Saturday, July 27, 2024

1458 Het Rijnlandse Model: menslijkheid en overleg. Niks 'tricle down' bedrog.

 Vandaag op De Nieuwe Wereld  een gesprek over Weimar.

Daar viel de term 'Het Rijnlandse Model'.

Ik had er geen beeld bij. 

Vandaar deze samenvatting die ik van het internet plukte: 


Nu het Angelsaksische model onder vuur ligt, komt een ander model in beeld: het Rijnlandse. Maar wat is dat eigenlijk? En is het echt zoveel beter dan het Angelsaksische? Had het Rijnlandse Model bijvoorbeeld de crisis kunnen voorkomen? Het Rijnlandse Model in 7 vragen.

1. Het Rijnlandse Model, wat is dat?

Eenvoudig gezegd is het Rijnlandse Model het economische systeem zoals dat van oudsher wordt gehanteerd in de landen van de Rijn (Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Nederland) en in de daaraan verwante economieën (de Scandinavische landen, België, Luxemburg en Japan). Het staat voor de overlegcultuur zoals we die in ons land maar al te goed kennen, voor solidariteit, voor waardering voor vakmanschap en voor andere waarden dan alleen geld, zoals kwaliteit en geluk. Daarmee staat het lijnrecht tegenover het Angelsaksische model in zijn meest rauwe vorm (zoals te vinden is in de VS, Groot-Brittannië en bijvoorbeeld Singapore), waarbij geld vaak de enige maatstaf lijkt te zijn, de aandeelhouder de baas is en processen alleen nog maar zo efficiënt en goedkoop mogelijk worden gemanaged.

De eerste die het Rijnlandse Model aanwees als mogelijk alternatief voor het Angelsaksische was de Fransman Michel Albert. Deze voormalige directeur van het Franse planbureau schreef in 1991 het boek Capitalisme contre Capitalisme, waarin hij twee vormen van kapitalisme onderscheidde. Na de val van de muur in 1989 had het communisme afgedaan als alternatief voor het kapitalisme, maar dat wilde volgens Albert niet zeggen dat de hele wereld dan maar het neoliberale kapitalisme van de Amerikanen (Reagonomics) moest omarmen. Er was een mildere variant mogelijk en die was, althans volgens Albert, superieur. Desondanks werd ook het oude Rijnland in de jaren daarna overspoeld door het Angelsaksische denken en werd het marktdenken ook geïntroduceerd in sectoren die hier traditioneel door de overheid werden geregeld, zoals de nutsbedrijven, de post en zelfs de gezondheidszorg.

2. Wat is er dan mis met het Angelsaksische model?

We ondervinden momenteel aan den lijve waartoe het neoliberale kapitalisme kan leiden. Als geld de enige maatstaf is en de aandeelhouder de baas, kunnen andere waarden als het milieu, morele overwegingen, werkplezier, de solidariteit tussen bevolkingsgroepen, duurzaamheid van de onderneming et cetera, gemakkelijk in het geding komen. Volgens critici van het neoliberalisme is de huidige crisis dan ook veroorzaakt door een te eenzijdige focus op winst, door het kortetermijndenken die dat veroorzaakt en door de bonuscultuur en zelfverrijking aan de top. Allemaal, nog steeds volgens deze critici, perverse uitwassen van een ongebreideld neoliberalisme of het Angelsaksisch Model. Daarnaast heeft het in veel landen geleid tot grotere verschillen tussen arm en rijk en tot uitputting van natuurlijke bronnen en milieuproblemen.

In het Rijnland keren steeds meer professionals zich bovendien af van de op neoliberale leest geschoeide organisatie omdat ze zich niet meer gewaardeerd voelen als vakman en als mens. Artsen, docenten, verpleegkundigen, politieagenten: ze zien zich gereduceerd tot een productiefactor (een human resource) in de door schaalvergroting almaar uitdijende zorg-, onderwijs- en bonnenfabrieken. Ze worden slechts nog geacht steeds uitgebreidere procedures en regels op te volgen, en zijn een groot deel van hun werktijd kwijt aan administratie en verantwoording aan een manager zonder vakkennis. Daardoor zijn, in de woorden van de voorzitter van de FNV, Agnes Jongerius, ‘arbeidsorganisaties … steeds minder een plek waar je nog lekker kunt werken’.

3. Is het Rijnlandse model dan zoveel beter?

In zijn meest ideale vorm misschien wel. In het Rijnland is in elk geval meer oog voor andere zaken dan geld en de belangen van de aandeelhouder alleen. Er zijn meerdere stakeholders in het spel, zoals werknemers, klanten, leveranciers en de samenleving als geheel, en die zijn in het Rijnland allemaal even belangrijk. De bijdrage van een onderneming wordt naast in winst ook gemeten in minder tastbare zaken als de kwaliteit van de geleverde producten, het werkplezier van de medewerkers en de bijdrage van de onderneming aan de samenleving als geheel. Alles is in het Rijnland bovendien veel meer gericht op de lange termijn, niet alleen als het gaat om het voortbestaan van de organisatie zelf, maar ook in het streven naar een langdurige relatie met leveranciers, vakbonden en klanten.

Ook is er in het Rijnland meer ruimte voor kleinschaligheid en voor de menselijke maat. Doordat winst niet de enige maatstaf is en dus de drang naar efficiëntie niet maatgevend is, hoeven organisaties in het Rijnlandse Model niet per se altijd maar te groeien door fusies en overnames. Door deze kleinere schaal zijn Rijnlandse bedrijven ook beter te managen, of, om het Rijnlands te zeggen: te leiden.

4. Klinkt goed. Massaal invoeren, dan maar?

Nou, dat gaat misschien ook weer wat snel. Het Rijnlandse Model heeft niet alleen voordelen, maar ook een aantal nadelen. Om een paar te noemen: de overlegcultuur zorgt voor een trage besluitvorming en soms zelfs voor besluiteloosheid. Er is minder ondernemerschap en minder drang om te excelleren. De grote waardering voor de professional en voor vakmanschap brengt het gevaar van hobbyisme met zich mee; de professional doet wat hij in zijn ogen moet doen en staat niet open voor kritiek van buitenstaanders. Slecht presterende of verlieslatende organisaties of bedrijfsonderdelen worden soms kunstmatig overeind gehouden, waardoor er minder vernieuwing van de economie plaats kan vinden.

Bovendien heeft ook het Angelsaksische Model niet alleen maar nadelen, maar ook een paar duidelijke voordelen. Het is in dit model bijvoorbeeld volstrekt helder waar het om draait, namelijk om geld, en dat is ook nog eens heel goed meetbaar. Wie zijn best doet en excelleert, krijgt doorgaans loon naar werken en kan zelfs heel veel geld verdienen. Het is bovendien volstrekt duidelijk wie de baas is en wie welke verantwoordelijkheden draagt. Daar worden medewerkers ook op afgerekend: wie niet presteert, wordt ontslagen. Bedrijven of bedrijfsonderdelen die geen winst maken, worden beëindigd of verkocht. Het Angelsaksische Model is daarmee dynamischer en beter in staat om zichzelf continu te vernieuwen.

5. Zijn Rijnlandse bedrijven succesvoller?

Dat is een lastig te beantwoorden vraag. In de eerste plaats omdat er nauwelijks puur Rijnlandse bedrijven bestaan. Volgens aanhangers van het Rijnlandse Model is het Duitse autobedrijf Porsche een voorbeeld van een Rijnlands bedrijf, omdat hier de vakman (Herr Doktor Ingenieur) nog in hoog aanzien staat en het bedrijf de belangen van alle stakeholders in zijn beslissingen betrekt. Maar aan de andere kant toont Porsche ook weer sterk Angelsaksische trekken. Er is bijvoorbeeld wel degelijk een sterke afrekencultuur: wie niet presteert, mag vertrekken. En zo zijn er ook Amerikaanse bedrijven die wel aan de beurs genoteerd staan, maar die volop maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer Starbucks en Johnson & Johnson.

Een ander probleem is dat veel Rijnlandse bedrijven niet aan de beurs genoteerd zijn, maar in de beschutting van een familie of coöperatie kunnen opereren. Deze bedrijven publiceren vaak geen resultaten, waardoor de vergelijking met beursgenoteerde, sterk Angelsaksisch georiënteerde bedrijven lastig is. Een voorbeeld hiervan is Rabobank, die door zijn ingewikkelde structuur toch moeilijk te vergelijken is met een andere bank als ABN Amro.

Ten derde is het vooral de vraag hoe je succes definieert. Misschien zijn Angelsaksische bedrijven succesvoller op financieel gebied, maar voor Rijnlandse bedrijven tellen zoals gezegd ook andere aspecten als duurzaamheid, goede relaties met klanten, leveranciers en vakbonden en de kwaliteit van de producten of diensten. Deze waarden zijn echter extreem lastig te meten en worden daarom door Angelsaksen vaak nauwelijks erkend, want zolang het niet in geld is uit te drukken, telt het niet.

Succes is tenslotte heel erg gevoelig voor sentiment. En momenteel is dit sentiment sterk op de hand van het Rijnlandse Model, waar het in de jaren negentig nog uitsluitend de markt en de beurskoers waren die het succes van organisaties bepaalden. Maar niets zo wisselvallig als sentiment: als de beurzen weer aantrekken, zijn de slechte resultaten uit het recente verleden waarschijnlijk weer snel vergeten en gaan we vrolijk verder op de oude voet.

6. Had het Rijnlandse Model de crisis kunnen voorkomen?

Dat zou natuurlijk fijn zijn, maar het antwoord is helaas geen volmondig ‘ja’. Hebzucht is overal en niets menselijks is zelfs de Rijnlanders vreemd. Ook in het Rijnland komt machtsmisbruik en zelfverrijking voor, misschien zelfs wel meer dan in de Angelsaksische landen omdat het Rijnlandse Model in principe minder transparant is, er minder scherp wordt afgerekend op resultaat en de verantwoordelijkheden minder helder zijn vastgelegd. Het Rijnland is bijvoorbeeld ook het gebied waar vooroverleg in de bouw welig kon tieren, waar concurrenten prijsafspraken met elkaar maakten en waar sommige (staats)-bedrijven complete markten domineerden en de consument niets te kiezen had.

Aan de andere kant lag die afreken- en bonuscultuur juist aan de basis van de kredietcrisis, omdat bankiers daardoor geprikkeld werden om producten te verkopen die ze zelf niet eens snapten en die de klant misschien ook helemaal niet nodig had. Dit kon jarenlang buiten het zicht van toezichthouders en topmanagers plaatsvinden, omdat niemand meer het overzicht had over de enorme wereldomvattende conglomeraten die door de diverse fusie- en overnamegolven waren ontstaan. Tenslotte, en misschien wel het belangrijkste: als het er op aankomt, ontbreekt het het neoliberalisme ten enenmale aan een fundamentele morele waarde. Wat de aanhangers van Adam Smith ook graag zouden geloven: geld alleen blijkt niet voldoende. Er zijn andere waarden nodig die de economie in de richting sturen die wij als burgers wenselijk achten, zoals solidariteit, kwaliteit of geluk.

7. Hoe moet het dan verder?

Voor beide modellen valt dus wel wat te zeggen. Dit is dan ook de reden dat veel managementdenkers op zoek zijn naar een tussenvorm tussen Rijnlands en Angelsaksisch Model. Een soort Rijnlands Model 2.0 dus, of Angelsaksisch Model light. Hierbij krijgt de vakman wel meer zeggenschap over de invulling van zijn werk, maar wordt hij toch ook eerder afgerekend op zijn prestaties. Managers krijgen in dit model meer een regiefunctie, waarbij ze alleen de grote lijnen aangeven, maar de exacte invulling overlaten aan de professional zelf. Deze bedrijven hebben meer oog voor hun omgeving, voor het milieu en voor andere stakeholders en zijn meer gericht op de lange termijn.

Dat klinkt goed, maar voorlopig blijft het vooral nog een moeizame zoektocht. De meeste managers en werknemers zijn opgegroeid en opgevoed in het Rijnlandse of het Angelsaksische Model en zullen zich dus de principes van de tegenpartij eigen moeten maken. Voordat het zover is, zal er nog heel wat water door de Rijn stromen.

Meer lezen

Het Rijnlandboekje, Jaap Peters en Mathieu Weggeman

Angelsaksen versus Rijnlanders, Jaap Jan Brouwers en Piet Moerman

Slow Management, kwartaalblad over Rijnlands organiseren

Dit artikel stond eerder in het tijdschrift Management Scope.

 

 


96 comments:

  1. Maria Zakharova about the opening ceremony:

    “On the eve of the Olympics opening in France, a chef of Russian origin was detained and accused of espionage and attempting to "disrupt the event."

    I wasn't planning to watch the opening ceremony. But after seeing the photos, I couldn't believe they weren't deepfakes or photoshopped.

    So:

    1. On the eve of the ceremony, reports emerged that even some French athletes would not be allowed to participate because they compete in their traditional attire.
    2. On the day of the opening, France was hit by a transportation collapse. Some "malefactors" were blamed for the "sabotage."
    3. The ridiculous open-air opening ceremony forced spectators to sit for hours in pouring rain, with organizers failing to arrange for cloud dispersal or canopies.
    4. Those who managed to reach their seats despite the rain left because the nonsensical arrangement of spectator seating prevented them from seeing anything.
    5. At the Sochi Games, Western media disliked the dogs. In Paris, they smiled at the rats infesting the city's streets.
    6. The city center turned into a ghetto for the homeless who flocked to the Games' opening.
    7. During the parade of nations, the teams of North Korea and South Korea were mixed up.
    8. The Olympic torch was carried by drug-addicted rapper Snoop Dogg to the lyrics, "Da, da, da, da, it's the motherfuckin' D-O-double-G."
    9. In the show, the Olympic flag was carried by one of the Horsemen of the Apocalypse, hinting at the end of the world. French experts envision this as a digital apocalypse where humans are dethroned by a robotic model with AI instead of a soul.
    10. One of the main performances of the Olympics was an LGBT mockery of the sacred Christian event—the Last Supper of Christ. The apostles were portrayed by transvestites. It seems Paris decided that since the Olympic rings are multicolored, everything could be turned into one big gay parade.
    11. The climax was the logically inverted Olympic flag, hoisted upside down over Paris.

    I wonder how many more "spies" would have been needed to make the Paris Olympics opening such a spectacular failure?

    This isn't rock bottom.”

    This is the bottom of the Seine.

    ReplyDelete
  2. Democracy Now:
    Noura Erakat: During Netanyahu Speech, Congress Cheered "What Is Essentially a War on Children"

    ( lees de reacties).

    ReplyDelete
  3. De 'Neocons' zijn bezig om elke kritiek op 'de joden' levensgevaarlijk te maken, door critici zonder enig proces voor maanden of jaren gevangen te zetten.
    Er wordt al volop mee geexperimenteerd in Israel en in Oekraïne. Voorbeelden :

    In het joods gedomineerde Oekraïne kun je in de gevangenis worden gezet als je in een privé gesprek kritiek op de regering uit !
    Scherp: https://youtu.be/vo7OyrXLms4?t=203

    Idem: In Israel kun je zonder vorm van proces in de gevangenis worden gezet als je in een privé gesprek kritiek hebt op de Israelische regering !

    Scherp: https://youtu.be/CZu18Vvwy2g?t=346

    De mevrouw die de hoofdpersoon is: https://youtu.be/CZu18Vvwy2g?t=58

    ReplyDelete
  4. (Back home)
    Over de zelfmoord van het Westen. Verschil in brandstofprijs van $6,90 moet wel dodelijk zijn. Über wil goedkope elektrische taxi's en gaan in zee met Chinese BYD, nadat een deal met Tesla niet is doorgegaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helaas slecht nieuws voor bezitters van crypto-currency: $1,200,000,000 dollars verlies in een paar dagen. Verder staan alle beurzen diep in het rood en krijgen de (kuch) rijkste bedrijven zware klappen. Diverse ballonnen zijn aan het leeglopen.
      Inmiddels is de Zimbabwaanse munt (goud gedekt) 2 x zoveel waard geworden...

      Delete
  5. Over de -mogelijke- moordaanslag op President Poetin en de -mogelijke- gevolgen: Kiev en Washington DC bestaan erna niet meer.
    Gelukkig was 1 telefoontje voldoende, om het gevaar te keren. Maar ik denk nu, dat Zé zijn doodvonnis heeft getekend, de belofte van Poetin geldt nu niet meer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Er schijnt niet veel van het verhaal te kloppen. Zie ook diverse comment, o.a. over RT. Daar schijnt de "fout" te zijn gemaakt.
      Toch hebben veel TG-kanalen het verhaal geslikt als zoete koek?

      Delete
    2. Nog meer nieuws, maar nu van Pravda, voor wat het waard is.

      Nu we toch bezig zijn: The new MiG-41 is a science fiction nightmare. Ongekende prestaties.

      En passant wordt Scott Ritter weer aangepakt door de FBI. Verbazend, dat het allemaal zo lang duurde, nadat hij het land niet uit mocht. Hij heeft dan wel mooi de tijd gehad, om zekere zaken uit zijn huis te verwijderen.

      Delete
  6. Belangrijke show van Candace! Het is een vervolg maar de links zijn moeilijk te vinden. Hert gaat over een duister genootschap: de Frankists, een duistere groep die zich joods noemt an alles heeft geÏnfiltreerd, ook de Islam en Christendom.

    https://www.youtube.com/watch?v=7f9gNi2DzI0

    ReplyDelete
  7. Het zit ook achter Macron en de Olympics.

    ReplyDelete
  8. Hier is de eerdere episode:

    https://www.youtube.com/watch?v=kdULHwLNhic

    ReplyDelete
  9. En alweer een -zoveelste- visie op het begrip: "chosen people. Interesting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nog meer nieuws over de afkomst van zekere 'heersers': nagenoeg alles kwam uit Oost-Europa.

      Delete
    2. Ook Harriet Algra heeft haar zegje erover geschreven. Soms verrassend, soms vreemd.

      Delete
    3. Bijna alles wat Algra vertelt wist ik al wel. Hetr zijn de klassieke zakern. Maar op het eind is het wel nioeuw voor mij.
      Ik ken haar trouwens niet. Ik lees nooit die website, hoewel die toch heel goed is. Je kan niet alles volgen.

      Delete
  10. Nieuwste film van KvW met KB.
    Met dit probleem loop ik ook al een tijdje rond. Wil wat voorraad inslaan en in zknhs bewaren. Iemand dit het weet?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wat bedoel je? Dat je zelf bloed wil opslaan voor het geval je het nodig hebt? Ik neem aan dat van jezelf dan?

      Delete
    2. Ik vind het geen slecht idee.

      Maar hoe voer je het uit?

      Ik denk trouwens dat je bij veel bloedverlies vooral 'serum' krijgt toegediend: opvulling. ( water als het ware)

      Als je een goede huisarts hebt, kan ie je helpen misschien.

      Wist je dat het gezond is om af en toe bloed af te tappen ! 'hormesis': kleine stress , maakt het botten-merg wakker:
      'Hé, we moeten even wat etxra bloed aanmaken ! '

      Delete
    3. Klopt schijnt gezond te zijn al was aderlaten vroeger in middeleeuwse tijden voor van alles en nog wat goed, hoofdpijn? Demoon eruit halen door een gaatje te maken. Dat soort dingen dus het kan best dat het een overblijfsel daarvan is maar ik ken iemand die precies om die reden bloeddoneerd.

      Ik zou het niet perse een goed idee noemen maar wel origineel. Het opslaan in het ziekenhuis of het überhaupt via een arts doen lijkt me onmogelijk. Maar hoe dan ook lijkt mij ten eerste een belangrijke vraag: hoe lang kun je bloed bewaren? Ik heb het even moeten Googlen, als je het voor rode bloedcellen doet kun het 42 dagen bewaren. Dat terwijl er voor goed herstel minimaal 56 dagen tussen moet zitten (voor mannen). Dit is hoogst waarschijnlijk verzonnen zodat ze de niet gevaccineerde via bloedtransfusies kunnen vergiftigen dat weet ik ook wel maar toch.

      Delete
    4. Ja, het aderlaten hielp natuurlijk soms wel, anders zou men het niet blijven doen:
      - functie 1: het placebo effect. ( dus dènken dat je beter zal worden doet je ook al beter voelen, en dat is weer van invloed op de functie van alle organen.)

      - functie 2: een kleine stress ( hormesis) zorgt dat het lichaam zich schrap gaat zetten: het merkt dat het onder dreiging staat en gaat wat harder werken.

      Ik kan me niet voorstellen dat bloed slechts 42 dagen goed blijft. Ik denk veel langer. Maar ik weet het niet.

      Dat serum, dat in feite vloeistof is zondewr witte of rode bloedcellen en alleen voorkomt dat de aderen te leeg worden, dat kun je volgens mij echt heel lang bewaren. En daar zit ook geen mRNA in denk ik.
      Ook niet als het van gevaccineerden zou komen.

      Delete
    5. bedankt voor de link Wolf, erg informatief.

      Delete
  11. Het antwoord van de RF op de inval in Kursk.
    "Alle, die Verbrechen begangen haben, werden zur Verantwortung gezogen, egal, ob sie in Kiew, Washington, London oder Brüssel sind."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scott Ritter is nergens bang voor. Ik weet niet of iew zich dat kan permitteren.

      Hij zegt over 'Kursk': Nu zijn de Russen ècht boos.
      Ze gaan nu tot en met Odessa de zaak overnemen.!

      Delete
    2. SR moet als de sodemieter benen maken naar Mexico. De grens ligt toch al open. Van daar uit naar Venezuela en dan naar Rusland. Dan is hij veilig. Hij hoopt op het juridische systeem, maar dat is daar al lang kapot.
      Van een heel andere orde is Infobrics een goede website om te volgen.

      Delete
  12. Ik kwam dit tegen en kom er op terug: Hannah Arendt

    https://x.com/frans1960nl/status/1823944897025495456


    https://www.themarginalian.org/2016/06/15/lying-in-politics-hannah-arendt/

    ReplyDelete
  13. Een van de betere apps, die je kunt downloaden: No Thanks om de nodige waren te boycotten. Handig. Ik moet altijd de streepjescode checken op 729.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wat zijn de producten die we gewoonlijk uit Israel kopen ? Ik denk alleen enkele fruit producten, maar die hebben geen barcode meen ik.

      Delete
  14. Hannah Arent
    This constant lying is not aimed at making the people believe a lie, but at ensuring that no one believes anything anymore.
    A people that can no longer distinguish between truth and lies cannot distinguish between right and wrong.
    And such a people, deprived of the power to think and judge, is, without knowing and willing it, completely subjected to the rule of lies. With such a people, you can do whatever you want.

    ---
    Dit constante liegen is niet bedoeld om de mensen een leugen te laten geloven, maar om ervoor te zorgen dat niemand meer iets gelooft.
    Een volk dat geen onderscheid meer kan maken tussen waarheid en leugens, kan geen onderscheid meer maken tussen goed en kwaad.
    En zo'n volk, beroofd van het vermogen om te denken en te oordelen, is zonder het te weten en zonder het te willen volledig onderworpen aan de heerschappij van de leugen. Met zo'n volk kun je doen wat je wilt.

    ----
    Het kan ze niks schelen dat ze steeds andere verhalen vertellen en daardoor hun betrouwbaarheid verliezen. Dat is juist de bedoeling. Zodat wij afhaken en denken “ ze zoeken het maar uit."

    ReplyDelete
  15. WIE ZIJN ZE ?

    De witte Paus,
    de illuminati,
    de Khazaren, niet de echte joden,
    de vrijmetselaars
    en: de Frankisten.

    Hou toch op.

    De grote bankiers, de grote Media bazen, de grote Neocons hebben één ding gemeen: Ashkenzische jodendom. ( Ja, wellicht Khazaren)

    Het joods zijn bepaalt of je in hun club mag komen of niet.

    Niet -joden als Biden, Rumsfeld en Cheney moeten het daadwerkelijke werk uitvoeren en worden daarvoor tot in het absurde beschermd en betaald.

    En ZIJ hebben de macht. Niemand anders.

    Al die anderen zijn afleiding/misleiding.

    ReplyDelete
  16. Over psychologische oorlogvoering. Het wachten op de dood is erger dan de dood zelf. Ook is het "leger in hoogste paraatheid houden" economisch dodelijk.

    ReplyDelete
  17. Ha ha ha, trump gaat het straks heel druk krijgen, om die 'belofte' waar te maken, ALS hij al wordt verkozen met dit gegeven in zijn programma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En de who, als onbetrouwbare instantie maakt de naam geheel waar: Iedere spuit kan je dood betekenen. Voor mij geen E N K E L E injectie meer. Behalve als de arts tekent, dat er geen mrna-troep in zit.

      Delete
    2. Trump dus vierkant achter Israel.

      Iedereen dacht dat Kamala ene Shapiro zou nemen als VP, maar het werd Tim Walz, iemands die noet zo dol is op Israel....
      Kamala was ook niet bij de toespraak van Netanyahu.

      Ingewikkeld allemaal.

      Delete
  18. https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/alle_kamerleden

    ReplyDelete
  19. Over windmolentjes:
    "Het wordt steeds duidelijker, steeds overtuigender: de windturbines kunnen de grootste milieuramp zijn die ooit in Duitsland heeft plaatsgevonden. En in tegenstelling tot klimaatverandering is dit duidelijk door de mens veroorzaakt.

    1) kinetische energie wordt uit de atmosfeer gehaald, wat er niet toe leidt dat de windturbines in de 2e tot 3e rij nauwelijks meer draaien – maar mogelijk ook tot de ongebreidelde droogheid van de bodem.

    2) Het is niet duidelijk of windturbines überhaupt energie "opwekken". Om een windturbine op te zetten, moet ijzererts eerst in verre landen worden gewonnen, vervoerd, gesmolten tot ijzer, vervoerd, vervolgens geraffineerd tot staal (onder andere met toevoeging van stikstof), de windturbine uit het staal worden gesmeed, het moet met zware transporten worden vervoerd en met gigantische kranen worden opgezet. Of een windturbine dus "netto" meer energie produceert dan voor de productie en installatie ervan is verbruikt, is waarschijnlijk twijfelachtig.

    3) windturbines versnipperen overdag massaal vogels, ' s nachts vleermuizen, de klok rond insecten. Er is een nieuw beroep ontstaan, de windturbine vleugelreiniger. De windturbines zouden immers na korte tijd helemaal niet draaien, omdat ze volledig zouden worden vervormd door het slib van miljoenen insecten en niet langer gestroomlijnd zouden zijn. De windturbine reiniger verwijdert maand na maand een paar miljoen insectenlichamen met chemische middelen.

    Trouwens, tot een paar jaar geleden was het helemaal niet bekend hoe hoog insecten vliegen, vooral in verband met paring.

    Tot voor kort werd gedacht dat de overgrote meerderheid van de insecten zelden hoger dan 10 meter vliegen – ze worden opgejaagd door vogels en alleen op lage hoogte kunnen ze aan hen ontsnappen door in het struikgewas te storten, in het bos; op grote hoogte zouden ze weerloos zijn, omdat ze zich niet konden verbergen voor hun jagers. (Het is echter al enige tijd opgevallen dat zwaluwen 70-100m hoog vliegen bij goed weer, omdat ze daar blijkbaar insecten vinden; wat hen ook motiveert om zo hoog te vliegen bij warm weer).

    Hoe dan ook: met het oog op paring – zodat de genenpool gemengd is, niet te "geregionaliseerd" – vliegen insecten minstens een paar honderd meter hoog (omdat ze dan worden meegevoerd door de sterkere wind daar) – en hier vangt het draaiknop ze.

    4) de basis van de windturbine, met een gewicht van honderden tonnen, moet eeuwig in de grond blijven, zelfs na de verwijdering ervan (levensduur 20-30 jaar) – de verwijdering ervan zou mogelijk zijn, maar onbetaalbaar! (Zie hierboven: produceren windturbines überhaupt energie? Maken windturbines überhaupt winst? Zeker niet als men de stopcontacten moest verwijderen volgens het principe dat de vervuiler betaalt!).

    De sokkels - met of zonder pinwheel! - sluit de vloer af. Windturbines worden vaak op hoogte gebouwd, op bergruggen. De regen kan niet meer sijpelen, maar accumuleert op de betonnen basis en haast zich naar Tale! De overstroming in de Ahrvallei is mogelijk grotendeels veroorzaakt door windturbines. (Cynisch natuurlijk eisten GRÜNE en ÖRR toen dat er meer windturbines zouden worden gebouwd om overstromingen te voorkomen!).

    6) en nu: de windturbines worden geleidelijk weggeblazen door wind en weer (de fabrikanten willen er ook nieuwe opzetten!), volledig zelf ontbinden tot zeer giftige microchemicaliën.

    Wanneer het draaiwiel de lever van het everzwijn oneetbaar maakt:
    Wind en weer schuren permanent van de oppervlakken van de rotorbladen van windturbines. De deeltjes, die giftige stoffen zoals PFAS bevatten, worden verspreid over bossen en weiden en besmetten levers van wilde zwijnen."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dat de wieken van een woindmolen zouden worden schoon gemaakt, daar heb ik nooit iets over gehoord of gezien.
      Het energioe-saldo van windmolens is volgens mij wel bekend ( maar alles blijft omstreden. dat houd je altijd: twijfel zaaien). Ik denk op winderige plaatsten zeker een positief saldo.
      Ik las dat de revolutie sterk moet worden verhoogd : van 10 draasien per minuut naar 1000 biojvoorbeweld, om elect op te wekken. De tandwielen die dat doen zitten boven in de mast, wegen tientallen tonnen en moeten elke 7 jaar worden vernieuwd of gereviseerd... las ik ergens.

      Delete
    2. De foto van het graan is niet overtuigend hoor. Dat is gewoon een lage plek in het land waar water gestaan heeft. Fijne deeltjes die van de molen vall;en maken een enorm grote wolk, geen scherpe randen.

      De kapotte vleugel /woiek is natuurlijk een productie-fout. Komt vrijwel niet voor, maar gebeurt af en toe wèl.
      Laat je niet gek maken Wolf, want voor je het weet ben jke jouw geloofwaardigheid kwijt. ( Niet bij mij, maar voorde buitenwereld.)

      Delete
  20. Ik krijg steeds meer moeite, om "De Andere Krant" nog als geloofwaardig te zien.
    Rusland voert digitale controlemunt CBDC in. Ophitsend artikel. De heer Pols 'vergeet' even -gemakshalve- dat Poetin wetten heeft aangenomen, waarin het bestaansrecht van contant geld blijft verzekerd. Café Welt­schmertz met Jeroen Pols zijn voor mij -al lange tijd- "controlled opposition".
    De RF is min of meer gedwongen om een alternatief geld-systeem te ontwikkelen, om de us$ uit te sluiten. De rest van de wereld -buiten het westen dus- doet hieraan mee. Sinds afgelopen juni het verdrag, wat de petro-dollar mogelijk maakte, is afgelopen, is ook SA overstag gegaan. CBDC wordt voorgesteld als een monster, maar dat is, met het aanblijven van contant geld, niet het geval.

    Ook https://deanderekrant.nl/nieuws/on-verder-zonder-karskens-overwinning-voor-het-vrije-woord-2024-08-09ON is de rol toebedacht als CO. Ik heb diverse uitzendingen gevolgd en ben zodoende tot die conclusie gekomen. Als ON écht gevaarlijk zou zijn, hadden ze die tent al lang geleden gesloten.
    "Toevallig" wordt Candace Owens ook besproken in het artikel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Over de noodzaak van CBDC. 159 Landen doen er aan mee. Het ligt totaal aan de regeringen van die landen, of de cbdc een bedreiging vormen ...

      Delete
    2. Ik denk dat je te hard bent voor Pols. De man klaagt de rechterlijke macht op keiharde wijze aan. Dat is toch geen controlled opposition.
      Jij en ik volgen Putin al minstens 10 jaar, en beluisteren allers over hem. Pols niet natuurlijk. Is er pas echt sinds ' Boetsja' mee bezig misschien. Weet er eigenlijk helemaal niks van, vermoedelijk.

      Delete
    3. Ik leef in onmin met 'De Andere Krant'. Ze hebben veel te weinig Rusland verdedigd. Dàt was hùn taak, want 'Oekraine' was hun eerste uitgave, hun reden om te beginnen. ( Het zou eerst een eenmalig blad zijn.)
      Als alle Media dan liegen over Rusland, dan is het jòuw taak om Putin te verdedigen. Deden ze nauwelijks.
      Over bijzaken lulden ze.
      Ik was boos op hen.

      Nu met Gaza zal het wel precies hetzelfde zijn. Ik lees hen niet.

      Delete
    4. Nog even over DAK: er zijn wel zaken van belang die ze beschrijven, hoor. Maar Putin en Gaza moeten toch echt prominent worden behandeld., en daar ontbreekt het aan.

      Delete
  21. Replies
    1. Dus in Duitsland staat een erg kritisch blad ( Compact) toch in de winkels. Dat valt nog niet tegen.

      Delete
    2. [ Dat valt nog niet tegen.]
      Ja, maar er kwam wel een rechtszaak aan te pas om het in de winkel te laten houden. Het werd eerst verboden.

      Delete
  22. Komende 6 weken: mais oogst. Totaal geen tijd vcoor het blog, vrees ik...

    ReplyDelete

  23. De balansen van centrale banken zwellen al enkele decennia aan maar we hebben pas enkele jaren te maken met een hogere inflatie.

    Dat valt te verklaren met het Cantillon Effect.

    Al dat vers geld kwam in het verleden vooral terecht bij de rijken. Bij de 1%.

    Sinds Nixon de link tussen de dollar en goud doorknipte en er geen rem meer stond op de stijging van de geldhoeveelheid, zijn het vooral de rijkeren die een steeds groter deel van de koek naar zich toe wisten te trekken.

    De rijkeren konden makkelijk goedkoop geld lenen en kochten steeds meer vastgoed en aandelen.

    Waar je in de jaren ‘70 nog een huis kocht met het inkomen van 2,5 jaar arbeid, moet je er vandaag al 7 jaar voor zwoegen.

    Het reëel inkomen van de gewone burger stijgt al enkele decennia niet meer. De productiviteitswinsten belanden volledig in de zakken van de aandeelhouders.

    ( Hier een grafiek : van 1948 tot 1972 neemt productie evenveel toe als echt inkomen. Sindsdien is echt inkomen met 15 % gestegen tov 1972 , maar productie met 150% )

    Als al dat extra geld dat in omloop komt vooral terecht komt bij de 1%, krijgen we natuurlijk geen al te hoge inflatie. Je kan maar één biefstuk per dag eten, nietwaar?

    De 1% gaat die extra centen dus niet consumeren, maar investeren. Wat meer vastgoed, wat meer aandelen en misschien nog een handtas van Louis Vuitton om de vrouw des huizes tevreden te houden.

    De inflatie beperkte zich dus tot de activaprijzen maar sijpelde niet door in de consumentenprijzen.

    Tijdens Covid zagen we wat er gebeurt wanneer het geld niet meer exclusief terechtkomt bij de 1%, maar verdeeld wordt over de bredere bevolking.

    Iedereen kreeg een zak geld waardoor de consumptie een enorme boost kreeg. Al dat geld vond nu wel zijn weg naar de reële economie waardoor de consumptieprijzen als een raket de hoogte ingingen.

    Eens dat geld gespendeerd werd, viel de vraag weer terug waardoor ook de inflatie kon milderen.

    Het is een beetje ironisch om te zeggen, maar zolang het geld vooral bij de rijkeren zit, blijft de inflatie relatief laag en stijgen de activaprijzen.

    Maar overheden hebben een steeds grotere geldhonger en willen het geld “halen waar het zit” en vermogens steeds harder gaan belasten.

    Op die manier verschuift een deel van dat vermogen naar de overheid en belandt het dus wél in de reële economie. Meer inflatie met andere woorden.

    En als je vermogens extra wil gaan belasten, zullen rijkeren hun gedrag beginnen aanpassen. Ze gaan denken: “Laten we maar wat meer van ons geld uitgeven vooraleer de overheid de centen komt halen.”

    Op deze manier gaat het geld van de rijkeren dus wél in de economie terechtkomen en de inflatie aanjagen.

    PS. Wat denk je dat er gebeurt met de goud- en zilverprijzen wanneer de rijken een groter deel van hun vermogen in edelmetaal stoppen? Slechts 2% heeft meer dan 5% van het vermogen gealloceerd naar edelmetaal. Koop hier je edelmetaal.

    groeten,


    Maarten Verheyen

    Kreeg je deze mail doorgestuurd? Schrijf dan hier om geen enkele editie meer te missen.

    x
    Beekstraat 54, Weert (NL)

    Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website
    https://mail.google.com/mail/u/0/?hl=nl#inbox/WhctKLbFbFJfNvmLthbBtvrxsCLXNwkKWDnjZcZgZVvCRZCMSfcSWCkMFFFxQpnzVfpbskl

    ReplyDelete
  24. Een mooi stukje over Venezuela + Maduro over de verkiezingen.
    Via dezelfde website, was ook een oudje van de Saker, (alleen weet ik niet, of die daar blij mee is.) Bij de comments werd een andere website gemeld. Schijnt ook een goede te zijn.

    ReplyDelete
  25. Replies
    1. een spectaculair verhaal over functie overname en verdeling in jonge of zeer jonge hersenen, waarschijnlijk ècht historisch. Meestal gaat het veel minder goed, en bij volwassenen en ouderen gaat dit niet op. Zenuwweefsel groeit deels hééél langzaam terug, en intacte neuronen die zenuwuiteinden hebben in hetzelfde functionele distale doel als de getroffen gebieden nemen zaken over.
      Mijn diep in de thalamus uitvalgebied ter grootte van een bruine boon heeft slechts intercerebrale zenuwuieinden, en alles wat ik aan gevoel terugkrijg is slechts PIJN.

      Delete
    2. Met dromen is het een wat ander verhaal; Ik had tientallen jaren wat gewerkt aan lucide dromen, en was behoorlijk vaak in staat te vliegen in dromen; behoorlijk onder wilscontrole. Na de stroke geen herinneringen meer aan dromen, maar ik droom wel; dat merk ik als ik halfwakker naar de WC ga s'nachts. Maar het lijkt langzaam en heel fragmentarisch terug te komen, maar die paar beelden zijn wel hyperrealistisch, met veel meer kleur en detail dan in onze wereld. ik betwijfel of ik in de 10-15 jaar die ik nog te gaan heb hier nog een consistent geheel van kan maken, maar wie weet bouw ik een brug van continuïteit richting een non-corporeaal bewustzijn; later misschien best wel handig.

      Delete
    3. [alles wat ik aan gevoel terugkrijg is slechts PIJN.]
      Daar had mijn -kortgeleden overleden- familielid last van. Na een stroke had hij fantoom-pijn in een hand. Dat is nooit meer overgegaan. Alleen te verhelpen met zware pijnstillers, met de nodige bijwerkingen.

      Lucide dromen: Heb ik ook gehad, was wel leuk. Maar ik dacht, dat dromen alleen zwart-wit kleuren hadden. Bijzonder dat jij in kleur droomt. Kan het niet zijn, dat je bent uitgetreden?
      Daar sluit deze chute mooi op aan, alleen geloof ik er geen snars van. Maar wel leuk, om er over te filosoferen.

      Delete
    4. Het is de traditionele vedanta benadering. Waardevol, maar imo een beetje dogmatisch. Onthechting is niet altijd ideaal, want men loopt het gevaar passie te verliezen, en langdurig in ''de donkere nacht van de ziel'' vast te lopen of erg zweverig te worden.

      Entiteiten vs krachten/ invloeden: Onze cultuur ziet graag alles als non personal, het lijkt nuchterder en zuiverder. Veel andere culturen en kinderen beleven die krachten beter in persoonlijke vorm: denk aan het treintje met een gezicht, of het zonnetje of maantje.

      Het heeft beide zijn voor en tegens. Wat in debatten bijna altijd vergeten wordt is dat mensen in staat zijn meerdere visies tegelijk te onderhouden (geloven doe je maar in de kerk..), en bij intelligentere mensen zelfs niet noodzakelijkerwijze gecompartimentaliserd. Traditioneel geloven is ''niet meer van deze tijd'', maar men kan wel serieus overwegen
      Uittreden vs dromen: volgens mij is dit een continuum, maar de uitgetreden ''ziel'' moet toch een vertaalslag maken bij het ontwaken, en het materiaal uit het geheugen gebruiken. Er zijn wel kleuren, maar kleurinformatie is meestal niet relevant en wordt dus niet vertaald. In halfslaap, wat meestal een inzetten of beëindigen van de droomfase is zijn wel kleuren die zelfs intenser kunnen zijn dan wat het oog kan weergeven. Een min of meer natuurgetrouw schilderijtje maken, ongeacht het resultaat, scherpt het droomgeheugen qua kleurperceptie.
      Ik had vannacht mijn eerste ''gebruikelijke'' droom; geen leuke: Ik was op het vliegveld en had mijn ticket niet bij me! Toch wel blij met dit feit, ondanks dat het vervelend was.
      De pijn is overigens wel dragelijk, ik doe inderdaad veel meer meditatie om de power te genereren om het te ''matchen'', want ik wil geen bittere zeurpiet worden.

      Delete
    5. @Rootman: Nog meer over hersenen. Kijk naar overeenkomsten tussen het bericht en jouw bericht. Probleem van de cult is alleen: Hoe krijgen we die speciale “schakelaars” in de niet-gevaccineerden? Want dat is wel een voorwaarde.

      Delete
  26. Trump heeft nu letterlijk een plaat voor zijn hoofd.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voor wat betreft de gevolgen van immigratie, en het massale vertrek van de maak-industrie heeft Trump geen plaat voor het hoofd, natuurlijk. Hij is daarmee een uitzondering in politiek Amerika.

      Voor wat betreft Israel wèl, maar wie tegen de joodse macht in gaat , daarmee loopt het àltijd slecht af, als ie iets te veel volgers krijgt.
      Let maar op: ze gaan Andrew Tate ook kapot maken, en later Candace Owens ook.
      ( Ye is al geminimaliserd. Musk was ietsjes rebels, maar dat was maar even.)

      Delete
  27. Voordracht 95 van KvW: Een zomer van krankzinnigheid. Helaas niet op video, wellicht komt die nog, dan plaats ik die ook hier.

    ReplyDelete
  28. Triest, maar het moet nu eenmaal gebeuren:
    "The heating season in Ukraine is not just in question but threatens to become a tragedy for the population. The power deficit in Ukraine's electricity grid is expected to reach 4-4.5 gigawatts during the winter. Ukraine will not be able to import this amount of energy, even if all lines from Poland, Hungary, and Slovakia are connected. Restoring domestic production is also not an option.

    The energy deficit will peak during the cold period, forcing the government to leave the population without electricity and water for 12-14 hours, leading to a massive collapse of civilian infrastructure.

    It should be noted that more than half of Ukraine's energy capacity is already out of service. The basic forecast for power outages is 12 hours a day. This means 12 hours without communication, disrupted water supply, many businesses idling and incurring losses, and potential food supply issues and outbreaks of foodborne infections due to non-operational refrigerators. Experts also predict a catastrophic situation with heating.

    As a result, the coming winter will be a real test for Ukrainians. Another problem is that the air defense systems Ukraine was expecting after the July NATO summit are delayed indefinitely. Without them, Ukraine is unlikely to protect its energy sector from probable attacks in the fall. If this happens, the country's already struggling economy could collapse completely."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wat onze grootouders deden kunnen ze daar ook doen wanneer ze niet weg kunnen. Het gebruik van warmwaterkruiken etc. Het is ook een deeloplossing voor hittegolven als je buiten moet werken: gelpacks. Men kan een electrische koelbox met een klein zonnecelletje gebruiken of een ouderwetse met ijs.

      Temperatuurregulatie kan vrij low tech. De Japanners uit de samurai tijd hadden een wijde mantel en een klein houtskoolstoofje onder hun voeten in een koud huis.

      Maar in de praktijk kunnen we komend jaar waarschijnlijk ca 10 miljoen Ukraieners in Europa verwachten, waarvan er zeker 10 % gevaarlijke nazis zijn; soms met moorden op hun kerfstok.

      Delete
  29. Harry Vermeegen is een grapjes.
    Maar van politiek weet hij niks.

    Ik reageerde op hem:

    @johanvermeulen4081
    Je moet goed naar Gaza kijken, Harry. Wij zijn allemaal Gazanen. Het lot van de Gazanen zal ook het lot van onze kinderen worden. Duidelijker mag ik het van uw vrienden niet zeggen. Ze zijn namelijk bezig om een dictatuur op poten te zetten.
    Assange is uiteindelijk nog net ontsnapt.
    Nu wordt Scott Ritter, Andrew Tate en Richard Medhurst de wacht aangezegd.
    Het is gedaan met onze vrijheid. En dat is ook precies het heilige streven van uw vrienden: de wereld onderwerpen. Hun God eist het zelfs van hen.
    Hou er over op Harry. Ga eerst een aantal jaren de waarheid zoeken. Je begrijpt er helemaal niks van, omdat je niks weet.
    -------------
    Iemand reageerde op mij:
    @user-wu1tn5ww1b
    Hier klopt geen reet van mafkees!
    -----------
    Daarop schreef ik:

    Aangemoedigd door uw betrokkenheid en eruditie voeg ik nog wat info toe.

    Zoek de verschillen:
    Israel bombardeert bij voorkeur hospitalen en scholen. Versus: In Auschwitz was een ziekenboeg. Anne Frank stierf in de ziekenboeg aan typhus.

    Na WO1 was 30% van het Duitse vastgoed in de handen van het uitverkoren volk. Terwijl: Duitsers stierven van honger begin jaren 1920.

    In 1997 schreven de Neocons een advies aan Netanyahu: "Stop met vrede zoeken. Harde oorlog is wat je moet doen." ( Zie hun boek : "A Clean Break.")

    In Gaza zijn 40.000 mensen vermoord volgens Israel.
    180.000 volgens The Lancet.
    Maar 280.000 volgens prof. Mearsheimer.
    Laten we zeggen: 200.000 doden op een bevolking van 2 miljoen. Dus 10 % is reeds vermoord.
    Naar Nederlandse begrippen: 1,8 miljoen doden.
    Maar blijkbaar niet voldoende om de pleuris te laten uitbreken. Iedereen snurkt verder.

    Wat gebeurde er op 7 oktober?
    Er zaten ongeveer 5000 Palestijnenen in de gevangenis.
    Velen zonder vorm van proces. Vaak alleen wegens stenen gooien.
    In 2018 ging er elke week een vreedzaam betoog in Gaza de straat op.
    Er werden 200 van die betogers dood geschoten.
    Omdat dit zo niet door kon gaan besloot Hamas om joodse gijzelaars te pakken en die te ruilen tegen de 5000 gevangenen.
    Er zijn geen babies gedood of opgehangen of verbrand. ( Ja, 1 baby is door een deur heen door een kogel getroffen).
    Er zijn geen vrouwen verkracht, althans, daar is geen bewijs van.
    Max Blumenthal en Aaron Matté (Youtube: The Gray Zone.) hebben alles uit de doeken gedaan.

    Harry is een grappenmaker, maar weet niks over de wereld.
    Kan beter zwijgen, want kiest uiteraard altijd voor de partij die hier zijn Propaganda zonder weerwoord kan verspreiden.

    Het is een land van blinden geworden.
    Uninformed nitwits die denken dat ze iets weten.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harry : https://www.youtube.com/watch?v=xcQql22yacE

      Delete
    2. Nog even een grapje over de situatie voordat dit soort dingen niet meer kunnen door de aankomende dictatuur: https://youtu.be/gh89BI-YMko?si=XpFL1NSce0aY7goP

      Jongens let op je woorden je weet nooit wie ermee luisteren en wat er met ons gaat gebeuren als de dictatuur hier is, of die is er al, ik vergeet altijd hoe het ook alweer zat.

      Delete
  30. Macron heeft Pavel Durov laten arresteren en daarna onder borgstelling met voorwaarden, 'vrijgelaten'. De actie veroorzaakt een hoop onrust. Wellicht is dat, om een stiekeme coup te camoufleren?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Al kostte het wel direct een lucrative deal met de UAE: The UAE has suspended the deal with France for the purchase of fighter planes. En er zullen nog vele volgen.

      Delete
    2. Nog wat nadere info omtrent PD en de arrestatie:
      Het SLI was al vroeg geen optie, men zat al achter hem aan, probeerde zijn telefoon te stelen en zijn personeel om te kopen.
      Het 'grappige' in deze kwestie is, dat zij de verkeerde Durov hebben gearresteerd. Zijn broertje heeft de sleutels en die zit veilig in de RF. Die is ook de genius achter TG.
      De arrestatie wordt ook een duur grapje voor Macron. Niet alleen het vliegtuigcontract is van de baan, de Sjeiks kijken nog verder om alles wat Frans is, te boycotten. Het mIC zal hem dat niet in dank afnemen.
      Wat overwegingen van Dmitry Medvedev met PD: Met zijn principiële opstelling krijgt hij in alle landen problemen.
      Times' they are changing. Komt ook door volkomen hypocriete 'leiders'.

      Delete
    3. Het Rumble-kanaal is ook in Frankrijk niet te bekijken.
      Wel is het TC interview met PD daar te bekijken.

      De beheerder van Rumble is het gastvrije Frankrijk ontvlucht, die heeft de arrestatie van PD begrepen. Maar is Canada dan wel een goede keuze???
      (Volgens mij zullen we spoedig van zijn arrestatie vernemen).

      Delete
  31. Het is soms een 'zweverige' website, maar af en toe plaatsen ze juweeltjes. Ik dacht gisteren, dat het wel heel lang stil is rond rutte en de benoeming als nato-baas. Wat blijkt? Er lopen 2 rechtszaken tegen hem en die zou hij, zoals gewoonlijk, hebben verzwegen. De 2e rechtszaak is hier.
    Lache joh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En onthoud vooral de naam van de jurist, die dit alles heeft aangekaart voor eigen rekening.
      Het enige wat je moet doen is hem steunen door het bericht te liken. Niet al te moeilijk, lijkt mij.

      Delete
  32. Weer een partij doemdenken, nu met UK in de hoofdrol. The coming collapse of Britain. Het houdt maar niet op.

    ReplyDelete
  33. Lang gewacht, stil gezwegen, niet verwacht en toch gekregen.
    Ukraine-Inc met VZ in de hoofdrol. Geheimpje verklappen: Het loopt NIET goed met hem af in deel 13, maar dat is wel te verwachten.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Het is maar te hopen, dat het in dit geval wél goed afloopt.
      "Negen maanden in plaats van acht dagen". "Rusland is de enige andere optie".
      (Het is wel een beetje kromme vertaling, maar de tekst is wel begrijpelijk.)

      Delete
  34. Die arme Oekraïners blijft ook niet bespaard: Otan personeel schiet Eigen F-16 af en de baas van de luchtmacht valt eigen personeel hierop aan, in plaats van zelf de verantwoording te nemen.
    Het blijft onduidelijk, hoe het voorval heeft kunnen plaatsvinden. Het onderhavige Patriot-systeem kan nooit een "eigen vliegtuig" neerschieten, dat is in het systeem 'ingebakken'. Daarnaast was een actie van de RF gaande, waarbij hangars werden getroffen.
    Blijft 1 prangende vraag: Wie krijgt de prijs voor de 1e neergeschoten F-16?

    ReplyDelete
    Replies
    1. En uit pure wraak over hun eigen stommiteiten gaat Oekraïne met MLRS-raketten Belgorod beschieten! De Russen zijn al pissed over Kursk en nu dit nog. Ik denk dat een dezer dagen UK/US een bezoekje kunnen verwachten van dhr. Кинжал.

      Delete
    2. Enige correcties op de eerdere post van 12:41 AM:
      Het eigen vliegtuig neerschieten blijkt zeker wel mogelijk.
      Er was een actie gaande: Dit relaas lijkt mij het meest plausibel. De piloot was bezig de vlucht voor te bereiden en werd in de hangaar getroffen. De rest van de verhalen zijn "smoke & mirrors".
      Waarschijnlijk komen we de echte waarheid nooit te weten. Het enige wat blijft zijn de feiten: 1 (of 2) vliegtuigen vernietigd en 1 piloot overleden.

      Delete
  35. Nog een heet hangijzer: Americans on the Moon? Gratis boek (pdf) van een Russische schrijver, of 'ze' er nu wel-of-niet waren.

    ReplyDelete
  36. Waarheidsbommetje van RFKjr over de oorlog in UA.

    ReplyDelete
  37. Zelfs het allerlaatste, hele kleine beetje goodwill zal hij nu toch wel hebben verspeeld, nietwaar, Satanjahoe? Stug blijven volhouden hoor.

    ReplyDelete