Sunday, November 22, 2020

1096 Al 50 jaar zit de Medische Elite er helemaal naast: It's the insulin, stupid !

Zwaarlijvigheid en Diabetes2 nemen zienderogen toe. 

Hartziekten nemen niet af, ondanks de miljarden statines die we slikken.      

Obesity en Diabetes2  zijn op hun beurt de oorzaak van heel veel menselijk leed.       Meer kans op kanker, maar ook veel slechter verloop als je bijv.  Corona krijgt. 

Dat zijn nog maar twee voorbeelden. 

"It did not have to be this way", zoals Chris Martenson aan het eind van elke Corona video zegt:  We doen alles fout, en dat was niet nodig geweest. 

Dit is nieuw terrein voor mij, maar ik denk dat ik een goede verteller heb gevonden voor dit verhaal: dr Tim Noakes, uit Zuid Afrika. 

Hij heeft de nieuwe inzichten gepropageerd, werd aangeklaagd, en won na 4 jaar de rechtszaak.  Nu rust hij uit en gaat een historisch overzicht geven van 'hoe de Insuline werd vergeten en de Vetten de schuld kregen '.  

#1 Hier Noakes op video in   deel 1  van zijn Historisch Overzicht. 

CSHT =  Carbohydrate-sensitive hyper triglyceridemia... een mond vol: koolhydraat-gevoelige hyperglycemie.    Ik begrijp het als volgt: De lever maakt erg veel triglyceriden aan, omdat de vele koolhydraten die we vele malen poer dag eten  zorgen dat er onafgebroken insuline wordt gemaakt. Zo veel dat de cellen op een moment gaan weigeren om al die suikers op te nemen. ( Dat is de taak van insuline:  de suikers in de cel krijgen).  Dan zijn we 'insuline ongevoelig' geworden. 

Ofwel: als de insuline ongevoeligheid is ingetreden, komen er erg veel suikers en vetten in de bloedbaan.  

[ Oplossing: besluiten dat je een aantal uur per dag niks eet (intermittend fasting). Zo komt de productie van insuline tot rust.] 

Reaven beschreef het als eerste, maar hield er over op want wilde zijn academische carriere niet opofferen. Maar al in de jaren 50 waren er onderzoeken van 'Alberink en Man' die tot deze conclusies kwamen.  Maar in 1953 had Ancel Keys een slecht onderbouwd artikel geschreven waarin werd beweerd dat Vet  de boosdoener was.  En dat  bleef de Waarheid.  Zelfs president Eisenhower werd volgnes dat paradigma behandeld en stierf er door.

#2 Hier Noakes op video in deel 2 van zijn Historisch Overzicht. 

 Het eerste dat ik van hem zag was een 3 uur durende voordracht en epiloog over de 10 belangrijkste ontdekkingen die door de Medische Elite (en Big Agro?)  de afgelopen 60 jaar zijn verzwegen.  Hier is die video. Ik zal die met #3 aanduiden: 

(#3) Prof. Tim Noakes - 'The Cholesterol Hypothesis: 10 Key Ideas that the Diet Dictators Have Hidden...'   

#1. Noakes bespreekt een aantal onderzoeken uit de jaren 50 en 60 die op het goede spoor zaten: ze legden de link tussen CHD en hoge Triglyceride niveau's. Hier de tekst van deel 1.        Hier de website van Noakes.

#2.  Hier Noakes deel 2, uitgeschrevenHier # 10. met onderaan alle andere afleveringen aanklikbaar.  In 1987 beschrijft onderzoeker Reaven dat uit Zijn onderzoek blijkt dat een Laag-Vet en Hoog Carb (LFHC) dieet, zoals al decennia wordt geadviseerd door de Amerikaanse Diabetes Vereniging,  de ziekte alleen maar erger maakt ! Niemand luistert.  Pas in 2019 zal de Diabetes Vereniging haar advies aanpassen. ( Scherp


#3.  In het 3 uur durend college zegt hij dat er wel 70 feiten zijn die verzwegen werden om het oude en verkeerde narrative over de oorzaak van CHD te handhaven.  Van deze 70  bespreekt hij slechts 10 zaken. Twee er van ( 7 en 8 ) zal ik kort noemen:  

Een voorbeeld: zaak 7.  het grote onderzoek naar de risico-facoren, uit 1986.   Er kwam niks uit. Alleen roken was slecht voor het hart. De studie werd verzwegen. Geen professor die er college over gaf. 

Voorbeeld: Zaak 8. De grote Harvard omkoping door de industrie, 1965.  De baas van het Suiker promotie  bureau belde met Harvard, en drong er op aan dat 4 artikelen die suiker en koolhydraten als schudig aanwezen, niet zouden worden gepubliceerd. 


Ik zal proberen om de essentie van zijn verhaal in één A4 te beschrijven.

Een zekere Ancel Keys heeft in 1953  beschreven  dat we dik worden door vetten in ons voedsel,  en dat hierdoor ook Diabetes 2 ontstaat en alle hartproblemen die een gevolg zijn van dicht geslibte aderen  ( CDH: coronary heart diseases.)  Het ligt voor de hand, want de aderen zijn door vet dichtgeslibt, en dat geeft de hartaanvallen.

In 1967 begon de Amerikaanse regering propaganda te maken voor : minder Vet eten, meer carbo-hydraten:  aardappel producten, graan producten , alles dat men industrieel kan produceren van graan en zetmeel.  

Maar het blijkt niet te kloppen!

Al in 1966 bewees Raeven dat de Triglyceriden en cholesterolen in het bloed veel hoger zijn bij een dieet met veel Koolhydraten, dan bij een dieet met veel vetten !  ( Albrink en Mann beschreven dergelijke zaken al in 1955! Later ook Kuo en Ahrens. Maar de Food Industry veegde alles van tafel)

Het gaat ongeveer als volgt:                       

Als we koolhydraten eten, dan zorgt de insuline er voor dat de suikers in de koolhydraten  worden afgebroken en bewaard worden in spierweefsel als brandstof  en in vetweefsel als reserve voorraad voor de toekomst.  De insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier, telkens als we eten.

Vroeger aten we soms maar 1 keer per dag, en in de jaren 70 aten we drie keer per dag. Maar na 1970 begonnen we veel vaker te eten en te snacken.  Het gevolg is dat de alvleesklier eigenlijk de hele dag door word opgedragen om insuline aan te maken.

Nu geldt ook:  hoe meer insuline in  het bloed, hoe meer Triglyceriden er door onze lever worden aangemaakt. ( Minuut 14-17)

En daar loopt het fout: door het veelvuldig eten, komt er heel veel insuline in het bloed en maken we constant trigliceriden aan. (engels:  insuline resistant).

Dus komen die vetten  (triglyuceriden) overvloedig in het bloed en maken ons dik en  zorgen voor LDL in de aderen.

Even terug:  In de lever wordt cholesterol ( vet = lipiden ) gemaakt en ook triglyceriden. Een complex proces zorgt er voor dat een deel van deze vetten (LDL)  in de wand van de ader gaat zitten, en zo het hart zwaar belast ( want de ader wordt te nauw, het hart moet extra hard werken.)

Een teveel aan cholesterol  ( hyper-cholesterol-emie ofwel hyper-lipid-emie ) is dus een probleem. En een van de oorzaken is diabetes 2.   

 


No comments:

Post a Comment