Sunday, July 21, 2019

881 Krijg nou wat !

Ik was even druk bezig, en ontdek dat er op de NRC opinie-pagina zowaar een discussie over mijn reacties aldaar is losgebarsten.
Iemand wordt verweten 'Jansenist' te zijn.

Prachtig toch !
Eerst de laatste passage, waar het over 'Jansen ' gaat:

Daaronder twee reacties van mij, met de reageerders daarop.

De gele strepen vormen de grens.



H

Redactie, kunt u ervoor zorgen dat de reacties bij de orde blijven? Ik zie regelmatig een zekere Jansen die deze faciliteit kaapt voor Russische propaganda. Dat lijkt me niet de bedoeling. OP Facebook heeft hij voldoende mogelijkheden.
J

Dit doet mij onvermijdelijk denken aan het tv-debat met politicus Melkert, die ooit tegen een onfortuinlijke verkiezingsuitslag aanliep. Ik denk dat hier wordt gedoeld op HMAL Jansen. Maar hij stelt een aspect van het kapitalisme aan de orde dat nog niet is genoemd: Als je zorgt dat de menskracht die nodig is voor de voedselproductie en -distributie geminimaliseerd is, hou je een maximum aan menskracht over om andere dingen te produceren. Het kapitalisme stelt zich daarbij niet de vraag of die productie bijdraagt aan 'verheffing' van mens en wereld. Als consumenten kunnen worden verleid tot kopen van bullshit producten, produceren wij bullshitproducten tot het klimaat eraan kapot gaat. Maar naast de consumentenmarkt bestaat ook de veiligheidsmarkt. Wapens zijn nog makkelijker te slijten dan onzinproducten. De Amerikaanse economie leunt ongeveer op de wapenindustrie. En die wapenindustrie heeft geen enkel probleem de omzet op peil te houden als je de wapens steeds ingenieuzer maakt, én tevens de wereld voldoende onveilig blijft. Zo werkt een Amerikaanse drone die in de buurt van Iran wordt neergeschoten beter voor de verkoop van wapensystemen dan een VN rapportage over een atoomverdrag. Wereldvrede is funest voor de economie en dat is misschien de reden dat de USA overal ter wereld wapensystemen gereed heeft voor actie. Kapitalisme leidt tot cynisme.
F

Geachte redactie.Wilt u bij voorkeur artikelen plaatsen uit de hoek van de sociaal democratische arbeiderspartij?Het pure communisme en het kapitalisme hebben allebei gefaald. Met de Goelagarchipel, de STASI en de GRU in Oost Duitsland en Rusland en het opkomend fascisme in de USA en Europa. Ik zou graag alleen iets horen en lezen wat ikzelf leuk vind.
J

"De Lach"bestaat helaas niet meer!Sociaal Democraten ook niet.De belangrijkste Sociaal Democraten:Timmermans,Dijsselbloem,Tony Blair zijn trouwens RK.
F

Kan ook zijn dat meneer/mevrouw Jansen eigenlijk Przwalsky heet en in het kader van de A-symmetrische strategie is ingezet om Rusland én Trump te promoten.
J

Dat kan zijn. Maar als Jansen doeltreffende argumenten aanvoert, dan horen die weerlegd te worden en moet je niet het gezag van de redactie als paardemiddel aanroepen. Zolang crypto-Russen en crypto-Amerikanen zinnig meedebatteren maakt hun naam niet uit. HJ_vd_Doel debatteert niet maar gedraagt zich als een Jansenist.
F

Brouwer, Helemaal met u eens en met dhr Bregman.
H

Jansen voert geen argumenten aan maar bouwt een verhaal op oncontroleerbare beweringen. En doet dat niet alleen bij ditartikel, maar bij elk stuk waar hij zijn verhaal ook maar een beetje aan kan vastknopen. Dat heeft niets meer te maken met discussie zoals hier over economische orde maar alleen met het in omloop houden van een propagandaverhaal dat al decennialang vanuit Moskou wordt gepromoot.
L

Vd Doel noemt alle gedocumenteerde argumenten die niet in zijn straat passen, "oncontroleerbaar", hoe eenvoudoig die argumenten ook te controleren zijn, als je de moeite daartoe neemt. Aan Vd Doel is ooit in de 60er jaren door een hoogleraar de waarheid geopenbaard, en die laat hij zich niet afnemen.
W

R

Ik vind het artikel al net zo verwarrend als veel van de reacties. Mijn advies: lees nu eindelijk eens Mariana Mazzucato's The Value of Everything. 
H

Misschien is de ergste uitwas van het kapitalisme nog niet genoemd:de enorme oorlogsindustrie.De waarschuwing van president Eisenhower voor de enorme macht van dit 'militair-industrieel Complex' (MIC) is door youtube bij velen bekend. In feite zei hij: "U denkt dat U in een democratie leeft, maar de wapenlobby heeft de macht." https://www.youtube.com/watch?v=8y06NSBBRtY&t=36sHet is de vraag of er ooit een 'Vietnam' zou zijn geweest, een 'War on Terror' en een 'Irak' , 'Libië' , 'Afghanistan' als er niet de economische belangen van het MIC zouden zijn.Wellicht zou de toenadering die Putin in 2000 tot het Westen deed wèl zijn gehonoreerd als daar niet het winstbejag van die wapenindustrie was.Hun producten zijn niet alleen dodelijk, maar de kwaliteit is vaak slecht en de prijs veel te hoog. Ze hebben slechts één klant, en bij die klant zijn het hun eigen ex-werknemers die de zaken regelen.De Russische wapen-industrie is 10 maal goedkoper voor het zelfde resultaat. Hier schiet het 'kapitalisme' op alle denkbare manieren tekort. 
H

Dus Rusland heeft geen MIC? En waar haalt u vandaan dat Russisch spul 10 maal goedkoper is? Hebt u de kostprijs van een Armata en een Abrahams vergeleken? Het kan zijn dat Putin inder voor zijn hardware betaalt, maar dat zit vooral in de lonen.
H

Beste vd Doel,Rusland heeft uiteraard geen Militair Industrieel Complex.Rusland heeft niet in elke staat een fabriek van militair materieel die - als men die dreigt te sluiten wegens geen orders - de Senator en de Congresleden van die staat zonder campagnegeld zet. Dat is wat Eisenhower met die toespraak bedoelde: De Militaire wapens blijft men produceren, want die Lobby beheerst het Congres.Om die enorme uitgaven enigszins geloofwaardig te houden heeft men vijanden nodig. Eerst de USSR, toen de Terroristen en de landen die hen zouden beschermen. Nu stapt men weer over op Rusland en China waarvoor de nodige wapens moeten worden gekocht. Ook van ùw belastinggeld, want NAVO hè. Russische dreiging hè.Kijk goed en U ziet dat Rusland alleen maar verdedigt.Ze zijn vast besloten om soeverein te blijven. En ze helpen Syrië daar bij. En met China hebben ze al vergaande militaire overeenkomsten.Volgens Thucydides zal de VS een oorlog uitlokken...Dat ze 10 maal goedkoper zijn hoorde ik op een podcast met Chalmers Johnson, meen ik. In elk geval is hun defensie budget 60 miljard $ en dat van de VS is 700 miljard. 'Defensie'. Wie valt toch steeds de vS aan?
H

"Een podcast van Chalmers Johnson". Dat is alles? En dat moeten wij dan maar accepteren? De cijfers over het Russische defensiebudget moeten minstens met een flinke schep zout worden genomen. Al tijdens de SU werd een groot deel van de "defensieuitgaven" niet opgevoerd op de begroting van dat departement maar verstopt in de begrotingen van andere ministeries. Kwestie van "definitie". Dat werd mij in de jaren '60 in elk geval verteld door mijn hoogleraar Van Popta, een erkend expert op het gebied van de Oostblok-economieen. Te beweren dat "Rusland uiteraard geen MIC heeft" klinkt nogal vertwijfeld - grote woorden bij gebrek aan argumenten. Om over te gaan naar het militair-strategische (waar u duidelijk geen benul van hebt, niet in dienst geweest?) kunt u mij vertellen aan welke militaire bedreigingen Rusland op dit moment blootgesteld is? En dan heb ik het niet over een paar luchtmachtbases waar hoogstens een paar honderd man technisch en/of logistiek personeel zich loopt te vervelen maar over divisies, legerkorpsen, tanks, artillerie, en dat soort ouderwets gedoe? Ga een snaar "Global Firepower" en zie hoeveel tanks Rusland achter de hand heeft vergeleken met de VS, en vooral: wat er in de Europese NAVO-landen staat. Nee, geen MIC in de zin van bedrijven als Raytheon en General Dynamics, maar wel tankfabrieken en andere, waarvan de arbeiders - die waarschijnlijk best weten dat ze in de werkverschaffing zitten - tot Putin's belangrijkste kiezers behoren.
H

Beste vd Doel,ik geef meteen toe dat er geen harde cijfers zijn over het Russische defensie budget. Daarom mijn video van Eisenhower: Wapenindustrie is machtig. En de link naar het boekje van prof. Bell, waarin hij al beschrijft dat de 'stealth' vliegtuigen zeer duur werden, nauwelijks konden vliegen en zeker niet onzichtbaar waren.De Russen hadden altijd ingenieurs die minder verdienden dan onze fabrieksarbeiders, maar hun beroep had status. Dan moesten de vliegtuigen wel kunnen vliegen natuurlijk. Ik neem aan dat dat elan nog niet vervangen is door de corruptie zoals we die in de VS zien.Ik vrees dat uw professor ook niet echt wist hoe het in Rusland aan toe ging. In de Reagan regering was er een 'Team B' dat beweerde dat de Russen ver vooruit waren qua bewapening, op de Amerikanen. Later bleek dat de Russen ver achter liepen. (De wapenindustrie was heel blij met Team B, begrijpt U). https://en.wikipedia.org/wiki/Team_BRusland voelt zich zeer bedreigd door de VS. En terecht.In Amerika beweren de neocons dat ze 'first strike capability' hebben. Ze bouwen bases in Polen en Roemenië, zogenaamd ter verdediging. Zeer bedreigend, want dicht bij Rusland, en dat zou inderdaad tot 'First Strike' kunnen leiden. Bedenk daarbij de Thucydides overweging, nl dat over 20 jaar de VS een tweederangs-land zal zijn , tenzij het nù aanvalt, nu het nog sterker is dan Rusland en China. 
H

Beste vd Doel,Een Amerikaanse professor, Robert Bell, schreef in 2003 een boekje dat hier in het Nederlands is uitgegeven: 'Beursbedrog'. Op pagina 130 ziet U hoe het met die defensie-industrie toe gaat: https://www.organicfraud.org/beursbedrog/index.htmlHet is een geweldig informatief boekje, maar de professor vond er in de engelse taal geen uitgever voor. Alweer zo'n fraai kenmerk van het 'Kapitalisme': vrijheid van drukpers en meningsuiting, maar svp geen èchte kritiek op hun systeem.
H

Als Bell bij eeen van de tientallen uitgeverijen in het Engelse taalgebied geen uitgever kon vinden zal er wel iets aan het boek gerammeld hebben - ik zie regelmatig publicaties waarvan ik me echt afvraag wie in zulke rommel geld steekt (die van Van Helsing,b.v, waarvan er waarschijnlijk ook wel een paar in uw boekenkast staan).
H

Verder weet iedereen die iets van militaire zaken afweet zeer goed dat het Russische materieel altijd wat op het westerse achterloopt. Het is echter wel robuust en betrouwbaar. De Russen hebben altijd wat ze aan kwaliteit misten (in materieel en leiding, met de gemiddelde Iwan is net zo min iets mis als met de gemiddelde Jan) gecompenseerd door massa. Dat verklaart ook hun enorme verliezen in WO-II. Een confrontatie tussen een Leopard en drie T72's heeft een voorspelbare uitkomst: die Leo gaat eraan. Hij kan er met zijn superieure richtmiddelen wel een of zelfs twee afschieten, maar de derde kan in alle rust richten en een of zelfs twee schoten afgeven...
F

De Busch family van de Tea party en hun Crusade hadden grote belangen in Halley Burton en daar hebben ze goed aan verdiend. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. De race naar de bodem las ik ergens. Als je alles omrekent in geld en je bent op onduidelijke manier succesvol dan heb je geen gezinsleven, maar alleen maar een pedofieleneiland dat totaal is platgeschoven. Geld hebben we nodig. Groot geld perverteert. Dat is de reden waarom Trump ons aan het afleiden is.
L

@HJ vd Doel:"Aan welke militaire bedreigingen is Rusland bloot gesteld?"Als een Rusland-vijandig militair bondgenootschap tegen alle gedane beloften in, honderden kilometers richting Rusland oprukt, kan ik dat bedreigde gevoel van de Russen goed vooprstellen. 
H

Weer het oude verhaal over "beloften". Die zijn er niet. Helijkhedent enige wat telt is dat de Baltische staten, Polen etc. door een besluit van democratisch gelegitimeerde regeringen tot de NAVO zijn toegetreden. Verder zul je, als je beweert dat er dreiging is die moeten specificeren, b.v. door aan te geven welke mogelijkheden de "bedreiger" heeft. Wel, zelfs de meest voortgeschreden Korasakoff-patient in het Kremlin zal uit de huidige militair-strategische verhoudingen een bedreiging kunnen construeren: de NAVO heeft eenvoudig niet de menskracht en de bewapening om iets gevaarlijks te doen, en tussen het NAVO-gebied en Rusland liggen twee enorme bufferstaten. De oostelijke NAVO-landen hebben eerder reden om zich door de enorme bewapening van Rusland bedreigd te voelen, te meer omdat de positie van Witrusland allesbehalve duidelijk is.
L

Vd Doel: Wat het oude vrrhaal van die beloften bertreft, daarover hebben wij al eerder gedidscussieerd. Ik verwees u toen naar het onderzoek van de wetenschappers Svetlana Savranskaja en Tom Blanton van de Washington University National Security Archives die de documenten aan het licht brachten, waaruit bleek dat die beloften er weldegelijk waren. Geen uitbreiding van de NATO naar het oosten, "not an inch". Maar u behoort kennelijk tot de mensen die niet bereid zijn hun eigen waarheid bij te stellen, ook niet door wetenschappelijk bewijs. 
L

Vervolg.Wat die bufferstaten tussen NATO-gebied en Rusland betreft, laat die bufferstaten vooral bufferstaten blijven. Het verzoek door Oekraine om toe te treden tot de Nato en de positieve reactie daarop van de VS hebben al geleid tot de annexatie van de Krim door Rusland. Hopelijk heeft dat het westen geleerd de bufferdstaten te laten wat ze zijn: bufferstaten. 
J

De NAVO heeft-terecht-,en op verzoek van de betrokken landen,de gevolgen van het Ribbentrop-pact tussen HITLER en STALIN(23/8 1939;ooit van gehoord?)ongedaan gemaakt!Zo werden staten als Polen,Estland,Letland,weer zelfstandig
F

Z

alinea is wat mij betreft het zwakste van het hele betoog.
H

Bij het kapitalisme staat het individu centraal. Dus elke inspanning die dat individu doet, komt grotendeels hèm ten goede. Dat stimuleert tot arbeid. En alleen arbeid kan 'rijkdom en welvaart' maken.Dus zijn kapitalistische landen rijker dan communistische of socialistische.Maar het gaat ook samen met ongelijkheid. Wie rijker wordt, krijgt meer macht. Kan zich zelfs 'internationaal' vestigen, waardoor hij immuun wordt voor de wetten van een land.Het kapitalisme is nu te ver gegaan. De 1% is zo machtig dat er voor de 99% steeds minder overblijft, ook al groeit het BNP.Zéker wat betreft immateriële vorm van 'rijkdom': onze eigenheid, onze menselijke relaties en onze onderlinge afhankelijkheid die we juist zo hard nodig hebben. Het kapitalisme heeft ons onbeschermd in de grote wereld gezet met onze grenzen open. Goed voor de 1%, slecht voor de 99%. 
C

"Bij het kapitalisme staat het individu centraal" Is dat zo? Het lijkt relevanter om ervan uit te gaan dat bij het kapitalisme ondernemingen of organisaties centraal staan. "Organisaties" ook in de zin van "ondernemingen" die geen winst lijken te maken, maar wel veel kapitaal rondpompen zoals Tesla. De factor kapitaal levert meer rendement op dan de factor arbeid. Daarbij is de belasting op kapitaal nog eens lager dan die op arbeid. Hoezo individu centraal?
H

Beste vd Poel,met Uw uitleg heeft U gelijk.Maar het alternatief voor kapitalisme is communisme of socialisme of de feodale staat. Bij deze drie alternatieven heeft het individu geen enkel voordeel als het eens extra zijn best gaat doen om goede producten te maken, of méér producten. De opbrengst komt niet aan het individu, maar hij moet dat delen met alle anderen.Dat is de kracht van het kapitalisme.Uw analyse is verder juist, maar niet zo heel verschillend van wat ik later in mijn stukje schreef: Big Corp neemt de macht over.
F

Beste Jansen. U bent erg gecharmeerd van het kapitalisme. De morbide logica van het militair complex als Mammon, ziet u wellicht als verdienmodel. Nu we eindelijk allemaal stemrecht hebben en een veertigurige werkweek- door de socialisten- moeten we mijns inziens nog steeds alert zijn op mensen die onbezorgd gelukkig kunnen zijn met een Maserati terwijl de buren naar voedselbank gaan. Voor mensen die in de bubbel van rijke mensen getto's leven is blijvende TEGENGAS van socialisten onontbeerlijk. Zelfs Rutte is om. Al is het maar voor de Buhne. En snappen de Trump en Baudetaanhangers dat nog niet. Al was het maar om een revolutie en opnieuw Twee Wereldoorlogen te voorkomen. En dat overleven we niet meer. 
H

Ik geloof in een samenleving waar de beste mensen geld en faciliteiten hebben om iets te maken waar we 'rijker' van worden.( Auto's, landschappen, boeken etc.)Maar de banken en FIRE ( financials, insurance, real estate) heeft de macht over genomen. Ze hebben ook de pers in handen. En de alternatieve media zullen ze over 10 jaar ook hebben weggevaagd, vrees ik.Het gaat dus helemaal niet goed met ons kapitalisme. Oók al omdat we worden aangevoerd door een land (Amerika) waar de barbaren de macht hebben, al vele decennia.Maar verder: ja, een kapitalistisch land met goede sociale wetgeving en keiharde persvrijheid: mijn keuze. 
K

1 comment:

  1. Mag ik U voorstellen:

    Kim Iversen.

    Kim kan in 27 minuten vertellen waar de NOS een week voor nodig heeft.

    Kim heeft een Vietnamese moeder een een Idaho vader. ( Vrachtwagenchauffeurs, kleine criminelen, wetsovertreders: hetzit allemaal in de familie)

    Kim woonde op vele plaatsen en heeft veel meningen die wellicht goed onderbouwd zijn.

    Hier vertelt ze haar biografie èn legt ze uit hoe de slavernij altijd en overal aanwezig was in de historie.
    En dat in minder dan een half uurtje !

    https://www.youtube.com/watch?v=o8lYajH9sxE

    ReplyDelete