Tuesday, August 30, 2022

1325 Europa pleegt zelfmoord. Uitgelegd van A tot Z. Door Moon of Alabama en Michael Huddosn.

Volgens mij hebben we hier het hele verhaal te pakken. 

Dìt is waar het allemaal om gaat:  Voorkomen dat Europa samenwerkt met Rusland en Azie en zo een stevig blok vormt en Amerika onttroont. 

Deze Amerikaanse strategie werd al 120 jaar geleden door MacKinder geformuleerd, en de Yanks houden zich er nog stipt aan. 

De  Europese leiders zijn zorgvuldig geselecteerd op hun onwetendheid en neiging tot fanatieke blinde 'actie'. Ze vermoorden Europa, maar zullen de schuld op Rusland steken, en met succes, vrees ik. 

Domheid (of is het luiheid?)  heeft zijn prijs. Wie niet weten wil,  zal voelen...   


Europa's economische en sociale zelfmoord - uitgelokt door de V.S. en geholpen door Europa's leiders


Door de domheid van het politieke leiderschap van Europa zijn de VS erin geslaagd Europa in de richting van economische en sociale zelfmoord te duwen.

Op 8 februari schreef Michael Hudson, een onderzoeksprofessor economie aan de Universiteit van Missouri, over het toen opkomende conflict in Oekraïne dat de VS opzettelijk uitlokte.

Michael Hudson: Amerika's echte tegenstanders zijn zijn Europese en andere bondgenoten

De sancties die de Amerikaanse diplomaten hun bondgenoten opleggen tegen de handel met Rusland en China zijn ogenschijnlijk bedoeld om een militaire opbouw af te schrikken. Maar een dergelijke opbouw kan niet echt het voornaamste doel van Rusland en China zijn. Zij hebben veel meer te winnen bij wederzijdse economische voordelen voor het Westen. De onderliggende vraag is dus of Europa zijn voordeel zal vinden in het vervangen van de Amerikaanse export-produkten door Russische en Chinese produkten en de daarmee gepaard gaande wederzijdse economische banden.

Wat Amerikaanse diplomaten zorgen baart, is dat Duitsland, andere NAVO-landen en landen langs de "Belt and Road"-route begrijpen welke winst kan worden geboekt door vreedzame handel en investeringen open te stellen. Als er geen Russische of Chinese plannen zijn om hen binnen te vallen of te bombarderen, wat is dan de noodzaak van de NAVO? En als er geen inherent vijandige relatie is, waarom moeten buitenlandse landen dan hun eigen handels- en financiële belangen opofferen door uitsluitend te vertrouwen op Amerikaanse exporteurs en investeerders?
 ...
In plaats van een echte militaire dreiging van Rusland en China, is het probleem voor Amerikaanse strategen de afwezigheid van zo'n dreiging. ..
.
De enige manier die Amerikaanse diplomaten nog rest om Europese aankopen te blokkeren is Rusland tot een militaire reactie aan te zetten en dan te beweren dat het wreken van deze reactie zwaarder weegt dan enig zuiver nationaal economisch belang. 

Zoals de havikachtige onder-staatssecretaris voor politieke zaken, Victoria Nuland, uitlegde in een persbriefing van het ministerie van Buitenlandse Zaken op 27 januari: "Als Rusland Oekraïne op de een of andere manier binnenvalt, zal Nord Stream 2 niet doorgaan." 

Het probleem is om een passend offensief incident te creëren en Rusland af te schilderen als de agressor.

Het uitlokken van een oorlog in Oekraïne was gemakkelijk aangezien het filmproductieteam dat Oekraïne regeerde bereid was zijn volk en land op te offeren in een niet te winnen oorlog tegen Rusland. De Oekraïense acteur en president Vladimir Zelensky had al aangekondigd dat Oekraïne met geweld de Krim en de Donbas-republieken zou terugnemen, die in handen waren van een op Rusland afgestemd Oekraïens verzet.

Op 15 februari gaf professor John Mearsheimer een lezing (vid) 


waarin hij uiteenzette hoe de VS de hele Oekraïne-crisis heeft veroorzaakt, en daarvoor verantwoordelijk is.

Sinds vorig jaar was ongeveer de helft van het Oekraïense leger gepositioneerd in het zuidoosten van het graafschap aan de wapenstilstandslijn met de Donbas-republieken. 

Op 17 februari opende het voorbereidend artillerievuur op de posities van het verzet. In de daaropvolgende dagen nam het spervuur gestaag toe.

De waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE), die zich aan de frontlijn bevinden, hebben elke artillerie-aanval geteld en gedocumenteerd en published daily summaries op haar website. Van 80 artillerie-inslagen op 16 februari namen de aanvallen elke dag toe tot meer dan 2.000 per dag op 22 februari.

De OVSE-waarnemers hebben ook kaarten verstrekt van de plaatsen waar de granaten zijn ontploft (hier van 21 februari):



groter

Het overgrote deel van de inslagen was op drie gebieden ten oosten van de wapenstilstandslijn op posities van het verzet. Iedereen met een beetje militaire kennis zal dergelijke intense artilleriecampagnes langs verschillende assen herkennen als de voorbereidende actie voor een totale aanval.

De leiders van de Donbas-republieken en van Rusland moesten reageren op deze op handen zijnde aanval. Op 19 februari vroegen de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Luhansk de Russische regering om hulp. Alleen gelaten zouden zij geen schijn van kans hebben gehad om weerstand te bieden tegen het Oekraïense leger dat de VS en zijn bondgenoten sinds 2015 hebben gefinancierd en opgebouwd.

Tot dan toe had Rusland volgehouden dat de DPR en de LNR deel uitmaakten van Oekraïne, maar een soort autonomie moesten krijgen, zoals bepaald in de akkoorden van Minsk. Maar nu moest het stappen ondernemen om de Russische steun aan de Donbas te legaliseren. Op 21 februari erkende Rusland de republieken als onafhankelijke staten. De drie partijen signed cooperation agreements die clausules bevatten voor wederzijdse militaire steun:

Het verdrag van Rusland met de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk (DPR en LPR) voorziet in het verlenen van het recht om militaire bases te bouwen op hun grondgebied en wederzijdse militaire bijstand te verlenen, vertelde de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Andrey Rudenko dinsdag in een plenaire vergadering van het lagerhuis van het parlement.

"Een belangrijk aspect is dat het verdrag de intentie van de partijen vastlegt om samen te werken op het gebied van het buitenlands beleid, de bescherming van de soevereiniteit en de territoriale integriteit en de veiligheidsvoorziening, met name door elkaar de nodige bijstand te verlenen, met inbegrip van militaire hulp, en het recht te verlenen om militaire infrastructuur en militaire bases op hun grondgebied te bouwen, te gebruiken en te verbeteren", aldus de Russische diplomaat van hoge rang.

Met de overeenkomsten werd de Russische militaire hulp tegen de Oekraïense aanval (althans aantoonbaar) legaal onder Article 51 (collectieve zelfverdediging) van het VN-Handvest.

Op 22 februari had nog geen enkele Russische soldaat Oekraïense grond betreden, de VS en haar bondgenoten imposed extreme economic sanctions tegen Rusland. President Biden erkende dat de V.S. zich hier al lang op hadden voorbereid.

De afgelopen maanden hebben we nauw samengewerkt met onze NAVO-bondgenoten en partners in Europa en de rest van de wereld om die reactie voor te bereiden. We hebben al die tijd gezegd en ik heb Poetin in zijn gezicht gezegd een maand - een maand - meer dan een maand geleden dat we samen zouden optreden en op het moment dat Rusland zich tegen Oekraïne zou keren.

Rusland heeft zich nu ontegenzeggelijk tegen Oekraïne gekeerd door deze onafhankelijke staten uit te roepen.

Vandaag kondig ik dus de eerste tranche van sancties aan om Rusland kosten op te leggen als reactie op hun acties van gisteren. Deze zijn nauw gecoördineerd met onze bondgenoten en partners, en we zullen de sancties blijven verscherpen als Rusland escaleert.

Op 24 februari trokken Russische troepen Oekraïne binnen om de komende aanval op de Donbas-republieken voor te zijn. (Het Russische plan A was druk uit te oefenen op Kiev om in te stemmen met een snelle regeling van de crisis. Dat mislukte begin april na de interventie van Boris Johnson in Kiev. Rusland schakelde over op plan B, de de-militarisering van Oekraïne).

De Duitse regering heeft aangekondigd dat de Nord Stream II-pijpleiding, die technisch klaar is om Russisch gas aan Duitsland te leveren, niet van start zal gaan.

Op 27 februari hield de Duitse kanselier Olaf Scholz een hysterische en moraliserende toespraak voor het Duitse parlement. Hij beschuldigde Rusland ervan de vrede in Europa te hebben gebroken.

Het akkoord van Minsk, op grond waarvan Oekraïne zich ertoe had verbonden Donbas te federaliseren en enige autonomie te verlenen, werd niet één keer genoemd. Duitsland en Frankrijk waren beide garantiemachten die in 2015 het akkoord van Minsk mede hadden ondertekend, maar die gedurende zeven lange jaren weinig hadden gedaan om aan te dringen op de uitvoering ervan.

In plaats van zich in te zetten voor een snel staakt-het-vuren en hernieuwing van de economische betrekkingen met Rusland, pleegde Scholz voor Duitsland economische zelfmoord.

Op 28 februari publiceerde professor Hudson nog een diepgaande analyse van de crisis:

Amerika verslaat Duitsland voor de derde keer in een eeuw: De MIC, BARE en OGAM veroveren de NAVO.

( Het hele stuk van Yves Smith over het Hudson artikel heb ik onder de gele streep vertaald. JV)

In een voorwoord bij het stuk vatte Yves Smith samen:

Michael Hudson breidt zijn thema uit over hoe het conflict in Oekraïne het resultaat is van veel grotere krachten die aan het werk zijn, en niet noodzakelijkerwijs diegene die je bovenaan in je gedachten hebt. Hij stelt dat het er werkelijk om gaat te voorkomen dat Europese landen, met name Duitsland, diepere economische banden met China en Rusland ontwikkelen.

Hier beschrijft Hudson de greep die de belangrijkste belangen van de VS hebben op het buitenlands beleid en hoe zij conflicten zien als een manier om een mogelijke daling van hun status en macht af te wenden.

Het stuk van Hudson is vrij lang en diepgaand. Ik raad aan het in zijn geheel te lezen.

Het idee van de VS is Europa te isoleren van zijn Euraziatisch achterland, de Europese industrieën naar de VS te verplaatsen en de rest goedkoop op te kopen.

Om Nord Stream II uit te schakelen en de Europese landen zover te krijgen dat zij Russische energie boycotten, hadden de VS beloofd dat zij zouden "helpen" door hun (vrij dure) Liquefied Natural Gas (LNG) aan Europa te verkopen. Maar toen de aardgasprijzen in Europa begonnen te stijgen, traden de vrije marktkrachten in werking en begonnen ze ook in de Verenigde Staten te stijgen. Hoge energieprijzen dreigden Biden schade toe te brengen en de Democraten te tanken in de tussentijdse verkiezingen.

Toen gebeurde er mysterious accident gebeurde:

Een explosie in een terminal voor vloeibaar aardgas in Texas heeft de omwonenden in rep en roer gebracht en een aanzienlijke hoeveelheid van deze brandstof van de markt gehaald op een ogenblik dat de vraag wereldwijd sterk toeneemt.

Freeport LNG zal ten minste drie weken offline zijn, zei het bedrijf donderdag, na een brand in zijn exportinstallatie.
 ...
Het grootste deel van Freeport LNG's export ging naar Europa, volgens Rystad Energy. Europa kan het verloren volume wellicht compenseren met een toename van andere installaties, aldus Emily McClain, vice-president bij Rystad. Europa krijgt ongeveer 45% van zijn LNG uit de VS, en de rest komt uit Rusland, Qatar en andere bronnen, zei ze.

Drie weken was te kort om de aardgasprijzen in de VS te doen dalen. De Amerikaanse regelgevende instantie voor dergelijke installaties, de U.S. Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA), greep in en prolonged the restart process:

De op een na grootste Amerikaanse exportfaciliteit voor vloeibaar aardgas die eerder deze maand door brand werd getroffen, mag niet worden gerepareerd of opnieuw worden opgestart totdat het de risico's voor de openbare veiligheid aanpakt, zei een toezichthouder op pijpleidingen donderdag.
...
Amerikaanse aardgasfutures tuimelden donderdag 15% als gevolg van het rapport en op een voortdurende voorraadopbouw, wat bijdroeg aan een prijsdaling van 33% in juni, de grootste maandelijkse daling sinds 2018.
 ...
"Het feitelijke proces (van beoordelingen, reparaties en goedkeuringen) zal langer duren dan drie maanden, en mogelijk zes tot twaalf maanden duren," zei Alex Munton, directeur van wereldwijde gas en LNG bij consultants Rapidan Energy Group.

Er was ook nieuws over plotselinge "problemen" bij andere LNG-installaties.

Het is niet alleen aardgas maar ook aardolieproducten dat de V.S. withholding terwijl Europa in nood is:

De regering-Biden waarschuwt raffinaderijen dat zij "noodmaatregelen" kan nemen om de uitvoer van brandstof aan te pakken nu de voorraden benzine en dieselbrandstof in het noordoosten op een historisch laag peil blijven.

Kunstmestfabrieken in Europa zijn gesloten vanwege de veel te hoge aardgasprijzen. Staal- en aluminiumsmelterijen volgen. De glasproductie in Europa is ernstig in gevaar.

In een lang stuk bekijkt Yves Smith vandaag de economische en politieke gevolgen voor Europa. In een breuk van Betteridge's law</A she headlines:

Gaat Europa ten onder voor Oekraïne?

Wij durven te stellen dat de sanctie-oorlog tegen Rusland niet alleen spectaculair is mislukt, maar dat de schade voor het Westen, vooral voor Europa, snel toeneemt. En dit is niet het resultaat van het feit dat Rusland actieve maatregelen neemt, maar van de kosten van het verlies of de vermindering van belangrijke Russische hulpbronnen die zich in de loop van de tijd opstapelen.

Door de intensiteit van de energieschok gaat het economische tijdschema dus sneller dan het militaire. Tenzij Europa een grote koerscorrectie uitvoert, en we zien niet hoe dat kan gebeuren, ziet het ernaar uit dat de Europese economische crisis verwoestend zal worden voordat Oekraïne formeel verslagen is.
 ...
Zoals we zullen uitleggen, zal deze schok zo ernstig zijn als er niets wordt gedaan (en zoals we zullen uitleggen, is het moeilijk te zien dat er iets zinvol genoeg wordt gedaan), dat het resultaat niet een recessie, maar een depressie in Europa zal zijn.
 ...
In theorie zou de EU kunnen proberen het goed te maken met Rusland. Maar de tijd daarvoor is voorbij. Het is niet alleen zo dat te veel belangrijke Europese spelers zoals Ursula von der Leyen en Robert Habeck te diep in de Ruslandhaat zijn geïnvesteerd om zich terug te trekken. Zelfs als er in december bloed op de straat zou vloeien, zouden zij niet snel genoeg worden weggestuurd.

Het is ook dat Europa zijn bruggen met Rusland heeft verbrand, meer dan alleen de sancties. Poetin heeft de EU herhaaldelijk de optie geboden om Nord Stream 2 te gebruiken. Zelfs nu Rusland de helft van zijn capaciteit gebruikt, zou het nog steeds de vroegere leveringen van Nord Stream 1 volledig kunnen vervangen. Poetin waarschuwde wel dat die optie niet lang open zou blijven, dat Rusland de rest van het volume zou gaan gebruiken.
 ...
De uitkomst lijkt dus onvermijdelijk: veel Europese bedrijven zullen failliet gaan, wat leidt tot banenverlies, wanbetaling van bedrijfsleningen, verlies van overheidsinkomsten, faillissementen. En omdat de regeringen denken dat ze misschien iets te royaal zijn geweest met de Covid-steun, zullen hun noodvullingen van energie te gering zijn om nog veel verschil te maken.

Op een bepaald moment zal de economische inkrimping leiden tot een financiële crisis. Als de neergang snel genoeg gaat, kan deze evenzeer het gevolg zijn van een (gerechtvaardigd) verlies aan vertrouwen als van de feitelijke verliezen en wanbetalingen tot dusver.

De VS heeft uit puur egoïstische overwegingen Europa, en vooral Duitsland, in een val meegesleurd die tot zijn economische en sociale ondergang zal leiden. In plaats van het gevaar te onderkennen en de nodige tegenmaatregelen te nemen, hebben de Europese en de Duitse "leiders" zich ertoe verplicht mee te werken aan dit proces.

Het beste voor Europa en Duitsland zou natuurlijk zijn geweest de crisis te vermijden. Dat is mislukt door een gebrek aan inzicht en inspanning. Maar nu Europa diep in een gat zit, moeten de politici op zijn minst stoppen met graven. Het is duidelijk in het belang van Europa en vooral van Duitsland om de crisis zo kort mogelijk te houden.

Maar de gekken die over Europa heersen zijn still doing the opposite:

Duitsland zal Kyiv blijven steunen "zolang dat nodig is", zei kanselier Olaf Scholz maandag, die opriep tot een uitbreiding van de Europese Unie met uiteindelijk Oekraïne, Moldavië en Georgië.
 ...
Duitsland had de afgelopen maanden een "fundamentele verandering van hart" ondergaan over zijn militaire steun aan Oekraïne, zei hij.

"Wij zullen deze steun blijven verlenen, op betrouwbare wijze en vooral zo lang als nodig is", zei hij tegen het overvolle universiteitspubliek.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, herhaalde de belofte aan Kiev "zo lang als nodig" in een toespraak in Slovenië en riep op tot "een nieuwe strategische denkwijze" om de Europese waarden hoog te houden.

Zoals die "leiders" het lijken te zien, maken betaalbare energie, warme huizen, voldoende voedsel, banen en pensioenen van de Europese burgers geen deel uit van de "Europese waarden" die zij willen hooghouden.

De economische en financiële ineenstorting van Europa zal veel sneller verlopen dan de duidelijk noodzakelijke politieke verandering van zijn derderangs leiderschap.

De enige politieke sector die geen schade zal ondervinden van dit alles, althans in Frankrijk en Duitsland, is uiterst rechts. Dat is op zich ook een gevaar.

Toegevoegd door b op 29 augustus 2022 om 17:38 UTC | Permalink


                   =================einde Moon of Alabama  =============


Amerika verslaat Duitsland voor de derde keer in een eeuw: De MIC, BARE en OGAM veroveren de NAVO

Geplaatst op February 28, 2022 door Yves Smith

Yves hier. Michael Hudson breidt zijn thema uit over hoe het conflict in Oekraïne het resultaat is van veel grotere krachten die aan het werk zijn, en niet noodzakelijkerwijs diegene die je bovenaan in je gedachten hebt. Hij stelt dat het voorkomen dat Europese landen, met name Duitsland, diepere economische banden met China en Rusland ontwikkelen, is wat er werkelijk op het spel staat.

Hier beschrijft Hudson de greep die de belangrijkste belangen van de VS hebben op het buitenlands beleid en hoe zij conflicten zien als een manier om een mogelijke daling van hun status en macht af te wenden.

Een kleine toevoeging: Hudson koppelt de grote politieke invloed van zijn drie oligarchieën in de buitenlandse politiek, de olie- en gasindustrie, de wapenhandelaars en de financiers, aan Citizens United. Het is waar dat die beslissing de rol van geld in de politiek heeft vergroot, maar bedrijfsbelangen bepalen al heel lang de verkiezingsuitslagen, zoals gedocumenteerd in Tom Ferguson's klassieker The Golden Rule. FDR had bijvoorbeeld de steun van de toen vooruitstrevende ondernemingen, de grote internationale spelers.

Door Michael Hudson, hoogleraar economie aan de Universiteit van Missouri, Kansas City, en wetenschappelijk medewerker aan het Levy Economics Institute van Bard College. Zijn nieuwste boek is "en vergeef hun hun schulden": Lending, Foreclosure and Redemption from Bronze Age Finance to the Jubilee Year.

Mijn oude baas Herman Kahn, met wie ik in de jaren '70 bij het Hudson Instituut werkte, had een vaste toespraak die hij op openbare bijeenkomsten zou houden. Hij zei dat op de middelbare school in Los Angeles, zijn leraren zouden zeggen wat de meeste liberalen in de jaren 1940 en 1950 zeiden: "Oorlogen hebben nooit iets opgelost." Het was alsof ze nooit iets veranderden - en daarom niet gevochten moesten worden.

Herman was het daar niet mee eens, en maakte lijsten van allerlei dingen die oorlogen hadden opgelost, in de wereldgeschiedenis of op zijn minst veranderd. Hij had gelijk, en dat is natuurlijk het doel van beide partijen in de huidige confrontatie in Oekraïne in het kader van de Nieuwe Koude Oorlog.

De vraag die moet worden gesteld is wat de huidige Nieuwe Koude Oorlog probeert te veranderen of "op te lossen". Om deze vraag te beantwoorden, helpt het te vragen wie de oorlog begint. Er zijn altijd twee partijen - de aanvaller en de aangevallene. De aanvaller beoogt bepaalde gevolgen, en de aangevallene zoekt naar onbedoelde gevolgen. In dit geval hebben beide partijen hun duellerende sets van beoogde gevolgen en speciale belangen.

De actieve militaire macht sinds 1991 zijn de Verenigde Staten. Door de wederzijdse ontwapening van de Warschaupact-landen en de NAVO af te wijzen, was er geen "vredesdividend". In plaats daarvan heeft het Amerikaanse beleid van de regering Clinton om via de NAVO een nieuwe militaire expansie te bewerkstelligen een dertig jaar durend dividend opgeleverd in de vorm van een verschuiving van het buitenlands beleid van West-Europa en andere Amerikaanse bondgenoten uit hun binnenlandse politieke sfeer naar hun eigen "nationale veiligheid" (het woord voor speciale renteniersbelangen die niet bij naam genoemd mogen worden). De NAVO is het Europese orgaan geworden dat het buitenlands beleid bepaalt, zelfs tot het punt dat het de binnenlandse economische belangen domineert.

De recente aansporing van Rusland door de uitbreiding van het Oekraïense anti-Russische etnische geweld door Oekraïnes neonazistische regime van na 2014 is gericht op het forceren van een krachtmeting. Het is een reactie op de vrees van de Amerikaanse belangengroepen dat zij hun economische en politieke greep op hun NAVO-bondgenoten en andere satellieten van de dollarzone aan het verliezen zijn, omdat deze landen hun grootste winstkansen zien in toenemende handel en investeringen met China en Rusland.

Om te begrijpen welke doelstellingen van de V.S. worden bedreigd, is het noodzakelijk de politiek van de V.S. en "de blob" te begrijpen, d.w.z. de centrale planning van de regering die niet kan worden verklaard door naar de ogenschijnlijk democratische politiek te kijken. Dit is niet de politiek van de Amerikaanse senatoren en vertegenwoordigers die hun congresdistricten of staten vertegenwoordigen.

Amerika's drie oligarchieën controleren het buitenlands beleid van de V.S.

Het is realistischer om het economisch en buitenlands beleid van de VS te zien in termen van het militair-industrieel complex, het olie- en gas (en mijnbouw) complex, en het bank- en vastgoedcomplex dan in termen van het politieke beleid van Republikeinen en Democraten. De belangrijkste senatoren en congresvertegenwoordigers vertegenwoordigen niet zozeer hun staten en districten als wel de industriële belangen van hun belangrijkste politieke campagne-betalers. Een Venn-diagram zou laten zien dat in de huidige post-Citizens United wereld, Amerikaanse politici hun campagne-betalers vertegenwoordigen, niet de kiezers. En deze contribuanten vallen in principe uiteen in drie grote blokken.

Drie belangrijke oligarchische groepen die de controle over de Senaat en het Congres hebben gekocht om hun eigen beleidsmakers op het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Defensie te zetten. De eerste is het Militair-Industrieel Complex (MIC) - bedrijven als Raytheon, Boeing en andere wapenfabrikanten hebben hun fabrieken en werkgelegenheid in bijna elke staat uitgebreid, en vooral in de districten van het Congres waar de belangrijkste commissiehoofden van het Congres worden gekozen. Hun economische basis is monopolierente, vooral verkregen uit de wapenverkoop aan de NAVO, aan olie-exporteurs uit het Nabije Oosten en aan andere landen met een overschot op de betalingsbalans. De aandelen van deze bedrijven stegen onmiddellijk na het nieuws van de Russische aanval, en leidden tot een twee dagen durende beurshausse, toen beleggers inzagen dat oorlog in een wereld van "Pentagon kapitalisme" (zoals Seymour Melman het beschreef) een paraplu voor de nationale veiligheid vormde. Senatoren en Congresvertegenwoordigers uit Californië en Washington vertegenwoordigen van oudsher de WIC, samen met het Solid pro-militaire Zuiden. De militaire escalatie van de afgelopen week belooft een stijgende wapenverkoop aan de NAVO en andere Amerikaanse bondgenoten. Duitsland stemde er snel mee in zijn wapenuitgaven te verhogen tot 2% van het BBP.

Het tweede grote oligarchische blok is de op winst beluste olie- en gassector, die wordt vergezeld door de mijnbouw (OGAM) door het speciale belastingvoordeel dat Amerika verleent aan bedrijven die natuurlijke hulpbronnen uit de grond halen en ze in de atmosfeer brengen. Net als het bankwezen en de onroerend-goedsector is het doel van deze OGAM-sector de prijs van zijn energie en grondstoffen te maximaliseren, om zo zijn natuurlijke-hulpbronnen-rendement te maximaliseren. Het monopoliseren van de oliemarkt van het Dollardgebied en het isoleren van dit gebied van Russische olie en gas is al meer dan een jaar een belangrijke prioriteit van de VS, aangezien de Nord Stream 2 pijpleiding de West-Europese en Russische economieën met elkaar dreigde te verbinden.

Als olie-, gas- en mijnbouwbedrijven zich niet in elk stemdistrict bevinden, dan zijn hun investeerders dat in ieder geval wel. Senatoren uit Texas en andere westerse olieproducerende en mijnbouwstaten zijn de belangrijkste lobbyisten, en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een grote invloed op de oliesector, die een paraplu voor de nationale veiligheid biedt voor zijn speciale belastingvoordelen. Het bijkomende politieke doel is het negeren en verwerpen van milieu-inspanningen om olie, gas en steenkool te vervangen door alternatieve energiebronnen. De regering-Biden heeft dan ook de uitbreiding van offshore-boringen gesteund, de Canadese pijpleiding naar 's werelds vuilste aardoliebron in de teerzanden van Athabasca gesteund en de heropleving van fracking in de VS gevierd.

De uitbreiding van het buitenlands beleid is bedoeld om te voorkomen dat buitenlandse landen die de controle over hun olie, gas en mijnbouw niet aan Amerikaanse OGAM-bedrijven overlaten, op de wereldmarkten met Amerikaanse leveranciers kunnen concurreren. Door Rusland (en Iran) van de westerse markten te isoleren zal het aanbod van olie en gas verminderen, waardoor de prijzen en de bedrijfswinsten dienovereenkomstig zullen stijgen.

De derde grote oligarchische groep is de symbiotische FIRE-sector (Finance, Insurance and Real Estate), de tegenhanger van Europa's oude post-feodale landadel die leeft van landpacht. Nu de meeste woningen in de wereld van vandaag door de eigenaar worden bewoond (met sterk stijgende percentages van afwezige eigendom sinds 2008 en de golf van Obama-uitzettingen, om zeker te zijn), wordt grondhuur grotendeels betaald aan de banksector. Ongeveer 80 procent van de Amerikaanse en Britse bankleningen gaat naar de vastgoedsector, die de grondprijzen opdrijft om meerwaarden te creëren - die in feite belastingvrij zijn voor afwezige eigenaars.

Dit op Wall Street georiënteerde blok van banken en onroerend goed is per district nog breder samengesteld dan WIC. Zijn New Yorkse senator van Wall Street, Chuck Schumer, staat aan het hoofd van de Senaat, lange tijd gesteund door Delaware's voormalige senator van de credit-card industrie Joe Biden, en Connecticut's senatoren van de in die staat gecentreerde verzekeringssector.  In eigen land is het doel van deze sector het maximaliseren van de landhuur en de "kapitaal "winsten die voortvloeien uit de stijgende landhuur. Internationaal is het doel van de FIRE-sector de privatisering van buitenlandse economieën, vooral om het privilege van kredietcreatie in Amerikaanse handen te houden, zodat de overheidsinfrastructuur en openbare nutsbedrijven kunnen worden omgevormd tot op winst beluste monopolies om basisdiensten tegen maximumprijzen te leveren (gezondheidszorg, onderwijs, vervoer, communicatie en informatietechnologie) in plaats van tegen gesubsidieerde prijzen aan de kiezers.

Wall Street is altijd nauw verbonden geweest met de olie- en gasindustrie, tot in de dagen van Standard Oil. Dit zijn de drie rentenierssectoren die het huidige post-industriële financiële kapitalisme domineren. Hun wederzijdse fortuinen zijn gestegen naarmate de MIC- en OGAM-aandelen zijn gestegen. En de pogingen om Rusland uit te sluiten van het westerse financiële systeem (en gedeeltelijk nu van SWIFT), gekoppeld aan de nadelige gevolgen van het isoleren van de Europese economieën van Russische energie, beloven een instroom in gedollariseerde financiële waarden op gang te brengen

Het is nuttiger het economisch en buitenlands beleid van de VS te bekijken in termen van het militair-industrieel complex, het olie- en gas (en mijnbouw) complex, en het bank- en vastgoedcomplex dan in termen van het politieke beleid van Republikeinen en Democraten. De belangrijkste senatoren en congresvertegenwoordigers vertegenwoordigen niet zozeer hun staten en districten als wel de industriële belangen van hun belangrijkste politieke campagne-betalers. Daarom spelen noch de industrie noch de landbouw een overheersende rol in het buitenlands beleid van de V.S. De convergentie van de beleidsdoelstellingen van Amerika's drie renteniersgroepen overheerst die van de arbeid en zelfs die van het industrieel kapitaal. Deze convergentie is het bepalende kenmerk van het huidige post-industriële financiële kapitalisme. Het is in wezen een terugkeer naar economisch winstbejag, dat onafhankelijk is van de politiek van arbeid en kapitaal.

De dynamiek die vandaag moet worden opgespoord is waarom deze oligarchische klodder er belang bij heeft gevonden Rusland aan te sporen tot wat Poetin klaarblijkelijk beschouwde als een houding van doen of dood om weerstand te bieden aan de steeds gewelddadiger aanvallen op de oostelijke Russischtalige provincies Luhansk en Donetsk van Oekraïne.

De verwachte gevolgen van de nieuwe koude oorlog

Zoals president Biden uitlegde, gaat de huidige militaire escalatie ("Prodding the Bear") niet echt over Oekraïne. Biden beloofde in het begin dat er geen Amerikaanse troepen zouden worden ingezet. Maar hij eist al meer dan een jaar dat Duitsland verhindert dat de Nord Stream 2 pijpleiding zijn industrie en woningen van laaggeprijsd gas voorziet en zich wendt tot de veel duurdere leveranciers uit de VS.

Amerikaanse functionarissen probeerden eerst de aanleg van de pijpleiding tegen te houden. Bedrijven die hielpen bij de aanleg werden bestraft, maar uiteindelijk voltooide Rusland zelf de aanleg van de pijpleiding. De druk van de VS richtte zich vervolgens op de van oudsher inschikkelijke Duitse politici, die beweerden dat Duitsland en de rest van Europa werden geconfronteerd met het gevaar voor de nationale veiligheid dat Rusland het gas zou afsluiten, vermoedelijk om politieke of economische concessies af te dwingen. Dergelijke eisen konden niet worden bedacht, en werden dus onduidelijk en kletskoek gelaten.

Duitsland weigerde toestemming te geven om Nord Stream 2 officieel in gebruik te nemen, en een belangrijk doel van de huidige Nieuwe Koude Oorlog is het monopoliseren van de markt voor Amerikaanse transporten van vloeibaar aardgas (LNG). Reeds onder de regering van Donald Trump werd Angela Merkel onder druk gezet om te beloven 1 miljard dollar uit te geven voor de bouw van nieuwe havenfaciliteiten voor Amerikaanse tankerschepen om aardgas te lossen voor Duits gebruik. De verkiezingsoverwinning van de Democraten in november 2020, gevolgd door de terugtrekking van mevrouw Merkel uit de Duitse politiek, leidde tot de annulering van deze haveninvestering, waardoor Duitsland echt geen alternatief meer heeft voor de invoer van Russisch gas om zijn huizen te verwarmen, zijn elektriciteitscentrales van stroom te voorzien, en om grondstoffen te leveren voor zijn kunstmestindustrie en dus voor het behoud van zijn landbouwproductiviteit.

Het meest urgente strategische doel van de VS in de NAVO-confrontatie met Rusland is dus de stijging van de olie- en gasprijzen. Naast het creëren van winsten en beurswinsten voor Amerikaanse bedrijven, zullen hogere energieprijzen veel van de stoom uit de Duitse economie halen.

Hogere benzine-, verwarmings- en andere energieprijzen zullen ook de Amerikaanse consumenten treffen en minder geld in het gezinsbudget laten voor uitgaven aan binnenlandse goederen en diensten. Dit zou gemarginaliseerde huiseigenaren en investeerders in de verdrukking kunnen brengen, wat zou kunnen leiden tot een concentratie van verstoken eigendom van woningen en commercieel onroerend goed in de Verenigde Staten, samen met opkoopacties van noodlijdende eigenaars van onroerend goed die geconfronteerd worden met stijgende verwarmings- en energiekosten in andere landen. Maar dat wordt geacht nevenschade te zijn van de post-industriële blob.

Ook de voedselprijzen zullen stijgen, vooral die van tarwe (Rusland en Oekraïne nemen 25% van de wereldexport van tarwe voor hun rekening). Veel landen in het nabije Oosten en in het Zuiden die een voedseltekort hebben, zullen onder druk komen te staan, waardoor hun betalingsbalans zal verslechteren en zij hun buitenlandse schuld dreigen te verliezen.

De uitvoer van Russische grondstoffen kan worden geblokkeerd door de valuta- en SWIFT-sancties. Dit dreigt onderbrekingen te veroorzaken in de aanvoerketens voor belangrijke grondstoffen, waaronder kobalt, palladium, nikkel, aluminium (dat grotendeels uit elektriciteit wordt gemaakt). Als China besluit zichzelf als de volgende bedreigde natie te beschouwen en zich bij Rusland aansluit in een gemeenschappelijk protest tegen de Amerikaanse handels- en financiële oorlogsvoering, staat de westerse economieën een zware schok te wachten.

De langetermijndroom van de Amerikaanse Nieuwe Koude Oorlogsvoerders is Rusland op te breken, of op zijn minst zijn bestuurlijke kleptocratie in ere te herstellen die zijn privatiseringen op de westerse beurzen te gelde wil maken. OGAM droomt er nog steeds van meerderheidsaandeelhouder te worden van Yukos en Gazprom.

Wall Street zou graag een Russische beurshausse nabootsen.

De intenties van Rusland om te profiteren van Amerika's onbedoelde gevolgen

Wat wil Rusland? In de eerste plaats de neonazistische anti-Russische kern verwijderen die in 2014 door het bloedbad en de staatsgreep op de Maidan is ontstaan. Oekraïne moet worden geneutraliseerd, wat voor Poetin betekent: in principe pro-Russisch, gedomineerd door Donetsk, Luhansk en de Krim. Het doel is te voorkomen dat Oekraïne een verzamelplaats van anti-Russische bewegingen wordt, zoals in Tsjetsjenië en Georgië.

Poetins doel op langere termijn is Europa los te wrikken van de NAVO en de Amerikaanse overheersing - en in het proces een nieuwe multipolaire wereldorde te scheppen. Het doel is de NAVO volledig te ontbinden en vervolgens het brede ontwapenings- en denuclearisatiebeleid te bevorderen waarop Rusland heeft aangedrongen. Dit zal niet alleen leiden tot een vermindering van de buitenlandse aankopen van Amerikaanse wapens, maar het kan uiteindelijk ook leiden tot sancties tegen toekomstig Amerikaans militair avonturisme.

Nu het duidelijk is dat (1) het doel van de NAVO agressie is en geen verdediging, en (2) er geen grondgebied meer te veroveren valt op de overblijfselen van de oude Sovjet-Unie, wat heeft Europa dan nog te winnen bij een voortgezet lidmaatschap? Het is duidelijk (ondanks de vele beweringen van het tegendeel) dat Rusland geen zin of belang heeft om Europa opnieuw binnen te vallen. Het heeft geen voordeel - aangezien het niets te winnen had bij de strijd tegen Oekraïne, behalve het terugdraaien van de door de NAVO gesteunde aanvallen op Novorossiya.

Zullen de Europese nationalistische leiders (links is grotendeels pro-VS) vragen waarom hun landen moeten betalen voor Amerikaanse wapens die hen alleen maar in gevaar brengen, meer moeten betalen voor LNG en energie uit de VS, meer moeten betalen voor graan en in Rusland geproduceerde grondstoffen, terwijl ze de mogelijkheid verliezen om export te verkopen en winst te maken op vreedzame investeringen in Rusland - en misschien ook China verliezen?

De inbeslagneming door de VS van de Russische monetaire reserves, na de inbeslagneming van de reserves van Afghanistan (en de inbeslagneming door Engeland van de goudvoorraden van Venezuela), vormt een bedreiging voor de toetreding van elk land tot de dollarstandaard, en dus voor de rol van de dollar als instrument voor deviezenspaartegoeden door de centrale banken van de wereld, die elkaars valuta's aanhouden.

Op een meer lange termijn niveau zal Rusland waarschijnlijk samen met China een alternatief vormen voor het door de VS gedomineerde IMF en de Wereldbank. Poetins aankondiging dat hij de Oekraïense nazi's wil arresteren om een proces voor oorlogsmisdaden te houden, lijkt waarschijnlijk een alternatief te impliceren voor het Haagse hof. Alleen een nieuw internationaal gerechtshof kan oorlogsmisdadigers berechten, gaande van de Oekraïense neonazi-leiders tot Amerikaanse functionarissen die verantwoordelijk zijn voor misdaden tegen de menselijkheid, zoals gedefinieerd in de Neurenbergse wetten.

Heeft de Amerikaanse blob werkelijk nagedacht over de consequenties van NAVO's provocatie?

Het is bijna zwarte humor om te kijken naar de pogingen van de VS om China ervan te overtuigen dat het zich bij de Verenigde Staten moet aansluiten in het veroordelen van de Russische inmenging in Oekraïne. Het grootste onbedoelde gevolg van het Amerikaanse buitenlandse beleid is dat Rusland en China naar elkaar toe zijn gedreven, samen met Iran, Centraal-Azië en de landen langs het "Belt and Road"-initiatief.

Rusland droomde van een nieuwe wereldorde, maar het was het Amerikaanse avonturisme dat de wereld in een geheel nieuwe orde heeft gestort - een orde die lijkt te worden gedomineerd door China als de standaardwinnaar nu de Europese economie in wezen is verscheurd en Amerika is achtergebleven met wat het van Rusland en Afghanistan heeft gejat, maar zonder de mogelijkheid om in de toekomst steun te verwerven.

En alles wat ik hierboven heb geschreven kan al achterhaald zijn, aangezien Rusland en de VS op atoomalarm zijn overgegaan.

Bij zulke gesprekken word ik teruggebracht naar mijn gesprekken met Herman Kahn 50 jaar geleden. Hij werd nogal impopulair door het schrijven van Thinking about the Unthinkable, oftewel atoomoorlog. Zoals hij werd geparodieerd in Dr. Strangelove, zei hij inderdaad dat er inderdaad overlevenden zouden zijn. Maar hij voegde eraan toe dat hij voor zichzelf hoopte recht onder de atoombom te zitten, want het was geen wereld waarin hij wilde overleven.

 

 


87 comments:

  1. NB: Mijn blog over Jeffrey Sachs ( "Er is gevaar voor een atoomoorlog') is vanochtend aangevuld met het laatste blog van Ron Unz over Sachs.

    Heel interessant: Hoe Sachs de leider werd van een team bij The Lancet dat alle aspecten van Corona moest onderzoeken. Hoe hij geloofde in de vleermuizen als bron, hoe hij Peter Daszak aan stelde als hoofd van de task-group om de oorsprong te onderzoeken, hoe hij zag dat Daszak àlles aan elkaar loog en hij Daszak ontsloeg, en hoe hij dan ontdekte dat Corona onder Amerikaanse leiding is ontwikkeld in Het Lab.
    Let op: hij beschuldigt China niet van het ontwikkelen van Corona, maar wel de Amerikanen !

    ReplyDelete

  2. Ik hoorde hoe Thierry werd afgeserveerdt op NPO1

    https://youtu.be/Njcui4WCHVo

    en heb deze reactie geschreven:

    Op de website van Ron Unz ( Unz punt com) staan heel wat goed onderbouwde artikelen die Thierry volledig gelijk geven. Maar inderdaad: 'iets' in het volk weerhoudt hen er van zelf de waarheid te gaan zoeken. En artikelen van 20 pagina's zal al zeketr te veel werk zijn. Wie niet wil weten,. zal lijden. Het leven is hard.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jouw commentaar is al weer weg, na 3 kwartier zoeken. Zou je volgende keer een link van jouw commentaar willen toevoegen? Dat bespaart mij heel veel tijd.

      Delete
    2. Ik heb het nu twee keer achtereen herplaatst, maar het lijkt onmiddellijk te verdwijnen. Misschien komt het er over een uur pas op. weet ik niet.

      Delete
    3. Nu 6 uur later staat het er niet. Maak een link van jouw comment en open die direct. Dan verdwijnt het niet zo gauw.

      Delete
  3. Ik had gisteren al aangegeven, dat ome Scholz al aan het draaien is. Hij zit natuurlijk wel in een onmogelijke positie, maar je ziet aan alle kanten, dat hij zoveel mogelijk tegenwerkt. Hij belooft wapens, maar die komen pas over 2 maanden... Hij belooft nog meer wapens, maar daar zitten weer voorwaarden aan verbonden.

    Hij ziet heus wel, waar het naartoe gaat en hij denkt straks ook, als de winter komt, dat het hele volk hem de schuld gaat geven.
    Dus hij werkt zoveel mogelijk tegen, alleen onopvallend. Ik hoop, dat ik hem hiermee goed inschat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. [Commenting on the recent NATO summit, which identified China as a threat, Scholz said the statement was fully in line with the strategy he described. He explained that it only means that the bloc “is aware of the problems that might come up.” Scholz stressed that NATO members are democracies and therefore are not aggressive “to the rest of the world,” but are simply working “for a world where aggression is not working,” adding that democracies remain “very strong” because they are supported by the people.]

      Yeah right Scholz, vertel dat (democratische landen zijn niet agressief) aan landen als Syrië, Libië en Irak (om er een paar te noemen) die aangevallen werden door de (blijkbaar niet agressieve) "grootste democratie" ter wereld.


      [“But we should be clear about these threats that are coming to our future. And this is coming from autocracies… because they tend to be aggressive,” he said.]

      En hoeveel landen zijn er in die periode aangevallen door autocratische landen als China?

      Delete
    2. [hij denkt straks ook, als de winter komt, dat het hele volk hem de schuld gaat geven.]

      Dat zou zeker een motief kunnen zijn want de kletspraat die ik hierboven aanhaal, slaat natuurlijk nergens op. En ja, Scholz, gaat (net zoals de leiders van andere EU landen) de schuld krijgen van de situatie en dat is natuurlijk terecht want dit gebeurt nu eenmaal onder zijn leiderschap.

      Delete
  4. Ik had het eerder vandaag over het feit, dat het LeugenImperium in zijn eigen leugens geloofd. Hier wordt dezelfde mening verkondigd in het eerste deel van de post.

    ReplyDelete
  5. Goed nieuws uit Syrië. Turkije trekt zich terug achter zijn eigen grenzen en verlaat Syrisch grondgebied. Resultaat van een onvermoeibare Poetin? Krijgt hij de vrije hand om de bezetters uit het LeugenImperium eruit te schoppen. Kunnen ze verder oefenen met vluchten uit een land. Buurland Iraq is ook al zo onrustig...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, goed nieuws... hoewel Erdoganm morgen weer iets anders gaat doen natuurlijk...

      Delete
    2. Dat is in zijn geval natuurlijk niet uit te sluiten. Maar voorlopig handelt hij tegen de wensen in van het LeugenImperium, dus vind ik dat prima.

      Delete
    3. En misschien is dit wel de reden, dat hij zich terug trekt.
      Eerlijk zullen we alles delen, maar wij even niet.
      "While Iraq and Syria have signed up to the UN Watercourses Convention of 1997—under which nations are obligated to equitably share their neighbors’ water resources—Turkey and Iran have not."

      Delete
    4. Dit lijkt me ook een belangrijk gegeven. Het LI wordt nu rechtstreeks aangevallen in Iraq. Weliswaar een GB-bedrijf, maar dat maakt er onderdeel van uit.

      Delete
  6. Ontstaan van AZOV in de vorm van een .pdf. Ik kan er alleen niet bij, je moet Telegram hebben. Wie o wie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik kan je niet helpen, ik heb geen Telegram en ik heb het pdf nergens anders gevonden. Als je het erg graag wilt lezen, zul je het boek moeten kopen.

      Delete
    2. [Ik kan je niet helpen]
      Jammer, maar toch bedankt voor de moeite.

      Delete
  7. Soms heeft oorlog zelfs humor. Een niet alledaagse BMW wordt ingezet in de strijd.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha, maar goed dat het ding niet andersom is geparkeerd, dat liep bij een aflevering van Top Gear niet goed af voor James May, hahahahahaha.

      Delete
    2. Klopt. Maar deze heeft een 'achteruit' en het zelf in elkaar geprutste ding van TopGear niet. die waren ze even "vergeten". En het was niet James May, maar Jeremy zelf, die met dat apparaat op de redactie rondreed en in de lift erachter kwam, dat hij geen achteruitversnelling had. Een of andere secretaresse moest hem naar buiten duwen.

      Heel TopGear zit vol met zulke "grapjes". Maar de oorsprong is, dat alle britse producten van slechte kwaliteit zijn, behalve dan Rolls Royce. Maar daar betaal je je dan ook scheel aan.
      Zie het laatste debacle van dat vliegdekschip, wat na 1 dag varen terug naar huis kon, wegens onbalans in de schroefas.
      Ik heb nog de tijd van de Engelse motoren (jaren '70) meegemaakt: het was 1 grote brok ellende. Maar het had wel style, maar daar kom je niet ver mee.
      Engelsen produceren alleen maar rotzooi.

      Delete
    3. [En het was niet James May, maar Jeremy zelf, die met dat apparaat op de redactie rondreed en in de lift erachter kwam, dat hij geen achteruitversnelling had]

      Nee dat was een andere aflevering. Dat was met een blauw auto'tje. De aflevering waar ik het over heb, stond er een dergelijk ding als op de foto in de studio, James May reed daar een geïmproviseerde garage mee in en kon toen niet uitstappen.


      [Engelsen produceren alleen maar rotzooi.]

      Behalve in de aflevering waarin ze naar Bolivia gaan (May reed toen in een Suzuki, Hammond in een Toyota Land Cruiser en Clarkson in een Range Rover Classic), aan het begin van de aflevering werd de Range Rover aangewezen als 'the most unreliable car in the world' maar aan het einde van de rit bleek "the most unreliable car in the world" the "most reliable car in the world" te zijn :-)))))))))

      Delete
    4. [aan het einde van de rit bleek "the most unreliable car in the world" the "most reliable car in the world" te zijn]
      Ach, uitzondering bevestigt de regel.

      Delete
  8. In het vorige blog spreken jullie over Bandera en de gruweldaden die hij pleegde.
    ( Er word gezegd dat ze mensen leveind in kokend water gooiden)

    Sofia schrijft:
    "Maar zou het zo kunnen zijn dat de gebeurtenissen die in het document beschreven worden, een REACTIE zijn op datgene wat ervoor gebeurd is? Dat wat er voorafgaand gebeurde vergelijkbaar is met wat het blog beschrijft? "

    Ik heb vrij veel gelezen over de manier waarop de joden 300 jaar lang met de Oekraiense boeren om gingen: dat was nog veel gruwelijker.
    Ze werden uitgemergeld, en als iemand een brood stal om zijn kinderen in leven te houden , dan wer4d hij gespietst: een houten paal bij de anus naar binnen en in de schouder er uit komend, en dan kijken hoe lang het slachtoffer nog leefde: als het een week wewas, dan was de beul een goede vakman met een hoge reputatie. Stierf de man al na 1 dag, dan kon de beul er niks van.
    Lekker volkje !

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. @JV, dan is het toch niet gek dat een groep zodra de mogelijkheid zich voordoet wraak gaat nemen? En tevens op die manier ervoor zorgt dat die situatie zich niet gaat herhalen? Dat dit dan niet zachtzinnig gebeurt, lijkt me onvermijdelijk.

      Delete
    3. In elk geval begrijp je beter het extreme geweld. En: wie er mee begint is de ware schuldige.
      En: Tikken Olam is een geloof dat dit geweld mogelijk maakt: De wereld word er beter van als alle Goy weg zijn...... !

      Delete
    4. [dan is het toch niet gek dat een groep zodra de mogelijkheid zich voordoet wraak gaat nemen?]
      Maar dan is dit toch duidelijk over welke rode lijn dan ook. De Paus staat op de DodenLijst van Oekraïne. Waarom? "This time the Pope expresses concern that it was Ukraine and Kyiv authorities in particular who are to blame for waging the war."
      Absurd.

      Delete
    5. Nieuw gesprek -30-08-2022- met Sachs over hetzelfde onderwerp als 2 blogs geleden.

      Delete
    6. [Maar dan is dit toch duidelijk over welke rode lijn dan ook]

      Ik heb het over de acties van de oorspronkelijke groep, niet de groep die zich vandaag de dag zo presenteert c.q. identificeert. Het een (toen) heeft niets of niet veel met het ander (nu) te maken.

      Delete
    7. Maar de huidige groep presenteert zich wel als zijnde de voortzetting van de 'andere' groep.

      Delete
    8. This comment has been removed by the author.

      Delete
    9. @G.B., mijn oorspronkelijke opmerking had betrekking op de gebeurtenissen waar jij verkeerd naar linkte (gebeurtenissen in de jaren 30/40). Daarna linkte je naar een pdf (zo te zien een CIA rapport) over Bandera, ik heb dat vluchtig doorgelezen, de notities dateren uit de jaren 50 en gaan voornamelijk over het uiteenvallen van de groep. Dus ik begrijp niet zo goed wat je wilt zeggen of wat je van mij wilt horen.

      Delete
    10. @SDR: Dat is juist het verwarrende. De huidige nazi's vereren Bandera, zeggen ze. Tegelijkertijd streven ze hele andere doelen na. Ik had al eens eerder voorgesteld om van die bandera-zooi een blog te maken, want het valt -in ieder geval voor mij- niet meer uit elkaar te houden. Ze kennen hun eigen geschiedenis niet. Tip voor @JV?

      Delete
    11. [Tegelijkertijd streven ze hele andere doelen na.]

      Die psy-op doorgronden, is bijna hogere wiskunde :-)) Het is hetzelfde als mensen die ervan overtuigd zijn dat de nazi's de oorlog hebben gewonnen vanwege Operation Paperclip.


      Delete
    12. Het is hetzelfde als met IS, die opereert onder de vlag van de islam maar is in werkelijkheid een CIA operatie. Iets dergelijks speelt ook in Oekraine. Duidelijker dan dit kan ik het je niet maken.

      Delete
  9. En een volgende leugen kalt gestellt. Het gaat niet zo goed meer met al die leugens. "Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de eerste artikelen daarover kwam ik in 2015 tegen.

      Delete
    2. Maar deze schijnt de leugen toch echt áf te maken met onweerlegbaar bewijs.

      Delete
    3. Hier een artikel over het Zionisme. Theodor Herzl schijnt daar niet zo goed weg te komen. "Aside from the very concept of political Zionism, the German rabbis had a particular distaste for founder of the Zionist movement Theodor Herzl. The rabbis dismissed him as a 'fake' Jew".

      Delete
    4. [Hier een artikel over het Zionisme. ]

      Ja, ik zag dat voorbij komen, heb nog geen gelegenheid gehad het te lezen. Lijkt me in ieder geval wel interessant.

      Delete
    5. [Je hebt mail.]
      Gezien. Ik begrijp je beweegredenen volkomen.

      Delete
    6. Van de zeer informatieve website: Codoh.com.

      Delete
    7. Reactie op bericht 11.47 pm, er bestaat ook een dergelijk artikel met een II in plaats van een III.

      Inderdaad informatieve site.

      Delete
  10. Wat alternatieve adressen, om bepaalde websites te benaderen, alsmede tips, om blokkades te omzeilen. Tips. Maak er een bladwijzer van.

    ReplyDelete
  11. Een mooi stuk tekst van Scott Ritter over het einde van de otan. Het is een machteloos zooitje geworden.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inderdaad een goede analyse, geschreven 14 dagen voordat Rusland haar militaire actie begon.


      [“to keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down”]

      Zoals vaker hier betoogd: dit is de kern van de zaak en al (meer dan) 100 jaar aan de gang. Feitelijk lijkt het te gaan om (of het is het gevolg van bovenstaande wens) de vernietiging van Europa en haar autochtone bevolking. Ik kan er niets anders meer van maken, iedereen kan het iedere dag zelf zien.

      Delete
  12. Oekraïne had een "cunning plan" om de NPP te saboteren en de aanwezige inspecteurs te gijzelen. Helaas voor Zelinskyy liep het anders af...

    ReplyDelete
  13. Even niet opgelet: Achter mijn rug om gebeuren onverwachte dingen. Gat in de ozonlaag blijkt hardnekkig. Antal gevallen van huidkanker in Australië stijgt nog steeds. Het Gat is ook boven de Tropen ontstaan.

    ReplyDelete
  14. 2 (in mijn ogen) verontrustende berichten: De SMO verplaatst zich naar de ruimte en in Roemenië begint men al te verhuizen.
    T.a.v. de eerste kan men -met een ruime uitleg- art 5 van toepassing verklaren: aanval op 1 van de lidstaten. Maar het enige effect is, dat alle tomtoms het niet meer doen en alle LI-raketten doelloos rondjes gaan draaien. Ook het telefoonverkeer kan worden verstoord, door uitval van satellieten.
    Over het 2e punt kan ik weinig zeggen, behalve dat de strijd zich verplaatst.

    ReplyDelete
  15. Gorbachov wordt een beetje afgebrand. Om die reden krijgt hij ook geen staatsbegrafenis en komt Poetin niet naar de begrafenis. De enige cruciale fout van de man was zijn naïviteit.

    ReplyDelete
  16. Wolfie,
    ( En Sofia)
    ik heb het te druk.

    Ik vertrouw op jul;lie om de krenten uit de pap hier te melden (als je wil, uiteraard) .

    Wat ik miste: de geweldige column van oud minister Plasterk.

    Wil je die hier en bij Blik in zijn geheel herplaatsen? ( in de comments)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Het artikel zit achter de betaalmuur en is in screenshots geplaatst. Ik weet niet of ik die hier leesbaar kan plaatsen.

      Delete
    2. iK HEB DE JUISTE TITEL GEGOOGLED EN KWAM HIER: https://www.prikkebord.nl/topic/293299/

      Delete
    3. Hoofdletters niet de bedoeling. Artikel staat hier onder verderop. Lijkt me echt goed, net als Jeffrey Sachs: het establ;ishment dat nu de 'gekkies' gaat steunen en zeggenm dat die gelijk hebben !

      Delete
    4. [iK HEB DE JUISTE TITEL GEGOOGLED EN KWAM HIER: https://www.prikkebord.nl/topic/293299/]

      Dank voor de tip! Ik was het artikel al tegengekomen en heb de screenshots gedownload maar kreeg ze niet gekopieerd in het blog.

      Delete
  17. Nog een tip:
    Deze blogger is 100% pro Amerika. Geeft niet, want hij heeft soms wel goede argumenten. Natuurlijkk vergeet hij ook heel veel belangrijke zaken, maar die weten wij zelf al wel.

    https://www.youtube.com/c/JoeBlogs/videos

    ReplyDelete
  18. We zijn getuige van een opstand van de elite tegen het volk
    Door RONALD PLASTERK

    Bij revoluties keren de massa’s zich tegen de heersende elite. Maar het kan ook andersom, en daar zijn we nu getuige van: een opstand van de elite tegen het volk. Het is interessant dat dit al in 1995 was voorzien door de Amerikaanse historicus Christopher Lasch in zijn boek The revolt of the elites and the betrayal of democracy : de revolutie van de elites en het verraad van de democratie. Mocht de naam Lasch u bekend voorkomen: hij werd eind jaren zeventig beroemd met The culture of narcissism dat een soort cultboek werd, een dikke paarse pocket die je in je rugzak meenam op vakantie

    Lasch is overleden; het werk over de opstand van de elites heeft hij met zijn laatste krachten geschreven in 1995, dus bijna dertig jaar geleden. In het boek signaleert Lasch: ’De elite, die geld en informatie beheerst, die liefdadige instellingen en universiteiten bestuurt, die de culturele producties en het publieke debat in de hand heeft, is zelf het geloof in de westerse beschaving verloren. De elite laat de middenklasse in de steek, verdeelt het land en verraadt de democratie.’

    Het zijn grote woorden, maar Lasch verwoordt hoe veel burgers het nu ervaren. Veel mensen zijn dit jaar tijdens de zomervakantie in eigen land gebleven. (Overigens plaatste een prominente GroenLinks-wethouder trots vakantiefoto’s op sociale media van zijn gezinsreis met het vliegtuig naar Amerika. Hij maakte met deze vakantie het door GL bepleite CO2-budget voor honderd huisgezinnen op). Maar wie in eigen land op vakantie was, zag overal omgekeerde vlaggen.

    Radicalen
    Als je D66 gelooft, vormen de boze boeren een kleine minderheid radicalen, rijke ondernemers met megastallen. Maar in het land van de pannenkoekenhuizen en kinderboerderijen, de kaaswinkeltjes en de dorpspleintjes zie je de omgekeerde vlag bij rijtjeshuizen, en wapperen de rode boerenzakdoeken op e-bikes. Gewone mensen zijn het vertrouwen in de overheid kwijt. De regeringspartijen zijn de helft van hun kiezers kwijt, hebben minder dan een derde van het electoraat over, terwijl de linkse oppositie daar niet van profiteert; logisch, omdat PvdA en GL de regeringsplannen steunen.

    Het verlies van vertrouwen in de overheid door ’de gewone mensen’, zoals de PvdA hen vroeger noemde, of ’de mensen in het land’ zoals ze heetten bij de VVD, is een logisch gevolg van het dedain waarmee de gevestigde partijen de bevolking behandelen.

    ReplyDelete
  19. VERVOLG:

    Boerenrapalje
    In NRC, spreekbuis van de elite, schreef journalist Hubert Smeets deze week dat het CDA overbodig is geworden, en gaf daarvoor deze reden: ’Het CDA is niet in staat het boerenrapalje op trekkers te isoleren en eigen klassieke polderclubs als de LTO te disciplineren.’

    Dit is om twee redenen opmerkelijk. Ten eerste is in deze optiek de taak van politici niet om het volk te vertegenwoordigen, maar om het volk aan banden te leggen. ’Volksvertegenwoordigen’ wordt als populistisch beschouwd, terwijl je toch zou zeggen dat onze democratie erop gebaseerd is. Maar NRC spreekt volksvertegenwoordigers erop aan dat het hun taak is om hun achterban te disciplineren.

    Verder is het woordgebruik opvallend. ’Rapalje’ is een archaïsch woord, synoniem met schorriemorrie, janhagel, gepeupel, crapuul, tuig van de richel. Het wordt eigenlijk nooit in ernst gebruikt, hooguit ironisch. In de boeken van Marten Toonder praat Markies de Canteclaer zo, en die zegt er ’parbleu’ bij. Maar NRC gebruikt het om gewone mensen te beschrijven.

    De elite is kosmopolitisch, gaat op vliegvakantie naar de Verenigde Staten en vindt tegelijk dat de andere mensen zouden moeten consuminderen, vindt – zoals Timmermans en zijn ambtenaren zeggen, en in de Volkskrant scribent Schimmelpenninck (parbleu) – dat mensen jarenlang te weinig voor hun energie en eten betaald hebben. De elite is voor overdracht van macht naar Brussel, vindt het prima dat er steeds meer mensen naar Nederland verhuizen, maar houdt goed in de gaten dat nieuwkomers niet bij hen in de buurt komen wonen maar bij het schorriemorrie. De elite bezoekt culturele evenementen die gesubsidieerd worden door belasting opgebracht door het janhagel, en kijkt neer op André Rieu omdat hij zonder subsidie muziek maakt waar mensen maandenlang voor sparen, en omdat hij iedere avond 12.000 mensen van klassieke muziek laat genieten.

    Voor de gek houden
    De elite pikt het niet langer naar de pijpen van het electoraat te dansen, en zet alle middelen in om te zeggen: het moet zoals wij bedacht hebben! Als je zegt dat het stikstofbeleid, waar elk huisgezin 4000 euro aan meebetaalt, ondoordacht is, ben je stikstof-ontkenner. Maar je kunt mensen niet allemaal de hele tijd voor de gek houden, en mensen hebben het door. De regering zal waarschijnlijk niet vallen, omdat er na verkiezingen geen meerderheid te behalen is zonder partijen waar het rapalje op stemt. Maar het beste zou zijn als volksvertegenwoordigers weer het volk gaan vertegenwoordigen: de VVD de ondernemers en middenstanders, het CDA de boeren, burgers en buitenlui, de CU de Urkse en Spakenburgse vissers, en de PvdA de arbeiders.

    ReplyDelete
  20. De nieuwse Nieuwe Wereld: een congres over de pandemie. De vertegenwoordigers van RIVM willen niet komen om te debatteren.
    https://youtu.be/AarueF8bl6Y

    Mijn reactie:

    Wetenschap (*) en debat zijn taboe verklaard. Waarom? Omdat er een kleine groep 'By way of Deception'' de macht over ons allen wil grijpen. Dat doen ze door hun 'narrative' zeer intensief te verspreiden. (Dan moet je wel de banken en de Media controleren. Check. ) Het volk gelooft het narrative. Slechts de mensen die zelf denken en waarheid zoeken en rechtvaardigheid geloven dat narrative niet langer. Die groep wordt op allerlei manieren zwart gemaakt, verdacht gemaakt, uitgesloten, opzij geschoven.

    Dit gaan we ook niet meer winnen: te weinig tijd. De ver-elendung gaat nu bijzonder snel: geen energie meer, dat hakt er in. Volgend jaar zal de ' aan ons vijandige Elite' ( zoals Ronald Plasterk ze vorige week noemde en zoals Kevin MacDonald ze al 20 jaar geleden omschreef) 'het volk' voorstellen om een eind aan de chaos te maken door 'Total Control.' Het Volk zal dankbaar 'Ja! ' roepen. Daarna is het echt zelfmoord om nog in opstand te komen. Had ik al gezegd dat die kleine groep vindt dat eigenlijk alleen ZIJ op deze aarde behoren te leven, en U en ik niet... Yuval Hariri fantaseert er nu al over.. Bedenk een list, mensen ! (*) Luister ook de Weinsteins, vandaag: Dark Horse podcast.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dit is de link naar de reactie:

      https://www.youtube.com/channel/UCk_suXV2ilJt4dAH4k6RBGg

      Delete
    2. Of dit: ( de vorige leidt naar mijn kanaal)
      https://www.youtube.com/watch?v=AarueF8bl6Y&lc=UgziP4Vg0v1B9Dwit7B4AaABAg

      Delete
    3. Toch weer 2 goede antwoorden op jouw comment:
      https://www.youtube.com/watch?v=AarueF8bl6Y&lc=UgziP4Vg0v1B9Dwit7B4AaABAg.9fWTY8S-ovs9fWVNarhAUP
      https://www.youtube.com/watch?v=AarueF8bl6Y&lc=UgyYGEsfpYgf1ybwlux4AaABAg
      En je kanaal is leeg...

      Delete
    4. [Het Volk zal dankbaar 'Ja! ' roepen.]

      Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst..................

      Delete
    5. @ Sofia.
      Ik dacht: laat ik maar een keer heel duidelijk en heel pessimistisch zijn. Dat zal de mensen misschien eerder wakker schudden.
      Zoals De Saker schreef: 'Ik was in 1993 in Rusland, en voor een normaal mens was daar geen enkele hoop meer. En kijk nu eens ! " ( uit de herinnering, niet letterlijk)

      Delete
    6. [zal de mensen misschien eerder wakker schudden. ]

      De energieprijzen zijn voor velen (als ik twitter zo eens bekijk, zijn er niet veel mensen (meer) die nog van mening zijn dat de sancties Rusland treffen, ze hebben door dat ze zelf de target zijn) een eye-opener, gevolgd door de niet aflatende migratiestroom, ook de stikstof idiotie draagt eraan bij.


      [Zoals De Saker schreef: 'Ik was in 1993 in Rusland, en voor een normaal mens was daar geen enkele hoop meer. En kijk nu eens ! "]

      De 'idiots in charge' hebben, denk ik, enorm veel spijt dat ze de "onbetekenende" Putin daar hebben neergezet.

      Wie zou in het westen die functie moeten gaan vervullen? Ze hebben alleen lichtgewichten tot hun beschikking en de surveillance in nog niet ver genoeg. Nog los van dat: wie moet dat gaan handhaven als de bevolking niet meer luistert? Als de bevolking het systeem gewoon links gaat laten liggen? De politie (waar de onvrede groot is) of het leger (uitgekleed tot op het bot)? TPTB konden zich wel eens flink vergissen in wat er kan gebeuren. Vandaar mijn opmerking. Bovendien zitten we aan het eind van een (grote) cyclus, het Kali Yuga loopt ten einde.

      Delete
  21. Overigens is The Stinging weer aardig op dreef! Hahahahahahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Je bedoelt de rant over Slome sjoerd sjoerdsma? Like!

      Delete
    2. Ja, o.a., k-Kaag en Koopmans moesten het ook ontgelden! Briljant weer! Hahahahahaha!

      Delete
  22. Ja, deze was ook goed vandaag: De Gulden Middenweg.

    https://youtu.be/oPi8dL1Ytus

    ReplyDelete
  23. Ik heb nog even op mezelf ge-comment:

    Ten overvloede wellicht: Een narrative is een beeld van de werkelijkheid dat de Massa wijs maakt dat alles OK is, maar dat in feite de Elite volledig hun zin geeft. Uiteraard is niet alles OK, dus er zijn volop onwaarheden in dat 'Narrative'. Dat moet wel. Daarom mag er over dat narrative ook geen debat ontstaan. ( Is het niet tegen bestand.) En dus moet de massa geloven dat die critici van het narrative 'halve zolen' zijn. Egoïsten. Complot gekkies. Etc. Etc.

    De mensen die oprecht in de platte aarde geloven (zijn het er 10 ?) krijgen de volle aandacht.
    'Dat zijn nou die complot gekkies.'

    Omdat in de evolutionaire tijd het een voordeel was als 'het volk' zelf niet nadacht maar klakkeloos achter de 'Leader' aan liep, hebben we allemaal de aangeboren neiging om in de kudde te blijven en achter de 'Officiele Opinie' te blijven staan, zonder er zelf echt over te willen denken. ( Zelf denken is ook een gevaarlijk beroep: als het goed afloopt word je een martelaar en krijg je een standbeeld. Maar in 99,9 % loopt het fout af. Dan sterf je naamloos en meestal met als reputatie: 'verachtelijk persoon'.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deze comment is al weer weg, maar der rant van Plasterk staat er nog...

      Delete
    2. [maar der rant van Plasterk staat er nog]
      Die is ook al weer verdwenen. Alleen de eerste reactie staat er nog.

      Delete
  24. Ondertussen rommelt het in Tsjechië: "They have condemned Prime Minister Petr Fiala’s government, which has been in office since December last year, and called for its resignation, accusing them of putting Ukrainian interests ahead of Czech interests.

    Prime Minister Fiala, who has previously compared the Russian invasion of Ukraine to Soviet tanks crushing the Prague Spring in 1969, alleged the protest had been organised by ” pro-Russian people close to extremist positions and whose interests run counter to those of the Czech Republic.”

    “It is clear that Russian propaganda and disinformation campaigns are present on our territory and that some people are simply listening to them,” added the Czech leader, whose government survived a parliamentary vote of no-confidence over energy prices on Friday."

    ReplyDelete
    Replies
    1. [Ondertussen rommelt het in Tsjechië:]

      Ja, ik zag het. En binnen ato loopt het ook niet al te lekker. Griekenland en Turkije liggen weer eens overhoop:

      [Turkey warns NATO member of ‘serious consequences’ ], bron: https://swentr.site/news/562127-turkey-greece-heavy-price/

      Wat zei KHZ ook alweer? Eind van dit jaar ligt de EU uit elkaar?

      Delete
    2. [Eind van dit jaar ligt de EU uit elkaar?]
      Liever nog de ato. Dan volgt de EU vanzelf. Een wolf heeft de 30-jaar oude pony van dat eu-mens doodgebeten. Hij had dat eu-mens moeten pakken, maar dat komt nog wel. Ik voorzie het wel als een gunstig voorteken...

      Delete
    3. En ze staat met een paard op de foto. Euh, Karma?

      Delete
    4. [Liever nog de ato. Dan volgt de EU vanzelf.]

      Andersom niet denk je? Ato was er weliswaar eerder dan de EU maar met de huidige situatie denk ik dat als de een uit elkaar valt, de ander volgt.

      Delete
  25. De news letter van Perter Myers:


    (1) Klaus Schwab trained our politicians in WEF Global Leaders program,
    that's why they follow in lockstep - F. William Engdahl

    https://journal-neo.org/2022/02/16/davos-and-the-purloined-letter-conspiracy/

    (2) WEF endorses Chip Implants under the skin of humans - a barcode, in
    effect
    https://reclaimthenet.org/wef-rational-reasons-microchip-children/

    (3) If the idea of a chip in your body makes you cringe, consider all
    the pharmaceuticals you take without question

    (4) WEF promotes "Gender Gap" Feminism
    (5) WEF promotes Gay Marriage
    (6) WEF's Woke War on Business; enforced compliance with ESG targets
    (7) Woke Capitalism: Companies promote 'Social Justice' causes, but
    avoid paying Tax

    ReplyDelete
    Replies
    1. Een strip icoon parafraserend: "Rare jongens die WEF lui". Hypocriet ook.

      Delete
  26. Mooie website voor @SDR: Software engineer, dus weet veel van Internet. Dat blijkt hieruit. Met een mooie voorspelling over de Adelaar en de Condor. Kijk ook in het menu, er staan mooie artikelen.
    (Ik weet alleen niet, of ik die site al eerder heb geplaatst. Zo ja, sorry.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dank voor de tip, mooie website. Die ga ik komende dagen eens goed bestuderen.


      Het verhaal van de Adelaar en de Condor kende ik niet, wel diverse andere versies. Het is (indirect) wat KHZ ook zegt. Alle tekenen wijzen er echt op dat we aan het eind van een (grote) cyclus zitten en nu middenin Ragnarok. En er is niet veel wat de zittende macht daar aan kan veranderen, ze kunnen hooguit wat tijd rekken maar meer ook niet.

      Delete