Monday, April 10, 2023

1383 Hoe het bankenstelsel op instorten staat.

Er zijn veel pundits die al decennia lang 'Doom!' roepen. 

Ene Gordon Chang, heel bekend in de VS,  vierde zijn 20 jarig jubileum:  Hij voorspelt al 20 jaar dat China binnenkort zal instorten.

Maar twee insiders , de oud minister Hans Hoogervorst, en de Tilburgse prof Harald Benink, zeggen   hen nu ook.  https://youtu.be/wSxA8mdSVmU

En  de bekende Nouriel Roubini zegt het ook al weer enige jaren. 

Hieronder wordt uitgelegd  hoe dat nu precies zit met  de inflatie ( een gevolg van de Oekraine oorlog > sancties > supply tekort.  En van de Corona: supply tekort.) 

Inflatie dwingt de rentes omhoog. 

Dar maakt de oudere obligaties en hypotheken die nog op 0% of 1 % staan minder waardevol ( als je ze zou moeten verkopen).

En dus hebben de banken te weinig onderpand ( als ze in nood zouden komen en bij een bank-runntje hun obligaties moeten verkopen om geld aan de bankrunners uit te betalen.)  

Zo ongeveer begrijp ik het op dit moment. 

De lus van verdoemenis komt eraan

De lus van verdoemenis komt eraan
Nouriel Roubini – John Lamparski/Getty Images

In januari 2022, toen de rente op Amerikaanse tienjarige staatsobligaties nog ongeveer 1 procent bedroeg en die op Duitse Bunds -0,5 procent, waarschuwde ik dat inflatie slecht zou zijn voor zowel aandelen als obligaties. Hogere inflatie zou leiden tot hogere obligatierentes, die op hun beurt aandelen zouden schaden omdat de discontofactor voor dividenden zou stijgen. Maar tegelijkertijd zouden hogere rendementen op “veilige” obligaties ook een daling van hun prijs inhouden, vanwege de omgekeerde relatie tussen rendementen en obligatiekoersen.

Dit basisprincipe – bekend als “duration risico” – lijkt veel bankiers, beleggers in vastrentende waarden en bankregulatoren ontgaan te zijn. Toen de stijgende inflatie in 2022 leidde tot hogere obligatierentes, verloren tienjarige Treasuries meer aan waarde (-20 procent) dan de S&P 500 (-15 procent), en iedereen met vastrentende activa met een lange looptijd in dollars of euro’s werd in de kou gezet. De gevolgen voor deze beleggers waren ernstig. Eind 2022 hadden de ongerealiseerde verliezen van Amerikaanse banken op effecten $620 miljard bereikt, ongeveer 28% van hun totale kapitaal ($2,2 biljoen).

Nog erger is dat door de hogere rente de marktwaarde van de andere activa van de banken ook is gedaald. Als u een banklening met een looptijd van tien jaar afsluit bij een langetermijnrente van 1 procent, en die rente stijgt vervolgens tot 3,5 procent, dan daalt de werkelijke waarde van die lening (wat iemand anders op de markt u ervoor zou betalen). Als we hiermee rekening houden, bedragen de ongerealiseerde verliezen van de Amerikaanse banken in feite 1,75 biljoen dollar, of 80 procent van hun kapitaal.

Artefact

De “ongerealiseerde” aard van deze verliezen is slechts een artefact van de huidige regelgeving, die banken toestaat effecten en leningen te waarderen tegen hun nominale waarde in plaats van tegen hun werkelijke marktwaarde. Te oordelen naar de kwaliteit van hun kapitaal zijn de meeste Amerikaanse banken technisch gezien bijna insolvent, en honderden zijn al volledig insolvent.

Zeker, stijgende inflatie vermindert de werkelijke waarde van de passiva van banken (deposito’s) door hun “depositofranchise” te verhogen, een actief dat niet op hun balans staat. Aangezien banken nog steeds bijna 0 procent betalen op de meeste van hun deposito’s, ook al is de daggeldrente gestegen tot 4 procent of meer, stijgt de waarde van deze activa wanneer de rente stijgt. Volgens sommige schattingen is de totale waarde van de deposito’s van Amerikaanse banken door de stijgende rente met ongeveer 1,75 biljoen dollar gestegen.

Maar deze activa bestaan alleen als de deposito’s bij de banken blijven als de rente stijgt, en we weten nu van Silicon Valley Bank en de ervaring van andere regionale banken in de VS dat een dergelijke binding verre van verzekerd is. Als depositohouders vluchten, verdampt de depositofranchise, en worden de ongerealiseerde verliezen op effecten gerealiseerd als banken ze verkopen om aan de opnameverzoeken te voldoen. Een faillissement is dan onvermijdelijk.

Niet zo zelfgenoegzaam

Bovendien gaat het “depositofranchise”-argument ervan uit dat de meeste depositohouders dom zijn en hun geld op rekeningen zullen houden met bijna 0 procent rente, terwijl ze 4 procent of meer zouden kunnen verdienen in volkomen veilige geldmarktfondsen die beleggen in kortlopend schatkistpapier. Maar, nogmaals, we weten nu dat depositohouders niet zo zelfgenoegzaam zijn. De huidige, blijkbaar aanhoudende vlucht van onverzekerde – en zelfs verzekerde – deposito’s wordt waarschijnlijk evenzeer gedreven door het streven van deposanten naar hogere rendementen als door hun bezorgdheid over de veiligheid van hun deposito’s.

Kortom, na de afgelopen 15 jaar een non-factor te zijn geweest – sinds het beleid en de kortetermijnrente tot bijna nul daalden na de wereldwijde financiële crisis van 2008 – is de rentegevoeligheid van deposito’s weer op de voorgrond getreden. Banken gingen uit van een zeer voorspelbaar duration risico omdat ze hun nettorentemarges wilden opvijzelen. Ze grepen het feit aan dat de kapitaallasten op staatsobligaties en door hypotheek gedekte effecten nul waren en dat de verliezen op dergelijke activa niet tegen marktwaarde hoefden te worden gewaardeerd. Tot overmaat van ramp onderwierpen de toezichthouders de banken niet eens aan stresstests om te zien hoe ze het zouden doen in een scenario van sterk stijgende rentevoeten.

Harde landing

Nu dit kaartenhuis in elkaar stort, zal de kredietcrisis als gevolg van de huidige bankenstress een hardere landing betekenen voor de reële economie, vanwege de sleutelrol die regionale banken spelen in de financiering van kleine en middelgrote ondernemingen en huishoudens. Centrale banken staan daarom niet alleen voor een dilemma, maar voor een trilemma. Vanwege recente negatieve schokken in het totale aanbod – zoals de pandemie en de oorlog in Oekraïne – zou het bereiken van prijsstabiliteit door middel van renteverhogingen onvermijdelijk het risico van een harde landing (een recessie en hogere werkloosheid) vergroten. Maar zoals ik al meer dan een jaar betoog, brengt deze lastige afweging ook het extra risico van ernstige financiële instabiliteit met zich mee.

Leners worden geconfronteerd met stijgende rentevoeten – en dus veel hogere kapitaalkosten – op nieuwe leningen en op bestaande schulden die vervallen en moeten worden verlengd. Maar de stijging van de langetermijnrente leidt ook tot enorme verliezen voor schuldeisers die activa met een lange looptijd aanhouden. Als gevolg daarvan valt de economie in een “schuldenval“, met hoge overheidstekorten en -schulden die een “fiscale dominantie” over het monetaire beleid veroorzaken, en hoge particuliere schulden die een “financiële dominantie” over de monetaire en regelgevende autoriteiten veroorzaken.

Trilemma

Zoals ik al lang heb gewaarschuwd, zullen centrale banken die met dit trilemma worden geconfronteerd, waarschijnlijk een slap aftreksel maken (door de normalisering van het monetaire beleid in te perken) om een zichzelf versterkende economische en financiële ineenstorting te voorkomen, en de weg wordt vrijgemaakt voor een verankering van de inflatieverwachtingen mettertijd. Centrale banken moeten zichzelf niet wijsmaken dat zij nog steeds zowel prijs- als financiële stabiliteit kunnen bereiken door een soort scheidingsprincipe (de rente verhogen om de inflatie te bestrijden en tegelijkertijd liquiditeitssteun gebruiken om de financiële stabiliteit te handhaven). In een schuldenval zullen hogere beleidstarieven systemische schuldencrises aanwakkeren die met liquiditeitssteun onvoldoende kunnen worden opgelost.

Centrale banken moeten er ook niet van uitgaan dat de komende kredietcrisis de inflatie zal doden door de totale vraag te beteugelen. De negatieve schokken in het totale aanbod houden immers aan en de arbeidsmarkten blijven te krap. Een zware recessie is het enige dat de prijs- en looninflatie kan temperen, maar die zal de schuldencrisis verergeren en dat zal op zijn beurt weer leiden tot een nog diepere economische neergang. Aangezien liquiditeitssteun deze systemische doemcirkel niet kan voorkomen, moet iedereen zich voorbereiden op de komende stagflatoire schuldencrisis.


Nouriel Roubini, emeritus hoogleraar economie aan de New York University’s Stern School of Business, is hoofdeconoom bij Atlas Capital Team en de auteur van Mega Bedreigingen: Ten Dangerous Trends That Imperil Our Future, and How to Survive Them (Little, Brown and Company, 2022).

Copyright: Project Syndicate, 2023.
www.project-syndicate.org


89 comments:

  1. Timing: Macro economisch zijn er ontwikkelingen gaande die niet tegen te houden zijn. Tot aan zeker punt echter wel te versnellen of te vertragen. Een goed voorbeeld is de 2008 crisis die al volop in de zomer 2007 begon. Pas net voor de verkiezingsdatum (Obama) stortte alles ineen. De huizenprijzen kwamen pas in 2013 op hun dieptepunt.

    De data die nu cruciaal zijn zijn november 2024. Biden verkoopt de strategic oil reserves en probeert optimisme over de Ukraine oorlog te handhaven. Er wordt gewerkt aan de CBDC en het afremmen van crypto, terwijl als maar strengere censuur wordt toegepast.

    Echter: 18 maanden is wel een heel lange tijd. Mogelijk veel te lang; zelfs te lang om de voelbare gevolgen te vermijden.

    Er is een goede kans dat er paniekwetten worden aangenomen, en onderliggende agendas overhaast en slordig worden geïmplementeerd. Los van politieke overtuiging lijkt het mij dus beter als Trump wordt gekozen, puur en alleen omdat de meeste wetten dan zullen worden teruggedraaid.

    We hebben dan nog niks opgelost, maar in elk geval wordt dan verdere versnelling naar de afgrond een jaartje of 2 vertraagd.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bij Unz.com is zojuist een stuk geplaatst, wat e.e.a. nog veel meer verduidelijkt.

      Delete
    2. Bij de comments wordt deze link gegeven, waarin een verslag wordt gedaan over de financiering van de Russische Revolutie. Handig voor het Russische archief.

      Delete
  2. Er gloort licht aan het einde van de tunnel. 'Beginning of the End'. "The father of Julian Assange, John Shipton, speaks of events that have been unfolding in recent days that signal for him "the beginning of the end to Julian's incarceration". Wellicht dat de arrestatie van die spion in de RF een beetje meetelt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dat zou geweldig zijn als Assange vrij kwam.

      Heb het vertaald:

      CN Live! interviewde deze week twee dagen lang de vader van Julian Assange, John Shipton, over allerlei nieuws, waaronder het bezoek van de Australische ambassadeur in Groot-Brittannië aan de Belmarsh-gevangenis om Shiptons gevangen zoon te zien; een brief van leden van het Congres aan de Amerikaanse procureur-generaal waarin wordt geëist dat de aanklacht tegen Assange wordt ingetrokken; en een ruzie in het Australische parlement over de vraag of de premier met president Joe Biden over de zaak heeft gesproken.

      =========
      Anderzijds:

      - Assange heeft zijn functie al wel vervuld: journalisten zijn uiteraard bang geworden.

      - Kim Iversen spreekt tegenwoordig over het
      Journalism-Censor- Complex.

      - In vergelijk met 6 jaar geleden is er nu veel meer censuur. Algoritmes, documenten onvindbaar , shadowbanning, polarisatie met extreme zwartmakerij, cancelling etc.


      Delete
    2. Australië heeft nog een enfant terrible in de vorm van Simeon Boikov. (Voordat je de link aanklikt, even javascript uitzetten, anders moet je eerst lid worden...) Feitelijk eenzelfde verhaal als JA, alleen zit deze man op de ambassade van de RF. Da's andere koek. Men is in onderhandeling, om hem daar weg te krijgen.

      Delete
    3. Ik heb dit figuur maar op mijn Telegram lijst gezet om te volgen.

      Delete
    4. Alles is beter, dan in de handen te vallen van de NAKO – an acronym for North Atlantic Killing Organization.

      Delete
  3. Nederland gaat samenwerken met het Israelische leger.

    Kuze heeft een heel hard en goed verhaal, tegen Hoekstra en Ollongren.
    Die kijken driftig op hun telefoons.
    KAFKA heeft een prima video kanaal.:

    Kuzu SLOOPT Hoekstra, het CIDI & is KLAAR met de BABY-VERMOORDENDE Zionisten!

    https://youtu.be/qSV0lpQ5tWI

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoe heet zoiets, 'met gestrekt been?' 😎

      Delete
    2. Over slopen gesproken: Blackrock Paris schijnt moeilijke tijden door te maken, de Fransen pakken hen terecht aan.
      Ook een interessante discussie, over zelfverdediging en zo.

      Delete
    3. Zerohedge schreef er ook een artikel over.

      Dan kan in 1 moeite het andere, belangrijke bericht erbij, over 🤡Macron. Wat hij tegen Xi zei, zal bij het SLI zeker niet in goede aarde vallen. Nu maar afwachten, wanneer de leden van het EU rollend door de straat gaan, of dat hij erop terugkomt. Het blijft tenslotte een 🤡jood.

      Delete
    4. En daar is de eerste waarschuwing al: 🤡Marco heft het vingertje.
      "Rubio responded with a video on Twitter. “This is a good moment for us to ask Europe: Does Macron now speak for all Europe? Is Macron now the head of Europe?” he said. “Because if he is, then there’s some things we are going to need to change.”"
      Laat me raden: Regime Change?

      Delete
    5. Nogmaals een van de werkelijke redenen, waarom men in Frankrijk de straat op gaat.

      Delete
    6. En hier de tweede waarschuwing van de -hoe kan het anders:hysterische- pers. 🤡Hij schijnt toch iets goed te doen. Leerzaam stukje.

      Delete
    7. 🤡Macron schijnt zijn plannetje al direct te implementeren. Dit is wel peanuts, maar het is een begin.

      Delete
    8. Nog even wat zout in de wond wrijven, want dat houdt de wond schoon. 🤡Macron probeert de 🤡EU op sleeptouw te nemen, maar daar zal 🤡Drusilla von der Lügen wel dwarsliggen, met haar mooie baantje bij de 🤡NAKO in het verschiet.

      Delete
    9. 🤡Scholz wordt ook -eindelijk- onder de bus geflikkerd. Dat mocht wel eens tijd worden.

      Delete
    10. Het staartje van 🤡Macron wordt steeds langer. Mogelijk hebben zijn uitspraken iets te maken met het afblazen van de Australische onderzeeboot deal en de aankomende deal tussen Airbus en China. In de gegeven link is sprake van meerdere EU🤡leiders, die wel voelen voor enkeltje Guantanamo Bay. Ha ha ha.

      Delete
  4. Korte reportage:
    Mensen werken thuis met computer foor soms maar 1 euro per uur !
    Moderne uitbuiting. Door Big Tech.
    Waar blijft het arrestatie-team?

    AVROTROS is een Nederlandse publieke omroep. Wikipedia

    Hoe kunstmatige intelligentie afhankelijk is van mensenwerk

    6 min: https://youtu.be/yoC6O_UWpAE

    ReplyDelete
  5. Uit Anti-Spiegel: mRNA injecties zijn -per definitie- biowapens.
    "...eine Pfizer-Mitarbeiterin zitiert, die erklärt hat, dass die Produkte von Pfizer „per Definition Biowaffen sind“."

    ReplyDelete
  6. 3 tjoeps van Daniëlle Smith, premier van Alberta (Cnd) over Covid-19 leugens. Een wijf met BALLEN.
    https://www.youtube.com/watch?v=K886XrsxmVQ
    https://www.youtube.com/watch?v=0AuDEKB9JDU
    https://www.youtube.com/watch?v=OA9LlRf7v4M

    Een hele verse tjoep van Scott Ritter over UA:
    https://www.youtube.com/watch?v=JDyYLh6yGaM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bron: https://www.blckbx.tv/buitenland/premier-alberta-onder-zwaar-mediavuur-na-afwijzen-samenwerking-met-wef

      Delete
  7. Het wijf SS is niet alleen bruin, maar ook nog eens totaal gestoord.

    ReplyDelete
  8. Bron: commenter Johannes: Nazi-Zionist Collaboration. 2e Link is een .pdf die, na aanklikken, vanzelf naar je toekomt.

    ReplyDelete
  9. Nou breekt me de klomp. Denk ik de hele tijd, dat die stoute joden aan de touwtjes trekken, blijkt het toch de Paus te zijn. Alhoewel ik weer ga twijfelen, als ik in het l-rijtje FoA op 10 zie staan, terwijl die man normaliter als heilige wordt beschouwd. Dus nu moet ik weer al die links gaan volgen, om te kijken, hoe het zit.
    Bedankt, Hans S!
    (Maar wel weer leuk om het allemaal uit te pluizen.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Een plaatje erbij frist de boel aardig op, nietwaar? 😈

      Delete
  10. Deze kende ik nog niet: https://www.goyimtv.com/home

    ReplyDelete
    Replies
    1. Het is wel een aanwinst op dit blog. Ziet er goed uit. Dank.

      Delete
  11. KIPPENVEL!!!.
    Let op de riff om 0:23 en de solo om 2:00.
    "Rub your eyes, sit back and close your jaw....!" Indeed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best propaganda-song EVER! (en ruzie met de buren.😎)

      Delete
  12. 'You Just Lied'. "Elon Musk Slaughters BBC Reporter In Live Interview". Ik heb nog nooit een jood gezien, die zo veel stotterde. Hij schijt zijn broek helemaal onder.😈

    ReplyDelete
    Replies
    1. 5,4 mln. weergaven 1 dag geleden. Wow.

      Delete
    2. 8,7 mln. weergaven 5 dagen geleden.
      Dááág 🤡BBC. Je kunt het verder wel schudden. Na de televaag, het ad en de volkskrant nog.

      Delete
  13. Carl, Antje en nog 2 trollen maken het Ab Gietelink weer moeilijk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. IK heb daar nog een heel scherpe reactie geplaatst, maar ik denk dat hij nog niet is opgepikt.
      ( Reactie op Tok. )

      Johan Vermeulen
      6 uur geleden
      Heeft U de letterlijke tekst van Trump bij de hand?
      Laat even horen. Wijs even de 'ophitsing' aan.

      De mensen die het meest 'aanvallend gedrag' vertonen op de video's zijn niet gevangen gezet: zeer waarschijnlijk waren het 'uitlokkers'. ( ben de term vergeten. iets met 'agents').

      De Franse Revolutie was de tweede keer dat joodse lieden het volk voor hun karretje spanden om zelf de macht over te kunnen nemen van de oude adel.
      De eerste keer was in Engeland: Glorious Revolution.
      Derde keer: Petersburg 1917.

      En elke keer gaat 'het volk' er flink op achteruit, uiteindelijk, en wordt hun eigen 'native' elite gedecimeerd. Alleen de verraders, die voor de joden gaan werken, blijven bestaan.

      De joodse muren om ons heen zijn nu 3 meter hoog. Sommige mensen zien ze al staan. ( censuur, cancelling, surveillance, totale indoctrinatie )
      Er wordt nijver gewerkt aan muren van 6 meter hoog: om "ons te beschermen", uiteraard.
      ( de 6 meter hoge muur ziet er zo uit: QR code per mens, alleen digitaal geld, volledig esurveillance, waterdichte wetgeving. )
      En dan is het te laat.
      Dan zijn we allemaal Palestijnen. ( nou ja, dat is een fysieke muur, die ìs nog te slechten..)
      De evolutie is keihard. Too stupid to survive. That's it. That's us.

      Delete
    2. Nog een effect van de joodse Muur. Ideaal chantage middel.

      Delete
  14. Jelle Baardewijk interviewt een oude professor.

    Het is tenenkrommend.
    Ik reagheerde als vbolgt:
    Generaal Wesley Clark in 2007: "In 2001 hebben de Neocons een coup gepleegd. Ze namen het buitenland-beleid over. Zij bepaalden alles over oorlog en vrede."

    Jeffrey Sachs, The Duran, Mearsheimer, Stephen Cohen (RIP), The Saker, Moon of Alabama, etc etc etc.: " Irak, Libië, Syrië, Oekraïne: dat zijn de Neocon-Wars ".
    Àlle insiders zijn het er over eens:
    Deze oorlogen zouden er nooit geweest zijn zonder de enorme macht en invloed van de Neocons.

    Jelle Baardewijk , video: DNW 1205 , op 27min 17 sec:

    "Die Neocons, zijn die er nu ook nog ? "

    Jelle, ik vind je een geweldige vent, en een erudiete man, maar ga geen mensen interviewen over deze kwestie, want hier heb je geen kennis van. Neocons, Deep State, groeps-belangen .... alles wat in de MSM jarenlang is verzwegen , daar weet jij niks vanaf.

    En daarom laat je je voorliegen door deze mijnheer Nedferlof die er óók al helemaal geen kaas van gegeten heeft.
    Vb: Hij vindt de Nato een defensief bedrijf !!
    O ja?
    Yugoslavie, Kosovo, Irak, Libië, Syrië , Oekraiene.
    Àltijd was het de Nato die de agressor was !

    Een pijnlijk gesprek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jouw commentaar is niet te vinden. Maar de professor wordt door -nagenoeg- iedereen afgefikt dus dat zegt genoeg. Dan hoef ik de film ook niet te zien.
      Ik ben wel wijzer geworden van Ab en die familie Kuit. Alle alternatieve kanalen, die zich daar kritisch over hebben uitgelaten, worden uit mjn lijst geschrapt, als zijnde verraders/controlled oppositie. Krijgen geen cent meer en hoef er ook niet meer naar te kijken, scheelt weer tijd, wat ik al veel te weinig heb.
      Ab stijgt weer de nodige plaatsen.

      Delete
    2. Wesley Clark is anders ook niet zo'n lekker kereltje! Tegenwoordig een echte Russofoob met haatcommentaren.

      Delete
    3. [ Jouw commentaar is niet te vinden.]
      Ja, ik had het gezien.
      Maar geen tijd gehad voor herplaatsing.
      ( Ik laat dan bepaalde termener uit).

      [Wesley Clark is anders ook niet zo'n lekker kereltje! ]

      Wist ik al. Hij heeft Kosovo gebombardeerd.
      Maar ik blijf hemeeuwig dankbaar voor het openbaren van de plannen om 7 moslimlanden te gaanverwoesten, en dat dit plan al in oktober 2001 op het Pentagon rond ging.
      Dat is zeer belangrijk: toont aan dat de neocons 911 hebben gepleegd, juist om al die oorlogen mogelijk te maken.

      Delete
    4. NB: Ook Doug MacGregor heeft gevochten ( in Irak) en ook Scott Ritter komt soms heel strijdlustig uit de hoek.
      Maar het gaat er om wat zij ons vertellen.

      Ikzelf verdedig ook de aanval op Oekraiene. In mijn ogen was dat nodig en gerechtvaardigd.

      Destijds waren de oorlogen voor MacGregor en Ritter wellicht ook nodig.
      We kunnen veel van hen leren. De rest is voor later.

      Delete
  15. China & Co gaan van de dollar af. Iedereen die die landen bezoekt, moet voor alternatieve betaalmiddelen zorgen, lijkt mij.

    ReplyDelete
  16. Bemoedigend en vooral motiverend stukje voor de Russisch sympathieke lezer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Interview met Jacques Baud (ons aller bekend), waarbij je het stuk over de -kuch- Pentagon-papers kunt overslaan.
      Ik heb over dat onderwerp niets gepost, daar welke discussie dan ook, zinloos is.
      Halverwege het interview schakelt men over op algemeenheden en die zijn wel interessant.

      Delete
  17. Interessante discussie bij RT. Onderaan het artikel merkt Eric op: "What former Jewish US Treasury Secretary Larry Summers really means is that Jewish controlled America is losing global influence as other powers form trading blocs... present Jewish US Treasury Secretary Janet Yellin concurs." Gelijk zit Antje M., pardon, Peace101 erboven op: "Eric_Blair, So, you hate Jews. That's your right. But try to stick to actual issues." Herkenbaar? Ha ha ha, peace101 wordt daarna gecorrigeerd.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na de rest van de bijdragen, 't was soms genieten, kan ik maar 1 conclusie trekken: Bij RT zijn ze -op peace101 na- allemaal wakker, ik mag wel zeggen: Klaarwakker.😎

      Delete
  18. Die swentr- site is een waardevolle aanwinst ! Ik hen net een jaarlang abonnement op een VPN afgezegd omdat ik het nooit aan de praat heb kunnen krijgen. Maar ik miste RT, niet vanwege diepgang, maar wel vanwege leesbaarheid!

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Ik heb het even gebookmarked. Nu geen zin om uit te zoeken.

      Delete
    4. @Rootman: [Ik heb het even gebookmarked.]
      Dat was precies de bedoeling. Dit soort nieuws moet niet te lang blijven staan. Al opgemerkt, dat er vandaag een nieuwe volger is bijgekomen?

      Delete
  19. Dag beste Wolf en Rootman, en Sofia ( is ze weer eens de hort op? )
    Ik heb het erg druk.
    Kan dus niet veel plaatsen hier.
    Moet wel toegeven dat ik wel op youtube reageer, omdat ik tijdens het werk wel naar Tubes luister en dan soms even uit boosheid het werk neer leg om te gaan reageren.
    ( En dan uiteraard op de reacties naar mij toe ook weer reageer).

    Het zijn bijzondere tijden.
    Er gebeurt erg veel tegelijk.
    Sean Hannity is een beetje in paniek: al die landen die de VS verlaten en overlopen naar de vijand:

    Saudi's > Iran > China
    UAE > Rusland
    Frankrijk > China
    Brazilie > China

    https://youtu.be/kmJiTo4S6mc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ter compensatie van @JV: Drieluik van KvW:
      deel 1; deel 2 en
      deel 3.

      Delete
    2. @JV: [Sofia ( is ze weer eens de hort op? )]
      Euh, zo praat je niet over een dame. Ze kan op vakantie zijn of anderszins afwezig, maar NIET de hort op. ¿Comprende?

      Delete
    3. Over Sofia.
      Ik wilde eerst schrijven: "Heeft ze een sabbatical', maar vond dit sportiever klinken.
      Ze is wel vaker voor een tijd afwezig.
      Zal dus wel weer goed komen.

      Jaa.... jij zègt wel dat het een dame is, maar dat weten we natuurlijk niet hè . We hebben haar nooit gezien.

      Misschien toch taoeages over het hele lichaam en een flinke neusring... Ha Ha.
      (Ook dan nog zou het een verstandige nette vrouw kunnen zijn, hoor... maar de kans is weer iets kleiner)

      Je weet het nooit .

      Delete
  20. Reactie op De Nieuwe Wereld:

    Ad vertelt dat er veel onzeker is en dat alle partijen liegen.
    Hij zegt: we horen wie de Bad Guys zijn, maar pas op: er is propaganda.
    Beste Ad, voor mij is het heel duidelijk:
    1. Neocons beschrijven al 30 jaar dat ze Rusland kapot willen maken. Lees het na.
    2. Tussen '92 en 2000 is het hen gelukt om Rusland leeg te trekken.
    3. Putin heeft de macht weer in eigen Russische hand genomen: BNP is verviervoudigd, sindsdien.
    4. Over Yeltsin lazen we nooit één kwaad woord. Over Putin alleen maar kwade woorden. In ònze media.
    5. In 1996 stond Yeltsin op verloren positie. Met geld van Clinton is hij tòch herkozen!
    6 Putin weigerde de macht over te nemen van Yelsin. ( Zegt mevrouw Yeltsin op camera ; franse docu)
    7 Putin is nooit een agressie oorlog gestart. Niet in Tsjetsenie, niet in Georgia , niet in Donbass . Het was altijd na uitlokking van de CIA en de VS.
    8 Putin eiste veiligheid. In december 2021. Wij lachten hem uit.
    9 Putin eiste alleen maar zaken die door ons waren beloofd: Not one inch. Minsk 2.
    10 Putin zei er toen al bij: Als je ons die veiligheid niet geeft, gaan we militaire maatregelen nemen.
    11 Putin is totaal duidelijk en betrouwbaar. Hij doet wat hij zegt.
    12 Wij doen nooit wat we zeggen. "Wapens naar Oekraiene? Nee. dat nooit, dat zou WO3 zijn"
    13 Wij weigeren iedere keer vrede: in december 2021, in maart 2021 ( volgens Israels premier, en volgens Ankara)
    14 Wij zijn totaal onbetrouwbaar. (Merkel, Poroshenko, Hollande: Minsk2 , dat meenden we niet hoor! )
    15 Van de beweerde misdaden door Putin zijn nooit beelden: Boetsja, Mariupol . Waar zien we die enorme aantallen doden?
    16 Ik zag hoe Oekraieners door de knieën en onderlijf van liggende Russen schoten. Op beeld.
    17 We zien zeer veel beelden van SS en nazi sympathie bij de oekraieners. Heeft Ad het niet gezien?
    18 Ad zegt: Russen = Nazie's. O ja? Putin verloor 5 ooms door de nazi's . Algemen word aangenomen dat .. 27 miljoen Russen stierven door Nazi's. Doug MacGregor zegt: het waren 40 miljoen doden.
    19 Ons word wijs gemaaakt dat Putin geen energie wilde leveren. Maar wij waren het die niet wilden afnem,en.
    20 Ons wordt verteld dat Putin zijn eigen pijplijn op blies.
    21 We horen elke dag dat Putin op burgers schiet. O ja? Daar zijn statistieken voor: In een vol jaar oorlog vielen er 200 doden per miljoen inwopners per jaar.
    Dat getal van 200 ( per miljoen per jaar) was er ook tussen 2014 en 2022. Toen was er geen oorlog. Het was Kiev dat zijn eigen burgers doodde. Nooit ist over gelezen !
    In Israel idem: 200 doden per miljeon per jaar. En daar is dus geen oorlog.
    Dat Putin de burgers niet zou ontzien is dus een zeer grove leugen.


    Ik kan nog lang verder gaan, Ad, maar neem nou van mij aan: WIJ zijn de bad guys. WIJ vernietigen de toekomst van onszelf en van de wereld, want god zij dank gaan we dit verliezen.
    De rest van de wereld gaat zijn eigen gang. Haalt opgelucht adem. Eindelijk van het Amerkaanse juk bevrijd!
    Het was niet nodig geweest.
    Het is de schuld van onszelf: we waren te lui om de waarheid te zoeken.
    Dit heet: survival of the fittest.
    We zijn niet fit genoeg.
    Tegen 'totale propaganda' zijn wij niet opgewassen.
    Een 'Totale Krieg' kunnen we echt wel aan.
    Maar 'Totale Propaganda" gaat ons boven de pet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Is dat de wet op grond waarvan je straks je huis uit moet omdat onze vluchtelingen het nodig hebben ?

      Delete
  21. Vervolg op het staartje van 🤡Macron: CM van de 🤡EU ziet het ook wel zitten met de verwijdering van het 🤡SLI. Zelfs de übermuts 🤡Baerbock is het daarmee eens, aldus Buitenlandse Zaken van de RF.

    ReplyDelete
  22. Boek, niet om te kopen, maar als duiding voor het 'hoe & waarom'.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nog een -gratis- boek in de vorm van een .pdf-bestand.

      Inclusief bovenstaande link gevonden bij Unz-Giraldi, de favo schrijvert van @JV.

      Delete
    2. Alles snel bekeken.
      Dank voor de info.
      Mogelijk een blog ( vertaalde Laughlin)

      Las Giraldi. Eerlijke column. ( Dat zelfs rechtse lieden in het Oostblok toch bevreesd zijn voor Rusland.)

      Twee comments wil ik citeren

      Dr. Doom zegt:

      April 11, 2023 at 4:25 am GMT - 6.5 days ago - 100 Words ↑
      Ik neem altijd de andere kant van de Synagoge.
      Zo kan het niet misgaan.

      Wat de Bagel Boyz willen is altijd slecht.
      Uiteindelijk iedereen doden.

      Rusland werd in deze oorlog gelokt.
      De Synagoge van Satan haat de voormalige vazal.

      Het grote schaakbord is aan het herschikken.
      Iedereen die is aangevallen, staat tegenover Babylon.

      Babylon zal sterven en branden.
      Ieder weldenkend mens kan maar beter aan de andere kant staan.

      Het moeras staat op het punt te verdwijnen.
      BRICS moet de hoofdstad van Babylon failliet laten gaan.

      Iran moet de universele Jihad uitroepen.
      Tegen de Palestijnse bezetting.

      Het moeras heeft een tekort aan effectieve troepen.
      Zelfs terwijl het meer vijanden maakt.

      Het confederale leger maakte een fout.
      Ze vochten een defensieve oorlog.

      Je moet het moeras verpletteren om vrij te zijn.
      Vernietigen en vrij zijn.
      ====================
      Lochearn zegt:
      April 11, 2023 at 5:03 am GMT - 6.5 days ago - 100 Words ↑
      Wat de schapen in Oost-Europa niet beseffen is dat de stam die hen de absolute ellende van het bolsjewisme en het communisme heeft gebracht, dezelfde stam is die momenteel verantwoordelijk is voor de vernietiging van Oekraïne en de slachting van zijn jeugd. Dood, vernietiging, bedrog en hebzucht, glorieuze hebzucht zijn hun visitekaartje. Ze zijn zelfs weer voor de kerken gegaan. Het maakt hen niet uit of het nazi's, communisten of jihadisten zijn; het is allemaal goed zolang het gepaard gaat met extreem geweld en marteling, plundering, verkrachting, diefstal en perversie in goddeloze landen waar het bloed nooit opdroogt.

      Delete
    3. [Twee comments wil ik citeren]
      Je hebt precies de goede eruit gehaald.

      [Dat zelfs rechtse lieden in het Oostblok toch bevreesd zijn voor Rusland.]
      Die mensen zijn niet met hun tijd meegegaan. De oude USSR handelde precies als het SLI deed (en nog doet). Het Nieuwe Rusland van Poetin is heel anders: Het respecteert van alles, wat vroeger niet werd gedaan. Het Nieuwe Rusland laat iedereen, mensen, landen, regeringen, in hun waarde en ieder mag voor zichzelf uitmaken, hoe e.e.a. zich ontwikkelt. Eigenlijk bouwt hij aan een Wereld Federatie, zoals hij zelf de Russische Federatie heeft opgebouwd. Dat alles in goede harmonie en volgens goede wetten.
      Dát is een Rusland, waarvoor niemand bang hoeft te zijn. Dat hebben die rechtse mensen -nog- niet door.

      Delete
  23. Een lange lijst van de Misdaden van het SLI over de hele wereld. "History of America’s Dark Side".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Geschreven doro Lary Romanoff.
      Een zeer productief schrijver , en zeker 8% betrouwbaar ( soms beetje overdreven, vermoed ik)

      NB: Mijn devies blijft:
      De essentie is niet:
      - of je een oorlog begint
      - of je doden veroorzaakt.

      De essentie is:
      - Veroorzaak je een oorlog. ( Door zelf te beginen of de ander uit te lokken)
      - Is het om geld te verdienen, of om je eigen overleven te verzekeren.

      Amerika is àltijd de oorzaak en doet het altijd voo rhet geld. Nooit om zelf te overleven.

      Rusland is nooit de oorzaak ( soms wel degene ide als eerste schiet) en het is altijd om zelf veilig te blijven, of een andere legitieme regering ( Afghanistan, Syrie) die werd aangevallen, te helpen.

      Delete
    2. 8% = 80% Ik moet leren te corrigeren voor ik op SEND druk.

      Delete
  24. Van het twitteraccount van Patrick Savalle: Voor wie een kaartje aan Micha Kat wil sturen.
    PI Krimpen ad IJssel, Postbus 750
    2920 CB KRIMPEN AAN DEN IJSSEL
    Detentienr 8079666

    Het is tenslotte ook een politiek gevangene.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ga ik wel doen, denk ik.
      Ga hem wel wat matiging aanraden.

      Delete
  25. De werkelijke reden -volgens RT- waarom het SLI oorlog voert tegen de RF: Hegemonie van de $. (Duits)
    Artikel met dezelfde strekking. Gevolgen van de-dollarisatie.
    Hoe het werkt: Het SLI dwingt iedereen (de wereld) met de dollar te handelen. Daardoor kunnen ze onbeperkt $$ drukken. Hierdoor wordt inflatie gecreëerd, maar dit wordt over de wereld uitgesmeerd. $100 drukken kost een paar dubbeltjes, ze krijgen voor $100 waarde ervoor terug. (=diefstal) Door dat ongebreideld drukken, is er een schuld opgebouwd van $31 triljoen. Toen de 'Wereld' nog meedeed met dat casino, was dat geen probleem: iedere wereldburger was voor een deel van die schuld verantwoordelijk. Nu een fors deel van de wereld, onder leiding van de RF en de VRC, gedag gaat zeggen tegen die dollar, wordt de basis van terugbetalen wel heel erg smal: Uiteindelijk blijven de leden van het SLI daarmee zitten, want het zijn Amerikaanse $$. En dát, dames en heren, hadden ze niet voorzien.
    Als het SLI deze dreiging niet kan afwenden, gaan ze op z'n minst failliet. Feitelijk is deze oorlog van beide kanten een overlevingsstrijd: Wie verliest is weg.

    Eigenlijk haalt de heer Poetin dezelfde truc uit als A.Hitler indertijd deed: Niet meer met de joden en joods geld handelen, maar je eigen geld creëren. Wij op op blog weten, dat Hitler daarmee zeer succesvol was: In 5 jaar tijd ging Duitsland van een failliete natie met hyperinflatie naar een land, waar mensen weer werk hadden, voldoende eten, gezondheidszorg en op vakantie konden. En dat alles lukte, omdat hij geen geld van joden hoefde te lenen, hij maakte het zelf.

    Helaas zitten wij hier in het 'Westen' in het joodse systeem, dus zullen wij worden meegetrokken in de 'Val van de dollar'. Ga er maar van uit, dat de €€ en $$ over een paar jaar niets meer waard zijn en dat je met die briefjes beter de kachel kunt aanmaken, dan heb je er nog warmte van.
    De onteigeningswetten staan al op stapel, door het 'Eigen Huis' in box 3 te zetten, dan kan je jaarlijks zoveel belasting betalen, dat het binnen enige jaren geheel is opgesoupeerd.

    Eigenlijk is emigreren naar buiten het 'Westen' de enige mogelijkheid, om aan die ellende te ontkomen.
    Of we moeten politieke leiders kiezen, die niet door het WEF zijn opgeleid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niet alleen Hitler, ook Lincoln drukte zelf de Greenback en was daar zeer succesvol mee.
      Helaas wint uiteindelijk Big Bank al het verloren terrein steeds weer terug..

      Delete
    2. Dat gaat dit keer niet meer lukken, dit maakt het
      verschil. Daarbij in aanmerking genomen, dat landen, die willen toetreden tot Brics, opgesteld staan in rotten van 10. Het zijn -niet geheel toevallig- landen, die in het verleden een pak rammel hebben gekregen van het SLI...

      Delete
  26. Replies
    1. Leugen Imperium. De S ben ik al lang geleden vergeten, maar ik durf het Wolf niet meer te vragen...

      Delete
    2. Jargon is zelden produktief.

      Delete
    3. In de scheepvaart, techniek en muziek bestaan begrippen die eigen terminologie nodig hebben. Dat zijn heel vaak worden die internationaal zijn (nu vaak Engels, maar bij boten vaak (oud-) Nederlands, bij muziek vaak Italiaans. Het is een van de betere manieren om te bekijken of een vak wel inhoud heeft.
      Sokal heeft dit jargonisme ontmaskerd:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Sokal_affair

      Delete
    4. ''Het is een van de betere manieren om te bekijken of een vak wel inhoud heeft''. Beetje onduidelijk.
      Of er kan niet vertaald worden (zoals boeg en mast bij schepen), of het kan vervangen worden door een gewoon woord of simpel vertaald worden (zoals ''impact'' door ''gevolgen''), of het is betekenisloos.
      Alleen in het eerste geval wijst het op inhoud, het andere is sectarisch, voos, duur doen of opzettelijk zand in de ogen strooien (lees bv een sociologie of pedagogiek artikel uit eind jaren '70).

      Delete
    5. Afko's zijn het ergste jargon.

      Delete
  27. The VS heeft veel aan invloed verloren, maar heeft zeker hier nog alles te zeggen. Maar het Biden regime is internationaal in een hoek gedreven en dus zeer gevaarlijk.
    Nu denken de democrats en de establishment republicans mensen achter zich te scharen door een zeer aggressieve houding, en daarnaast proberen de democrats zoveel als mogelijk maatregelen als censuur en de war against crypto er door te jassen. Hillary is naast Warren en Gensler daar nu in actief. Er wordt vandaag een motie ingediend om Gensler te ontslaan vanwege zijn systematisch overtreden van de wetgeving (hij schept bewust onduidelijkheid en reguleert door rechtszaken.)
    Gensler is wel echt het prototype van een lizard man!
    Eind dit jaar is het voorlopig afgelopen met impopulaire maatregelen vanwege de verkiezingsstrijd aldaar.

    ReplyDelete
  28. Nog een website gevonden, waarin o.a. "de griep" wordt behandeld. Even scrollen naar: "Griep hoax: een wapen uit de hel." Ook wordt dr. Ryke Geerd Hamer genoemd in een Tros-uitzending.
    "Hoe probeert de farmaceutische industrie ons allen tot patiënt te maken?
    In een speciale uitzending gaat Radar in op de methoden die deze industrie toepast om zoveel mogelijk medicijnen te verkopen, en op de rol van de media hierin."
    Nog uit de tijd, dat de msm nog niet totaal corrupt waren.😈

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoe (verboden) reclame maken van de 'medische' industrie werkt. Met commentaar & discussie en een paar trollen.

      Delete
    2. In het 1e comment wordt verwezen naar Dr. Ryke Geerd Hamer. De joetjoeps zijn -uiteraard- allemaal verdwenen. Odysee is your friend.

      Delete