Joden. Ze zijn agressief in hun bediening en geloven er heilig in dat ze elke Jood kunnen overtuigen om zich bij hen aan te sluiten. Rubashkin begon onmiddellijk aan Bloom te werken - om zijn Joodse ziel te redden. Een deel van dat werk bestaat uit het koppelen van de eigenzinnige Jood met een model Lubavitcher familie voor een Shabbat weekend. Bloom stond hier om verschillende redenen voor open - ten eerste wilde hij de Lubavitchers van binnenuit zien, en ten tweede was hij oprecht nieuwsgierig of zij iets te zeggen hadden om zijn verlangen naar iets meer betekenis in zijn Joodse leven als het ware te verhelpen.

Bloom's weekend met de Lubavitcher was gracieus genoeg. Hij nam, samen met zijn jonge zoon, deel aan elk aspect van de aanbidding en het eten. Hij observeerde een Joods leven dat zo ver verwijderd was van zijn eigen leven dat hij een grote kloof voelde tussen hemzelf en de patriarch van die familie, Lazar. Het model Lubavitcher maakte een aantal opmerkingen die hem bovenmatig irriteerden - van de terloopse afwijzing van elke andere vorm van Joodsheid als iets duidelijk inferieurs, tot de grove karakteriseringen van heidenen, van het regelrechte racisme tot de gemene vooroordelen. Hij schaamde zich voor de bereidheid om de goyim zo respectloos te behandelen - om ze als waardeloos te beschouwen. In wat een thema zou worden dat door het hele boek loopt, beschouwden de Lubavitchers de lokale bevolking als mensen die vermeden moesten worden, om onder hen te navigeren of van hen te profiteren - maar in ieder geval nooit mensen met wie ze zouden verbroederen. Als er wrijving was, en die was er, dan werd die universeel en categorisch toegeschreven aan antisemitisme.

Er was een voelbare groepsdenken onder de Joden die weigerden het perspectief van de lokale bevolking te zien, laat staan zich in hen in te leven. De Joden waren strikt transactioneel met de lokale bevolking - wij wonen hier, jullie wonen hier, laat ons met rust. Maar het was meer dan gewoon vermijden omwille van tolerantie - het was een bijna plezier in het misleiden van de goyim dat Bloom irriteerde. De lokale bevolking was in wezen een non-entiteit voor de Joden - zonder enige inherente waarde als mens. Voor de Joden was hun theologie ten opzichte van de heidenen echter volkomen logisch - alleen de Jood bezat een speciale relatie met God die een insulaire positie vereiste om deze te beschermen. De buitenwereld - de niet-observatieve wereld - werd gekenmerkt door één overheersend thema: besmetting en viezigheid. Het idee om te verbroederen met de lokale bevolking - om aardig tegen ze te doen - was toen, tenminste voor de ultra-orthodoxe geest, iets onbegrijpelijks. Naar analogie zou het hetzelfde zijn als hen vragen om zichzelf in de "nabijheid" van zonde te plaatsen. De Lubavitchers konden nooit begrijpen waarom Bloom gaf om wat de lokale bevolking dacht - op de een of andere manier - toen hij, Bloom, aan de afgrond stond van het betreden van de volheid van het Joodse leven die hij had gekregen door zijn geboorte als Jood.

Bloom's uitstapje naar het religieuze Joodse leven is echter iets dat hem begon te irriteren - heel erg. Of hij er nu open over was of niet, hij kon zijn interne kompas van liberalisme niet van zich afschudden bij het beoordelen van de Lubavitcher manier van leven. Een interessante wending in het boek was dat Blooms sympathie voor de religieuze Joden niet ophield toen hij oog in oog kwam te staan met de Joodse onverschilligheid en onbeschoftheid tegenover de lokale bevolking - maar toen hij de uitsluitende aard van de religie van binnenuit begon te zien. In zekere zin werd hij een afvallige (hoewel hij in die zin nooit een gelovige was) wat betreft zijn afkeer van de Lubavitchers. Zij zagen zichzelf als de beste Joden - hij zag hen als dwepers en vrome bedriegers. Tijdens zijn onderzoek bevestigde Bloom in feite dat de Joden zeer beledigend waren voor de burgerlijke leiders van Postville en de plaatselijke bevolking. Ze bedrogen vaak aannemers, winkeliers en klusjesmannen door hun betalingen over vele maanden uit te smeren - als ze de rekening niet gewoon weggooiden, wel te verstaan. Ze reden te hard op de wegen of negeerden gewoon de parkeerregels. Ze reden in jalopies met ontbrekende uitlaatdempers en parkeerden die in hun voortuin. Hij vertelt dat een Joodse vrouw probeerde een politieagent om te kopen en dat een rabbijn een paar handgemaakte leren schedes stal van een winkelier, volhoudend dat hij er al voor betaald had. En ze maakten van de tuinen rondom hun huizen een puinhoop - iets wat aan de oppervlakte misschien onbeduidend lijkt, maar wat niettemin een teken van gebrek aan respect is voor de Germaanse Iowans die een buitensporige trots hadden op goed onderhouden tuinen en huizen als tekenen van beschaving en opvoeding.

Een andere kwestie betrof het gemeentelijk zwembad van Postville. De Iowans waren ongerust, en terecht, dat de Hasidische Joden "alleen voor Joden" uren zouden eisen. Iowans zouden zo worden verdreven uit een faciliteit die zij hadden gebouwd. Zoals later bleek, kregen de Lubavitchers uiteindelijk hun niet-Joodse vrije tijd. Er waren ook veel overtredingen met betrekking tot het bestemmingsplan en het gebruik van gebouwen. De Joden negeerden gewoon de bestemmingsplanregels alsof die niet op hen van toepassing waren en bouwden wat ze maar wilden, waar ze maar wilden. Bloom schrijft hierover:

 

 

Als de stad Postville probeerde een verordening af te dwingen waar de Joden het niet mee eens waren, was de onmiddellijke kreet antisemitisme. Als een inwoner klaagde over het lawaai van de sjoel, als iemand het niet eens was met de annexatie, werd hij of zij al snel als antisemiet bestempeld. Uiteindelijk ontdekte ik dat een gesprek voeren met een van de Postville Hasidim vrijwel onmogelijk was. Als je het er niet mee eens was, maakte je deel uit van het probleem. Je plaveide de weg voor de uiteindelijke vernietiging van de Joden, het uitverkoren volk van de wereld. Er was geen ruimte voor compromissen, geen ruimte voor onderhandelingen, geen ruimte voor iets anders dan totale en complete onderwerping.


JV: Vergelijk dit met de houding van de Joden in het Pools-Litouwse-Oekraiense Rijk,  waar zij als een soort tussen-klasse tussen de Heersers ( de Adel en de hoge geestelijkheid:  de Schlachta genoemd.  JV)  en het gewone volk. 

De joden waren daar zo vrij als ze maar wensten. Volgens historicus Fernand Braudel was er een joodse staat gedurende 300 jaar,  in dat Pools-Litouwse Rijk. 

De joodse historicus Graetz schrijft hier over: 

De Joodse Arendaren hadden hun

 "integriteit en rechtschapenheid" totaal hadden verloren,  als ook " het besef van de waarheid" .  

Ze vonden plezier en een soort triomfantelijk genot in bedrog en oplichting."  

Hij voegt eraan toe dat deze joodse Arendaren aan  de  Poolse overheersers  (Schlachta)   adviseerden

"hoe ze de Oekraiense bevolking het meest volledig konden vernederen, onderdrukken, kwellen en misbruiken. . . . "

 Geen wonder dat de tot slaaf gemaakte Kozakken ( Oekraieners)  de Joden haatten. . . . 

De Joden waren wel gewaarschuwd  wat hun lot zou zijn, als deze verbitterde Oekraieners  eenmaal de overhand zouden krijgen."      Graetz (vol. 5, pp. 5-6)

 

De houding van Bloom tegenover de Lubavitchers werd steeds vijandiger - zozeer zelfs dat hij zichzelf in het verhaal plaatste als iemand die er actief voor ijverde dat de Iowans de stemming over de annexatie zouden winnen en de Joden het nakijken zou geven. Afgezien van de brutaliteit en de weigering om de lokale goyim met een minimum aan respect te behandelen, ergerde Bloom zich aan het joodse suprematisme dat hij onder hen aantrof tijdens hun pogingen om hem te bekeren. De Lubavitchers voelden ook aan dat Bloom een verloren zaak was - een onherstelbare Jood die het niet wilde - en niet zou - "snappen". Langzaam maar zeker werd Bloom voor de Lubavitchers gewoon één van de niet-joden.

Bloom werd waarschijnlijk tot het uiterste gedreven toen hij een misdaad onderzocht waarbij een paar dubieuze Lubavitchers betrokken waren en die jaren eerder had plaatsgevonden. Wat hij vond deed hem op verschillende niveaus walgen. Hij beschrijft de misdaadgolf van 27 september 1991 van de Lubavitchers Pinchas Lew en Phillip Stillman. Het tweetal werd dronken, verwijderde de nummerplaat van hun auto en beroofde twee stedelingen onder bedreiging van een vuurwapen. Ze schoten één vrouw neer - ze herstelde, maar de kogel zat permanent vast in haar ruggengraat, waardoor ze de rest van haar leven voortdurend pijn had. Bloom ontdekte dat Stillman in Brooklyn deel had uitgemaakt van de orthodoxe onderwereld en hij vertrok naar Iowa nadat een van de leden van zijn bende was vermoord, in executie-stijl. Stillman was een fascinerend geval - een geadopteerd Colombiaans straatjochie en consequent probleem en ne'er-do-well die door de Lubavitcher gemeenschap in de steek werd gelaten toen hij werd gearresteerd. Daarentegen veroorzaakten de arrestatie en opsluiting van een "echte" Jood met een trotse Chabad afkomst, Pinchas Lew, een tumult in de Joodse gemeenschap van Postville. De Lubavitchers zagen Lew's gevangenschap als een onrechtvaardige ontvoering en ze riepen de hulp in van hun gemeenschap in Crown Heights, waar ze enorme bedragen inzamelden voor Lew's borgtocht en verdediging. Bloom beschrijft illegale activiteiten die de gemeenschap ondernam ten behoeve van Lew, zoals het kwijtraken en vernietigen van bewijsmateriaal dat Lew duidelijk betrok bij de misdaadgolf. Uiteindelijk kreeg Lew weinig straf voor zijn misdaad omdat Stillman in wezen was omgekocht door de gemeenschap om de schuld op zich te nemen voor het hele incident. Stillman en Lew verdwenen uit het geheugen van de Iowa Lubavitchers - ze alleen maar noemen, zoals Bloom ontdekte, stond gelijk aan antisemitisme en het beledigen van de Lubavitchers. Bloom was verbaasd over de collectieve onverschilligheid van de Lubavitchers ten opzichte van de misdaden; ze zochten nooit contact met de slachtoffers, toonden geen berouw of boden hen zelfs maar koosjer rundvlees aan. In plaats daarvan steunden de Joden militant hun misdadigers (tenminste Lew) en, zoals altijd, negeerden ze degenen die ze hadden geschaad. Aaron Rubashkin kon alleen maar tegen Bloom uitroepen: "Wat we ook doen, de goyim vinden altijd wel iets op ons aan te merken." Het is inderdaad precies toen Bloom het verhaal van de zaak Stillman-Lew begon te onderzoeken en samen te stellen, dat de Lubavitchers hem helemaal de pas afsneden.

Maar wat Bloom uiteindelijk echt over de rand duwde, was hoe de Lubavitchers volgens hem misbruik probeerden te maken van de dood van een plaatselijk gerespecteerde Joodse arts als publiciteitsstunt. "Doc" Wolf had vijftig jaar in het noordoosten van Iowa gediend en was een door en door geassimileerde Jood en weduwnaar. In zijn laatste dagen had Doc Wolf de Lubavitchers gevraagd om hem wat zelfgemaakt Joods eten te geven. Hij kreeg het eten - en nog meer. De Lubavitchers stuurden tientallen mannen om hem te dienen en probeerden hem één van hen te maken. Ze veranderden zijn hospice kamer in een draaimolen van Rabbijnen die met - en over - Doc Wolf baden. Doc Wolf was niet in staat om hen weg te duwen - en misschien ontbrak hem de mentale scherpte om dat te doen - en tolereerde hun aanwezigheid gedurende zijn laatste dagen. Bloom beweert dat de motivatie om Doc Wolf te bedienen de visie van de Lubavitchers was dat als ze de goed aangeschreven lokale dokter als hun eigen dokter konden claimen, dit zou helpen bij de aankomende annexatiestemming, die in feite werd gezien als een referendum van de lokale bevolking over de Joden. Ik denk echter dat Bloom de oprechtheid van de Lubavitchers in twijfel trekt, omdat ze waarschijnlijk geloofden dat ze goed deden voor een eigenzinnige Jood in zijn laatste uren. Pas na zijn dood verwijderden de seculiere kinderen van Doc Wolf de Lubavitchers met geweld uit Doc Wolfs kamer en van het nog warme lichaam.

De annexatiemaatregel werd uiteindelijk aangenomen, maar het maakte niet veel verschil tussen de Joden en de lokale bevolking. In een naschrift (geschreven een paar jaar later in 2001) beschrijft Bloom dat de spanningen aanhouden. De problemen in verband met de fabriek waren blijven bestaan en de veranderingen in de gemeenschap door de toestroom van illegale immigranten (Russisch, Oekraïens, Mexicaans en daarna Somalisch) veranderden het eens zo slaperige witte stadje Postville voorgoed. Wat er daarna gebeurde is nog interessanter - in 2008 gaf de federale overheid opdracht tot een massale immigratie-inval in de fabriek en honderden mensen werden gearresteerd, waaronder de zoon van Aaron Rubashkin. Uiteindelijk werd Sholom Rubashkin veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar in 2017 kreeg hij gratie van president Trump. Vandaag de dag is de fabriek nog steeds koosjer, hoewel ze wordt gerund door een andere Joodse groep - en Postville heeft nog steeds een grote chassidische gemeenschap.

 

Postville is meeslepend om te lezen - ik heb het in twee dagen uitgelezen omdat ik het niet kon wegleggen.

Er vallen verschillende thema's op die nadere beschouwing rechtvaardigen - de eerste daarvan is de persoonlijke beroering van de auteur. Toen Postville uitkwam, genereerde het veel belangstelling - recensies in The New York Times en andere publicaties lieten zien dat het boek een gevoelige snaar raakte over diversiteit en inclusie in de Verenigde Staten. Wat ik interessant vond aan sommige van die recensies toen ik ze las, is dat het persoonlijke verhaal van de auteur door sommigen werd gezien als een inbreuk op het algemene verhaal van Postville. Sommige recensenten vonden dat het boek te veel inging op het innerlijke conflict van Bloom. Ik ben het daar hartgrondig mee oneens. Bloom's innerlijke conflict - zijn biografische relatie tot het Postville drama - was net zo goed het verhaal als het conflict tussen de Hasidische Joden en de inheemse Iowans. In veel opzichten was Bloom het interessantste personage in Postville - een soort gekwelde en conflictueuze ziel die het bredere conflict beschouwde door het prisma van zijn onrust. In zekere zin was hij de eerlijkste van de makelaars in het vertellen van dit verhaal, omdat de conclusie die hij bereikte niet de conclusie was die hij per se wilde bereiken. Bloom was zich namelijk terdege bewust van zijn eigen schijnbaar verraderlijke gedrag door als het ware de "vuile was" te buiten te gaan van de Joden in de uitgeverij Postville. En in de Joodse gemeenschap is de rol van verrader bijzonder verfoeilijk, en ik complimenteer Bloom met het feit dat hij bereid was om die rol te weerstaan, ook al zal die bij de meeste Joden de rest van zijn leven bij hem blijven.

Maar het verhaal van Bloom is meer dan de onrust - het is de bron van die onrust, die, althans in zekere zin, het Jodendom overstijgt. Bloom navigeerde door de versleten betekenis binnen het seculiere leven en zocht naar een remedie. Alle seculiere mensen worden, of ze het nu weten of niet, geconfronteerd met de implicaties van hun "geloof" - dat wil zeggen, ze worden geconfronteerd met het besef dat ze een "geloof" hebben omarmd dat stelt dat het leven geen essentiële betekenis heeft, dat de waarheid geen stabiele bron heeft, dat moraliteit weinig meer is dan meningen en conventie, en dat alles wat we zijn is wat we zien. Voor een eerlijke en gevoelige secularist schuilt er een hartzeer in dat wereldbeeld. Niemand wil toegeven dat zijn leven - of dat van zijn dierbaren - zinloos is, maar het materialistische ethos van ons seculiere tijdperk impliceert dat noodzakelijkerwijs wel. Hoewel sommigen misschien beweren dat secularisme en irreligie elkaar niet overlappen, heb ik nog nooit een toegewijde secularist ontmoet die niet tegelijkertijd een irreligieuze materialist was. Voor sommige secularisten moeten we gewoon volwassen  worden en het onder ogen zien - het leven heeft geen zin, dus laten we ervan genieten en ons niet opwinden over de voortekenen van de sombere realiteit. Voor anderen is zingeving te belangrijk om te negeren en bestaat er een voelbare spanning tussen dat gevoel en de implicaties van zinloosheid. Bloom komt op mij over als de laatste - hij wilde betekenis, hij wilde een doel, hij wilde geloven, maar hij vond in de chassidische joden betekenis en doel die diep beledigend waren. In zekere zin hebben jaren van secularisme bezit genomen van zijn leven en hart - hij was in wezen egalitair. Dus, zelfs als betekenis en doel ontbraken, kon hij die nooit vinden in een religie die in wezen uitsluitend was.

Zijn poging echter om het chassidische jodendom een "kans" te geven - vond ik tenminste - was veelzeggend. Hoewel ik bezwaar heb tegen de lelijkheid in het hart van het Talmoedische Jodendom, voel ik er als Traditioneel Katholiek veel mee gemeen. Mijn geloof, en dat van hen, in de grimmige en blijvende realiteit van God is een overeenkomst. Mijn geloof, en dat van hen, in het failliet van de seculiere wereld is een andere. Mijn geloof, en dat van hen, dat we het geheel van Gods geboden moeten volgen, koste wat het kost, is weer een ander. Mijn geloof, en dat van hen, dat we de kosten van kinderen niet moeten tellen, maar elk kind moeten zien als een zegen van God, is een ander geloof. Tot slot is er nog het geloof in een strenge moraal, een hiërarchische en onderwijzende religie en een leven doordrenkt van gebed voor de glorie en aanbidding van God. Serieuze Talmoedische Joden, zoals de Postville Joden, zouden mij afdoen als een non-entiteit en polytheïst, en op mijn beurt doe ik hen af als de blinde en koppige afstammelingen van hen die de messiaanse en goddelijke realiteit van Jezus Christus ontkenden. Toch heb ik, tenminste op praktisch niveau, meer met hen gemeen dan met Stephen Bloom. En in die zin ben ik vergevingsgezinder tegenover hen dan Bloom is - hij wees hen niet alleen af, hij verlinkte hen en bracht de wereld de dingen over die Joden comfortabel en discreet tegen elkaar zeggen. In zekere zin heeft hij dus echt een boek geschreven dat hen de grond in boort - misschien niet oneerlijk, maar zeker onbarmhartig.

 

Een ander thema dat me fascineerde in Postville was de beschrijving van de dood van een bepaald type Amerika - een homogeen Amerika dat werd gekenmerkt door de boer en de lokale zakenman. Kleine steden en het platteland van Amerika van voor de opioïdencrisis, voor de braindrain, voor de seksuele revolutie en voor Walmart en het winkelcentrum. Er was een element van Postville, Iowa als de laatste buitenpost van het Amerika van De Tocqueville - een plek waar de weg van boerderij naar markt niet slechts een historische wegwijzer of wegnaam was. Dat Amerika is zo goed als verdwenen - het is een plaats van veranderende demografie, verslaving, invaliditeit en Trump country. MAGA is een goedkope vervanging voor de tijd dat Amerikanen echt vrij en onafhankelijk waren - en het achterhoedegevecht dat MAGA is, is een politieke en culturele doodsreutel voor plaatsen als Postville. Inderdaad, de blanken van Postville vergrijzen en anticonceptie - de middelbare school zit ongetwijfeld vol met Somaliërs, Mexicanen en andere niet-blanken. Niet dat ik betreur dat de Amerikaanse droom zich tot anderen uitstrekt; dat doe ik niet; maar het verlies van Postville en de ontelbare andere landelijke plaatsen zoals Postville is een definitief teken van de ondergang van tenminste één versie van Amerika. Als dit vooruitgang is, dan voelt het niet zo. Ik hield van de wereld met Postville, zoals die was; en ik vind dat ze ergens moeten bestaan.

Als Postville een dood is, dan is het ook een geboorte - een nieuw Amerika wordt daar en elders geboren. Afgezien van de vraag of het een beter Amerika is, is het op zijn minst een ander Amerika. Homogeniteit en heterogeniteit zijn vieze woorden, tenzij we ze panegyrisch toepassen op de cultus van diversiteit. We hebben geen keus, prijs diversiteit of anders. Dus dat Postville nu het thuis is van vele talen, vele culturen, vele "anderen" is axiomatisch goed. En wat Postville ooit was - een enclave van blank christelijk Amerika - is axiomatisch slechter.

Ik woon toevallig op een van de meest diverse plekken in Amerika. Ik ben er niet tegen - of tegen het "andere" - maar ik vier het ook niet. De realiteit is dat mensen de neiging hebben om bij mensen te blijven die het meest op hen lijken wat betreft ras, religie en, in mindere mate, sociaaleconomische status. In mijn stad zijn we "divers" in die zin dat vrijwel de hele wereldbevolking in microkosmos vertegenwoordigd is in een kleine stad, maar tegelijkertijd is er weinig overlap in de zinvolle sociale interacties tussen deze groepen. Het valt nog te bezien of een land van vele culturen kan blijven bestaan waar één cultuur ooit de norm was. De dood van het blanke Amerika, zoals belichaamd door de ineenstorting van Postville en de geboorte van het nieuwe multiraciale en multiculturele Amerika, voorspelt in ieder geval nieuwe en dramatische manieren van leven - minder vertrouwen, minder communicatie, minder interactie en minder vertrouwen. En dat alles vindt plaats in wat een raciaal verwendingssysteem aan het worden is waarin de verschillende groepen met elkaar concurreren om een concurrentievoordeel.

Nee, ik ben niet optimistisch over de toekomst van het multiculturele paradijs dat het liberalisme aan het bouwen is op de as van het oude Amerika. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat het een onmogelijke situatie voorspelt die niet goed zal aflopen.

Maar homogeniteit, in raciale of religieuze vorm, is nog lang niet dood. Er valt iets te zeggen voor de chassidische joden - en alle fervente gelovigen van vrijwel elk type - in dit nieuwe Amerika. Terwijl het multiraciale en multiculturele Amerika veel liberaler en vijandiger tegenover religie staat, en terwijl het secularisme steeds meer Amerikanen raakt, wordt er een aparte en strijdlustige religieuze minderheid (of minderheden) geboren. Hasidische Joden zijn anders dan alle Joden die voor hen in de Verenigde Staten kwamen - ze zijn militant Joods en weigeren compromissen te sluiten op de manier waarop Joden uit het verleden dat ongetwijfeld wel deden. Traditionele katholieken zijn net zo militant. Andere uitlopers, bij gebrek aan een beter woord, schieten overal in het land wortel. Terwijl de massa mensen langzaam en ongemerkt "nee" zegt tegen georganiseerde religie, reageert een kleine minderheid binnen elke traditie strijdvaardig, en zij zetten door en groeien.

Door het hedonisme en de steriliteit van het secularisme zal de groei van deze microgroepen snel als paddenstoelen uit de grond schieten om twee redenen. Ten eerste krijgen ze kinderen (veel kinderen). Terwijl het gemiddelde Amerikaanse gezin ver onder het vruchtbaarheidsvervangingscijfer van 2,1 kinderen zit (omdat kinderen tenslotte een offer betekenen dat niet strookt met een narcistische cultuur), krijgen chassidische joden, de Amish, traditionele katholieken en sommige blanke nationalisten zeven, acht of meer kinderen. En ze verwerpen ook met plezier feminisme, homoseksualiteit, moderne cultuur en echtscheiding. Het demografische exponentiële effect van grote gezinnen die veel kinderen baren die op hun beurt weer grote gezinnen hebben, zal veel eerder voelbaar zijn dan mensen zich realiseren. Ten tweede zal een assertieve, zelfverzekerde en gelukkige minderheid meer en meer mensen aantrekken uit de troosteloze wereld van hedonisme, zinloosheid en nihilisme. De chassidische Joden zullen blijven doordringen tot de seculiere Joden; traditionele katholieken zullen hetzelfde doen onder de massa van verlopen en semi-religieuze katholieken; en raciaal bewuste blanken zullen aanhangers aantrekken als ze de ontluikende anti-blanke haat om hen heen zien. Het nieuwe Amerika zal verwarrend en vijandig zijn, maar het zal niet kunnen tippen aan de strijdbaarheid van deze groepen die weten wie ze zijn en zich op alle denkbare manieren verzetten tegen de hedendaagse liberale cultuur. Op een vreemde manier voel ik me getroost door de opkomst van het chassidisme in Postville en plaatsen zoals deze - niet omdat ik natuurlijk in hun buurt wil wonen of hun houding en gedrag goedkeur, maar omdat ze een merk van jodendom zijn dat wild groeit en het secularisme krachtig afwijst. In dat opzicht vertegenwoordigt het chassidisme een soort afwijzing die het Jodendom overstijgt - een waaraan ik zelf deelneem.

Postville en de overname van het stadje door militant religieuze Joden is interessant - maar de thema's die erin aan bod komen hadden ook geschreven kunnen worden over de gemeenschap van traditionele katholieken die een paar jaar eerder een stadje in Kansas overnamen. In een hoofdartikel in het tijdschrift Atlantic van januari/februari 2020 onderzocht Emma Green op hoe een externe en militante katholieke groep een klein boerenstadje in het Midwesten overweldigde. De overlappende thema's zijn er - uitsluiting, zelfingenomenheid en assertiviteit, overvloed in het extreme en de beschuldiging van een sekte-achtige sfeer. Ik vermoed dat we in de loop der tijd meer intentionele gemeenschappen zoals Saint Marys, Kansas en Postville, Iowa zullen zien, omdat militant religieuzen hun leven willen leiden in gemeenschap met gelijkgestemde geloofsgenoten.

 

Een ander thema dat uniek Joods is, is dat van eten. Natuurlijk was het uitgangspunt van de chassidische verhuizing gebaseerd op het bereiden en slachten van kosjer voedsel voor religieuze Joden, maar voedsel lijkt op elke pagina op de loer te liggen. Bloom zelf reduceert zijn gehechtheid aan het Jodendom tot het voedsel uit zijn jeugd - tot het traditionele voedsel van de Joden. Het Shabbat diner, dat elke week de centrale maaltijd van de Joden is, staat prominent in de beschrijving van het leven van de Hasidische Joden. Ik ben vast niet de eerste die het verband legt tussen het Joodse ritueel van de Shabbatmaaltijd - de betekenis en het belang ervan - en het katholieke ritueel van de eucharistische maaltijd en het offer. In zekere zin hebben het shabbatmaal en de katholieke mis belangrijke overeenkomsten.

Bloom sluit zich uiteindelijk af van de Lubavitchers, psychologisch in ieder geval, tijdens het lange gesprek dat plaatsvindt tijdens het Shabbat diner. Voor de inheemse Iowans staat hun eten - en ironisch genoeg ook het varken - centraal in hun leven. Alles wat het verhaal beweegt lijkt te maken te hebben met eten, of diners, of coffeeshops. Het Doc Wolf-incident zelf werd gemotiveerd door het verlangen van de oude en stervende Jood naar traditioneel en authentiek Joods eten. Hoewel ik graag eet, zoals ieder mens, kan ik me niet verplaatsen in de betekenis van eten voor Joden. Dit is geen oordeel van mijn kant, maar eerder een observatie. De auteur denkt vaak aan eten.

* * *

De Hasidische minachting voor de niet-Jood is voelbaar in heel Postville. En hierin staan de ultra-orthodoxen in een lange traditie die vergelijkbare conclusies trekt. Volgens één bron, die in overeenstemming lijkt te zijn met de Hasidische visie die in Postville wordt geschetst, zijn niet-Joodse en Joodse zielen heel verschillend - ontologisch verschillend. Bijvoorbeeld, "het volk Israël, zo stelt de Zohar, bezit een levende, heilige en verheven ziel ("nefesh ḥayah kadisha ila'ah"), in tegenstelling tot de andere volkeren, die worden beschreven als verwant aan dieren en kruipende wezens, die deze "Goddelijke" ziel missen en slechts een "dierlijke" ziel bezitten." Zie De ziel van een Jood en de ziel van een niet-jood door Rabbi Hanan Balk, Ḥakirah, het Flatbush Tijdschrift voor Joodse  Wetgeving  en  Denken.. Om verschillende redenen heb ik een aantal Joodse bronnen gezien die aangeven dat de zielen van Joden en niet-Joden verschillend zijn, en dat Joden en niet-Joden daarom wezens van een verschillende soort zijn. De Jood is dienovereenkomstig een vergeestelijkt schepsel wiens essentie door God wordt aangeraakt; de heiden daarentegen niet en wordt als zodanig vergeleken met een bestaan dat meer dierlijk is.

Deze bronnen stellen een principe dat op het eerste gezicht niet biologisch gefundeerd is - wie een Jood is, wordt min of meer verondersteld. Wat mij altijd heeft geïnteresseerd is of het concept van een Joodse ziel hetzelfde is als de definitie van Joods zijn. Zou, bijvoorbeeld, een man geboren uit een Joodse vader en een niet-Joodse moeder een halve Joodse ziel hebben? Betekent het feit dat joods-zijn typisch wordt geacht matrilineair te worden doorgegeven, dat zo'n "halfbloed" de "dierlijke" ziel van de niet-jood zou hebben of iets anders? Heeft alleen een Joodse vrouw de macht om een Joodse ziel door te geven aan haar kind - waardoor Joodse mannen verstoken blijven van die macht? Om eerlijk te zijn zijn er bronnen, en zelfs het hierboven geciteerde artikel, die duidelijk maken dat er geen consensus is op dit punt, maar het feit dat dit iets is dat diep verankerd is in het chassidische jodendom en de joodse psyche is diep verontrustend. Als het axiomatisch is om de nazi's te veroordelen voor hun ontmenselijking van Joden als "submensen", wat kunnen we dan zeggen van Joden en hun merk van Jodendom dat zegt dat niet-joden in wezen dieren zijn? Is dat net zo verwerpelijk? En zo nee, waarom?

Voor degenen die goed opletten zou het idee van een Joods superioriteitscomplex niet verrassend moeten zijn. "Uitverkoren-zijn" brengt blijkbaar de implicatie van "niet-uitverkoren-zijn" met zich mee, wat noodzakelijkerwijs betekent dat heidenen niet uitverkoren waren. Interessant genoeg heb ik me altijd afgevraagd waarom Joden lijken te denken dat hun "uitverkoren-zijn" een superioriteit met zich meebrengt - alsof God hen uitverkoos omdat ze speciaal of anders waren. Als de Christelijke beschuldiging is dat Joden schijnbaar alles over God verkeerd begrijpen, dan lijkt het deze Christen zeker dat zij verkeerd begrijpen dat God hen niet verhoogde omdat zij anders of specialer waren; zij werden anders en specialer omdat God hen verhoogde. Maar die verheffing was nooit bedoeld als uitnodiging om in zichzelf te roemen alsof ze beter waren dan andere mensen; het was een verantwoordelijkheid om het licht van Gods glorie naar de naties te brengen, wat ze natuurlijk deden in Jezus Christus. Waar het de Joden - diep - aan lijkt te ontbreken is nederigheid. Hun onuitstaanbare trots, die te zien was in Postville, is voor iedereen met ogen te zien. En het is diep onheilig.

 

Een ander thema dat me opviel was de stompzinnigheid van het joods-zijn tegenover het liberalisme van het joods-zijn. Het spreekt voor zich dat de chassidische Joden niet de meerderheid van de Joden in de Verenigde Staten of de wereld vormen - als de huidige demografische trends zich voortzetten, zouden ze dat misschien wel kunnen worden - maar daar zijn we nu waarschijnlijk nog een tijdje van verwijderd. Bloom kwam centraal te staan in dit conflict tussen Joods liberalisme en Joodse insulariteit - en, het siert hem, hij "wandelde op zijn manier" als het aankwam op welke kant hij koos. Ik denk dat Bloom relatief ongewoon is, zelfs als seculiere, liberale Jood, omdat hij de Frank Serpico van de Joden werd - een complete overloper. Iedereen die Postville leest - religieus, niet-religieus, anti-religieus - kan niet anders dan walgen van de chassidische joden en alles wat met hen te maken heeft. En Bloom is zo ongewoon omdat ik het gevoel heb dat de meeste liberale Joden zoals hij nooit zouden doen wat hij heeft gedaan omdat er een diepe hypocrisie door het liberale Jodendom loopt dat elke vorm van tribalisme veroordeelt (op de meest gemene manier) behalve hun eigen. Bloom nam het chassidische tribalisme op de korrel en dat maakt hem iemand heel anders. De meeste liberale Joden zien bijvoorbeeld geen tegenstrijdigheid in het steunen van de transparant discriminerende praktijken van de etnocentrische staat Israël - de piepkleine en soevereine enclave van Joden die in toenemende mate wordt gedomineerd door orthodoxe en etnonationalistische Joden zoals de Hasidim - terwijl ze elke politieke aspiratie van andere groepen om een vergelijkbare plaats van homogeen bestaan en voortbestaan te bereiken, veroordelen.

Uiteindelijk schetst Bloom een afschuwelijk beeld van het leven en de waarden van de chassidische gemeenschap. En, hoe dan ook voor de niet-jood, het lezen en internaliseren van de realiteit van de Postville Joden kan niet anders dan mensen dwingen om vraagtekens te zetten bij wat ze denken te weten over de Joden in het algemeen. Bloom bekritiseerde inderdaad zijn "eigen" Joden, maar de chassidische Joden zijn geen ander soort Joden - ze zijn gewoon een extremere versie van reeds bestaande houdingen onder Joden (met de duidelijke implicatie dat zelfs niet-hasidische Joden sommige van deze houdingen handhaven, zelfs als ze meer gedempt en verborgen zijn - zoals blijkt uit de brede steun die orthodox, etnonationalistisch Israël geniet binnen de Joodse diaspora in het Westen).

Het valt nog te bezien of het Joodse liberalisme een toekomst heeft - het Hasidische Jodendom duidelijk wel. Mijn ervaring met het Jodendom heeft me geleerd dat het een eigen zwaarte uitoefent op degenen die erin geboren zijn - zelfs onder liberale Joden. Maar liberale Joden en Hasidische Joden zijn letterlijk werelden van verschil in geest en praktijk. Of het liberale Jodendom de verschillende invloeden van assimilatie, intermarriage en sociaal-politieke afstand tot het Talmoedische Jodendom kan overleven is een open vraag. Hetzelfde geldt voor hoe lang de cognitieve dissonantie tussen de vermeende liberale waarden van de meeste seculiere Joden en de tribalistische vooronderstellingen voor voortdurende steun voor Israël en Joodse afscheiding kan voortduren.

 




64 comments:

  1. Als je hier op klikt:

    https://www.youtube.com/watch?v=-DKHgcUVj6c&lc=UgyCEfiCboKv4c0L-814AaABAg

    kom je op een draad die over Postville gaat.


    ReplyDelete
  2. Open kaart tegen Antje:

    @antjem2169
    23 minuten geleden
    @johanvermeulen4081 Waar komt jouw opmerkelijke fascinatie voor het Joodse volk toch vandaan? Zou je ons kunnen vertellen aan welke kant jouw (groot-)ouders stonden tijdens de bezetting in 40-45? Wat heb jij van hen meegekregen? Ik zoek een verklaring….



    Beantwoorden

    @johanvermeulen4081
    @johanvermeulen4081
    1 seconde geleden
    @antjem2169 Ik denk dat het begonnen is op een familiefeest, waar iemand over 'de jodenhoek' sprak, een klein stukje in de straat waar mijn opa een slagerij had.
    Dat stukje had ook veel winkels. Fietswinkel, kruidenier.
    Later zag ik dat in meerdere dorpen terug.
    Àl die dorpsslagers van vroeger zouden in Tel Aviv totaal niet opvallen. Veehandel idem dito.

    We hebben hier dus te maken met gekerstende joden, of met kinderen uit buitenechtelijke relaties waarvan de vader dan joods is. Natuurlijk gemixed met goyim.

    Zij profiteren van het hogere IQ, maar bezitten ook de strijdvaardigheid van hun joodse voorouder.
    Dorpspolitiek wordt vaak uitgevochten tussen gekerstende joden onderling, beiden braaf christen, en de jongste generatie heeft geen enkel vermoeden van hun mogelijk (deels) joodse genen. De generatie die volwassen werd rond WO2 nog wel, denk ik. Ik bedoel: je ziet er joods uit, je ouders hebben een winkeltje in de jodenhoek, en de onderwijzer op school discriminteert je ( zoals mijn moeder overkwam). Hoe moeilijk kan het zijn ?

    Maar na 1960 werd dat hele verhaal taboe.

    Je kan het wel genetisch laten bepalen of je joodse genen hebt, maar ik vertrouw het niet zo.
    Mijn ex deed het en haalde me over.

    Ik meldde me aan bij My Heritage.
    Moest je wat spuug naar de VS sturen. ( Later bleek dat ze in Tel Aviv zaten)

    Maar voor ik het gedaan had begreep ik al dat My Heritage een onderneming is die de wereldbevolking in kaart wil brengen.
    Je krijgt elke week emails dat ze weer een familielid van je hebben opgespoord, en als het niet zou kloppen, willen ze dat wel horen.
    Ze zijn dus echt bezig om alle mensen met joodse genen te localiseren.
    Waarom?
    Ik ruik onraad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Een zwager van mij doet daar ook aan mee. Hij had wel netjes gevraagd, of mijn naam ook mocht worden genoemd. Absoluut niet. En zo geschiedde, gelukkig.
      Een neef van mijn vaders kant heeft het wel gedaan, de domoor. Die wilde alleen weten, wat zijn afkomst was. Hij had veel Pools, Duits, een beetje Zweeds en Hollands bloed. Nou, interessant hoor.🤡

      Delete
    2. Mijn ex deed het. In haar familie was er altijd de legende van afstamming van Duits Hongaarse adel, vermoedelijk zelfs met roots naar graaf Vlad the impaler (Dracula). Ze bleek echter vrijwel totaal hollands 🤣.
      Van mezelf verwacht ik niet veel interessants, maar mijn verloofde is vermoedelijk 50 % Taino (de indianen die Columbus als eerste aantrof), en ca. 30 % blank, misschien wel 5 % Sephardi, 20 % west Afrika. Dat vind ik veel interessanter, en wie weet zoeken we dat een keer uit.

      Delete
  3. Heel bijzonder !

    Ik heb twee jonge kattten. ca 8 weken oud.( 750 gram)

    Ik geef ze o a melk in een bord. Maar ze stappen er in en maken het parket smerig.
    Dat bord zet ik sinds eergisteren in de keuken, op een tegelvoer.
    Gisteren viel me op dat ze het geluid van het bord dat op de tegelvoer wordt gezet nu al herkennen: na 2 of 3 keer !
    (Het is een glazen bord)

    Zojuist had ik uit een aardewerk bord wat vlees gegeten, en dacht: ik zet dat bord in de keuken. Bewust met geluid op de teg4els gezet.
    Geen reactie van de katten. Ze kwamen niet.
    Toen heb ik het glazen bord (leeg) op de tegels gezet: onmiddellijk reactie !
    Ze herkennen dus goed het verschil tussen een glazenbord ( is voedsel) en een aardewerk bord: zegt hen tot nu toe niks) .

    Knap!
    ========
    Ik heb 7 koeien buiten. ( vier grote, 3 kleine)
    Nu het zo warm was, zwaaien de staarten onophoudelijk.

    Op een heel hete dag,33 graden, vorige week, stonden ze op een kluitje en ik zag dat om de 2 minuten een koe met de voorpoot in het droge gras schraapte: er kwam gewoon een stofwolk opgewaaid.
    Ik denk dat ze dat doen om de vliegen te verjagen.
    Gisteren vroeg ik dat een aanveeboer.
    Hij zei: Ja dat klopt !

    Knap toch !

    Ik kan wel een klein zandstormpje gebruiken in mijn woonkamer: vliegen zitten overal. En in de middag beginnen ze lelijk te bijten. Dan moet ik echt een lange broek aan doen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. [Ik denk dat ze dat doen om de vliegen te verjagen.]
      Wat je daaraan kunt doen is simpel: Spuit de kont van die dieren schoon met water; de vliegen komen op de strontlucht af. Op sommige boerderijen hebben ze zelfs een wasinstallatie, dan kunnen de dieren het zelf bepalen. Die installatie ziet er net zo uit als een autowas installatie.

      Delete
    2. Goed idee!
      Maar dit ras blijft niet graag staan. Is niet aanraakbaar.
      Maar ik kan het proberen.

      Delete
    3. Als je katten hebt, is dit een uitgelezen kanaal, om je bij aan te sluiten. Katten, honden en een zwangere vrouw...

      Delete

  4. @johanvermeulen4081
    1 seconde geleden
    Een zwarte dag: Einde van de vrijheid van meningsuiting.

    Er is een mening ( of misschien wel een waarheid, wie zal het zeggen, we weten het niet, de direkte bewijzen ontbreken nu eenmaal) die niet geuit mag worden: 'Dat de holocaust niet heeft plaatsgevonden."

    Gelukkig heb ik dàt nooit beweerd, dus ik zit safe.
    Maar ik heb wel - net als Raul Hilberg overigens- gezegd dat het om minder dan 6 miljoen doden gaat.
    De vraag is dus: Wàt wordt straks nu precies onder 'Holocaust-ontkenning' verstaan ?
    Dat zal bepalen of iemand wel of niet de gevangenis in gaat.
    En de rechters zijn behoorlijk op drift, het recht verdwijnt definitief achter de horizon, vrees ik, dus we weten echt niet wat dit gaat opleveren.

    Zei ik dat de gevangenis muren om ons heen 1,5 meter hoog waren?
    Vandaag zijn ze opgehoogd naar 2 meter.
    Moeilijk om ze over het hoofd te zien, denk ik.
    En ze worden 6 meter hoog, net als in Israel. Dan is iedereen verloren.

    Bron: NOS Nieuws

    Vandaag, 17:00
    Kabinet verbiedt ontkenning Holocaust

    Het wordt expliciet verboden om de Holocaust te ontkennen, bagatelliseren of goed te praten. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten. Discriminatie en racisme zijn al verboden en ook het ontkennen van de Holocaust was al strafbaar, maar het stond nog niet expliciet omschreven in de wet. Dat gebeurt nu wel. Er blijft een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar op staan.

    OPROEP aan Wolf: Let op uw woorden.
    Ik lees niet altijd alles wat hier geplaatst wordt, en word straks misschien wel verantwoordelijk gesteld voor wat 'commenters' plaatsen. ( Omdat ik het had moeten weghalen)

    ReplyDelete
    Replies
    1. [Ik lees niet altijd alles wat hier geplaatst wordt, en word straks misschien wel verantwoordelijk gesteld voor wat 'commenters' plaatsen.]
      Dat kan je ondervangen door onderaan de website een soort verklaring af te leggen, dat jij niet verantwoordelijk bent voor plaatsingen en meningen van commenters. Ik zal straks even kijken, waar die stelling staat en er naar verwijzen.

      Delete
    2. En ik heb zeker geen zin om door die 🤡parasieten straks een jaar van mijn toch al kostbare leven te vergooien. Dus ik pas wel op.

      Delete
  5. Het hele artikel op de NOS site, vandaag 1700 uur:

    NOS Nieuws

    Vandaag, 17:00
    Kabinet verbiedt ontkenning Holocaust

    Het wordt expliciet verboden om de Holocaust te ontkennen, bagatelliseren of goed te praten. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten. Discriminatie en racisme zijn al verboden en ook het ontkennen van de Holocaust was al strafbaar, maar het stond nog niet expliciet omschreven in de wet. Dat gebeurt nu wel. Er blijft een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar op staan.

    Het expliciete verbod komt er op voorstel van demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. "Ontkenning van dit soort gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid is helaas aan de orde van de dag. Zo zien we regelmatig dat het monster van het antisemitisme weer de kop opsteekt", zegt Yesilgöz. "Dit baart mij ontzettend veel zorgen en we mogen het niet onbeantwoord laten, want de les van de Holocaust is geen geschiedenisles."

    Met het besluit geeft het kabinet uitvoering aan Europese verplichtingen. Het verbod geldt niet alleen voor holocaustontkenning. Ook andere beledigende vormen van vergoelijking, ontkenning of bagatellisering van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden zijn hiermee expliciet verboden.

    Rutte in 2009
    In zijn beginjaren als VVD-leider toonde demissionair premier Rutte zich een tegenstander van een verbod op holocaustontkenning. In 2009 stelde hij voor om de vrijheid van meningsuiting te verruimen, waarmee holocaustontkenning ook mogelijk zou worden. Dat leidde tot veel commotie. Het kwam hem op kritiek te staan van onder meer Joodse organisaties en zijn eigen partij. Zijn voorstel heeft hij daarop ingeslikt.

    Vandaag werd Rutte daar nog eens op gewezen op zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. "Ik ben heel erg voor een zeer vrije vrijheid van meningsuiting, maar ik heb daar toen onhandige dingen over gezegd", zei Rutte nu. "Het is echt 14 jaar geleden, maar toch."

    Inmiddels kijkt de vertrekkend VVD-leider anders naar een verbod op holocaustontkenning, gaf hij te kennen. "Ik kan hier helemaal mee leven. Ik sta hier helemaal achter."

    Verdachte aangehouden in Polen voor projectie op Anne Frank Huis

    Facebook verbiedt berichten die Holocaust ontkennen

    Joodse organisaties: 'Nare smaak' door suggestie Baudet over 'claimen' WOII

    ReplyDelete
    Replies
    1. " Discriminatie en racisme zijn al verboden en ook het ontkennen van de Holocaust was al strafbaar, maar het stond nog niet expliciet omschreven in de wet. "

      Wat zou dat betekenen?
      Dat de rechter naar believen kon besluiten wat hij wilde?
      Komen er nu criteria?
      Wat zullen die criteria zijn?

      Laat me eens wat balletjes opgooien.

      A. Wanneer ontken je de holocaust ?

      1. Als je beweert dat er geen gaskamers waren ?

      2. Als je twijfelt aan het bestaan van de gaskamers?

      3. Als je zegt dat er mensen gedood zijn, maar minder dan 6 miljoen?

      4. Als je erkent dat er mensen vergast zijn, maar beweert dat hiertoe pas na Pearl Harbor is besloten? twijfelt aan het getal van 6 miljoen doden?

      5. Als je vind dat elk fenomeen een kwestie is van 'hoeveel' en niet van 'wel' of 'niet'. Water is dodelijk, bij een bepaalde hoeveelheid: bij veel te veel en bij veel te weinig. Als je vind dat het vraagstuk nog niet definitief is beantwoord en er wetenschappelijke studie en discussie nodig is ?

      6. Ben je een holocaust ontkenner als je vind dat een enorm weaponised fenomeen als de Holocaust goed bestudeerd moet worden, en dat elke vergissing of misleiding in de beeldvorming zorgvuldig verwijderd dient te worden, ter voorkoming van een backlashm, dus ter voorkoming van nòg meer holocausts ?

      6. Ben je een Holocaust ontkenner als je de Holocaust vergelijkt met àndere geplande genocides, zoals het Morgenthau Plan? (Duitsers kregen soms slechts 800 calorien per dag. In de kampen kreeg men het dubbele. Geallieerden hielden Rode Kruis voedselhulp tegen. De hongerdoden waren een doel.
      Ben je een ontkenner als je de Holocaust naast het Morgenthau Plan - dat 20 tot 30 miljoen Duitsers zou doen verhongeren, zo was tevoren berekend en besloten- zet ? Maakt dàt je tot een slecht mens? En als je nooit over het Morgenthau Plan spreekt, ben je dan géén slecht mens? Toch zinvolle vragen waar we eerst jurisprudentie voor moeten krijgen, denk ik.

      7 M a w: ben je alleen strafbaar als je één soort misdaad wil bespreken (de holocaust) , en ben je NIET strafbaar als je een àndere misdaad de facto onbespreekbaar houdt. Waarom weet niemand van het Morgenthau Plan? Waarom zijn grote en bekende historici als Beard, Lynn en Taylor ( zie Ron Unz) gecanceld ? ( In de doofpot gestopt. Tot zwijgen gebracht. Totaal onbekend... ) .

      Hoe valt dit te rijmen met de essentie van 'Het Recht '?





      Delete
    2. Joods onderonsje over de Russen. Ik denk, dat je die gegeven stelling gewoon mag omdraaien, gezien het gedrag van dat groepje dwergen.

      Delete
    3. Ik heb weinig skin in this game, maar als ik op iets dergelijks reageer vergroot ik het aantal tegenwoordig ipv het te betwijfelen: bv 600 miljoen, 666 miljoen of 6 miljard.
      Je maakt dan precies hetzelfde punt, maar voorlopig heeft de hasbara hier nog geen antwoord op.

      Het is manipulatief uiteraard, maar mag dat een keer als tegenreaktie op manipulatie?

      Delete
  6. Rutte kreeg een soort heemelse ingeving: Ik moet stoppen met de politiek.

    Doet me denken aan Nina Brink: " Vier dagen voor 911 kreeg ik ineens eeh onderbuik gevoek: "Ik moet mijn aandelen verkopen.'

    Als dit soort ingewijden het hazenpad kiezen ( ook Schouten gaat weg. Kaag kon niet anders.) weet je dat de kladderadatsch er wel eens aan kan komen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indachtig het spreekwoord: "De ratten verlaten het zinkende schip" is dit uitstekend op die figuren van toepassing.

      Delete
    2. [Doet me denken aan Nina Brink]
      Correctie: Die heeft haar aandelen AOL (America On Line) 2 weken (of daaromtrent) voor het naar de beurs gaan verkocht.

      Delete
  7. Zomaar wat cijfertjes over de moordlust van het SLI. "US launched 251 military interventions since 1991, and 469 since 1798". Lust U nog peultjes?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Geen aankondiging nodig: Garland Nixon!
      "SHOE SHINE BOY ZELENSKY HUMILIATED AT NATO CLOWN SHOW".

      Delete
    2. En dit is een hele duidelijke rode lijn. Niet mis te verstaan dus. Zodra 1 F-16 zijn neus laat zien, is het over-and-out. Laten we hopen, dat 🤡Mark R. die laatste 2 hersencellen gebruikt en geen NL-se F-16 gaat leveren.
      Ik heb van 10-tallen T-kanalen begrepen, dat het
      🐷SLI géén toestemming heeft verleend om Oekraïense piloten te gaan opleiden. Laten we het zo houden...

      Delete
    3. klinkt als een gevaarlijk dreigement, want wie dreigt moet ook bereid zijn zich daar aan te houden. Hij zegt het niet maar de enige juiste tegenactie tegen een ' nucleare' bedreiging is die van 'mutual destruction'. Met andere woorden als NATO vliegtuigen aan Oekraïne geeft die nucleaire mogelijkheden hebben dan... Maar wacht, waar hebben we het over???? Dit is al lang aan de gang, de MIG-29 heeft ook nucleaire mogelijkheden!

      Moet Rusland dus nu met terugwerkende kracht escaleren over het feit dat NATO MIG-29 aan Oekraïne heeft geleverd? Of was het het zoveelste loze dreigement vanuit de Russen?

      Delete
    4. Beste vrienden,
      geen tijd om alles te lezeen.
      Maar hoorde De Duran over F16 :
      Erdogan krijgt geen F35, maar wil nu geheel updated F16 hebben.

      Misschien zijn die wel beter dan de krakkemikkige F35...

      Delete
    5. En nu worden toch f16-piloten opgeleid. Gaat nog wel een jaartje duren, voordat de Oekraïners het kunstje onder de knie hebben. En na het opstijgen worden ze afgeknald.

      Delete
  8. Hier zullen we onze 🤡msm niet over horen berichten: 🐷Israelies trekken zich terug. "The retreat of Israeli forces in the face of the courageous retaliation by the Palestinian resistance in the occupied West Bank city of Jenin demonstrated that the equations have shifted, according to a Jerusalem al-Quds-based political expert and journalist".

    ReplyDelete
    Replies
    1. 🤡Joost Niemöller gaat in 3 talen uit z'n bol, maar "vergeet" heel zorgvuldig de misdaden van 🐷Israhell.

      Delete
    2. geen zorgen wolf, de msm heeft het er ook volop over hoor.

      Delete
  9. ( Mededeling: Ik plaats nog wel info, maar ga niet meer in discussie. Ik heb tot nu toe nooit van iemand een discussie verloren (wijs aan!). CIDI-medewerker Casey liegt dat ik hem bedreigde, maar die passage is NIET te vinden. Het heeft dus geen nut. Het gedrag van mijn opponenten doet me denken aan de Postville Chassidim: geen dialoog mogelijk.)

    Goed van je Ab, om op de propaganda te wijzen.

    Al in WO1 werd 'atrocity propaganda' gebruikt: Posters met lachende duitse soldaten ( punt-helmen) die belgische baby's aan hun bajonmet hadden gestoken.
    Verhalen dat ze de borsten vaan vrouwn af sneden.

    Allemaal nooit gebeurd.
    De Oekraiense variant: - De bommen op het kinderziekenhuis waar we één zwangere vrouw zagen worden weggedragen.
    ( Daar viel één dode vrouw, en wellicht tientallen dode azov's. Oorlogsrecht zegt: dit mag, dit is proportioneel verantwoord, geen war crime.)

    Waartoe 'atrocity propaganda?'
    Omdat het volk niet studeert, niet leest, niet redeneert. Maar "bloed, puin en babies' apelleert aan een overlevingsinstinct dat in ons allen zit.
    'dit is levensbedreigend'.
    Ziet men bloed, puin of dode babies, dan wil men SNEL weten : wie is de dader ?
    Wie als eerste de dader aan wijst , wint.
    Vervolgens blijft die dader voor àltijd dader en GEVAAR. Het zit in ons hoofd geetst. L:atere bewijzen van het tegendeel hebben geen effect.
    Dàt is het nut van de moderne False Flag.

    Twee recente voorbeelden:
    911: puin. bloed. Binnen 1,5 uur was het bekend: Moslims waren de dader. Het was heel zeker: Barbara Olsen ( CNN) zat in een gekaapt vliegtuig en zei het per telefoon tegen Ted Olsen ( Zeer hoog bij Justitie) .
    In 2007 bleek (FBI, Moussaoui proces) : die telefoongesprekken vonden niet plaats, volgens onderzoek van FBI.

    MH17:
    Al heel snel kwamen geluidsopnamen vrij die zouden aantonen dat Russen het gedaan hadden. ( met de moderne middelen niet moeilijk te produceren, vooraf) Al heel snel zei John Kerry: "Wij hebben de satel;iet beelden, en we weten dat Rusland het heeft gedaan." Als dàt niet overtugiend is..... maar die beelden heeft niemand nog gezien.

    ReplyDelete
  10. John Pilger heeft een geweldige documentaire gemaakt die je kan vinden als je op op google of Duck Duck Go zoekt met:
    >> John Pilger the war you don't see <<

    Pilger interviewt in 2010 hoofdrolspelers die van invloed waren bij de inval in Irak in 2003:

    Dan Rather (de Paul Witteman van de VS), Carne Ross ( over sancties tegen Irak die 500.000 kinderen doodden), Rageh Omar ( die vanuit Baghdad verslag deed)

    Enkele korte citaten:
    Dan Rather: "Als de journalisten hun werk goed hadden gedaan, was de inval in Irak waarschijnlijk niet doorgegaan."

    Dan Rather: " Elke journalist is bang om zijn baan te verliezen."

    Carne Ross: "Er waren dus 500.000 dode kinderen in Irak, omdat Saddam chemische wapens zou hebben. Maar toen ik het bij de diverse ministeries na ging vragen bleek dat men wist dat hij die NIET had. Er was slechts onzekerheid over hoe die chemische wapens dan zouden zijn vernietigd.. "

    CIA analist Melvin Goodman: "Journalisten zijn meestal embedded, en eigenlijk liggen ze in bed met de overheid. Als ze kritisch op de regering zouden worden, mogen ze niet mee naar de volgende oorlog. Maar omdat ze 'met het leger zijn', kunnen ze niet vrij rondkijken en zien ze niet wat er in het land echt gebeurt. ( Potemkin journalistiek, noem ik dat . JV)

    Prof Greg Philo: 'Kritiek op de Palestijnen is gemakkelijk in de media te plaatsen, maar kritiek op Israel is moeilijk te plaatsen. '

    VN vice secretaris generaal, Dennis Halliday: "De VS bombardeert burgers in Irak."

    Rageh Omar: "Ik heb mijn taak niet correct gedaan". ( = 'Ik loog, ik bedroog het publiek')


    ------- Tot zover John Pilger ----------

    Wie zou nu in staat zijn om die inval in Irak er door te drukken?
    Wie zou er belang bij hebben? Wie controleert al die media die nodig zijn?


    We lezen het op 3 april 2003 al in Haaretz:
    Friedman laughs: "I could give you the names of 25 people (all of whom are at this moment within a five-block radius of this office) who, if you had exiled them to a desert island a year and a half ago, the Iraq war would not have happened."

    ReplyDelete

  11. @johanvermeulen4081
    16 minuten geleden
    Er zijn vier belangrijke boeken over PR geschreven. Door Edward Bernays, Walter Lippmann Jacques Ellul en Noam Chomsky. Ik zal ze heel kort bespreken.

    Edward Bernays, 1928 ( boek: Propaganda) : De machten die de Media controleren zijn de echte regering van het land.
    > “The intelligent manipulation of the masses is an invisible government, which is the true ruling power in our country.” <

    Het volledige citaat : The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society. Those who manipulate this unseen mechanism of society constitute an invisible government which is the true ruling power of our country. We are governed, our minds are molded, our tastes formed, our ideas suggested, largely by men we have never heard of. This is a logical result of the way in which our democratic society is organized. Vast numbers of human beings must cooperate in this manner if they are to live together as a smoothly functioning society.


    Walter Lippmann, 1922 ( Boek Public Relations): 1) De regering moet bepalen wat in de krant komt, niet de journalist. 2) Propaganda over zaken die het volk zèlf kan zien, die dicht bij het volk gebeuren, is riskant. Houd het volk weg bij de gebeurtenis, want anders gaat het zìjn verhaal vertellen.

    > public opinions must be organized for the press if they are to be sound, not by the press... Without some form of censorship, propaganda in the strict sense of the word is impossible. In order to conduct propaganda there must be some barrier between the public and the event. Access to the real environment must be limited, before anyone can create a pseudo-environment that he thinks is wise or desirable <

    Jacques Ellul ( 1973, boek: Propaganda, the formation of mans attitudes.): De leugen die de media verspreiden moet steeds herhaald worden, vanuit alle kanalen. Een tegengeluid mag absoluut niet gehoord worden, want dan geloven de mensen de leugens niet meer. Tegengeluiden zijn heel bedreigend voor de 'dictatuur' van een regering.
    > Propaganda must be total. The propagandist must utilize all of the technical means at his disposal — the press, radio, TV, movies, posters, meetings… Propaganda tries to surround man by all possible routes, in the realm of feelings as well as ideas, by playing on his will or on his needs, through his conscious and his unconscious, assailing him in both his private and his public life. It furnishes him with a complete system for explaining the world and provides immediate incentives to action. We are here in the presence of an organized myth that tries to take hold of the entire person. <

    Noam Chomsky: De MSM hebben maar één functie: Het volk zodanig voorlichten dat het achter elke beslissing die de belangen van de Elite dient, steunt. ( Manufacturing Consent. ‘Instemming produceren’).
    In een interview met een BBC journalist Andrew Marr zei Marr verontwaardigd : “U zegt dat ik lieg, maar ik meen elk woord dat ik zeg! “ Chomsky had maar één regel nodig om dat op te helderen: “Ik geloof U onmiddelijk. Maar als U een àndere mening zou hebben, zou U geen BBC anchor meer kunnen zijn.”

    Recent nieuws:
    Uit de ‘Twitter Files’ is gebleken dat de Amerikaanse Regering sinds 2018 bezig is om de grote Social Media ( Twitter, Youtube, Facebook) te dreigen met allerlei ellende als zee geeen censuur zouden willen toepassen. Twitter moest mensen hun account afnemen. Youtube mocht bepaalde zaken over Covid niet op hun site houden. Ook Facebook is flink in de tang genomen.

    ( Mededeling: Ik plaats nog wel info, maar ga niet meer in discussie. Ik heb tot nu toe nooit van iemand een discussie verloren (wijs aan!). CIDI-medewerker Casey liegt dat ik hem bedreigde, maar die passage is NIET te vinden. Het heeft dus geen nut. Het gedrag van mijn opponenten doet me denken aan de Postville Chassidim: geen dialoog mogelijk.)

    ReplyDelete
  12. Ik heb hier nu drie zeer informatieve reacties geplaatst.
    Ik geef nergens mijn mening. Ik noem boeken en documentaires die echt bestaan.
    In Pilgers film ziet U de hoofdrolspelers zelf spreken.
    Het is zeker dat 'Het Volk' met Oorlogs Propaganda wordt bedrogen.

    Er is dus geen behoefte aan méér 'bewijzen'.
    Die zijn er al in overvloed.
    Er is behoefte aan mensen die beseffen dat De Waarheid zoeken hun plicht is.
    Uw plicht >> Tell the truth and shame the devil.
    Zeker als U kinderen op deze wereld hebt gezet is dat uw plicht.

    U mòet een steentje bij dragen.
    Kan me niet schelen hoe.
    Lijm jezelf vast aan een snelweg, voor mijn part.
    Hang een poster voor je raam met: "Amerika bombardeerde 33 Landen".
    Doe iets.

    ReplyDelete
  13. Korrektie.
    Ik schreef: " CIDI-medewerker Casey liegt dat ik hem bedreigde, maar die passage is NIET te vinden."
    Dat moet zijn: "CIDI-medewerker Casey loog toen hij beweerde dat ik zei dat ik door hèm bedreigd werd". ( Je zou er tureluurs van worden. Ik heb me vergist)
    Hij kan de quote niet geven.

    Nu we toch bezig zijn: Is Casey een CIDI medewerker?
    Ik weet het niet, natuurlijk. Maar ik vermoed het wel.
    Casey verscheen ten tonele kort nadat Antje het CIDI inschakelde.

    In zijn eerste post verraadt Casey zich:
    Hij overdrijft.
    ( "The lady doth protest too much, methinks". Shakespeare)
    Hij schrijft ongeveer dit: ' Ik lees nu al enkele weken mee en .... "
    Dus Casey zou 2 weken lang gezewegen hebben?

    Waar zou Ù uw geld op zetten ?

    ReplyDelete
  14. Tip: Lang interview van Tucker Carlson met Andrew Tate.
    Die Tate heeft veel talent.

    ReplyDelete
  15. @johanvermeulen4081
    11 minuten geleden
    Terecht Ab, dat je Redacted onder de aandacht brengt.
    Vaak heel goed, soms maken ze een misser.

    Laatst een heel goede video:
    Er is een nieuwe film/ docu over kinder-ontvoeringen: The sound of Freedom.
    Redacted toont aan dat de makers verdacht worden gemaakt door de MSM.
    De MSM doen hun best om de film te associeren met Qanon.
    Ook filmhuizen worden onder druk gezet wellicht: her en der viel zogenaamd de aircondition uit ( alleen bij deze film!) en moest het publiek de zaal verlaten.

    Kijk:
    The MAINSTREAM MEDIA is saying THIS about the "Sound of Freedom" movie!

    Het lijkt er op dat de MSM niet aan de kant van de kinderen staan... maar aan de kant van de sex traffickers.
    Onze Epstein vriendjes zijn nog lelijker dan ik al dacht.

    Over Andrew Tate wordt in de VS MSM steeds beweerd dat hij sex trafficker is en daarom is opgepakt. Maar dat is hij niet en dat staat ook niet in de aanklacht.

    De MSM kun je dus terecht beschuldigen van misbruik van sex.
    Maar zelf bechuldigt de MSM ànderen, onschuldigen er van.....

    Crazy world. Het volk van lemmingen rent verder naar de afgrond....

    ReplyDelete
    Replies
    1. @johanvermeulen4081
      1 seconde geleden
      Het beschuldigen van de onschuldige Andrew Tate en het doofpotten van al die hoge Pieten die bij Epstein op zijn eilandjes kwamen, doet me denken aan wat Malcolm X vijftig jaar geleden al zei:

      "The media’s the most powerful entity on earth.
      They have the power to make the innocent guilty and the guilty innnocent, and that’s power.
      Because they control the minds of the masses. "

      Daarom heb ik de Media ook op de eerste plaats gezet in mijn top 9 van Machtigen:

      1 De Media,
      2 De Bankenwereld,
      3. De Index-Beleggers (Blackrock, State Street etc) ,
      4. de FED,
      5. Big Corporations (met Big Pharma en Big Food) ,
      6. de Politici,
      7. de Denktanks,
      8. Academia,
      9. de NGO's.

      En alle 9 worden ze door eskimo's gedomineerd.
      Of vergis ik me nu. Wie waren het ook alweer ?

      Delete
    2. [Wie waren het ook alweer ?]
      Zeker en vast de Bosjesmannen. Of waren het toch de Lilliputters?

      Delete
    3. Hewt was in elk geval een heel klein groepje, dat weet ik wèl !

      Delete
    4. Vrachtwagen met kinderen in de laadruimte in GB.

      Delete
  16. Nieuwste van KvW. "Nederland in permanente dictatuur door demissionair kabinet".
    De bekende truc, die ook tijdens Covid-19 werd uitgehaald. Controversiële zaken waren ineens niet meer controversieel, waardoor de meest afgrijselijke wetten erdoor werden geramd. En dan nog durven ze het woord democratie in d'r 🐷bek te nemen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aanvulling op KvW, voor als je de voordracht nog niet hebt gezien.

      Delete
  17. Ja, Ab, onze Media maken het ongeinformeerde volk wijs dat Putin burgers doodt. Volgens de domme lemmingen is dat wel het bewijs dat Putin slecht is.
    Maar deze mensen kennen de regels van het spel niet.

    In een oorlog mogen burgerdoden vallen, mits proportioneel ( het militaire belang afwegen tegen het aantal dode burgers)
    Artikel 51.3 van Protocol I van het Verdrag van Genève.

    Wat blijkt?
    De oorlog van Kiev tegen Donbass doodde even veel burgers, in de jaren 2014- 2022 (per miljoen per jaar) als de oorlog nu (per miljoen per jaar) doodt.

    TÒEN schreef geen enkel MSM er over.
    NU houden ze er niet over op.

    Ik meen dat het gaat om 200 burgerdoden per miljoen onwoners per jaar.

    Israel zit trouwens al 70 jaar op dat aantal.
    O, sorry, dat mag ik niet zeggen.
    Dan ben ik een anti-semiet! ( Gilad Atzmon zou zeggen: "I am a proud anti-semite!)

    Ik moet het nu toch eens proberen te onthouden:
    Discrimineren mag NIET, tenzij het over Israel gaat: dan MOET het.

    Jullie maken het niet gemakkelijk, beste CIDI soldaatjes !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Commenter Roadrunner, -dus even scrollen- heb ik maar even vertaald. Jouw stelling: [Discrimineren mag NIET, tenzij het over Israel gaat: dan MOET het.] staat daar zo'n beetje letterlijk.

      "Not to Be a Jewish State, That is the Question
      Sheldon Richman
      De kampioenen van Israël zijn ons een verklaring verschuldigd. Ten eerste staan ze erop dat Israël een Joodse staat is en altijd moet zijn, waarmee de meesten van hen niet religieus Joods bedoelen, maar van het "Joodse volk" overal, inclusief Joden die burgers zijn van andere staten en niet op zoek zijn naar een nieuw land ... Het verbod op het huwelijk tussen Joden en niet-Joden is niet het resultaat van politieke onderhandelingen met religieuze partijen, maar van een verlangen om het Joodse volk te beschermen tegen onreinheid ... Meestal flagrant wordt discriminatie wettelijk toegepast op het " recht op terugkeer.” ... Israël is door zijn stichtingsleer niet het land van al zijn burgers, maar slechts van sommigen. Deze doctrine werd vorig jaar versterkt in de Natiestaatwet, die verklaart dat "het recht om nationale zelfbeschikking uit te oefenen in de Staat Israël uniek is voor het Joodse volk.”

      Delete
  18. Eugenetica, toch
    16 juli 2023Uncategorized
    (Opmerking: Fred is op reis tot 5 augustus)

    Het is merkwaardig. Eugenetica, wat ongeveer betekent de controle van het fokken om gewenste eigenschappen te produceren was ooit een populair idee, omarmd door Charles Darwin, evenals illustere liberalen als H. G. Wells en George bernard Shaw, een reeks feministen waaronder Margaret Sanger, en talloze functionarissen van Churchill tot Gandhi. Het veld is nu in zeer slechte staat. Waarom precies?

    Eugenetica wordt vandaag de dag natuurlijk routinematig beoefend in verschillende vormen. Studenten aan CalTech worden bijvoorbeeld uitgekozen vanwege hun hoge intelligentie en als ze trouwen, hopen en verwachten ze ongetwijfeld intelligente kinderen. Eugenetica. Als een vrouw bij een spermabank vraagt om een intelligente en gezonde donor, doet ze aan eugenetica. In veel rechtsgebieden worden bij prenatale screening verschillende afwijkingen ontdekt die vervolgens worden geaborteerd. Eugenetica.

    De plaats van genetica in het overheidsbeleid is op zijn zachtst gezegd beladen. Een opmerking die vaak wordt gemaakt is dat de moderne geneeskunde mensen in leven houdt tot ze reproductief oud zijn met genetische afwijkingen die hen vroeger in hun kindertijd zouden hebben gedood. Dit zijn er veel, variërend van anafylactische shock en dood door allergieën tot het syndroom van Down, diabetes, coeliakie en Tay-Sachs. Omdat deze niet langer uit de genenpoel worden geëlimineerd, komen ze steeds vaker voor.

    Niet goed, maar wat kunnen we eraan doen? Ze in de baarmoeder opsporen en aborteren? Een slimme en verder normale jonge vrouw vertellen dat ze geen kinderen kan krijgen omdat ze misschien coeliakie hebben? (Dit geldt ook voor een van mijn dochters, dus ik ben niet laaiend enthousiast).

    Een rode draad in het denken van de vele vaak linkse voorstanders van eugenetica was dat verschillende vormen van overheidsbijstand het fokken door mensen met een lage intelligentie en andere genetische afwijkingen aanmoedigden. Het resultaat zou een toenemende hoeveelheid imbecielen en benaderingen daarvan zijn, die een last voor de maatschappij zouden vormen. Deze gedachte, die tegenwoordig bijna een doodvonnis verdient, was ooit algemeen aanvaard. Biologisch gezien was het correct. Maar wat kunnen we eraan doen?

    De meeste misdaad wordt gepleegd door jonge mannen met een lage intelligentie en een slechte impulscontrole, die nauw met elkaar verbonden zijn, en zulke mannen zijn zelden inzetbaar in een technologische samenleving. Dit is gemakkelijk aan te tonen. Maar wat doen we eraan? Naarmate hun aantal toeneemt, verergert het probleem. Wat doen we eraan? Meer gevangenissen blijven bouwen?

    Een andere observatie is dat hoe intelligenter mensen zijn, hoe minder kinderen ze krijgen. Hier schijnen verschillende redenen voor te zijn. Vroeger werd van alle vrouwen, inclusief de zeer slimme, verwacht dat ze in huis bleven en kinderen kregen en verzorgden. Domme vrouwen konden zich niet voorstellen iets anders te doen en de slimme vrouwen hadden geen keus. Tegenwoordig kunnen slimme vrouwen biochemicus of advocaat of iets anders worden en vaak vinden ze dat interessanter dan luiers verschonen. Iedereen die zich beweegt in de professionele klassen van bijvoorbeeld Washington, zal zeer slimme vrouwen kennen die niet getrouwd zijn of uit vrije keuze kinderloos zijn.

    Het resultaat van een lage vruchtbaarheid onder de slimmeriken en een uitbundige voortplanting door de dommeriken is, althans volgens degenen die deze dingen bestuderen, een langzame daling van het nationale gemiddelde IQ. Of misschien niet zo langzaam.

    ReplyDelete
  19. VERVOLG



    Deze observatie zal woedend aangevallen worden door de wakkere mensen, die waarschijnlijk onschuldig zijn aan biologie op de middelbare school. De politiek van de dag stelt dat als je doet alsof een probleem niet bestaat, het ook niet bestaat. In een diep anti-intellectueel Amerika, doordrenkt van superioriteitsgevoelens en een snelle verabsolutering van de scholen en de hele cultuur, kan niets besproken worden dat de menigte van streek kan brengen. De gevolgen zullen fascinerend zijn.

    Toch is het interessant om het beleid van de voorstanders van eugenetica te bekijken. Deze zullen schokkend zijn voor de moderne geest, zoals die is. Maar vergeet niet dat er vroeger dingen besproken konden worden die tegenwoordig verboden zijn.

    Eén aanpak, die op grote schaal werd toegepast in zowel Amerika als Europa, was de verplichte sterilisatie van wat idioten, debielen of imbecielen werden genoemd. Dit werd toen niet als rechtvaardig beschouwd en leek veel mensen met een goed hart te verkiezen boven een ellendig leven van zulke defecten op kosten van de gemeenschap. Onlangs heb ik zien zeggen dat we het syndroom van Down niet moesten uitroeien omdat mensen die eraan leden een wenselijke vorm van maatschappelijke diversiteit waren.

    Een andere suggestie was om aan te bieden de hopeloos saaie mensen te betalen om zich vrijwillig te laten steriliseren. Ik weet niet of dit ooit gedaan is. Gezien het feit dat zulke mensen geen kinderen kunnen opvoeden, is dit misschien het best beschikbare idee.

    Aan de andere kant van de schaal werd het een goed idee gevonden om intelligente mensen te betalen om zich voort te planten. Dit had het voordeel dat het niemand dwong om iets te doen. Het was ook niet onpraktisch. Als koppels met een gemiddeld IQ van 150 duizend dollar per maand per kind aangeboden kregen met de garantie dat de universiteitskosten van de resulterende ruggen betaald zouden worden, zouden velen er misschien voor gaan. Op het niveau van 150 zouden er weinig deelnemers zijn en zou de beloning aantoonbaar hoog genoeg zijn voor hoogbegaafde Amerikanen, zodat de kosten de moeite waard zouden zijn. Regressie naar het gemiddelde, ja, maar goede genen in de pool houden is belangrijk. Of als we het zouden doen.

    Voor mij is het interessant dat zoveel belangrijke figuren voorstander waren van eugenetica en de verplichte toepassing ervan steunden. Toch was het vreemd, tenminste volgens de normen van vandaag, dat veel conservatieven tegen eugenetica waren, zoals bijvoorbeeld Chesterton, vaak op religieuze gronden. Maar het werd algemeen aanvaard dat het nut voor de maatschappij het ongemak voor de zwakbegaafden rechtvaardigde.

    ReplyDelete
  20. VERVOLG



    Goed en interessant. Maar het is duidelijk dat er niets gedaan zal worden dat riekt naar eugenetica, tenminste wat betreft intelligentie, impulscontrole en criminaliteit. Maar genetische ziekten? In het geval van zaken als hemofilie, Tay-Sachs en taaislijmziekte wordt er in de baarmoeder gescreend. Maar moeten we uiteindelijk foetussen aborteren voor elke detecteerbare afwijking? Een glutenallergie bijvoorbeeld? In een maatschappij waarin nogal wat mensen voorstander zijn van gedeeltelijke abortus, wat als een afwijking drie minuten na de geboorte wordt opgemerkt? Glibberige glibbers en dergelijke.

    Criminaliteit en afhankelijkheid van uitkeringen zijn een andere zaak. Het verband tussen criminaliteit en een lage intelligentie is welbekend, met de bijkomende gevolgen van een slecht besef van de toekomst en een slechte impulscontrole. Mensen met een laag IQ kunnen zelden lezen en zijn slechte werknemers. Zakken van dit soort dingen bestaan in de sloppenwijken van Londen en deden, misschien nog steeds, in de achterbuurten van West Virginia en tieren welig in Amerikaanse steden.

    Wat moeten we doen? Zou het zinvol zijn om de intelligentsten in de stedelijke onderklasse aan te moedigen om kinderen te krijgen en de achterlijken te ontmoedigen? Ik weet het niet, maar het maakt niet uit omdat er toch niets zal gebeuren. We zullen gemiddeld minder intelligent, minder gezond en meer crimineel worden. Whoopee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. [Ze in de baarmoeder opsporen en aborteren?]
      Dat gebeurt nu ook al, door de foetus vroeg te checken op bepaalde erfelijke ziektes. Indien de mogelijk aanwezige ziekte(s) niet zijn gewenst, dan kun je het laten weghalen. Je hebt dan wel een keuze.

      [Tegenwoordig kunnen slimme vrouwen enz.]
      Ze moeten wel, want met 1 inkomen red je het niet.

      [Het resultaat van een lage vruchtbaarheid]
      De schrijver bedoelt, dat het kindertal, dankzij de pil, valt te regelen. Geboortebeperking bestond vroeger nauwelijks, op wat primitieve methodes na. Vroeger waren er grote gezinnen. Dat was ook nodig ivm de 'oude dag'. Ook dat hoeft nu niet meer.

      [de verplichte toepassing ervan steunden.]
      Dat haalt dus de keuze-vrijheid weg. Niet goed.

      [wat als een afwijking drie minuten na de geboorte wordt opgemerkt?]
      Dan heb je pech gehad. Na de geboorte -eigenlijk al eerder- heet een abortus moord.

      [Criminaliteit en afhankelijkheid van uitkeringen zijn een andere zaak.]
      Klopt. Dit is een kwestie van opvoeding en scholing. Die ouders moeten worden gestimuleerd om hun kinderen beter op te leiden en te begeleiden. Overheid zou dat ook kunnen stimuleren, maar die bouwt liever gevangenissen.

      [Wat moeten we doen?]
      Liefst helemaal NIETS. Iedere keer als de mens ingreep in de natuur, had dat desastreuze gevolgen. Kijk naar het fokken met dieren. In de jacht naar het perfecte exemplaar, worden tegelijk allerlei ziektes en afwijkingen in stand gehouden of verergerd. Zelden gaat het goed. Het gepruts met DNA is de top van de ellende. Alles wat daaruit wordt geboren is ONvruchtbaar.

      In z'n algemeenheid moet je Moeder Natuur haar gang laten gaan. Als je als mongooltje wordt geboren, dan heb je pech gehad. Die worden niet oud, maar kan je zelfs simpel werk laten doen. Bij andere ziektes is het sneller bekeken.

      Wel zou een regulering van het aantal mensen op z'n plaats zijn in relatie tot voedselopbrengst. Die is voor het huidige aantal voldoende. Hongersnood is zeker niet nodig, als die er wel is, ligt dat aan de club, die de voedselvoorziening regelt, zoals de 🤡Pigmeeën, zoals hierboven aangeduid om July 16, 2023 at 1:05 PM

      Delete
    2. Even wat kanttekeningen bij het voorgaande:
      Vanuit het perspectief van reincarnatie en karma zijn er misschien gewoon minder mensen die in de nabije toekomst een aards bestaan willen leiden.
      Veel genetische afwijkingen, zoals sikkecell anemia, waar ik indirect mee te maken heb kunnen uitgescreend worden, maar er is ook potentieel voor genezing: nu slechts beenmergtransplantatie, maar dat is gevaarlijk en heel zwaar. In de toekomst misschien proteonomics: medicijnen die een deel van het DNA blokkeren en een ander deel blootleggen zodat bloedlichaampjes met FHb (fetal hemoglobin) worden gemaakt. Ik heb dit zelf bedacht maar heb totaal niet de achtergrond en noodzakelijke lange levensverwachting om dit te verwezenlijken. Een verkeerd stukje activeren kan kanker ed. veroorzaken, dus dit soort medicijnen mogen er niet doorheen gejast worden zoals de vaccins.
      Covid evenals Pfizer doet ditzelfde, want het uiterlijk (en functie) van veel cellen verandert

      Delete
    3. Sikkelcelbabies hebben geen symptomen omdat er nog genoeg FHb wordt aangemaakt. De cel verstart en sikkelt omdat bij lage O2 saturatie het defecte Hb kristalliseert en de cel vervormt. Die passeert de haarvaten dan niet goed. FHb heeft een hogere affiniteit voor O2 en sikkelt nooit.

      Delete
  21. De gruwelvideo's kijk ik nooit. Hoor wqel graag als ze er zijn en welk URL ze hebben.

    De beste reageerder bij De Saker was Larchmonter445, dus dat is zeker deze kerel.

    De eerste regel is verwarrend.
    Ik heb het vertaald zoals uit de tekst blijkt dat het bedoeld is:


    "Demilitarisering van Oekraïne en denazificatie van Oekraïne zijn niet het echte doel van het Ultimatum.
    Ze ontnemen de NAVO wel haar mogelijke proxy ( Oekraine). Maar de VS zullen niet toestaan dat hun proxy, de NAVO, welk document dan ook ondertekent.
    Rusland zal de NAVO militair moeten opbreken zodat ze niet langer als een proxy-leger van de Hegemon kan fungeren.
    De SMO is slechts een drukmachine om de NAVO te beroven van proxylegers ( alle leden/landen die er deel van uit maken) en om de voorraad NAVO-wapens en -munitie uit te putten.
    Het resultaat van een lange SMO zou het uiteenvallen van de NAVO moeten zijn en het weglopen van haar nederlaag door
    de VS.
    De uitweg voor Amerika is de totale vernietiging van de NAVO. Dan zullen de Europeanen de schuld krijgen van het verliezen van Oekraïne en het verliezen van de NAVO."

    ReplyDelete
  22. Israel Shamir heeft een opvallend verhaal over Prigozjin.

    Hij beweert dat Sjojgu een Yeltsinite is, dus een halve vriend van de VS.

    Prigozjin was terecht boos, want wilde het karwei af maken.
    Maar een snelle overwinning maaakt de NAVO niet zwakker.
    Een langzame overwinning door Rusland maakt de Navo wel zwakker, mogelijk... ziet het nu nog niet echt naar uit.
    Wel alle munitie die op geraakt, maar ideologisch zijn de HUIDIGE leiders van de NATO landen meer overtuigd van Nato dan 2 jaar geleden.

    Tot de wal het schip keert en er nieuwe regeringen komen.

    Meer kan ik er niet over speculeren.
    Ik denk dat niemand weet wat er echt zal gebeuren.

    PS: In de VS zijn de rente-betalingen nu de grootste onkostenpost: elk jaar 1 trillion dollar. ( Redacted)

    ReplyDelete
  23. "Deze website' is natuurlijk van Martanov.

    Ik zie daar de namen die ook bij de Saker schreven: Lepruchian etc.

    Ik ga eens vaker daar kijken.

    ReplyDelete
  24. MH17 wordt vandaag weer eens opgerakeld. Deze man was erbij en trekt een hééél andere conclusie, dan de nl-se (kuch) rechters, alias de regeringsstromannen.

    ReplyDelete
  25. Ik kan me nog herinneren, dat we het over de Grote Hongersnood, veroorzaakt door Mao, hebben gehad. Mao liet alle mussen doodslaan, want die aten het koren op. Nadat de mussen waren uitgeroeid, namen de insecten het over, wat nog veel erger bleek te zijn.
    Ik zie nu op Unz, dat die Hongersnood -ook- is gelogen.
    Hebben wij iets gemist?

    ReplyDelete
  26. En de volgende pandemie zit eraan te komen: het Marburg virus. Een virus met een joodse naam, -volgens Dumbo- oy vey, dat moet wel goed zitten.

    ReplyDelete
  27. Urolithin A
    Een pas ontdekt stofje ( uit de granaat appel) dat de motochondiën ( energie producent in elke cel) harder doet werken.

    Science Behind Improving Mitochondria Function - with Dr. Singh | The Empowering Neurologist EP. 144

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry voor de typo, maar het zijn Mitochondriën, om verkeerde zoekacties te voorkomen.

      Delete
  28. "Even over biowapens."

    Glenn Greenwald met heel interessante gast ( Sangar Enjeti) :

    Anthrax werd ( uiteraard) in het lab gemaakt.
    ( Bruce Ivens werd er van beschuldigd... maar stierf vroegtijdig)

    Maar ook Corona, en Ebola.
    En verder terug: de gevaarlijke variant van Lyme ( Plum Island Research, Eastland, Connecticut).

    Anthrax to COVID: Fauci's Underground Bioweapons Program, w/ Saagar Enjeti | SYSTEM UPDATE

    "He who controls the money, controls Academia."

    xxxxxxxxxxxxxxx

    PNAC Report:
    Biowarfare: genotypes: pag 78.
    " And advanced forms of biological warfare that can “target” specific genotypes may transform biological warfare from the realm of terror to a politically useful tool."

    xxxxxxxxxxxxx

    Shenzo Ishii , de Japanse Werner von Braun, die Biowapens bedacht en 300.000 Chinezen doodde, werd nooit gestraft door Amerika, maar werd professor in de VS: biowapens ontwikkelen.

    xxxxxxxxxxxx

    De grote pleitbezorger van biowapens in de VS, ..... , zegt steeds: Het voordeel van biowapens is dat je de vijand zwaar kan treffen terwijl het niet is bewezen dat jij de aanvaller bent.
    De kans op vergelding wordt klein.
    xxxxxxx


    ReplyDelete
  29. Wat de VS zegt over hun biolabs: we doen het om tegenmaatregelen te ontwikkelen (vaccins) is waar.
    Men moet dan denken aan een soort Salk vaccin, met levend virus, en verspreidingsmethoden.
    De ziektekiem valt alles aan, en in een agressief geval zoals smallpox doodt het een grote meerderheid; vriend of vijand.
    Als men een verwant virus neemt, zoals apenpokken en de verspreidingsmethode weet te beperken tot anale sex immuniseert men ,met een weekje ongemak, de hele groep die Dugin ''sodomites'', en wij LBGT..ers noemen. een deel gaat dan zelfs het ouderwetse pokkenvaccin halen en wordt ook immuun.
    Ik noem dit 2-traps bio warfare, en denk dat die labs oa daar mee bezig zijn. Als men markers voor ''ras'' kan vinden kan men het zo uitbreiden.

    Het blijft een wiebele methode, zoals we gezien hebben bij de Gates polio campagne, waar het Salk virus terugmuteerde in een virulente vorm. Covid is ook niet hetzelfde gebleven.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voor ''ras'' moet men wel haplogroep lezen. In een gezonde diverse bevolking zijn de haplogroepen, die nauwelijks onder natuurlijke selectiedruk* staan zeer divers en veel wijder verspreid dan uiterlijke kenmerken.

      * Er is een geringe selectiedruk, want hoe verschillender de (sub-)haplogroep, hoe meer sexuele aantrekking. Verhoudingen worden echter veel sterker bepaalsd door sociale en uiterlijke kenmerken; maar het verhoogt de haplodiversiteit wel iets over de generaties..

      Delete