Tuesday, October 16, 2018

764 Rusland exporteert voor 20 miljard aan voedsel. Proficiat !

Op deze video zien we president Putin en premier Medvedev op bezoek bij een 4 jaar oude appelboomgaard. 





Die is aangeplant toen de VS ons dwong om Rusland te straffen voor de MH17, waarna Rusland zei: dan kopen wij geen westerse groenten en fruit meer. 

Op dat moment ging mijn sympathie uit naar de Nederlandse boeren die plotseling een flink deel van hun afzetmarkt zagen verdwijnen. 

Ik wist heel zeker dat Rusland nooit met opzet die MH17 zou neerhalen, maar dat het voor andere partijen een godsgeschenk was, en dat de kans dat het een Valse Vlag was, heel groot is. 

Ik hoopte dat de landbouwers die flinke persoonlijke belangen hadden en goed georganiseerd zijn,  bereid zouden zijn om onze regering van repliek te dienen, om zo op zijn minst een open discussie op gang te brengen. 

Dat zou de zaak veel goed gedeaan hebben. 

Dus vroeg ik aan het blad Nieuwe Oogst of ik een gastcolumn mocht schrijven. 

Redacteur Jan van Liere liet mij een column schrijven, en vond die prima.  Hij zou zorgen dat ie geplaatst werd. 
Maar de week daarna hield de hoofdredacteur het tegen: het ontbrak aan onderbouwing. 
Ik zei: een column behoeft nooit onderbouwing. Het is een mening van de columnist.
Maar toch stuurde ik een uitgebreide onderbouwing aan de hoofdredacteur. 

Ik heb nooit meer iets van hem gehoord...

Daarna heb ik aan àlle medewerkers van dat blad de onderstaande brief gestuurd. 
Niet één van hen  heeft gereageerd, zelfs niet anoniem. 

Heel jammer voor die Nederlandse boeren, maar nu ik zie wat er in Rusland mee gedaan is, ben ik eigenlijk wel blij. 

Hieronder mijn column, en daaronder de brief aan de medewerkers. 


Amerika valt aan. Zoals altijd.

In de Oekraine is een vliegtuig neergeschoten en als gevolg daarvan gaan in Europa agrarische bedrijven failliet.  Hoe zit die vork in de steel?  ‘Ze’ geven Rusland de schuld van de ramp. Rusland is blijkbaar zonder bewijs al schuldig, want er worden sancties in gesteld.  Rusland besluit dan om geen lanbouwproducten meer kopen uit Europa.
Ik weet dat Rusland onschuldig is en dat sancties een standaard maatregel zijn van Amerika om haar tegenstanders kapot te maken.  Als de landbouw in Brussel de kant van Putin kiest  en openlijk betreurt dat Amerika de Oekraïne gebruikt om Rusland te verzwakken, dan zal Putin misschien wel wat mazen in die importverboden toestaan. Boeren moeten laten zien dat ze weten dat hier over hun rug een heel ander gevecht wordt uitgevochten: de strijd van Amerika om Rusland te destabiliseren en zo de BRIC landen de baas te blijven. Hieronder zal  ik laten zien dat de verwijten aan Rusland niet terecht zijn.

1. Het vliegtuig. De afgelopen drie weken zijn gebruikt om Rusland zwart te maken. De harde bewijzen zoals black boxes en gesprekken van de piloten worden echter niet vrijgegeven.  Alle beschuldigingen aan het adres van de Russen zijn inmiddels ontkracht. Peter van Vliet van het Forensisch team zei: De Ukraïners hebben geweldig geholpen. Bociurkiw van de OVSE zei: “Er is niet geplunderd, en alles wijst er op dat het vliegtuig door een jachtvliegtuig is  beschoten. Geen Buk.”  Op youtube zien we dat de soldaat die ‘een gouden ring steelt’,  die ring  nu juist in een doos doet en afgeeft.  Een andere soldaat die een teddybeer omhoog houdt blijkt omringd te zijn door fotografen. Na de foto’s legt hij de beer plechtig op de grond, doet zijn pet af en slaat een kruis. Hij toont dus wèl respect. De fotografen niet.   Zie: Ukrainian media stories about looting.

2.De Krim. Op de Krim wonen Russen, en die hebben zich afgescheiden van de Oekraïne. Daarna hebben ze Rusland gevraagd of ze zich kunnen aansluiten. Democratie op zijn best: een volk bepaalt wie  haar bestuurders moeten zijn. 

3. Oost Ukraïne.  Daar wonen Russen. Kiev haat hen. Oud president Timoshenko zei :” Laten we een atoombom op die Russen gooien.” Begrijpelijk  dat ze liever bij Rusland horen.
In 1961 zette Rusland raketten op Cuba. Dat was onaanvaardbaar voor Kennedy. Waarom zou Putin nu wel akkoord gaan met een Oekraïne waar Amerika  de baas is?
Kissinger, Kohl, Schmidt ,  en vele anderen staan achter Putin in deze zaak.

4. Hitler verloor 80% van zijn leger in de strijd met Rusland, en 20% (58 divisies) in de strijd tegen de geallieerden.  Zonder de Russen waren we nooit bevrijd.
 Hitler was de derde Europeaan die Rusland wilde veroveren. Stalin eiste dus in 1945 een bufferzone: de Warschau Pact landen. In 1992 mocht Duitsland herenigen op voorwaarde dat  de Nato niet zou uitbreiden. Het Westen schendt die afspraak glashard, maar Westerse raketten in de Oekraïne is echt onaanvaardbaar. Dan staat Rusland in verloren positie.  Rusland verloor 27 miljoen mensen in de strijd tegen Hitler. Het heeft recht op een bufferzone tegen het agressieve Amerika. Amerika dat  sinds 1945 al op 33 landen bommen heeft gegooid is de ware agressor. Niet Rusland.

      ---------------------------------------------------------------------




 Beste mensen,
beste medewerkers van Nieuwe Oogst en LTO,
ik ben landbouwer en ik vind dat de LTO de belangen van de boeren moet verdedigen, óók als dat niet anders kan dan op een ongebruikelijke manier.
Oók als het moed vergt om dat te doen.
Ik doe een beroep op U om nu ook daadwerkelijk, als indirect werknemer van de LTO, de boeren niet te laten barsten.  
Toon een beetje lef aub.
Wil U mij een plezier doen en deze 2 minuten video bekijken:  http://www.youtube.com/watch?v=kZBSGorpLNc  
U ziet dan dat àlle media ons hebben voorgelogen: Er zouden lijken gestolen zijn.(Net waar gebleken). Ze zouden met black boxes rommelen en niet willen afgeven ( niet waar gebleken). Een soldaat weigerde de OVSE toe te laten bij het wrak. ( Dat is wel gebeurd, maar de soldaat wachtte op toestemming.)   Er zouden allerlei mensen rond lopen. ( Dat is wel juist, maar er heerst een oorlog. Het is niet mogelijk om alles af te grendelen.)
Maar het meest boos zijn de mensen geworden over emotionele zaken:  Soldaten zouden in de spullen van de slachtoffers kijken.  Wat bleek: Ook een journalist van Sky News deed het, en een journalist van Eén Vandaag.  Ze moesten door het stof.   
Later hoorden we van de OVSE’s man Bociurkiw en van een Maleisische  waarnemer: Er was geen plundering. Alle bezittingen lagen er nog.
Het meest emotioneel is gereageerd op een foto van een soldaat die zogenaamd triomfantelijk een teddybeer omhoog hield.
En van de diefstal van een gouden ring.  Minister Timmermans gebruikte dat beeld in zijn speech voor de VN. 
Uit het filmpje blijkt dat die beide zaken óók onwaar waren.
Er zijn dus journalisten die zich laten gebruiken om een hetze tegen Rusland te creëren.
Van die hetze zijn de boeren het slachtoffer.
Ze werken een leven lang aan een bedrijf, en enkele journalisten schromen niet om het kapot te maken.
Ik zou het ook fijn vinden als U het artikel zou lezen dat ik aan de Nieuwe Oogst heb aangeboden.( Zie bijlage)
Men besloot om het niet te plaatsen.
Wat is uw mening?  Plaatsen of niet?
Hopelijk bent U wèl van mening dat de boeren recht hebben op deze informatie, en kan op die manier de redactie toch nog tot een andere mening worden bewogen.
De motivatie voor de afwijzing was vaag. 
Ik denk dat men gewoon niet  gelooft wat ik schrijf. En eigenlijk begrijp ik dat ook wel een beetje.
Leo Tolstoy schreef ooit:
"De moeilijkste onderwerpen kunnen worden uitgelegd aan de meest traag van begrip zijnde man als hij zich nog geen mening heeft gevormd over de zaak, maar het eenvoudigste voorval kan niet duidelijk worden gemaakt aan de meest intelligente man als die al  stevig ervan overtuigd is dat hij al weet, zonder een schaduw van twijfel, wat er gebeurd is."
Maar op dit filmpje zien we toch hoe we allemaal voorgelogen zijn.
De journalisten die de leugens over de soldaat en over de ring wereldwijd verbreidden werken bewust aan een hetze tegen Rusland.
Of vergis ik me tòch?  Neemt U dan de moeite om mij dat duidelijk te maken a.u.b.
Ik wens U moed.  Laat uw redactie weten wat Ù vind:  Is het de taak van Nieuwe Oogst om deze opinie te plaatsen, ja of nee?
Harder gezegd: Heeft de redactie het recht om een aantal van zijn lezers failliet te laten gaan terwijl dat kan worden voorkomen als we de waarheid als wapen gebruiken met onze Lobby in Brussel ? 
Er zijn miljoenen mensen die wèl zien wat er gebeurt, maar ze hebben geen toegang tot onze media, en ze hebben geen machtige Lobby. Ze worden genegeerd en in de Media als ‘complottisten’ voor gek versleten. Maar de boeren hebben macht in de EU. Als ze nu ook nog begrijpen dat zij een slachtoffer zijn van een agressief Amerika, en dat hun instortende afzet niet als een soort passieve verzetsdaad kan worden beschouwd om een betere wereld te verkrijgen, maar juist een boosaardiger wereld naderbij brengt, dan kunnen we iets bereiken. Dan kun je lobbyen met volle overtuiging. 
Met vr. groeten,  ******** ( geanonimiseerd)
   
  ------------------------------------------------------
In het artikel is geen ruimte om mijn beweringen te onderbouwen,
Maar in deze email kan dat natuurlijk wel.
Hieronder vindt U de onderbouwing van de beweringen in mijn opinie-stuk.
Uiteraard is het veel werk om al die video’’s te bekijken of artikelen te lezen.
Maar als het U interesseert, dan kan dat. 
Elke avond een uurtje en U hebt na 1 week een heel andere kijk op de wereld.
Mensen die ik in mijn artikel citeer:
Hoofdonderzoeker van het forensisch team, Peter van Vliet, zegt dat hij onder de indruk is van de manier waarop de Oekraïners de lichamen van de slachtoffers hebben geborgen. Ze deden een 'hell of a job', zegt hij.
Buciurkiw over het plunderen: There have been widespread reports of looting, but Mr. Bociurkiw said his monitoring group, which has now spent more time at the site than any other, had not seen any. The Malaysians said they had seen valuables in the fields untouched, he noted, including a bottle of duty-free perfume, auto parts, backpacks full of belongings, a watch and some jewelry.” http://www.moonofalabama.org/2014/07/ukraine-no-interest-in-investigating-mh17.html 
Oud premier Timoshenko: “They ( russische Ukrainers) must be killed with nuclear weapons.”   http://www.youtube.com/watch?v=3vDgdcXnY9M#t=119

Ik stel in mijn opiniestuk dat Rusland met recht een aantal landen als buffer behield tussen haarzelf en het agressieve westen. Dit idee ontleen ik aan William Blum:
One still comes across references in the mainstream media to Russian “expansionism” and “the Soviet empire”, in addition to that old favorite “the evil empire”. These terms stem largely from erstwhile Soviet control of Eastern European states. But was the creation of these satellites following World War II an act of imperialism or expansionism? Or did the decisive impetus lie elsewhere?
Within the space of less than 25 years, Western powers had invaded Russia three times – the two world wars and the “Intervention” of 1918-20 – inflicting some 40 million casualties in the two wars alone. To carry out these invasions, the West had used Eastern Europe as a highway. Should it be any cause for wonder that after World War II the Soviets wanted to close this highway down? Zie: http://www.counterpunch.org/2014/05/09/the-russians-are-coming-the-russians-are-coming/
Over de invloed en de lafheid van de journalistiek hier een uitspraak van de Amerikaanse Paul Witteman: “If we journalists, including my self, right from the beginning had  been asking the necessary tough questions and doing our reporting, rather than be like a sort of stenographers, I do think the Iraq war could have been prevented.” Dat is zeker juist, en iemand kan ook schuldig worden bevonden door ‘verwijtbare nalatigheid.’ Ik hoop dus dat er een dag komt dat journalisten moeten boeten voor de miljoenen levens die ze vernietigd hebben door niet hun werk naar behoren te doen. Ik als teler moet aan extreme eisen voldoen voor de voedselveiligheid (BRC, IFS etc) , maar een journalist mag best leugens vertellen die er voor dienen om een oorlog te veroorzaken.  Hier een zeer goede documentaire over het bedrog in de media: “The war you don’t see”  http://tiny.cc/q0ntcx ( Hierin komt de uitspraak van Dan Rather ook voor.)

Over de correcte houding van Rusland met betrekking tot de  Krim en de Ukraïne:   
Prof Stephen Cohen, video: een prettig gesprek, informatief: http://rt.com/shows/big-picture/165916-cohen-iraq-ukraine-soviet/
Oud CIA man:  “And, in February 1990, his Secretary of State James Baker promised Soviet President Mikhail Gorbachev that NATO would move “not one inch” to the East, if Russia pulled its 24 divisions out of East Germany”.: http://tinyurl.com/ljpnpkd  
Prof. Merkel over het feit dat de aansluiting van de Krim juridisch geheel in orde was. Dus geen illegale zaak: http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/die-krim-und-das-voelkerrecht-kuehle-ironie-der-geschichte-12884464.html
Aanwijzingen dat het de Kiev opstandelingen zijn die de sluipschutters betalen:   http://www.youtube.com/watch?v=ZEgJ0oo3OA8    en  https://www.youtube.com/watch?v=zDPJ-ucnyPU 
Aanwijzingen dat het Kiev is dat de Odessa moorden heeft georganiseerd: http://www.youtube.com/watch?v=xZUEBIoZu0w 
Amerika beweert dat een raket het vliegtuig heeft neergehaald.  Maar er is geen enkele aanwijzing dat er een raket is gelanceerd.  Er zijn video’s van rond rijdende vrachtwagens met raketten. Er zijn video’s waar separatisten beweren dat ze een vliegtuig hebben neergehaald,  maar die zaken worden bij de vleet vervalst.  Zijn er ook gewone burgers geïnterviewd die het helse kabaal hebben gehoord van een Buk raket die wordt gelanceerd?  Nee.
Maar er zijn wel burgers die zagen dat het vliegtuig dat neer stortte, werd belaagd door een jachtvliegtuig.
En de OVSE man Burciurkiw zag duidelijk kogelgaten in de cockpit. En een piloot zegt dat alles wijst op een jachtvliegtuig. En de Russen die , zoals het hoort , al 4 dagen na de crash al hun radarbeelden pubbliek maakten, hebben op de radar gezien dat er een jachtvliegtuig naast vloog.  http://www.globalresearch.ca/support-mh17-truth-osce-monitors-identify-shrapnel-like-holes-indicating-shelling-no-firm-evidence-of-a-missile-attack/5394324
Bewijzen dat de VS en de EU de Ukraïne bewust van Rusland willen afnemen:
Minister Nuland ( VS) : We hebben 5 miljard $ geïnvesteerd om Ukraine te destabiliseren.:  ( video)    http://tiny.cc/a3x3ax    
Een korte samenvatting over de werkelijke strijd tussen Amerika en Rusland: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/28101_conflict_vs_rusland_5_oorzaken/
Een Duitse analist die al in december 2012 zag aankomen dat de VS er alles aan zou gaan doen om de steeds betere samenwerking tussen Rusland en Europa (en afhankelijkheid van Russisch gas) te blokkeren door een oorlog te forceren:   http://nsnbc.me/2012/12/22/russia-e-u-meeting-in-bruxelles-risk-of-middle-east-and-european-war-increased
Ook vanaf 2012 is het Rusland –zwartmaken begonnen: 
Pussy Riot werd in de picture gezet.  Vergelijk dat eens met Megan Rice, die nòg langer de gevangenis in moest, maar géén krant haalde:  http://tiny.cc/ujiefx 
Een russisch diplomaat die dronken was en zijn kinderen sloeg was wekenlang in het nieuws.  Daaraan zie we duidelijk dat er hogere machten bezig zijn met zwartmaken: Over diplomaten komt nóóit iets in het nieuws. In geen enkel land. http://willyvandamme.wordpress.com/2013/11/14/de-nieuwe-roddel-courant/
De journalist Willy van Damme doorziet het spel al jaren en heeft een fenomenale feitenkennis. Als U iets wil weten kunt U de zoekfuntie op zijn blog gebruiken, en dankunt U lezen hoe de zaak werkelijk is of was. Probeert U bijvoorbeeld eens met : Litvinenko, de man die volgens onze media door Putin zou zijn vergiftigd. 
Russen zijn tegen homosexualiteit. Wat dat betreft lopen ze 30 jaar achter met ons. Maar er zijn honderden NGO’s  ( goede doelen organisaties, maar heel vaak werken ze voor de VS regering, soms zonder dat zelf te weten: de zogenaamde ‘unwitting assets’ of, zoals Stalin ze noemde:  nuttige idioten.) in Rusland actief die nu juist dit soort achilles-hielen van Rusland benutten om het land te destabiliseren: dus de homo’s worden geholpen om flink aan de weg te timmeren. Putin heeft toen besloten om alle reklame-achtige publiciteit over homosexualiteit uit te bannen. Natuurlijk werd dat toen benut om Putin zwart te maken.
Een voormalig hoofdbestuurder van Amnesty  International, prof. Boyle, zegt dat ook Amneswty heel waak werd misbruikt om een opponent van Amerika zwart te maken. Hij adviseert Rusland om àl die NGO’s het land uit te zetten.  Hier een korte video met Boyle: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SEcZFgSnVP0#t=602
Putin heeft de NGO’s er niet uit gezet, maar eist wel dat ze aantonen wie hen financiert.
Wat gebeurt er in de wereld?
In 1915 kocht de bankier JP Morgan de ‘policy’ van de 25 grootste kranten. Die zouden voortaan de werkelijkheid beschrijven zoals hij dat wenste. We weten dit omdat congreslid Oscar Callaway het liet opnemen in de annalen van het Congres: http://ut.alternativeconservative.com/2010/01/cfr-jp-morgan-oscar-callaway/ 
Er is geen reden om aan te nemen dat de huidige kranten wel de waarheid drukken in zaken waar het oorlog of vrede betreft.
Gelukkig is er nu het internet waar minder censuur mogelijk is. Enkele goede bronnen zijn: 
In 1997 bepaalden de Neocons dat ze de wereld nog eens 100 jaar zouden controleren. Men moest een veel sterker leger krijgen.En men moest twee oorlogen tegelijk kunnen voeren. Moderne oorlogen: dus met false flags, met anderen die het werk voor je doen ( jihadisten, of fascisten) , met pre-emptive oorlogen, etc. etc.  We maken het nu al 14 jaar mee, en ze worden steeds gekker. Het is niet ondenkbaar dat ze met atoombommen gaan gooien.    Hier het PNAC rapport uit 1997: http://nl.wikipedia.org/wiki/Project_for_the_New_American_Century 
De Neocons zijn volgelingen van Leo Strauss, Ze geloven dat een democratie onzin is en dat een regering best het volk mag misleiden:  http://www.nhinet.org/ryn18-1&2.pdf
Sterke aanwijzingen dat de VS met fascisten samenwerkt, en dat Nederland zelfs 50.000 € schenkt aan mensen die 1,5 miljoen Russen willen doden:  http://vineyardsaker.blogspot.nl/2014/08/its-perfectly-simple-you-need-to-kill.html
Ook interessant:  In 1967 geeft de CIA een memorandum uit waarin het verzoekt aan bevriende journalisten om alle theoriën die anders zijn dan de officiele versie van de regering, af te doen als complot theoriën.  En er moet een sterke associatie worden gemaakt tussen complot theorie en ‘halve idioot’. Later bleek waarom de CIA dit  memorandum  1035-960  ( google 1035-960) had uitgegeven: omdat de ‘complottisten’ gelijk hadden : de CIA was betrokken bij de moord op Kennedy. http://jamesfetzer.blogspot.nl/2009/12/james-douglass-jfk-and-unspeakable.html
Amerika heeft na de oorlog 33 landen gebombardeerd: http://killinghope.org/superogue/bomb.htm
Rusland heeft Hongarije en Tsjechoslowakije met leger-macht  binnen het Warschau pact gehouden. Het heeft een communistsich regime in Afghanistan geholpen tegen de voorlopers van de Taliban.  Het heeft de agressie van Georgië gestopt in 2008. Het heeft de idiote jihadisten in Chechenie zeer hard gestopt, en Putin is nu goed bevriend met de meer gematigder moslims in Chechenië. Conclusie: Rusland heeft wel zijn leger gebruikt, maar nooit op plaatsen waar het niet haar zaak was. En altijd defensief: om te behouden wat haar toekomt. Maar onze media wordn volgeschreven door Amerikaanse beureau’s, niet door Russische.
Het verschijnsel dat mensen hun eenmaal ingenomen standpunt bijna niet meer veranderen, zoals Lev Tolstoy al opmerkte, lijkt heel sterk op wat in de psychologie bekend  staat als ‘Confirmation bias.’
Amerika maakt daarvan gebruik als het een False Flag pleegt.  ( Een valse vlag actie is als je een vliegtuig neer schiet en dan jouw opponent de schuld geeft. ‘Operation Northwood ‘ was zo’n p[lan, maar dat is destijds door Kennedy verboden, wat één van de nagels aan zijn doodskist was.)
Als de ramp  is gebeurd moet je zeer snel naar de opponent wijzen en beweren dat HIJ het gedaan heeft. Liefst met ‘bewijzen’ waar niemand aan kan twijfelen.
Bij 911 had men ‘bewijzen’. Een bekende journaliste had vanuit het vliegtuig met haar man gebeld, en gezegd dat de kapers ‘moslims waren met stanley messen’.  Iedereen kende Barbara Olsen, en was zeer getroffen.  Op dat moment wist dus iedereen voor 100% zeker dat de moslims 911 hadden gepleegd. Maar... later bleek dat het vliegtuig dermate  hoog vloog en dermate snel, dat een telefoongesprek onmogelijk was.  De onderzoekers verandereden dus hun verhaal: het gesprek was met een toestel uit de rugleuning van de steol gevoerd.  Helaas bleke  die er  nooit te hebben in gezeten. In 2007 verklaarde de FBI zelf dat het gesprek met Barbara Olsen nooit kon hebben plaats gevonden.  Hier theoloog prof D. R. Griffin daarover:  http://www.youtube.com/watch?v=KjImLL4NnwA
Maar is het dan niet een schandaal als zo’n leugen bekend wordt in de pers?  Het antwoord geeft professor Griffin:  Geen enkele van de Media heeft de nieuwe uitspraak van de FBI geplaatst.
In dit verband is het verhelderend om te lezen hoe een man als Karl Rove over de paar journalisten denkt die wèl de waarheid publiceren:
“prima dat jullie journalisten telkens de waarheid achterhalen. Maar wij gaan steeds verder met de realiteit te veranderen, en jullie komen er achteraan gesukkeld.’  En zo is het ook: Irak is vernietigd, ook al was dat op basis van leugens, het blijft vernietigd. Idem voor Libië en Syrië.  En straks voor Rusland en Iran.   En ook Europa zal enorm lijden van de wig die Amerika drijft tussen Rusland en Europa.
Hier Karl Rove:  http://en.wikipedia.org/wiki/Reality-based_community  De Neocons achten zich onaantastbaar, want ze controleren de Massamedia.
Algemeen filmpje over de Ukraïne: Wat U niet weet over Ukraïne:     http://www.youtube.com/watch?v=fWkfpGCAAuw&list=UUEHsSWvrGVSIA63OV3J6vhA  




4 comments:

  1. Goede stukken. Jammer dat het nooit is geplaatst op de plaats waar je het geplaatst wilde hebben.

    Zelfcensuur, gebrek aan moed, bang voor kritiek, ik kan het begrijpen. Wat overigens de beslissing om het niet te plaatsen niet goedpraat.

    Ik las dat tzt de gedupeerde boeren 'goed' gecompenseerd zijn door NL voor de verliezen door de sancties aan Rusland. Hoe goed goed is, weet ik niet. Maar ik kan me voorstellen dat het niet lijden van schade door de sancties er ook mee te maken mee heeft gehad, dat het blad niet echt zat te wachten op kritiek op de waarheid/waan van de dag.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wat me hieraan dit denken: dit schreef Orwell in 1943, in een stuk dat pas na zijn dood gepubliceerd is.

      'Unpopular ideas can be silenced, and inconvenient facts kept dark, without the need for any official ban. Anyone who has lived long in a foreign country will know of instances of sensational items of news — things which on their own merits would get the big headlines-being kept right out of the British press, not because the Government intervened but because of a general tacit agreement that ‘it wouldn’t do’ to mention that particular fact. So far as the daily newspapers go, this is easy to understand. The British press is extremely centralised, and most of it is owned by wealthy men who have every motive to be dishonest on certain important topics. But the same kind of veiled censorship also operates in books and periodicals, as well as in plays, films and radio. At any given moment there is an orthodoxy, a body of ideas which it is assumed that all right-thinking people will accept without question. It is not exactly forbidden to say this, that or the other, but it is ‘not done’ to say it, just as in mid-Victorian times it was ‘not done’ to mention trousers in the presence of a lady. Anyone who challenges the prevailing orthodoxy finds himself silenced with surprising effectiveness. A genuinely unfashionable opinion is almost never given a fair hearing, either in the popular press or in the highbrow periodicals.'

      Delete
    2. Volledig artikel: http://orwell.ru/library/novels/Animal_Farm/english/efp_go

      Delete
    3. Ik zie jouw reacties nu pas, Willem.

      Dank voor de reacties.

      Ik vind het citaat van Orwell heel goed geformuleerd.

      PS: Op Blik ben ik heel kritisch geweest op jouw standpunt in zake Kashoggi.
      Misschien was ik wel onnodig hard.
      ( Ik heb de indruk dat Rootman heel aardig tegen je deed omdat hij mij te hard vond...)

      Lees het over een week nog maar eens door, en mogelijk dat je me dan beter begrijpt.

      Delete