Friday, September 14, 2018

759 Waren we wel echt op de maan? Astronauten zeggen domme dingen.


Er is geen mening zo extreem of op youtube kun  je supporters voor die mening vinden.  Voorzichtigheid is dus geboden.

In mijn jeugd waren er wat wereldvreemde oude mannetjes die in zwaar dialect zeiden dat ze niet geloofden dat we ooit op de maan waren.

Maar nu zijn het soms heel goed opgeleide lieden die datzelfde zeggen, met heel aardige argumenten.
De twijfels groeien, moet ik eerlijk toegeven. 

Zo was daar die man die ons liet zien dat de VS een ferm probleem had met de Russische successen in de ruimte, en Kennedy had beloofd dat hij binnen 10 jaar een man op de maan zou zetten.
Er was dus een flinke noodzaak voor een maanlanding.

Deze man wijst  er ook op dat het heel vreemd is dat daarna dit soort reizen nooit meer gemaakt is.

Nu trof ik een andere video: Nasa admits we never went to the moon. ( Link
 ( 2 miljoen views in 1 jaar tijd)
In deze video zien we enkele jonge deskundigen die enthousiast zijn omdat het mogelijk zal worden om de ' lagere baan om de aarde'  (lower orbit) te verlaten, en eventueel naar de Maan en andere  planeten te reizen.
Weten ze niet dat dit al 50 jaar geleden is gedaan?

Een deskundige zegt dat de 'Van Allen Belt' bestaat uit zeer gevaarlijke straling. En dat we die problemen moeten oplossen vóór we door die Van Allen Belt kunnen doorkruisen.
Maar de maanreizigers uit 1969 deden dat toch al !?

Nasa Astronaut Don Pettit zeght: "Ik zou direct naar de maan gaan als dat kon. Het probleem is: We hebben de technologie om dat te doen niet meer beschikbaar."

Is dat zo?
Hoe zijn we die kennis en technologie verloren?
Was het groot nieuws toen we die kennis verloren?
Ik heb er niks over gelezen.
Dit is nieuw voor mij.
Zal er nog meer kennis verdwijnen? Of is dit de enige en eerste keer?
Ik weet dat de oude ambachten zijn uitgestorven, maar dat is een kwestie van trainen en oefenen.

Hier klopt iets niet ! 


1 comment:

  1. Veel mensen onderschatten de grootte van de Apollo onderneming, en vinden het daarom raar dat we het nu niet zomaar kunnen doen, zelfs met onze huidige technologie.

    Van https://nl.wikipedia.org/wiki/Apolloprogramma:
    "Op het hoogtepunt werkten meer dan 400 000 mensen en ruim 20 000 bedrijven aan een methode om naar de maan te reizen en weer heelhuids terug te keren. De kosten van dit alles zouden oplopen tot minstens 19,4 miljard dollar, hetgeen uitgedrukt in huidig geld neerkomt op zo'n honderd miljard dollar."

    Dit is dezelfde reden waarom we nu geen Notre Dame of Piramide kunnen bouwen: onze economie is er niet voor ingericht.
    Qua kennis is er inderdaad veel verloren. Een maanmissie kan je niet gewoon in een klein instructieboekje schrijven. Veel van die 20.000 bedrijven zijn in de loop der jaren failliet gegaan.

    Over de van allen gordel: https://en.wikipedia.org/wiki/Van_Allen_radiation_belt#Implications_for_space_travel
    "The Apollo missions marked the first event where humans traveled through the Van Allen belts, which was one of several radiation hazards known by mission planners. The astronauts had low exposure in the Van Allen belts due to the short period of time spent flying through them. Apollo flight trajectories bypassed the inner belts completely, and only passed through the thinner areas of the outer belts.

    Astronauts' overall exposure was actually dominated by solar particles once outside Earth's magnetic field. The total radiation received by the astronauts varied from mission to mission but was measured to be between 0.16 and 1.14 rads (1.6 and 11.4 mGy), much less than the standard of 5 rem (50 mSv) per year set by the United States Atomic Energy Commission for people who work with radioactivity."

    Radioactiviteit moet je altijd relatief zien: iedereen krijgt in zijn leven een dosis radioactiviteit mee. Je ontvangt meer straling van een intercontinentale vlucht dan van een hele dag tegen de muur van Borssele leunen.

    Bedenk dat de Apollo-missie tegen huidige veiligheidseisen onacceptabel zou zijn. We hebben dus andere technologie nodig om tegen de huidige veiligheidsnormen naar de maan te kunnen.

    ReplyDelete