Friday, November 24, 2017
668 Democratie, Persvrijheid, Vrijheid van Meningsuiting en Ons Wereldbeeld.
Over de rol van de Media is alles al geschreven.
Maar uiteraard zijn die geschriften geen onderdeel van 'ons wereldbeeld' , van de communis opinio.
Op mijn blog 653 en 654 had ik een begin willen maken met
een overzicht van de vele manieren om de mensen een verkeerd beeld van de wereld te geven.
Daar kwam de Magnitsky film en andere actualiteiten tussen, helaas.
Vandaag las ik een kort artikeltje van Dawg dat ook onderdeel van dit overzicht moet zijn: het feit dat de 'fake nieuws' campagne vooral bedoeld is om het ware nieuws in de verdachten-bank te zetten.
( Wat niet wil zeggen dat er niet heel veel fake nieuws is ! )
Manufacturing Consent van Chomsky en Herman is een klassieker, maar zelfden zag ik de essentie daarvan zo goed samengevat als HIER op Rolling Stoner, door Matt Taibbi.
Ik zal binnenkort een nederlandse vertaling van Taibbi's atikel hieronder plaatsen.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Artikel in Trouw:
ReplyDeletehttps://www.trouw.nl/democratie/de-oud-chef-van-het-russische-journaal-doet-een-boekje-open~ad35c20a/
INTERVIEW
De Russische journalist Dmitri Skoroboetov werd vorig jaar ontslagen bij de staatsomroep. Hij doet een boekje open over de werkwijze: 'De lijst met instructies werd steeds langer'.
Naast hem ligt een stapel papier, keurig bijeengebonden met paperclips, geordend op datum. Die documenten zijn een terugkerend onderwerp tijdens het interview met Dmitri Skoroboetov. Hij was tot een jaar geleden in dienst bij de grootste staatsomroep van Rusland, TV Rossiya, en als chef verantwoordelijk voor de nieuwsuitzendingen van Vesti, het Russische journaal.
Onderaan ieder papier, Skoroboetov bewaart de documenten zorgvuldig in zijn tas, staan instructies over onderwerpen die niet geschikt zijn voor het grote publiek. Hij laat een voorbeeld uit 2010 zien toen dit soort voorschriften van het ene op het andere moment zijn intrede deden bij Vesti. De inhoud luidt als volgt: 'Al het belangrijke politieke nieuws moet gecoördineerd worden met de directeur. Dat geldt ook voor het nieuws dat gerelateerd is aan militaire vraagstukken of schandalen bij de Fifa.'
De afgelopen jaren, zegt Skoroboetov, zijn de instructies langer geworden en is het werk van journalisten die in dienst zijn bij de staatsomroep ingeperkt. Het past in een trend. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2018 zijn Russische journalisten, zeker degene die werken voor onafhankelijke media, hun leven soms zelfs niet meer zeker. De journaliste Tatjana Felgenhauer van radiostation Echo Moskvy werd onlangs in de nek gestoken. Dat gebeurde nadat TV Rossiya verschillende keren had bericht over Felgenhauer. Zij zou samenspannen met het Westen om volgend jaar de Russische presidentsverkiezingen te beïnvloeden.
Over de werkwijze bij de Russische staatsomroep was tot nu toe weinig bekend. Maar Skoroboetov, die in Nederland was om het congres voor onderzoeksjournalisten (VVOJ) bij te wonen, geeft een inkijkje. Hij loopt de lijst met gevoelige thema's langs. "Alles wat ook maar iets te maken had met politiek, moesten we voorleggen."
De gele telefoon
Het verhaal van Skoroboetov sluit naadloos aan bij de 'nieuwe censuur' van president Poetin, die de staatsmedia gebruikt voor propaganda. Feitelijk komt het erop neer dat het Kremlin korte lijntjes heeft met de staatsomroepen. Zo worden alle directeuren iedere week uitgenodigd in het Kremlin. En op het bureau van de hoofdredacteuren staan speciale gele telefoons waarop alleen het Kremlin belt, schrijft Vasily Gatov, een media-expert, in The Moscow Times. Het nieuws wordt niet zozeer gedicteerd, maar het Kremlin en de hoofdredacteuren overleggen over de juiste vorm en brainstormen over de vraag hoe onderwerpen het best belicht kunnen worden.
Het gaat dan voornamelijk om nieuwsgebeurtenissen die voor opschudding zouden kunnen zorgen in Rusland, zoals bijvoorbeeld MH17. Gedurende een lange periode mocht Skoroboetov daar helemaal niet over berichten. "Ik heb dat wel aangekaart bij mijn baas, zeker toen de Nederlanders een onderzoek startten naar de oorzaak van de crash. Hij zei: 'het is niet aan jou om daar een beslissing over te nemen. Op dit moment wachten we op instructies'."
Ook het dopingschandaal binnen het Russische olympische team lag gevoelig, net als corruptie en demonstraties over bijvoorbeeld economische thema's. "En we kregen duidelijke aanwijzingen waarop we de Amerikaanse verkiezingen moesten verslaan. We moesten bijvoorbeeld Hillary Clinton negatief afschilderen en haar fouten extra aandacht geven."
Vijand
DeleteDat laatste voorbeeld is een beproefde tactiek bij de staatsomroep: het formuleren van een vijand. In dit geval is dat Clinton, maar in veel gevallen is dat de binnenlandse oppositie. Het moet kijkers ervan overtuigen dat er slechts één persoon is die de problemen van een land op kan lossen, namelijk: Vladimir Poetin.
Skoroboetov herinnert zich vooral hoe gevoelloos er werd gereageerd op traumatische gebeurtenissen bij de staatsomroep. Twee van zijn Russische collega's kwamen om in het oosten van Oekraïne nadat ze waren beschoten door het Oekraïense leger. "De afscheidsceremonie vond plaats bij ons in het gebouw. Maar op het moment dat onze directeur arriveerde, was er bijna niemand. Hij ging verhaal halen bij de rest van de redactie en de nieuwsdirecteur die nu in de Doema zit, zei: 'we hebben nu een vergadering'. Zo gaat het eraan toe bij de staats-tv. Het is een dode plek met dode zielen."
De 39-jarige journalist werd vorig jaar ontslagen, daarom kan hij nu vrijuit praten. "Ik heb niets meer te verliezen. Ze hebben mij alles afgenomen." Na een conflict met een collega moest hij weg, maar zijn kritische houding heeft daar naar eigen zeggen aan bijgedragen. Hij baalde bijvoorbeeld van het lage opleidingsniveau van zijn collega's, waardoor het stellen van kritische vragen iets uitzonderlijks was.
Met de desbetreffende collega, zijn beeldmonteur, liep het uit de hand nadat Skoroboetov hem aansprak op de kwaliteit van zijn werk. Er vielen klappen en Skoroboetov werd vervolgens met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
Reputatie
De artsen raadpleegden de politie. Maar de volgende dag werd Skoroboetov opgebeld door zijn baas met het verzoek het voorval stil te houden. "Ze zijn als de dood voor hun reputatie, dus een schandaal is wel het laatste waar ze op zitten te wachten." Skoroboetov gaf uiteindelijk geen gehoor aan het verzoek. Hij stapte naar de rechter en meldde zich ziek. Vlak daarna werd hij ontslagen. De officiële verklaring luidde dat hij de arbeidswet overtrad.
Negen maanden later bestempelde de rechtbank de beslissing van de staats-tv als illegaal. "Maar dat oordeel is nog steeds niet bekrachtigd, terwijl we bijna een jaar verder zijn. Er staat een nieuwe rechtszaak gepland, in januari, maar ik geloof er niet meer in. De staats-tv is één van de machtigste organisaties binnen Rusland. De algemeen directeur heeft goede contacten met het Kremlin."
Zijn leven is inmiddels 'geruïneerd'. Skoroboetov is bang dat hij nergens meer aan het werk komt omdat zijn voormalige werkgever ook een negatieve aantekening heeft gezet op zijn officiële cv, een belangrijk document bij een sollicitatie. De journalist denkt erover te verhuizen naar het westen van Europa.
Hij betreurt het dat de vrijheden in zijn land steeds verder worden ingeperkt. "Ik ben geboren in de Sovjet-Unie, ik herinner me daar niet veel van. Maar ik voel dat de atmosfeer terugkomt. Ik houd van mijn land, ik zou willen dat wij een goed voorbeeld zijn voor anderen. We hebben cultuur, wetenschap en ga zo maar door. Maar we hebben geen vrijheid en dat is heel belangrijk."
Schaamte
Skoroboetov stopt met praten. Hij frummelt aan zijn trui en kijkt naar beneden. Hij begint te huilen en excuseert zich onmiddellijk. Hij schaamt zich. "Ik heb bijgedragen aan het systeem, vijftien jaar lang. Het is moeilijk om dat te vergeten. Ik wist wat er aan de hand was in Rusland: de rechtspraak werkt niet, arbeidscontracten worden niet nageleefd. Pas toen ik zelf slachtoffer werd, begon ik dat in te zien."
In 2004, aan het begin van Poetins tweede termijn, besloot het Kremlin verschillende omroepen onder controle van de staat te plaatsen. De Russische president verdeelde de media in drie kampen: de 'buitenstaanders' (bijvoorbeeld het onafhankelijke Novaja Gazeta), 'onze mensen' (bijvoorbeeld Rossiya TV) en de semi-buitenstaanders (bijvoorbeeld radiostation Echo Moskvy). Vanzelfsprekend kregen staatsmedia voorrang met interviews, maar het Kremlin verwachtte daar iets voor terug. Met de komst van de economische crisis werd de vrijheid van journalisten die werkten voor de staatsomroep verder ingeperkt: het aandragen van eigen onderwerpen werd zo goed als onmogelijk.
DeleteSkoroboetovs verhaal illustreert dat. In 2010 werden bij Vesti de instructies geïntroduceerd. "Het was het moment waarop de olieprijzen begonnen te dalen en het Kremlin protest vreesde."
Toch koos Skoroboetov toen hij zeventien was met volle overgave voor een carrière als journalist bij de staatsomroep. "We geloofden dat Poetin ons leven beter zou maken. Dat is overigens ook gebeurd. Hij heeft de infrastructuur verbeterd, de pensioenen verhoogd, vrouwen kregen recht op een langer zwangerschapsverlof. Alle Russen hebben daarvan geprofiteerd en daarom steunen ze hem."
Hoewel de repressie op de redactie toenam, heeft Skoroboetov naar eigen zeggen twee kleine overwinninkjes geboekt. Dat wil zeggen: hij mocht over onderwerpen berichten die politiek nogal gevoelig lagen.
Zo lukte het Skoroboetov om aandacht te besteden aan het protest tegen de komst van een metaalfabriek in Krasnojarsk. "Daar voltrekt zich een enorme natuurramp. De regio is volledig geïndustrialiseerd en het zou niet de eerste kerncentrale zijn die daar wordt gebouwd. We kregen dertig seconden zendtijd. De bouw werd na dat item stilgelegd."
Een ander voorbeeld betreft een zomerkamp voor kinderen in Irkoetsk. "Er stierven daar zeven kinderen als gevolg van voedselvergiftiging. In eerste instantie zei mijn baas dat ik er niet over mocht berichten, maar ik wist hem te overtuigen. Uiteindelijk stuurde het ministerie van gezondheidszorg iemand naar de regio om het voorval te onderzoeken. De desbetreffende hoogwaardigheidsbekleder die verantwoordelijk was, werd ontslagen."
Achterdochtig
Skoroboetov denkt met weemoed terug aan die tijd. "Ik houd nog steeds van mijn baan." Inmiddels woont hij in een ander appartement in Moskou. Hij vreest niet voor zijn leven. "Daarvoor ben ik niet belangrijk genoeg." Maar hij is wel achterdochtig geworden en heeft het gevoel dat mensen hem in de gaten houden. "Daarom besloot ik te verhuizen."
Zijn collega's bij de staatsomroep willen niets meer met hem te maken hebben. "Ze zeggen dat ik het bedrijf heb verraden, ze zijn bang." Anderzijds beschouwen de onafhankelijke journalisten hem ook als een vijand. "Ze hebben zoiets van: zoek maar hulp bij de staat, die heb je toch zolang gediend."
Het zegt veel over het klimaat. "Er heerst veel wantrouwen. Journalisten onderling steunen elkaar niet. Veelzeggend is nu ook dat de hoofdredacteur van het onafhankelijke Novaja Gazeta zijn journalisten wil gaan bewapenen."
Skoroboetov verlaat Rusland pas als de rechtszaak is afgerond. Hij hoopt op een compensatie van zijn voormalige werkgever. Tot die tijd neemt hij de stapels met instructies overal mee naar toe. "Het is allemaal onderdeel van het bewijs."
In dienst van de staat
DeleteDmitri Skoroboetov werd geboren in Siberia, in Krasnojarsk. Hij studeerde aan de universiteit van Moskou aan de faculteit buitenlandse talen. Hij werkte vanaf zijn zeventiende in verschillende posities voor twee staatsomroepen, NTV en TV Rossiya. Ook was hij tussen 2011 en 2012 perswoordvoerder voor Russische Geografische Stichting, een club die onder leiding van onder andere Poetin, het Russische culturele gedachtegoed moet promoten.
Lees ook:
In Rusland wordt het politieke klimaat steeds grimmiger. Vorige maand overleed politiek activist Aleksej Stroganov, na een aanval waarbij hij met een ijzeren staaf op het hoofd geslagen werd.
Mijn commentaar op het interview op Trouw met de Marcel Gelauff van Rusland.
ReplyDelete1) Sinds 2010 is er meer controle vanuit de staat.
Blijkbaar koos Putin tussen 2000 en 2010 voor meer onafhankelijkheid.
Is niet zo heel vreemd als je weet dat de 740 NGP's die in Rusland aan het werk waren, probeerden Putin te verzwakken.
Gene Sharp, NED, Wolfowitz Doctrine etc, etc.
2) Heel zwak van Trouw en van Skoroboetov om NU nog te suggereren dat de Israelische stalker die Felgenhauer neer stak, politieke motieven had. Er is niemand die dit nog serieus neemt. Er is veel te veel over bekend.
Dit geeft trouwens wel duidelijk aan waarom het Skoroboetov en Trouw te doen is. En hoe ver ze willen gaan: reeds lang weerlegde verhalen gebruiken..
3) Staat er een gele telefoon voor directe communicatie met Het Kremlin op elke redactie? Vreemd dat we daar nu pas voor het eerst over horen.
Derk Sauer noch Eva Hartog hebben over die gele telefoon gesproken.
4) MH17. De berichten hierover zouden ook worden gecoordineerd. Is mogelijk.
"Lange tijd mochten we er niet over berichten". Dat lijkt me heel sterk. Of bedoelt hij met 'lange tijd' enkele uren?
Ook in Nederland kwam het nieuws langzaam binnen. Het heeft zeker 5 uur geduurd voor er enige zekerheid was.
5) Berichtgeving over dopingfraude lag gevoelig.
Ja,dat zal wel. IK heb goede redenen om te denken dat de man die nu in Het Westen als kroongetuige fungeert, destijds DE centrale man in de doping affaire was. We weten niet eens zeker in hoeverre hij op eigen houtje werkte.
NB: De doping in het wielrennen lag decennia lang ZO gevoelig dat Mart Smeets cs mooi hun mond hielden.
Tot zover mijn reactie op de eerste pagina.
Mijn antwoord op pagina 2.
ReplyDeleteDe omroep is pro Putin en anti oppositie. Dat lijkt me toch al een iets gezonder situatie dan in de VS, waar àlle MSM extreem ànti Trump zijn en ook waren tijdens de verkiezingscampagne. En: Putin ìs 1000 maal beter dan Yeltsin of wie men ook maar zou kunnen bedenken. Nemtsov, de vermoorde held van 'Lins' was vice president onder Yeltsin. Een schande dat die man bij ons als een 'goed mens' wordt afgeschilderd !
==
Er werden twee Russische journalisten vermoord door Poroschenko's leger, en Het Kremlin heeft daar geen show van gemaakt? Dat zou in de VS enorm worden uitgebuit.
Skoroboetov werkte jarenlang in een bedrijf dat hij nu zwart maakt. Is hij opgestapt uit onvrede, of zelfs walging?
Nee, hij kreeg een conflict met een beeldregisseur. Het werd vechten. Ziekenhuis, politie. Natuurlijk houdt elke organisatie zulke zaken graag binnenshuis. Maar onze vriend niet. En toen werd ie ontslagen. En nou is Putin de baas over de Media. Kunt U het volgen?
"De journalist denkt erover te verhuizen naar het westen van Europa."
Als ik het niet dacht.
Hij frummelt wat, en dan gaat hij huilen: omdat hij 15 jaar lang mee werkte in dat systeem.
( En er pas uit stapte nadat hij zijn baas verraden had, denk ik dan.)
TROUW ! Hoe diep kun je zinken door dit verhaal te vertellen?
Mijn antwoord op pagina 3:
ReplyDeleteWe horen hier van Skoroboetov zelf dat de Media helemaal niet onder controle staan van Het Kremlin: de buitenstaanders ( Novaya Gazeta) en de semi buitenstaanders ( Echo Moskovsky) staan niet onder regie van Putin.
En die regie kwam pas toen er werkelijk onrust dreigde. In Frankrijk kondigt men dan gewoon de noodstoestand af.
Aardig dat hij toch vertelt dat àlle Russen er qua welvaart erg op vooruit zijn gegaan onder Putin. Over oligarchen spreekt hij niet eens. ( Denk even hoe de Wall Street bankier-oligarchen òns leven bepaald hebben in diezelfde periode.)
Geweldig natuurlijk dat Skoroboetov met 30 seconden zendtijd de bouw van een kerncentrale kon stoppen. ( Ja, Trouw maakt het niet uit of haar artikelen ook maar enigszins geloofwaardig zijn. )
Gelukkig zegt hij dat hij niet vreest voor zijn leven, want hij is te onbelangrijk. Hij mag vechten, tegen zijn baas z'n instructies in gaan, dan zijn baas en land zwart maken in het buitenland, maar toch is hij niet bang.
Gelukkig maar.
Volgens mij bewijst hij daarmee dat het helemaal niet zo slecht is gesteld in Rusland als vaak wordt beweerd.
Mijn antwoord op pagina 4.
ReplyDeleteOp een foto lijkt Skoroboetov niet veel ouder dan 34 jaar.
Hij zou hebben gestudeerd, maar op zijn 17 werkte hij al voor de media. ( Mogelijk studeerde hij part time)
Hoe het ook zij: op dit moment verdietn hij de kost als Putin basher.
In juni stond zijn verhaal in de NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/22/een-lijst-uit-het-kremlin-zei-wat-niet-op-tv-mocht-11228494-a1564217
Nu staat het ook in de Belgische krant De Morgen.https://www.demorgen.be/buitenland/dmitri-skoroboetov-werkte-15-jaar-lang-voor-de-russische-staatsomroep-de-lijst-met-instructies-werd-steeds-langer-b299c174/
En in Gazet vandaag. http://www.gazetvandaag.be/bericht.php/dmitri-skoroboetov-werkte-15-jaar-lang-voor-de-russische-staatsomroep-de-lijst-met-instructies-werd-steeds-langer
En als je op zijn naam googled zie je dat vele kleine siotes hetzelfde verhaal hebben.
Ook de VVOJ bracht onze vriend: http://conferentie.vvoj.nl/
Common Law has been replaced with Talmudic Law - Patrick Cullinane: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=a2YeAdYuAWE
ReplyDeleteOok interessant al is het nogal off topic:
ReplyDeleteRomanov murder twist: Investigators consider 'ritual killing' theory https://www.rt.com/politics/411172-investigators-to-probe-sacrifice-theory/
Van The Saker: "Progress report on the US-Russian war"
ReplyDeletehttp://thesaker.is/progress-report-on-the-us-russian-war/
Paar citaten: "I am often asked if the US and Russia will go to war with each other. I always reply that they are already at war. Not a war like WWII, but a war nonetheless. This war is, at least for the time being, roughly 80% informational, 15% economic and 5% kinetic. But in political terms the outcome for the loser of this war will be no less dramatic than the outcome of WWII was for Germany: the losing country will not survive it, at least not in its present shape: either Russia will become a US colony again or the AngloZionist Empire will collapse."
"Both sides are using delaying tactics, but for diametrically opposite reasons: Russia because time is on her side and the USA because they have run out of options."(over wat te verwachten de komende jaren)
"The biggest advantage for Russia is that the USA are internally falling apart economically, socially, politically – you name it. With every passing year the once most prosperous United States are starting to look more and more like some backwater Third World country. Oh sure, the US economy is still huge (but rapidly shrinking!), but that is meaningless when financial wealth and social wealth are conflated into one completely misleading index of pseudo-prosperity. This sad, really, a country which ought to be prosperous and happy is being bled to death by the, shall we say, “imperial parasite” feeding on it." The imperal parasite ..................
"All of the above applies only to political regimes, of course. The people of Russia and of the USA have exactly the same interests: bringing down the Empire with the least amount of violence and suffering as possible."
"To summarize it all, I would say that at this point in time of the US-Russian war, Russia is wining, the Empire is losing and the USA is suffering. As for the EU it is “enjoying” a much deserved irrelevance while being mostly busy absorbing wave after wave of society-destroying refugees proving, yet again, the truth of the saying that if your head is in the sand, your ass is in the air."
En "This war is far from over, I don’t even think that we have reached it’s peak yet and things are going to get worse before they get better again. But all in all, I am very optimistic that the Axis of Kindness will bite the dust in a relatively not too distant future."