Saturday, October 03, 2020

1095 Het Milieu, het Vlees en de Boeren.

Schouten overweegt reële 

beprijzing vlees  (Nieuw Oogst)


Landbouwminister Carola Schouten staat niet negatief 

tegenover een reële beprijzing van vlees als de meeropbrengst 

ten gunste komt aan duurzame veehouders. 

De bewindsvrouw is bereid het voorstel te onderzoeken 

en eventueel door te voeren, schrijft zij in een Kamerbrief.

Het voorstel voor een reële vleesprijs is onder meer afkomstig van de

TAPP-coalitie (True Animal Protein Price Coalitie). Deze organisatie

stelt dat met een hogere vleesprijs boeren de financiële armslag krijgen

om te investeren in dierenwelzijn en het verduurzamen van hun productie.

 Een soortgelijke vleestax maakte recent ook onderdeel uit van een

aantal ambtelijke voorstellen van het ministerie van Financiën voor

 de financiering van de landbouwtranisitie.

 Schouten schrijft nu in een brief aan de Tweede Kamer dat zij bereid

is om te verkennen hoe een eventuele meerprijs op vlees ten gunste

 kan komen aan duurzame veehouders. 'Omdat dergelijke

 beprijzingsmechanismen de sleutel kunnen zijn naar een werkelijk

samengaan van economische, sociale en ecologische duurzaamheid,

wil ik mij verbinden met alle partijen die bereid zijn om deze te

onderzoeken en – bij gunstige uitkomst - in praktijk te brengen.'


Een reële vleesprijs is een van de stappen die Schouten wil

 nemen om de transitie naar kringlooplandbouw voor boeren

 en tuinders rendabel te maken. 'Want zolang ondernemen voor

een volhoudbare toekomst die ondernemers zelf onvoldoende

 perspectief biedt, zal de zo noodzakelijke verduurzaming onder

de maat blijven. Veel van de mechanismen die hierbij in beeld zijn,

 kunnen ingrijpend zijn.' De rijksoverheid kan volgens haar een

mix aan beleidsinstrumenten inzetten, waaronder positieve

prijsprikkels voor duurzaam voedsel en negatieve prijsprikkels

 voor niet-duurzaam voedsel.

Intensievere samenwerking

In de Kamerbrief doet Schouten verslag van de afspraken die zij heeft gemaakt met de supermarkten voor de de verduurzaming van de voedselproductie. Volgens haar is verduurzaming de motor achter de intensievere samenwerking tussen supermarkten en boeren en tuinders. Dit heeft onder meer geleid tot meer meerjarenovereenkomsten, mee-investeren in vernieuwing en het organiseren van meer transparantie in de keten.

Volgens Schouten is er 'steeds minder sprake van anonimiteit in de relatie tussen leverancier en afnemer' en is dit cruciaal voor het economisch perspectief voor verdere verduurzaming. 'De marges in de gehele keten staan immers onder grote druk als gevolg van de sterke concurrentie op binnenlandse en internationale markten, in combinatie met de voortdurende neiging tot overaanbod. Om in zo'n context verduurzaming een stevige impuls te kunnen geven, zijn langdurige samenwerkingsverbanden essentieel.'

De gesprekken met de supermarkten hebben geleid tot een aantal concrete gezamenlijke werkafspraken. Hieronder daarvan een samenvatting.

1. Verduurzaming dierlijke producten

De supermarktvertegenwoordigers gaan in gesprek met boeren en tuinders die het gevoel hebben geen langjarige afspraken te kunnen maken over samenwerking gericht op extra verduurzaming. Binnen het netwerk voor verduurzaming dierlijke producten gaan supermarkten en ketenpartijen de afzet vergroten van duurzamere dierlijke producten met bovenwettelijke duurzamere prestaties.

Langlopende contracten in deze samenwerkingsverbanden geven zekerheid en stabiliteit bij zowel de leverancier als de afnemer. De mogelijke meerkosten kunnen in gesloten ketens beter in beeld komen en als basis dienen voor de bilaterale commerciële gesprekken. Indien supermarkten omstandigheden aantreffen waar een gelijk speelveld ontbreekt, zullen zij aangeven op welke manier de overheid hieraan tegemoet kan komen.

2. Aanbod regio- en streekproducten vergroten

In steeds meer supermarkten is volop aandacht voor streek- en regionale producten in het schap. Supermarkten hebben toegezegd zich te blijven inspannen om de vraag naar en het aanbod van duurzame producten, waaronder regio- en streekproducten, te stimuleren. Met een benchmark wil Schouten de afzet van streek- en regioproducten inzichtelijker maken voor consumenten. De supermarktbranche heeft toegezegd hieraan bij te dragen.

3. Transparantie via duurzaamheidsrapportage en datadelen verbeteren

De supermarktbranche en Rijksoverheid werken mee aan de (verdere) ontwikkeling van een methode om de onderbouwing van duurzaamheidsbeslissingen die in voedselketens genomen worden meer te stroomlijnen en sterker te richten op de doelen van de LNV-visie.

Schouten gaat onderzoeken of dit ook kan leiden tot een standaard voor een jaarlijkse rapportage die inzicht biedt in de mate waarin supermarkten en verwerkende voedselbedrijven bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem, inclusief een eerlijke prijs voor de boeren.

4. Samenwerking stimuleren binnen de wet Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven

De wet Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven is op dit moment nog in voorbereiding. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onlangs een nieuwe concept Leidraad Duurzaamheidsafspraken gepubliceerd, gericht op samenwerking. De supermarktbranche is in overleg met de ACM over hoe de mogelijke ruimte benut kan worden om verduurzaming te bewerkstelligen.

5. Voedselverspilling verder terugdringen.

Samen met Stichting Samen tegen Voedselverspilling werken Rijksoverheid en supermarktbranche verder aan het voorkomen en verminderen van voedselverspilling. Een voorbeeld is het voorkomen dat groente en fruit met een afwijkend uiterlijk wordt verspild.

De supermarkten hebben in de gesprekken met het ministerie benadrukt dat zij in voorkomende gevallen hun eisen al versoepelen. Mocht dit probleem zich toch voordoen dan gaan de supermarkten direct met hun leveranciers aan tafel gaan om te voorkomen dat uiterlijkheden de oorzaak van verspilling zijn.

Reacties op Schouten overweegt reële beprijzing vlees

Carola Schouten moet de supermarkten aanpakken mbt de prijs van vlees en niet boeren die zijn de dupe van het getreuzel van Carola. Kringloop landbouw betekent nog slechtere prijzen voor de varkens-kippen en rundvee houders. Carola en de ambtenaren van LNV snappen niets van marktwerking
Anton @ 29-09-2020 (15:01)
ben bang dat het niks bijdraagt alleen meer papierwerk
koekkoek @ 29-09-2020 (16:16)
@Anton: Ik denk dat er andere partij is die niets van marktwerking begrijpt.
Pieter Vernooij @ 29-09-2020 (16:25)
Hoe controleer je of het extraatje idd naar de producent gaat en niet naar de tussenhandel?
Stef @ 29-09-2020 (16:35)
Hoe controleer je of het extraatje idd naar de producent gaat en niet naar de tussenhandel?
Stef @ 29-09-2020 (16:35)
helemaal mee eens 'koekkoek'. Dit wordt alleen maar meer papierwerk en zo kan het NVWA nog meer controles uitvoeren en dus meer boetes uitschrijven en verder zal het weinig opleveren voor de 'gewone' boer!!!
Albertien @ 29-09-2020 (16:41)
In het totale plaatje mis ik hoe om te gaan met vleesimport. Het verleden heeft geleerd dat supermarktketens graag alternatieven zoeken in het buitenland. Greenfield.
Kees @ 29-09-2020 (16:45)
Eet de helft minder vlees en betaal voor het biologische vlees 200%, tov het huidige vlees uit de gangbare industriële veeteelt. Dit ben ik al tientallen jaren gewend, je hoopt dat de dieren een beter leven hebben en ecologische voeding krijgen. Is dit nu zo moeilijk, het is een bewuste keuze om te kiezen voor deze kwaliteit in het leven.
Berna Mekenkamp @ 29-09-2020 (16:53)
Niet te geloven, de voorgaande reacties. Echt, een failliete boedel, die hele bio-industrie. De schade die deze sector willens en wetens toebrengt aan alles en iedereen is ongekend en nig steeds menen de heren fokjers en mesters dat dat kan doorgaan. Natuur en milieu is van ons allemaal. Waarom kan deze sector daar ongehinderd zoveel schade toebrengen!? En de volksgezondheid...verandering is noodzakelijk, jammer voor de heren die nog in het tijdperk leven van stif, stank, brandnetels en mais zover het oog rijkt. Q koorts, mond - en klauwzeer, vogelgriep, varkenspest en nu corona. Nog niet genoeg?
Maria @ 29-09-2020 (17:15)
@maria heeft ook weer wat te wijzen. Lekker gemakkelijk als je er totaal geen verstand van hebt. En al helemaal als je onwaarheden optypt
Johan @ 29-09-2020 (17:35)
Maria, altijd zitten mensen tegen ons aan te schoppen. Maar vliegtuigen praat niemand haast over. 1 vliegtuig stoot veel meer uit.............als mijn 350 mestvarkens. Mijn 75 ha bouwland neemt co2 op en produceert zuurstof. Daar hoor je niemand over. Laten de mensen zich eerst ergens goed in verdiepen i.p.v zomaar wat te roepen. Op dit moment is de biologische markt vol.( bij mijn weten) 50 jaar geleden was voedsel minimaal 50 % van iemands inkomen nu nog geen 10%....... Wil je dat liever weer, terug in de tijd................
Jan @ 29-09-2020 (17:40)
Graag reële prijs Ook de belasting van w a ter lucht en gezondheid door berekenen We betalen dat nu ook maar via andere heffingen Minder vee en vlees is de enige oplossing Ook minder boeings met veevoer nodig Minder kap oerbos voor veevoer. Uitsluitend plussen lijkt me
José hellenbrand @ 29-09-2020 (17:51)
Goede avond allen. Ik denk ergens, waar bemoeit Schouten zich mee! Plaats nu eens een persoon die wel verstand heeft van deze materie bij LNV. De grote supers zijn de schuldigen, en uiteraard de tussenhandel die de prijzen bij ONZE keihard werkende boeren. Zij onderbetalen de boeren, en dat heb ik al vaker geroepen. Daarom zou het echt veel beter zijn, om echt alle versproducten bij de boer te kopen. En dan bedoel ik dus ook echt alle vers producten. Wij kopen al jaren onze versproducten bij de boeren. Er zijn dus al meer boeren gestart met een boerderij winkel. En hopelijk gaan dat nog vele boeren dit doen. Dan krijgen ONZE Nederlandse boeren echt hun vers producten reëel betaald, eerlijke prijzen dus. De niet versproducten kopen wij bij de super. Als ik eens terug gaat blikken, dan kopen wij al zeker 45 jaar deze producten bij de boeren bij ons in de omgeving. Wij willen dus echt niets anders meer. Van ei tot kip, van alle zuivel tot rundvlees, en varkens vlees. Dus ook de verse groenten en streek producten, en de seizoen producten, zoals de 3 A's, de Asperge, de aardbei en natuurlijk behoort daar ook de derde A bij, de Ansjovis, natuurlijk niet bij de boer, maar bij de plaatselijke visser. Maar ook voor het fruit kunnen wij bij onze streek boeren terecht.Nu zijn er tegenwoordig ook al boeren bij die druiven telen voor de heerlijke streekwijnen, en ik mag u met recht vertellen, dat deze echt top wijnen zijn, die de wereld al aan het veroveren zijn. Ik heb het dus over de Zuid West hoek van Brabant. Dus als ik het u mag aanbevelen, koop lekker alle vers producten direct bij de boer. Erg jammer dat nog niet overal boerderij winkels zijn. Dan hebben al die supers het na kijken, en krijgen de boeren wel een eerlijke prijs voor hun producten.
Adriaan @ 29-09-2020 (18:03)
Dan haal je toch je boodschappen in het buitenland. Dan verdient er hier niemand meer wat aan. Net als rookwaar en andere belachelijk onnodig dure producten. Je gaat dus meer betalen voor klimaat bullshit. En daar betaal ik niet aan mee.
Alex @ 29-09-2020 (18:13)
Wat is duurzamer(milieuvriendelijker) de regulierekip of consept of biologisch? Wat is duurzamer het varken op stro/buiten of de reguliere?
ZZOMER @ 29-09-2020 (18:14)
@maria In NL hebben de dieren in zg bio-industrie het beter, dan menige bevolkingsgroep op deze planeet. Je bent nog nooit op een gangbare boerderij geweest, zo te lezen.
Sanne @ 29-09-2020 (18:26)
Ik vind het ook jammer dat de boer geen reëele prijs krijgt voor zijn met zorg en liefde geproduceerde product. Maar helaas werkt de markt zo. Wat Carola Schouten hier wel weer aangeeft is dat zij van de hele materie helemaal niets snapt. Jammer dat de landbouw daarmee opgescheept zit!
Hans @ 29-09-2020 (18:39)
Het wordt nu echt hoogtijd dat de termijn van deze minister Carola er op zit, anders wordt de bevolkingsgroep die zelfs basis voedsel niet meer kan betalen nog veel groter en van de agrarische sector blijft niks over.
boer a @ 29-09-2020 (20:48)
Ik ijs dat een volgende minister van landbouw in het bezit is van het H A S diploma gevolgd in Dronten en daarnaast eerst 10 weken moet stage lopen op meerdere landbouw bedrijven.
Bernard Horstman @ 29-09-2020 (21:14)
Wordt het niet eens tijd voor iemand op het ministerie van Landbouw die tenminste ergens verstand van heeft. Wat ik nu hoor is gelul van een dronken aardbei!!
H Rijken @ 29-09-2020 (22:08)
Beste boeren, het beste is helemaal niet meer te reageren op van die stomme lui die denken de wijsheid in pacht te hebben. In een uitgebalanceerd voedsel pakket hoort vlees. Dit heeft de mens zo niet bepaald maar de evolutie. Die groene rakkers denken overal verstand van te hebben. Logisch want dankzij hun groene vegetarische ideeën hebben ze een chronisch tekort aan vitamine B hetgeen cognitieve problemen geeft. Laat ze lekker. Belangrijk is, is dat de boer goed voor zijn dieren zorgt een goede prijs voor zijn gedane arbeid krijgt en dat het vlees betaalbaar blijft voor de burger waarvan sommige groepen het best wel zwaar hebben. De kinderen uit deze groep hebben immers ook vlees nodig om gezond op te kunnen groeien. Ik betreur de diepgang van de inzendingen. Ik hecht veel waarde aan de inbreng van de boer zelf als gewoon burger die zijn etenswaar gevarieerd in de winkel moet kopen. De reacties van die milieu fanaten verzieken dit medium. Jammer!!! Dit doet de boerenbranche geen goed.
de Jong. @ 29-09-2020 (22:24)
Laten ze dan ook soja belasten. Alle soja die door veganistisch ingestelde mensen sloopt bossen. Probleem daarbij is, dat deze mensen dat niet willen inzien, ze leven in een enorme bubbel Maria is daar een uitstekend voorbeeld van. Dat veel het restafval eet van deze leefwijze is prima, anders moet het verbrand worden Dus is mijn punt dan ook alles beprijzen naar wat het echt kost.
Ww @ 29-09-2020 (22:45)
Laat ze er ook maar voor zorgen dat de NH3 die de landbouw bespaart niet voor niets naar de bouw en infra gaat. Ze weet soms niet ééns dat ze minister van landbouw is en daar voor moet opkomen.
Bertho @ 29-09-2020 (23:20)
Reëele beprijzing. Met een extra taks die vervolgens verdeeld gaat worden. Dat klinkt mij in de oren als socialisme, en dus iets waar ik mij altijd tegen zal verzetten. @Anton: Martkwerking betekent ook de boer gewoon failliet laten gaan als die niet meer met de markt mee kan komen (voor u zo tien anderen). Dat zal uiteindelijk betekenen dat er een handjevol immense (buitenlandse) agrarische bedrijven over zullen blijven, waar de kinderen van de huidige boeren tegen een nulurencontract als uitzendkracht op mogen werken (als die niet duurder zijn dan ingevlogen Oost-Europeanen of statushouders). Kijk maar naar Amerika, kijk maar naar Zuidelijk Afrika, kijk maar naar Australië hoe het daar met de boerenstand is gegaan. @Stef: Niet. Er zitten teveel perverse prikkels in het verhaal. De ketenpartners zitten al te likkebaarden bij dit voorstel (zal me niet verbazen dat dit rechtstreeks uit hun koker komt). De ketenpartners zijn er immers niet voor de boeren, de boeren zijn er voor de ketenpartners. Degene die de verdeelsleutel in handen heeft, zal bepalen. Denk daar in maart maar over na. @Albertien: Als er boetes uitgeschreven worden, zat die 'gewone' boer toch al fout. @Kees: Dezelfde taks op. Dat is dan een extra bonus voor de Nederlandse boer (immers, verdient met vlees dat niet hier geproduceerd hoefde te worden). Greenfield vind ik persoonlijk een slecht voorbeeld. Kijk eens naar Costco in Amerika: boeren kunnen niet onder een bepaalde prijs leveren? Dan gaan we zelf boeren. @boer a: Is dat erg? Iedere dag vlees eten is geen recht. Een boer heeft daarentegen wél recht op een eerlijke beloning. @Bernard Horstman: Carola Schouten is opgegroeid op een melkveebedrijf, wat is nu uw punt? @Ww: Dan zijn we zo weer terug bij Schouten's veevoermaatregel. Het overgrote gros van de soja die Rotterdam binnenkomt, krijgt een enkeltje Kon. De Heus. Maar ik ben helemaal voor. Extra belasting op alle binnenkomende soja (in de wandelgangen van het ministerie ook wel genoemt: geïmporteerde stikstof), en de volgende minister mag nadenken over een verdeelmechanisme.
Ro @ 29-09-2020 (23:33)
maria denkt ook weer ergens verstand van te hebben !! mens, zoek een baan en ga werken ipv de hele dag op boeren liggen te zeiken.
hay @ 30-09-2020 (08:34)
Kijk maar even de film kiss the ground. Niks mis met veehouderij maar de manier waarop.
Sjoerd @ 30-09-2020 (09:41)
Ondanks een bijstands uitkering eet ik en drink ik zoveel mogelijk biologisch, groente en zuivl haal ik bij AH en vls bij de bioogische slager . eet maar 3 keer in de week vle . Maar wel dat de dieren en natuur er niet onder leiden heeft. Als ik op een boerderij kijk altijd even bij de dieren in de stal. as boeren kleinzoon.
Theo @ 30-09-2020 (10:55)
Mooie discussie. Dat er in Nederland een einde gaat komen aan de witkalfsvlees productie voor de export lijkt weer een stapje dichterbij te komen. Exportheffingen op met soja groot gebracht vleesvee. Met z'n 4de positie als soja importeur is Nederland hoofdverantwoordelijke voor de houtkap van bossen en oerwouden. Reële beprijzing van vlees in onze supermarkten en een verbod op vleesdierproductie voor de export. Ga maar naar Italië wanneer je Parmaham wil proeven.
Pim Jetse @ 30-09-2020 (12:04)
En zo wordt Nederland toch nog een communistisch land. Vol met fraude en zakkenvullerij, zogenaamd uit ideële motieven.
Klaas Westra @ 30-09-2020 (12:35)
@Klaas Westra, Zijn we al niet een communistisch land? De links indoctrinerende maffia zit overal. Steeds lezen we Schouten zus Schouten zo. Maar is het wel Schouten. Ja, zij voert het woord namens het ministerie. Maar laten we ons realiseren wat wordt er in haar oor gefluisterd? Ambtenaren met een dubbele agenda ze zitten echt overal tussen. Linkse milieuclubjes wat is hun invloed? Er zijn zoveel voorbeelden van ministers en staatssecretarissen die moeten opstappen omdat ze het ambtenaren apparaat niet onder controle hebben. Het ligt vaak niet aan de personen die wij in de kamer zien. Wat gebeurd er werkelijk achter de schermen. De NPO voorziet ons dagelijks van niet objectieve informatie. Zwaar links gekleurde journalistiek. De boerenbranche wordt vaak onder druk gezet. Ik heb geen bewijs maar wel mijn twijfels. Er is helaas geen enkele goede onderzoeksjournalist meer die nu eens haarfijn uitzoekt hoe de ballen echt rollen. Ik heb mijn vertrouwen in onze democratie allang verloren.
de Jong. @ 30-09-2020 (16:36)
Carola begin er alstublieft niet aan. We kunnen makkelijk een boterham verdienen met onze mooie producten. Maar we gaan kapot aan de bureaucratie regels en controles en controles over controles. Met dit idee worden we nog meer de speelbal van Jan en alleman. Daar zijn de dieren zeker niet bij gebaat. Laat ons gewoon met rust zodat wij onze dieren netjes kunnen verzorgen
Martijn @ 30-09-2020 (17:24)
@de Jong.: Oh, goede onderzoeksjournalistiek bestaat nog steeds. Het is wel vaak dat zowel journalisten als publicaties hun bronnennetwerk ook tevreden moeten houden. Maar er zijn tegenwoordig steeds meer onafhankelijke initiatieven. Ga maar eens op Google kijken naar de 'ABDUP club', waar steeds meer onderzoek naar komt. Gewoon het gevolg van de centjes volgen. Dan ziet u vanzelf het lijntje van de ketenpartners tot aan het ministerie, met (groot)zakelijke lobby's verpakt als milieuclubjes of onderzoeksbureautjes die er ook nog aan hangen. Maar ik kan niet garanderen dat u daar vrolijk van wordt. Ook kan ik het afraden hier verder in te graven, want anders is er de kans dat u de hand gaat bijten die u voed.
Ro @ 30-09-2020 (18:37)
Minder vlees eten is beter.
Ilse cornelissen @ 01-10-2020 (08:04)

1 comment:

  1. Ik heb dit blogje zonder commentaar geplaatst, ruim een week geleden.
    Om te tonen dat de boeren erg boos zijn op de Beleidsmakers.

    Maar zelf denk ik dat die beleidsmakers óók voor een deel gelijk hebben. We moeten minder vlees gaan eten, niet alleen wegens het milieu, maar ook voor onze eigen gezondheid.

    Tot mijn tevredenheid zie ik dat Rob Baan er net zo over denkt:

    "Over de boerendemonstraties is hij dan ook helder. “Zij verdedigen een oud systeem wat niet langer houdbaar is. Dit moet anders. Nederland is een meerwaarde land waarbij wij (boeren en tuinders) echt in staat zijn om gezonde voeding te produceren. Maar dan moeten we wel onze verantwoording nemen, ondanks dat de krachten in de primaire sector enorm zijn. Dat wat we verkopen, daar moeten mensen gezonder van worden. En niet dat er allerlei suikers en onnatuurlijke smaakstofjes aan toe worden gevoegd om het dan vervolgens met marketing trucs te kunnen verkopen.”

    https://www.agrarischondernemer.nl/top10/2020-2/koppert-cress/


    Rob Baan werd 'boer van het jaar"

    Zijn interview met "De Nieuwe Wereld" is zeer interessant !

    https://www.youtube.com/watch?v=II4a3UgWO40

    ReplyDelete