Friday, July 05, 2019

864 Professor Malfliet uit Leuven is bang voor Putin. De NRC maakt propaganda. Hier van weerwoord voorzien.


Vandaag verscheen dit lange interview in de NRC.

Een Leuvense professor is bang voo rPutin. 
Rusland-basher Wilemer Heck kan er geen genoeg van krijgen. 

Ik heb het verhaal flink bekritiseerd. 
Ik denk dat mevrouw Malfliet volledig onwetenschappelijk te werk gaat. 

'Tunnelvisie' zou Marcel van den Berg zeggen. ( Over hem later meer)  

Hier de korte versie:  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/05/rusland-is-een-trojaans-paard-binnen-de-raad-echt-griezelig-a3966196


En hieronder de lange versie:  het interview met daartussenin mijn kritiek en de teksten die Malfliet had moeten kennen zodat ze haar gevaarlijke visie niet zou ontwikkelen. 

NB: in het vorige blog heb ik het zelfde verhaal nog uitgebreider verteld:  met een langere inleiding.  
     ------------------------------------------------------------------





Rusland is een Trojaans paard binnen de Raad, verdorie’
Katlijn Malfliet Door Rusland het stemrecht terug te geven in de Raad van Europa, kan het land van binnenuit de Europese ideeën over mensenrechten ondergraven.
Dit is overdreven. In de raad zijn 18 zetels voor Rusland (140 miljoen mensen) en 300 zetels voor de andere landen (samen 600 miljoen)
Hoewel Rusland 20% van de bevolking uit maakt heeft het slechts 5 % van de stemmen in de Raad.  Is die 5% bedreigend?  In veel landen haal je dan de kiesdrempel niet eens: te klein om invloed te hebben. En U schildert het af alsof ze de zaak gaan overnemen.

 Een slecht besluit, vindt hoogleraar Katlijn Malfliet: „Er wordt geknabbeld aan onze fundamentele waarden.”
Ja, maar dat gebeurde ook al toen we toe lieten dat het Lissabon-akkoord in Yugoslavië terzijde werd geschoven door Clinton, omdat de VS persé oorlog wilde.  Lees David Owen’s autobiografie.
Ook hebben we ons laten bedriegen door Bouchouguir ( Libische Human Rights man, die beweerde dat Ghadaffi een genocide zou gaan plegen. Beluister prof. Alan Kuperman: https://www.youtube.com/watch?v=d_F_QHeQ4MU

o    Eva Cukier
o    Wilmer Heck
5 juli 2019 om 2:00
Leestijd 6 minuten

Leuven. Tegenwoordig krijgt ze telefoontjes van collega’s die erkennen dat het allemaal is uitgekomen. Katlijn Malfliets kritische evaluatie van tien jaar Russisch lidmaatschap van de Raad van Europa uit 2010. De strekking destijds: Rusland probeert de Raad van Europa van binnenuit te ondermijnen. „Wij schreven toen al dat de Russische houding in de Raad van Europa behoorlijk dubbelzinnig was, en daarmee problematisch. Nu bellen ze om te zeggen dat het waar is”, aldus Malfliet in haar werkkamer op de universiteit in Leuven. Zij wordt omringd door de boeken die ze over Rusland schreef, matroejska’s, afbeeldingen van Russische presidenten en andere parafernalia.
Ik weet niet wat Uw argumenten waren in 2010,  maar de mensenrechten handhaven is wel iets gemakkelijker in Luxemburg dan in een land dat door de VS wordt aangevallen met jihadi’s.  Zbigniew Brzezinski vertelde het zelf:
 January 15-21, 1998, Le Nouvel Observateur, Interview with Zbigniew Brzezinski: "According to the official version of history, CIA aid to the Mujahadeen began during 1980, that is to say, after the Soviet army invaded Afghanistan, 24 Dec 1979. But the reality, secretly guarded until now, is completely otherwise Indeed, it was July 3, 1979 that President Carter signed the first directive for secret aid to the opponents of the pro-Soviet regime in Kabul. And that very day, I wrote a note to the president in which I explained to him that in my opinion this aid was going to induce a Soviet military intervention... That secret operation was an excellent idea. It had the effect of drawing the Russians into the Afghan trap and you want me to regret it? The day that the Soviets officially crossed the border, I wrote to President Carter. We now have the opportunity of giving to the USSR its Vietnam war.
Ook in Tsjetsjenië was de jihad door een CIA man georganiseerd: door Graham Fuller.
Het is niet zo eenvoudig om deze jihadi’s te verslaan met vol respect voor de mensenrechten.  Denk aan de martelingen en de gevangenkampen ( extra- ordinary rendition) die de VS gebruikt.


Ze gaat per 1 oktober met emeritaat, maar Malfliet, jurist, filosoof en hoogleraar Russische politiek en Oost-Europees recht, is nog lang niet uitgeschreven over Rusland. „Ik zei vorige week nog lachend tegen een collega: nu ga ik een bibliotheek bij elkaar schrijven.”

Katlijn Malfliet (1954) studeerde rechten en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven en Russisch in Leuven, Brussel en Moskou. Zij was van 2010 tot 2013 decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen.

De Russisch-Europese betrekkingen kwamen vorige week weer volop in de aandacht, toen de parlementaire assemblee van de Raad van Europa – het belangrijkste Europese mensenrechtenorgaan – besloot Rusland het stemrecht terug te geven. De Russische delegatie keerde daarop terug in de assemblee. Het stemrecht was door parlementariërs uit de andere landen eerder juist afgenomen als sanctie voor de annexatie van de Krim in 2014, een situatie waarin Rusland tot op heden geen duimbreed aan Europa heeft toegegeven.
Het eerherstel werd in Moskou met gejubel ontvangen, maar leidde tot briesende verontwaardiging bij Oekraïne en enkele ander Oost-Europese landen. Malfliet begrijpt die verontwaardiging goed.
Maar ik begrijp mevrouw Malfliet niet goed.  Hoe zit het nu met de mensenrechten in de Oekraïne?  Sinds wanneer steunen we openlijke fascisten die een staatsgreep plegen?  Wie heeft op de Maidan die burgers en politie-agenten dood geschoten?  Volgens minister Umar Paet was dat toch echt een groep die voor de opstandelingen werkte. Wie heeft in Odessa de mensen in brand gestoken?  Waarom mag Kiev zijn eigen volk in Lugansk en Donetsk met bommenwerpers doden?   Waarom begrijpt mevrouw Malfliet die Oekraiense regering zo goed?  Dat begrijp ik niet.

Oliver Stone: UKRAINE ON FIRE The Real Story Full Documentary by Oliver Stone Original English version  

NB:  de Video wordt  vaak verwijderd.  Op dit moment hier te zien:


Waarom was het besluit van vorige week volgens u slecht?
„De mensenrechtenschendingen door Rusland zijn niet verminderd, er zijn juist meer conflicten gekomen. Er zijn slachtoffers gevallen, de Minsk-vredesakkoorden voor Oost-Oekraïne worden niet gerespecteerd. En dan krijg je daar plotseling die resolutie van die parlementaire assemblee die zegt: alle leden van de Raad van Europa, dus ook Rusland, moeten kunnen spreken in de assemblee. Oekraïne is furieus en zegt: ‘Terwijl ze doden in de Donbas en geen enkel respect tonen voor de rechtsstaat, krijgen ze nu weer stemrecht in een organisatie die precies die normen en waarden moet beschermen. Op die manier kan je niet geloofwaardig aan mensenrechtenbescherming doen’. Ik ben het daarmee eens.”
Over Kiev en de Donbas is heel veel te zeggen. Maar dat heeft alleen iets met rechtvaardigheid te maken als we beide partijen aan het woord laten.  De westerse Media en ook academia doen dat niet. Ze  zijn partijdig. Er zijn enkelen die tegengas gaven zoals professor Reinhard Merkel, die de Krim kwestie als volgt ontleedde:
De duitse professor Reinhard Merkel heeft de zaak als volgt ontrafeld:
Heeft Rusland de Krim ingelijfd?  Nee.
Waren het Krim-referendum en de scheiding van de Oekraïne tegen het internationaal recht? Nee.
Dus ze waren legitiem? Nee, ze hebben de Oekraïense grondwet geschonden (maar dat is geen kwestie van internationaal recht).
Moest Rusland de toetreding van de Krim met Rusland niet hebben geweigerd, omdat het ongrondwettelijk was voor de Oekraïense wet?
Nee, de Oekraïense grondwet bindt Rusland niet.
Zijn de acties van Rusland dan in overeenstemming met het internationale recht? Nee, zijn militaire aanwezigheid op de Krim buiten de huurkazernes (gebieden waar het Russische leger legaal mocht zijn) was volgens het internationale recht illegaal.
Omdat de afscheiding van de Krim alleen mogelijk was vanwege (de niet volledig wettige) Russische militaire aanwezigheid daar, is deze afscheiding dan niet onwettig? En dientengevolge, is de toetreding van Rusland tot de Krim niet een soort annexatie?
Nee.
De journaliste Schmalz-Krone zegt:
Iedereen had het meteen over ‘annexatie’. Dat is volkenrechtelijk onjuist. 
Men kan op zijn minst er over discussiëren of het juist is.
Feit is: dat het volkenrecht twee tegenstrijdige principes in zich bergt:
1)         De territoriale integriteit.
2)        Het zelfbeschikkings recht.
Je moet van geval tot geval bepalen welk princiepe voorrang heeft.
Het kan niet zo zijn dat we het zelfbeschikkingsrecht voor bepaalde landen accepteren, en voor andere landen niet. [ ……]
( Toelichting: Als een volk een eigen identiteit heeft, wordt gediscrimineerd en fysiek gemolesteerd, dan zijn dat redenen om voorrang te geven aan het zelfbeschikkingsrecht.  Maar als een provincie veel waardevolle grondstoffen bevat en de handige jongens zeggen dat ze zich af willen scheiden van het moederland, dan zal het internationaal recht zeggen: de territoriale integriteit gaat hier voor.  )
Over de Donbass  wil ik het volgende zeggen:  Frankrijk bombardeerde Libië in puin omdat er een gerucht ging dat Ghadaffi  zijn eigen volk zou gaan bombarderen.  Dat mocht, want dat was volgens het ‘R2P’ principe:  een land mag zich met een ander land bemoeien als daar de burgers worden gedood door hun regering.  
Maar Bouchouguir was een Libische  Human Rights man  die voor de VS werkte en alles uit zijn duim zoog.  
Maar Kiev  heeft wèrkelijk de bewoners van Donbass gebombardeerd. Putin heeft voldoende hulp geboden om te zorgen dat de mensen niet overwonnen werden. Hij wilde Kiev stoppen.  Een zuivere R2P in mijn ogen.
Hier professor Paul Robinson die in 2015 de hele zaak bespreekt vanuit vrij neutraal standpunt: Russia, Ukraine, Donbas, & the rebels  https://www.youtube.com/watch?v=9mLfXcFZpu0

Voorstanders zeggen dat ze Rusland nu weer kunnen aanspreken op misstanden en later eventueel alsnog kunnen schorsen, of uitsluiten. Denkt u dat dat met Rusland gaat gebeuren?
„Je moet natuurlijk in gesprek blijven met Rusland. Maar je moet ook weten dat Rusland als Trojaans paard in die assemblee zit, verdorie. Wij zijn veel te veel overtuigd van: ‘Oh, we kunnen met elkaar spreken’. Nee, Rusland gaat systematisch te werk. Eigenlijk kunnen ze nu nog beter dan vroeger, met sociale media enzovoorts, hun skills inzake internationale diplomatie en desinformatie waarmaken.
De Russen zijn 20 % van Europa. Ook als ze niet mee mogen stemmen.
In de Raad hebben ze slechts 5% van de stemmen. En dat vindt U nog te veel? 
Hun stemrecht is ontnomen omdat de Krim bewoners na een coup in Kiev  en enkele moordpartijen ( Mensenrechten!)  zo bang waren dat ze voor meer dan 90% kozen voor een verzoek tot aansluiting bij Rusland.
Waarom heeft U die zaak nooit realistisch willen bezien? Dan was uitsluiting van Rusland nooit gebeurd, volgens mij.

Wij moeten met Rusland praten op een manier waarbij we niet onderschatten dat het het grootste land van de wereld is, dat ze een langetermijnstrategie hebben ( Na 10 jaar Jeffrey Sachs cs.  lag Rusland in puin. Putin heeft het opgebouwd. Hij praat met iedereen. Hij  is nooit één oorlog begonnen, maar reageerde wel als anderen agressie pleegden.  Hij wordt door ieder land in de wereld gewaardeerd. Niet bij ons. Niet door het land dat zelf Hegemon wil zijn voor de komende 100 jaar, en niet door ons, de brave lakeien van die Hegemon. Dat is juist. )
 die op zijn minst hegemoniaal
( Waar leidt U die doelstelling uit af?  Omdat de Amerikanen dat beweren?  Waar kan ik 1 vierkante meter vinden die mijnheer Putin heeft veroverd in 19 jaar tijd ?   De Neocons  zijn trouwens heel open over hun ambities: ‘Nog 100 jaar de baas zijn in de wereld, met behulp van shock and awe.   En die agressie is zeker ook op Rusland gericht.  Houd U daar even rekening mee?  )  
is en dat wij weten van kijk, oké, Rusland daar moet je inderdaad u tegen zeggen, maar je moet wel weten dat het ook heel belangrijk is om onze Europese waarden en normen te beschermen. Want ze worden bedreigd.”

Wat zijn die Europese waarden en normen dan precies?  Twee wereldoorlogen?   Twee grote invallen in Rusland:  Napoleon en Hitler.
22 landen ter wereld die nooit door Engeland zijn binnengevallen?  Het Morgenthau Plan om 20 miljoen Duitsers te laten sterven van honger?  Tientallen miljoenen doden in Congo door één belgische koning?  Een coup in Rusland waarvoor de theorie in Londen was geschreven door de heer Marx, en waarvoor het geld en de steun uit de VS kwam, van enkele bankiers? ( Bron: A. Sutton.)   Het kostte vele miljoenen Russen  het leven.
Zijn dat de Europese waarden en normen?
Waar zijn de veroverings-oorlogen van Rusland over de hele wereld? Waar liggen de Russische bases?  ( De VS heeft er 900 op dit moment). Wanneer hebben de Russen een kernbom gegooid?  

Als het gaat om keiharde mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië, of op de Krim richting de Krim-Tataren, of in de Donbas, dan kan de Raad van Europa toch zeggen; dit is onacceptabel?
„Ja, ja, absoluut, en daar heeft het Hof van Straatsburg soms ook duidelijk gesteld: dit is een schending van het recht op leven. Rusland heeft dat dan aanvaard en keert dan wat kleine schadevergoedingen uit.”
Soms komt het niet goed tussen volkeren.  De Krim Tataren hebben vreselijk huis gehouden onder de etnische Russen, tijdens de duitse bezetting.  Na de bevrijding dreigden lynchpartijen en daarom zijn de Tataren verplaatst.
Ik begrijp dat dit een pro Russische versie is, en ik weet niet of hij helemaal waar is, maar zomaar zeggen dat die Tataren onschuldige slachtoffers zijn, dat is ook een eenzijdig verhaal.  

Dan geeft Rusland net genoeg toe?
„Ja, maar Rusland verandert zijn houding niet ten aanzien van de interne politiek die het voert. Dat is een politiek die een democratische façade heeft, maar die voor de rest absoluut ondemocratisch is.”
Volgens enkele onderzoekers op Princeton is de VS ook niet democratisch: de wensen van het volk worden slechts in 30% van de gevallen tot wet. Maar de wensen van de 1%  wordt bijna altijd tot wet.   https://scholar.princeton.edu/sites/default/files/mgilens/files/gilens_and_page_2014_-testing_theories_of_american_politics.doc.pdf
Het gunstige van Rusland is dat het volk er de laatste 19 jaar zo op vooruit is gegaan:  in 2000 was 45% beneden de armoedegrens, nu nog 13 %.  In de VS vind een omgekeerde verandering plaats.  Honger en armoede hebben ook iets met mensenrechten te maken, lijkt mij.
Is het niet zo dat ze die mensenrechtenschendingen beperken, omdat ze weten dat ze anders problemen krijgen in de Raad van Europa
?
„Nee, nee, ze gaan echt wel heel ver. Denk aan de moord op [oppositieleider] Nemtsov. Is een typisch voorbeeld. Of de moord op journalisten.”
Sorry, maar nu vind ik op mijn beurt dat U heel veer gaat. U beweert dat  Nemtsov door ‘de regering’ is vermoord.  Waarom zou die dat doen?  Nemtsov had vrijwel geen aanhang. Hij was trouwens mede verantwoordelijk voor de pijlsnelle neergang van Rusland onder Yeltsin.  Wie zou ooit op die man willen stemmen?   
Van geen enkele journalist is ook maar een begin van bewijs dat hij of zij door de regering is vermoord.   Het aantal moorden was onder Yeltsin trouwens tweemaal zo hoog als nu onder Putin.   In 12 weken tijd in voorjaar  2015 vonden 12 politieke moorden plaats in de Oekraïne.  Heeft de Raad  daarover opheldering gevraagd aan  Yatsenjuk c s ?  Of liet ze dat maar op zijn beloop.
Ik heb een aantal moorden bekeken, zoals Politkovskaya , Klebnikov en anderen.  Maar deze mensen hadden zich veel gevaarlijker vijanden gemaakt dan ‘Het Kremlin’.  De Tsjetsjenen en  de Maffia moet je niet gaan uitdagen.
Maar u zegt, wanneer ze daarop worden aangesproken, dan geven ze wel toe.
„In bepaalde gevallen hè. En alleen als onomstotelijk vaststaat dat Rusland er wat mee te maken heeft.”
In 1996, toen Rusland zijn lidmaatschap kreeg, waren de verwachtingen aan beide zijden anders. Rusland leek zich langzaam richting de Europese normen en waarden te bewegen.
Aanvankelijk kregen ze het voordeel van de twijfel van de Raad van Europa?
„Rusland leek zijn democratische beloftes in te lossen door wetgeving aan te passen aan de Europese verwachtingen. Ook in de praktijk veranderde er wel iets. De omstandigheden in de gevangenissen werden bijvoorbeeld verbeterd. Zo leek het ‘Straatsburg-effect’ ook op Rusland van toepassing. Andersom hebben we nooit gedacht aan de impact van Rusland op de Raad van Europa. Een Rusland dat de Raad van bínnenuit problemen bezorgt. En dat is exact wat er is gebeurd, Rusland ging dwarsliggen.”
Dus 5,6 % van de stemmen ging dwars liggen, en nu heeft de Raad problemen…. Neemt U dit zelf serieus, of begrijp ik niet goed hoe die zaken werken. Dat kan heel goed namelijk. Ik houd me aanbevolen voor correctie.
Tijdens de Tsjetsjeense oorlogen werd het Hof overstelpt met Russische zaken. Daarom werden maatregelen genomen om sneller te kunnen bepalen welke in behandeling konden worden genomen. Rusland heeft heel lang getalmd om dit zogenaamde ‘protocol 14’ te aanvaarden.
Malfliet: „Rusland speelde dus de rol van spoiler. Dit is een Rusland dat zich steeds meer beweegt op de grens van wat oorbaar is en wat niet. Een Rusland dat telkens kan zeggen: ‘We hebben toch gehandeld naar de regels?!’ Rusland gebruikt zulk juridisch positivisme [de rechtsfilosofische stroming die stelt dat recht volgens de letter van de wet moet worden toegepast] voor politieke doeleinden. Onder Vladimir Poetin is een evolutie in gang gezet die steeds meer gaat over Rusland als soevereine staat die vindt dat het die soevereiniteit zelf kan invullen.
Het recht volgens de letter van de wet toepassen…. Het moet niet gekker worden !  Boosaardige Russen !
De definitie van Soeverein is:  dat je alles zelf kan invullen. ( Mits binnen de letter van de wet, natuurlijk. Zou ik als leek denken. )
Een Rusland dat zich niet meer wil onderwerpen aan de vroegere meester-leerling relatie tussen Europa en Rusland.”
Ik weet niet wanneer er een meester-leerling relatie was tussen Rusland en Europa, maar tussen 1992 en 2000 heeft Rusland open gestaan voor Westerse hulp en coaching. Na 8 jaar was hun land in handen van enkele oligarchen die  heel nauwe banden hadden met Westerse bedrijven en bankiers. Hun industrie was gesloopt, het volk was werkloos, de uitkeringen waren gestopt, het alcoholisme was ontzaglijk, de levensverwachting was met 10 jaar gedaald.
Ik kan wel begrijpen waarom Rusland niet langer iets wilde leren van Europa .
Ik begrijp heel goed waarom Putin het op zijn eigen manier wil doen.

Hoe ziet die negatieve Russische invloed er concreet uit?
„Niet alleen Rusland, maar nu ook Hongarije voert allerlei discussies met de Raad, die gaan over de formulering van de nieuwe grondwet. Hongarije laat zich door Rusland inspireren en heeft als doel het Europese mensenrechtenapparaat in twijfel te trekken, door voortdurend de Raad te bevragen. Het is wat ik noem deconstructocratie: pogen de pijlers van Europa op losse schroeven te zetten.”
Een belangrijke pijler van Europa was  graaf Coudenhove-Kalergie.  In zijn boek Praktischer Idealismus uit 1922 lezen we dat hij  in Europa een mix wilde van Europeanen en Afrikanen …
Kalergi envisioned a unified Europe, invaded by Africans, who would miscegenate with Europeans, creating a new negroid population, similar in appearance to the characters depicted on the inside walls of Egyptians pyramids and tombs. Ruling over them would be a class of “the best of the Jews” some of whom would intermarry with the best of the European nobility.
In his autobiography Kalergi states that when his book was printed, it came to the attention of the Jewish banker Schiff, who along with the American Jewish banker Warburg generously financed him to carry out his plan. From then on Kalergi would undertake a massive lobbying operation, which – temporarily halted during WW2 – was restarted immediately afterwards.
( Zie pagina’s 20 -23 van het boek. )

Ik meen dat Van Rompuy nog de Coudenhove -Kalergie prijs kreeg als ‘groot Europeaan.’  Nu is de naam van de prijs  veranderd. Te veel aandacht voor de ideeen van Coudenhove -Kalergi was wellicht niet opportuun.
Ik denk dat de Hongaren terecht niet veel voelen voor zo’n Europa.
We moeten ons ook afvragen waarom onze elites persé een burgeroorlog over ons willen afroepen. Waarom sturen ze daar op aan?  Niet om de mensenrechten te dienen. Ik vermoed dat ze een dictatuur willen vestigen.  Maar ik geef graag mijn mening op voor een betere analyse.


Met welk doel?
„Het doel is om onzekerheid te scheppen over het Europese beleid. Daar speelt natuurlijk ook het veiligheidsprobleem. Moskou stelt de vraag of Europa qua defensie nog wel trans-Atlantisch kan worden gesteund, door de NAVO. De bedoeling is om de legitimiteit en het draagvlak van al die instellingen te ondermijnen en de Russische invloed in Europa uit te breiden.”
Putin heeft heel erg zijn handen vol aan zijn eigen land, en heeft geen belangstelling voor Europa.  Dat was in 2000 nog wel zo.  Hij wilde lid worden van de NATO, maarde VS verbood dat. Hij wilde gas verkopen aan Europa, maar de VS wil dat kost wat kost verhinderen. Omdat ook China een sterk land aan het worden is,  werd de Wolfowitz Doctrine (= elk opkomend land in de knop smoren. Nog 100 jaar Amerikaanse Hegemonie) ook  op China toegepast. 
Dat dreef Rusland en China bijeen.  Mogelijk dat ook India lid van die groep wordt. Ik ben een beetje bang dat Europa niet zo heel erg belangrijk meer is voor Rusland.  Behalve dan dat  de VS wel degelijk een ‘Thucydides-oorlog’ tegen Rusland kan gaan voeren.  En dat zal een kernoorlog zijn, want conventioneel kan de VS al decennia lang geen oorlog meer winnen.  
De Amerikanen vinden dat ze First Strike Capability hebben:  ze denken dat ze Rusland met één klap kunnen uitschakelen , en dus zelf niet zullen worden geraakt.   Putin heeft al gezegd dat de situatie nu levensgevaarlijk is, want àls hij denkt dat de VS kan gaan aanvallen, zal hìj besluiten om eerder aan te vallen.  Hij moet wel. De VS dwingt hem in die positie.
Het jarenlang Rusland bashen dient er voor om de aanval van de VS op Rusland geloofwaardig te maken voor ‘de wereld” : “We wisten al jaren dat Rusland een boosaardig land was.   En nu moesten we een atoombom op hen gooien, want ze wilden er een op ons gooien. “
Ik denk niet dat ik het overleef. En ook mevrouw Malfliet zal dat niet overleven. Maar daar heeft mevrouw Malfliet het dan wel zelf naar gemaakt.
Ik doe tenminste mijn best om de waarheid te verbreiden.  Mevrouw Malfliet sluit zich af voor informatie. Ze leest één kant van de zaak en is overtuigd. ( Dat ben ik ook als ik slechts één kant van de zaak lees.)  Dat is geen wetenschap.  Dat is amateurisme. Dodelijk amateurisme. ( De ernst van de zaak noopt me om helder en hard te zijn.  Excuus daar voor.)

Mensenrechtenorganisaties vinden dat Rusland lid moet blijven van de Raad van Europa.
„De Russische organisaties die burgers helpen om hun recht te halen bij het Hof in Straatsburg worden bedreigd en tot ‘foreign agent’ verklaard.

Ik ken deze zaken natuurlijk niet.  Maar ik heb wel gezien hoe Bill Browder een valse beschuldiging (de schedel van Magnitsky zou zijn beschadigd)  in een Magnitsky-Verslag heeft geplaatst, en dat een Russische mensenrechten -vertegenwoordiger  dat document als ‘de waarheid’  in zijn handen had toen hij in Moskou de pers toe sprak. Andrei Nekrasov heeft de originele autopsie  boven water gehaald:  de schedel van Magnitsky was niet beschadigd.  Browder schreef van wel., En die NGO’s geloven alles wat Browder zegt.  Er waren op bepaald moment 740 pro Amerikaanse NGO’s in Rusland aan het werk.  Ze doen het werk dat vroeger de CIA deed, zei de baas van het NED Carl Gershman zelf.  Mevrouw Malfliet behoort dit soort zaken te weten. https://consortiumnews.com/2015/01/08/cias-hidden-hand-in-democracy-groups/

 Rusland werkt dat dus ten zeerste tegen. Er is een tijd geweest dat men vond dat het beter was om Rusland mee te laten praten in plaats van buiten te sluiten. Een buitengesloten Rusland is een gevaarlijk Rusland, was de gedachte, want het is nog altijd een nucleaire macht. Maar Rusland kan beter dan wie ook een tijd doen alsof, zodat iedereen denkt: burgers worden tóch beschermd. En dan laat Rusland dat spoor doodlopen.”

Is het belang van de Raad van Europa onderschat?

„Ja, het ging allemaal vrij makkelijk voor Rusland. Het belang van de Raad van Europa, als waakhond van die fundamentele waarden die ter discussie worden gesteld, is onderschat. De legitimiteit van die waarden wordt afgeknabbeld en opgegeten. Het is griezelig hoor, ik vind het echt griezelig.”
Nogmaals:  Rusland heeft  5% van de stemmen, terwijl ze eigenlijk 20 % zou behoren te hebben. En toch wordt de 95% ‘overlopen door die 5%?  Rusland-bashen, lijkt mij.
Malfliet ziet de teruggave van het stemrecht aan Rusland als een opstapje naar het opheffen van de economische sancties die de EU instelde. In het schrappen van die sancties kan zij zich vinden, omdat economische samenwerking met Rusland volgens haar de kans op spanningen en eventueel oorlog vermindert. Geloven in ‘coöperatieve veiligheid’ is volgens Malfliet de enige manier voor Europa om met Rusland om te gaan.
Dus handel drijven kan, maar je moet ze niet binnenlaten in je systeem van fundamentele waarden?
„Nee, want daar zit je teveel met dat ambigue, dat dubbelzinnige. Zij zijn daar zo sterk in, zo straf.” 
Ik moet even denken aan de Occupy rellen waarmee Occupy werd opgedoekt in de VS. Ik moet denken aan de slachtoffers in Frankrijk van de gilets jaunes.  Zulke toestanden heb ik toch in Rusland nog niet gezien.  

Door ze het stemrecht terug te geven is de geloofwaardigheid van de Raad ondergraven?
„Ja, hierdoor krijgen ze de vrije hand om zich hegemoniaal op te stellen.”
Hegemon = alleenheerser.  Dat lukt dus niet met 5,6 % van de stemmen.
Wat kunnen de volgende stappen van Rusland zijn?
„Dat kan bijvoorbeeld zijn dat ze de fameuze uniestaat van Rusland en Wit-Rusland meer gestalte geven. Om daar een meer confederale staat van te maken. Mogelijk willen ze daar een as van maken om daar omheen de Euraziatische integratie meer gestalte te geven.”
En wat is er zo boosaardig aan meer integratie?  Bij het Euraziatische idee denk ik vooral aan Rusland samen met China. Maar inderdaad : er zijn nu al 17 EU landen die een band met China zijn aangegaan.  https://en.wikipedia.org/wiki/Cooperation_between_China_and_Central_and_Eastern_European_Countries
Ziet u het gebeuren dat ze in Oost-Oekraïne verder oprukken?
„Dat is een mogelijkheid. Het is een mogelijkheid dat ze eventueel naar de Baltische staten uitkijken, vanuit hun compatriotten-insteek. Dat ze de Russen daar gaan beschermen.”
Zolang de Amerikanen er niet in slagen om de etnische Russen in de Baltics het leven echt zuur te maken, zal er niks gebeuren. Maar dat is wel een achilleshiel van Putin.  Daar kan hij tot reactie worden gedwongen.

Het kan allemaal, maar …
„Ja, maar er zal iets gebeuren hè.”
Waarom zal er iets gebeuren?
„Omdat Rusland verder zal gaan. Vanaf 2012 heeft Poetin gezegd, kijk, nu ga ik de focus leggen op het buitenland. De bedoeling is het concept Eurazië verder gestalte te geven. Dat betekent machtsuitbreiding in omringende landen. De Euraziatische economische unie is ondertussen opgestart, er wordt gewerkt aan een tegenhanger van de NAVO. Ik had verwacht dat ze Zuid-Ossetië en Abchazië [betwiste delen van Georgië] zouden inlijven, op dezelfde manier als de Krim, via een referendum. Of [het Moldavische dwergstaatje] Transnistrië. Je weet het niet. Ze zijn onvoorspelbaar. Maar dat ze een langetermijnstrategie hebben rond hegemoniaal denken ten aanzien van het nabije buitenland, dat staat vast.”
Al jaren wordt er geroepen dat Putin heeft gezegd dat het uiteenvallen van de USSR een grote ramp was.  Bolton zei dat dit een bewijs was dat Putin die landen terug zou willen veroveren.  Dat is geen logische conclusie.
Putin heeft ook gezegd:  Wie niet met weemoed terug denkt aan de USSR heeft geen hart.  Wie hem terug wil heeft geen verstand.
De speech waar Bolton zijn opruiende bewering uit haalt is deze: http://en.kremlin.ru/events/president/transcripts/22931
Putin ziet het gevaar dat door het uiteenvallen van de USSR etnische Russen nu in een land wonen waar ze niet altijd veilig zijn.   En na 2005 heeft dat ook tot problemen geleid:  Abchazie. Ossetie. Krim. Donbass.
Tot nu toe is het gelukt om die mensen te helpen zonder dat de VS er een casus belli uit kon destilleren. Maar het is wel enorm gebruikt om Rusland zwart te maken.  Door onverantwoord handelende mensen   Dit is de weg naar een kernoorlog.
                                 **********************************
Toelichting:
DE RAAD STAMT UIT ’49
De Raad van Europa is in 1949 opgericht ter bevordering van de mensenrechten en democratie. De Raad bestaat uit het Comité van Ministers en de Parlementaire Assemblee. Hierin komen parlementariërs uit de lidstaten samen. Het adviseert het Comité van Ministers.
Alle lidstaten hebben het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM) ondertekend. Bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg kunnen burgers zich beroepen op bepalingen eruit.
Sinds Rusland in 1996 lid werd is geen ander land er zo vaak gedaagd en veroordeeld. Het is veroordeeld om schending van mensenrechten in Tsjetsjenië, strafrecht en dienstplichtleger.
Bekendst zijn de zaken die ex-oligarch Chodorkovski bij het Europese Hof won. Rusland negeert die uitspraken en betaalt de boetes vaak niet. Poetin ondertekende in 2015 een wet die bepaalt dat het Constitutioneel Hof uitspraken van ‘Straatsburg’ kan negeren.


No comments:

Post a Comment