Saturday, November 15, 2014

403. NYTimes misleiding en Kissinger kiest Putin's zijde.

This blog:

Robert Parry geeft enkele voorbeelden van de misleiding van Het Grote Publiek. (HGP)
HGP kan zich natuurlijk nooit een eerlijk beeld van de wereld vormen als in de belangrijkste Media enorme leugens worden verteld, en de waarheid niet of bijna niet aan bod komen.

De evolutie heeft ons zo gemaakt  dat we altijd de leugen zullen geloven als die 9 maal wordt verteld, en niet de waarheid , als die slechts één maal wordt verteld.  De mening van Kissinger zal dus helaas weinig veranderen aan het biased wereldbeeld van HGP.

Hier een artikel van Robert Parry, met zekere vrijheid vertaald ( door J V) in het nederlands.


                          ---------------------------------------------



Als Henry Kissinger een keer de waarheid spreekt.
12 november 2014
  
Exclusief: Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger betwist de visie van de grote Amerikaanse media op de Oekraïne-crisis, en merkt op dat Rusland reageerde op  het Westen, niet andersom. Maar de MSM blijft doorzeuren over de Russische "agressie", schrijft Robert Parry.

Door Robert Parry

Het Amerikaanse publiek wordt geconfronteerd met een informatie-crisis als de New York Times en andere grote Amerikaanse media propaganda organen zijn geworden van de neoconservatieve agenda en in het bijzonder de rush naar een nieuwe Koude Oorlog met Rusland - zo veel zelfs dat zelfs ex-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger daar nu kritiek op[ heeft geleverd.

MSM artikelen zijn consequent partijdig - en in sommige gevallen niet erg zinvol. Zo schreef Times correspondent David M. Herszenhorn een alarmerend verhaal op woensdag over een nieuwe Russische "invasie" van Oekraïne, maar vreemd reed de vermeende Russische tank kolonne naar het oosten in de richting van de Oekraïense stad Donetsk, terug naar Rusland, niet naar het westen richting de Oekraïne.
( Een OVSE woordvoerder, Michael Bociurkiw, heeft dit  woensdag gezegd.)

Kenmerkend voor zijn anti-Russische vooroordelen, citeerde  Herszenhorn ook klachten van de  Oekraïense regering dat de Russen  een wankel staakt-het-vuren gebruikten om de Rebellen te versterken. Maar de realiteit is dat beide partijen de andere van dergelijke manoeuvres beschuldigen . Herszenhorn weet dit, maar hij schreef allen:
"Oekraïense functionarissen hebben geklaagd dat Rusland gebruik maakt van de zogenaamde wapenstilstand om de rebellen in het oosten van Oekraïne te versterken met meer vechters en apparatuur."

Hoewel mensenrechtenorganisaties Kiev hebben bekritiseerd voor lukrake beschietingen van steden en het sturen van brute milities naar die bevolking, hebben de Times en andere grote Amerikaanse kranten dergelijke feiten genegeerd of gebagatelliseerd.

Op woensdag Herszenhorn vergeleek ook de vermeende nieuwe Russische inval met de "invasie" van de Krim, maar er was geen "invasie" van de Krim, omdat de Russische troepen die betrokken waren bij de ondersteuning van het volks-referendum waar besloten werd de Krim af te scheiden van de Oekraïne en zich weer bij Rusland te voegen, die troepen waren al op de Krim onder een overeenkomst met de Oekraïense regering met betrekking tot de Russische marinebasis bij Sebastopol.
Herszenhorn's gebruik van het woord "invasie" is gewoon een overdrijving, net als de rest van de onevenwichtige verslaggeving die een rationele Amerikaanse publieke reactie op de crisis in de Oekraïne bijna onmogelijk heeft gemaakt.

Sinds het begin van de crisis in februari is de verslaggeving van de New York Times over dit conflict opmerkelijk subjectief. Zo heeft de Times grotendeels het overtuigende en algemeen bekende bewijs dat Amerikaanse regeringsfunctionarissen en agenten hielpen bij het uitvoeren van de staatsgreep van 22 februati, die de gekozen president Viktor Janoekovitsj heeft verdreven. [Zie Consortiumnews.com's "het waarom achter de Oekraïne Crisis."]

The Times heeft ook het bewijs verzwegen dat extreem-rechtse en neo-nazi elementen een belangrijke rol speelden bij het gooien van brandbommen naar de politie, waardoor  Janoekovitsj en andere overheidsfunctionarissen moesten vluchten voor hun leven. Later zpeelden ze een toonaangevende rol bij de aanvallen op etnische Russen. Alsmen al naar deze waarheid verwijzt, is het meestal gepresenteerd in een weinig betekenisvolle context of geplakt in de laatste paar alinea's van lange artikelen over andere onderwerpen.

Medvedev belachelijk maken.

Herszenhorn zelf is een toonaangevende schender van journalistieke normen geweest. Bijvoorbeeld, medio april, vroeg in de crisis, schreef hij een spottende verhaal uit Moskou over de Russische premier Dmitri Medvedev omdat die een mogelijke burgeroorlog voorspelde.
In het artikel "Rusland verdraait de waarheid over de Oekraïne," beschuldigd hij Medvedev van een item op Facebook dat " somber en vol van angst," was, en dat "er weer bloed is verspild in Oekraïne" en dat er  "een burgeroorlog dreigt."

Herszenhorn vervolgde:
"Medvedev smeekte Oekraïners om over hun eigen toekomst te beslissen 'zonder overweldigers, nationalisten en bandieten, zonder tanks of pantserwagens - en zonder geheime bezoeken van de CIA directeur.’  En zo begon weer een dag van gebral en overdrijving, van de verkeerde informatie, complottheorieën, oververhitte retoriek en soms regelrechte leugens over de politieke crisis in Oekraïne die in werkelijkheid is veroorzaakt in de hoogste echelons van het Kremlin.  Uur na uur, dag na dag, week na week galmt dit gebralk uit de Russische staats-media."

Dit partijdige "nieuws" stond op de voorpagina en nog eens op een binnenpagina, maar Herszenhorn heeft nooit de moeite genomen om te vermelden dat er niets onjuist was in wat Medvedev schreef. Het bloedvergieten werd snel erger en escaleerde tot een burgeroorlog.Je kunt zeggen dat  Medvedev was vooruitziend was.

Het was ook de veel verguisde Russische pers die als eerste melding maakte van het geheime bezoek van CIA-directeur John Brennan aan Kiev. Hoewel het Witte Huis dat rapport later bevestigde,  citeerde Herszenhorn toch nog Medvedev’s  verwijzing ernaar in het kader van "desinformatie" en "samenzweringstheorieën."
Nergens in het lange artikel steklt de Times zijn lezers de hoogte dat de directeur van de CIA inderdaad  een geheim bezoek aan Oekraïne had gebracht.

In deze omgekeerde wereld van MSM desinformatie, is er zeer weinig kritiek op de flagrante vooroordelen van de grote westerse media, maar in plaats daarvan blijven de aanvallen op de professionaliteit van de Russische media doorgaan, met inbegrip van een negatief oordeel  deze week door een officieel Britse bureau dat mogelijke partijdigheid bij Nieuws-Media in de gaten houdt. ( Media die in de UK verschijnen. ) Het bureau, dat bekend staat als Ofcom, beschuldigde het Russische RT netwerk er van dat het niet aan de normen voor "onpartijdigheid" voldeed in het begin van de Oekraïne kwestie.

Interessant is dat Ofcom niet durft beweren dat RT leugens verkocht toen ze de neo-nazi-misdadigers beschreef die deel namen aan de 22 februari- staatsgreep, of toen RT over een mogelijke rol van Kiev-gerelateerde sluipschutters in de slachting van tientallen mensen op de Maidan berichtte, en ook niet waar RT berichtte over de ongrondwettig-heid van de nieuwe Kiev regering.

Maar Ofcom verwijt RT dat het niet voldoet aan de eis van "onpartijdigheid" en dreigt m,et reglementaire sancties tegen RT als het niet zijn werkwijze zal verbeteren. Ofcom definieert "onpartijdigheid" als "onpartijdigheid voldoende of passend bij het onderwerp en de aard van het programma."
Het beeld van een Britse regelgevende instantie dat RT dreigt met sancties voor het niet in de pas lopen met de pro-Westerse propaganda die bijna alle Britse en Amerikaanse Nieuws Media uitdragen  doet ons aan George Orwell denken:  het apart zetten en verdacht maken   van een van de weinige bronnen van nieuws die niet mee doet met het  heersende 'groep denken’.

Het zou pas acceptabel zijn als dezelfde normen werden toegepast op de westerse media voor hun eenzijdige berichtgeving over de Oekraïne, maar dat zou blijkbaar te veel tegen belangrijke haren in striojken.


Kissinger’s ‘opstandigheid’.

Vreemd genoeg, is een van de weinige prominente westerlingen die het heeft het aangedurfd om de heersende mening over Oekraïne in twijfel te trekken de voormalig minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger, die in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel zei dat het Westen de betekenis van de Krim-annexatie overdrijft gezien de lange historische bandenvan het schiereiland met Rusland.
"De annexatie van de Krim was niet een overgang naar een wereldwijde verovering," zei de 91-jarige Kissinger. "Het was niet als Hitler die Tsjecho-Slowakije binnen trekt" - zoals voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en anderen hebben gesuggereerd.
Kissinger merkte op dat de Russische president Vladimir Poetin niet van plan was een crisis in Oekraïne te beginnen: "Poetin investeerde tientallen miljarden dollars aan de Olympische Winterspelen in Sochi. Het thema van de Olympische Spelen was dat Rusland een progressieve staat is die verbonden is aan het Westen door zijn cultuur en daarom, zo nemen we aan, deel wil uitmaken van het Westen. Dus is het niet aannemelijk dat - een week na het sluiten van de Olympische Spelen-  Poetin het initiatief zou nemen om de de Krim innemen en een oorlog over de Oekraïne zou beginnen. "
In plaats daarvan stelt Kissinger dat het Westen - met de strategie van het aantrekken van de Oekraïne richting de Europese Unie - verantwoordelijk was voor de crisis door na te laten de Russische gevoeligheid met betrekking tot de Oekraïne te begrijpen. Ook het feit dat Het Westen de confrontatie heel snel deed escaleren zodast een dialoog onmogelijk werd, ziet Kissinger als een grote fout van Het Westen.
Maar Kissinger vindt ook ook dat Poetin onjuist op de crisis reageerde. "Dit betekent niet dat de Russische reactie gepast was", zei Kissinger.
Kissinger vertelde Der Spiegel dat "een hervatting van de Koude Oorlog een historische tragedie zou zijn. Als met met goed fatsoen een conflict kan vermijden, moet men proberen om het te vermijden. ... We moeten niet vergeten dat Rusland is een belangrijk onderdeel van het internationale systeem, en dus belangrijk bij het oplossen van allerlei andere crises, bijvoorbeeld bij afspraken over kernwapens met Iran,  of over de kwestie Syrie. Dit heeft voorrang boven een tactische escalatie in één concreet geval, te weten de Oekraïne. "

Als Henry Kissinger begint te klinken als de stem van ‘de redelijkheid’, zegt dat veel over hoe gek de New York Times en de rest van de MSM zijn geworden.

                                                                       ------


Onderzoeksjournalist Robert Parry brak veel van de Iran-Contra verhalen voor The Associated Press en Newsweek in de jaren 1980. Je kunt zijn nieuwe boek, Amerika's Stolen Narrative kopen, hetzij in druk hier of als een e-book (van Amazon en barnesandnoble.com). Voor een beperkte tijd, kunt u ook Robert Parry's trilogie over de familie Bush en zijn verbindingen met diverse rechtse agenten bestellen voor slechts $ 34. De trilogie bestaat uit Amerika's Stolen Narrative. Voor meer informatie over dit aanbod, klik hier.



No comments:

Post a Comment