Sunday, November 03, 2019

898 Rusland, China en het Europese schiereiland.

Bron: http://thesaker.is/russia-china-and-the-european-peninsula/

Vertaling:  Google translate. ( Ik heb sommige zaken zelf herschreven, als ik het anders niet goed begreep. Soms zaken weg gelaten die alleen extra ballast zijn)

Door Godfree Roberts voor The Saker Blog

Eurazië heeft het grootste deel van de rijkdom, hulpbronnen en bevolking van de wereld - maar er is een zeer lage economische connectiviteit.
Een Chinees-Russisch partnerschap kan gezamenlijk een aantrekkingskracht creëren waarmee ze de geo-economische hefbomen kunnen vormen en  een alternatief  creëren voor het Westers-centrische model.

Dit houdt in dat nieuwe mondiale 'waarde-ketens' worden ontwikkeld die de hoogwaardige activiteiten in strategische industrieën en energiemarkten vastleggen, nieuwe transportcorridors door Eurazië en het Noordpoolgebied ontwikkelen en nieuwe financiële instrumenten zoals ontwikkelingsbanken, valuta's van handel / reserves, technische normen en handelsregimes.

Het comparatieve voordeel van Rusland komt voort uit zijn geografische uitgestrektheid door de ontwikkeling van een oost-west corridor die Noordoost-Azië met Europa verbindt, en een noord-zuidcorridor die India, Iran en Rusland verbindt. Moskou ziet zichzelf als een stabiliserende factor in Eurazië door het hele continent samen te brengen met economische connectiviteit om ervoor te zorgen dat het multipolair wordt en geen enkele staat of regio kan domineren.

De EU zal veel gaan verliezen door de grotere ambities van Rusland in Eurazië. Het oorspronkelijke Groot-Europa-project van Rusland, dat door de EU werd  verworpen, zou de EU een krachtige bondgenoot hebben geschonken om collectief invloed diep in het Euraziatische continent te projecteren.

Het nieuwe Greater Eurazia-initiatief van Rusland daarentegen zal de rol van de EU in Eurazië marginaliseren, aangezien sociaal-economische en politieke beslissingen worden genomen door BRICS, de Euraziatische Economische Unie, de Shanghai Cooperation Organisation en het Belt and Road Initiative.

De EU wordt geconfronteerd met een dilemma, aangezien zij sterke economische prikkels heeft om samen te werken met de ontwikkeling in Groot-Eurazië, maar dit zou bijdragen tot een verschuiving, weg van de westers gecentreerde  geo-economische infrastructuur.
(Glenn Diesen. De wereldwijde heropleving van economisch nationalisme.)



Halford Mackinder [1] zei dat we Azië en Europa niet als één continent beschouwen omdat schepen er niet omheen konden reizen. Vandaag verbindt de Noordoost-Passage, NEP, langs de noordkust van Rusland, de Pacifische en Atlantische kusten, terwijl een netwerk van pijpleidingen en lucht-, spoor-, weg- en glasvezelroutes Mackinder's Wereldeiland tot een  'Eurazië' samen breien, ondanks Kissinger's waarschuwing, 'Overheersing door een enkele de macht van een van de twee hoofdgebieden van Eurazië - Europa of Azië - blijft een  [...] strategisch gevaar voor Amerika. Een dergelijke groepering zou immers in staat zijn Amerika economisch en uiteindelijk militair te overtreffen. '

[1] The Geographical Pivot of History, Royal Geographical Society, 1904, Mackinder breidde de reikwijdte van geopolitieke analyse uit naar de hele wereld.

Terwijl het Westen een steeds dystopischer toekomst tegemoet gaat, breien Rusland en China Mackinder's Wereld Eiland uit tot een enorme, steeds meer welvarende gemeenschap.
Hun visie is zo verleidelijk, hun alliantie zo sterk, hun wapens zo geavanceerd en hun zakken zo diep dat hun momentum bijna niet te stoppen is.

De leiders van Rusland - Poetin, Lavrov, Nabiullina, Siluanov en Shoygu - zijn de beste in de geschiedenis van het land en, zoals president Trump heeft opgemerkt, doet de leiding van China er niet voor onder: "Mensen zeggen dat ik niet van China houdt. Nee, ik hou van ze. Maar hun leiders zijn veel slimmer dan onze leiders. Het is alsof je ("Cruijff en Ajax")  de New England Patriots en Tom Brady meeneemt en ze tegen je middelbare schoolvoetbalteam laat spelen.

”President Xi heeft Moskou vaker bezocht dan elke andere hoofdstad en tot  augustus 2019 hadden hij en zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin elkaar al  dertig keer ontmoet . 
Xi gaf de allereerste 'Chinese vriendschapsmedaille ' aan Poetin  en noemde hem 'mijn beste, meest intieme vriend'.

Er zijn diverse  handels-, veiligheids- en samenwerkingsblokken van Eurazië.
Na de Conferentie van juni 2019 over maatregelen voor interactie en het opbouwen van vertrouwen in Azië (CICA) in Tadzjikistan, benadrukte Poetin dat ze allemaal moesten worden geïntegreerd.

***
Gekoloniseerde landen  verloren hun politieke en economische vrijheid omdat rijke Imperiale Centra  grondstoffen nodig hadden die cruciaal waren voor hun overleving, rijkdom en macht [2].
Dit is de werkelijke betekenis van de termen 'nationale veiligheid' en 'nationaal belang'.
De  'nationale veiligheid' van de sterke landen is de controle van een economisch imperium van onderworpen staten en de strategieën waarmee dit wordt uitgevoerd zijn zogenaamd ten bate van  de 'nationale veiligheid'. [~] vrij vertaald!

'Ze oefenen de antithese uit van wat ze prediken. Hun bazuinen over vrede, vrijheid, gerechtigheid, rechten, democratie en meerderheidsregel verhult dat dit juist manieren zijn die ze gebruiken om andere mensen en hun grondstoffen te kunnen beheersen.
Het meest schadelijke is de leugen dat 'democratie met meerdere partijen en een vrije pers ' moet voorafgaan aan een succesvolle ontwikkeling.
In feite maakt een dergelijke combinatie een einde aan alle hoop op ontwikkeling!  Geen enkele natie heeft zich ooit ontwikkeld onder democratie met meerdere partijen, noch, zoals Lee Kwan Yew [3] opmerkte, met een vrije pers,


De Filippijnse pers geniet van alle vrijheden van het Amerikaanse systeem, maar laat de mensen in de steek: een zeer partijdige pers hielp Filippijnse politici om het volk te overspoelen vele verwarrende ideeen zodat de mensen  niet konden zien wat hun vitale belangen waren in een zich ontwikkelende land.
En omdat vitale kwesties zoals economische groei en billijke verdeling zelden werden besproken, werden deze nooit aangepakt en functioneerde het democratisch systeem niet. Kijk naar Taiwan en Zuid-Korea: hun vrije pers is overal  net als de corruptie, die is ook overal. De criticus zelf is corrupt, maar de theorie is dat als je een vrije pers hebt, corruptie verdwijnt. Nu zeg ik je, dat is niet waar. Persvrijheid, vrijheid van nieuwscritici, moet ondergeschikt zijn aan de dwingende behoeften van de eenheid van Singapore en aan het primaat van het doel van een gekozen regering.


Rusland en China bieden een alternatief voor het imperialistische model: veiligheid zonder dwang, hulp zonder voorwaarden en, in plaats van de WTO-overeenkomsten die duurzame ontwikkeling verhinderen, handel en ontwikkelingspacten om het te bevorderen.

Voetnoten:
[2] Economische democratie: de politieke strijd van de 21ste eeuw. Door J. W. Smith

[3] Een derde wereldperspectief op de pers. RH Lee Kwan Yew, premier van Singapore. C-SPAN, 14 APRIL 1988

De blokken in het spel zijn:

de Europese Unie; 
De Euraziatische Economische Unie; 
De Shanghai Cooperative Organisation; 
De Vereniging van Zuidoost-Aziatische landen; 
Het regionale alomvattende economische partnerschap; 
Het Belt and Road Initiative. 

Merk op dat op een na alle Russisch-Chinees is. 
Laten we ze in meer detail bekijken.




De Europese Unie, die je kan zien als  het westelijke schiereiland van Eurazië, is de status-quo beu. President Macron zei: 'We ervaren ongetwijfeld het einde van de westerse hegemonie over de hele wereld ... Dingen veranderen en ze zijn diep geschokt door de fouten van westerlingen in bepaalde crises, door de keuzes die de Amerikanen al enkele jaren maken ... En dan is er de opkomst van nieuwe machten waarvan we de impact waarschijnlijk al lang hebben onderschat.

China loopt voorop, maar ook de Russische strategie, die de afgelopen jaren met succes is gevolgd ... Ze denken aan onze planeet met een ware logica, een ware filosofie, een verbeelding dat wij zelf een beetje verloren hebben. .

Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, voegde eraan toe: 'De afhankelijkheid van de wereld van de Amerikaanse dollar is niet houdbaar' en moet worden vervangen door een nieuw internationaal monetair en financieel systeem ... Het is de moeite waard om te overwegen hoe een SHC [synthetische hegemonische valuta (een munt die een doorsnee vormt van bestaande munten en algemeen erkend wordt ? JV) '] in het IMF zou betere wereldwijde resultaten kunnen ondersteunen. '
Duitsland voltooit Nord Stream II en installeert Huawei ondanks Amerikaanse dreigingen, en Hongarije, Griekenland en Italië keren zich naar het oosten. Nog een tegenvaller in de Amerikaanse economie (waar de industrie al in een recessie zit) en de rest van de EU zal volgen. De Turkse president Erdogan [4], aan de oostflank van de NAVO, zei dat hij de Russische S-400 kocht, zodat Turkije zich veilig kon terugtrekken uit de NAVO: zijn land is al een dialoogpartner in de grootste veiligheidsorganisatie van de wereld, de SCO.

***
( In de originele tekst volgt hier wat onduidelijkheid die ik weg heb gelaten)

****

De Euraziatische Economische Unie; 
De afgelopen twee jaar is de Russische EAEU-handel dramatisch toegenomen: met Armenië (30%), Wit-Rusland (10%) Kazachstan (21%) en Kirgizië (17%).

China onderhandelt over producttarieven voor zijn bestaande vrijhandelsovereenkomst en in de afgelopen twee jaar is de EAEU-handel ook snel gestegen: Armenië (29%), Wit-Rusland (35%), Kazachstan (48%) en Kirgizië (31%).
Minsk en Moskou proberen hun douane- en energiebeleid tegen 2021 te verenigen en de staatsbelastingcode van de unie zal naar verwachting worden aangenomen in het voorjaar van 2021, en een enkele belastingcode, burgerlijk wetboek en een lijst met regels voor buitenlandse handel, naast verenigde regulatoren van de olie-, gas- en elektriciteitsmarkt tegen 2022. In termen van soft power blijft Russisch de lingua franca in Mongolië, Centraal-Azië en de Kaukasus.




***

De Shanghai Cooperative Organisation, SCO.
(Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Oezbekistan, India, China en Pakistan; met Afghanistan, Iran, Mongolië en Wit-Rusland als waarnemers en Armenië, Azerbeidzjan, Cambodja, Nepal, Sri Lanka en Turkije als dialoogpartners).




De SCO is 's werelds grootste beveiligingsorganisatie en telt vier nucleaire machten onder haar leden. Het heeft als doel
(i) de betrekkingen tussen de lidstaten te versterken;
(ii) bevordering van samenwerking op het gebied van politieke zaken, economie en handel, wetenschappelijk-technische, culturele en educatieve gebieden en op het gebied van energie, vervoer, toerisme en milieubescherming;
(iv) regionale vrede, veiligheid en stabiliteit waarborgen; en
(v) een democratische, rechtvaardige internationale politieke en economische orde creëren.
SCO-leden hebben een intergouvernementele overeenkomst gesloten die het internationale wegvervoer vergemakkelijkt en leggen de laatste hand aan een overeenkomst over het spoorvervoer. De Bishkek-verklaring, aangenomen door SCO-leden, benadrukt de veiligheidsgaranties van het Centraal-Aziatische nucleaire-wapens-vrije zone-verdrag, de 'onaanvaardbaarheid van pogingen om de veiligheid van een land te verzekeren ten koste van de veiligheid van andere landen', en veroordeelt de unilaterale en onbeperkte opbouw van raketafweersystemen door bepaalde landen of groepen van staten. "De Iraanse president Hassan Rouhani, sprekend tegen presidenten Poetin, Xi, Modi en Imran Khan, beschuldigde de VS als" een ernstig risico voor de stabiliteit in de regio en de wereld " en bood een voorkeursbehandeling voor alle collega-SCO-landen, bedrijven en ondernemers om te investeren in de Iraanse markt. Xi antwoordde dat Beijing banden met Teheran zal blijven ontwikkelen, ongeacht hoe de situatie verandert.
  ***

De Vereniging van Zuidoost-Aziatische landen; 

ASEAN. De in 1967 opgerichte Associatie van Zuidoost-Aziatische landen - Brunei Darussalam, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Filippijnen, Singapore, Thailand en Vietnam - stemde ermee in de economische groei, sociale vooruitgang en culturele ontwikkeling van hun regio te versnellen door gezamenlijke inspanningen om de geest van gelijkheid en partnerschap om de basis voor een welvarende en vreedzame gemeenschap te versterken en regionale vrede en stabiliteit te bevorderen door respect voor rechtvaardigheid en de rechtsstaat in de relatie tussen de landen in de regio en naleving van de beginselen van de Handvest van de Verenigde Naties.
( Rood = belangrijk JV)
Rusland en China zijn strategische ASEAN-partners, 
maar hoewel ASEAN een veel langere dialoogpartnerschappen had met de westerse landen zoals Amerika en de EU, stelde geen van hen een vrijhandelsovereenkomst voor ASEAN voor. 

China deed dit in 1988 en sloot vervolgens in recordtijd de ASEAN-China vrijhandelsovereenkomst met als resultaat dat de totale handel tussen ASEAN en China, $ 8 miljard in 1991, groeide tot $ 600 miljard in 2018 met een doel van $ 1 biljoen tegen 2024.

***

Het regionale alomvattende economische partnerschap. 

The Regional Comprehensive Economic Partnership: RCEP.

Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, de Filippijnen, Singapore, Thailand, Vietnam, China, Japan, India, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland.
Het grootste handelsblok ter wereld, het RCEP, is goed voor de helft van de wereldeconomie en is, in tegenstelling tot de WTO, bevooroordeeld ten gunste van ontwikkelingslanden en sluit mechanismen voor geschillenbeslechting tussen investeerders en staten uit (ISDS) [6] die particuliere ondernemingen ten opzichte van staten bevoordelen.

 Volgens PwC zal het BBP van de lidstaten van de RCEP, PPP, in 2050 $ 250 biljoen (9 nullen) bedragen, waarbij het gecombineerde BBP van China en India meer dan 75% daarvan uitmaakt. Het aandeel van RCEP in de wereldeconomie zou in 2050 de helft van het wereldwijde bbp van $ 0,5 quadrillioen (15 nullen)  kunnen vertegenwoordigen.


ISDS-clausules stellen buitenlandse investeerders in staat nationale regeringen aan te klagen voor maatregelen die hun winst schaden. Ngo's, (..0),  vakbonden, liefdadigheidsinstellingen en geloofsgroepen zeggen dat ze een bedreiging vormen voor de mensenrechten, de gezondheid en het milieu.



****


Het Belt and Road Initiative. (BRI)

De lancering is gepland op 1 juni 2021 en integreert vier miljard mensen in honderddertig landen in Eurazië, Afrika, Latijns-Amerika en de Stille Zuidzee. BRI richt zich op beleidscoördinatie, infrastructuur-connectiviteit, onbelemmerde handel, financiële integratie en mens-op-mens banden. Het bouwt energiecentrales in Pakistan, spoorlijnen in Hongarije en havens van Afrika naar Griekenland, vervangt westerse instellingen, hervormt de mondiale economische orde, smeedt nieuwe banden, creëert nieuwe markten, verdiept economische verbindingen en versterkt diplomatieke banden. Iran is een belangrijk BRI-knooppunt en Teheran ziet het als de weg naar volledige integratie in het Euraziatische economische ecosysteem. Doorvoer van vracht vanuit heel India via de International North-South Transport Corridor, INSTC, naar de Iraanse haven van Bandar Abbas (precies bij de Straat van Hormuz gelegen JV) verlaagt de verzendkosten naar Europa met veertig procent. De INSTC gaat binnenkort fuseren met het wereldwijde transportnetwerk van het BRI.



De Euraziatische Landbrug van de BRI is een voorbeeld van een samenwerkingsmodel model. Productie met toegevoegde waarde - zoals het assembleren van onderdelen van verschillende oorsprong - kan belastingvrij worden uitgevoerd in de  Vrije Handelszones die bij de grenzen liggen ( FTZ's ) , waar de lonen een vijfde van die van China zijn. Dit maakt het mogelijk om, afhankelijk van de locatie, lagere kosten toe te voegen aan de totale productiekosten in plaats van blootgesteld te worden aan één salarisband in slechts één land. Goederen die deze FTZ's binnenkomen, worden beschouwd als buiten de douanegrenzen, dus trekken geen douanerechten of btw aan, en bedrijven die erbinnen opereren zijn vrijgesteld van alle belastingen. De knooppunten:
Huoergousi Export Processing Zone (grens China-Kazachstan);
Khorgos Eastern Gate Special Economic Zone (Kazachstan);
Aktau Special Economic Zone (Kazachstan);
Alat Free Trade Zone (Azerbeidzjan);
Poti Free Industrial Zone (Georgia);
Hualing-Kutaisi Free Industrial Zone (Georgië).

De vrijhandelszone van Oost-Anatolië in Turkije is het interessantst, omdat de douane-unie van Turkije met de EU belastingvrije goederen van Turkse oorsprong toestaat. Vorig jaar maakten meer dan 6.300 treinen de reis, elke negentig minuten. De transittijd van Trans-Eurazië is gedaald van drie weken naar twee en zou tegen 2024 tien dagen moeten zijn. Uiteindelijk wil Rusland de noordelijke provincies van China verbinden met Eurazië via de ....


( NB:  ik denk niet dat de Free Trade zones op bovenstaande map zijn aangegeven. JV) 

... Trans-Siberische en de Chinese Oostelijke Spoorwegen . Chita in China ( Heilongjian) en Khabarovsk in Rusland zijn al volledig met elkaar verbonden. Over het hele spectrum streeft Moskou naar het maximaliseren van het rendement op de kroonjuwelen van het Verre Oosten van Rusland:  landbouw, watervoorraden, mineralen, hout, olie en gas.
De bouw van fabrieken voor vloeibaar aardgas (LNG) in Yamal komt enorm ten goede aan China, Japan en Zuid-Korea. Hetzelfde geldt voor gateway Vladivostok, het toegangspunt van Eurazië voor zowel Zuid-Korea en Japan, als het toegangspunt van Rusland tot Noordoost-Azië.
Kazachstan laat zien hoe Groot-Eurazië en BRI complementair zijn: Astana is lid van zowel de BRI als de EAEU.

INSTRUMENTEN VAN DE HANDEL

De zeeweg van de Polar Silk Road is vijfduizend mijl korter dan de Suez-route en loopt meestal via  de Russische kustwateren. In 2010 voer het eerste vrachtschip de hele route zonder hulp van ijsbrekers en in 2017 werd de Christophe de Margerie de eerste ijsbrekende LNG-vervoerder ooit die LNG transporteerde van het Yamal-schiereiland door de Beringstraat en het zuiden naar Japan en China. De Russische Sovcomflot en Novatek hebben een overeenkomst getekend met het Chinese Cosco Shipping en het Silk Road Fund om een ​​joint venture voor maritiem noordpooltransport op te richten voor het beheren van een ijsbrekende tankervloot in het transport van LNG voor huidige en geplande Novatek-projecten, waaronder Yamal LNG, Arctic LNG 2 en anderen.

Pipelineistan. ( De wereld van de pijplijnen) 
 Het IEA ( International Energy Agency ) berekent dat olie tot in 2040 de dominante energiebron van de wereld zal blijven, goed voor een vierde van het wereldwijde energieverbruik. Rusland is goed voor vijftien procent van de energiereserves in de wereld en de Perzische Golfregio voor 65%. Door Rusland en China gebouwde pijpleidingen distribueren deze energierijke rijkdom over het continent en doen de South Stream-gaspijpleiding herrijzen om Europa te leveren als een uitbreiding van TurkStream, nadat de regering Trump ook fel tegen de Nord Stream 2 was. Russisch gas zal via TurkStream naar Turkije gaan stromen jaar en Rusland en Bulgarije zijn begonnen met de werkzaamheden aan de Balkan Stream-pijpleiding om gas naar de zuidelijke EU te vervoeren.

De wereldwijde elektrische verbinding.
Beijing lanceerde GEIDCO in 2016, een ultrahoogspanningsnet dat continu schone energie over de hele wereld zal overbrengen, na de zon. GEIDCO heeft zeven regionale kantoren, veertig wereldwijde kantoren, zeshonderd regionale en nationale leden en heeft $ 1,6 biljoen( 9 nullen) geïnvesteerd in tachtig generatie- en transmissieprojecten in Eurazië, Latijns-Amerika, Afrika, Europa en Noord-Amerika.

De digitale zijderoute.
De DSR versterkt de internetinfrastructuur, verdiept de samenwerking op ruimtevaartgebied, ontwikkelt gemeenschappelijke technologienormen en verbetert de efficiëntie van politiesystemen tussen Belt en Road-landen. Het verzamelt ruimtegebaseerde teledetectiegegevens voor meerdere projecten langs de BRI en China promoot BeiDou-2, zijn wereldwijde satellietnavigatiesysteem als alternatief voor de Amerikaanse GPS. Pakistan, Laos, Brunei en Thailand hebben BeiDou al geadopteerd. De bouw is begonnen aan de Pakistan Oost-Afrika Cable Express, die Pakistan verbindt met Kenia en Djibouti. In 2012 had minder dan een procent van de bevolking van Myanmar toegang tot breedband, maar het land verwacht tegen 2025 een 5G-breedbanddienst te lanceren, zelfs op Singapore.

De Elektronische Silk Road
van Rusland en China zullen het door de VS gedomineerde SWIFT-netwerk vervangen.

De Silk Road International Bank . De AIIB
garandeert jaarlijks een triljoen dollar ( 18 nullen)  aan langlopende leningen met een lage rente voor regionale infrastructuur, armoedebestrijding, groei en beperking van de klimaatverandering en stelt de vier miljard spaarders van Eurasia in staat om lokale besparingen te mobiliseren die voorheen weinig veilige of creatieve afzetmogelijkheden hadden. Niets is verstandiger voor de nieuwe Pipelineistan-deal dan deze in yuan te laten afwikkelen. Beijing zou Gazprom in die valuta betalen (converteerbaar in roebels); Gazprom zou de yuan accumuleren; en Rusland zou dan talloze in China vervaardigde goederen en diensten in yuan kopen die in roebels converteerbaar is. De fusie van het Mir-betalingssysteem van Rusland en China's Union Pay lijkt onvermijdelijk omdat hun bilaterale handel groeit met een verbazingwekkende half miljard dollar per maand en de volledig converteerbare digitale yuan van Beijing kan dit jaar al debuteren, wat nog leuker is.

Onkwetsbaarheid om aan te vallen. In de afgelopen achttien maanden hebben Rusland en China aangetoond hun vermogen te verdedigen tegen elke aanval en op hun beurt elke stad in de Verenigde Staten binnen vijfenveertig minuten te vernietigen. Ze opereren nu vanuit een sterke positie, met name in Eurazië.

HEGEMONIE EN HUMANITAIRE LEIDERSCHAP.

Volgens de Chinese filosoof Xunzi waren er drie soorten leiderschap: menselijke autoriteit, hegemonie en tirannie. Menselijke autoriteit begint met het creëren van een wenselijk model thuis dat mensen in het buitenland inspireert. Xunzi [2] stelde voor dat, hoewel hegemonieën oorlogen weten te winnen, "de heerser die in zijn eigen staat correct handelt, internationale voorrang zal krijgen." De binnenlandse bepaalt de internationale en, aangezien menselijke autoriteit gebaseerd op moraliteit in plaats van macht, is superieur aan hegemonie is het belangrijker om mensen te veroveren dan territorium. Staten die menselijk gezag willen uitoefenen, moeten de eersten zijn die de normen respecteren die zij bepleiten en leiders met een hoge ethische reputatie en een groot bestuurlijk vermogen zullen andere staten aantrekken. “Medelevend zijn in grote zaken en de kleine over het hoofd zien, maakt iemand geschikt om leider van Samenwerking te worden. Van je vrienden houden, vriendelijk zijn met de groten, je bondgenoten belonen en degenen straffen die tegen je zijn, de echte Leider heeft een duidelijke plicht en zijn morele status moet daar bij passen. ”Het leiden van de vergaderingen van andere staten verleent internationale erkenning van menselijke autoriteit . Twee eeuwen later vatte Confucius Xunzi als volgt samen: "Morele superieuren verhouden zicht tot moreel inferieuren  zoals wind tot gras: gras moet buigen wanneer de wind erover waait".

Een verwarmende, morele wind waait over Eurazië en de stukken komen samen.

Godfree Roberts bestudeert China sinds 1967 en bereidt een boek, How China Works, voor op publicatie dit jaar. Zijn online China-oeuvre is hier beschikbaar.

( Engelse titels: zie: http://thesaker.is/russia-china-and-the-european-peninsula/ )

[1] Hegemonische stabiliteitstheorie: een empirische beoordeling. Michael C. Webb en Stephen D. Krasner. Overzicht van internationale studies. Vol. 15, nr. 2, Special Issue on the Balance of Power (apr., 1989), pp. 183-198. Cambridge University Press

[2] Oude Chinese gedachte, moderne Chinese macht. Van Yan Xuetong

[3] "Partij-eenheid versterken en partijtradities voortzetten" (1956) China's economie haalde achtenvijftig jaar later.

[4] Bouw een harmonieuze wereld van duurzame vrede en gemeenschappelijke welvaart. Toespraak van Hu Jintao op de VN-top, New York, 15 september 2005

[5] Wang Yi, ‘Exploring the Path of Major-Country Diplomacy with Chinese Characteristics’, Foreign Affairs Journal, No. 10 (2013), p. 14.

[6] De beste kijk op de Chinese economische betrokkenheid in Afrika, door Kartik Jayaram, Omid Kassiri en Irene Yuan Sun. Juni 2017. McKinsey.

[7] Alle wegen leiden naar China, door Ehsan Masood. Nature, 2 mei 2019. Vol 569

[8] China lanceert een fonds van $ 11 miljard voor Centraal-, Oost-Europa. Reuters, 6 november 2016

[9] Achter het $ 1 biljoenplan van China om de economische orde op te schudden. Door Jane Perlez en Yufan Huang. New York Times, mei

No comments:

Post a Comment