Thursday, February 16, 2023

1374 Hoe de oorlog begon. Van 13 tot en met 16 februari 2023

 

De inval van Rusland in Oekrainew is bijna 1 jaar geleden.

Moon of Alabama publiceert elke dag een verslag van de gebeurtenissen op deze dag 1 jaar geleden.

Hij begint op 13 februari en eindigt op 24 februari.

 

De opbouw naar oorlog in Oekraïne - 13 februari 2022

Begin 2022 had Oekraïne de voorbereidingen afgerond voor een overweldigende aanval op de afvallige Volksrepublieken Donetsk en Luhansk (DPR en LNR).

De helft van het Oekraïense leger, zo'n 120.000 man die in de afgelopen 7 jaar zijn gerekruteerd en getraind, was bij de staakt-het-vuren-lijn gestationeerd en klaar om te vertrekken. Aan de andere kant waren slechts zo'n 40.000 man onder de wapens. Zij zouden weinig kans hebben om een aanval te weerstaan.

Rusland kon een Oekraïense aanval niet laten gebeuren. Als Oekraïne de afvallige provincies kon heroveren, zou het zich bij de NAVO kunnen aansluiten. De Russische publieke opinie stond resoluut aan de kant van de Russisch sprekende DNR en LPR. Die zou zeker een interventie eisen. Sinds de coup van 2014 in Kiev waren al zo'n vier miljoen Oekraïners naar Rusland verhuisd. Er zijn veel familiebanden tussen beide landen. Met het oog hierop had Rusland een deel van zijn eigen troepen in staat van paraatheid gebracht en wapens en munitie naar verzamelpunten bij de Oekraïense grens verplaatst.

De VS had maandenlang gewaarschuwd voor een komende Russische aanval op Oekraïne. Ze konden dat doen omdat ze wisten dat Oekraïne zou proberen de republieken met geweld te heroveren. Het wist dat Rusland zou moeten reageren. Op 12 januari 2022 had CIA-directeur Bill Burns een geheime ontmoeting met Zelensky in Kiev. Burns draagt vaak boodschappen van president Joe Biden.

Op zondag 13 februari 2022, na een phonetelefoongesprek met de Amerikaanse president Joe Biden...gaf de Oekraïense president Zelensky het definitieve bevel voor de geplande Oekraïense aanval.

Dat het besluit was genomen lekte onmiddellijk uit in Londen en Kiev.

In zijn samenvatting van de dag somde de Guardian een heleboel activiteiten op die wezen op het naderende begin van een conflict. Diplomaten en buitenlandse militairen verlieten Oekraïne. Er vlogen wapens binnen.

Getipt door zijn regering heeft het Britse verzekeringsconglomeraat Lloyd... stopte met  reinsuranceherverzekeringsdiensten voor alles wat Oekraïne betreft:

Anatoliy Ivantsiv, hoofd van het Oekraïense verzekeringsbedrijf Expo, vertelde aan Interfax dat de Britse herverzekeringsgigant Lloyds heeft aangekondigd dat het vanaf 14 februari alle verzekeringen tegen conflictrisico's boven het Oekraïense luchtruim tijdelijk zal stopzetten.

Toen het nieuws van het aanvalsbevel in Kiev uitlekte, stonden de "elite"-oligarchen en sommige parlementsleden klaar om te vertrekken. Op 13 februari en de dagen daarna zij  vluchtten  het land :

De rijkste mannen van Oekraïne ontvluchten het land met hun gezinnen nu het aantal privéjet charters de afgelopen dagen een hoge vlucht heeft genomen nadat de kans op oorlog is toegenomen, zo blijkt uit vluchtinformatie die op 13 februari op sociale media is geplaatst.
...
Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Frankrijk waren de populairste bestemmingen voor de chartervluchten.

Ukrainska Pravda verklaarde dat een dergelijke exodus op chartervluchten in zes jaar niet is waargenomen. De publicatie meldde dat vliegtuigen van de belangrijkste oligarchen van het land, waaronder Rinat Akhmetov, Viktor Pinchuk en Boris Kolesnikov, het land hebben verlaten. Ook Igor Abramovitsj, een andere topfiguur uit het bedrijfsleven, bestelde een privévliegtuig voor 50 personen.
 ...
bne IntelliNews bronnen bevestigen dat twee residentiële Engelse docenten, beiden Britse burgers, die respectievelijk voor een parlementslid en een zakenman werken, deze week naar Zuid-Frankrijk zullen vertrekken. Geen van beiden heeft bevestigd dat de vluchten iets te maken hebben met de toegenomen vrees voor een invasie, aangezien beide families regelmatig met hun personeel reizen voor werkvakanties. Zelfs vorige maand, toen de oorlogstrommels voor het eerst luider begonnen te slaan, meldden docenten en leerkrachten van particuliere scholen in Kiev dat een groot aantal kinderen afwezig was, weg op vakantie.

Ook sommige leden van het Oekraïense parlement hebben de dans ontsprongen. Op 14 februari berichtte Kiev Independent meldde:

Meer dan twee dozijn van de in totaal 424 parlementsleden die vanaf deze week de parlementszittingen moeten bijwonen, zijn momenteel niet in Oekraïne. Bijna de helft, of 12 afgevaardigden, zijn van de pro-Russische partij Oppositieplatform-voor-Leven, vijf afgevaardigden zijn van de presidentiële partij Dienaar van het Volk. De meeste wetgevers, of 20, hebben het land in februari verlaten.

Als onderdeel van het Minsk-akkoord had de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) een speciale waarnemersmissie bij de wapenstilstandslijn in Oost-Oekraïne. In het weekend van 12 en 13 februari was het front relatief  rustig geweest:

In de regio Donetsk heeft de missie tussen 11 en 13 februari 's avonds 261 schendingen van het staakt-het-vuren geregistreerd, waaronder 50 explosies. In de vorige verslagperiode registreerde zij 114 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

In de regio Luhansk heeft de SMM tussen 11 en 13 februari 's avonds 114 schendingen van het staakt-het-vuren geregistreerd, waaronder 24 explosies. In de vorige verslagperiode registreerde de SMM 258 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

De waargenomen aantallen explosies waren minder  dan  het  gemiddelde van de laatste 7 en 30 dagen. De explosies deden zich voor aan beide zijden van de wapenstilstandslijn.




groter

Geplaatst door b op 13 februari 2023 om 16:53 UTC | | Permalink

De opbouw naar oorlog in Oekraïne - 14 februari 2022

14 februari 2022 was een relatief rustige dag. De VS wisten dat Oekraïne binnenkort een grote aanval zou doen op de afvallige republieken Dontezk en Luhansk. Om de daar wonende Russen te beschermen zou de Russische Federatie Oekraïne moeten binnenvallen. De Witte Slang bleef waarschuwen voor een komende 'Russische invasie' die de komende Oekraïense acties zouden uitlokken.

De Washington Post meldde over een oorlogsplanningsgroep in het Witte Huis. De voorbereidingen waren al een tijdje aan de gang:

Nu de angst voor mogelijke Russische agressie tegen Oekraïne toeneemt, is een "Tiger Team" onder leiding van het Witte Huis in stilte aan het gokken hoe de Verenigde Staten zouden reageren op een reeks schokkende scenario's, van een beperkt machtsvertoon tot een grootschalige invasie met massaslachtoffers.
 ...
Het Tiger Team ontstond officieel in november, toen de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan Alex Bick, de NSC-directeur voor strategische planning, vroeg om een planning te leiden voor meerdere agentschappen. Bick heeft de ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken, Energie, Financiën en Binnenlandse Veiligheid ingeschakeld, samen met het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling om een mogelijke humanitaire crisis te bekijken.

De inlichtingendienst is er ook bij betrokken, om de verschillende mogelijke acties van de Russen en de risico's en voordelen van elke actie in kaart te brengen.
 ...
Deze planning is aan de gang terwijl andere instanties hun eigen voorbereidingen treffen. Het ministerie van Financiën heeft mogelijke sanctiepakketten opgesteld en het Pentagon heeft extra troepen gepland op hetzelfde moment dat het Witte Huis de laatste hand legde aan zijn draaiboek.

Een van de grootste zorgen van het Tiger Team is dat Rusland probeert het valse verhaal te verspreiden dat Oekraïne, met hulp van het Westen, een offensief in Oost-Oekraïne voorbereidt en dat Rusland het slachtoffer is.

We zullen de komende dagen zien wie echt de aanval heeft ingezet.

Het Kremlin was nog steeds niet  overtuigd dat er een oorlog zou komen:

Tijdens een bijeenkomst in het Kremlin vertelde minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aan Poetin dat er volgens hem nog ruimte is voor een dialoog over de Russische verzoeken om een nieuwe veiligheidsovereenkomst met het westen, die zijn gedaan toen Rusland de afgelopen weken 140.000 troepen rond de grenzen van Oekraïne verzamelde.

"Het lijkt mij dat onze mogelijkheden nog lang niet uitgeput zijn. Ze moeten zeker niet tot in het oneindige doorgaan. Maar in dit stadium stel ik voor dat ze worden voortgezet en geïntensiveerd," zei Lavrov tegen Poetin.
 ... "
Wij waarschuwen voor eindeloze gesprekken over kwesties die vandaag moeten worden opgelost. Toch moet ik als minister van Buitenlandse Zaken zeggen dat er altijd een kans is," zei Lavrov.

Tegelijkertijd zei een hoge Russische diplomaat tegen de Guardian dat Rusland het recht heeft om een tegenaanval tegen Oekraïne in te zetten als het vindt dat Kiev de bevolking van Oost-Oekraïne bedreigt.

"Wij zullen Oekraïne niet binnenvallen, tenzij wij daartoe worden geprovoceerd", zei Vladimir Tsjizjov, ambassadeur van Rusland bij de EU, in een interview in Brussel.

"Als de Oekraïners een aanval op Rusland inzetten, moet u niet verbaasd zijn als wij in de tegenaanval gaan. Of als ze waar dan ook - Donbas of waar dan ook - schaamteloos Russische burgers beginnen te vermoorden," zei hij.

Er was diplomatie met een telefoongesprek tussen president Joe Biden en de Britse premier Boris Johnson. De Duitse kanselier Olaf Scholz was in Kiev om te proberen de komende oorlog te stoppen. Het was veel te laat.

De speciale waarnemingsmissie van de OVSE bij de staakt-het-vurenlijn in Oost-Oekraïne heeft op 14 februari gemeld dat het front opnieuw ongewoon  rustig was:

In de regio Donetsk heeft de missie 17 schendingen van het staakt-het-vuren geregistreerd, waaronder één explosie. In de afgelopen 24 uur heeft zij 157 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio geregistreerd.

In de regio Luhansk registreerde de SMM 157 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder 40 explosies. 80 van de schendingen van het staakt-het-vuren werden beoordeeld als een schietoefening buiten de veiligheidszone. In de voorgaande 24 uur registreerde de SMM 80 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

Er was een opmerkelijke waarneming van een Oekraïense tankconcentratie:

In strijd met de terugtrekkingslijnen heeft de missie 22 tanks waargenomen in een door de regering gecontroleerd gebied en één mortier in een niet door de regering gecontroleerd gebied in de regio Luhansk.

Dat was een ongewoon groot aantal Oekraïense T-72's bij Pidlisne, 70 km ten noordwesten van Luhansk.

De waargenomen aantallen schendingen van het staakt-het-vuren en explosies waren lager dan het gemiddelde van de afgelopen 7 en 30 dagen en lager dan het dagelijkse gemiddelde in heel 2021. De concentratie van explosies ten zuiden van Sadovyi (niet door de regering gecontroleerd, 57 km ten zuidwesten van Luhansk) werd beoordeeld als afkomstig van een oefening onder spanning. Het is gemarkeerd door het oranje punt op de grenslijn tussen Luhansk en Donetsk.





groter

 

De opbouw naar oorlog in Oekraïne - 15 februari 2022

Na de staatsgreep van 2014 in Kiev was de saai gekozen president Janoekovitsj het land ontvlucht. Zijn aanhangers in het parlement waren bang en zouden niet meer komen opdagen voor verdere vergaderingen. De nieuwe, door de VS gekozen regering zette onmiddellijk in op het onderdrukken van de Russisch sprekende delen van Oekraïne. De eerste stap van het parlement, dat nu gedomineerd werd door rechtse mensen uit West-Oekraïne, was het verbieden van de Russische taal voor officiële zaken.

De etnisch Russische bevolking in het oosten en zuidoosten was tegen de staatsgreep en kwam ertegen in opstand. De nieuwe regering probeerde deze met militaire middelen te onderdrukken. Maar veel soldaten liepen over naar de rebellen en die kregen al snel de overhand. De Oekraïense regeringstroepen werden twee keer verslagen. Telkens kwamen de Franse, Duitse, Russische en Oekraïense regeringen bijeen om afspraken te maken over hoe het verder moest:

Het eerste, bekend als het protocol van Minsk, werd in 2014 opgesteld door de Trilaterale Contactgroep Oekraïnebestaande uit Oekraïne, Rusland en de Organisatie  voor Veiligheid en  Samenwerking in Europa (OVSE), met bemiddeling van de leiders van Frankrijk en Duitsland in het zgn. van NormandiëFormaat . Na uitgebreide besprekingen in Minsk, Belarus, werd het akkoord op 5 september 2014 ondertekend door vertegenwoordigers van de Trilaterale Contactgroep en, zonder erkenning van hun status, door de toenmalige leiders van de zelfbenoemde Donetsk People's Volksrepubliek  (DPR) en Luhansk People's Volksrepubliek  (LPR). Deze overeenkomst volgde op verscheidene eerdere pogingen om de gevechten in de regio te stoppen en had tot doel een onmiddellijke staakt-het-vuren.

Het akkoord slaagde er niet in de gevechten te stoppen, en werd daarom gevolgd door een herzien en bijgewerkt akkoord, Minsk II, dat op 12 februari 2015 werd ondertekend. Dit akkoord bestond uit een pakket maatregelen, waaronder een staakt-het-vuren, terugtrekking van zware wapens uit de frontlinie, vrijlating van prisonerskrijgsgevangenen, constitutionele hervormingen in Oekraïne waarbij aan bepaalde gebieden van Donbas zelfbestuur wordt toegekend en de controle over de staatsgrens wordt teruggegeven aan de Oekraïense regering. Hoewel de gevechten na de ondertekening van het akkoord afnamen, zijn ze nooit volledig beëindigd en zijn de bepalingen van het akkoord nooit volledig uitgevoerd.

De Minsk II-overeenkomst, een "pakket maatregelen voor de uitvoering van de Minsk-akkoorden", werd bekrachtigd door de VN-Veiligheidsraad Resolutie 2205. Het is hier beschikbaar. Het pakket omvat duidelijk genummerde taken. Een onmiddellijk staakt-het-vuren is taak 1. Het "opstarten van een dialoog" over wetgevende maatregelen die het Oekraïense parlement zou moeten nemen om een speciale status voor Donbas te erkennen is stap 4.  Stap 9 is het herstel van de volledige controle over de staatsgrens door de regering.

Deze duidelijk omschreven stappen bleken later de reden te zijn waarom de overeenkomst nooit volledig werd uitgevoerd. De regering van Oekraïne stond erop dat stap 9 vóór stap 4 werd gezet. De regeringen van de republieken Donetsk en Luhansk hielden vast aan de oorspronkelijke volgorde, omdat het opgeven van elke controle over de grens met Rusland, en de bevoorrading via die grens, hun mogelijkheden tot zelfverdediging zou hebben weggenomen voordat de andere stappen, met name de erkenning van de speciale status van de Donbas-republieken, waren gezet.

In de loop der jaren zijn verschillende topontmoetingen gehouden om aan te dringen op de naleving van de akkoorden van Minsk. Maar de regering van Oekraïne bleef, met "westerse" steun, het proces blokkeren.

Op dinsdag 15 februari 2022 heeft president Vladimir Poetin, na gesprekken met de Duitse kanselier Olaf Scholz, een aantal troepen die bij de grens met Oekraïne waren gelegerd opdracht gegeven terug te keren naar hun kazernes.

France 24 vermeldde  andere krantenkoppen van de  dag:

  • Blinken spreekt met FRANCE 24: De Oekraïense crisis heeft "de trans-Atlantische solidariteit versterkt".
  • NAVO-chef zegt 'voorzichtig optimisme' over Oekraïne-crisis
  • Oekraïne-crisis: Blinken zegt risico op Russische invasie hoog
  • Moet ik blijven of moet ik gaan? Oekraïners blijven vastberaden ondanks zenuwenoorlog
  • Scholz blij met terugtrekking Russische troepen uit omgeving Oekraïne
  • Poetin, Scholz beginnen besprekingen in Moskou over veiligheid Oekraïne
  • Rusland zegt dat sommige troepen terugkeren naar basis, Oekraïne reageert voorzichtig
  • Markten kalmeren na invasiegrap van Zelensky die beleggers afschrikt

France 24, en vele andere "westerse" media, hebben iets belangrijks gemist dat in Rusland gebeurde:

Het Russische parlement zal dinsdag stemmen om te beslissen of het president Vladimir Poetin zal vragen twee door Rusland gesteunde afgescheiden regio's in het oosten van Oekraïne als onafhankelijk te erkennen, aldus de voorzitter van de Doema.
 ...
Het idee om Poetin te vragen de afgescheiden gebieden te erkennen werd voor het eerst geopperd door wetgevers op 19 januari, maar het heeft weken geduurd om op de agenda van het parlement te komen.

Eind januari 2022 had het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (CSIS) geanalyseerd het  idee :

Op 19 januari hebben 11 leden van de Doema, het Russische lagerhuis, een wetsontwerp geregistreerd om de onafhankelijkheid te erkennen van twee separatistische staten in Oost-Oekraïne die sinds 2014 met aanzienlijke maar niet aangekondigde steun van Moskou in oorlog zijn met Kiev. Het document, dat werd ingediend door leden van de Communistische Partij, komt op een moment dat de spanningen langs de Oekraïense grens en op de bezette Krim toenemen. Rusland zet zijn militaire opbouw voort en eist dat het collectieve Westen instemt met voorstellen om de Europese veiligheidsorde naar zijn hand te zetten.

Dit is niet de eerste keer dat Russische parlementsleden hebben geprobeerd de zogenaamde Volksrepublieken Donetsk en Luhansk (afgekort tot respectievelijk DPR en LPR) officieel te erkennen. In 2014 lanceerden afgevaardigden van de partij een mislukte campagne om handtekeningen te verzamelen ter ondersteuning van de erkenning van de onafhankelijkheid van de gebieden. Ondertussen riep de partij Rechtvaardig Rusland datzelfde jaar op tot erkenning van de onafhankelijkheid van de stateletten en heeft dit in latere partijplatforms opgenomen.

Dit was niet het idee van de grote regeringsgezinde partij Verenigd Rusland, maar van de parlementaire oppositie. Poetin had de poging tot onafhankelijkheid in 2014 afgewezen omdat hij de Donbas-republieken wel binnen Oekraïne wilde houden.

CSIS schrijft dat een eventuele erkenning van de onafhankelijkheid van Donbas door de voorstanders werd gezien als een stap die een oorlog zou kunnen helpen voorkomen:

De door de communisten voorgestelde aanpak biedt Rusland bepaalde voordelen. Ten eerste, nu de onderhandelingen over de veiligheidseisen van Rusland zijn vastgelopen, zou de uitbreiding van de officiële erkenning tot de LPR en de DPR Poetin een relatief eenvoudige manier bieden om de status quo in het voordeel van Rusland te wijzigen, zonder dat de 127.000 man sterke Russische troepen die Oekraïne momenteel omsingelen daarbij (noodzakelijkerwijs) betrokken zijn.

De voorzitter van de commissie van de Doema die zich bezighoudt met de betrekkingen met de buurlanden heeft al aangegeven dat de erkenning van de onafhankelijkheid van de deelstaten deel zou kunnen uitmaken van Ruslands "plan B" voor het geval de besprekingen mislukken. Als Rusland meer tijd wil uittrekken voor de onderhandelingen en tegelijkertijd de druk wil opvoeren om het Westen te dwingen ten minste enkele van zijn kernstandpunten te aanvaarden, dan zou erkenning van de stateletten in het Kremlin als een passende volgende stap kunnen worden beschouwd. Mochten Oekraïne en het Westen in dat stadium aanzienlijke concessies doen, dan zou Poetin een overwinning in de huidige impasse kunnen uitroepen en zijn troepen kunnen terugtrekken in plaats van een spiraalvormige escalatie met onvoorspelbare gevolgen te riskeren.

Tijdens de zitting van 15 februari heeft de Doema aangenomen de  resolutie :

Het Russische lagerhuis van het parlement heeft dinsdag gestemd om president Vladimir Poetin te vragen twee door Rusland gesteunde afgescheiden regio's in Oost-Oekraïne als onafhankelijk te erkennen, en de Europese Unie heeft Moskou laten weten daar niet op in te gaan.

Het besluit van de Doema kan, als het wordt goedgekeurd, een bredere impasse over de Russische militaire opbouw in de buurt van Oekraïne verder aanwakkeren. Rusland ontkent invasieplannen en beschuldigt het Westen van hysterie.

De erkenning van de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Luhansk zou het vredesproces van Minsk in Oost-Oekraïne, waar een conflict in de regio die bekend staat als Donbass tussen regeringstroepen en door Moskou gesteunde separatisten al 15.000 levens heeft gekost, de das om kunnen doen.

"Kiev houdt zich niet aan de akkoorden van Minsk. Onze burgers en landgenoten die in Donbass wonen hebben onze hulp en steun nodig", schreef Vjatsjeslav Volodin, de voorzitter van de Doema, op sociale media.
 ...
Tijdens een nieuwsconferentie in Moskou weigerde Poetin uit te leggen hoe hij van plan is te reageren. Hij zei dat de Russen meeleven met de inwoners van de Donbass-regio, maar dat hij wil dat de problemen van de regio's worden opgelost via de akkoorden van Minsk.
 ...
Vorige week werden vier vredesbesprekingen gehouden tussen Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland, maar die eindigden zonder doorbraak.

Na de besprekingen zei Oekraïne dat het niet zou toegeven aan de druk van Moskou om rechtstreeks met de separatisten te onderhandelen, terwijl Rusland Kiev ervan beschuldigde absurde voorstellen te doen.

De speciale waarnemersmissie van de OVSE bij de staakt-het-vuren-lijn in Zuidoost-Oekraïne meldde op 15 februari dat het aantal schendingen van het staakt-het-vuren onder het gemiddelde bleef. Het aantal explosies, d.w.z. artillerie-inslagen, was hoger  dan  gemiddeld maar bleef meestal beperkt tot één gebied waar ze aan beide zijden van de staakt-het-vurenlijn insloegen:

In de regio Donetsk registreerde de SMM 24 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder vijf explosies. In de vorige verslagperiode registreerde de SMM 17 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

In de regio Luhansk registreerde de missie 129 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder 71 explosies.
 ...
De meeste schendingen van het staakt-het-vuren vonden plaats in gebieden nabij het terugtrekkingsgebied bij Zolote (door de regering gecontroleerd, 60 km ten westen van Luhansk) (zie hieronder). In de vorige verslagperiode registreerde de missie 157 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio, waarvan sommige ook plaatsvonden in de buurt van het terugtrekkingsgebied bij Zolote.
 ...
Tijdens de verslagperiode registreerde de SMM-camera in Zolote vier vliegende projectielen, terwijl patrouilles van de missie 61 onbepaalde explosies en 37 uitbarstingen van zwaar machinegeweer hoorden, die werden beoordeeld buiten het terugtrekkingsgebied bij Zolote, maar binnen 5 km van de periferie daarvan.




groter

Geplaatst door b op 15 februari 2023 om 14:45 UTC | Permalink

De opbouw naar oorlog in Oekraïne - 16 februari 2022

Op de avond van 15 februari heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken informatie vrijgegeven over een telefoongesprek tussen minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken. CGTN meldde op 16 februari:

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft de VS dinsdag opgeroepen om in de dialoog over veiligheidsgaranties af te zien van agressieve retoriek en een pragmatische aanpak van dit onderwerp te tonen, meldt het staatsbedrijf Tass.

Lavrov had een telefoongesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, waarin de Russische diplomaat benadrukte dat de samenwerking moet worden voortgezet.

"Van onze kant werd benadrukt dat het noodzakelijk is om de gezamenlijke werkzaamheden voort te zetten, zoals overeengekomen door de presidenten [van Rusland Vladimir] Poetin en [van de Verenigde Staten Joe] Biden tijdens hun telefoongesprek op 12 februari, in het kader van de voorstellen van de VS en de NAVO inzake veiligheidsgaranties," citeert TASS het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Lavrov benadrukte speciaal de ontoelaatbaarheid van agressieve retoriek die door Washington en zijn naaste bondgenoten wordt aangewakkerd en riep op tot een pragmatische dialoog over het hele spectrum van kwesties die door Rusland aan de orde worden gesteld, met de nadruk op het beginsel van ondeelbare veiligheid."

Rusland had de VS en de NAVO eerder verzoeken om besprekingen over verschillende kwesties gestuurd. Het belangrijkste punt voor Rusland was de term "ondeelbare veiligheid", in die zin dat de veiligheid van de ene partij de veiligheid van de andere partij niet in de weg mag staan.

Deze term is opgenomen in verschillende verdragen met Rusland. Rusland beweerde dat de uitbreiding van de NAVO zijn veiligheid bedreigde en daarmee die verdragen schond. Hoewel de VS dit ontkende, is het duidelijk dat alle NAVO-uitbreidingen het potentiële gevaar voor Rusland vergrootten. Rusland en de NAVO kwamen zo in een klassiek veiligheidsdilemma terecht:

In de internationale betrekkingen doet het veiligheidsdilemma (ook wel het spiraalmodel genoemd) zich voor wanneer de verhoging van de veiligheid van een staat (zoals de verhoging van zijn militaire sterkte) andere staten doet vrezen voor hun eigen veiligheid (omdat zij niet weten of de veiligheidsverhogende staat van plan is zijn groeiende leger voor offensieve doeleinden te gebruiken). Bijgevolg kunnen veiligheidsverhogende maatregelen leiden tot spanningen, escalatie of conflicten met een of meer andere partijen, waardoor een uitkomst ontstaat die geen enkele partij werkelijk wenst; een politiek geval van het dilemma van de gevangene.

De VS hadden op het Russische document gereageerd door toe te geven op enkele minder belangrijke punten die Rusland al lang had geëist, maar niet op een van de grote vraagstukken waarvan de belangrijkste "ondeelbare veiligheid" was.

Op 2 februari 2022 had ik beschreven het  proces  in detail beschreven:

[Half december begon Rusland de VS tegen te werken. Het publiceerde twee ontwerp-verdragen, één met  de V.S. en één met de NAVOdie strenge veiligheidseisen bevatten:

·         Geen NAVO-uitbreiding meer naar de grenzen van Rusland.

·         Intrekking van de NAVO-uitnodiging van 2008 aan Oekraïne en Georgië.

·         Verwijdering van buitenlandse NAVO-troepen uit Oost-Europa.

·         Wettelijk bindende garantie dat in landen in de buurt van Rusland geen aanvalssystemen zullen worden ingezet die op Moskou kunnen zijn gericht.

·         Geen "oefeningen" van de NAVO of soortgelijke organisaties (VK, VS, Pl.) bij de Russische grenzen.

·         NAVO-schepen en -vliegtuigen moeten op bepaalde afstand van de Russische grenzen blijven.

·         Regelmatige gesprekken tussen militairen.

·         Geen Amerikaanse kernwapens in Europa.

Rusland verzocht om schriftelijke antwoorden en dreigde met "militair-technische" maatregelen indien de antwoorden negatief zouden zijn. Rusland heeft ook nieuwe militaire oefeningen gepland en gelanceerd.

De antwoorden werden ontvangen, maar na een verzoek van de VS onthield Rusland zich van publicatie ervan. Ze zijn uitgelekt naar El Pais, gepubliceerd vandaag  en kunnen downloadenhier  (pdf).

De reactie van de VS op de ontwerp-verdragen van Rusland is professioneel. Hoewel zij de belangrijkste eisen van Rusland afwijzen, met name een neutrale status voor Oekraïne, geven zij toe op minder belangrijke punten en bieden zij aanvullende besprekingen daarover aan. De reactie van de NAVO is daarentegen zeer ideologisch en wijst alle punten van Rusland af en stelt nieuwe eisen aan Rusland die bedoeld zijn om afgewezen te worden. (Toekomstige onderhandelingen zullen nu waarschijnlijk de NAVO uitsluiten).

Rusland moet nog officieel reageren op de ontvangen brieven. Tijdens een nieuwsconferentie na gesprekken met de premier van Hongarije heeft de Russische president op op de brieven:

[Terwijl zij onze bezorgdheid negeren, verwijzen de Verenigde Staten en de NAVO naar het recht van staten om vrij specifieke methoden te kiezen om hun veiligheid te waarborgen. Maar het gaat er niet alleen om dat iemand het recht heeft om vrijelijk methoden te kiezen om zijn veiligheid te waarborgen. Dit is slechts één deel van de bekende ondeelbare veiligheidsformule. Het tweede onvervreemdbare deel houdt in dat het onmogelijk is iemands veiligheid te versterken ten koste van de veiligheid van andere staten.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gestuurdeen brief  aan verschillende NAVO-landen waarin het hun officiële mening vraagt over verschillende overeenkomsten die zij hebben ondertekend en waarin clausules over de ondeelbaarheid van veiligheid zijn opgenomen:

De essentie van de afspraken over ondeelbare veiligheid is dat er ofwel veiligheid is voor iedereen ofwel geen veiligheid voor niemand.

Hoe valt de ondertekening van die verdragen en ondeelbare veiligheid voor iedereen te rijmen met de agressieve, op Rusland gerichte NAVO-uitbreiding? 'Westerse' ministeries van Buitenlandse Zaken zullen het moeilijk vinden die vraag te beantwoorden.

France 24 somde enkele van zijn relevante krantenkoppen van de dag op:

·         Oekraïne-crisis: Moskou kondigt einde van Krimoefeningen aan, NAVO niet overtuigd

·         Russisch parlement vraagt Poetin afvallige oostelijke Oekraïense regio's te erkennen

·         Oekraïne-crisis: Russische terugtrekking stuit op scepsis bij westerse bondgenoten

·         Dag van de eenheid: Oekraïners hijsen vlaggen om angst voor Russische invasie te trotseren

·         NAVO zegt dat Rusland militaire escalatie in Oekraïne lijkt voort te zetten

·         NAVO-chef zegt dat Rusland lijkt door te gaan met militaire opbouw rond Oekraïne

De speciale waarnemingsmissie van de OVSE bij de staakt-het-vuren-lijn in Zuidoost-Oekraïne meldde op 16 februari dat het aantal schendingen van het staakt-het-vuren plotseling tot boven het gemiddelde was gestegen. Op vele plaatsen aan het front vonden artillerie-uitwisselingen plaats.

In de regio Donetsk registreerde de SMM 189 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder 128 explosies. In de vorige verslagperiode registreerde de SMM 24 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

In de regio Luhansk heeft de missie 402 schendingen van het staakt-het-vuren geregistreerd, waaronder 188 explosies. In de vorige verslagperiode registreerde zij 129 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

Op 16 februari zagen de waarnemers verscheidene zelfrijdende houwitsers (2S1 Govzdika, 122 mm) in strijd met de terugtrekkingslijnen. Er werden er vier gezien aan de kant van de Oekraïense regering en twee aan de kant van niet-regeringsgezinden.

Na drie dagen die min of meer vrij waren geweest was de plotselinge sprong in de gevechten bijzonder merkbaar.




groter

De kaart toont explosies, de kleine zwarte stippen, aan beide zijden van de wapenstilstandslijn.





groter

Geplaatst door b op 16 februari 2023 om 16:45 UTC | Permalink

 

1 comment:

  1. OT. Dr. John Campbell, 238.049 weergaven 16 feb 2023.

    "76-year-old man with Parkinson’s disease
    Died three weeks after third COVID-19 vaccination
    May 2021, ChAdOx1 vaccine
    July 2021, Pfizer vaccine
    December 2021, Pfizer vaccine
    Family of the deceased requested an autopsy,
    due to ambiguous clinical signs before death.
    PD was confirmed by post-mortem examinations.
    Signs of aspiration pneumonia and systemic arteriosclerosis
    Histopathological analyses of the brain
    Acute vasculitis (predominantly lymphocytic)
    Multifocal necrotizing encephalitis
    Pronounced inflammation
    Glial and lymphocytic reaction
    In the heart
    Signs of chronic cardiomyopathy
    Mild acute lympho-histiocytic myocarditis and vasculitis
    Patient had no history of COVID-19
    Immunohistochemistry for SARS-CoV-2 antigens (spike and nucleocapsid proteins) was performed.
    Only spike protein but no nucleocapsid protein could be detected,
    within the foci of inflammation, brain and heart
    Spike protein detected in the endothelial cells of small blood vessels.
    Quotes from the paper
    Since no nucleocapsid protein could be detected, the presence of spike protein must be ascribed to vaccination rather than to viral infection.
    The findings corroborate previous reports of encephalitis and myocarditis caused by gene-based COVID-19 vaccines.
    A causal connection of these findings to the preceding COVID-19 vaccination was established by immunohistochemical demonstration of SARS-CoV-2 spike protein.
    The methodology introduced in this study should be useful for distinguishing between causation by COVID-19 vaccination or infection in ambiguous cases.
    Clinicians should take note of such case reports for the sake of early detection and management of such adverse events among their patients.
    A thorough post-mortem examination of deaths in connection with COVID-19 vaccination should be considered in ambiguous circumstances, including histology.
    Clinical History
    First vaccination in May 2021 (ChAdOx1)
    He experienced pronounced cardiovascular side effects
    After the second vaccination in July 2021 (BNT162b2)
    Family noted obvious behavioral and psychological changes (e.g., he did not want to be touched, anxiety, lethargy, social withdrawal)
    Striking worsening of his PD symptoms
    2 weeks after the third vaccination
    Suddenly collapsed
    Collapsed again 2 weeks after, died shortly thereafter
    Clinical diagnosis was death due to aspiration pneumonia."

    Zie italic. Nogmaals de vraag: Kan dit in NL niet meer?

    ReplyDelete